Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

„Quis custodiet ipsos custodes?“ ptali se už latiníci. Kdo střeží ty, kdož střeží nás? Je těžké dohlédnout na ty, kteří mají moc, i když jsou to normální lidé – a co teprve když mají schopnosti, o kterých se nám ani nesnilo.
V roce 1984 vyšly dva komiksy, které změnily žánr – a dodnes se fanoušci hádají, který z nich je zásadnější. V jednom hrál hlavní roli Batman a Frank Miller ho pojmenoval Návrat temného rytíře – a u druhého si Alan Moore vystačil s jediným slovem. Watchmen, tedy Strážci.
Oba komiksy mají hodně společného. Oba se dívají na svět superhrdinů novým pohledem, oba ničí mýty a oba balancují na pokraji apokalypsy. Ale tam, kde Miller ještě nabízí pozitivního superhrdinu, tam už má Moore obyčejné lidi s neobyčejnými schopnostmi. Lidi někdy kruté, se svými úchylkami a tajnostmi, se špínou schovanou pod maskami. Ovšem lidi velmi mocné (a v jednom případě i všemocné).

V roce 2009 byl natočen úspěšný film podle této komiksové předlohy.

Třetí vydání obsahově vychází novým rekoloringem z tzv. Absolute edice a k vydání přibyla nová obálka, nové skicy, doposud nevydané bonusové materiály a nový úvod od Dava Gibbonse.

Obsahuje sešity série Watchmen #1-12 (září 1986 - říjen 1987)

Další vydání:
Watchmen - Strážci - BB/Art Komiks/Crew 2005 (první vydání)
Watchmen - Strážci - BB/Art Komiks/Crew 2009 (druhé vydání)


Ocenění:
Will Eisner Comic Industry Award 1988: Best Finite Series
Will Eisner Comic Industry Award 1988: Best Graphic Album
Will Eisner Comic Industry Award 1988: Best Writer
Will Eisner Comic Industry Award 1988: Best Writer/Artist
Hugo Award 1988: Other forms
Jack Kirby Awards 1987: Best New Series
Jack Kirby Awards 1987: Best Writer
Jack Kirby Awards 1987: Best Writer/Artist (single or team)
nominace na: Jack Kirby Awards 1987: Best Artist
nominace na: Jack Kirby Awards 1987: Best Single Issue za první a druhé číslo originálu


Scénář
Alan Moore
Art
Dave Gibbons
Barvy
John Higgins
Obálka
Dave Gibbons
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Viktor Janiš
Žánry
akční, detektivka, superhrdinský, týmovka, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7507-735-6 (BB/art s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
190 x 283 mm
Tisk
barevný
Stran
448
Cena
990 Kč
Originál
Watchmen - Deluxe edition (DC Comics, 2009)
Varianty
Watchmen - Strážci (4. vydání) (2020)
Watchmen - Strážci (3. vydání) (2017)
Watchmen - Strážci (2. vydání) (2009)
Watchmen - Strážci (2005)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš31.1. 22:33Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Konečně jsem se dostal k tomuto eposu i já a nyní po několika dnech od přečtení, v němž jsem kontinuálně pokračoval po cca 10-14 dní, píši tento komentář. Myslel jsem, že se jednalo o mé první setkání s moorem, nicméně to byl Kameňák v obou verzích (kniha a crew v čb - kde je mnohem lepší překlad a vyznění závěru), takže se jedná o druhé, ale dle komentářů níže, zásadní setkání. Kdysi jsem viděl film a neubráním se srovnání. Mám dojem, že jsem viděl DC a že mě to celkem nudilo až na pár lepších momentů, ale závěr a některé ty momenty jsem si zapamatoval, o to lepší bylo pak srovnání s komiksem, kde jsou některé skutečnosti jinak, jako třeba závěr celé kníhy/filmu (nejdříve jsem považoval filmový za lepší, ale právě s odstupem pár dní beru komiks jako lépe zakončený). Po přečtení komiksu jsem znovu zhlédl film - kinoverzi a dám si ještě jednou DC, ultimate vynechám, protože má jeden nedostatek převzatý z komiksu, které nyní budu jmenovat jako negativa. Sic je dole pod mým komentem dalších 104 komentářů, já je pár dní zpět všechny četl a už tímhle, co jsem napsal, jsem jiný, tudíž můj příspěvek má smysl. :)
    Začnu negativy ze svého úhlu pohledu:
    1) písemné texty za každou kapitolou/sešitem - já nečtu knihy (až na výjimečně případy) a nechci knihy v komiksu, některé testy byly zajímavé a doplňovaly děj, ale některé byly k ničemu a za vrchol nudy považuji text o sově od sovy, to byla tragédie...
    2) čistě asi můj problém, četl jsem první kick-ass jakožto parodii na superhrdiny a tady ve srovnání s filmem (kde jsou také obyčejní lidé, ale jsou zobrazení jako supersilní a rychlí - což u mě tenkrát vyvolalo mylný dojem, že jsou to nadlidé) jsou obyčejní lidé ve směšných trikotech, kteří se honí za zločinem, naštěstí mě záhy tato myšlenka opustila s pokračujícím příběhem, ale minimálně sešit, dva ... mi to vydrželo, tudíž mi ze startu komiks přišel směšný :)
    3) komiksové prolínání s čteným komiksem jednou z postav v komiksu, tzn. tales of black freighter, který se mi líbil a líbí se mi sólo a líbí se mi i tady, spojitost chápu, nicméně brzdí děj, chvílemi mi prostě vadil...
    4) Rorschach jako zrzek :D sorry, ale já ty jidášovce prostě nemusím... to je opět čistě můj problém a lehce mi vadilo, že je rezek jak vyšitej, což je pro mě potažmo rovnou svině, samozřejmě až na výjimky potvrzující pravidlo :)

    A) teď ještě navážu na bod 2 z negativ, kterým se přesunu k pozitivům, a to konkrétně to, že zde každý charakter je prakticky nějak psychicky nemocný, což v podstatě vysvětluje to, že si je schopný na sebe vzít kostým a jak debílek běhat v ulicích z roztodivných patologických důvodů....

    B) všichni vigilanti řeší drobnou kriminalitu a nespravedlnosti v nízké míře, až se přejde k řešení celosvětového hrozícího jaderného konfliktu a snahu o vymění z přicházející pohromy, což je zkrátka jeden z globálních problémů, které se v mnohem větší míře řeší ve Vycházejících hvězdách JMS a právě tohle mě na hvězdách upoutalo a uvedl jsem ve svém mega dlouhém komentáři, který jsem doposud ještě nezveřejnil, ale brzy tak učiním. :) konečně se někdo nedrží při zemi a jde na to globálně s tím, že jde o něco víc.... což považuju za první pozitivum a vzhledem ke stáří komiksu v tomto ohledu asi i jako přelomové.

    C) Další velký plus jsou skvěle vykreslené psychopatické charaktery postav, z nichž vám ti největší exoti budou nejvíce sympatičtí nehledě na to, co za magořinu a hnus dělají, topky jsou: komediant, rorschach a dr. Manhanttan, tím ale nechci shazovat ostatní, za nimi se tyčí Ozymandias a pak tedy zbytek, který už tak moc netáhne... :)

    D) samozřejmě příběh, který ve své době musel být něco extra a i teď je poutavý, promyšlený a propracovaný s jistým poselstvím a podněty k zamyšlení, některé ze sešitů mají jasných 5*, top byly originy Rorschacha a Dr. M, které právě myslím nebyly přerušované příběhy černé lodi, ale celkově si snad až na první drží nadprůměrný status, přičemž já četl přerušovaně a začal jsem unavený, což mohlo spolu s výše zmíněným osobní negativem "Kick-ass" způsobit horší vnímání, tudíž potažmo horší hodnocení...

    na závěr si nechám rozporuplný prvek, jímž je kresba, která podle mě odolala do dneška toku času a stále si drží svou laťku poměrně obstojně, samozřejmě barvy jsou dobové a místy přetažené a kresba sama není excelentní, ale každý normálně uvažující člověk během čtení dojde k názoru, že kresba ke komiksu sedí jak prdel na hrnec, ale samozřejmě chápu, že pro někoho může kresba být jedním z negativ, proto osciluje mezi + a -, pro mě osobně je to dobový nadstandart, aktuální standart zhruba a do budoucna si myslím, že mnou zmíněou pozici, si Gibbonsův výtvarný produkt udrží... ke kresbě ještě zmíním, že mnozí zmiňovali jistou propracovanost a nějakou spojitost mezi první a poslední stranou a další aspekty, jež jsem zřejmě nepostřehl a které tedy posouvají uměleckou část knihy o stupínek výše, možná při dalším čtení si na daný fakt dám pozor..:)

