Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Starý kovboj se vrací v čele bandy desperátů a dožaduje se pravdy o smrti svého adoptovního syna… Temný mistrovský western z časů posledních kovbojů.

Vyšlo jako 7. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Scénář
Jérôme Félix
Art
Paul Gastine
Barvy
Paul Gastine
Obálka
Paul Gastine
Lettering
Jiří Nevěřil
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Zbyněk Froněk, Jiří Nevěřil, Josef Vybíral
Žánry
akční, western
ISBN/ISSN
978-80-8809-850-8 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
663 g
Stran
80
Cena
399 Kč
Originál
Jusqu'au dernier (Bamboo Édition, 2019)
  • sedw
    sedw10.4.2022 11:27Až do posledního
    Toto mi sedlo naprosto maximálně. Na to, jak byl příběh krátký, tak jsem se dokázal se všemi postavami sžít. Příběh měl emoce, akci, atmosféru a vše podtrhovala parádní kresba. Víc takových komiksů.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš2.4.2022 07:09Až do posledního
    Peniaze nadovšetko. Ďalší vybíralovský drsný, špinavý, realistický a pôsobivý antiwestern, v ktorom to, že ste hlavným hrdinom (i keď nejeden raz skôr antagonistom) vôbec neznamená, že prežijete. Nad všetkým sa vznáša pachuť zbytočnosti, dezilúzie a čoraz intenzívnejšie zapáchajúceho smradu, ktorý razí z toho, že sa končí kovbojská éra a začína sa éra nová. Až do posledního je pomalá, dôstojná, vážna, smutná a tragická jazda po prérii, kde si nemôže byť ničím istí. Ak sa aj vám páčili obdobné „osudové“ záležitosti Sykes a Texaský Jack, určite si prídete na svoje aj tentokrát. Scenár je skvelý. Hoci začína neoriginálne, čoskoro sa ukáže, že sa s nami scenárista Jerôme Félix len hral a v skutočnosti je jeho hlavnou devízou práveže naopak nepredvídateľnosť. Dá sa porozumieť motivácii každej postavy. Napísal by som, že kladnej i zápornej, ono je to ale v tomto komikse strašne ťažké (až nemožné) od seba odlíšiť. Pretože kto je dobrý? A kto zlý? Niekedy sa z dobrého človeka stane zlý, ale vieme, prečo „to“ musel urobiť. A niekedy nie je zlý človek zlý, len proste len má v živote niečo, na čom mu záleží a keď je tomu ublížené, stane sa krutým, čo ale teoreticky neznamená, že je aj zlý. Inokedy to v jednej chvíli vyzerá tak, že hlavnou postavou bude XYZ, potom sa ňou prekvapivo stane YXZ a ani to dlho nevydrží a celé je to napokon úplne inak. Často sa mení postava, ktorá udáva tempo. Nejeden raz sa z predátora stane korisť a naopak. Je prítomných veľa scén, v ktorých si poviete „a teraz sa stane toto“ a ono sa stane presný opak. Keď začnete čakať aj na ďalšej strane podobne prekvapivé zvraty, tak vás paradoxne scenárista ovalí po hlave tým, že nečakane siahne po zvrate, ktorý ste očakávali, ale povedali ste si, že ho scenárista určite nepoužije. A Paulom Gastineom je to nádherne nakreslené. Potešia veľké rozmery, obálka, skvelý papier a 10 strán výtvarných bonusov.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš8.3.2022 13:57Až do posledního
    Starej honák na farmě kámoše najde opouštěného lehce retardovaného chlapce s homosklony, kterého se ujme. Dále zjišťuje, že éra kovbojů končí, rozhodně se proto farmařit, ale ejhle růžové paraplíčko a komplikace. :) Děj obsahuje pár drobných zvratů, resp. "nečekaných" událostí, které by mohl někdo čekat (já ne :D) a drsný závěr, který já rozhodně nečekal. Kresba je lepší než evropský standart, tohle je fakt o něco výš. SPOILER! (částečný, asi): K závěru musím říct, že jsem typ, co nechce klasické happy endy (ale někdy samozřejmě i mé citečky chtějí, aby příběh skončil láskou až do smrti:)), protože někdy příběhu nesluší. V tomhle westernu se ke šťastnému konci vyloženě směřuje, ale brutálně a najednou facka (střelba), docela drsná a hotovo, pak člověk čeká jinej happy end, ale bum, zas ne, pak čeká teda další možný částečný happy end, bum, opět ne! :D no a pak nastane úplně zbytečnej epilog, spíše rušivej než dobrej, kterej člověk taky čeká jinej :D za tohle fakt oba palce hore... ale nemůžu se ubránit dojmu, že komiksu něco do 5* chybí. Pomezí 4-5, nicméně díky drsnému závěru pálím 5.
