• Vrenn
    Vrenn6.5.2022 19:26Aldebaran (pevná vazba)
    6*
  • Vrenn
    Vrenn16.12.2021 11:49Ptáčátko
    Naprosto výborná věc!! Na první pohled mě zaujala obálka na cdb, jinak bych si toho všiml asi až po pár měsících, až se o tom začne víc mluvit a bude se to objevovat v souhrnech nejlepších věcí, co letos vyšly (což je po přečtení můj fundovaný odhad :)). Propagace fakt nulová. Takže jsem se nejdřív trochu pídil, co to vůbec je... A když jsem zjistil, že to má Eisnera, který to hodil do pytle s ostatními výherci dané kategorie, jako jsou třeba 300, Watchmeni, Criminal, Liga Výjimečných, Sin City, DC: New Frontier atd., tak mi bylo jasné, že to prvotní zbystření asi rozhodně nebylo mimo. A nebylo. Krásně vybudovanej svět + chytrej storytelling, hodně silný charaktery, je to chytlavý, hezky syrově drsný, surrealistický a kresleno barevnými barvičkami stylem, který též mému oku velmi lahodí. Prostě polívčička, jak ji mám přesně rád. A rozhodně doporučuji ochutnat.
  • Vrenn
    Vrenn19.11.2021 18:03Krásná temnota
    Tak jsem se k tomu konečně dostal... hustý. Asi chápu, že pro dost lidí je to trochu neuchopitelné, ale Zack a Kapis to dole shrnuli naprosto přesně.
  • Vrenn
    Vrenn26.1.2021 19:38Kapitán Kloss
    Jedna z prvních věcí, co jsem jako malý četl, když jsem to objevil u dědy pod matrací... klasika a těžká nostalgie. Lehce údernický styl člověk samozřejmě přejde s úsměvem, vzhledem k době vzniku, a podle mě ničemu nevadí. A popravdě třeba Zeman je v tomto směru výrazně agresivnější, tam už je komančismus až extrémně přehnaný a výrazně kazí dojem z celku, u Klosse mi to přijde celkem v klidu. Jasně, je to propaganda, ale dá se to číst a tento fakt prostě ignorovat, což u Zemana nejde.
  • Vrenn
    Kresba 5 a příběh tak maximálně 3. Očekával jsem více, přišlo mi to takové nechytlavé. Borgia (pokud má Papež alespoň lehce navazovat) byla scénáristicky o level výše. A souhlasím, že je tu snaha šokovat, ale moc to nefunguje. Možná je to tím, že ta snaha nastartuje hned od začátku a jede svým brutal/homo/zákeřno/psychopatostylem až do konce v neměnném tempu.. V rámci dílka to prostě nastaví jistý standard, kde na další stránce už vážně nemá co překvapit (buď se tam klátěj, nebo podřezávaj, je to tak 50:50) a ve výsledku nic moc. Komiks s větší náloží všelijakých homoscének u nás prostě nenajdete. Někdo to ocení, někdo ne, mě to bylo asi jako většině celkem fu(c)k, nicméně (a nerad bych urazil nějaké zdejší členy minority) tady podezřívám autora z čiré účelnosti, protože krom snahy o šok to je pro adekvátní vnímání charakteru hlavní postavy heteročtenářem/čtenářkou použito celkem trefně. Ale staví to na tom až zbytečně moc a ve výsledku to průměrnost celku bohužel nevytrhne.
