Ukázka
Ukázka
Ukázka
Koupit
Klasický román Brama Stokera dráždí k nejrůznějším adaptacím už přes sto dvacet let. Vábení neodolal ani vynikající francouzský kreslíř Georges Bess, kterého český čtenář zná z komiksu Bílý láma, k němuž psal scénář Alejandro Jodorowsky. S tímto scenáristou Bess spolupracoval i na jiných dílech a k dalším si psal scénář sám. Dracula je přesně tím důvodem, proč se zdálo, že se na několik let odmlčel – a stačí se podívat na úžasně secesně členitou, ornamentální kresbu jeho adaptace, aby člověk pochopil, proč se tak stalo. Bessův Dracula, věrný v tématu a atmosféře doby, umně zeštíhlený k lepší plynulosti děje a k lepšímu využití vizuálních možností příběhu, ale hlavně opatřený kresbou, která bere dech, patří rozhodně k těm nejlepším výtvarným a komiksovým zachycením slavného upírského příběhu, jaká se vám kdy dostanou do ruky.

Vyšlo jako 23. svazek velké řady edice Argomiks

Scénář
Georges Bess
Předloha
Bram Stoker
Art
Georges Bess
Obálka
Georges Bess
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Erik Lukavský
Žánry
adaptace, historický, horor, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-257-3440-7 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
černobílý
Váha
1200 g
Stran
208
Cena
548 Kč
Originál
Dracula (Glénat, 2019)
Varianty
Dracula (2021)
Dracula (limitovaná edice) (2021)
  • louza
    louza5.1. 15:30Dracula
    Legendární román ve velmi povedené komiksové adaptaci. Bylo s tím určitě hodně práce, protože originální text je vyprávěním z deníkových zápisků, zatím co tady je děj uchopený víc na přímo. Všechno podstatné je ale na místě a to čím přesahuje běžné normy je rozhodně vizuální ztvárnění. Bess odolal komerčnímu pokušení knihu vybarvit, takže skvěle vynikne jeho perokresba a že je na co se koukat. Autor si libuje v nádherných rozmáchlých scenériích, které by samy za sebe vydaly na samostatné obrazy. Kniha je napěchovaná špičkově provedenými vizuálními orgiemi, které jen tak tak nechává vyznít už tak velký formát knihy. Děj krásně šlape a čtenář tak neví zda dřív podlehnout čtivosti gotické legendy, nebo s vytřeštěnými zraky zírat na plátno. Potud takřka geniální.

    Jedinou ale podstatnou výtku mám technickému provedení knihy. Protože celá tahle nádhera je bohužel totálně zprasená nepovedenými scany z originálů. Ve vlasových linkách pera, zejména v závěru knihy, poznáte zrnité artefakty digitalizace a rozkostkované linky tam, kde by měl být čistý analogový tah pera. Hnus velebnosti a velké zklamání. O to větší v případě takhle graficky promakané knihy. Vina patrně nebude na straně Arga, protože jejich text nalitý do bublin je čistý a přesný, ale hádal bych, že patrně už na straně dodaných podkladů. Ostatně zahraniční vydání Bessova Draculy nevypadají o mnoho lépe. Škoda. Tohle přelomové dílo by si určitě zasloužilo větší péči.
  • sedw
    sedw17.12.2023 20:52Dracula
    Příjemné a velmi dobře nakreslené převyprávění slavného hororového příběhu. Bavilo.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš18.1.2023 09:22Dracula
    Úchvatný, prekrásny kus komiksu. Už tá pevná väzba, papier, lacetka a formát A4, ktorým v komiksoch asi nikdy nič nepokazíte. A to som ešte nezačal básniť o dych vyrážajúcej čierno-bielej kresbe. Týmto komiksom je nepochybne radosť listovať. So scenárom je to horšie, keďže príbeh samozrejme notoricky poznáme z kultovej Stokerovej knihy. Treba ale dodať, že scenárista (a ilustrátor v jednej osobe) Georges Bess (Bílý láma) zápletku predsa len na pár miestach jemne, hoc neškodne (a teda zbytočne?) inovoval (napr. istá postava tu na rozdiel od románu prežije). Sledovať to, čo predvádza Bess ako ilustrátor, je pohlcujúce, fascinujúce a imaginatívne. Je tu však jedna maličká skupina ľudí, ktorí z toho nebudú až takí užasnutí a to z jedného dôvodu. Ten dôvod má meno. Dracula - skutečný deník Jonathana Harkera. V r. 2005 ho vydal Netopejr a to, čo v ňom predviedol génius Radim Končandrle, je neskutočné. Keď som ho pred temer dvoma desaťročiami čítal, absolútne ma odrovnal a dodnes ho považujem za to najlepšie z nesuperhrdinského komiksu, čo som kedy čítal. Jednak je to ešte o chlp úchvatnejšie nakreslené, než toto a jednak sa príbeh obmedzil na Harkerov pobyt v desivej Transylvánii, čo je moja najobľúbenejšia pasáž románu. Naopak, Bessov Dracula je (relatívne skratkovitou) adaptáciou slávneho románu, takže ma to jemne nudilo. Bess dokonca temer úplne vyhodil moju druhú najobľúbenejšiu pasáž z románu a to grófovu mrazivú plavbu škunerom Démétér. Komiks má v mojich očiach ešte viacero ďalších chýb. Jonathanova pasáž je ustrihnutá. To, ako sa mu podarilo utiecť z hradu, aspoň slovne vysvetlil, ale radšej to mali ukázať, stačilo na to predsa pár okienok. Občas tomu chýba základná logika (sprchovanie hadicou oblečeného pacienta, no neviem), nepochopil som, aký zmysel pre neskorší dej má niekoľkostranový úvod z (inak nádherného) cintorína. Tatko poňatý Renfield podľa mňa predstavoval slepú uličku. A kto schválil hnedé písmo na čiernom podklade (viď. zadná strana obálky)? Inak ale skvelá vec, akú asi nutne musí mať každý fanúšik komiksu, dvojnásobne hororového. Takmer každé okienko, každý panel sú malým umeleckým dielom. Okrem samotnej uchvacujúcej kresby rozhodne oceňujem ešte pekne vystihnutú dobovú atmosféru (slovník, správanie, oblečenie). Mignolaov Drákula ma bavil menej, ale zas Dracula - skutečný deník Jonathana Harkera viac.