    Myslím, že svět strážců byl výborně sepsán a vymyšlen, podle mě úplně nepotřebuje doplňování dalšími příběhy, které nebudou dosahovat kvalit původního díla, avšak samozřejmě jsem zvědav na příběhy před strážci, seriál, znovu zkouknu film DC a v neposlední řadě mě čekají hodiny posledního soudu. K tomuto komentáři zmíním, že ho píšu spatra bez jakékoliv revize a zpaměti, aniž bych u sebe měl komiks, tudíž se možná vrátím, naskočí-li mi nějaké další výrazné pozitivum nebo negativum. I přes zmíněná negativa mají VOČMENI grády a silný příběh, což přebíjí vše. Tak jest, MH. 5*
  • ondra kenway
    Tak jsem si nedávno tuto komiksovou klasiku konečně přečetl a musím říct, že nezklamalo. Docela jsem se bál kresby, přeci jen jsem dost zvyklý na modernější mainstream, ale ta mě nakonec velmi mile překvapila a neumím si to představit s jinou kresbou. Příběh i postavy naprosto dokonalé, komiks je tak akorát dlouhý(i když... k tomu se dostanu) a rád bych řekl, že nikdy nenudí. ALE. Pár výtek bych ovšem měl k příběhu o Černé lodi a těm textovým výňatkům mezi kapitolami. Nápad s komiksem v komiksu je poměrně zajímavý a krásně rozšiřuje svět Watchmenů, ovšem trochu mě to nudilo a hlavně docela nemile brzdí tempo příběhu. Naštěstí toho ale není až tolik a asi bych to tam klidně nechal. S texty mezi kapitolami je to ale horší. Některé byly dost zajímavé a opět hezky rozšiřovaly svět, ale jiné byly dost nudné a absolutně zbytečné(hlavně ten výňatek o ptácích). Kdyby takových textů bylo tak 4-5, bylo by to ideální, ale za každou kapitolou mě to celkem vytáčelo, opět to velmi brzdí tempo a zdržuje. Někdy ke konci jsem si taky říkal, že Ozy mohl dostat více prostoru, ale poslední dva sešity to jakž takž vynahradily. Také smrt vy víte koho na konci(abych nespoiloval) byla taková sušší a mrzelo mě, že u toho ani nebyl Sůva jako ve filmu(který jsem viděl před komiksem). To jsou ovšem jen malé vady na jinak dokonalém díle.
    Watchmeni jsou bezesporu legendární klasikou, kterou byste si, pokud máte rádi komiksy, obzvláště superhrdinské, rozhodně měli přečíst. Na stupnici od 4 do 16 hodnotím 16.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš7.12.2020 07:20Watchmen - Strážci (4. vydání)
    „Její křik slyšelo skoro čtyřicet sousedů. Nikdo nehnul ani malíčkem. Nikdo nezavolal poldy. Někteří se i dívali. Chápete to? Nekteří se i dívali.“ Alan Moore nie je žiadna moja srdcovka, ale toto je proste komiks za 100%. Postavy sú uveriteľné, ale miestami je ešte aj dnes (nieto v 80. rokoch, kedy komiks prvý raz vyšiel) šokujúce, aké monštrá a ľudský odpad z nich scenárista urobil v snahe ukázať ich v čo najrealistickejšom svetle (či skôr temnote). Scenár vyzerá hrozne komplikovane (politicko-vojnové súvislosti, originálne textové bonusy alebo komiks v komikse o Čiernej lodi), ale pri poctivom čítaní si uvedomíte, že to vlastne nie je náročné a že to nie je o vojne, ani o politike, ale o nás, ľuďoch (a komediantoch). Mnohí tvrdia, že film sa predlohe nemal šancu vyrovnať, ale mne osobne pripadal kvalitný, veď miestami šlo o doslovnú kópiu (a komiks v komikse o Čiernej lodi sa v roku 2009 dočkal animovaného kraťasu s hypnotickým hlasom „šialeného“ Geralda Butlera). Obdivuhodne majestátny (nielen veľkosťou a počtom strán, ale aj ambíciami a scenárom) komiks.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:44Watchmen - Strážci
    Pokud vás zajímají superhrdinské komiksy, tohle si prostě musíte přečíst. Víc snad ani není potřeba dodávat.
  • Fry
    Fry admin31.10.2020 21:38Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Watchmen - Strážci - Neodvažoval jsem si to přečíst, dokud nebudu mít dostatečně načteno napříč všemi žánry, a ač mě samotného tohle nosné dílo během těch let dost ovlivnilo, neoznačil bych jej za nejlepší komiks všech dob. Přece jen z dnešního pohledu je to možná až moc ukecané. Nicméně musím ocenit veškeré paralely a přínos komiksu jako takovému ... Za mě 5*!
  • Blackmoor
    Blackmoor25.10.2020 18:30Watchmen - Strážci (4. vydání)
    Prvně jsem viděl film, je moc dobře že se film držel hodně předlohy, ovšem některé věci ve filmu jsou prostě trochu lepší, viz. rozdíl konce film vs. komiks...
  • karl173
    karl173 mecenáš7.10.2020 22:45Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Skvělý komiks. Co jiného dodat...Snad jen to, že jsem si ho konečně přečetl a nelituji jediné minuty strávené s ním. A také mne velice mile překvapily povedené texty mezi kapitolami. Na závěr bych ještě rád zmínil, že to, co zde dokáže jedna kapitola, mnohdy nedokáže ani celá kniha. 5*
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš27.9.2020 15:35Watchmen - Strážci (4. vydání)
    Po cca 10 letech jsem si dal reread, protože vyšla nová edice a dobře jsem udělal, protože Strážci jsou prostě nadčasová záležitost. Člověk v nich pokaždé najde něco nového, ať už v textu nebo v kresbě. Inu, nádhera.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš7.5.2020 06:55Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Četl jsem to s nějakým odstupem a zjišťuji, že už mě to tak nebere, jak tenkrát. Jestli za to může fakt, že už jsem to teď četl asi po páté, nebo je to mým vývojem a růstem? Toť otázka. Každopádně se mi to pořád líbí, ale už to nemá ten wow efekt. Dám si to radši repete, ale v angličtině :-). Určitě je to nutnost si to přečíst, to mi včera došlo. Je to opravdu komiksový základ pro pochopení, resp. pro nastavení se do moderního komiksu. Ten začátek je tady. Když srovnám mladého a starého Moore, tak tady vše hraje a je čitelné. V těch nových věcech se podle mě moc plácá a točí v kruhu. Chce toho říct přehnaně moc, což u jeho starých děl neplatí.
  • Negan
    Geniální.
  • MEGA
    Jeden z nejlepších komiksů všech dob. Nevím co říct co ještě nebylo řečeno. Geniálně zpracované postavy, příběh a to panelování! Ať už to čtete po kolikáté, tak tam vždy najdete něco nového. Naprostý skvost.
  • Palebras
    Palebras5.10.2019 23:58Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Vůbec nechápu, proč jsem tak dlouho otálel s přečtením tohoto komiksu.. Dlouho jsem se rozhoupával, zda-li ho vůbec koupit. Jestli je to něco, co mě bude vůbec bavit .. Jestli to vysoké hodnocení a superlativy, nejsou pouze jakousi nafouknutou bublinou ..Rozhoupal jsem se.. Koupil jsem a přečetl .. Tohle není komiks … To je Moorovo opus magnum… Všechno do sebe zapadá, jako skvěle promazané soukolí. Každá část, je maniakálně propracovaná do sebemenšího detailu... Gibbons a jeho smysl pro detail i preciznost je v totální symbióze společně s Moorem a předvádějí takový tandemový tanec, že na konci tohoto veledíla Vás budou pekelně bolet nohy … Ale budete z toho mít zatraceně euforický pocit .. Nemá cenu dále se rozepisovat .. Komiksová povinnost a já se těším až si to dám znova !!!
  • SomeOne
    SomeOne22.9.2019 19:16Watchmen - Strážci
    Před přečtením tohoto komiksu jsem již viděl film a ten se mi líbil, jenom to zpracování toho filmu se mi moc nelíbilo, a tak jsem k tomuto komiksu přistupoval trochu opatrně a myslím si, že to ovlivnilo můj celkový dojem z této knihy. Po příběhové stránce je to výborné, stejně jako film, ale některé pasáže jsou zde podle mě úplně zbytečné. Zpracování komiksu se mi docela dost líbilo.
    Kresba je víceméně stejná jako u dalších komiksů z tohoto období, takže pokud máte rádi tuto éru, bude se vám tahle kresba líbit.
  • Cinema Ranger
    Cinema Ranger7.9.2019 20:51Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Prostě dokonalost sama!!!
  • SteveCZ
