• deefha
    deefha mecenáš16.3. 18:06Afterpunk
    ...a víte vy, co já bych si přál?

    1) abychom se za pár let dočkali pokračování
    2) aby Jonáš napsal scénář pro příběh ze světa CP2077
    3) aby Michal mnohem víc kreslil, protože na ty jeho ženský se prostě nemůžu vynadívat :-)

    Pevně doufám, že se anglická verze Afterpunku dočká takového úspěchu, jaký si tenhle projekt zaslouží. Tohle je prostě naprosto světová záležitost.
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 15:52Dívčí válka #05
    Láska, zrada, intriky... a hovna. Jo a taky pár stránek vkusně pojatých orgií. Ale od začátku: "Vaše hovna, vše chcankyyy, to je gól do naší brankyyy," prozpěvuje si nezdolná Šárka, která se po prožitých útrapách z předchozího dílu (obléhání, hladovění, kolem spousta mrtvých atd.) otřepala a Žižkově sebrance teď pomáhá jako sanytrník. Ovšem jen do té doby, než se na scéně zjeví adamité, ke kterým se Šárka přidá a trošku si zadivočí. On ten námel v mešním vínu přece jen umí divy...

    Husité si s adamity na začátku v boji docela rozumí, protože mají stejného nepřítele. Žižka se ale nakonec ukáže jako typická politická mrdka a rozhodne se, že pro dvě skupiny fanatiků není na jedné straně tohohle konfliktu dost místa (na té druhé straně je třetí skupina fanatiků a všichni dohromady jsou to křesťani, což je na celé téhle kapitole lidských dějin vlastně to nejsměšnější). Nahaté dorostenky tak nahradí výjevy inkvizičních výslechů a nakonec i hromadného upalování, což k víře zjevně tak nějak patří. A to je ta pravá ostuda.

    Obecně bych z těch nahotinek nedělal takovou vědu. Ono je to vždycky nakreslené tak "šikovně", že nakonec není vlastně nic vidět - asi jako v céčkových erotických filmech, které dávali po revoluci na OK3 :-) Nikomu nic netrčí, protože je to buďto mimo záběr, nebo je to elegantně rozpliznuto do ztracena (na to jsou ostatně Japonci odborníci). Sem tam snad nějaká ta bradavka... Prostě bych na obálku plácnul nálepku "Pozor! Obsahuje kreslené kozy! Hrozí riziko nevratné psychické úhony!" a klidně bych to v tom dětském regálu nechal.

    Nakonec - dětí je v téhle sérii přece plno a zažívají spou různá dobrodružství, ne? Tak co! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš25.2. 11:29Sexuální výchova na 120 % #03
    Tak to máme za sebou. Po naspeedovaném prvním a podprůměrném druhém dílu je tu velice nevyrovnaný třetí, který se chvíli snaží hrát na vážnou notu, aby hned v další kapitole zase spadnul do křečovité agitky. Slibný začátek se sice věnuje problematice těhotenství a interrupce (kniha je z roku 2021, takže v ní není zmíněná "potratová pilulka", která je v Japonsku legálně k dispozici až od roku 2023; btw Japonsko je sice v tomhle relativně pokrokové, ale standardní potrat je dost drahý a je k němu potřeba souhlas partnera), ale učitelka Cudži si neodpustí zařvat, že "odmítání ochrany před početím je forma domácího násilií!". Další kapitoly se pak už nesou v duhově monotónním duchu:

    "Nejdřív si zopakujeme, co znamená LGBT!!!"
    Transgender
    Bisexualita
    Sexuální menšiny
    Sexuální výchova budoucnosti

    Příběhem, který se snad poprvé prolíná všemi kapitolami, je školní výlet do Ósaky a souběžná příprava na školní festival (bude LGBT expozice, pochopitelně, co taky jiného?). Během školního výletu vyzná uřvaná učitelka Cudží lásku zdravotní asistentce Nakazawě, po které jede už od prvního dílu. Cudži je totiž bisexuální, i když neměla nikdy nic z žádným mužem (pochopitelně... takže je teda bi...? OK...). Nakazawa se nedá a Cudži upadne do deprese, ale stejně se rozhodne všechno vykecat svým oblíbeným žačkám (dvě lesby, ta co má ráda BL a nečitelná Kašiwa s kocourem). Nastává pseudoromantická zápletka, kdy se žačky rozhodnou udělat Cudži radost a psychologickým nátlakem spojeným s vydíráním doslova donutí Nakazawu, aby na festivalu dala Cudži druhou šanci a před celou školou slíbila, že s ní půjde aspoň na nezávazné rande. Moc pěkný, holky, fakt moc pěkný!

    Na samém konci se ještě nečekaně zjeví jediná mužská postava v sérii - přísný zástupce ředitele. Prohlédne si LGBT expozici, dojatě zaslzí a prohlásí: "Kdyby se nám zamlada dostalo takového vzdělání, možná by dnes bylo všechno jinak." Cudži samozřejmě kontruje a zařve za ním, když odchází školní chodbou v dál: "Na změnu nikdy není pozdě!" No, a to je konec.

    Vlastně ne. Bonusová minikapitola popisuje ono vyžebrané rande Cudži s Nakazawou. Zdravotní asistentka je ovšem charakter - nenechá se ani vzít za ruku, ani nepřistoupí na tykání. Jako jediná tak celým příběhem projde beze ztráty pověstné heterosexuální kytičky a získává si tím můj nesmírný obdiv. V kontextu knihy si nicméně myslím, že na ni bylo tímto závěrem poukázáno jako na někoho, kdo to vlastně celé kazí. Inu, nedá se nic dělat - někdo prostě musí být normální! :-)

    Můj celkový názor na tuhle mangu si můžete poskládat po přečtení komentářů k oběma předchozím dílům. Kdybych to měl shrnout čistě za sebe: tyhle tři útlé knížečky jsou tak nebezpečně blbé (resp. blbě nebezpečné), že by si je opravdu měl přečíst každý. Ale ne proto, aby se v oblasti sexuální výchovy snad nějak "dovzdělal", to fakt ne. Spíš proto, aby se na vlastní oči přesvědčil o tom, jak se osvěta nemá dělat. Jsou mnohem lepší a odbornější publikace. Jen holt nejsou kreslené, no...

    Mír a klid s vámi!
  • deefha
    deefha mecenáš16.2. 16:37Sexuální výchova na 120 % #02
    Já už jsem na to asi přišel. Tahle manga není myšlená vážně, ale je to poměrně vychytralá parodie. Protože pokud by to tak nebylo, tak by to byla myslím docela nebezpečná agitka, protěžující všechno kromě snandardních heterosexuálních vztahů. Ty jsou totiž opravdu nezbytně potřeba, víme? Místo toho se ale na straně 24 všichni naučíme nové slovo - heteronormativita. Já ho neznal, takže jsem uvítal vysvětlivku pod čarou: Heteronormativita je přesvědčení, že heterosexualita je normální sexuální orientace a je nadřazena jiným orientacím. Nevím úplně přesně, co bych na to měl říct, ale jako heterosexuála mě to docela uráží (aspoň už ale vím, jaký to je, žejo?).

    Abychom si rozuměli: mám známé a kamarády prakticky z každé barvy duhy, když to řeknu poeticky, a měl jsem je už kdysi dávno, kdy to ještě nebylo v módě. Taky mám pár zálib, kterým se už dnesky myslím říká "odchylky", ne úchylky :-) Beru to jako normální věc, každý máme něco a kdo tvrdí že ne, ten toho má nejvíc. Ale nikomu to necpu do ksichtu a taky je mi úplně u prdele, co kdo s kým dělá doma ve sklepě (ačkoli můj gaydar funguje naprosto spolehlivě a párkrát mi to tu prdel zachránilo, pun intended). Tahle manga oproti tomu všechno tak strašlivě láme přes koleno, až člověk opravdu začíná pochybovat o tom, jestli je to myšleno vážně. No, ale asi jo.