  • SickNail
    SickNail mecenáš20.10.2022 16:00Dracula
    Príbeh o realiťákovi, ktorý je strašný zmrd a chce chudáka vychrtlého Drákulu pekne prekabátiť na predaji nehnuteľností... Kým si Drako chilluje so svojimi prcinami na hrade a venuje sa horolezectvu po hradných stenách, realiťák mu snorí po hrade, všade strká nos, dokonca obcuje s jeho háremom a tak Kulo vezme partiu cigošov že mu to všetko hajzlovi vráti doma v Anglicku.
    Tam sa Drakulo zamiluje do Lucy, čo sa však nepáči miestnym nabíjačom, lásku prekazia domácou cesnačkou a análnym kolíkom, a skazu zakončia zničením toho jediného čo mu zostalo. Rozmlátia truhly s hlinou v ktorej chcel pestovať pietnu zeleň.
    Príbeh končí tragicky po tom, ako si Drákula uvedomí že na neho vo svete nečaká nič dobré, zbalí si švestky a chce opäť už len oddych doma. Strašný osud ho ale dobehne skoro na prahu domova, kde ho lumpovia prepadnú a barbarsky ukolíkujú. :(

    Príbeh nic moc, Bessova kresba fajn, ale iritovalo ma násilné a neustále opakujúce sa vypĺňanie prázdneho priestoru vtákmi, netopiermi, kvetmi a "artovými" linkami alebo ako to nazvať len aby tam niečo bolo... Atmosférou ma dielo tiež nevtiahlo. Snáď nabudúce...
  • faster86
    faster8631.7.2022 23:24Dracula
    Příběh je asi všem známý a komu ne ať si přečte tohle, napínavě vyprávěné, krásně kreslené. Téhle adaptaci nesahají Corbenovi adaptace ani po kolena.
  • vankobra
    vankobra23.6.2022 22:02Dracula
    Absolútne dokonalé umelecké dielo verné knižnej predlohe, viac nie je čo k tomu dodať.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš25.3.2022 22:01Dracula
    Nejsem s to říct jak moc je komiks věrný předloze (nečetl jsem a nebudu číst), ale zpracování příběhu Vláda Tepeše je to úchvatné. Předně musím říct, že grafická stránka si víceméně úroveň drží celou dobu, ale příběh ke konci dost ztrácí a je vskutku nesrozumitelný, zejména v části, kdy parta typku cestuje za Drákulou, každý jinak a jinam, rozdělují se, apod. Myslím, ze to je způsobeno i předlohou, což je samozřejmě můj dojem, páč mě obecně tahle část ve filmech bavila min. Komiks jsem začal číst před více než měsícem (dočetl minulý týden), byl jsem opět unešen z úvodu a chtěl si vyhranit čas na celou knihu, což se nepovedlo a já tedy četl po částech a jak říkám, úvod super a myslím si, že úvodní část s Harkrem ve hradu Drákuly je obecně nejlepší. Příběh je klasický a každý ho nějak už určitě zná. Drákula chce koupit pozemky v Anglii, přijede za ním realitak johnatan harker, proběhne jednání, Drákula pluje v lodi jménem Demeter do Anglie, tam proběhne muchlovačka s dvěma babama (jedna po druhý), týpci po něm jdou vedeni vševědem Van Helsingem, mistr D. odpluje, oni za ním jedou všemi dostupnými prostředky a před jeho hradem ho sejmou, konec. :) To zůstává stejné a já jsem zřejmě namlsaný všemi moderními adaptacemi, protože mi Drákula přišel jak chcípak, kterýho bychom i my nerdi z comicsd při troše snahy (stačí se zvednout z gaučů od kompu a komiksu) sejmuli taky. Nabyl jsem dojmu, že je brutální zabiják, zatímco on je nebezpečnej asi jako sklenička vody; jo, zabít vás může, ale když budete pít pomalu a soustředěně, tak nemá šanci. ;) Abych to dál neprotahoval, kresba famózní, příběh i vzhledem k předloze od půlky? Slabší (pro všechny, co berou Drákulu jako borce, bode D. zklamáním)...
