Koupit
O čem snil Rychlonožka před tím, než se stal členem Rychlých šípů?
Vypátrá Jindra Hojer, čím Jarka Metelka urazil Černé jezdce?
Kdo všechno se skrývá pod maskou Široka?
Odkud znal Červenáček bratry Mašíny?
Dokáže Jeremiáška zachránit Řehoře Samsu?
Uspěje Bratrstvo kočičí pracky v soutěži swingových orchestrů?
Co zažili Mirek Dušín a jeho přátelé v New Yorku?

Všechny odpovědi naleznete v tomto albu, na němž se novými krátkými komiksy ze života Rychlých šípů podílela padesátka nejlepších současných tvůrců z Česka a Slovenska. Mezi žánrově i výtvarně pestrými pracemi tak nechybí příběhy Lucie Lomové, Pavla Čecha, Jozefa Gertliho Danglára, Jiřího Gruse, Karla Jerieho, Tomáše Kučerovského, Karla Osohy, Jiřího Petráčka nebo Martina Šútovce. Vedle komiksové části pak kniha obsahuje také několik textů předních znalců tuzemského komiksu, kteří příběhy Mirka Dušína a jeho přátel zasazují do širších souvislostí.

Publikace vychází u příležitosti 80. výročí vzniku slavného komiksu o Rychlých šípech.

Scénář
Nikkarin, Tzv. Lampa, Pavla Baštanová, Marek Berger, Ondřej Bláha, Pavel Bláha, Josef Blažek, Pavol Bratský, Pavel Čech, Tomáš Chlud, Ladislav Csurma, Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Bohumil Fencl (Bof), Lukáš Fibrich, Jozef Gertli (Danglár), Jiří Grus, Vojtěch Hanuš, Tomáš Kučerovský, Ester Kuchynková (Yone), Lucie Lomová, Františka Loubat Lachmanová, Vojtěch Mašek, Marek Pokorný, Jan Pomykač, Tomáš Prokůpek, Miroslav Schönberg, Martin Šinkovský, Václav Šlajch, Jan Smolík, Tomáš Staněk (Obras), Jiří Stegbauer (Jura), Vladimír Strejček, Martin Šútovec (Shooty), Viktor Svoboda, Vladimír Tučapský (key), Jiří Zimčík
Art
Youry, Nikkarin, Luděk Bárta, Pavla Baštanová, Marek Berger, Ondřej Bláha, Pavel Bláha, Pavol Bratský, Pavel Čech, Tomáš Chlud, Ladislav Csurma, Kateřina Čupová (Faqy, Chechula), Zuzana Čupová (Suwi), Marcel Dokoupil (M4rsellino), Bohumil Fencl (Bof), Lukáš Fibrich, Jozef Gertli (Danglár), Jiří Grus, Karel Jerie, Tomáš Kučerovský, Ester Kuchynková (Yone), Ján Lastomírsky, Lucie Lomová, Františka Loubat Lachmanová, Vojtěch Mašek, Petr Novák (Ticho762), Karel Osoha (K-Os), Jiří Petráček (Oskar), Marek Pokorný, Jan Pomykač, Marek Rubec, Miroslav Schönberg, Lenka Šimečková, Václav Šlajch, Jan Smolík, Tomáš Staněk (Obras), Vladimír Strejček, Martin Šútovec (Shooty), Vladimír Tučapský (key), Karel Zeman, Jiří Zimčík
Publicistika
Martin Foret, Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek
Redakce
Pavel Kořínek, Tomáš Prokůpek, Jan Šiller
Žánry
dětský, dobrodružný, humorný, klubácký, teorie
ISBN/ISSN
978-80-7470-203-7 (Nakladatelství Akropolis s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
230 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
1016 g
Stran
152
Cena
359 Kč
  • Darth Raelchi