    Nejvíc ze všeho mě vyděsila kapitola o obtěžování, kde jedna z ženských postav (btw. mužské se v příběhu zatím prakticky nevyskytují, a pokud ano, tak jen v tom negativním světle - například zástupce ředitele školy, který bez výslovného dovolení chytne jednu z žákyň za rameno, oh fuck!) popisuje, jak se jí na ulici někdo zeptal na cestu k nádraží, a když mu to řekla, tak chtěl telefonní číslo, aby se jí mohl ozvat a nějak se revanšovat. Normální flirtování, řekl by rozumný, dospělý a vzdělaný člověk - ale ono ne! Je to obtěžování, nesmí se to dělat, s nikým se nemá mluvit a hlavně ne s muži. O moc lepší je seznámit se s lesbickou spolužačkou na BL festivalu. Tývole!

    Fakt jako, kupte si to, okamžitě pro to běžte a za týden pro další, poslední díl! Nemůžu se dočkat, co se v něm ještě dozvíme. Vzhledem k tomu, že tahle kniha končí políčkem, ve kterém, cituji: "Kašiwa kontroluje zadek svého kocoura" (Kašiwa je ta, která nemá zájem o lidi jakéhokoli pohlaví a o sex s nimi tím pádem už vůbec, ale má doma toho kocoura a... no víte jak, člověka hned napadnou různé věci...), tak mám dojem, že se té trochy zoofilie přece jen dočkáme. Ale hlavně hygienicky! Možná kdyby toho kocoura přelízla orální rouškou, tak by se zas tak moc nestalo. Samozřejmě ale s jeho výslovným souhlasem, to dá rozum.

    Tohle je masterpiece!
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 09:14Sexuální výchova na 120 % #01
    Japonsko je zvláštní země. Technologická velmoc, které už několik desetiletí klesá porodnost až k aktuálně kritické hranici. Země plná výdejních automatů, ve kterých můžete koupit všechno od časopisů přes teplé jídlo až po spodní prádlo (použité? to už je možná jen urban legend, ačkoli z gača-matů opravdu může vypadnou ledacos). Kultura, která sice na jedné straně dala světu hentai a perverzní televizní soutěže, ale na druhé straně doteď cenzuruje intimní partie v hraných pornofilmech. Trvale přeplněné seznamovací akce pomáhá organizovat dokonce už i vláda, ale situace je pořád zoufalá. No a do toho přichází se svou troškou do mlýna Sexuální výchova na 120 %.

    Upřímně řečeno - nevím, jaká byla zamýšlená cílová skupina v Japonsku a už vůbec netuším, jaká bude u nás. Opravdu je to hodně edukativní, takovým sice docela sympatickým, ale místy až moc vlezlým a rozjuchaným způsobem (uřvaná učitelka Cudži je trvale na přesdržku). Člověk se dozví docela dost asi ne úplně běžně známých faktů o některých japonských reáliích, třeba o hodinových hotelech a možnostech zábavy pro dospělé obecně. Netuším ovšem, jaký měl vlastně být cíl publikace, protože na 130 stranách prvního dílu nepadne ani slovo o normálním (normální ve smyslu běžný nebo obvyklý - pořád je nás nejvíc a tak to i zůstane) heterosexuálním vztahu, žádná z hlavních postav ho nemá a předpokládám, že ani mít nebude.

    Ve světle výše uvedených skutečností si troufám tvrdit, že povědomí o existenci orálních roušek nebo to, že neholit si chlupy je normální (přitom ochlupení je právě to, co se v Japonsku původně nejvíc cenzurovalo, ačkoli dneska už je situace trochu jiná), porodnost Japoncům nijak významně nezvýší. A to, že by si každý člověk měl vážit svého těla, ať už vypadá jakkoli, je samozřejmě pravda a všichni to víme, ale nikdy s tím nebudou v pohodě úplně všichni, vždycky bude někdo trpět a někdo jiný z něj bude mít prdel. Lidi jsou prostě takoví, žádná optimistická utopie se v tomhle směru nechystá a ani tahle manga na tom nic nezmění.

    Jsem docela zvědavý, jak budou vypadat další dva díly, které Dobrovský vydá v rychlém tempu během následujících čtrnácti dnů (jak jsem byl upozorněn nadšenou obsluhou v pražské prodejně na Andělu, kde toho mají hromady). Zatím jsem si čtení užil a rozšířil jsem si obzory, tak teď jen aby to nesklouzlo nějakým směrem, který by mi ten zážitek zkazil. Vydavateli patří dík za to, že to k nám dostal. Ale stejně mi bude pořád vrtat hlavou proč :-)
  • deefha
    deefha mecenáš27.1. 10:47Dívčí válka #04
    V téhle sérii je postav jak na orloji, navíc občas někdo přejde na druhou stranu (a pak třeba zase zpátky), takže se v tom už trochu přestávám orientovat. Jediná Šárka je držák, ta prostě pořád zpívá chorály a halucinuje o Karlovi :-) Celý čtvrtý díl pojednává o obléhání Vyšehradu v roce 1420 a související bitvě, takže je to na střídačku trochu nuda a naopak zase veliký zmatek. O bitvě se dochovalo mnoho svědectví, z nichž některá jsou pravděpodobnější a jiná méně - nicméně tak, jak to vykresluje Kóiči Óniši, se to tentokrát z větší části opravdu nestalo (ovšem chápu, že pod básnickou licenci se dá schovat hodně). Ale pořád je to krásně nakreslené a dočkáme se i několika oblíbených WTF momentů: "Eriku, tobě stojí?" "Častavo, bodni ho!" :-D No, má to dvanáct dílů plus dvě knihy dodatků, takže se ještě určitě máme na co těšit...
  • deefha
    deefha mecenáš26.1. 15:22Zvrácená
    Zase jedna šílená ženská, které se člověk ne a ne zbavit... Je to pěkně hnusné :-) a místy mi to připomínalo Tomie, takže za mě velká spokojenost. Jo a i ty dvě povídky navíc jsou parádní!
  • deefha
    Hodně zábavná a trestuhodně krátká záležitost. I want moar!
  • deefha
    deefha mecenáš23.1. 21:11Truchlivý amoret pražský
    Výjimečně dobré.
  • deefha
    deefha mecenáš1.1. 20:22Dívčí válka #03
    Pěkně, moc pěkně se to rozjíždí! V tomhle díle tentokrát bylo asi všechno: další vyhraná bitva, přesun zpátky do Prahy, neobvykle (ehm...) dlouhá sekvence z lázní (ani nevím, kdy jsem naposledy viděl tolik koz pohromadě), otravy jedem, politické intriky, mučení zajatců, židovská odbočka, postřelený Žižka, padající katedrála, děvky, mor a chorály (to by myslím byl pěkný podtitul knihy), k tomu navíc totálně dada sekvence s líčením zpívajícího souboru idolů (sic!) a samozřejmě spousta WÁÁÁÁÁÁÁ už od první stránky. Jsem veskrze spokojen :-D
  • deefha
    deefha mecenáš17.10.2023 10:54Simpsonovi 2023/10
    První příběh je klasická taškařice se záměnou dvojníků, druhý je pokračování komiksu Roswellský zelený mužíček z předchozího čísla. A ten je prostě naprosto kulervoucí :-) Vůbec nijak se Simpsonovic universem nesouvisí a (možná proto) jde o to nejlepší, na co jsem v tomhle časopise narazil. Ještě budou další dvě pokračování a těch už se nemůžu dočkat :-)
  • deefha
    deefha mecenáš14.10.2023 18:18Simpsonovi 2023/09
    Tak už u nás Simpsonovi vycházejí deset let... Díky a hlavně vytrvat! :-) A copak nám tedy tohle výroční číslo kromě parádního plakátu naservírovalo? První příběh je hodně slušný, ale teprve u toho druhého mi spadla čelist. Roswellský zelený mužíček? Co tady tahle paráda v těžkém retro předválečném stylu dělá? Kdy bude pokračování? A proč to u nás ještě nevyšlo samostatně?! Otázky, samé otázky... Každopádně doporučuju!
  • deefha
    deefha mecenáš6.9.2023 21:58Dívčí válka #02
    OK, tak tohle bylo po pomaličku se rozjíždějícím prvním dílu jako rána okovaným cepem do palice! Jedna velká akční scéna, jeden velký spletenec potenciálních vedlejších linií a spousta možností, jak z toho do budoucna vybruslit. Žižka je badass a Šárku čím dál tím víc charakterizuje replika jedné z jejích souputnic: "Jak to, že je tady? A jak to, že má tak roztomilé šatičky?" ^-^ Jo a chorál byl nakonec jen jeden, takže za mě prostě dobrý :-) Docela chápu, že zrovna Japoncům se na tom musí líbit spousta věcí.
  • deefha
    deefha mecenáš4.9.2023 17:38Gon #1
    Celé je to nádherně nakreslené a Gon je strašný hovado :-) Rád bych další, ale vzhledem k "popularitě" tohoto díla u nás (po třiadvaceti letech od vydání jsem ve Walesu na Synkáči sehnal nikdy nečtený kus...) si budu muset nechat zajít chuť.
  • deefha
    deefha mecenáš3.9.2023 21:41Dívčí válka #01
    Kamarád, který čte všechno možné, ovládá cizí jazyky a je výrazně historicky erudovaný, si tohle koupil a shrnul: "Žižka san, am I kawaii uguuu~?" Což je myslím celkem trefné :-) Prostě takový crossover, který u nás může trochu rezonovat.