  • choze
    choze24.11.2021 12:50Až do posledního
    Scenáristicky i kresebně kvalitní komiksový western, který stejně jako Hrobník netlačí na střílení, ale na morální dilemata a svižně a zajímavě spěje k nečekanému rozuzlení. Narozdíl od Hrobníka ale tady chybí podobně ikonická postava (nebo cokoli jiného výrazného) a tak se obávám, že se mi to rychle vykouří z hlavy.
  • SickNail
    SickNail mecenáš26.8.2021 08:58Až do posledního
    Majstrovské dielo ktoré človeka priklincuje hneď po prvých stranách. Dej je plný zvratov a neviete sa od neho odlepiť. Výborný scenár a kresba, avšak škoda že len 80 strán. Epilóg mi ale nesadol, nakoľko by som toho zmrda najradšej odpráskol mojim 8-ranovým koltom :D
  • perak
    perak30.1.2021 11:56Až do posledního
    No to, jak je to krátké, tak se v příběhu stane hodně dějových zvratů, které dokáží několikrát překvapit. Vůbec jsem netušil, kam děj bude na dalších stránkách směřovat. A přitom se v základu jedná o dost realistický příběh. Opět jeden western, který umí zaujmout originalitou a rychlým stylem vyprávění. Až škoda, že to bylo takto krátké. K tomu si přidejte výbornou kresbu a máte knihu, která kvůli svému rozsahu bude sice bavit jen chvíli, ale určitě vícekrát.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 17:49Až do posledního
    Super westernová jízda plná zvratů a nečekaných vyústění. Krátký prostor, ale dostáváme vše potřebné a autoři dobře pracují s látkou na tak krátkém prostoru. Super počtení a kresba.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.11.2020 09:07Až do posledního
    Tento komiks skutečně exceluje ve scenáristické rovině, zápletka je nesmírně zajímavá, přičemž zprvu se téměř nic neděje, aby za chvíli příběh dosti zrychlil. Neobvyklé tempo vyprávění, neobvyklý styl vyprávění, neobvyklá (nečekaná) katarze na závěr. Jsem mile překvapen. Škoda jen, že dříve nežli jsem si mohl k někomu vytvořit skutečný vztah, komiks skončil.

    Celkový dojem: 80%
  • Norri
    Norri mecenáš4.11.2020 22:24Až do posledního
    Páni, tak tohle vyeskalovalo rychle! Přestože je celý komiks odvyprávěn v jednom jediném evropském albu, tak mu vůbec nic nechybí. Scénář je naprosto precizní, a to říkám i přesto, že jsem mu v jednu chvíli trošku nevěřil. Začíná rychlým, ale velmi dobrým představením postav, jejich vztahu a motivace. No a jak jsem psal, potom to velmi rychle vyeskaluje. Ale na rozdíl od Sykese tady nemáte šanci odhadnout, jak to skončí. To je na tom komiksu asi úplně nejlepší - scénář Jérôma Félixe je naprosto nepředvídatelný a neustále překvapuje.
    Ale možná že na tom komiksu není nejlepší ten scénář, ale jeho kresba. Ta je úžasná a je plná promyšlených detailů, které vás vtáhnou do děje. Jsou to takové ty detaily, které by tam vůbec být nemusely, ale když si jich všimnete, tak si řeknete, že Paul Gastine je prostě génius. Za zmínku stojí i jeho barvy, které nejsou šedivé či vybledlé, jak by mohl někdo od drsného komiksu čekat, ale jsou pěkně syté a dívá se na to fakt dobře.
    Tenhle komiks je parádní jízda až do poslední stránky!
  • Dinik
    Dinik8.10.2020 22:07Až do posledního
    Skvělý příběh s nečekaným průběhem, navíc úžasně nakreslen. Jednoznačně pět hvězd. Vybíral je pro mě momentálně nejlepší comicsový vydavatel, co kniha to perla. Škoda, že toho do nás nepumpuje více.
  • louza
    louza12.9.2020 20:57Až do posledního
    Dobře napsaný, ale i na tak malý rozsah příběhově vcelku řídký western s výraznějším dobovým a morálním poselstvím. Kresba je naprosto výtečná a určitě by jí slušela absence barev. Kniha je v jistém smyslu úplným opakem Sykese. Přesto obě díla dokazují, že evropani umí westerny slušně a to dokonce na několik způsobů
  • Gmork
    Gmork5.9.2020 15:03Až do posledního
    Četlo se to skutečně rychle a je to western, který se svému žánru vymyká, zvlášť ten epilog čeká člověk úplně jiný. Příběh o tom, kterak banální nehoda zapříčinila velkou tragédii, víc se prozrazovat nesluší. Kresba je naprosto parádní a i díky ní zvedám své hodnocení ze čtyř na pět.
