• filmator
    filmator28.11.2018 14:01Pečeme s Kafkou
    Zkazím vám průměr. Toma Gaulda znám z netu, těšil jsem se, ale byl jsem asi natěšený moc. Některé stripy vynikající, některé vyvolávají údiv a nad některými jen kroutím hlavou. Jako že občas to ze suchého humoru sklouzne až někam, co bych nerad nazýval "intelektuálním" humorem, ale jiný výraz mě teď nenapadá. Taky jsem si vzpomněl na LInierse, ale Gauldovy nejslabší kousky mě pořád baví víc než řada Liniersových stripů.
  • filmator
    filmator18.10.2018 08:30Drama
    Úsměv a Ségry od Telgemeierové, které vydali v Pasece, jsou víc vidět, zato Drama jsem úplně náhodou objevil v nabídce Albatrosu. Nejedná se o autobiografický příběh jako dva zmíněné, nicméně autorka se vlastními zážitky nechala inspirovat. Jako cílovku bych tipoval holky na druhém stupni základky, ale co, dočetl jsem to, aniž bych zažíval pocity trapnosti. Raina umí psát i kreslit, tahle vztahovka je vlastně žánrově to, co naznačuje její název - drama. Charaktery postav zručně vymodelované, příjemně lidské. Pohodový čtení, v dobrém smyslu slova odpočinkové.
  • filmator
    Čekal jsem původně něco trochu jiného, ale nakonec nejsem zklamaný. Za mě solidní průměr s dobrými nápady, ale možná až moc roztahané. Kresba parádní, ale jak píše massilia, místy nepřehledná. U bojových sekvencí jsem musel koumat, jak že to vlastně je a co postavy provádějí. Některé panely úchvatné, že si říkáte, jaká škoda, Hub se s tím tak detailně vykresluje, a já to pak přelétnu zrakem za pár sekund... S postavami jsem se pořádně neztotožnil, žádný extra sympaťák mezi nimi není, navíc celý příběh je spíše úvodem do světa a seznámení s hrdiny. Situování děje do jakéhosi Pajanu (Pajonsko? :-) je zbytečnost, úplně bychom si vystačili s obyčejným Japonskem zpestřeným všemi těmi obludami a božstvy. Ale to jsou takový hnidopišský detaily. Je to dobrá oddychovka. Ale větší formát by jí slušel víc.
  • filmator
    Nemůžu než plnou palbu, ačkoli pár výhrad ke scénáři by se našlo. Ale ve výsledku jsou zanedbatelné a čtenář dostává příběh, který odsýpá, je prošpikován humorem i zajímavými nápady. Ale škoda formátu, Barbucciho obrázkům by strašně moc slušel minimálně ten původní, ideálně nějaký větší, u kterého se budete moct kochat propracovanou kresbou. Už mám na hromádce další díly, těším se.
  • filmator
    filmator28.5.2018 13:02Haló, tady Čtyřlístek
    Přesně, jak píše Kapis - dva nejzásadnější omnibusy mého dětství :-D Druhé best of dobrodružství Čtyřlístku, samé legendární příběhy. Některé hlášky si pamatuji dodnes. Ve své době se i přes vysoký náklad po publikaci jen zaprášilo. Sehnat nová čísla Čtyřlístku býval problém (museli jste být rychlí nebo mít známou trafikantku), natož nějaká starší. Takže pokud jste neměli odrostlejšího kamaráda, který sešitovky sbíral, těžko jste se mohli seznámit s dřívějšími epizodami. Alespoň částečně to splnila tato dvě souborná vydání.
  • filmator
    filmator28.5.2018 12:5420x Čtyřlístek
    Toto a o něco mladší soubor Halo, tady Čtyřlístek patřily vedle tehdejších sešitovek k mým prvním komiksům. Ve druhé polovině 80. let se jednalo o skvělou příležitost jak se seznámit se staršími příběhy, které patří mezi to nejlepší, co se dobrodruhům z Třeskoprsk přihodilo. Rozpadlo se do totálního salátu.