    10/10 Nejlepší superhrdinský komiks všech dob! (Aspoň dle mého názoru)
    Ani nevim co u tohohle kousku napsat, abych se neopakoval po ostatních. Snad jen že to má famózní kresbu a coloring. Děj samotný je dokonalý. Nápad dát tam ty fiktivní novinový a knižní útržky aby se mohl čtenář seznámit se světem Strážců je přímo geniální. Snad jen ten konec se mi trochu víc zamlouval ve filmovém zpracování, to ale neubírá komiksu na dokonalosti.
    Tohle prostě musí prečíst každý fanda pláštěnkářskejch komiksů. Já za sebe doufám že tenhle špalek neskončí v zapomnění.
  • Spacecore
    Spacecore11.5.2019 08:46Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Měl jsem kdysi první vydání, teď mám toto třetí a mě se re-coloring a větší formát rozhodně zamlouvá. Toto je samozřejmě jedno z nejlepších děl superhrdinského, potažmo celého komiksu, potažmo celé literatury všech dob a každé další čtení odkrývá další a další vrstvy tohoto intelektuálně zábavného špalku. Není co dodat.
  • mearez
    Tonhle komiks je jeden z těch, kterým jsem se dlouho vyhýbal. A vzhledem k tomu, že se mi nelíbily komiksy, které mají vysoké hodnocení, tak jsem byl dost skeptický ohledně Watchmenů. A tak mě tedy nakonec komiks Watchmen překvapil.
    Asi tu neřeknu nic, co by nebylo napsáno přede mnou. Jestli se jedná o nejlepší komiks, co kdy vyšel? Nevím. Jestli je tento komiks v mých top komiksech? Ne. Ale tenhle komiks je sakra kvalitní. Nejvíc z celého komiksu mě dostaly fiktivní publikace. Ovšem ne všechny. Podle mě je třeba článek/kapitola o sovách naprosto k ničemu a stejně tak rozhovor s Ozymandiasem. Oproti tomu třeba kniha prvního Sůvy nebo Doctor Manhattan: Superschopnosti a Supervelmoci naprosto skvělá vyprávěcí technika, prootže místo toho, aby Moore napsal všechno o světě Watchmenů do dialogů mezi superhrdiny, tak využije těchto fiktivních publikací, aby nás seznámil se světem, historií postav a charakterem postav, aby měl potom v komiksu víc místa na příběh. Nejvíc se mi ale líbí asi největší prkotina, kterou bych mohl vytáhnou a se kterou neumějí superhero komiksy pořádně pracovat dodnes; dopad superherdinů na svět. Ať už to jsou nové technologie vynalezené díky Doktoru Manhattanovi, vítězství Vietnamské války nebo i třeba vědecké publikace na toto téma a obecně propracovanost celého tohoto světa je naprosto úžasná. A i kdyby se to z prvu nezdálo, tak tenhle komiks dává perfektní smysl, vše do sebe zapadá. Krásně ukazuje, že superhrdinové s můžou stát alkoholiky nebo šílenci (nebo už šílenci dávno jsou). A ve všem tom je zamíchaná spousta otázek, komentářů na společnost, lidi samotné a hlavně na superhrdiny.
    Oproti tomu (a nejsem sám) mě štvala linka afroameričana, co si čte komiks o pirátech. Chápu, proč tam Moore zasadil linku prodavače z novinového stánku, ale nechápu, k čemu tam autor cpal výňatky z komiksu.
    Kresba je v tomto komiksu neskutečná! Ale hlavně barvy. Kresba sice na pár panelech uchází, ale barvy jsou neskutečně kvalitně provedené úplně všude. Každá část příběhu je stylizovaná do určitého odstínu, což se mi neskutečně líbilo. A vesměs je tam i pár panelů, na které bych se mohl dívat celý den a které jsou překrásně nakreslené.
    Asi z mého komentáře muselo vyplynout, jaké hodnoovení tomuto komiksu dávám. A myslím si, že oprávněně, protože tenhle komiks je minimálně přelomový. Ale radši nebudu číst Doomsday Clock. Za mě 5*.
  • Daredrvil Orgasm Fan
    Daredrvil Orgasm Fan15.1.2019 11:04Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Treba niečo dodať?Po tomto komikse je každý ďalší sklamanie.Filozofická nálož dekonštrukcie superhrdinského žánru z geniálnym scenárom Alana Moora a kresbou Davea Gibonnsa.Nebudem sa tu rozpisovať o tom ake je to geniálne lebo sa nechcem opakovať po iných.Tak či tak zhrnul som to v mojom videu na YouTube http://youtu.be/43Ax-Pk9294 tak isto Honza Potměšil...Naozaj ľudia,najlepší komiks!
  • Syndrom
    Syndrom16.10.2018 16:18Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Slovní a grafické nápodoby byly obnošenou vestou hned napoprvé. Akce moc košer taky neni. Krásně hluboce promyšlené - velikášské romanopisectví zhuštěné do krátké obrázkové knížečky. Vlastně svým způsobem dlouho pohodová, příjemná, lidská věc. Famózní literární záběr: jazyk vedle jazyka, vyprávěcí struktury ve vrstvách - komentování komentovaného…filosofie v pohybu; člověk ve víru bizarně ironického osudu ; vím, že nic nevím jistě. Strážce hlídá Hodinář.
  • Sajmon
    Jeden z nejlepších komiksů..😍😍 Postavy jsou mega propracované.. rozhodně doporučuju😍
  • Komiksum
    Komiksum23.8.2018 13:06Watchmen - Strážci (3. vydání)
    K tomuto komiksu se říká obrovské množství superlativ, a zcela oprávněně. Příběh jak po stránce scénáře tak kresby je jednoduše excelentní. Tento komiks je jednoduše opravdové umělecké dílo, práce s panely, s barvou a celkově i s příběhem je na neskutečně vysoké úrovni. Příběh na mě působil jako vaše poslední etapa v superhrdinském komiksu, ale paradoxně tím Moore odstartoval velký zájem o temné komiksy. Co rozhodně u toho komiksu musíte je přemýšlet, protože když nedáváte pozor občas můžete ztratit nit. Rozhodně se mi líbí jakým způsobem jsou psány všechny postavy, prakticky všichni jsou magoři a to se mi líbí. Zajímavá paralela k příběhu byl i pirátský příběh který příjemně doplňoval hlavní děkovnou linku. Stejně tak vedlejší postavy působili příjemně a uvěřitelně. Pokud byste chtěli výborný komiks tak sáhněte po tomto, ovšem pozor jedná se hlavně o ukecané filozofické dílo než tupá super hrdinská mlátička. Bravo pane Moore a Gibbons, stvořili jste legendu.
  • Blackhand47XD
    Blackhand47XD3.6.2018 21:14Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Jeden z nejlepších komiksů všech dob. V době kdy byly superhrdinové ještě plochými postavami vyšel tenhle masterpiece, který posunul tenhle žánr zase na jinou úroveň. Rorschach je top.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš16.4.2018 21:05Watchmen - Strážci (3. vydání)
    Pro mne srdcovka. Po dlouhých letech od Sincity ve mne vzbudil zájem o komiksy. Skvělý příběh, postavy, kresba.
  • Walome
    Tenhle komiks nestárne a jsem rád, že ho BBart vydal ve zvětšeném formátu. Něco tak komplexního si to zaslouží.
    Více zde: http://youtu.be/Jlct4wWu0DU
  • rewkon
    5 hvězd zde není co dodat :-D
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.12.2017 11:37Watchmen - Strážci
    Jednoduše pecka!!! Komiksový a literární TOP. Když jsem před lety přemýšlel nad tím, čím začít v rámci komiksu, dočetl jsem se někde, že toto a Batman od Millera jsou milníky. A ano, jsou! Tenkrát při té neznalosti mi to nepřišlo nijak jiné, protože jsem neměl srovnání. Prostě se mi to všechno líbilo. Drsné, procítěné, emotivní, sexy, ale přitom chytré, promyšlené a propracované. Dnes už vím, že to není jen milník, to je revoluce. Neříkám, že v té době, nebyly komiksy takového charakteru, natož v Evropě, Heavy Metalu apod., ale tady se evidentně a cíleně zahrávalo s populárním tématem (superhrdinové), které bylo roztříštěno, destabilizováno a zesměšněno. Teprve v tomto komiksu jsem byl schopen uvěřit, že tady někde kolem nás jsou takoví lidé, pobíhající a pomáhající lidem, kteří ale mají své mouchy. Alan Moore jim vstikl lidskou tvář. S každou stránkou, věřím, že i vy, žijete i život postav. Nevnímáte ten svět z ptačí perspektivy, jako vševědoucí vypravěč, ne my jsme jako duch uvnitř každé postavy. Přiznávám, že určitá roztříštěnost příběhu byla pro mě ze začátku matoucí, a některé příběhy, viz pirát, mi tam dříve přišly víc než rušivé. Přesto první přečtení dopadlo na výbornou. Teprve až následná čtení můj názor upevnila, díky čemuž jsem pochopil i další detaily a příběhy v komiksu. O tomhle komiksu, pardon, o této knize, se dají napsat stohy pojednání a studií, ale nic to nevystihne tak, jako když si to přečtete sami ve svém vlastním rozpoložení. Jenom VY sami v tom najdete to, co hledáte. To je na tomto komiksu to kouzelné. O tom, jestli je komiks vážená literatura nebo není, se rovněž dají vést diskuse až do ranních hodin. Nicméně ten kdo komiks považuje za brak, ale přitom se nazývá literátem a vzdělancem a zajímá se o literaturu, by měl spolknout svou hrdost a pokusit se ocenit kvality této knihy. Osobně tento komiks doporučuji svým žákům a v naší knihovně už je zakoupen jeden výtisk. Víc už asi nedovedu napsat, natož jak mi změnil život a otevřel oči. Věřím, že právě tento komiks a Návrat Temného rytíře stojí za tím, že dnes miluji komiksy a sbírám je. V mládí to byly jiné, ale ne natolik silné, abych se tímto "žánrem" zabýval. Děkuji ti kniho Watchmen!