    Historickou akurátnost hodnotit nemůžu, protože tohle období našich dějin nemám moc v oblibě (jako ostatně celý středověk), ale předpokládám, že autor to má aspoň rámcově nastudované. Jakožto bezvěrce mě ovšem náboženské fanatismy celkem dost serou, takže v tomhle příběhu jen těžko najdu postavu, se kterou bych mohl sympatizovat. Navíc pokud to má mít dvanáct dílů, tak se docela děsím, jak moc to celé bude naschvál zašmodrchané a plné husitských chorálů...

    Nicméně by byla ostuda, ktyby zrovna tohle dílo nevyšlo zrovna u nás, takže za to Argu patří velký dík. O něco menší dík si naopak zaslouží několik rozpixelovaných panelů a chyby v textu, které unikly zřejmě rozrušenému oku korektorky. Celkově ale hodnotím kladně a od Arga je to naprosto geniální tah: žáci sedmých ročníků základních škol se v rámci výuky o Husitských válkách mohou z této mangy zábavnou formou dozvědět vše potřebné.
  • deefha
    deefha mecenáš22.8.2023 20:11Kočičí deníky
    "Déčko" (jak se autor sám označuje v tomhle autobiografickém dílku) je můj oblíbenec. Když jsem se dozvěděl, že tentokát vytvořil něco, v čem hrají hlavní roli kočky (což je můj nejoblíbenější živočišný druh), musel jsem to mít HNED! A teda... Čekal jsem úplně všechno - jen ne to, co jsem nakonec dostal ^-^ Pokud jste četli Ryby, Spirálu, Balónky oběšenců a nebo Tomie, tak na to všechno můžete klidně zapomenout. Kočičí deníky nejsou horor. Tedy pokud někdo nepovažuje za horor soužití s dvojicí obyčejných koček... Jenže i něco tak neškodného dokáže Déčko pojmout tak, že si během deseti krátkých příběhů pořád říkáte: "No, tak co, tak už? Už bude něco? Teď už to začne?" Ale ono to nezačne. Prostě to skončí a je konec. Ale je to naprosto, naprosto skvělý! Stejně skvělý, jako kočky samotný. A ten chlap je prostě magor :-)
  • deefha
    deefha mecenáš2.8.2023 11:30Kočky útočí
    Mám rád kočky a na těch Internetech se mi občas líbí i něco od autorky (a Tesáky mi vyloženě sedly). Kočky v téhle publikaci by se ovšem daly spočítat na prstech jedné ruky, takže název, který mě nalákal ke koupi, považuju za lehce zavádějící :-) Navíc poslední pětinu útlé brožurky zabírá "Tvorba ve 21. století - příručka pro mladého kreativního člověka", která je zde naprosto zbytečná. Takovéhle cancy bych čekal někde u terapeuta. Každý máme něco - třeba já, když mám depku a nebo mě prostě někdo nasere, tak si dám panáka a nebo si přečtu knížku. A nebo komiks. A když si chci číst komiks, tak si (obvykle) nechci číst o tom, jak je někdo přecitlivělej a všechno si moc bere. Ach jo... Pokud jsou předchozí díly Sarah's Scribbles lepší, tak jejich pořízení zvážím. Tohle je ale těžký průměr.
  • deefha
    deefha mecenáš20.6.2023 21:18Simpsonovi 2023/06
    Bonga, druhý příběh v pořadí, je pravděpodobně to nejlepší, co jsem v téhle sérii zatím viděl. A ani první příběh, Liga výjimečných Bartů, není úplně špatný :-) Celkově tentokrát rozhodně nadprůměr.
  • deefha
    deefha mecenáš21.5.2023 08:59Simpsonovi 2023/05
    Hlavní megapříběh Servírky v oblacích má tentokrát v hlavní roli Patty a Selmu, všichni ostatní kolem jen bezmocně trpí :-) Čmeláčí muž je dvoustránková téměř existenciální jednohubka a Itchy a Scratchy na papíře nikdy moc nefungovali.
  • deefha
    Minimalistická forma, maximální obsah. "Apokalyptické příběhy" mě naprosto dostaly, "Země tří úsměvů" si bude muset počkat ještě aspoň na jedno další přečtení, abych si na to definitvně potvrdil názor (místy mi to přišlo tak nějak násilně natahované a trochu jsem ztrácel pozornost). Ale jinak černý humor tohohle typu je přesně moje krevní skupina, takže jsem velice spokojený. A hlavně jsem rád, že jsem se po přečtení Mouchy rozhodl obstarat si další Trondheimovy věci, protože jsem ho do té doby pořádně neznal. Ten pán zjevně umí.
  • deefha
    Tohle je tak strašně dobrý! Doteď si pamatuju, jak jsem byl tehdy jako dítě odvařenej, když jsem při prvním čtení dorazil doprostřed a otočil knihu. Četl jsem to pořád dokola, jeden příběh je lepší než druhý (aha, a teď který to teda je, hehe?), děj neuvěřitelně odsýpá, Bobík hláškuje, jeden komiksový nápad střídá druhý... Prostě kultovní záležitost, kterou jsem si teď s chutí přečetl znovu. Maximální zážitek, maximální hodnocení.
  • deefha
    deefha mecenáš12.2.2023 21:01Flafík
    Roztomilé, protivné, dojemné i nepříjemné zároveň. Králík se celou dobu chová jako děti přesně v tom věku, kdy jejich projevy nejvíc nesnáším, takže ty pasáže s Flafíkem mě vlastně celou dobu hrozně iritovaly. Jakmile ale došlo na vztahová a rodinná "dramata", bylo to hned lepší. Konec dobrý, všechno dobré - ten byl asi nejlepší :-)
  • deefha
    deefha mecenáš12.2.2023 15:30Moucha
    Tak jsem to konečně sehnal. Jednohubka bez textu, kterou jstem přečetl ještě v tramvaji cestou z antikvariátu. Celou dobu jsem se bál, aby to s mouchou špatně nedopadlo, což se mi u hmyzu obvykle nestává :-)
  • deefha
    deefha mecenáš7.2.2023 13:36Každý den je nový
    Tohle by možná mohlo dostat nějakou cenu :-) Minimálně za autorčinu trpělivost a odhodlání. Když si jen vzpomenu, jak obvykle skončily moje deníkové pokusy... A to jsem se pokoušel jen psát, natož kdybych měl kreslit! Jsem opravdu vděčný, že nám někdo touhle formou zpřístupnil rok svého života. I když to bylo před pandemií a před válkou a tak vůbec, stejně se toho v deníku stalo překvapivě hodně. Někdy jsou to příjemné banality typu koupě nových šatů nebo televize, jindy mikrodrmata typu neštěstí v paneláku nebo rodinný coming-out (abych úplně nespoiloval). A pak je tu jedna komplexnější a náročnější linka, u které bych tedy jako autor hodně váhal, jestli ji mám vůbec pustit "ven"... Nicméně pravidla byla stanovena, tak se musí dodržovat. Opravdu smekám!
  • deefha
    deefha mecenáš6.2.2023 15:01Naposled
    Po dočtení jsem půl hodiny seděl a čuměl do nikam, mlelo se toho ve mně hodně. Takže rozhodně pecka, ale budu si to muset přečíst ještě aspoň jednou... Je to něco mezi Kafkou, Lynchem a Burroughsem, navíc trochu říznuté Cronenbergem a špatným tripem. Prostě takové ty běžné záležitosti, které dokáže stvořit jedině lidský mozek :-)
  • deefha
    deefha mecenáš5.2.2023 11:19Mrtvej svět
    Možná to bude znít divně, ale tak trochu mi přijde, že Čermák tohle musel znát, když o deset let později přišel s Hanou a Hanou :-) Ne, tohle samozřejmě kulhá na obě nohy, ale dialogy Enid s Rebeccou a zvlášť jejich (neexistující) pointy mi Hanu s Hanou opravdu v něčem připomínaly. Mrtvej svět je naprosto parádní bezradně existenciální záležitost, u které jsem měl tu smůlu, že jsem se jako první setkal se zfilmovanou verzí. Ta je samozřejmě taky špičková, ale v mnohém se od své předlohy liší natolik, že jsem měl při čtení komiksu trochu problém si ujasnit, která verze se mi vlastně líbí víc. No, vyřešil jsem to po svém - líbí se mi obě, ale každá jinak. Dospívání je holt svinstvo. Něco o tom vím, taky jsem měl svoje "punkový dny" a víte co? Mám je doteď...
  • deefha
    Do světa Ekhö jsem se před pár lety zamiloval na první pohled a teď jsem moc rád, že jsme se dočkali dalších dvou příběhů. Pořád je to absurdně srandovní, svižně odsýpající, nádherně nakreslené a plné hlášek, přesto mě čekalo jisté zklamání: oproti předchozím příběhům prakticky úplně zmizela nahota :-( Vždycky sice byla taková spíš jemně naznačovaná a příběhy rozhodně nebyly na erotice přímo postavené... Ale bylo to prostě příjemné jiskření, které člověk mého typu dokázal ocenit. Lechtivé narážky se nově přesunuly do textové roviny a byť jsou tradičně kvalitně přeložené, prostě to nemůže stačit. Takže se nedá nic dělat, oproti hodnocení předchozích dílů jsem tentokrát musel jednu hvězdičku ubrat.
  • deefha
    deefha mecenáš4.2.2023 18:36Letní blondýnka
    Smutné příběhy o osamělých, nešťastných a někdy vlastně i svým způsobem zlých lidech. Na můj vkus zbytečně ukecané a trochu "autistické", nebo jak to říct. Pár takových podobných lidí, jako jsou "hrdinové" Tominových povídek, znám. Ale nerozumím jim, nemám je rád a vyhýbám se jim. No... a přesně o tom vlastně ty povídky jsou, jen z druhé strany. Asi jsem rád, že jsem je četl. Nicméně vůbec nechápu, proč jsou z toho všichni tak odvaření (viz citace obdivných recenzí na zadní obálce).
  • deefha
    deefha mecenáš14.12.2022 14:33Fagi: Bezceler - Život bez zeleniny
    Já mám prostě tenhle druh humoru se slovy rád :) Trochu mi to připomíná https://pas-faux-pas.blogspot.com, což teda mimochodem taky doporučuju. Naivním kameňákům zdar!
  • deefha
    deefha mecenáš19.9.2022 09:16Koralína (paperback)
    Pohádková jednohubka o zahánění nudy překonáváním strachu :-) Je tam kočka, takže za mě dobrý. Knižní předlohu jsem nečetl a film neviděl (a teď už to asi dohánět nebudu).
  • deefha
    deefha mecenáš14.8.2022 08:50Tomie
    Tenhle špalek (vzhledem k malým rozměrům a velké váze se špatně drží, ale buďme rádi, že to u nás vůbec vyšlo - a navíc takhle pěkně všechno pohromadě) jsem sice přečetl za pár hodin, ale rezonovat ve mě bude ještě hodně dlouho. O existenci mangy Tomie jsem měl povědomí vlastně díky jejím filmovým zpracováním, kterých je už asi osm a ani jedno z nich jsem zatím neviděl. Teď už si je pouštět nebudu, protože bych si asi jen zkazil vynikající dojem, který na mě kniha udělala.