  • cyboy
    cyboy mecenáš4.9.2020 16:20Až do posledního
    Spatne to neni, jen by tomu sluselo delsi zpracovani, aby mel ctenar sanci szit se s postavami. Takhle je to hodne zkratkovite, ale jinak souhlasim, ze pan Vybiral vybira dobre.
    70%
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš3.9.2020 22:18Až do posledního
    Western, ktorý vo Francúzsku v roku 2019 skončil na 2. mieste spomedzi všetkých komiksov v tom samom roku a predbehol aj Undertakera. Síce mám Undertakera veľmi rád, ale Až do posledního je jednoducho skvelý komiks a vôbec sa tomu umiestneniu nečudujem. Krásna kresba, úchvatné farby a aj scenár sa vydaril. Postavy nám neukazuje čiernobielo a každá má vlastný dôvod na svoje konanie. Vybíral vybírá výborne!
  • Good Games
    Good Games mecenáš3.9.2020 19:04Až do posledního
    Až do posledního je skvelá westernová jednohubka. Realistický, drsný, krásne kreslený a dobre napísaný komiks, ktorý ide viacerými scénami proti čitateľovým očakávaniam. =►Celá recenzia◄= V recenzii nájdete aj ktorá hláška ma najviac dostala a ktorá strana sa mi najviac páčila kresbou.
56393
Četl/a (114)
2Hitman3, 2scha, adevr, Apucko, BadBoy, Berry669, Black Bro, yo, Blackmoor, Bronn, buscheer, Cabal, calvin10, charvos, choze, cobe, Const.ex, cyboy, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davispear , Dezodoo, Draco nobilis, Erich, farnhajt, Fida, filosh, flipflop, Fort, foudy, Fox01, Future-Death, Garp, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Glumal, hellblazer, house192, hypermlok, Ianus, IndyP, invape, Ivan Kucera, Jabba, Jahunda, James, Jay-jay, jh666, Kaaos, Keno, Killingjoke, kinak, Kouzelnik7, kubosos, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lobok257, Lord Baltimore, lukascus, maco, majer, malylada, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, Mercurio, MP, mrstffl, mstefl, namdnas, NecRoman, nejakdivne, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Ozymandias, paulmuaddib, perak, PH79, porculan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, rajot, rooty, S313, Saint of Killers, sala, schefik, sedw, sercial, SickNail, spagr, start05, tacmud, taidana, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Valdaufinka, vankobra, vojti85, votik, vranakx, Wasseg10, Yaromil, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
(149)
2Hitman3, 2scha, adevr, Alfi, Alfred, Azbest, BadBoy, Beng.D, Benji, Berry669, blackJag, Blackmoor, bmc75, Bob, Bronn, buscheer, Cabal, calvin10, charvos, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, DanielT, Darker, Davispear , Deckard, Dekssan, Dezodoo, Dinik, disclose, Draco nobilis, Erich, erik, farnhajt, Fida, filosh, Fimi, Final, flipflop, Fox01, Future-Death, Géba, Georgíno J., Glumal, Hades, Hawwwran, hellblazer, Honzin, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, Jahunda, James, jankie, Jay-jay, jh666, Karel Sec, karl173, Kazumaki, KdG, kendor007, Keno, Killingjoke, Knuckless, kubosos, lacoste, Light, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, lukascus, maara, Macek78, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, Milten, Mitak, moiqpiom, MP, mrstffl, mstefl, NecRoman, Nexis, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, perak, PH79, porculan, Poseidon1978, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, rooty, royan, S313, Saint of Killers, sala, schefik, sedw, sercial, SickNail, Skot, sleepless, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, taidana, Ter, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Valdaufinka, valon, VanTom, vishnar, vojti85, votik, vranakx, Vrenn, willis, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zbysek2410, Zlord_Antijezis
Chce (19)
Blacklarch, burzum, davidek, delsemela, DKoscik, DracoAn, filemon, Himlik, Infarkt, Jimbeam90, kadas97, KarlosJB, monty.cl, Murphy722, Nightmare, Raido26, rockyt, Tarka Daal, XGMan!ak
Shání (4)
Marran, mineralk, Nightmare, pavel
Nabízí (2)
Alfred, Jahunda