    Jo a pár chybek se najde (opakující se slova, např. zmíněné "s to", chybějící písmenka, jiná písmenka, apod., včetně zapomenuté revize textu, která je úsměvná...), já osobně je neřeším + Pro mě nové slovo "ržát", které lze z kontextu pochopit, ale nikdy jsem ho neslyšel... Dávám nakonec 4*
  • Bubákolog
    Bubákolog25.2.2022 08:25Dracula
    Naprosto úžasná kniha. Díky naprosto fantastické kresbě máte pocit, že vám ten upíří násoska dýchá za krk.
  • MEGA
    MEGA29.6.2021 12:21Dracula
    Naprostý skvost. Kochal jsem se každou stránkou. Atmosféra se vám dostane pod kůži a celý komiks je pak nezapomenutelný zážitek. Nemyslím si, že by Dracula mohl být zpracován lépe.
  • perak
    perak19.6.2021 17:12Dracula
    Hodně povedená věc. Skvěle vystihnutá adaptace klasického románu, vypíchnutí toho důležitého tak, že mi přišlo, že tam nic zásadního nechybí (při respektování toho, že samozřejmě nelze v grafickém románu obsáhnut vše). Kniha navozuje opravdu stísněnou atmosféru, k čemuž výborně napomáhá detailní černobílá kresba. Ve srovnání s Mignolovým Draculou se mi tato verze líbila mnohem více.
  • davefa
    davefa12.5.2021 18:01Dracula
    Kresba je fenomenální, naprosto sedí k temnému příběhu a dokresluje tak celkovou atmosféru. Protože znám knižní předlohu, musím říci, že v některých místech mě odchýlení trochu zaskočilo, ale jsou to spíše drobnosti. Určitě by adaptace takového díla snesla i více stránek, nicméně na tento rozsah klobouk dolu, že se tam všechno podstatné vešlo :-). Tahle kniha se opravdu moc povedla.
  • het2
    het218.3.2021 09:30Dracula
    Nepochybuji o tom, že jedním z důvodů, proč Georges Bess přišel na svět a stal se výtvarníkem bylo, aby jednou nakreslil Draculu. A možná skutečným důvodem, proč Stoker Draculu napsal bylo, aby ho Bess mohl po více než sto letech nakreslit.
    Je to úžasné, je to děsivé, je to monumentální a je to krásné. Nemám prostě slov. Na některé obrazy jsem hleděl dlouhé minuty a ztrácel se v nich. Ať už je to starý hřbitov ve Whitby z úvodu, vrcholky Karpat, prastaré hrady a hluboké transylvánské lesy nebo třeba překrásná a děsivá Lucy kráčející ke své hrobce s dětským tělem v náručí. Tohle je nejlepší zpracování Draculy. Žádný komiks (sorry Miku Mignolo), žádný film, prostě nic mu nesahá ani po kotníky. Těch dvě stě stran uteče jak voda a je to málo, chtělo by to víc. Já bych rozhodně víc chtěl. A to je snad jediná výtka - v druhé půlce občas působí děj trochu zkratkovitě. Obzvlášť v porovnání s první částí zpracovávající Jonathanův deník je děj v Londýně spíše sledem krátkých epizod a čtenář neznalý příběhu se možná může trochu ztrácet. Ale vše je zapomenuto v okamžiku, kdy se hrdinové nalodí na loď do Varny a příběh se řítí vstříc velkolepému finále.
    Tohle budu číst ještě mnohokrát.