    Úvodní a závěrečné části jsou masakrózní, povídky mezi nimi mají kvalitu trochu kolísavou, přičmž ale některé z nich (Schovanka, Chlapec, Vlasy, Malíček...) velmi výrazně vyčnívají. Nechci spoilovat, ale hlavní postava (zdráhám se použít označení "hrdinka") Tomie to vůbec nemá lehké a i když mě překvapilo, že série původně vycházela v šódžo manga magazínu (tedy pro dospívající holky), dle definice jsou všechny atributy vlastně naplněny:

    "Mangy a anime tohoto zaměření jsou převážně romantické, někdy obohacené o milostný mnohoúhelník. Hlavní postavou je zpravidla dospívající dívka čelící nejrůznějším konfliktům, ať už jsou to každodenní dilemata, romantické pletky, nebo se jen snaží zachránit svět. Šódžo nepostrádá akci a zaměřuje se také na tělesný vývoj jedince.

    Nebyl by to ale Džundži Itó, kdyby to všechno nebylo podané tak trochu jinak :-D S krásnýma holkama jsou prostě jen problémy a tak si dávejte bacha, do koho se zabouchnete. Pro všechny případy každopádně doporučuju nosit s sebou dobře nabroušený nůž. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit...
  • deefha
    deefha mecenáš26.5.2022 20:45Zuzanka a její svět
    Komiks samotný je svědectvím doby, o které je potřeba aspoň něco málo vědět, jinak některé scénky mohou působit krapet surreálně. Pomocnou ruku v tom podává sice krátký, ale informacemi nabitý doslov Tomáše Prokůpka (publicisticky jako vždy na výši). Kniha tak představuje cenný artefakt, jehož vznik u příležitosti stého výročí narození Bohumila Konečného nemohl být načasován lépe. A Zuzanka...? Inu, je to sice celé téměř prvorepubliková limonáda, ale i dělník si po práci zaslouží trochu toho nenáročného povyražení :-)
  • deefha
    deefha mecenáš4.4.2022 14:58Pečeme s Kafkou
    Pokud vaše knihovna vypadá jako ta na straně 15 (viz https://twitter.com/tomgauld/status/470508709173403648), budete tuhle knihu milovat. Pokud ne, bude vám polovina stripů připadat výrazně méně vtipná, než ve skutečnosti je :-) Znalost kontextu se v tomhle případě prostě počítá. Výtečný překlad, díky za něj.
  • deefha
    deefha mecenáš26.2.2022 21:20Autobus
    Dost velká haluz od někoho, kdo autobusy buďto miluje, nebo ho možná naopak děsí :-) Hrátky s prostorem, časem i slovy prezentuje signifikantní kresba, u které je dobré dávat pozor na detaily. Celé to sice má atmosféru a ducha 70. let minulého století, ale vlastně jde o nadčasovou záležitost. Díky za rozšíření obzorů, na tohle bych asi sám nenarazil.
  • deefha
    Do čtvrtice (sic!) všeho dobrého :-) Příběh z Londýna považuju za zatím asi nejlepší z celé série - obsahuje fakt nálož všemožných hudebně-pokulturních odkazů, zápletka s čajem je totálně praštěná, a kromě toho je to celé opravdu dost lechtivé, hehe. Oproti tomu New York a jeho kanalizační story mi úplně nesedla, možná i proto, že se v tomhle příběhu prakticky nevyskytují prikóni. A ty já mám rád! Bude pokračování?
  • deefha
    Čajová jízda pokračuje! Ve světě, kde je všechno jinak a přesto povědomé, se tentokrát podíváme do Říma a na americký vidlákov. Oba příběhy jsou oproti těm předchozím trochu... temnější? I když to přímo ne, spíš maličko propracovanější a dotýkající se vážnějších témat. Dozvíme se něco, co jsme už tušili, a dáme na prdel jedné fanatické sektě vedené pokrytcem (ehm, opět závan něčeho, co tak důvěrně známe z našeho světa, že?). Samozřejmě dojde i na nějaké ty bradavky :-P, takže mohou být všichni spokojení. Já jsem tedy byl a těším se na další!
  • deefha
    A pokračujeme ve francouzské krasojízdě po světě, kde je všechno tak trochu na hlavu :-) Příběh z filmového prostředí je nacpaný popkulturními odkazy, příběh z Barcelony je zase plný koček (ve všech významech...), tempo je svižnější než u předchozích dvou - takže za mě opět velká spokojenost. Ta kresba! Vydržel bych v ní hledat detaily celé hodiny.
  • deefha
    Parádně nakreslená jednohubka, kterou slupnete na jeden zátah. Jednoduchý příběh, ve kterém se nikomu nestane nic zlého ani nikdo neumře... No, to bych vlastně kecal :-) Ale žádné velké drama jsem od toho stejně nečekal, prostě nádherná oddechovka pro dobrou náladu s několika lehounce lechtivými momenty. Jen víc takových!
  • deefha
    deefha mecenáš6.10.2021 20:05Safari pláž
    Je to pěkňoučké, příjemně se to čte a trvá to asi pět minut - takže samá pozitiva :-)
  • deefha
    deefha mecenáš24.6.2021 10:57Simpsonovi 2021/06 Bart Simpson
    Příběhy tentokrát dost slabé. Jako kočkomila mě nejvíc oslovila obálka a prostřední dvoustrana s kočičím rébusem :-)
  • deefha
    deefha mecenáš22.4.2021 15:25Kapitán Kloss
    Nejen tohle souborné vydání, ale vlastně celý "kult" kapitána Klosse chápu jako dobový artefakt, resp. jako připomenutí toho, jak se jedna doba vypořádala s dědictvím doby předchozí. Není to ani polský James Bond, ani polský major Zeman, není to ani lehce zkreslené podání událostí ani úplně překroucená propaganda, je to něco mezi tím vším. Takhle pohromadě je zřetelná repetitivní podobnost mezi jednotlivými díly, což činí četbu na jeden zátah téměř nesnesitelnou. Navíc jsem si u některých zápletek připadal jako v některé z mnoha anekdot o Stierlitzovi (na něj bych ve výčtu podobností úplně zapomněl), hlavně díky všudypřitomným vysvětlujícím popiskám. Má to prostě opravdu výraznou patinu a i když jsem rád, že mám v knihovně aspoň vydání z roku 2020, moc často se k němu asi vracet nebudu. Jo a seriál jsem samozřejmě neviděl.
  • deefha
    deefha mecenáš21.4.2021 18:52Simpsonovi 2021/04 Bart Simpson
    Tentokrát jen dva delší příběhy, oba jsou nemastné neslané. Nicméně standard.
  • deefha
    deefha mecenáš25.3.2021 18:22Simpsonovi 2021/03 Bart Simpson
    Hlavní příběh tentokrát věru nic moc. Naopak potěšily válečné vzdušné eskapády dědy Simpsona a jednostránková Grandiózní dobrodružství radioaktivního Huga.
  • deefha
    deefha mecenáš25.3.2021 10:33Tesáky
