• soulbringer
    soulbringer mecenáš22.9.2023 15:17Habíbí (2. vydání)
    "Můj nejmilovanější, jsi více než jen příběh..."

    Habibi je fakt víc než další příběh. V těchto slovech hlavní hrdinky knihy se odráží přesný dojem, kterým tato kniha na čtenáře působí. Je to více než jenom příběh – je to zážitek, umělecké dílo a okno do jiného světa. Habibi je bezpochyby jedním z nejvýznamnějších grafických románů své doby a Norri to vyšvihnul hned v druhé větě - ta kniha je skvělá a je vynikající na mnoha úrovních! Je to naprosto epesní záležitost a jsem rád, že tu vyšlo už 2. vydání v luxusní formě. Je to kniha, kterou rozhodně chcete v knihovně mít, kterou si můžete listovat opakovaně, i proto, že vás kresba Craiga Thompsona uchvátí.

    Thompsona jsem si zamiloval díky jeho intimnímu autobiografickému příběhu Pod Dekou a musím říci, že ani zde neubral nic na svém stylu a dramatizaci. V Habibi se proměňují kulisy - mění Bibli za Korán, Západní civilizaci za Blízký východ, a sníh za poušť - přesto však zůstává věrný způsobu popisu vnitřních prožitků, zranitelnosti a velkých výzev, kterým musí jeho mladí hrdinové čelit. Z prvních listů máte hned pocit, že se snaží překonat sám sebe a těšíte se, až zase otočíte list.

    Na první pohled vás uchvátí vizuální stránka knihy - a je to jedna z hlavních silných stránek, na kterém příběh i celá kniha stojí. Tohle je prostě opravdu grafický román, který si budou vaše oči užívat. Thompsonova kresba dosahuje nových výšin, a to zejména díky pečlivému zaměření na arabskou kaligrafii a abstraktní geometrické vzory. Každý panel knihy je tak detailní a výtvarně bohatý, že to s klidem označím za skutečné umělecké dílo (a já chápu, proč na tom pracoval několik let) - vyloženě jsem si užil Thompsonovu snahu vyjádřit kresbou nekonečnost Boha a zároveň vnitřní pocity hrdinů.

    Přestože je Thompson především vynikajícím kreslířem, nezapomíná ani na svou schopnost vyprávět intimní i drsné příběhy zároveň. Habibi je obstojný román, kde se snaží své postavy rozvíjet a dodat jim důležitou plasticitu, ale nedosahuje to takové úrovně jako u své biografického díla. Přesto se s hrdiny dokážete lehce sžít, dokážete jim porozumět, trpíte s nimi a je přirozené, že jim fandíte. Z předchozích komentářů by se mohlo zdát, že by mohlo jít pouze o parafrází příběhu Tisíce a jedné noci, ale není tomu tak. Je to originální příběh, který pouze čerpá z kultury, do níž je usazen, ale je rozhodně samostatný a čtenář netuší, jak se vše nakonec skutečně vyvine.

    Jednou z nejvýraznějších vlastností knihy je právě způsob propojování i kontrastů. Na první dobrou tady máte propojení výtvarného talentu s příběhem, kde se spojuje mnoho kulturních, mystických a náboženských prvků s lidskou přirozeností a drsností reálného světa, kde je čistá voda vzácnost. Zároveň objevujete svět plného kontrastů a protikladů, kde se ideály, islámské motivy a symbolika prolínají s emocemi a osudem hlavních postav. Bohatství a chudoba. Technologické vymoženosti vs devastace planety. Thompsonova reflexe nad otázkami identity, sexuality, svobody a vztahem k náboženství dodává příběhu hloubku a sílu. Hlavní hrdinové jsou komplexní postavy s autentickými emocemi. Jejich vývoj a vztah jsou srdcervoucí a přinášejí do příběhu opravdovou lidskost. Sledovat jejich cestu přežití i touhu po naplnění ve světě, který je často krutý a neúprosný, je emotivní zážitek.

    Přestože má Habibi mnoho kladných stránek, nelze opomenout ani některé jeho nedostatky. Možná nejvýraznějším je jeho plynutí a hlavně nadměrná stereotypizace arabského a islámského světa, která se vyskytuje v celé knize. Najít postavu vyloženě mimo rámec, je obtížné a potkáte je jen pouze jako odloučenou komunitu. Navzdory tomu, že fiktivní příběh má současný rámec, tyto stereotypy mohou působit dost rušivě. Jistě, moderní otroctví stále existuje, stejně jako obchod s lidmi či nedobrovolná prostituce, ale většina postav kolem, obzvláště ty, jež nesou plášť padoucha, jsou spíše groteskní představou Američana, který viděl Araba či Peršana pouze ve filmu plného islámských teroristů. Thompsonovi ambicí bylo jistě přiblížit islámský svět v jiném světle, ale úplně se mu to nepodařilo a některé stereotypy spíše zesílil.