    Btw schválně kdy už Argo provede něco s deskami... stačí se na ně jen křivě podívat a hned jsou odrbané rohy! Edena atd., pořád stejný problém. Bych vám dosadil do managementu nějakého papeže a to by byl fofr! :)
  • Vrenn
    Vrenn16.9.2020 16:59Sláine: Rohatý bůh #01
    Tak nějak jsem sem náhodně zabrousil... Sláina jsem kupoval kdysi když vycházel (koukám, že už je to přes 15 let) a byl jsem z něj nadšený. A jsem dodnes, sem tam ho znovu vezmu do ruky a popravdě mi přijde ze všech Sláinů nejlepší. Za mě rozhodně 5*. ALE!!! - české vydání má sice adekvátní formát, ale bohužel výrazně zmršené a vyblité barvy, to se tuším přetřásalo už když to vycházelo a jak koukám na letité recenze níže, dost lidí na to poukazovalo, takže s tím rozhodně počítat! To byl taky důvod proč jsem ho před pár lety nakonec střelil za tučný měšec zlaťáků a koupil běžně dostupnou anglickou verzi, kde jsou všechny tři díly komplet (v bohužel trochu menším formátu, který odpovídá např. MDEK od Crwe). Pokud vám nevadí english a Sláina chcete, rozhodně doporučuji jít touto cestou a cz vydání vynechat, protože rozdíl v barvách je celkem drastický a pozvedne dílko opravdu na 5* level. Jestli víte jaký je rozdíl v barvách mezi 1. (meh) a 2. (very najs) cz vydáními Batmana - Návratu temného rytíře, které jsem taky z tohoto důvodu měnil první za druhé, tak tady to násobte deseti.
  • Vrenn
    Vrenn28.12.2019 01:26Lady Mechanika
    Vrátil jsem se k ní po pár letech co mi ležela v knihovně (a celkem nezáživný blábolivý příběh se mi už dávno vypařil z hlavy), protože jsem se rozhoupal konečně přečíst dvojku (šel jsem do ní, jelikož pár lidí tvrdilo, že je prý lepší - chtěl jsem kočce tedy ještě dát šanci). To se ale bohužel ukázalo být trochu utrpení, protože tak předvídatelné a nudné klišé už jsem dlouho nečetl. Prostě to člověka nijak nechytne.. Ale vůbec. Brak. Hezky nakreslený steampunk, to si autor evidentně užívá, Mechanika je kozatice prvního řádu jak z garážovýho plakátu, ale právě tenhle navoněný prd maskuje ukrutnou slabotu obsahu. Škoda, ale šla z domu.
  • Vrenn
    Za mě rozhodně 5*, tady není moc co řešit. Akorát jedna technická - zdá se mi, že v Argu zvolili trochu nevhodný materiál na hřbet knihy, takový ten modrý pruh (u normal verze je to stejné) a mám trochu obavu, že se to celkem dost lehce ošoupe už jen tím, že to čtu. Druhý den po vybalení jsem si všiml, že na růžcích hran hřbetu už začíná prosvítat bílá, a to se mi to jen válí někde na gauči, jsem na knihu opatrný a šahám na ni jen čistou holou suchou rukou :) Trošku nešťastné u jinak perfektní knihy za litránek. Ale třeba jen zbytečně straším, to se ukáže časem, rád bych se pletl. Limitovaná obálka je jinak fajn (efektní plastické provedení jako u limitované Barbarelly), v reálu určitě lepší než na obrázku.
  • Vrenn
    Trochu navážu na první hodnocení, které jsem si přečetl u paperbacku a lehce mě rozmrzelo. Pořídit si knížku plnou kraťasů a pak mrmlat, že tam není žádný delší příběh, mi přijde opravdu trochu schizofrenní. Nicméně - přišel jsem, koupil jsem, přečetl jsem a uslintnul si blahem... prostě pecka, Moebius je skvělej. Popis knihy naprosto odpovídá tomu, co člověk dostane, takže mé očekávání bylo naplněno. Ideální kniha do čekáren :)

  • Vrenn
    Vrenn3.11.2017 10:58Škodík
    Povedená věc, pobavil jsem se, pár věcí mě fakt rozesmálo. Žena se do toho podívala a pak měla takový ten lehce zděšený výraz, což mě rozesmálo ještě víc :D Však to znáte - když je něco až moc sprosté nebo až absurdně brutální / drsné / rádoby drsné atd., tak to člověka holt nutí k s míchu. Vzpomněl jsem si, že podobný efekt na mě měly některé akční scény v Expendables, nebo scénka, kde Matonoha v "Na Stojáka" četl otevřený dopis vedení KSČM (se mrkněte někde na youtubu..) :) Scénář fajn, na to jaký je to kraťas bych víc ani nečekal. Kresba skvělá, osobně to řadím k české špičce a je vidět, že autor se stále posouvá dál a dál.. nezbývá než držet palce a doufat, že toho bude časem víc a s větším rozsahem.