  • Palebras
    Palebras5.3.2021 16:59Dracula
    Po shlédnutí filmu, přečtení knihy a také komiksu od Thomase s Mignolou, jsem se pustil do Bessovy adaptace a rozhodně musím uznale pokynout hlavou nad tím, jak skvěle se mu jeho komiksový Dracula podařil. Už samotná obálka klasické verze mi naprosto učarovala a určitě v mém případě předčila tu limitovanou. S Bessem jsem do přečtení Draculy neměl žádnou zkušenost, takže jsem byl mírně skeptický, jestli mi jeho kresba sedne, ale Draculu mám prostě rád, takže jsem do této adaptace bez delšího rozmýšlení šel. Všechny rozpaky se rozplynuly během několika vteřin při listování knihou a rozhodně musím říct, že se jedná o jeden z nejlepších komiksových zážitků, hlavně co se kresby týče. K Draculovi jeho kresba sedla přesně jako špičáky na odhalený krk a některé stránky, dvojstránky a panely má člověk chuť dát zarámovat a pověsit na zeď. Něco tak úžasného jsem opravdu dlouho neviděl. Co se týče scénáře, tak zde Bess odvedl další kus dobře odvedené práce a rozhodně bych neřekl, že člověk který nečetl knihu či neviděl film, by se měl ztrácet či nevědět která bije. Rozhodně si komiks užije znalec knihy daleko více, ale Bess dokáže i absolutnímu neznalci přinést stravitelně podaný příběh, který ocení i čtenář, který měl například s knihou jakýkoliv problém. Některé věci jsou zjednodušeny, některé mírně upraveny či vynechány, ale celkově jsem byl opravdu spokojen a s počtem 200 stran, si myslím Bess dokázal poradit maximálně. Rozhodně by možná prospělo, kdyby komiks měl oněch avizovaných 360 stran, obávám se však, že by tím ztratil na dynamice vyprávění děje. Ponechaná poznámka a jedna chybka v textu byly opravdu mírnou kaňkou na perfektním komiksu a žádným způsobem mě nijak nepohoršují. Dracula od Besse je opravdu skvělou adaptací knihy, kdy kresba je naprosto úchvatná a člověk si užívá každou stránku společně s vynikajícím dynamicky pojatým scénářem, který rozhodně musí potěšit i člověka Draculou na krk nepolíbeného. Plný počet!
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.3.2021 17:36Dracula (limitovaná edice)
    Škoda, že to nemělo těch původně avizovaných 360 stran, protože 200 je na adaptaci takového díla málo. Je to prostě znát, že umění zkratky vzalo za své a kdo knihu nečetl se absolutně nemůže chytat. Nějaký zážitek z toho mít bude, bude vzývat kresbu, ale to je asi tak vše. Ostatně si myslím, že zrovna adaptace takových děl a od takových tvůrců jsou právě od nich, coby samotných čtenářů, poctou a vyjádření obdivu k dané látce. To je na druhou stranu to úskalí, že buď to dopadne dobře a je to věrná adaptace, ale která je někdy až moc na strávení, nebo je to velmi osobité až volné a to zase milovníci předlohy většinou rozcupují za moc velké vychýlení se od originálu apod. Za mě platí to druhé, ale co to drží hodně vysoko, je kresba a budování atmosféry. I když se skáče z lokace do lokace, nějak se nás Bess snaží udržet v ději. Kdo četl, se chytne, kdo ne, to snad nějak pobere a bude se aspoň více orientovat na kresbu. Prostě je znát nějakých 500 stran smrsknutých na malý komiksový prostor. Co se týče kresby, určitě je dobře, že je to černobílé, v barvě by to nemuselo vyniknout. Velký formát rovněž kvituji, ale co mi občas vadilo byly obdélníky na dvoustranách. To jsem nějak nepobral, že je celá dvou strana pokreslená bez bílých krajů a do toho někdo "kydne" obdélník. Ať je to, jak je, mě to rušilo a nedával bych to tam. Dvě chyby co jsem u tohoto vydání zaregistroval (ještě vakové nádraží na konci) lze nějak odpustit, asi bych víc, kdyby nešlo o Argo, které si asi buduje svou pověst na "kolik chyb najdete v tomhle komiksu". Suma sumárum, za mě dobrý, vrátil jsem se do knihy, připomněl si mé oblíbené pasáže, připomnělo mi to i filmy Nosferatu z roku 1922 a Draculu z roku 1931, kresba je prostě skvělá, za mě lepší než v Bílém Lámovi a čtivé to bylo tak akorát, vyjma zkratkovitosti. Za mě jasné 4 hvězdy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.2.2021 14:36Dracula (limitovaná edice)
    Ta zapomenutá redakční poznámka je skutečně vtipná:) Nicméně tato komiksová adaptace je výborně nakreslená a atmosférická. Krása. Smekám.

    Celkový dojem: 80%
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš17.2.2021 15:11Dracula
    Literární předlohu jsem zatím nečetl, viděl jsem pouze film, ale z toho, co o knize vím, si myslím, že se jedná o slušnou adaptaci. Bess tu převedl deníkovou formu románu do trochu "snesitelnější" podoby a i vzhledem k médiu z něj vytáhl především akčnější momenty, takže příběh příjemně odsýpá, i když je tempo trochu pomalejší. Kniha se celkem dobře čte a hluchých míst je tu podle mě celkem málo (pokud vůbec), i když párkrát jsem měl trochu problém s přesným pořadím textových rámečků a párkrát se nedalo na první pohled říct, jestli text patří vypravěči nebo postavě (asi bych v tomhle případě dal k přímé řeči uvozovky, aby to bylo jasné). Dominantou Bessova Draculy je ovšem kresba, na které celá kniha stojí. Bess si tu krásně vyhrál se scenériemi, především krajiny v Transylvánii a Draculovým hradem. Ze začátku mi přišly občas trochu divné některé obličeje, ale dalo se na ně zvyknout a k charakterům postav celkem sedí. Text a kresba se dobře doplňují. Vzhledem k tomu, že jen velmi málo se objevují klasické obrazové rámečky a obrazy do sebe různě zasahují nebo jsou odděleny jen bílou barvou bez rámečku, může se právě občas stát, že není úplně jasné, co se má dřív číst (viz výše). Některé strany jsou ovšem vyloženě obrazy (hlavně některé dvoustránkové), které by se daly klidně zarámovat, jak říkám, výtvarně je to zpracované parádně. Knize taky sedí zvětšený formát, ve kterém výtvarno víc vynikne. Vlastní kniha je zpracovaná solidně, vyskytl se tu jen malý nešvar v podobě zapomenuté redakční pracovní poznámky na str. 74, jiný neduh jsem myslím nezaznamenal.