    Já to prostě nedávám. Dlouho jsem odolával si to přečíst, nakonec jsem po letech do toho spadl s tím, že už toho moc není, co by mi vyloženě chybělo přečíst, tak proč ne tohle. Ono to vlastně není blbé, není tam vlastně nic špatně, ale prostě to nejsou RŠ, prostě nejsou a já se přes to nedokážu přenét, a asi ani nechci. Kreslíři předvedli dobře své řemeslo. Smaotný výběr byl velmi zdařilý a obecně je tam pár příběhů, které by důstojně na Foglara mohly navázat, ale jinak prostě nic, o čem bych psal domů. Nota bene, že některé narážky a jakési pokusy o "polidštění" nebo spíš de-inocencii (de-virginizaci, defloraci, nevím, jak to lépe napsat) vyloženě nedávám. Proč, proč musí někde lítat narážky na vztahy, sex, prsa, nahotu apod. Zbytečné. O tom to přece je. Ať je Foglar jakýkoliv, ať byl... tak jedno mu nemohu upřít, je osobitý a vytvořil si svůj styl. Tak je to nevinné a naivní, no a co. Jestli s t ím má někdo problém, ať si vytvoří svůj komiks s pěticí svých lidiček různého ražení, ať si kouří iqosku, páč je to přece zdravější než běžná cigára, ať se veřejně baví o citech apod, je-li to dnes nějaká ctnost nebo něco co táhne současnou generaci, nebo mít IKT dovednosti, soft skills apod, jo ať si tam dá ajťácky ekvivalent modrého života púod názvem správná defragmentace disku, ok, tak ať si ji takhle udělá, ale určitě není potřeba tasit tohle na odiv a vyloženě mrvit RŠ. Evidetntně má pár tvůrců s RŠ problém a snaží se je uchopit tak, jak je asi chce on, změnit je, přizpůsobit je, ve vztazích je to moc krásné, že, měnit lidi k obrazu svému. Až na těchto pár detailů jsem se aspoň dokázal bavit a ty vesmírné epizodky fakt pobavily, když už nic. Ano, pár epizod se tam najde, které jsou dobré - odbojové, Oskar, s Fischerem, Bublinův sen aj. Redakční práci opět vyzvihuji, protože krásně shrnuje Foglara a jeho RŠ velmi krásně a uceleně. Já už toho četl tolik, že už mě snad nemůže nic překvapit, a přece jen jsem tam občas něco pro mě nového našel. Takže dobrá práce.
    Obecně to docela kvituju, tuhle sbírku, je to hezká pocta, ale výtku mám jen k určitým epizodám, které se snaží to hrát na nějakou realističnost.
  • Dinik
    Hrůza a děs. Nebohé RŠ...
  • Palebras
    Velmi rozmanitá sbírka příběhů Rychlých šípů od nejrůznějších autorů a rozhodně se jedná o záležitost, která originálu nedělá ostudu. Kniha je rozdělena do tří bloků, kdy v prvním jsou obsaženy příběhy zasazené do jiných časových období, druhý je osazen odlišnými žánry a ve třetím se autoři snaží co nejvíce přiblížit původním příběhům. Některé příběhy jsou naprosto skvělé, dokáží rozesmát a hlavně dokáží rozvíjet původní scénáře a dostávat je do jiných a hlavně nových rovin. Je skvělé sledovat původní příběhy naroubované na dnešní dobu či podnikat výlety do budoucnosti a podobně. Určitě se zde najdou slabší příběhy, které příliš neoslní ale rozhodně však převažují ty dobré. Kresba se nese v duchu scénářů, tedy různorodý mix u kterého si každý čtenář najde to své. Kniha je také doplněna o různé informace z historie Rychlých šípů či úplný seznam autorů, včetně informací o nich. Nová dobrodružství Rychlých šípů je velice zdařilý počin, který udělá radost jak fanouškům originálu tak novým čtenářům, kteří tuhle partu teprve objevují.
  • Marty_von_Shit
    Tak tady jsem se hodně bavil, koncem knihy šla kvalita příběhů dolů
  • Sv1hl1k
    pobavil jsem se i nadchnul je to nádherné a spousty kreslířů jsem ani neznal
  • adevr
    Někteří výtvarníci dělají sbírce jenom ostudu, jiní ji zdobí. Ale jako počin si to zaslouží chválu.
  • Blackthunder
    Některé komiksy byly skvělé, některé špatné, některé ošklivě (někdy až k zblitý) nakreslené a některé tam neměly vůbec co dělat...