    Mínusy - v podstatě jen drobnosti. Cena, ta mi přijde vzhledem k počtu stran vážně trošku přes čáru. Ale co bych já samaritán neudělal pro podporu českého talentu, žejo. Pak font u anglické verze - to mi přijde jako prasárna a kazí to celkový dojem, vypadá to jak kdyby to někdo odfláknul v Malování, hlavně v kontrastu s kresleným CZ textem. Za ty prachy by si už s takovouhle prkotinou tedy mohl dát práci a dokreslit to. No a pak ta zmiňovaná neostrost na některých stránkách - naštěstí moc nevadí a je nepatrná, ale přijde špatně provedená. Doporučil bych autorovi (když už to tam musí být), aby to pro kýžený efekt dal příště nějakému grafikovi, co to umí udělat lépe.
  • Vrenn
    Vrenn24.5.2017 15:17The Ghost in the Shell
    Ale kecy. Ve své době to byla bomba a je to bomba pořád, stejně jako hromada jiných kultovek co hnuly žánry. Není od věci se nad tím trochu zamyslet a uvědomit si, že to napsal v době, kdy sis doma místo kačera tahal za kabel tak maximálně nějakej Didaktik (pokud jsi byl vůbec na světě), což byl zároveň top model běžně dostupné výpočetní techniky a lepší kalkulačka v jednom. Takže o světě a tématech v manze nastíněných by se ti tenkrát asi ani nezdálo :)

    GITS je společně s Appleseedem to nejlepší ze Shirowovy tvorby, pro mě srdcovka a rozhodně ho doporučuji. Trošku škoda, že není komplet a chybí stránka s krásně vykreslenou soft porno scénkou na lodi, ale jak říkal někdo z Crwe, Shirow sám ji nechtěl povolit, tak se asi vážně nedalo nic dělat (popravdě se mu docela divím, vzhledem k tomu, že vetšina jeho pozdější tvorby už jsou spíš hentai prasárny typu W-Tails Cat atd...). Tak jako tak ji mám už přes deset let od Darkhorse a díky možnosti porovnání můžu pochválit kvalitu českého vydání a poděkovat Crwi za překlad. A navíc si promrskávat angličtinu zrcadlově, páč starší necenzurované US vydání je klasicky zleva doprava :)
  • Vrenn
    Vrenn1.4.2017 21:08Ryby - Útok z hlubin
    Tak autor je pěknej úchylák, dílko povedené, jen mě trochu zklamal závěr, ten mi přišel slabší. V podstatě od scény v cirkusu mě to nějak přestalo brát (celkově mě tam ten cirkus přišel tak nějak navíc). Ale jinak dobrý, souhlasím s níže řečeným. Poslední kraťas s otvory ve skále je asi to nejlepší z knihy, díky němu 4*, jinak bych váhal.
  • Vrenn
    Vrenn26.11.2015 21:11Druuna (pevná vazba)
    Druuna je perfektní. Sex, mutanti a násílí v libovolné kombinaci, všudypřítomný apokalyptický zmar, hnus, syrovost a k tomu výborný scénář co umí překvapit.. prostě sci-fi labůžo. Měl jsem všech 8 dílů v english od Heavy Metalu (sem tam lehká cenzura) a musím říct, že české vydání mě kvalitou překladu a provedením velmi potěšilo (ne, že bych to u MDEK nečekal:) )
  • Vrenn
    Jakmile jsem v knize začal listovat, tak jsem to podvědomě chtě nechtě pořád srovnával se Sláine: Rohatý bůh (a ten se mi tak líbil, že jsem ho střelil kvůli zmršeným barvám české edice a koupil UK verzi) a čekal jsem, že to bude stejná pecka. Bohužel není. Poklady Británie se mi zdají scénářem na Sláinův standard prostě slabší, takže plný počet si bohužel nezaslouží. Co se kresby týče, tak ta je perfektní kromě Langleyho sekce (ukázka č.2 tady v galerii), která oproti výtvorům pánů Staplese a Powera působí tak trochu jako chudý příbuzný... takže taky lehké mínus. Jinak fajn book ke kterému se občas vrátím.
