Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
„Pojď za mnou. Teďka jsme zvířata! Já jsem liška a ty jsi vodní had s maskou králíka.“

Mila je osamělá dospívající dívka, kterou čeká další nudné léto na venkově. Když se jednoho parného odpoledne koupe v řece, potká záhadnou Agnes, dívku s kouzelnými zuby, která se ukáže být duchem. Blíží se bouře a surrealistický existenciální horor o dospívání, dávných králích, válečnicích, mluvících chobotnicích a poznávání sebe sama může započít...

Scénář
Tony Sandoval
Art
Tony Sandoval
Obálka
Tony Sandoval
Lettering
Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Ladislav Niklíček
Redakce
Ondřej Černý, Radek Chaloupka, Barbara Doe (Warneke), Václav Dort, Alexandra Niklíčková, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
dobrodružný, fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-7652-026-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách (se sametovým potahem a parciálním lakem)
Formát
250 x 325 mm
Tisk
barevný
Váha
1205 g
Stran
144
Cena
699 Kč
Originál
WaterSnakes (Lion Forge Comics, 2018)
  • Qvestor
    Qvestor25.2. 16:25Vodní had
    Vodní had je velmi zvláštní a podivný komiks, který nejde pohodlně přiřadit do nějaké škatulky. Nejvíc určující je pro něj surreálno a horor, jako pro celé Sandovalovo dílo. I zde platí, že to není nic pro čtenáře, co chtějí mít všechno polopaticky vysvětlené, jasné, srozumitelné a předžvýkané.
    Zpočátku jsem měl pocit, že toto bude nejpřístupnější Sandovalův komiks, který se mi dostal do ruky, ale brzy jsem byl vyvedený z omylu. Stejně jako u Růžového a černého a u Pohovky a mrtvoly i tady musím přemýšlet nad celým příběhem a v duchu ho zkoumat jako rubikovu kostku, abych viděl, kam co zapadá.
    O ději samém se nedá psát bez spoilerů. Je to vyprávění podle mého gusta, protože já mám z různých žánrů nejradši horory a pohádky, pohádkové horory, hororové pohádky. Je tu řada naprosto ohromných panelů a výjevů, z nichž běhá mráz po zádech - nádherný je ten, na kterém schází hrdinka po schodech pod vodní hladinu.
    Jako Švankmajer je i Sandoval posedlý zuby; zatímco u Švankmajera je to většinou odporné, u Sandovala to většinou působí podivně sexy.
    Vodní had je originální a autentické dílo a při prvním setkání s ním jsem měl pocit něčeho zlomového, převratného a přitom současného. Doporučil bych ho každému, kdo má opravdu rád nespoutanou imaginaci.
  • louza
    louza15.8.2023 16:24Vodní had
    Moc mě to neuctilo. Příběh vyznívá jako by se Gaiman pokusil převyprávět Pána prstenů do povídky. Začátek o setkání dvou dívek ještě docela funguje, ale jak se do hry dostává víc fantaskna a dochází i na epickou krvavou řež, už to nějak ztrácí jiskru. Některé klíčové postavy, nebo zvraty padají docela z nebe. Kniha by potřebovala být buď podstatně kratší, nebo podstatně delší. Obvykle nemám nic proti letmo nahozenému ději, ale tady ho na půl huby nahodil v šedesátce vás míjející cyklista z Tour de France. Tím hlavním problémem ale je, že se mi nelíbí Sandovalova kresba. Je to zvláštní, protože u Doomboye mi žíly netrhá, ale k tomuhle typu příběhu mi prostě nesedí ejzner neejzner.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš28.2.2022 07:40Vodní had
    Dlho som hľadal správne slová. Nenašiel som ich. Slová ako úžasné, hebké, snové, kruté, poetické boli príliš triviálne. Hoci, samozrejme, dokonale vystihovali podstatu tohto výnimočného, netradičného komiksu. Ale keď uvážim, akú obdivuhodnú imaginárnu prácu ilustrátor a zároveň scenárista mexického pôvodu Tony Sandoval (Doomboy) predviedol, tak skutočne dôjdeme k záveru, že by sme sa mali viac snažiť a vymyslieť rafinovanejšiu poklonu, akú surreálnemu Vodnímu hadovi zložiť. O scenári je najlepšie nič nevedieť a iba sa nezbedne nechať unášať nepredvídateľným dejom. O kresbe sa potom nedá povedať nič iné, než že je úchvatná. Trocha, ale naozaj len trocha mi to pripomínalo Temnými hvozdy od Emily Carroll. Premýšľam, či vôbec existuje nejaký pragmatický dôvod, prečo tomu dávam „len“ 4*. Ale asi áno. Asi ten, že hoci je príbeh skutočne jednoduchý a dá sa prečítať za hodinu, samotnému univerzu som napriek snahe (a dvojnásobnému prečítaniu) tak úplne nerozumel a čiastočne som sa stratil v boji, vlkoch, snoch, zuboch, morských pannách, chobotniciach atď. Možno to bol Sandovalov zámer. Možno nie. Neviem. Každopádne... 4*. Roztomilosť postáv zvláštnym, ale výborným spôsobom kontrastuje s celkovou brutalitou, explicitnosťou a rafinovane skrytou sexualitou. Z bonusov je tu bohužiaľ len skromná, pár stranová galéria. K tomu lacetka a parádny veľký formát.