    Klady knihy ovšem jednoznačně přehlušují tyhle negativa a rozhodně potěší každého náročnějšího čtenáře. Thompsonova práce v Habibi je nádherným důkazem síly komiksu jako uměleckého média a jeho schopnosti sdělovat hluboké lidské příběhy črtem fixu se snad už učí na školách.

    Plusy
    - vizuální nádhera - detailní a ladná kresba spojující arabskou kaligrafii i lidské emoce
    - hustá a poetická atmosféra, která dodává příběhu hloubku i uvěřitelnost imaginárního místa
    - Silné postavy, uvěřitelný příběh navzdory kulisám příběhu Šeherezády
    - kniha, která se dotkne vašich emocí

    Mínusy
    - Některé pasáže mohou být pro české čtenáře obtížněji pochopitelné kvůli kulturním / náboženským rozdílům
    - 700 stránek, ve kterých příběh plyne leckdy velmi volným tempem a když vše skončí máte pocit, že by se mohlo ještě vyprávět,
    - přílišná stereotypizace negativních elementů arabského a muslimského světa

    Celkové hodnocení: 90%
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš5.12.2022 01:38Pod dekou (2. vydání)
    „Děkuji ti, Bože, za tvé dokonalé stvoření… Děkuji za rytmus jejich pohybů, jak se choulí a zase protahuje, za to, jak její obrysy pod dekou plynou podobné vlnkám. Je tvoje. Je dokonalá. Je to Chrám. Když se k ní tisku, slyším věčnost – prázdné, osamělé prostory a proudy, jež se bez konce čeří a napadaný sníh vitá ten, co ještě nedosedl šepotem: pššš…“

    V té knize dost sněží.

    Od první stránky budete bojovat s tím, abyste se zbavili chladu, který se vám pomalu ale jistě dostane pod kůži. Ale sníh nebude hlavní příčinou. Při otáčení stránek vás budou zebat dost prsty, ačkoli duši často oblaží hřejivé emoce. U srdce vás to tu a tam intenzivně píchne a ti jemnější z nás mohou bojovat s jistou vláčnosti v očích, ale nakonec si řeknete – „ach, tohle bylo sakra dobrý. Tohle pohlazení jsem potřeboval.“

    Je to román oslavující křehkost, intimitu, první lásku i první velký žal. Znamenitě vykresluje (vlastní) dětství a dospívání se vším, co k tomu patří, i tím, co by k tomu patřit v dokonalém světě nemělo. Je to velmi citlivé, velmi bolestivé, nádherné, a přitom to drží při sobě svou obyčejností, banálními zážitky ze zapadákova, strastmi dospívání i fádností všedního života. Nad to vše je to autentické a uvěřitelné právě proto, že jde o autobiografický román, což tomu dává obrovský rozměr, ale hlavně to korunuje excelentní kresba, jež je příběhu ušitá na míru, bez jakékoli vady na kráse.

    Nejde ale jen o zpětný pohled na vlastní dospívání a velkou první lásku. Krása knihy spočívá také v tom, jak Thompson popisuje a propojuje různé životní deky (i proto se mi líbí originální název s množným číslem Blankets) a to nejen díky fyzickým dekám v příběhu. Jsou totiž situace, kdy máte pocit, že se dusíte, že vás svírá temnota, že dostáváte „deku jako na vojně“ a že celé vaše bytí je pod dekou. Jindy je deka místem, kde se lze skrýt před venkovní zimou. Deka, pod kterou si vlezete s milující osobou a neměnili byste za nic na světě. Symbolismus ale zde není vůbec prvoplánový a také oproti HABIBI (další naprosto famózní věc) tolik knihou neprostupuje. Je jemný, schovaný mezi řádky a při četbě vůbec neruší. Stejně i snové či alegorické kresby tu přirozeně zlepšují popis vnitřních prožitků a umocňují jedinečnost knihy. Román je přímočarý, dialogy někdy možná drhnou jednoduchostí, ale má to spád a člověk má možnost nahlédnout do pestré mozaiky klíčových událostí, které pomohly zformovat jednoho z nejnápaditějších autorů dneška.