  • Vrenn
    Docela mě překvapilo množství kladných hodnocení, ale budiž. Naprosto souhlasím s Kabukimanem (a to tak že do puntíku, i s tím Lobem).. jediný rozdíl je, že já jsem to tedy dočetl do konce, ale fakt mě to vůbec, ale vůbec nevzalo. Prostředí je vykresleno zajímavě a ano, smrdí z toho pěkně kritika společnosti a já nevím co ještě... Ale Spider, ač to asi má být podle všeho tvrdej krutě hláškující a všefakující sviňák, mi prostě při bližším pohledu přijde jako charakter pod slupkou těžce hysterický. Nemůžu si pomoci, ale je to prostě tak. To srazilo moje sympatie pod bod mrazu a book byl fofrem odprodán.
  • Vrenn
    Jelikož jsem se na šmouly kdysi jako děcko díval v televizi, tak jsem to z nostalgie a hlavně ze zvědavosti pořídil, abych se mrknul, jak že to šmoulíci vlastně odstartovali. Je to opravdu zábavná záležitost, a je fakt, že v kontextu doby nabývají agresivní černí šmoulové z prvního příběhu další nechtěnou dimenzi vtipu :))
  • Vrenn
    Story je třeba brát s nadhledem, to nemá smysl hodnotit, a to že tam nejsou žádné Kájovy klasické sranda narážky je vzhledem k soudruhům taky pochopitelné... ale co se provedení týče, na Saudka je to prostě podprůměrné, výtvarně se trochu snažil jen v prvním díle (a na něj je to celkem alternativní styl), pak ho to evidentně přešlo a začal to flákat... a to se není čemu divit.
  • Vrenn
    Vrenn6.8.2015 15:19Velká kniha komiksů #3
    Za mě tady vede jednoznačně Golem, za scifárnami z jedničky (ke kterým řadím i Kruanovu cestu) asi jedna z nejlepších věcí, co se v ABC objevila (i když ono se brzy ukáže, že je to vlastně scifárna také:). Shrnu-li to, tak u jedničky nebylo co řešit, u dvojky jsem přemýšlel, kterých pár komiksů z celku za to stojí, a u trojky kterých pár za to spíš nestojí. Takže ano, třetí díl je podle mě obsahově lepší než dvojka.
  • Vrenn
    Vrenn6.8.2015 15:01Velká kniha komiksů #2
    V porovnání s jedničkou dám také jen 4*, ale z nostalgického hlediska beru všema deseti. Pán vlků je pro mě to nejlepší, co se tady dá najít. Ještě se mi vždy celkem líbili Dobyvatelé hlubin, ale ti jsou bohužel až moc ovlivněni budováním světlých zítřků, což je v mých očích trochu deklasovalo už tenkrát. A hypersovětský Zajatec ptáka Mauk je podle mě jedna z nejhorších věcí, co se v ABC objevila. Zbytek dílek se drží průměru, takže asi tak.
  • Vrenn
    Vrenn6.8.2015 14:35Velká kniha komiksů #1
    To nejlepší z ABC. Dodnes si vzpomínám, jak jsem jako malý, co se čerstvě naučil číst, objevil na půdě u babičky stohy zaprášných abíček po tátovi a skládal si z nich dohromady jednotlivé příběhy. Žlutá planeta, Vzpoura mozků, Galaxia... to jsou vlastně úplně první věci, které mě přivedly ke komiksu. A musím říci, že si stále pamatuji, jaký to na mě mělo jako na cca sedmileté dítě vliv. Příběhy ze Žluté planety byly dobrodrůžo které jsem hltal jedním dechem, na druhou stranu obrázky mrtvých členů posádky Galaxie a pavouci motající lidi do kokonů mě pak málem způsobovaly noční můry, skoro stejně jako postapokalyptický a až lehce hororový začátek Vzpoury mozků.. to vše v perfektní Kobíkově kresbě. Zbytek obsahu beru jako spíše průměné, nebo podprůměrné abíčkovské maso, ale to neurazí.