30203
  • mkw
    mkw26.1.2023 12:18Dracula
    Ted jsem to cetl, jak to teda je spravne? :D
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš8.4.2021 07:37Dracula
    Koukám, že mají asi 4 redaktory, ale tohle jim zachytí lettererka a ani si nevšimnou že tam tu poznámku nechali? To je až vtipný.
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš8.4.2021 07:35Dracula
    Ála má pravdu. Pramínky by byly lepší a čůrky s čárkou nad "u" jako proč? :-)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš8.3.2021 10:22Dracula
    Hanussen: já jsem neodolal té limitované obálce. Hrozně mi to připomínalo ty staré filmy s Drákulou.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš1.3.2021 20:55Dracula
    Darth Raelchi: No jo, vakové nádraží, to už jsem ani nikde neventiloval :D Ale jiného překlepu jsem si naštěstí nevšiml.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš22.2.2021 13:57Dracula
    GWB: Díky za potvrzení, já jsem celkem záhy šel rovnou do té "obyčejné" edice, protože jsem od limitky ani moc jiného nečekal :)
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.2.2021 13:19Dracula
    Hanussen: Jdu jistě s křížkem po funuse a s ničím novým, ale skutečně je to tak, jak zaznělo - limitovaná edice se liší pouze obálkou a cenou :-)
  • Fry
    Fry admin19.2.2021 14:13Dracula
    Darth Raelchi, trudoš: Tak ono by to nejspíše vyřešit šlo, ale pouze v případě rozvoje elektronické verze komiksů na našem trhu, která by mohly vycházet řádově třeba o měsíc/měsíc a půl dříve a teoreticky by se na nich daly vychytat chyby před tiskem ...
  • baatcha
    baatcha19.2.2021 12:22Dracula
    Darth Raelchi: Díky za info, teď jsem našel recenze, kde je to zmíněno. Od Egmontu absolutně nic. Zkusím vykomunikovat s Krakatitem, kde jsem to kupoval.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš19.2.2021 12:11Dracula
    baatcha: opravené vydání opravdu vyšlo, ale máš pravdu, že bez jakéhokoliv proma. Měl jsem ho i v ruce, takže existuje, ale nestudoval jsem ho nijak zvlášť, takže se jen domnívám, že ta opravená verze je opravdu opravená a nikoliv znovuvydaná stejná edice pod záštitou opraveného vydání.
    trudoš, Ter: pokud budeme takto uvažovat, tak má Trudoš samozřejmě pravdu, ale zase když se rovnou začne počítat s tím, že chyby vždy budou, je otázka času, kdy se ta hranice bude tak snižovat, že vyjde kniha s tolika chybami, že už bude pozdě bycha honit. Já chápu, oč Terovi jde, prostě ty chyby nemají být za A) tak zjevné a do očí bijící. Pokud je chyba typu, že ji objevím bůhví kdy, je to asi evidentně ta naše hranice coby zákazníka, která se dá ještě přehlédnout. Já si nemůžu pomoct, ale takové kopance a do očí bijících chyb jsem za poslední dobu viděl jen u Arga a u nikoho jiného ne. Egmont je pravda na druhém místě viz Příběh Skrblíka a jeho překlad, ale většinou jsem si chyb v Egmontu všiml, až když mě někdo upozornil, viz Corto Maltese.
  • baatcha
    baatcha19.2.2021 11:18Dracula
    Btw. řešil už Egmont/Albatros to totálně zprasené vydání Corto Maltese? Podle informací tady šlo opravené vydání do tiskárny v roce 2019, ale nevšiml jsem si, že by někdy spatřilo světlo světa, nebo že by o tom Egmont jakkoliv informoval a nabídl možnost výměny...
  • trudoš
    trudoš editor19.2.2021 08:58Dracula
    Ter: Nechci hájit Argo, protože jejich papírové hřbety bez laku jsou mojí noční můrou (za tu cenu), ale „bezchybný výtisk“ je podle mě chiméra. Vezmete-li do ruky takřka jakýkoliv komiks od kteréhokoliv nakladatele, vždycky v něm najdete nějakou chybu, ať už redakčního, technického, autorského nebo překladatelského rázu. Kniha nebo komiks může projít tisíci kontrolami a vždycky se něco najde. BB art, Crew i Comics Centrum by mohli vyprávět. To není obhajoba, ale zkušenost ze života z obou stran barikády. Neříkám, že výjimka nepotvrzuje pravidlo, ale je jich na trhu jako šafránu. U limitovek je to ovšem fakt na přesdržku.