    Tahle jednohubka je černá jako noc a chutná po krvi (a psích chlupech...). Tématika je mi blízká, proto jsem si těch pár stránek užil podobně, jako jinou pekelnou jednohubku - Belzepubové (ty ale považuju za lepší). Především ale obdivuju autorku, jak se dokáže vymanit ze svých infantilně-autisticko-menstruačních Sarah's Scribbles, kterými se původně proslavila. Tesáky jsou ve všech směrech na opačné straně spektra (včetně kresby) a hlavně o třídu lepší... takže určitě nebudou mít takový úspěch :-) Nicméně já bych si klidně dal krevní nášup. Jo a mohly by tam být nějaké kočky, když je má Sarah tak ráda. Já je mám taky rád.
  • deefha
    deefha mecenáš20.2.2021 09:25Simpsonovi 2021/02 Bart Simpson
    Tentokrát se povedly oba dva příběhy, doslova jeden lepší než druhý... Resp. ten druhý je lepší než první :-), protože představa rebootovaných Simpsonů - to je něco!
  • deefha
    deefha mecenáš5.2.2021 10:41Sólo #01: Třetí pusa od princezny
    Fantastická exkurze do divokých tuzemských komiksových devadesátek. A protože se jedná opravdu o samý počátek (1990), tak se všim všudy. Obálka je "lákavě" kolotočářská ve stylu malůvek na světských maringotkách, ale uvnitř na čtenáře čeká šok ještě větší. Hnusná kresba, zmatené dialogy, nepřehledný děj, chatrná zápletka s prazvláštním zakončením, nakonec pokus o několik stran tematicky ne úplně související publicistiky a na zadní straně obálky povídání o tuleních kuželozubých (?!), o kterých nikde v příběhu nepadne ani slovo... To vše vydáno ve spolupráci s "Československou leasingovou, finanční a obchodní spolčností" v nákladu 80 tisíc :-D No jak říkám - nádhera, v té době prostě bylo možné všechno.
  • deefha
    deefha mecenáš30.12.2020 10:01Rabínův kocour 1–5
    Jakožto bezvěrce (a milovníka koček) mě kniha velice oslovila, což o ní myslím hodně vypovídá. Kocour má samozřejmě ve všem pravdu :-) Bavil jsem se opravdu dobře, ale s přibývajícími stránkami došlo i na vážnější témata, což nelze než ocenit. Po zaklapnutí knihy jsem měl neodbytný pocit, že si hned musím přečíst další pětici příběhů. Tak doufejme, že se tenhle soubor bude dobře prodávat a Baobab se rozhoupe k pokračování. A i kdyby ne, tak už tenhle masivní počin si zaslouží obrovskou pochvalu.
  • deefha
    deefha mecenáš24.9.2020 07:37Simpsonovi 2020/09 Bart Simpson
    Tak tentokrát se povedly všechny čtyři příběhy, doslova jeden lepší než druhý :-) Aragonés válí, jako ostatně vždycky.
  • deefha
    deefha mecenáš19.8.2020 10:52Simpsonovi 2020/08 Bart Simpson
    Druhý příběh je i tentokrát zábavnější, než ten hlavní. A navíc se u něj naučíte pár životně důležitých frází ve španělštině :-)
  • deefha
    deefha mecenáš4.7.2020 23:51Marzi 1984-1987
    Jsem ročník 1978, Marzi 1979 (jde de facto o autobiografii), takže jsme si padli do oka. Fakt jsem rád, že jsem prvních deset let mého života prožil aspoň o kousek víc na jih od Polska, protože jejich tehdejší problémy byly mnohem horší, než ty naše. Nemám tak sice vzpomínky na věčně prázdnou lednici, přídělový systém, stanné právo a stávkující rodiče, takže o tom nemůžu napsat komiks... Ale pochopit ho dokážu stejně dobře.
    V dobovém kontextu mě vytáčí snad jen těch pár příbehů, které se dotýkají církve a víry obecně. Nechápu, proč se Poláci téhle koule na noze nedokážou asi nikdy zbavit - vždyť třeba právě v téhle knize je krásně vidět, jak si jsou obě ideologie (křesťanství a komunismus) vlastně v jádru podobné.
    A ano, říkám "v knize", protože tohle je opravdu hodně, hodně moc ukecaný komiks :-) Ale vůbec mi to nevadilo! Docela rád bych si přečetl další dvě knihy příběhů, které v originále vyšly. Ale francouzsky se kvůli tomu učit nehodlám...
  • deefha
    deefha mecenáš17.3. 19:43Domeček krve a bolesti
    Myslím, že to bude drahé na výrobu. I bez překryvného coveru to stojí dost, tak si třeba řekli, že nebudou zbytečně riskovat a odrazovat potenciální kupce ještě vyšší cenou :-) Nevím, těžko říct.
  • deefha
    deefha mecenáš17.3. 11:42Afterpunk
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 19:02Afterpunk
    Chápu, chápu. No, těžko říct :-)
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 17:53Afterpunk
    Která stránka a kterou přesně reklamu? :⁠-⁠) Něco v povídce Zlatý časy?
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 12:39Dívčí válka #05
    Btw. od zdroje blízkého vydavateli jsem se dneska dozvěděl, že se zvažuje stažení nákladu z prodeje za účelem jeho zatavení do fólie, aby se knihou nedalo listovat v obchodech. Prostě jako hentai v Japonsku... Tak se přiznejte - kdo z vás jste si kde stěžoval? :-D
  • deefha
    deefha mecenáš15.3. 19:55Dívčí válka #05
    Ta drogerie mi trošku vrtá hlavou... :-)
  • deefha
    deefha mecenáš11.3. 10:09Dívčí válka #05
    Zítra pro to pádím do Krakatitu, už se nemůžu dočkat :-D
  • deefha
    deefha mecenáš6.3. 13:53Dívčí válka #05
    A v oddělení dětské literatury ofc :-D
  • deefha
    deefha mecenáš2.3. 20:12Lady Baltimore #02: Spojenci
    Já jsem věděl, že to někdo vytáhne! Některé věci člověk prostě radši vytěsní... OK, tak ještě, že se názvy alb UŽ nepřekládají :-)
  • deefha
    deefha mecenáš1.3. 15:21Lady Baltimore #02: Spojenci
    Tuzemské distribuční názvy - to je u knih a hlavně u filmů takové věčné téma... Jedině dobře, že se "kreativně" nepřekládají třeba i názvy hudebních alb :-)
  • deefha
    deefha mecenáš29.2. 16:01Dívka ze země Venku #11
    @Django No, a co teprve ta dvanáctka! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš27.2. 15:42Sexuální výchova na 120 % #03
    Ale já v každém mém komentáři tuhle sérii k přečtení doporučuju a myslím to vážně! Pokud si to někdo náhodou vyloží jinak, tak to už není moje vina :-)
  • deefha
    deefha mecenáš25.2. 16:28Sexuální výchova na 120 % #03
    Tak ony tyhle amatérské "recenze" jsou vždycky subjektivní. Ale právě proto mi šetří čas - mám pár lidí, se kterými mám dlouhodobě obdobný vkus v knihách, filmech nebo hudbě, a tak mi občas prostě fakt stačí přečíst si jejich názor. Když se jim něco nelíbí, je vysoká šance, že to budu mít stejně. A můžu si přečíst něco, co se mi bude spíš líbit :⁠-⁠) Času je málo, člověk nemůže stihnout všechno.
  • deefha
    deefha mecenáš17.2. 06:54Sexuální výchova na 120 % #02
    @Qvestor Díky. Pobavit byl sice účel a i já jsem se při čtení v tramvaji vlastně smál, párkrát i nahlas.. Ale byl to úsměv typu:



    Každopádně si myslím, že vydat u nás zrovna tohle byl od Dobrovského geniální tah.
  • deefha
    deefha mecenáš12.2. 16:03Sexuální výchova na 120 % #01
    Jsou tam odkazy na weby, ale je u nich vyloženě napsáno, že jsou v Japonštině.
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 15:39Sexuální výchova na 120 % #01
    Myslím, že aktuálně se u nás prodá cokoli, co jako manga třeba jen vypadá :-)
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 11:25Sexuální výchova na 120 % #01
    Možná spiš nejdřív jen půjčit a omrknout ¯_(ツ)_/¯ Já to beru trochu jako kuriozitu.
  • deefha
    deefha mecenáš3.1. 23:21Poznej Mši svatou
    Áha... No tak kdyby po tom opravdu někdo hodně toužil, tak tady je PDF s originálem:
    https://archive.ccwatershed.org/media/pdfs/14/06/26/12-34-30_0.pdf

    Do pekla za to nepřijdete, páč to máte oficiálně posvěcený: https://www.ccwatershed.org/kids/

    A teď si půjdu vypláchnout oči Savem.
  • deefha
    deefha mecenáš31.12.2023 12:37Poznej Mši svatou
  • deefha
    deefha mecenáš30.12.2023 22:04Poznej Mši svatou
    Já bych snad tyhle "komiksy" radši ani nekomentoval. Co je takhle normálně v klidu ignorovat? Třeba to časem umře samo...
  • deefha
    deefha mecenáš28.12.2023 20:31Enigma
    Jako správná fanatická CC ovce jsem Enigmu samozřejmě zakoupil hned prvné den. A jak to tak tady čtu, tak pomalu dostávám chuť si ji dokonce i přečíst :-D
  • deefha
    Žid není povolání, to je poslání :-D
  • deefha
    deefha mecenáš5.12.2023 11:26Pohovka a mrtvola
    Kupoval jsem za 350, ten formát je velký, s takovou cenou nemám problém. Obvykle všechno od CC kupuju hned jak to vyjde (to mají nižší cenu) a nebo právě takhle koncem roku. Je to taková hra :-)
  • deefha
    deefha mecenáš21.11.2023 10:04Komiksový Clash #01
    Ntvl... Docela jsem se divil, když vznikl komiks podle Plants & Zombies - nakonec ale nebyl vůbec špatný. Ovšem tohle... Nemám slov :-)
  • deefha
    Já jsem právě sešitovky schválně skipnul a těšil jsem se na "omnibus" :-) Takže za mě dobrý ¯_(ツ)_/¯
  • deefha
    deefha mecenáš18.11.2023 14:59Kometa #01 (dotisk)
    @james89 Díky za info. Je to tak, už jsem tu druhou variantu taky sehnal :-)
  • deefha
    deefha mecenáš16.11.2023 13:05Octobriana
    Hmmm... Četl už to někdo? Jak to souvisí s https://en.wikipedia.org/wiki/Octobriana ?
  • deefha
    deefha mecenáš8.11.2023 11:48Cyberpunk 2077: Máš moje slovo
    Asi je zbytečné se ptát, protože tak jako tak předpokládám kladnou odpověď :-), ale pro jistotu: předpokládám, že třetího komiksu v sérii (Blackout) se u nás taky dočkáme, že?
  • deefha
    deefha mecenáš23.10.2023 10:48Kačer Donald 2023/02
    Hurara! Konec lovení kachen a výměnného obchodu! Vítejme v 21. století! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš19.10.2023 10:00Kačer Donald 2023/02
    Alistair viz diskuse u prvního čísla: https://comicsdb.cz/comics/10241/kacer-donald-2023-01
  • deefha
    deefha mecenáš17.10.2023 13:46Kačer Donald 2023/02
    Já zatím sháním marně... Kdybyste měl někdo kousek navíc, můžu za něj nabídnout jedničku, tu mám navíc zase já :)
  • deefha
    deefha mecenáš30.9.2023 13:30Kačer Donald 2023/01
    Tvl, oni tu Klasiku fakt zařízli? Já pořád čekám na další knihy :-/
  • deefha
    deefha mecenáš2.9.2023 06:12Kačer Donald 2023/01
    Sběratel se nestará, sběratel sbírá :⁠-⁠P
  • deefha
    deefha mecenáš1.9.2023 19:32Kačer Donald 2023/01
    @baatcha Sakra! Měl jsem je v té trafice vzít všechny, mohl jsem být milionář :-D
  • deefha
    Nemyslím si, resp. jako předplatitele by mě to trochu naštvalo. Byl to jeden z důvodů, proč jsem do předplatného šel :-) A proč jsem ho ani v onom nedávném období, kdy se několik měsíců nic nedělo, nezrušil.
  • deefha
    deefha mecenáš1.9.2023 18:45Kačer Donald 2023/01
    Tak jsem dneska sehnal v noname trafice v Praze na Francouzské, ve které ho před týdnem neměli. Asi fakt vázne distribuce. Vzal jsem pro jistotu jeden kousek navíc, takže kdyby někdo chtěl, mohu poskytnout :-)
  • deefha
    deefha mecenáš27.8.2023 09:26Dívčí válka #02
    K té zmiňované staročeštině - je tady někdo dostatečně erudovaný na to, aby dokázal posoudit, jak je to v originále? Jako jestli je tam použitá nějaká archaická japonština, nebo tak něco?
  • deefha
    deefha mecenáš26.8.2023 16:28Kočičí deníky
    Myslíš V horách šílenství? To jsem ještě v ruce neměl a tady v informacích si vazby většinou nevšímám. Tak ale dobře, že jsem takhle dopředu připravený. Aspoň nebudu v šoku, až si pro to příští týden půjdu :-) Btw. Džunži Itó v rozhovoru v Kočičích denících tuhle knihu přímo zmiňuje, že z ní byl úplně odvařený. Tak jsem celkem zvědavý.
  • deefha
    deefha mecenáš26.8.2023 12:46Kočičí deníky
    Mno, ale je to manga a ta, pokud se teda nějak hrozně nepletu, u nás vychází prakticky výhradně jako paperback. Tak možná takhle to bylo myšleno ¯_(ツ)_/¯
  • deefha
    deefha mecenáš23.8.2023 11:30Kačer Donald 2023/01
    Pokud si někdo myslí, že to Egmont vydává pro děti, tak to došlo k obrovskému nepochopení. Oni to přece vydávají pro nás! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš22.8.2023 23:22Kačer Donald 2023/01
    Jedenáct. A taky jsem to ještě nesehnal :-P
  • deefha
    deefha mecenáš21.8.2023 15:33Dívčí válka #01
    Ale tak já myslím, že šklebany je potřeba začít vzdělávat a směrovat správným směrem co nejdřív :-D
  • deefha
    deefha mecenáš20.8.2023 20:26Rok plže
    @Landauer Stanou se horší věci :-)
  • deefha
    deefha mecenáš13.8.2023 15:59Rok plže
    ad 1) Černobíle je jeden strip z časopisu Divoké větry (úplně první strip vůbec) a krátký příběh očíslovaný 027 z fanzinu Sorrel, dále už je vše barevně: dva barevné stripy ze Zlínského deníku (73B a 94B), příběh Šnek a kazisvět z fanzinu Sorrel, příběh Šnek versus komár z fanzinu Baedeman (sic!), stripy 011 a 009, krátký příběh 052, okénko z absolventského animovaného filmu Dotěrové a pilotní příběh Šnek a kamarádi, díl první: Patáie s odpadky.