  • Vrenn
    Vrenn4.8.2015 18:08Liga výjimečných II.
    Skvělá věc. Vyvolá v člověku trochu jiné pocity než jednička, ta mi přišla tak nějak lehkovážněji dobrodružnější, dvojka je syrovější a temnější. Tak nějak chápu, že se pak jedněm líbilo víc to a druhým ono. Jenže celek je geniální :)
  • Vrenn
    Vrenn4.8.2015 17:49Liga výjimečných I.
    Není nad trošku pořádného steampunku, tohle je rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších komiksů. Obraz kapitána Nema pacifikujícího rozvášněný dav arabášů tím, že jim s ledovým klidem napálí do xichtu harpunu a udělá z nich lidský špíz, mě rozesmívá ještě dnes :) Po tom co jsem si přečetl pár hodnocení filmu jsem se na něj pro jistotu ani nepodíval, obávám se, že pověsti komiksu řádně uškodil. A pro šťastné majitele, kteří na něj snad ještě nenarazili, bych sem chtěl prásknout link na už zmiňovaný seznam vychytávek http://www.komiks.cz/clanek.php?id=544 , který rozhodně doporučuji přečíst.. Pochybuji, že je někdo takový frajer, aby si všiml úplně všeho :)
  • Vrenn
    Vrenn4.8.2015 02:50Lips Tullian
    V tomto legendárním veledíle se Kája Saudek opravdu projevil v plné síle. Dokonalá kresba s hromadou srandiček a narážek ať již očividných, nebo umně skrytých (a na svou dobu minimálně stejně odvážných, jako náčelník lupičů osobně). Navíc vydáno v perfektním, knihovny odstrašujícím formátu. Lips má na rozdíl od mnoha Kájových komiksů ještě jedno velké plus, a to je Weigelův dobrodružný scénář, který z braku vydoloval velmi chytlavou a zábavnou záležitost. Rozhodně jedna z nejlepších Saudkových prací.
  • Vrenn
    Můj první Batman. Tedy druhý první, protože první zmršené vydání jsem po dvanácti letech prodal a pořídil nový hardcover se stokrát lepšími barvami. Rozhodně to stálo za to. Co se perfektního příběhu týče, ten má hloubku batmanovy jeskyně a i po těch letech se k němu stále rád vracím.
  • Vrenn
    Chvíli jsem přemýšlel, co k tomu napsat... je to prostě kosmická pecka! Komiksu dávám rozhodně 5*, ale prťavému formátu tak maximálně 3* (a z nich jsou dvě a půl za papír a barvičky). U většiny jiných knih by si člověk asi nějak extra nevšiml, ale u Giménezových epických obrazů to zmenšení formátu vyloženě tluče do očí. Pro mě takové kapesní vydání do vlaku... a také jeden z nejlepších zahraničních komiksů, co u nás vyšly.
  • Vrenn
    No, musím ventilovat lehkou frustraci, že mi to nebylo nabídnuto a regulérně jsem ostrouhal :D A to po očku sleduji okolo Saudka se točící FB skupiny, a hlavně mám od maestra Konečného nějaké dvě tři sady grafických listů (v podstatě vše, co není slovensky) z let dávno minulých, takže bych čekal jako jeden z jeho úplně prvních zákazníků nějaké echo.. a nic. Palec dolu za customer relations.
  • Vrenn
    Vrenn15.6.2023 17:42Rybář
    Dle autora bude dotisk na podzim (nebo tak nějak.. prostě bude) a co jsem četl na FB tak se to někdo už snaží přeprodávat za nesmysl a on sám vyzíval, aby lidi neblbli a nekupovali to, páč to dotiskne. Chtěl jsem to taky, nestihl, tak si klíďo počkám.