  • filmator
    filmator15.5.2018 11:31Záhady detektiva Ludvíka
    Ideální četba na toaletu :-) Moallicova kresba se mi líbí a ke komiksu sedne. Některé záhady jsou opravdu tvrdým oříškem. Jen ta kombinace panel a doprovodný text mi zpočátku lehce vadila, ale chápu, že pak by se asi epizoda nevešla na jednu stránku. Což by mi vlastně vůbec nevadilo, některé případy jsou jak ze hry Černé historky. Občas vám k rozluštění chybí dobový kontext, občas je potřeba znalost francouzských reálií, ale jinak dobrý. Moc jsem nepochopil, proč se šlo z větší části chronologicky a pak najednou skok k barevným epizodám dvě stě něco. Na zadní straně obálky si ještě Albatros udělal reklamu na detektiva Štiku, což mi přijde jako hodně zvláštní tah, ale OK, čtenáře tak můžou nasměrovat. Ale radši bych toto směřování viděl v předmluvě nebo doslovu. Jestli vyjdou další díly, rád pořídím.
  • filmator
    Vynikající kresba. To byste si mohli prohlížet a kroutit hlavou, jaký je Seron borec. Ale děj je tak jednoduchej, že tomu nemůžu dát ani průměrný hodnocení. Původní stripy neznám, takto bez návaznosti je to skutečně dost matoucí. Předpokládám,že po přestěhování - tedy od sešitu 2 - by příhody konečně mohly být něčím zajímavé. V případě prvního sešitu jen nad scénářem kroutím hlavou a říkám si, jak toto mohlo projít? Ale výtvarně super, černobílé by to možná mělo ještě o něco větší kouzlo. Takhle občas obrázek luštíte, protože linku znepřehlednily barvy.
  • filmator
    Těžko hodnotit... Nejsem cílovka, tak mě příběh nestrnul, ač u Hildy se bavím moc. Možná je to tím, že tohle je pro starší čtenáře, zejména holky. A plně v kompetenci dámského tvůrčího týmu :-) Sbírání bobříků je asi jediná podobnost s Rychlými šípy, tak se nenechte nachytat. Kresba - dynamika příběhu, rozložení panelů a kompozice super, barvy taky, jen mi to přijde jak obarvené rychlé skici z tabletu. Nejlépe je na tom galerie obálek vzadu. Neříkám, že bych čekal néjakou vypiplanou detailní kresbu, ale srovnej to třeba s tím Pearsonem (zase Hilda): je prostě rozdíl mezi jednoduchou, ale čistou kresbou, a rychlými náčrtky, až čmáranicemi. Jako co se stalo s tou kánoí poté, co ji vytáhly na břeh? To se rozpadla, vybouchla, nebo na ni něco spadlo? No nic, neteř to nejspíš bude bavit, takže díky. Třeba komiks přitáhne děti do skauta, což by taky bylo fajn. Uvidíme, co další díl.
  • filmator
    filmator21.9.2017 13:45Super Komiks #36
    Příběhy Utíkej, Donalde a Strýček Skrblík a starý dluh se mi z téhle sbírky líbily nejvíc. Ostatní si sotva vybavuju, děj Doubleducka se mi úplně vypařil z hlavy, ač jsem si SK pořizoval právě kvůli němu. U příběhu starého Skrblíkova dluhu byla fajn i kresba Massima Fecchiho.