  • sedw
    sedw11.12.2021 22:32Vodní had
    Vlastně nevím, jestli jsem komiks ve výsledku pochopil, ale je mi to úplně jedno, protože cesta tady byla více, než cíl. Krásně kreslený, tajemný a atmosférický příběh, který mě bavilo číst od první po poslední stránku. Velké překvapení od, pro mě zcela neznámého, autora. Moc jsem si tento komiks užil.
  • choze
    choze25.11.2021 10:16Vodní had
    Výtvarně je to nádhera a neméně osobitý a sugestivní je i příběh, který začíná civilním líčením letního dětského přátelství/lásky, ale přes lehce hororové podtóny se vyvine až v epickou bitevní fantasy s mytologií a potoky krve. Bavilo mě hlavně úvodní seznamování Agnes a Mily a preferoval bych, kdyby to spíš než do WTF fantasy vyústilo do hororu, ale každopádně jsem nadšený, tohle mi po všech stránkách sedlo.
  • SickNail
    SickNail mecenáš1.10.2021 00:39Vodní had
    Tak Agnes mi dala facku a Mila ma posadila na riť. Po dočítaní som tak zostal sedieť s otvorenou hubou a v hlave len WTF? Masív...
  • Netorack
    Netorack25.5.2021 16:13Vodní had
    Nečekal jsem od toho nic a o to více jsem možná byl překvapen. Velmi osvěžující dílko, velký formát opravdu hodně pomáhá a komiks obsahuje řekl bych nadprůměrné množství WTF momentů, což mě osobně vcelku vyhovovalo. Moc pěkné.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 17:12Vodní had
    Tohle bylo opravdu jedno velké komiksové CC překvapení roku. Čekal bych od nich leccos, i jsem si myslel, že už bych mohl trefit, co bude dalšího, a ejhle, jak jsem se mýlil. Tohle jsem fakt nečekal. Musím říct, že jsem byl opravdu mile překvapen. Kresba parádní, na velkém formátu dostává skvělý prostor a vše vyniká. Ano, občas si lamentuji nad dalšími dětskými polopohádkovými příběhy, ale tady to pořád šlo a nevadilo mi to. Ten konec tomu dodává ten kopanec. Nejdřív jsem si říkal, bože co to je, to snad, to už tady od CC bylo několikrát, ale když čte člověk dál, tak se nemůže dočkat, co bude dál a nakonec to tak zajímavě končí. Do toho je to graficky tak skvěle znázorněné! Takže, proč ne. Můžu jedině doporučit, i když už na ty dětsky laděné komiksy moc nejsem, resp. na komiksy s hlavním dětským hrdinou.
  • Skot
    Skot mecenáš27.12.2020 17:25Vodní had
    Velmi pěkný komiks. Ideální symbiosa kresliře a scénaristy. Kresba odpovídá harmonicky ději, velký formát je zde zcela na místě, 5 % do stovky chybí jen trochu plošší děj a snad příliš rozvleklá závěrečná bitva , vlastní námět není také zcela nový, ale dílo to je nadprůměrné a doufám , že nám v příště roce nabídne Comics centrum alespoň jedno podobné milé překvapení. To platí samozřejmě i pro ostatní .
  • karl173
    karl173 mecenáš15.12.2020 19:47Vodní had
    Velmi zajímavý komiks. Zajímavý především příběhem, který je zároveň velmi zvláštní. Ale ta zvláštnost je přesně to, kvůli čemu vás to chytne a nepustí dokud nezjistíte, že už jste na konci. Což přijde velmi brzy a je to škoda, protože bych rád v tomto zvláštním příběhu rád pokračoval. Jedná se rozhodně o takovou jednohubku, kterou slupnete jak malinu. Ale na to jak je to vlastně krátké, tak to umí přinést vcelku silný zážitek.
    Kresba jde ruku v ruce s příběhem. Je krásná, ale taky velmi zvláštní a svým způsobem děsivá. A velký formát tomu dodává tu správnou atmosféru.
    Mě osobně tento komiks velmi bavil, ale mám možná trochu rozporuplný pocit, zda příběh nebyl příliš krátký nebo zda to bylo pro děj akorát. Rozhodně díky délce tu není žádné hluché místo. Ale taky to na mě působí lehce zkratkovitě. Někomu to může vadit a někdo to naopak ocení. Já osobně jsem spokojen, jen mi zde ještě něco málo chybělo. 4*
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš9.11.2020 22:33Vodní had
    Hrozne zvlastni, kresba mne velmi zaujala. Pribehove to je jednohubka. Jeste nejakou dobu nad tim budu premyslet. Urcite to ve mne zanechalo stopu. To se tak casto nestava. Podobne zvlastne na mne zapusobila Satania od Vehlmanna.