  • Vrenn
    Nezbi: Povedené, to s dovolením asi taky využiju v rámci sladění knihovny :) Snad si trubky z BBartu nemyslej, že si někdo půjde koupit reedici dvou knížek za litr jen kvůli přebalu.. heh.
  • Vrenn
    Vrenn12.2.2021 20:50Dracula
    George:
    Jasně, určitě ne jako bernou minci. Ale jako berličku to občas použiju když sháním info jako tady kolega, chce to přečíst si reviews a udělat si z toho vlastní představu. Každý má nějaký názor, dají se tam najít přiblbé i velice kvalitní recenze, ale ty vyšší ratingy většinou svědčí o kvalitě (otázka pak je, jak to nakonec člověku individuálně sedne). Tak jako tak třeba tohle vychází společně s Neonomiconem, což rovnou přiznám není úplně můj šálek kávy, takže ten jsem si ze zvědavosti jen zběžně přečetl a jeho rating od cca 5000 lidí na goodreads jen potvrzuje můj dojem, že je to nic moc (jako SPOILER.. ženská závislá na sexu, kterou sekta majzne po palici, zavře ve sklepě a nechá půl komiksu znásilňovat přerostlou ještěrkou po lobotomii, což ji 1) vyléčí z psychickejch trablů a 2) oplodní však-vy-víte-kým.. the end. A to vše v pěkně low-end artu? No já nevim. Já tedy Moora rád, ale ten jeho Cthulhu cyklus je dost bída). Tak uvidíme jak to bude u Draculy, ale jsem optimista :)
  • Vrenn
    Vrenn12.2.2021 10:06Dracula
    Také jsem nad tím chvíli přemýšlel a já do toho půjdu. Art se mi líbí a na goodreads má tato adaptace aktuálně 77 hodnocení a z nich rating 4.36 z 5ti, což se na goodreads dá přeložit jako "jo, to bude asi fakt dobrej komiks" (protože zrovna na goodreads mají i některé řekněme kultovní komiksy rating nižší... sice většinou nad 4, ale většinou o desetinku míň)
  • Vrenn
    Vrenn25.5.2017 11:53The Ghost in the Shell
    Tak porovnávat mangu a romány mi přijde zvláštní. Po literární stránce GITS nic extra převratného není, ale v rámci mangy ano. To bych klidně mohl říct, že Návrat Temného Rytíře je jen o tom, jak starej dědek dospěl k názoru, že ještě není na odpis atd. a že na stejné téma najdu x starších a lepších knížek. Přitom pro svět komiksu má to dílko trochu zásadnější význam. Prostě mi ten komentář přišel jak srovnávat jabka a hrušky, nic ve zlém. Navíc Ryby? Ty jsou podle mě dost slabé, mohly by být klidně poloviční a ani by sis toho nevšiml. V těch je opravdu skvělá jen ta jednohubka na konci s otvory ve skále.
  • Vrenn
    Vrenn24.9.2015 19:12* Připomínky a návrhy
    Zrovna vyšel katalog (tedy původně to měl být katalog, je to spíš velmi pěkný a velký hardcover) k Saudkově výstavě 18+, tak by se to tu vzhledem k obsahu také mohlo časem objevit. Popravdě netuším jaký je náklad a jestli to půjde sehnat i někde v knihkupectví nebo jen v Art Salonu S (výstava, vydavatel), tak to radši zmiňuji. Na netu o tom nikde nic není, ani v eshopu to zatím nemají.. bral jsem to přímo v Tančícím domě. Jo a stojí 790, kdyby to někoho zajímalo. Info pro db můžu poslat.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 42 (cca 20770 Kč)
Mám: 249 (cca 155570 Kč)
Chci: 12 (cca 4810 Kč)
Sháním: 7 (cca 1045 Kč)
Nabízím: 22 (cca 16167 Kč)
Osobní: neveřejné
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 31
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0