  • Ter
    Jednoducho super!
  • mcleek
    Můj nejoblíbenější komiksový hrdina vůbec: Rorshach. :-)
  • Tyfus
    Od Strážců jsem měl velká očekávání a bál jsem se, že budu zklamaný. Nestalo se, komiks mě naprosto pohltil! Příběh, kresba, zpracování tohoto českého vydání... všechno je perfektní. Kniha opravdu není přeceňovaná, jedná se o naprostý skvost, který by měl mít čestné místo, v každé komiksové knihovně. Těším se, až si Strážce přečtu znovu.
  • TonyT
    „Jednoznačně moje srdcovka, Alana Moorea mám rád od doby kdy se mi před mnoha lety dostal do rukou Bažináč a kdy jsem ani ještě v podstatě nevěděl s kým mám tu čest. Od té doby se mnohé změnilo, ale jedno ne, že Alan Moore jako autor mi naprosto sedne. Přehled jakou má tento filozof samouk je obdivuhodná a projevuje se v každém jeho díle a samozřejmě Strážci nejsou vyjímkou, i po dalším opakovaným přečtení objevím něco nového a zajímavého, ať už je to odkaz či myšlenka. Ale v jednom názoru se s Alanem Moorem přeci jen rozcházím, na rozdíl od něj s filmovanou verzi Strážců považuji za povedenou a je to jeden z mých oblíbených filmu. I když samozřejmě komiks je komiks.“
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle6.8.2017 18:28Watchmen - Strážci
    Super příběh, nečekané zvraty, úžasné promyšlené postavy, všechno bylo super, až na ten komiks s pirátem a některé přílohy, které mi tenhle tzv. klenot kazily, možná časem na to změním názor a své hodnocení.
  • louza
    Legendární Moorovo dílo mělo být původně poklona žánru a udělat finální tečku za super hrdinským patosem. Je vidět, že autor hodně čerpá z minulosti a viděno dnešním pohledem jsou Watchmen ultimátní retro. Počínaje těžce osmdesátkovou kresbou, přes ukotvení příběhu ve třicet a více let starém politickém pozadím až po Moorovu (z)ručně vytvořenou mytologii Minutemanů, která jde ještě mnohem hlouběji. Dnes už víme, že i soudobá konkurence v podobě Millera (Temný rytíř, Elektra), nebo Gaimana (Černá orchidej) dokázala pro stejnou stáj vytvořit v mnoha ohledech progresivnější díla. Od drtičky knihu zachraňuje jen poměrně podstatný fakt, že jde prostě a jednoduše o výborný proklatě dobře napsaný příběh, který i po vyčpění mnoha témat jimiž se zabývá, dokáže uchvátit soudobé čtenáře. Moore šel přesně opačnou cestou než Miller. Dělá z lidí super hrdiny a zasazuje je do skutečného světa, čím se masám přiblížil logicky mnohem blíže, než knižní Temný rytíř, který na rozdíl od Strážců ve své době nastolil trendy z nichž celá scéna může týt dodnes (ale tak úplně to nedělá). Watchman jsou kniha s jediným přínosem pro současnost. Ukazuje, že dobrý příběh dokáže sám utáhnout knihu i když vše ostatní selže. Ačkoli za nejzásadnější Moorovo dílo pokládám V jako Vendeta, nedokázal bych jeho populárnějšího bratříčka úplně zatratit.
  • Gustik5
    Tak... Tohle není Spiderman, ani jakýkoli z klasických super hrdinských příběhů. Tohle je něco víc. Po všech stránkách. Koneckonců, není to jenom tak pro nic za nic první komiks, který dostal lierární cenu do té doby udělovanou jinak plnohodnotným literárním dílům (rozuměj knihám). Nejprve jsem viděl film, který mne svou surovou atmosférou let Studené války a poupravenou historií USA, stejně tak jako zajímavými charaktery naprosto uchvátil. O perfektním soundtracku a vlastně všem ostatním ani nemluvě. A tak přišla potřeba koupit si komiks. Celkem mne překvapilo a potěšilo, jak moc filmaři zůstali předloze věrní. Komiks je samozřejmě obsáhlejší a propracovanější, což nabízí nejenom ucelenější pohled na jednotlivé charaktery (vždycky mě zajímalo, kde Roschach přišel k té dokonalé masce!), ale i na celkovou premisu příběhu a její podání. To se mi ale přece jen o drobet víc líbilo ve filmu (SPOILER sjednocení pod vidinou hrozby od Dr. Manhattana), než v předloze (hrozba útoku obřího, ve skutečnosti vědci a umělci vytvořeného "mimozemšťana" KONEC SPOILERU). Krom veliké hloubky příběhu tu pak máme bandu maskovaných, pokřivených individuí (či, jak je používáno v knize- "vigilantů"), z nichž pouze o jednom se dá hovořit jako o superhrdinovi, a co do charakterových vlastností snad ani o jednom. Všichni jsou to, či v jednom případě byli lidé, lidé s problémy schopnými usadit i toho nejschopnějšího psychiatra (jak ostatně Roschach dokazuje). A... Pokud jsou někomu nesympatičtí, možná je to dané právě jejich lidskostí, nesoucí s sebou roztodivné charakterové vady na pozadí všeho násilí, kterým si prošli. Nebudu se tu snažit to zevrubně popisovat. Lákavý text na přebalu knihy nelže. Tohle je prostě nerdovská bible a naprosto převratná komiksová novela, která zbořila mýtus o brakovosti komiksové literatury, a zároveň nově definovala superhrdinský žánr. Dost možná tím právě nastolila onen další věk, ve kterém se autoři přestali bát své maskované hrdiny vystavovat i jiným problémům, než byli jejich maskovaní nemesis. Tohle prostě bude čtenář nenávidět, nebo milovat... I kdybych už od něj neměl číst nic dalšího, tak stejně. Alan Moore je bůh. No a kresba Davea Gibbonse (který mimochodem navrhoval kostýmy pro filmové zpracování), to je taky něco. Pro mě, jako začínajícího komiksáka zatím asi vrchol toho, co jsem dosud četl... :)
  • JimmyII
    JimmyII15.3.2016 09:52Watchmen - Strážci
    Mnohovrstevnaté, chytré, překvapivé a fascinující! Must read komiks.
  • Norri
    Norri mecenáš24.5.2015 01:10Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Neuvěřitelný komiks! Během čtení jsem měl pocit, že čtu něco opravdu výjimečného. A to i přesto, že jsem předtím několikrát viděl filmové zpracování, které mi trošku zkazilo zážitek. Filmaři zkrátka použili komiks jako hotový scénář. Jsem zvyklý číst komiksy najednou. Zde se mi to nepodařilo nejen kvůli délce, ale i proto, že jsem často musel přestat číst a nechat to uležet. Celá kniha působí velmi komplexně díky vloženým "nekomiksovým" vložkám.
  • MrKulda
    MrKulda18.4.2015 21:34Watchmen - Strážci
    Tohle JE a asi i BUDE jeden z mích nejoblíbenějších komiksů.Rorsach je učitě pro mě postava,na kterou se jen tak nezapomíná.Dávám 5* (jen mi akorát trošku přišly nudné pasáže,kde si ten malej kluk čte debilní komiks o pirátovi...).
  • Gerri
    Gerri22.3.2015 19:56Watchmen - Strážci
    Nejlepší komiks vůbec!
  • koudy
    koudy mecenáš26.1.2015 12:28Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Po dlouhé době, něco co jsem přečetl na jeden zátah... Doslova - otevřel, přečetl vše od obsahu až po vydavatele, překladatele a rok vydání.