    No... čekal jsme mnohem víc :(
  • Norri
    Je to skvělé! Krásná přehlídka českých tvůrců. Mrzí mě, že jsem tam některé autory nenašel. V tomhle ohledu té knize špetka k dokonalosti schází. Nové příběhy mají vrchovatě humoru, ale přitom jsou stále poctou Rychlým šípům. Hodně mě to bavilo - hlavně první půlka knihy. Jsem rád, že jsem si napřed koupil a přečetl kompletní vydání Rychlých šípu a zopakoval si Záhadu hlavolamu a Stínadla se bouří. Bez toho by mi scházel kontext užil bych si sotva polovinu zábavy.
  • Shpeckk
    Tak jsem pro dnešek odložil emerycké superhrdiny a mrknul se, co se vaří u nás. A nutno uznat, že jsem byl poměrně spokojen. Fanouškem nejen Rychlých šípů, ale i jiné Foglarovy tvorby jsem už od dětství, takže jsem byl přirozeně zvědav, jak se s Jestřábovým odkazem poprali současní tvůrci. Kniha je v základu rozdělena do tří (čtyř, ale o tom později) částí - jindy, která se odehrává v různých věkových období našich hrdinů, jinde - kdy se Šípáci dostanou například do vesmíru, a tehdy - kde se tvůrci snaží co nejlépe navázat na originální tvorbu. Zmiňovaná čtvrtá část se věnuje historii a vývoji nejen Rychlých šípů, ale "klubového" komiksu u nás. Po obsahové stránce se kvalita střídá. Jde o sborník, takže ne vždy musí daný tvůrce svým příspěvkem sednout do noty, ale nenarazil jsem na vyloženě špatný kousek. Pravda, některé příběhy (Červenáček v odboji, parodie na To) by zasloužily více prostoru, jiné možná méně. Co se týče provedení, tak to je na výbornou. Pevná vazba a její zpracování je perfektní a zvolený papír pro knižní blok je také příjemný na omak. Nejde sice o žádnou křídu, ale vůbec to nevadí. Celkově tak nakladatelství Akropolis připravilo pro čtenáře a fanoušky Šípáků skvělý dárek k jejich osmdesátinám :-)
  • james89
    Pokud se to bere s nadsázkou a nesnaží dostat na stejnou vlnu s původními RŠ, tak je to příjemný oddech, narážející na klasické příběhy. Něco je vytvořeno vtipně, něco artově. Podle mě je to jedna velká zajímavost, nakreslená spoustou známých kreslířů a celkově velice hezky udělaná. Jsem spokojen. Podle mě by nově dotvořené díly v původním ražení už neměly to kouzlo, ani kdyby je nakreslil Marko Čermák. Originál je jen jeden a doba vzniku taky. Něco jiného jsou nové komiksy podle klasických knih J. Foglara.
  • Kabukiman
    Z téhle knížky mám trošku rozporuplné pocity. Na jednu stranu nekritické nadšení z vytvoření a vydání takového díla. V podstatě taková moje kniha snů. Nové rychlé šípy v podání různých autorů, to by mohlo sakra fungovat a mohly by se doplnit sřípky do klasických příběhů RŠ. No a to je právě problem. Místo střípků a klasického provedení RŠ se dočkáme příběhů, jak se mlátí kdesi ve vesmíru atd., což nebylo uplně přesně to, na co jsem se těšil. Prostě nejvíc by potěšilo, kdyby příběhy držely čistě foglarovský styl a přidaly se nové zápletky nebo se rozvedly příběhy již foglarem odvyprávěné o nějaký další rozměr... No, třeba ještě někdy něco takového vznikne a bude se to fantazií držet víc při zemi :) Ale jinak i tak dobrý...:)
  • cyboy
    Nektere pribehy jsou vyslovene slabsi, ale nektere jsou opravdu dobre (odboj apod.). Kazdopadne jde o zajimavou sbirku a misty i zavan nostalgie.
    75%
  • Kazumaki
    Je velmi zvláštní číst si Rychlé šípy v takovém letitém odstupu právě v takovém zpracování, kde je vedle sebe jak starší generace, tak i ta mladší. Musí být hezké být součástí něčeho takového. Šípáky a vůbec většinu Foglarovek jsem čítával až do svých 13 let a pak už jenom nárazově to, co případně znovu vycházelo souborně. Ale tu atmosféru Stínadel pamatuji dodnes.