    ad 2) Ano, to vše je obsahem první části nazvané Předjaří. Kromě všeho uvedeného v bodě 1 je zde i pár odstavců textu, který vysvětluje genezi a cestu až ke Čtyřlístku.

    ad 3) Ano, je to tohle.
  • deefha
    deefha mecenáš18.7.2023 15:21Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka
    Jako faktem je, že aspoň podle Heureky už na spoustě e-shopů fyzická verze není. Všechno jednou dojde a náklady těchhle věcí nebývají nijak závratné :-/
  • deefha
    deefha mecenáš17.7.2023 09:56Zlatá kniha komiksů Neprakty a Švandrlíka
    @z-e-d Vzhledem k tomu, že e-kniha normálně dostupná je... Tak není fyzická prostě jen vyprodaná?
  • deefha
    Taky by mě to zajímalo.
  • deefha
    deefha mecenáš4.7.2023 15:41Matka (sběratelská varianta)
  • deefha
    deefha mecenáš2.7.2023 19:25Dívčí válka #01
    Hodnocení na Databázi knih je ovšem asi tak směroplatné, jako hodnocení filmů na ČSFD :-P
  • deefha
    deefha mecenáš9.6.2023 10:29Rybář
    Tak rybář je doma! A nakonec kvůli tomu ani nemusel nikdo umřít :-P
  • deefha
    deefha mecenáš18.3. 10:39Pindárna
    TL;DR Překvapením ComicsCentra pro první pololetí 2024 je Chřtán Stjepana Šejiće: https://www.comicscentrum.cz/zacatek-velkolepe-fantasy-sagy-od-stjepana-seji-e
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 23:27Filmový a hudební klub
    S tou Vránou to vidím jako se Star Wars: každá generace by měla mít svoje. A takový, jaký si zaslouží. Čili já docela rád zůstanu u původní Vrány, ta nová zjevně není určená pro mě. To ale ani ty Star Wars :⁠-⁠)
  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 19:55Filmový a hudební klub
    @seneke

    Viz https://venturebrothers.fandom.com/wiki/From_the_Ladle_to_the_Grave:_The_Shallow_Gravy_Story

    Billy Joel - We Didn't Start the Fire

  • deefha
    deefha mecenáš16.3. 12:42Pindárna
    To je teda souhrn těch dvou videí - Psychoverzum a Blacksad? Něco dalšího? Fakt nehodlám obětovat hodinu času sledováním zrovna tohohle :-/
  • deefha
    deefha mecenáš14.3. 10:14* Připomínky a návrhy
    3
  • deefha
    deefha mecenáš8.3. 13:59Pindárna
    FYI poslední Bludiště bude, Trystero už na tom maká! :-D

    https://www.facebook.com/www.trystero.cz/posts/pfbid02HBS4xyCFzQQMapFDk8oC2Av2gY2x1B3sPkXVVPx3VH8W8inQPRYSGisRfijw1occl
  • deefha
    deefha mecenáš29.2. 17:26Pindárna
    Filip přečetl víc knih, než já jsem kdy vůbec jen z dálky viděl :-) Fakt jako. Jeho přehled je neuvěřitelný. Když se podívám na můj profil na Databázi knih, tak je to fakt bída. A to si tam pro jistotu dávám i kuchařky :-D

    https://www.databazeknih.cz/prectene-knihy/deefha-100773
  • deefha
    deefha mecenáš29.2. 16:46Pindárna
    Měli bychom se častěji scházet, abychom se vzájemně poznali. Ideálně každý s visačkou na krku a na ní zdejší ikonku :-)
  • deefha
    deefha mecenáš29.2. 15:59Pindárna
    No ták! Kdepak je Darth Raelchi, když ho nejvíc potřebujeme? :-D Tomu teď musi strašlivě zvonit v uších!

  • deefha
    deefha mecenáš27.2. 15:44Pindárna
    Pánové, zavírejte po sobě správně ty kurzívy, když už to nedělá systém... Kdo to pak má číst :-)
  • deefha
    deefha mecenáš25.2. 12:38Filmový a hudební klub
    @Gmork Super, Basket Case jsem vůbec neznal. Doplním si vzdělání :-)
  • deefha
    deefha mecenáš22.2. 21:32Pindárna
    Ad Krvavý román - mám to první porevoluční vydání od Paseky z roku 1990 a nedám na něj dopustit, má nádhernou sazbu. Btw ten film je moje guilty pleasure a určitě stojí za to :-)