    Nevim co mě na tom tak neuvěřitelně chytlo - zda výborně vykreslené postavy, některé vystaveny přemíře násilí a něco se v nich zlomilo, nebo měly už své problémy od začátku, nebo jsou prostě jen ŠÍLENÍ. (při čtení tohoto slova použijte hlas doktorky Lanstromové z červeného trpaslíka)
    Ke čtenosti přispívá i celá zápletka, která není jednoduše černobílá a nakonec si musíme samy vybrat zda to vlastně dopadlo dobře...

    Co bych ještě vypíchl je příběh Dr. Manhattana - je to asi nejlepší popis toho jak by nás vnímala elementární částice, pokud můžu ze své (ne)znalosti kvantové fyziky posoudit.
    Pirátský příběh je vsuvka sama o sobě, příjemně překvapí a "zahřeje u srdce" ;)
    Asi bych našel oblíbenější komix, lépe nakreslený i takový u kterého bych se víc bavil, ale toto dílo je něco, co by neměl žádný komixový nadšenec minout.
  • Dov
    Nedávno se mě jeden můj známý, který nikdy nečetl komiksy a žádné doma nemá, ptal, jaký jediný komiks bych mu doporučil. Takový, který stojí za to mít v knihovně, takový, který lze čísti vícekrát. Téměř okamžitě jsem mu odpověděl: Watchmen. Nadčasový komiks s dokonalým scénářem, propracovanými texty, filosofickým sdělením mezi řádky, super kresbou.... Tento komiks mám rád právě kvůli onomu dostatku všeho, co od komiksu očekávám.
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 39317.12.2014 23:40Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Mý Watchmeni po půl roce v knihovně konečně uzráli a začal jsem je číst. V zájmu navození předvánočního duševního komiksového klidu jsem se rozhodl, že to nebudu lámat přes koleno a nebudu se je pokoušet přečíst naráz během jednoho dne a zároveň je nebudu rozkouskovávat třeba na několik týdnů. Tak si čtu každý večer před spaním jednu kapitolu. Kouřim u toho, piju čaj, hraje Bob Dylan a je to geniální. Jsem u třetí kapitoly. A říkám si... Nic není víc... Můj mozek prostě nepochopí, jak je možný, že někdo dokáže stvořit něco tak zatraceně dokonalýho... Definitivně. Moore je Bůh.
  • jirin
    Evidentně jsem asi jediný, koho to zas tak moc neoslovilo. Nepřišlo mi to ničím zásadní, či stěžejní, jak se často Watchmeni označují. Snad v době vzniku. Ale pro mě málo děje, dle mě úplně zbytečný komiks v komiksu. Zajímavý snad jen Manhattan...
  • sedw
    Klasika, jedinečný komiks, který i v dnešní době má co říct. Propracovaný příběh, propracované postavy a i kresba, ač poplatná době vzniku, si zaslouží maximum. Nevím, zda se jedná o nejlepší komiks, ale pro mě jde určitě o top 5.
  • Schramm
    Má cenu vůbec něco psát? :) Ale jo, možná bych trochu prokrátil ty texty mezi, ale nešť. Tohle je prostě milník a naprosto po zásluze!
  • rooty
    rooty11.8.2013 23:03Watchmen - Strážci
    Tak konečně jsem si přečetl do nebes vychvalovaný komiks Watchmen, viděl jsem první film, ten mě nudil, takže jsem neměl chuť číst ani komiks.
    Nedávno jsem ovšem v knihovně narazil na žlutou bichli s označením Watchmen a po necelém týdnu od půjčení a kompletního prolouskání, jsem jí posedlý, dokonce tak, že mi všechen ten doteď přečtenej superhrdinskej komiks připádá v porovnání jako neuvěřitelnej brak. Alan je mág, dostal mě.. jdu se poohlížet po dalších knihách.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš26.3.2013 21:36Watchmen - Strážci
    Je sranda si něco přečíst s odstupem času. Tady konkrétně sedmi let. Některé věci se nezměnily ani za sedm let. Příběh co si čte malej černoch, mě furt sere a polovina příloh mi přijde pořád totálně zbytečná, ale bavilo mě to teďka o hodně víc. Je to fakt hooodně dobrý. Postavy Rorschacha a Jona jsou doslova geniální . Mimochodem tohle je jeden z mála případů kdy mě baví jak film, tak komiks. Z filmu jsem vzpomínal na geniální marsovskou hudbu Philipa Glasse, která dokonale vystihovala Jonovu osamělost a odloučení od lidstva. Moore umí. Už se z něj nějakou dobu taky posírám a né, že ne .o)
  • Devilek
    nemám slov nechápu jak sem mohl vůbec přemejšlet jestli si to koupim proste skvělý dílo všechno do sebe zapadá a pokud ne na poprvé tak si to klidně přečtu ješte 50x.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš1.8.2012 20:09Watchmen - Strážci
    To nejlepší ze superhrdinského žánru (protože ho překračuje). Co mě dostává je, že se k příběhu můžu vracet kolikrát chci a pořád z něho mám skvělý pocit. Pokaždé si najdu jinou postavu, které zrovna fandím, pokaždé jsem uchvácený z toho jak je to chytré a nadčasové.
  • Radiomir
    Radiomir22.5.2012 13:01Watchmen - Strážci
    Alan Moore je génius a klasik světové literatury, bezpochyby. Nejkomplexnější komiksový příběh deziluze a dysfunkčních hrdinů.
  • Kibr
    Jeden z nejlepších komiksů, co jsem kdy četl...
  • dracula
    alfa a omega, dokonalé dielo...
  • dr.Orlok
    dr.Orlok15.2.2011 20:26Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Geniální komiks, který ohromí promyšleností nejen příběhu, ale i detaily kresby, kdy první a poslední obrázek každé kapitoly spolu souvisí. Rorsach jako extrémně nekompromisní postava se všemi klady a zápory, co s tím souvisí, je jednoduše úžasná.
  • 00sedm
    Geniální.
  • Honzin
    Od pana mistra.
  • aza
    aza30.6.2010 19:31Watchmen - Strážci
    ...uchvacující!!!
    4% dolů za to, že Jon to udělá, když Rorschach řekne: "Udělej to!"
  • flipflop
    flipflop12.5.2010 18:22Watchmen - Strážci
    za ty peníze by si člověk připadal jako máčo, kdyby dal horší hodnocení. Na to jak to bylo dlouhý, mi zase tolik momentů neutkvělo. Přišlo mi to jak nějaká telenovela. Na druhou stranu, konečně někomu došlo, že i superhrdinové jsou paka ;-)
  • Sirius
    Myslím, že k tomuhle není co dodat. Strážci jsou prostě geniálně přelomový. Co od nich čekat jiného, když je psal sám mistr?
  • Mildaha1
    Mildaha123.4.2010 10:57Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Alan Moore je geniální tvůrce a to co se mu honí hlavou je neskutečné.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin29.12.2009 15:44Watchmen - Strážci
    Tohle je skutečně literární bomba.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš4.9.2009 19:22Watchmen - Strážci
    Vynikající struktura vyprávění děje. Klenot.
  • fukov.kvasa@seznam.cz
    fukov.kvasa@seznam.cz15.7.2009 13:01Watchmen - Strážci
    Měl jsem pouze v počítačové verzi, ale i tak to byl skvost...
  • Marv
    Marv10.7.2009 20:48Watchmen - Strážci