  • Ter
    Ter18.2.2021 16:45Dracula
    DR: a to je práve tá chyba, že väčšina mávne rukou a kúpi to aj tak. Preto to majú v Argu v paži. Keby ich zasypali ľudia postojom "chceme len bezchybný výtlačok" (to je snáď normálne, nie?), možno by v Argu boli dôslednejší. Možno. Ja ostávam v pozícii, že už nemienim platiť za fušerinu, lebo tým tú fušerinu podporujem. Kúpim si komiksy u konkurencie, ktorá si robí prácu na 120%.
  • james89
    james8918.2.2021 16:43Dracula
    Já jsem taky názoru, že pokud si něco koupím za plnou cenu, tak by to mělo být ve 100% stavu. Přece jen, pokud to má být ještě k tomu limitovaná verze, tak by to mělo mít celkovou úroveň. To pak limitka ztrácí určitej smysl, ale to platí i pro běžnou verzi. Spousta lidí ani komiksy nevybaluje z původního obalu, řeší se kdejaký ohlý rožek, proto nechápu, proč by se takový výrobní vady měly tolerovat.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš18.2.2021 15:53Dracula
    Ter: já si spíš myslím, že to byla investigativní otázka od Antona, nikoliv rejpavá. Prostě otázka, zda-li je jakákoliv chyba v knize záminkou ji nekoupit, zvlášť když je od Arga.
    Sám musím uznat, že u této otázky jsem na vážkách. Naprosto souhlasím s tím, že buď to dělám bezchybně a v případě problému to napravím, anebo to nedělám. Další otázkou je, kam až je Argo schopné zajít a do jaké míry to fanoušci a čtenáři budou chtít akceptovat. K Providence jsem se vyjadřoval a dále to rozvádět nebudu, ale zrovna u Drákuly jsem si sám říkám, jestli ta poznámka na str. 74 je dostatečným důvodem knihu nepodpořit. To je právě ten problém. Spousta z nás si řekne, buďme rádi, že to tu je, protože by to jinak nevyšlo a dá se to přehlédnout. Salámová politika, pěkně kolečko po kolečku. Lidem to na jednu stranu vadí, ale přesto to koupí a není se pak ani divit, že Argo varovné signály neřeší, protože my to přece koupíme. Providence na mě byla moc silné kafe, ale i Drákuly bohužel necítím potřebu ji vracet na úkor toho, že je tam zatím jedna tisková chyba. Ale už jsem unavený pořád přimhuřovat oči. To ani neřeším, že jsem čekal špalek o velikosti 356 stran. Je jedno, jaký je pak ve finále výsledek, ale pro mě je třeba důležité mít i tyto údaje přesné a podle nich se pak rozhodovat, zda-li koupit či nikoliv. Ono se to nezdá, ale Drákula je poměrně špalek v knižní podobě a proto i takový avizovaný rozsah stran působí dojmem, že se jedná o solidní adaptaci, 200 stran adaptace je pro mě klasika, standard a nic výjimečného co se do rozsahu týče. 200 stran se dělá prostě běžně a u Drákuly je to prostě jen adaptace (pořád se musí vmáčknout tolik stran a myšlenek do pouhých 200 stran, kdežto u 356 to už je jiná) s velmi dobrou kresbou (o tom žádná).
  • Ter
    Ter18.2.2021 13:37Dracula
    Anton: nemám dôvod donekonečna tolerovať fušerizmus. Nie, nekupujem, keď samotnému vydavateľovi na bezchybnom spracovaní očividne nezáleží. Ja vydávam moje vlastné komiksy a tiež sa mi neraz stal problém v tlačiarni, ale aj za cenu vlastnej finančnej straty som dal komiks vytlačiť nanovo a BEZCHYBNE. (a to to bola tlačová chyba, nie moja.) Keby sa stala chyba raz za uhorský rok, ale u Arga je to už samozrejmosťou. Prečo to iní ako Crew, BB Art, Vybíral či Comics Centrum vedia robiť poriadne, len Argo je ten chudáčik ukrivdený? Nebude to náhodou tým, že ostatným na tom očividne záleží? Určite nie, jasné, ukameňujete ma tu, že som hejter voči Argu, to je tu typické.
  • Palebras
    Palebras18.2.2021 06:40Dracula
    Na stránkách Arga a taky Kosmasu ještě pár dní zpátky bylo napsáno avizovaných 356 stran. Takže to teď museli změnit.. Což po chybě s ponecháním pracovní poznámky a teď tím počtem stran, to opět nevrhá na Argo příliš dobré světlo. Určitě někdo může být zklamán, pokud čekal relativně špalek čítající 356 stran a poté přijde poněkud chudší bratříček. Já osobně tohle neřeším a počkám na celkový dojem ale relativně pak chápu tu naštvanost vůči Argu.