  • filmator
    filmator27.8.2017 15:59Bublifuk #05: Na zdar robotům
    Hodím sem shrnující hodnocení. Uvítal bych větší pestrost, ne opakující se stále stejní hrdinové. Fernando a Stella - pěkně nakresleno, ppříběhově taky dobré. Vynálezce Alva - novinka, děj takřka nulový, spíše anekdotka, ale jednostránkové gagy jsou zábavnější třeba v Superkomiksu. Luděk Barta dle mého kresbu odflákl, vím, že má rozhodně na víc. Zelený vlk - kresba OK, ale zajímalo by mě, jak si ten zhulený příběh vykládají děti... :-D Píp a Půp - jako na houpačce, někdy dobré, někdy horší, kresba mi přijde nepřehledná, možná za to může malý formát. Tři mušketýři - pásová výroba, co se kresby týče, Petr Kopl by to zvládal o dost lépe. Ale příběh je svižný, proložený dobře zvládnutými gagy, a je tak vrcholem všech dosavadních Bublifuků. Babočka - kresba fajn, není co vytknout, příběhy ovšem poněkud nudné. Piráti na suchu - to je vyloženě promarněný potenciál! Výtvarně super, ale děj občas tak nějak vyšumí. Dvě stránky jsou moc málo. Knihomol Bubu - ptákovina, ale tak ulítlá, že je vlastně zábavná. Druhá novinka, Agenti Tajné dvojky - OK, ale zase jen dvě stránky. Naštěstí už tu není ten divný cirkusák, na kterém se vystřídalo několik výtvarníků. Na obálce se uvádí "10 původních komiksů", tak si říkám, že lepší by bylo méně komiksů o více stranách. A střídat je, jako to dělají ve Čtyřlístku, jehož alternativou nejspíš chtěl Bublifuk být. S více autory by pak patrně odpadla i čtvrtletní periodicita a časopis by mohl vycházet častěji s pestřejší nabidkou.
  • filmator
    filmator17.8.2017 11:04Super Komiks #35
    Po sakra dlouhé pauze jsem se nechal přesvědčit ke koupi komiksových disneyovek. Zlákán především na Doubleducka - ano, dějově trochu zmatené (zjevně to není první díl, tak jsem se moc nechytal tím prudkým střihem, kdy jde Donald spát a najednou tam je po zbytek příběhu kačeří agent), ale špičkově nakreslené. Posun v barvách - to vidím poprvé - stínování, využití opravdu celé palety. Baví mě karikaturní italská kresba. Fantomius je výborný nápad, ale ke špičce mu ještě něco chybí. Každopádně zaujal. Jeden příběh rozložený do tří epizod poskládaných v celém booku (Donald a sněžný obchod) - jako dítě jsem miloval, když na konci příběhu jsi dostal otázky a musel jsi pátrat jako detektiv. Želízko - dějově taková předvídatelná groteska, ale výtvarník se vyřádil v přepjatých pózách a grimasách. Zbytek spíš průměrný, ještě nebylo špatné Mini-maxi frutti s dobrým nápadem a pěknou tradiční kresbou. Nuže - do budoucna budu sledovat Doubleducka a Fantomia.
  • filmator
    filmator10.8.2017 09:10Donald Duck #02 - Superelektronika
    Kačer Donald a superobchod s elektronikou - to byl komiks, kde jsem se setkal s jinak kreslenými disneyovkami, stejně tak Strýček Skrblík a cenné papíry. Jsem rád, že se dají dohledat autoři scénářů i kreseb. Děkuji za kačeří osvětu Lennymu a Černodanovi. Díky tomu a egmontovské Zlaté edici jsem hrábl po starších disneyovkách, zapátral na netu a konečně po dekádách dohledal jména těch chlapíků s dynamickou linkou! Nuže: Superelektronika: Stefano Intini, Cenné papíry: Alberto Lavoradori. Výtvarně tedy zdařilé, dějově lepší průměr.
  • filmator
    filmator23.7.2017 21:36Ségry
    Jak americkej nezávislej film. Tahle road story mě bavila dokonce o něco víc než Úsměv. Pohodové čtení.
  • filmator
    Pocit, jako když se loučíš s někým, koho máš moc rád, a víš, že se už nikdy neuvidíte. Ještě že se dá sáhnout znova po první knize a všechno si to pěkně zopáknout.
  • filmator
    Potěšilo mě, že se zase objevily obludy zpod postele. Skvěle nakresleno, výborně napsáno. Lepší práce se skeny barevných nedělních dílů, pryč je šedá mazanice :-) A teď už jen poslední kniha. Watterson má můj neskonalý obdiv, že neždímal látku donekonečna.