    Toto souborné vydání působí moc hezky, i když mě to nevtáhlo jako kdysi. Ostatně ani nemohlo kvůli své roztříštěnosti. Vlastně je to spíš taková ukázka různorodých prací plejády mnoha autorů, odkazujících na staré dílo. Variabilita námětů je opravdu široká, od zachování původního kánonu až po pojetí moderního SF (mimozemšťani, galaktická aréna s pěticí mecha-bojovníků). V epizodkách nechybí ani řada dalších známých charakterů jako Podkova, Haha-Bimbi, Bublina, Širokko, celé BKP, Pískloun a Tlouštík apod.
    Asi nemá smysl vyjmenovávat a popisovat všechny jednotlivé příběhy. Většina jich je čtivá a dokázala mě zaujmout. Některé jsou navíc i hodně vtipné (př. Grus, Lomová, Nikkarin, Pomykač, Šlajch, Stegbauer, Petráček, Osoha…), jiné pracují dobře s atmosférou (př. Čech, Danglár, Pokorný, Kučerovský…), další jsou třeba prostě zdařilým doplňkem (př. Jerie, Berger, Schönberg, sestry Čupové, Svoboda, Dokoupil, Fibrich, Smolík, Kuchynková, Chlud…), ale řada z nich kombinuje všelijaké vyprávěcí postupy, humorné či jiné prvky a výtvarno, takže je nelze přímočaře zaškatulkovat.
    Každopádně mi imponuje celý koncept sborníku a líbí se mi výsledná forma, takže celkově hodnotím pozitivně.

4261023
Četl/a (57)
2Hitman3, adevr, Alfred, Benny, binnmode, Blacklarch, Blackthunder, choze, cyboy, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Dezodoo, Dinik, disclose, Draco nobilis, Fananek, farnhajt, fel68, house192, J.Connor, jankie, Jestrab2, jindroush, Kaluž, KdG, Kerbellos, kinak, Kocour, Laik, libcenko, Light, lukascus, Mamut12, Marra, Marty_von_Shit, Milda, Mitak, monte walsh, NecRoman, Norri, Onkel 1928, Palebras, pechna, picaccino, robert.hladil, SASAN_KING, sercial, Shpeckk, suricattaontheway, Sv1hl1k, the.kasztan, vranakx, VXP, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd
(114)
2Hitman3, adevr, Alfred, Arabam, Azbest, Benny, binnmode, blackJag, Blackthunder, bmc75, Bob, burzum, calvin10, choze, cobe, Crics, CSE_AC/DC, cyboy, deefha, DEmnoG, Devilek, Dexir, Dezodoo, Dinik, disclose, Draco nobilis, dre, Dzoglik, Fananek, farnhajt, fel68, filemon, fubong, gongon44, Greyman, Grynca, hellblazer, holubdema, house192, invape, J.Connor, jankie, Jestrab2, jindroush, K-Os, k009, Kabukiman, Kaluž, Karel Sec, Kazumaki, KdG, Kerbellos, kinak, Kjon, Kocour, komik.sx, Laik, Lenny, libcenko, Light, Lobok257, Lojza, M4rsellino, Mamut12, Marra, Marty_von_Shit, mcleek, merhyx, Mikei, MIKER65, Milda, Mitak, moiqpiom, monty.cl, NecRoman, Norri, OldaB, Onkel 1928, Paldini, Palebras, pavel, pechna, picaccino, Poseidon1978, RadimNemec, Radkos, raimi, Ricarderon, robert.hladil, Ruw, SASAN_KING, Satan__666, Šedo, sercial, Shpeckk, SickNail, Skot, sleepless, Stara.kryta, suchosch, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, tomned, trudoš, valon, Viking, vranakx, xintax, yogi, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd
Chce (7)
Blacklarch, Doppelganger, DracoAn, Elnie, Glumal, Nightmare, smazenapikantniskeble
Shání (1)
Nightmare
Nabízí (1)
M4rsellino