  • james89
    james8918.2.2021 02:05Dracula
    Anton: ono jde spíš asi o přístup. Spousta vydavatelů dělá přetisky kvůli chybám. Např. Skalpy 7, Kontrakt na Boga, loni nějakej komiks od CC atd. Až na ty Skalpy to byly taky celkem maličkosti. Argo jde trochu jiným směrem. Vydávají celkem hodně zajímavých komiksů. Trochu škoda mít hezky udělanou limitku s kazem. Prošlo to u Providence (i když já tohle původně podporovat koupí nechtěl). Čekal bych taky změnu přístupu od vydavatele.
  • Anton Whatever
    Anton Whatever mecenáš18.2.2021 00:08Dracula
    Ter: když je tam zapomenutá poznámka, tak automaticky nekupuješ nebo co? Vím, že Argo poslední dobou dělá kopance, ale nekupovat to kvůli tomuhle?
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš17.2.2021 22:46Dracula
    Hlavně nesedí avizovaný počet stran v anotaci. Je jich 208. Už jsem napsal adminům, aby to upravili. Asi cdb dostala špatný presskit, protože na webovkách Arga a Kosmasu je evizováno 200 a na Databázi knih je jako tady 356 stran.
  • Ter
    Ter17.2.2021 20:51Dracula
    Hanussen: chcel som si to kúpiť, ale presne na toto som čakal. Argo je stratený prípad, môže si podať ruku s Egmontom.
  • james89
    james8917.2.2021 10:01Dracula
    Musel jsem se jít podívat, protože knihu jsem si koupil taky, jen ji ještě nečetl. Tohle by se stávat nemělo. Kdy se to Argo poučí? Až to přestanem od nich kupovat? Je to i v limitce
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš17.2.2021 00:13Dracula
    Tak už mám rozečteno a musím konstatovat, že i do Draculy se vloudila chybička. Nic tu nechybí ale něco je tu naopak navíc. Na str. 74 totiž zůstala v obrázku pracovní poznámka k otázce pravopisu jednoho slova. Je to chyba spíš úsměvná, ale vzhledem k celkem napínavému místu příběhu to trochu ruší.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.2.2021 20:11Dracula
    Kdo se ujme adaptace komiksu podle filmu podle románu?
  • baatcha
    baatcha15.2.2021 19:34Dracula
    kinak: Samozřejmě přinese něco nového. Tohle je adaptace románu, Dracula od CC je adaptace filmu, který byl adaptací románu.
  • kinak
    kinak15.2.2021 17:28Dracula
    Četl už někdo kdo zároveň četl i Draculu od CC? Přemýšlím zda má cenu kupovat, zda to přinese něco nového...:-/
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš15.2.2021 17:26Dracula
    Bus: souhlasím s tebou. Jen mi tohle přišlo tak směšný, že jsem měl nutkání sem poslat. ;)

    P.S. souhlasím... Každopádně tenhle Dracula mě dost láká -kouoim a teď nějakej starší od netopejru - deník Harpera. Naopak ten od CC téměř vůbec. Ale bylo by zajímavý je mit všechny a mít srovnání...

    To, abych se vrátil ke komiksům...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.2.2021 15:59Dracula
    Milo: A ta neziskovka má patent na pravdu, nebo co si z toho mám odnést? Já tu aféru znám, jen se domnívám, že tohle je jen dnes tak moderní hon na čarodějnice...

    P. S. Asi nemá cenu rozjíždět takovou debatu pod Draculou :-)
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš15.2.2021 12:51Dracula
    Buš: K jejímu příspěvku se později vyjádřila i americká nezisková organizace GLAAD, bojující za práva LGBT komunity. Ta podle deníku The Independent prohlásila, že spisovatelčiny příspěvky korespondují s ideologiemi, které "záměrně zkreslují fakta týkající se genderové identity a lidí, kteří podstupují změnu pohlaví".

    "V roce 2020 pro takové postoje neexistuje žádná myslitelná omluva," napsala organizace v oficiálním vyjádření.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin15.2.2021 11:57Dracula
    Vrenn:
    Souhlasím a nic proti, sám jsem na Goodreads aktivní. Jenom jsem s hodnocením v poslední době dost opatrný, neboť:

    - celá databáze na mě působí jako "young adult" platforma podle toho, co tam obecně frčí
    - vysokých hodnocení tam dosahují například osmé díly nějakých manga sérií, což se odvíjí od toho, že osmý díl si de facto přečte samozřejmě už jen zarytý fanoušek... to je v menší míře problém i ComicsDB
    - na Goodreads chodí samozřejmě mnoho levicově progresivních lidiček, kteří musí masově a ideologicky zfanatizovaně - neboť J. K. Rowlingová pronesla cosi obyčejného o menstruaci - udělovat jejím novým knihám jednu hvězdičku, aniž by ji četli. Z toho mi bylo fakt na blití. Kdyby aspoň něco udělala, že.