    Komix som cital asi 2 tyzdne.Uzival som si a vychutnaval si dielo génia.Dielko nema chybu.Ci uz kresba ktora je uz dnes pekna old-school alebo scenar ktory vo svete komixu nema podla mna konkurenciu.Ked som docital cx moje prve slova boli:No Kurva!!!!Bol som s toho uneseny.Celkovy komix je uzasne doplnany clankamy na konci kapitol.Krasa.Nic viac ma nenapada.Mohol by som sa tu rozpisovat ako to postupne graduje a nwm co ale to proste netreba:Je to komix kde kresba a scenar idu dokonale spolu v harmoniji a navzajom sa doplnuju.Je to najgenialnejsia kniha aku som kedy cital.Skoda ze sa neda dat viac percent velka skoda:(Proste ako spomenul Choze:Must read. Must have. Must love.
  • royaler
    royaler3.6.2009 22:04Watchmen - Strážci
    Moore rozhodněl tenkrát nenaservíroval příběh opatřený klišém o správných hrdinech. Tenhle fylozofický master-piece ukazuje hrdiny ze všech úhlů, ukazuje černé stránky jejich minulosti, nechává je prožívat chvíle na dně. Tenhle comics prostě zbořil mýty o hrdinech a na místo toho je vykreslil jako normální lidi, kteří si akorát vybrali zajímavější život.100%
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 18:18Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Tak tohle člověk může číst a prohlížet si snad padesátkrát a vždy oběví něco nového. Absolutní klasika.
  • Tommmson
    Tommmson4.5.2009 20:21Watchmen - Strážci
    Ako tak pozerám na recenzie, tak veľa ľudí mýli na Alana Moora keď čítajú jeho diela. Možno je tam niečo podprahové, čo nás láka.
  • Bluntman
    Bluntman22.2.2009 16:16Watchmen - Strážci
    Občan Kane mezi komiksy. Z důvodu omezeného prostoru proto odkáži raději na svůj rozbor ze seminární práce na střední škole, k nalezení zde: http://hobituvblog.blogspot.com/2009/02/komiks-watchmen-strazci.html .
  • Lenny
    Lenny mecenáš23.1.2009 21:09Watchmen - Strážci
    Ne-li to nejlepší co jsem kdy četl. Moore, smekám.
  • doophy
    doophy15.1.2009 20:58Watchmen - Strážci
    Úžasnej příběh od kterého se jen těžko dá odtrhnout. Výborná kresba...prostě klasika
  • c.tucker
    c.tucker5.10.2008 15:37Watchmen - Strážci
    Naprostý skvost, který se v komiksovém světě jen tak nevidí. Rozně proložené dějové linky, každá kapito má něco do sebe a závěr kapitoli nekomiksový, no co na to všechno říct. Balada!!!
  • The Genius
    The Genius24.9.2008 15:16Watchmen - Strážci
    Geniální dílo, fajn (dnes už) retro kresba, spousta dějových linek, historie postav atd. Jen možná ten komiks s piráty mě trošku nudil. No ale nemůže se všem líbit všechno :) I tak je to stovka jak vyšitá.
  • Slaine
    Slaine admin8.9.2008 21:13Watchmen - Strážci
    Tak jsem zase dostal po delší době na Watchmen chuť a nevím čím to - přijdou mi pořád lepší. Moore je bůh mezi scénáristy vymyslet příběh stávající se z tolika části, vplést je do sebe a zcelit v jedno masivní finále... nádhera. Občas mi přišlo, že až onanisticky využívá návaznost textu a obrazu (povětšinou dvou různých linií). Pro mě jsou Watchmeni asi nejmíň klišovitým a nejvíc uvěřitelným (ať už v rámci filmu, knih, všeho) příběhem o záchraně světa vůbec. Neuvěřitelně prokreslené postavy se zajímavou minulostí i charaktery. V obrázcích je obrovská spousta detailů, za což tleskám krom kreslířovi i českému vydání (nápisy jsou přeloženy do nejmenších podrobností... taková restaurace GUNGA se mi vážně dostla pod kůži :)). Kupujte, obdivujte, vychvalujte do nebes :).
  • Nikkarin
    Nikkarin6.9.2008 00:49Watchmen - Strážci
    Huh....tak jsem se dokopal k nějakému tomu hodnocení.....co teda k tomu....Problém Watchmenů je ten, že pokud už si ho člověk kupuje, musí se na to na celé od začátku dívat co nejvíce pozitivně. I kdyby to byla sebevětší kravina, tak prostě si musí říct, že to byl skvělej komiks a ty peníze za to stály....snad se tak nemusím přetvařovat, snad můžu opravdu říct, že to stálo za to....ale jo, stálo. Nejspíš bych si to býval nebyl nikdy koupil, kdybych nezahlédl trailer na chystaný stejnojmený film....a tak mě jen z ukázek zaujaly jednotlivé charaktery, že jsem prostě byl zvědavej víc a víc a nechtělo se mi čekat až do příštího roku. Na tu kresbu i barvy jsem si zvykl....musel jsem si zvyknout, když to bylo tak drahý. A příběh samotný jsem si užíval, jednotlivé hrdiny jsem si užíval, bavilo mě číst to a zároveň přemýšlet, jaké to asi bylo, když to Moore psal. Četl jsem to asi týden....po kouscích, někdy před spaním, někdy ve vaně....snažil jsem se nikam nespěchat....aby mi to vydrželo co nejdýl...ten komiks je napínavej...to je detektivka, sci-fi, je v tom spousta psychologickejch záležitostí i věci z normálního života. Spousty detailů, které jsou vidět až když tím člověk listuje podruhé potřetí....no prostě super. Dal bych tomu 100%, ale nedám. Docela mě zajímaly ty písemnosti mezi každou kapitolou.....zpočátku jsem je četl slovo od slova....postupem času jsem ale zjištoval, že tyhle dokumenty neobsahují nějak extra důležité informace a ke konci jsem je téměř přeskakoval...tak snad jen kdyby tam byly nějaká doplňující, ale zajímavější fakta, bylo by to lepší. Nejlepší postava Rorschach, nejzajímavější Dr. Manhattan a jeho vnímání času....no byl to mazec....
  • brkowycz
    brkowycz26.6.2008 13:53Watchmen - Strážci
    Fantazie. Pěkně citelně napsaný, líbí se mi jak Moore rozehrává spoustu minipříběhů v celém díle, provázanost a prostě celková promyšlenost celého díla. Konec, musím říct že i když se dá čekat vyník, nedá se čekat vyvrcholení toho díla a strážci se u mě zapsali jako dílo comicsové, knižní i filmové s jedním z nejoriginálnějších konců. Kresba není nic extra ale když se si zkoušel představit nějaké jiné větší borce jako malíře, tak mi to tam zase úplně nesedlo. Tahle kresba, i když jak říkám je naprosto obyčejná, k téhle věci perfektně sedí.
  • Spacecore
    Spacecore21.5.2008 14:36Watchmen - Strážci
    Watchmen je nejgeniálněji napsaná kniha,co jsem kdy četl.Moore je génius,to už vím,ale že až takový...Pane bože,nikdy by mě nenapadlo,že může někdo naspat tak propracovaný gigantický komiks,kde vše souvisí se vším..Kresba a coloring jsou výborné,nechápu námitky....
  • choze
    choze15.5.2008 16:10Watchmen - Strážci
    Když vidím, co Moore dokázal s bandou maskovaných vigilantů, říkám si, co by asi dokázal s partou poctivých superhrdinů. Spolu s V jako Vendeta dle mého nejlepší (a mé nejoblíbenější) moorovky a zároveň nejlepší comicsy, co jsem kdy četl. Geniální scénář zakotvený v propracovaném paralelním světě a operující se dvěma provázanými generacemi maskovaných vigilantů bez problémů a s hrdostí ustojí i pár telenovelózních zvratů a závěr vyrazí dech. Úžasná práce s postavami. Pirátský comics v comicsu a bonusy jsou vrcholem Mooreovy metafikční onanie. Vynikající kresba podobně jako u Vendety civilní, s důrazem na výrazy postav, i ten šílený coloring se mi líbí. Must read. Must have. Must love.
  • krvinka56
    krvinka5615.5.2008 09:33Watchmen - Strážci