  • filmator
    Sice to není typický komiks, ale další část z volné série "Obrázků z dějin". Kdo zná, ví, co čekat - komiksové pruhy, pod nimiž je ještě doprovodný text. Vynikající jsou kresby Lukáše Fibricha, baví mě ještě víc než klasické Kalouskovy z první knihy. Reálie, drobné detaily, vystihnutí rysů osob i přes karikaturní pojetí - výborné! Bylo by super, kdyby L.F. mohl překreslit předešlý díl (Obrázky z československých dějin). A měli by si ho podržet i pro další knihy ze série. Pokud budou, ale doba po Sametové revoluci už by taky stála za zmapování.
  • filmator
    filmator9.10.2016 21:09Macanudo #06
    Přišlo mi, že zde je podstatně méně vaty a více zajímavých stripů, než v několika předchozích dílech. Jinak platí, co jsem psal již dříve.
  • filmator
    filmator6.9.2016 11:17Macanudo #05
    Vzal bych tento a čtyři předešlé svazky, vybral z nich vynikající stripy a vydal jako výběr v jedné knize. Kvůli nesourodosti nemohu dát víc. Některé stripy vynikající, některé neuvěřitelně pitomé. Věřím, že v pubertě na střední škole jako mladistvý intelektuál (jímž jsem nebyl) bych byl z těch pitomých nadšený. Asi bych mohl vzít jeden komentář a zkopírovat ho hromadně ke všem, protože nechovám naději, že se následující knihy budou výrazně lišit od toho, co Liniers předvedl v dosavadních pěti. Mám před sebou ještě dvě nebo tři koupené v záchvatu nadšení po první knize. Co mi vadí: stripy o tom, jak autor neví, jaký strip vymyslí; tajemný pán v klobouku; příběhy obyčejných lidí; Jindřiška (Calvin a Hobbes tu byli dříve a tisíckrát vtipnější); skutečná Liniersova dobrodružství. Zachraňují to povětšinou tučňáci, Olga, skřítci a pak občasné hříčky, které nespadají do oněch stripů s opakovaně se objevujícími postavami. Zkrátka nejsem Liniersovým ideálním čtenářem :-) Takže nádech, a hurá na další svazek...
  • filmator
    Dlouho trvalo, než jsem se nechal přesvědčit. Pak jsem se jednoho dne pustil do prvního dílu a vzhledem k tomu, že tou dobou už bylo k dostání šest dalších pokračování, za pár týdnů jsem se dostal sem. Neuvěřitelný. Jednak kresba, která mě strašně baví, cartooningové přehrávání, přitom ženské postavy s krásně sexy křivkami, druhak propracovaný scénář. Paralelní děje, situace z předešlých dílů, které zde dostávají další rozměr, a hlavně vynikající tragikomická poslední několikastránková kapitola... Propracované postavy. Ironie a sarkasmus, nastavování zrcadla společnosti. Jak říká Oslík ze Shreka, Pupíky jsou jako cibule, mají vrstvy. Smekám, těším se na další pokračování. A mezitím budu přesvědčovat další, ať si přečtou Pupíky. A oni si budou klepat na čelo :-)
  • filmator
    filmator24.6.2016 15:53Macanudo #02
    G.W.Bush to napsal, jak to cítím, nicméně právě toto jsou důvody, proč nemůžu dát víc než 3 hvězdy. Doufám, že některá z dalších knih mě osloví víc. Tady narážím na vatu, stripy o tom "co dneska dáme do stripu, nic mě nenapadá", Jindřiška s kocourem pobavili asi jednou jedinkrát - jsou zkrátka o dost slabší než dvojka Calvin s Hobbesem, kterou se Liniers patrně dost inspiroval. Pan tajemný taky nic. Příběhy obyčejných lidí - nic. No a pak tam jsou věci, které jsou vynikající. Nejvíc jsem si oblíbil tučňáky v Patagonii a pana Olivu.
  • filmator
    filmator27.4.2015 12:52Borgia (paperback)
    Těžko hodnotit, dobře to vystihli George Walker Bush s JFL. Výtvarně vynikající, ale scenáristicky slabé. Snaha narvat co nejvíc událostí do čtyř svazků způsobila, že řada z nich je podána formou krátkých epizodek na jednu, dvě stránky. A mezery v dějepise vám Borgiové nedoplní, spíš vám ve znalostech udělají ještě větší guláš. Z těch "odklonů" mě asi nejvíc pobavila smrt francouzského krále na Vesuvu :-) Ale i přes mnou udělené tři hvězdy doporučuju.