  • Norri
    Norri mecenáš8.11.2020 01:40Vodní had
    “Jedna malá holka dala jedný malý holce ruce kolem ramen”

    Páni, tak tohle bylo skvělé! Od Tonyho Sandovala mám už doma Doomboye, který se mi hodně líbil svým nápadem, atmosférou a kresbou. Proto jsem už věděl, co od něj ve Vodním hadovi můžu zhruba čekat. Přesto jsem se trošku obával, aby to nebylo příliš surreálné a abych po velkém natěšení jsem nebyl o to víc zklamaný. A víte co? Jsem nadšený! Tony Sandoval má obrovskou fantazii a imaginaci, a geniálně to svou kresbou a také scénářem dokáže přenést na čtenáře! Jeho obrazy jsou opravdu podmanivé a při čtení jsem doslova hltal každý tah jeho tužky. Sandoval má evidentně rád moře, protože v jeho komiksech se často objevují mořské motivy, a to jejich atmosféru příjemně ozvláštňuje.
    Vodní had je letní dívčí dobrodružství spojené s fantasy hororem. Zní to divoce, ale funguje to. Já jsem se při čtení smál, měl jsem husí kůži a jednou mi dokonce přeběhl mráz po zádech. Prostě jsem si tu knihu skvěle užil. Zmínit musím i provedení knihy - až ji uvidíte naživo, tak ji prostě budete chtít, je nádherná.

    Pro zajímavost dodám, že ve Vodním hadovi si střihl nenápadné cameo Doomboy.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš5.11.2020 20:49Vodní had
    Tak tohle bylo rozhodně podivuhodné dílo. To, co ze začátku vypadá jako příběh o lásce dvou dívek, se záhy přenese do roviny úchylně surreálného horroru. A není to špatný! K tomu je třeba připočíst i svébytný Sandovalův výtvarný projev, který možná není pro každého, ale mně osobně se líbí.
23245
  • mcleek
    mcleek6.12.2020 06:59Vodní had
    Zpočátku jsem se divil, proč to má věkový rating 16+, ale v poslední části knihy to opravdu není pro děti...
  • RaptoR
    RaptoR mecenáš2.12.2020 20:32Vodní had
    Young adult to je snad jen kvůli tomu jednomu polibku mezi děvčaty :-D
  • Zack
    Zack admin15.11.2020 11:40Vodní had
    Alfi: YA je na tom trochu mlhave tema ztraty nevinnosti, rozhodne to neni detsky comics nebo odkud prameni tvuj strach.
  • Norri
    Norri mecenáš11.11.2020 13:15Vodní had
    Alfi: Není ta otázka zbytečná? ;-)
  • Alfi
    Alfi11.11.2020 10:00Vodní had
    Trochu ma vyľakalo, že je to označované ako Young Adult komiks. Ale hodnotenia tu sú OK. Odporúčate?
Četl/a (72)
123peta, Bedou, Benny, Berry669, besikv, calvin10, choze, cyboy, DanielT, Darth Raelchi, davidek, Dezodoo, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, filosh, foudy, Garp, George Walker Bush, Georgíno J., Giskard, Grrr, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, house192, IndyP, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, james dixon, jankie, jh666, jindroush, karl173, KarlosJB, Kerbellos, Lenny, Light, Lobok257, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Netorack, Nexis, Norri, oleav, paulmuaddib, pechna, perak, Poseidon1978, Qvestor, RadimNemec, RaptoR, RudyRod, Ruw, sedw, sercial, SickNail, Skot, Spike, start05, terrordemon, the.kasztan, Tomzany, trudoš, Ukko, Wasseg10, Yaromil, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
(134)
123peta, Alfi, arnecht, Azbest, bboorreekk, Bedou, Benny, Berry669, besikv, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, calvin10, Caylen-Tor, Černá Krysa, cobe, cyboy, Dali, DanielT, Deckard, deefha, DEmnoG, Dezodoo, DKoscik, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, farnhajt, filemon, filosh, Fox01, Georgíno J., Glumal, gongon44, grinder, Hades, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, herbert, HevyEli, hugosnowden, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, James, james dixon, jankie, jh666, karl173, KarlosJB, Kazumaki, Kocour, koudak89, Kouzelnik7, kubanec13, Lamahe, Le Porello, listr, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, maara, Mamut12, Marvin, mcleek, merhyx, mikado, mirec, mirror, misa, Mitak, moris.cz, MP, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nexis, Nightmare, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paja78, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, perper, PH79, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, raenius, RaptoR, Ricarderon, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Saran, schefik, Šedo, sercial, SHORTY, SickNail, Skot, sleepless, slothest, Sole, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, Tialster, timek, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, vishnar, vranakx, Vrenn, Wiruss, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
Chce (15)
Abstinent, delsemela, Fida, Freckles, GeorgeeW, Grrr, Himlik, Jimbeam90, Kamoš, monty.cl, Pizza Guy, skepsi, Suši, Tarka Daal, Velkej šéf
Shání (3)
GeorgeeW, Grrr, Pizza Guy