    Tak kolem tohoto komiksu sem chodil pěkně dlouho, vždy sem do něj šťouchl klacíkem a šel dál.Nakonec sem sai to trochu déle prohlížel a odhodlal se to koupit.Ulehl sem si a začal prohlížet napadlo mne že to byly vyhozené prachy kresba fajn barevnost nic moc.Ale nakonbec sem se pořádně začelt a zjistil jak hutný příběh to má.Ale není to jen o super poříběhu ale taky i o postavách které se zde vyskytují naprosto perfektně vykreslené postavy.A jejich jednání.Spočátku mi vadil vsunutý příběh s chlápkem z komiksu ale bylo to perfektní a hodilo se totam.Taky psaná část jako kniha mi tam velice dobře sedla.A kresba a barva mne časem taky zaujali nebo spíše sem vnímal naprosto perfektní příběh a toto sem upozadil.Spracování knihy je naprosto perfektní a sem spokojen.S radostí to dsoporučím dalším čtenářům.Tedy ne těm co s komiksama teprv začínají, mněli by si napřed přečíst pár lehčích komiksů a pak se pustit do tohoto psichologického špaklu.Já teda nebyl sklamán ale naprosto perfektně nadšen ač sem tro četl hodně unaven tak se mi to opravdu líbilo.Číst to před několika lety dam tomu zbídou 40% ale sem rád že sem si natoto perfektní a strhující dílo počkal.Stojí fakt zato.
  • erik
    erik18.12.2007 12:51Watchmen - Strážci
    100 - prečo nie? Mohutný príbeh s mohutným dejom, ktorý, pravda, nijako zbesilo nebeží, ale o to viac chytá za srdce. Spolu so Z Pekla a V ako Vendeta absolútny vrchol, aký som v komikse kedy čítal. Zvyšok tu už napíslai iný.
    Ak sa nemýlim, je to moja prvá stovka, a to sa už veľa krát opakovať nebude.
  • Houbař
    Houbař mecenáš14.12.2007 14:20Watchmen - Strážci
    Pokud vám někdo bude tvrdit, že komiks jsou pouze obrázky a pár vět, který se dají přečíst během půlhodinky, vražte mu tento book. Dva paralelní děje (pravda, ten druhý může vadit), bonusy o postavách ve formátu novinových článku apod. mezi kapitolama a tak hutný děj, že jsem "Strážce" louskal asi týden. Byl to skvělý zážitek, ale bude se dlouho odhodlávat se do toho (kvůli časové náročnosti) pustit znova.
  • imro
    imro23.11.2007 16:08Watchmen - Strážci
    Komplexnosť a celkový význam Strážcov asi mnohým zostanú utajené, takže skrátka automaticky pokladajú komiks za 110% kult. Skúste sa k nemu po pár rokoch vrátiť a uvidíte, že akákoľvek hodnotiaca stupnica je primalá.
  • satupeka
    satupeka17.11.2007 20:46Watchmen - Strážci
    V mojí "kariéře komiksového čtenáře" naprosto zásadní dílo. Díky Watchmen jsem zjistil, že existují opravdu dospělé komiksy pro dospělé. Je to fámózní dekonstrukce superhrdinského žánru a vynikající ukázka možností komiksu jako žánru.
  • Tommmson
    Tommmson6.11.2007 13:02Watchmen - Strážci
    Po tomto komixe už všetci superhrdinovia vymreli. Perfektný komix po všetkých stránkach (dej, kresba, detaily a postavy)
  • Woffce
    Woffce31.10.2007 10:32Watchmen - Strážci
    O jak přelomový komiks v dějinách žánru jde, to nechám teoretikům - pro mě byl přelomový ve všech směrech. S věkem mě zvolna opouští nadšení z úžasných kousků všech těch ---manů, včetně kdysi mého favorita Spidermana. O to víc mě potěšil lehce kaleidoskopický scénař Alana Moorea, ve kterém jakoby ti kluci v pláštěnkách pomalu práchnivěli se mnou. A Dave Gibbons, ten nám to všem ukázal v těch správných barvách. Zkrátka: Spokojen, rád se budu vracet.
  • Wiruss
    Wiruss7.10.2007 10:49Watchmen - Strážci
    Je to už sice docela dlouho co jsem to dočetl, ale zjistil jsem, že jsem o tom nic nenapsal takže:
    Konec mě trochu zklamal, ale až do 3/4 to bylo super. Asi jsem jeden z mála, ale coloring mě naprosto nevadil a i se mi to celekm líbilo. Paralela příběhů je celkem zajímavej nápad i když z počátku to na mě působilo dost rušivě. Moore umí, alena tuto knihu opět padá stín Pavlovský a spol. vychváli, vychváli, aby se co nejlépe prodávalo, člověk pak očekává 8 div světa a i když je výsledek silně nadprůměrnej je to pro lidi zklamání...
  • Godsmacker
    Godsmacker28.8.2007 18:03Watchmen - Strážci
    !!! best of da best !!!
  • HEX
    HEX20.7.2007 15:53Watchmen - Strážci
    Njn, možná jsem měl přece jenom zopakovat ty výtky ke způsobu ukončení.Aby hodnocení dávalo smysl…
  • Big G
    Big G20.7.2007 07:18Watchmen - Strážci
    Tý jo. Tak tohle je první comics, který je tak skvělý, že dostal jen 80%. :-p
  • HEX
    HEX18.7.2007 21:40Watchmen - Strážci
    Skvělá atmosféra,skvělé postavy, skvělý příběh.
  • Kapis
    Kapis mecenáš17.7.2007 14:45Watchmen - Strážci
    Paráda, Veledílo, vykreslující zoufalou nejistotu života během studené války. Moore je fakt pan spisovatel-scénarista, vychutnával jsem si pomalu každé okýnko, vypiplané podrobnosti, qeré se odehrávají v pozadí dokreslují geniálně celý děj. A jaxe ta hromada, na první pohled spolu nesouvisejících, příběhů pomalu celá slévá v jasné kontury - dokonalé. Kresba, coloring se mi líbily, si nemůžu pomoci. Ještě, že to sithl vydat před 89tým;-) Příběh s pirátem byl naprosto dokonalý, jak znám-neznám Moora, tak musel nastudovat hory psychologie. K této knize se budu rád vracet. JE TO PROSTĚ DĚLO;-)
  • Rorschach
    Rorschach11.3.2007 08:48Watchmen - Strážci
    Soudce v kápi žije :-)
  • Big G
    Big G28.12.2006 17:51Watchmen - Strážci
    Tak jsem konečně přečetl Watchmeny a dávám jasných 100%. NEJLEPŠÍ COMICS VŠECH DOB!
  • chuy
    chuy6.10.2006 11:50Watchmen - Strážci
    V comicsech o superhrdinech víme už od první stránky kdo je dobrý a kdo stojí na opačné straně zákona, ne však v této knížce. Tento comics ukazuje superhrdiny jako obyčejné lidi se všemi jejich chybami (a že jich aní málo). Musím pochválit mistrné proplétání paralelních dějů a retrospektivy. Konečný dějový obraz a rozuzlení získáme skutečně až na poslední stránce. Někde jsem četl, že číst comics je jako se dívat na film a řeknu vám, že Strážci jsou fakt dobrej biják.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade6.2.2006 14:14Watchmen - Strážci
    Superknížka o superhrdinech. Líbila se mi moc, ale superhrdiny moc nemusím, a proto mám raději třeba "V jako Vendetta". MdS
  • willis
    willis29.9.2005 09:46Watchmen - Strážci
    Spoustu věcí bych zbytečně opakoval, takže k příběhu se už moc vyjadřovat nebudu. Jenom se mi zdá, že i takhle extrémní řešení celosvětové krizové situace by mělo stejně jenom krátkodobý účinek. Jinak ta spousta filosofických úvah a rozborů mně vadila jenom trochu :) Naopak komiks o Černé lodi se mi líbil, i když důvod jeho zařazení jsem nějak nechápal, je pěkně depresivní. Kresba mi nijak nevadila, ale s čím si mohli víc vyhrát, jsou barvy. V roce 87 se snad v tomhle směru už dalo dělat něco zajímavějšího. Přeci jenom nejsem zas takový příznivce různých odstínů růžové či fialové. Určitě by si ale tohle měl každý příznivec komiksu minimálně přečíst.