    No ale Dracula snad nebude spadat ani pod jeden případ a sám se na něj těším... leží mi tu na stole.
  • TonyT
    TonyT13.2.2021 14:41Dracula
    Musím říct, že tady se mi normální edice líbí více než limitka.
  • Vrenn
    Vrenn12.2.2021 20:50Dracula
    George:
    Jasně, určitě ne jako bernou minci. Ale jako berličku to občas použiju když sháním info jako tady kolega, chce to přečíst si reviews a udělat si z toho vlastní představu. Každý má nějaký názor, dají se tam najít přiblbé i velice kvalitní recenze, ale ty vyšší ratingy většinou svědčí o kvalitě (otázka pak je, jak to nakonec člověku individuálně sedne). Tak jako tak třeba tohle vychází společně s Neonomiconem, což rovnou přiznám není úplně můj šálek kávy, takže ten jsem si ze zvědavosti jen zběžně přečetl a jeho rating od cca 5000 lidí na goodreads jen potvrzuje můj dojem, že je to nic moc (jako SPOILER.. ženská závislá na sexu, kterou sekta majzne po palici, zavře ve sklepě a nechá půl komiksu znásilňovat přerostlou ještěrkou po lobotomii, což ji 1) vyléčí z psychickejch trablů a 2) oplodní však-vy-víte-kým.. the end. A to vše v pěkně low-end artu? No já nevim. Já tedy Moora rád, ale ten jeho Cthulhu cyklus je dost bída). Tak uvidíme jak to bude u Draculy, ale jsem optimista :)
  • baatcha
    baatcha12.2.2021 14:03Dracula
    Hanussen: Podle toho, co Argo psalo na FB, tak obálka a cena. :D
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2021 13:58Dracula
    Vrenn:
    Hodnocení na Goodreads bych nebral vždy úplně jako bernou minci, byť teda 4,36 je vysoké číslo a asi ne náhoda.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin12.2.2021 13:44Dracula
    Hanussen:
    Až to budu mít v ruce, můžu zjistit, ale asi mě někdo předběhne...
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš12.2.2021 12:40Dracula
    Nevíte, jaký je rozdíl mezi běžnou a limitovanou edicí? Teda kromě obálky a ceny?
  • Vrenn
    Vrenn12.2.2021 10:06Dracula
    Také jsem nad tím chvíli přemýšlel a já do toho půjdu. Art se mi líbí a na goodreads má tato adaptace aktuálně 77 hodnocení a z nich rating 4.36 z 5ti, což se na goodreads dá přeložit jako "jo, to bude asi fakt dobrej komiks" (protože zrovna na goodreads mají i některé řekněme kultovní komiksy rating nižší... sice většinou nad 4, ale většinou o desetinku míň)
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš11.2.2021 20:31Dracula
    Nečetl někdo? Jsem zvědavý na hodnocení od někoho, kdo zná knihu, popř. filmové adaptace.
Četl/a (56)
123peta, Alikkk, BadBoy, Berry669, Black Bro, yo, Bubákolog, cobe, cyboy, Darker, davefa, Dezodoo, disclose, Doly, faster86, flipflop, flyboj, Garp, goldschmidchen, Hanussen, hellblazer, het2, Honzin, IndyP, invape, Ivan Kucera, Jay-jay, John Wick, Killingjoke, kubosos, Maličká, Mariohurbanek, MEGA, monte walsh, Mr.Plysh, NecRoman, Nexis, oleav, Ozymandias, Palebras, perak, Plechy, Qvestor, rajot, RudyRod, Saint of Killers, schefik, Schirru, sedw, SHORTY, SickNail, Spike, terrordemon, the.kasztan, tomaseek, vankobra, Zbysek2410
(91)
123peta, 2scha, Alikkk, Artigas, autokineton, BadBoy, Berry669, Betelguese, blackJag, bmc75, Bubákolog, burzum, Caylen-Tor, cobe, Corvus, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, Darker, Davispear , Denis, Dezodoo, Dinik, disclose, DKoscik, Doly, faster86, goldschmidchen, Hanussen, hellblazer, herrman, Honzin, hugosnowden, IndyP, invape, Jabba, James, Jay-jay, John Wick, Knuckless, kubosos, maara, Maličká, Mariohurbanek, MEGA, Mikei, Milten, mirec, mirror, Mitak, MP, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nexis, Olesh, Palebras, pechna, Poseidon1978, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, RicHard. , rockyt, RudyRod, Saint of Killers, sala, schefik, Schirru, sedw, seeker666, sercial, SHORTY, SickNail, Skot, slothest, Spike, tacmud, terrordemon, Tialster, Tony TwoDee, trudoš, vankobra, vranakx, Wasps, xintax, yogi, yojimbo, Zbysek2410, ZD3H
Chce (13)
Blacklarch, davidek, delsemela, Fida, Goldfinch, jankie, jiskra, Keno, monty.cl, Netorack, Nightmare, skepsi, Thorug
Shání (1)
Nightmare
Nabízí (1)
SickNail