  • deefha
    deefha mecenáš22.2. 11:16Pindárna
    Třeba budeme překvapení, až to Signál nebude :-D
  • deefha
    deefha mecenáš22.2. 11:01Pindárna
    Třeba to bude jedno z těch plánovaných překvapení.
  • deefha
  • deefha
    deefha mecenáš17.2. 06:48Srazy, cony, festivaly
    Bayonetta zaujala :⁠-⁠)
  • deefha
    deefha mecenáš14.2. 06:51Slevy, výprodeje, bazary
    Meander má ode dneška na týden slevu 25 % na všechny knihy. Kód DARUJKNIHU25.
  • deefha
    deefha mecenáš13.2. 15:33Sběratelský klub
    No, zbývají dvě bonusový knihy ze čtyřech. Ty jsou teda fakt pěkný a dost by mě nasralo, kdyby je nevydali, protože jedině kvůli nim si na každým čísle připlácím.
  • deefha
    deefha mecenáš9.2. 12:57Sběratelský klub
    Ale oni snad 100 knih nikdy neslibovali, nebo jo? Už si moc nevzpomínám...
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 19:54Sběratelský klub
    A hračka tentokrát vypadá fakt pěkně :-)
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 16:47Filmový a hudební klub
    Gremlins jednička jsou nejlepší! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš8.2. 16:46Sběratelský klub
    Podražil? Já mám teda předplaceno, ale ještě jsem ho ani nerozbalil, takže jsem si nevšiml cenovky :-)
  • deefha
    deefha mecenáš30.1. 15:29Pindárna
    To by ovšem byla škoda, třeba takový Rahan! O něj bych nerad přišel...
  • deefha
    deefha mecenáš30.1. 12:38Pindárna
    Grafíky jsou pěkný, ale díky hlavně za otázky & odpovědi :-)
  • deefha
    deefha mecenáš27.1. 10:50* Připomínky a návrhy
    Tvl, ti v tom dělají bordel už takhle na začátku :-/
  • deefha
    deefha mecenáš25.1. 13:21Pindárna
    ...ale ta chobotnice je přece moc hezká!
  • deefha
    deefha mecenáš25.1. 12:52Pindárna
    @soulbringer Jj, ta první je skvělá! Celej Zack :-D
  • deefha
    deefha mecenáš25.1. 11:37Pindárna
    Tak takhle to vypadá, když má někdo pověst, která ho předchází! :-D
  • deefha
    deefha mecenáš25.1. 11:32Pindárna
    Nášivku bych taky bral. S chobotnicí!
  • deefha
    deefha mecenáš25.1. 11:24Sběratelský klub
    @GWB Jj, od Koudyho. On sem myslím nechodí.
  • deefha
    deefha mecenáš24.1. 15:17Sběratelský klub
    FYI pokud byste někdo sháněl Kurva velký Sin City za devítku (dle slov majitele "v mint kondici"), tak dejte vědět a zprostředkuju vám kontakt. Já jsem nad tím chvíli váhal, ale pak jsem se rozhodl, že to je na mě fakt kurva velký :-D
  • deefha
    deefha mecenáš19.1. 13:44Sběratelský klub
    @Deži Když budeme hodný a budeme hodně platit, tak nám to třeba vydají až do stovky! :-D Ne, tomu sám nevěřím... Budeme rádi, když dostaneme těch osmdesát a všechny bonusový knihy. Kvůli nim to hlavně dělám.
  • deefha
    deefha mecenáš19.1. 13:19Sběratelský klub
    A hele, Afterpunk! Tak to se docela těším.
  • deefha
    deefha mecenáš18.1. 13:24Sběratelský klub
    FYI DeAgostini (nebo kdo to teda teď vlastně vydává) v souladu s ohlášením na konci minulého roku zvyšuje cenu dalších čísel Legendy o Batmanovi na 359 korun. Tak snad už to takhle nějak doklepeme do konce...
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 14:47* Připomínky a návrhy
    @Zack V podstatě jo. Já nejdu moc s módou, jsem pořád spíš binární :-D
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 14:45Pindárna
    @tomkalhotka Týjo, to je zajímavý. Já mám předplaceno od začátku a v zákaznické sekci na webu DeAgostini vidím všechny aktuální informace. E-maily ohledně odeslání zásilek mi chodí taky od nich. Ale je teda fakt, a to jsem doteď nevěděl, že se u nich už kolekce objednat nedá. Jaký jiný dodavatel tu kolekci teď má? A kde jsi to objevil? :-)
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 14:13Pindárna
    @Toe Ano ano. TO je taky rádo, že konečně bude moct být všem pěkně na očích a ne zavřené ve skříni :-)
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 14:12* Připomínky a návrhy
    Pro mě není ani tak důležitý, jak je něco hodnocený nějakým celkovým průměrem, ale jak to hodnotí jednotlivci. Protože vím, že s někým mám podobný vkus a tak je vysoká šance, že když se mu něco líbí, tak se mi to bude líbit taky. Samozřejmě to nelze uplatňovat paušálně, ale rozhodně je ta šance vyšší, než u někoho s kým se absolutně míjím :-)
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 12:25Pindárna
    @soulbringer Jj, vlastní výroba, víkendový projekt :-) Police jsou vysoké různě: nahoře je 20 centimetrů na mangu, pak dvakrát 28 na kolekce (on je to takový celkem nejběžnější formát, takže tam budou nakonec různé věci), pak 35 na ty nejvyšší knihy (ačkoli Oči kočky se nevejdou ani tam... ty se nevejdou prostě nikam!) a úplně dole je už jen prostor pro IKEA krabice, ve kterých mám sešitovky.
  • deefha
    deefha mecenáš15.1. 11:04Pindárna
    Další rok za námi, další police před námi. Těch deset metrů zaplním jako nic :-) A konečně mám kam dávat komiksy vyšší než 30 centimetrů, kterých je překvapivě hodně. Té kabeláže si nevšímejte, ta bude nakonec vhodně zamaskována.

  • deefha
    deefha mecenáš9.1. 12:26Povinná četba
  • deefha
    deefha mecenáš9.1. 12:21Sběratelský klub
    @Toe Á, tak to jo! Já si už říkal, že by snad Kometa začala znovu vycházet :-D
  • deefha
    deefha mecenáš8.1. 17:02Sběratelský klub
    FYI dneska mi teda dorazilo tohle: https://www.cervenyknir.cz/gruber-kodokaps-muz-zakona-komiks-141419v
    Kdybyste to chtěli do databáze, můžu udělat lepší scany, než mají na webu ^^. Má to i tiráž, ale je extrémně jednoduchá.
  • deefha
    deefha mecenáš5.1. 22:23Pindárna
    @Majkl151 No každopádně já na stáncích nic hledat nebudu, já si to radši rovnou předplatil :-D Tak uvidímě, jak to bude chodit. Mimochodem ale asi to dává smysl, protože v první zásilce mají být čísla 1-3, a tedy pokud číslo 3 vychází 8. února, tak zásilka přijde taky až v únoru.
  • deefha
    deefha mecenáš5.1. 20:07Pindárna
    Jj, házel jsem to do sběratelskýho fóra. Ale teda podle SENDu je to až od února: https://send.cz/casopis/12204/marvel-origins
  • deefha
    deefha mecenáš3.1. 19:19Sběratelský klub
    @soulbringer Já mám narváno ve dvou řadách za sebou už teď. Takže tohle bude aspoň důvod, abych s tím konečně začal něco dělat :-)
  • deefha
    deefha mecenáš3.1. 13:45Sběratelský klub
    Cool, díky za info!
  • deefha
    deefha mecenáš2.1. 16:47Sběratelský klub
    Takže od února přece jen začíná vycházet kolekce Marvel Origins! Bude potřeba přikoupit police :-)

    https://send.cz/casopis/12204/marvel-origins
  • deefha
    deefha mecenáš21.12.2023 19:39Sběratelský klub
    FYI aktuální info ohledně kolekce Legenda o Batmanovi: zatím poslední trojice knih přišla bez ochranné fólie (jako je mi to u prdele, jen prostě že je to změna oproti padesáti předchozím knihám) a v zásilce je leták s informací o tom, že De Agostini bude od příště zase zdražovat. Nepíšou o kolik a na webu to zatím taky není. Poslední zdražení bylo letos na jaře z 299 na 329 za knihu, takže čekám skok na 349 nebo ještě víc. Jako asi se to zatím pořád ještě vyplatí a hlavně ať to dovydají, ale teda tahle kolekce je vážně porod :-/
  • deefha
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 332 (cca 66974 Kč)
Mám: 1582 (cca 493624 Kč)
Chci: 388 (cca 162624 Kč)
Sháním: 387 (cca 161424 Kč)
Nabízím: 4 (cca 1037 Kč)
Osobní: 1 (cca 39 Kč)
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0