  • Lobodlak
    Lobodlak9.6.2005 16:39Watchmen - Strážci
    no...co dodat....nekrlamy prostě nelhaly...
  • listr
    listr25.4.2005 01:37Watchmen - Strážci
    Rozhodně to nejlepší od pana Moora. Je to užasný, nemohl jsem přestat číst. Ale na rovinu, tech co nemeli ani tuseni kdo za tím vším bude je podle mě málo a právě to dělá z tohoto komiksu veledílo. To, že víte kdo to je, ale nevíte proč a na to prostě nemůžete přijít.
  • 2scha
    2scha mecenáš14.4.2005 17:47Watchmen - Strážci
    Skvělé, nechtěl bych být (super)hrdinou, fakt těžkej život. Mě osobně se líbila i kresba, fakt!
  • Slaine
    Slaine admin29.3.2005 18:43Watchmen - Strážci
    Tak další kousek na kterej nás kdysi dávno navnazovali (ty Crwáci sou tak vychcaní, to není možný :) - vždyť tohle opěvovali už v nějakejch prvních Crwích... ) a zase nezklamal. Příběh geniální - parádně vygradovaný finále, spousta linek. A musím uznat, že to bylo hódně složitý a stálo mě to dost soustředění abych si vychutnal všechny narážky na děj, návaznost pirátskýho komiksu atd. atd. Ale stálo to za to. Moore se nezapře a jako obvykle za tím vším stojí "někdo hódně velkej". A kresba? No pokud to mělo reagovat na superhrdinskej klasickej žánr, tak by se nehodila nějaká úchvatná (rozuměj vybočující) kresba. Shrnuto: MUST HAVE
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš15.3.2005 08:53Watchmen - Strážci
    Moora moc nemusim a nedostává mě. Ale tohle bylo celkem dobrý. Kresba a ni barvy mi vůbec nevadily, a podle toho co tady všichni psaly sem čekal něco daleko horšího. A příběh ušel. Nevim, tohle mě prostě nedostává a neposírám se z toho. Nejlepší je postava Rorschacha a "pana modrého". Jinak komiks co si čte ten malej černoch a co běží souběžně s příběhem, mě vyloženě celou dobu sral. Taktéž mi přišla zbytečná polovina psanýho textu v příloze na konci každého čísla...Moore je Moore. Kdo ho má rád asi dostane co chcce. Kdo ne, stejně si slušně počte jako já.
    PS: Vim, že se srovnávalo s Millerovym batmanem, ale ten byl pro mě teda stokrát lepší. Každopádně nelituju svejch peněz.
  • j0hni
    j0hni12.3.2005 17:07Watchmen - Strážci
    Tady není moc co dodat....Scénář se mi líbil ze všech Moorových určitě nejvíc, a kresba ani barvy mi nevadily.
  • andre
    andre mecenáš7.3.2005 08:48Watchmen - Strážci
    Jsem VELICE pomalý čtenář (rychle ((cca 10-30str.)) se mi unaví oči a chce se mi spát, takže brzo odkládám komiks a jdu spát, nebo dělat něco jiného), tady jsem se tak od 2/3 začal s únavou prát, protože mě děj tak chytnul, že jsem to chtěl "rychle" (na mé poměry) dočíst. A to něco znamená:) 2%dolu je hlavně za knihárenské (dokončující) zpracování, mám lehce natrhlou prví složku (u knihy za 990,-Kč). Takže tak.
  • saetia
    saetia11.2.2005 14:19Watchmen - Strážci
    THE BEST
  • DAX
    DAX mecenáš5.2.2005 22:18Watchmen - Strážci
    Těžce překonatelná věc! Je báječné, že poté, co u nás před časem vyšly Zázraky - Marvels, se k nám dostal i tento další super-hrdinský klenot. Kresba je poplatná své době, tak proč nad tím brečet? Můj jasný vrchol letošního roku spolu s Kingdom Come - pokud vyjdou.... A neb jsem majitelem jak amerického originálu, tak české verze, nemohu se STINGERem a ostatními souhlasit - česká verze je rozhodně (co se tisku a barev týče) kvalitnější (!?!), než původní "síťkované" vydání z roku 87.
  • stinger
    stinger2.2.2005 20:29Watchmen - Strážci
    Skvele dilo,rozhodne koupit,jediny protiklad jsou vylozene hnusne barvy ceskeho vydani,ale to za chvili prestanete vnimat,diky skvele propracovaným postavam a nemene kvalitnimu pribehu,rovnez skvele jsou novinove clanky za kazdou kapitolou,pomahaji ctenari dostat se hloubeji pod kuzi (anti)hrdinum pribehu,Watchmen a Z Pekla jsou podle me to nejlepsi co od BBARTU u nas vyslo.
  • Nakor
    Nakor24.1.2005 01:34Watchmen - Strážci
    Jedinou vytku mam k barvam. Jinak je to ohromujici dilo, ktere by si mel precist kazdy. Ale pozor, kdo ocekava, ze by mel byt pribeh o superhrdinech akcnakem plnym rezacek s potvorakama a mafianama, tak se prepocotal. Tohle je spis socialni drama.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.1.2005 11:22Watchmen - Strážci
    Co dodat... Scenar je vybornej, jeden z nejlepsich co jsem kdy cetl. Moore to rozjel ve velkym stylu. Kdo nekoupi a necha se odradit kresbou a coloringem prohloupi.
  • Zack
    Zack admin12.1.2005 10:19Watchmen - Strážci
    Osobne povazuju za nejlepsi moorovku. Pribeh prijemne graduje, postavy jsou plasticke (cemuz hodne pomahaji clanky z minulosti jednotlivych superhrdinu, zaznamy z jejich deniku apod.), pribeh krasne temny a celkove jsou Watchmen krasne vymazleny (ale to je u moorovek tak nejak samozrejmy). Co trochu vadi, je na dnesni pomery takova nijak kresba, ktera je sice dostatecne popisna, na druhou stranu z ni zadny vytvarny pozitek mit nebudete. Koloring je pro me takrka odporny, ale zas je fakt, ze po par stranach to clovek prestane vnimat... Jednoznacne koupit!
34021314
Četl/a (104)
adriel, Aldo26, autokineton, Becko, Benny, Blockholm, buscheer, CaptainCzech, Carnage, Cinema Ranger, ComicBookGuy, ConanVJ, čozek, Dalamar, Daredrvil Orgasm Fan, Darth Raelchi, dvory, Fr3d_K, frantavasil, Fry, Giskard, Goldfinch, Hønzza, H4mpty, Himlik, hromotlk, Ink, JANNE, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Kaaos, Kadin, karl173, Killingjoke, Kitykatyn, Kiwi1902, Koci, Komiksum, lacoste, Ladinek82, Le Porello, LookAss, Lord Baltimore, luky.kuky10, mackin, malylada, Mariohurbanek, Mates17, Matthew, Matthew, Maty48, MerkatTV, mira1239, MonsterGyre, M_M, Negan, Nezbi, Onkel 1928, Ozymandias, Paja78, Palebras, PatrikTheMighty, Peppa, Pietro26, Plechy, puolpm, RadimNemec, RaptoR, RedButton, regressiv, rewkon, Sajmon, sandman, Scaleo1, schefik, Schimi85cz, Sebastian the wise, ShadowJuice, Shake, SNUFKIN, snuk, SoberWeirdo, Son-Goku, Spacecore, SteveCZ, suricattaontheway, Tawax , TheDoctor, Thurin, Tiba, Tyfus, utresyby, Václav Mikula, Velkej šéf, Vincent, vranakx, Vyjebanec17, Walome, Wiw, wolfgang, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(157)
Abe, adriel, Aldo26, Alfray, Anton Whatever, Ash Pointak, autokineton, batoo, Becko, BeeSee, Beng.D, Benny, blackJag, Blockholm, bmc75, borknagar1, bourgeois, buscheer, CaptainCzech, Carnage, CHROM, ComicBookGuy, ConanVJ, čozek, Dalamar, DanielT, DankoKonik, Daredrvil Orgasm Fan, Deckard, Doctor_Sk, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, Erich, fifas, flynander, Fox01, Fr3d_K, frantavasil, Fry, Glumal, Goldfinch, Hønzza, H4mpty, Hades, Hebled, herbert, Himlik, hromotlk, Ink, invape, JANNE, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Johny87, Kaaos, Kadin, karl173, Karolín78, Keenkeen, Kitykatyn, Kiwi1902, Koci, Komediant1842, Komiksum, koudak89, lacoste, lantan1, Le Porello, LookAss, Lord Baltimore, luky.kuky10, Macek78, malylada, Mariohurbanek, Mates17, Matthew, Matthew, Maty48, merhyx, mimo_provoz, miuanek, MonsterGyre, mstefl, M_M, namdnas, Negan, Neuro, Nezbi, Onkel 1928, Paja78, Palebras, parado, PatrikTheMighty, paulhunter, paulmuaddib, pechna, perper, Pietro26, Pista, Plechy, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, RedButton, regressiv, rewkon, Rich, RicHard. , Ricky Gervais, Sajmon, sandman, Scaleo1, schefik, Schimi85cz, Šedo, ShadowJuice, Shake, Sidi Santini, Skot, sleepless, SNUFKIN, snuk, SoberWeirdo, Son-Goku, Spacecore, SteveCZ, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, Tawax , TheDoctor, Thurin, Tialster, Tiba, Tomasino79, TommyBOYER, trudoš, Tyfus, utresyby, Václav Mikula, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, Vincent, Vojtěch 393, vranakx, Vrenn, VvV, Wasps, Wiw, wolfgang, xintax, Yefery, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
Chce (12)
arnecht, burzum, Corvus, deefha, Donotaskme, DracoAn, Jimbeam90, Madao, malejmates, MerkatTV, TenCoJeZbytečnej, vteco
Shání (3)
Corvus, deefha, Eodeon
Nabízí (2)
Fox01, vranakx