  • filmator
    filmator3.9.2008 12:34Bedeman #02
    He he, Tao Quit se skoro trefil, až na to, že Maxu jsem kreslil ve 14 letech :-)
  • filmator
    filmator23.8.2023 09:07Kačer Donald 2023/01
    yogi: trafika v Letech patří do skupiny "Tabák Valmont"
  • filmator
    filmator22.8.2023 10:21Kačer Donald 2023/01
    Sehnal jsem ho v trafice v Letech u Dobřichovic. V tiráži uvádějí, že půjde objednat přes Send, ale ti tu možnost na webu ještě nemají. Potěšilo mě, že u příběhů jsou uvedeni autoři scénáře i kreslíři.
  • filmator
    Jsem zvědavej, jestli vyjde i něco dalšího. Co jsem koukal na netu, těchle "Lustiges Taschenbuchů" vydávají u sousedů hromadu. Ale strejdu Skrblíka na hřbetech máme komplet sestavenýho, tak možná je tohle druhý a poslední book... :-D
  • filmator
    K tomuhle kousku se mi povedlo něco vyštrachat:
    http://www.comics.org/issue/18052/
    Obálka: George Wilson
    Scenárista: Gaylord Du Bois
    Kresba: Jesse Marsh (povídky s Tarzanem a Boyem) a Silný muž je snad kresba Russ Manning

    U nás vlastně vyšel překlad té německé verze, čemuž odpovídají názvy povídek: http://www.comics.org/issue/596239/#2190591
  • filmator
    Kurňa, musel jsem ho koupit, ač máme černobílou sérii kompletní. Ten barevnej Kůstek nemá chybu. Od ražby na obálce, pevnou vazbu, parádně s citem vyvedené barvy, kvalitnější papír... Ach jo. No, tak si to zase dáme komplet ještě jednou a černobílýho předám další generaci.
  • filmator
    filmator8.11.2018 16:28Záhadný Spider-Man #04
    Tohle byl můj úplně první Spider-Man. Neznal jsem ho, předchozí tři sešity jsem v trafikách zaznamenal, ale kvůli barvám na obálce mě to odrazovalo. Ale pak jsem náhodou prolistoval tohle číslo, a spadla mi čelist. Pro mě čirá nostalgie. Pak jsem si ještě nějaké sešity pořídil, ale víc mě bavil Conan, kterého jsem měl téměř kompletního.
  • filmator
    filmator23.10.2018 08:59100 let Československa v komiksu
    Na první dobrou rozpoznatelný styl Jakuba Duška u dalšího historického komiksu. Ale ty drapérie, ty mě teda bodají do očí! :-)
  • filmator
    filmator28.5.2018 13:16Anča a Pepík #05
    Konečně zkompletováno :-) Tedy snad. Jsou nějaké příběhy, které se do pětice knih od Prahu nevešly?
  • filmator
    filmator27.11.2020 13:43* Připomínky a návrhy
    Díky, Zacku, už to funguje :)
  • filmator
    filmator22.2.2018 23:14* Připomínky a návrhy
    Zack: OK, díky za odpověď
  • filmator
    filmator21.2.2018 14:19* Připomínky a návrhy
    Můžu poprosit o úpravu informací o sbírce, když si rozkliknu nějakou sérii? Tam totiž radio buttony nemají nahoře popisky, takže co který znamená, se dozvím jen při hoveru myší. Ale občas se na tyhle informace dívám přes mobil nebo v tabletu, tam hover nejde. Dost by to usnadnilo orientaci, protože si nepamatuju, jestli "Mám" je první, nebo jestli je to "Četl(a) jsem" atd.
    Ve sbírce a na detailu komiksu popisky jsou, ale jak jsem zjistil, opravdu dost často pracuju s rozkliknutou sérií.
    Díky :-)
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 317 (cca 59020 Kč)
Mám: neveřejné
Chci: 1 (cca 449 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0