    V popisu prožitků outsidera, osamělosti i radosti z první velké lásky a prvních dotyků jsem našel tolik společných rysů z vlastního dospívání, až mě mrazilo. A jsem si jistý, že nebudu mezi čtenáři jediný. U hlavní dějové linky se budete prostě dost obtížně bránit dojetí, ale znovu, tyhle emocionální a sentimentální věci nejsou podávaný vůbec lacině, ani prvoplánově a pokud hledáte knihu s jednoduchým happy-endem, nebude to kniha pro vás. Ale ochudili byste se. Taky to není kniha pro lidi, co mají rádi akci a velký tempo hned od první stránky. Má to 600 stránek, ale i tady musím napsat, že tempo knihy je výborné a neztrácí své jedinečné flow na žádné stránce.

    V neposlední řadě je to odvážný a velmi tíživý coming-out. Jsem přesvědčen, že to rozhodování o tom, zda vydat či nevydat veřejně tuto retrospektivu, nebylo pro Thompsona vůbec jednoduché. Když si vezmu v potaz reálie amerického středozápadu, a hlavně situaci ve vlastní rodině, pak opravdu klobouk dolů. Pro některé z nich musela být četba docela emocionální hard-core. Pro české čtenáře bude trochu nepochopitelné, proč Craig věnuje tolik stránek křesťanskému prostředí i vnitřním rozpravám s Ježíšem a vlastním pochybám. Proč je tam tolik dialogu s pastory či rodinou věnovaným náboženství. Jako by to byl snad středobod světa – jenže on tam tak nějak je. Spojené státy obecně jsou velmi spirituální místo k životu a pokud žijete v nějakém zapadákově ve Wisconsinu, je křesťanská komunita častou jedinou, která alespoň nějak „funguje“. Komunita, kde můžete alespoň předpokládat, že vás budou brát takové jaké jste, že si tam můžete najít životního partnera s nějakým zdravým souborem hodnot. Ale jak to bývá, právě takové komunity jsou opakem toho, co inzerují. Dokážou jednoduše skrývat predátory, utiskují individualitu a místo, aby podporovali křesťanské „,miluj vším, co jsi a máš... hledej, tluč a bude ti otevřeno“, tak s lidmi spíše manipulují.

    Z posledních stránek se zdá, že Thompson nenechává na křesťanství (jež ho obklopovalo) nit suchou, abychom ho nalezli usmívajícího se nad znovu nalezenou Biblí, kde s úlevou zjišťuje, jak je to kniha, nad kterou samotní teologové pochybují -„Ohromilo mě kolik je tam výkladových poznámek, které znamenají pochybnosti. Tohle se mi líbí - ty poznámky. Pochybnosti jsou uklidňující“ – a to se líbilo zase mě. Myslím, že málokdo udělal pro rozvoj výchovy mládeže (nejen) v křesťanských kruzích tolik jako právě Craig Thompson a tahle kniha, kde by se ale neměli najít jen outsideři, ale hlavně sociologičtí a duchovn pracovníci s mládeži. Tohle by měla být podle mě povinná četba - právě mezi duchovními. Třeba to nejen těm americkým docvakne.

    Pod Dekou mě pod deku dostalo při četbě mnohokrát. S touhle knihou ožívají vlastní vzpomínky na první lásky, první zlomená srdce, první nepochopení, první experimenty, první sexuální i duševní vzrušení a extáze. A snad si vzpomenete na ten moment svobody, kdy člověk zjistil, že nemusí vypadat jako všichni kolem nebo tak, jak se ho snaží nejbližší okolí formovat. Ano, tenhle román se může jevit jako 600 stránek obyčejnosti, ale takový život v drtivé své části je. A málokdo umí na tak dlouhé fresce hladit a probudit imaginaci takovým způsobem, jako právě Thompson.

    Plusy:
    - atmosférická a černobílá kresba: Kam se hrabe ladovská zima! Prožívání, snění, emocionální výrazy tváře – jsou tam políčka, u kterých doporučuju vydržet a vychutnat je s čajem a nohami pod dekou
    - autentický a poetický příběh ve všech různých vrstvách s plastickou postavou, která se otevře ve všem
    - 600 stran, u kterých se nenudíte. Vše plyne přesně tak, jak má
    - každému, komu sem to doporučil, byl nadšený a každého se nějakým způsobem ten příběh niterně dotkl.

    Mínusy:
    - některé nuance evangelikálního amerického světa mohou českým čtenářům ujít (a není jich tam vůbec málo)
    - biblické překlady (když už jsem u toho) - to je obecná bolest českého hobitína. Kdykoli se objeví nutnost citací, šáhne se po kralickém překladu z roku 1613, přitom existují dávno překlady v moderní češtině (tahle zarostlá nutnost archaizovat Bibli za všech okolností, je od dob komunismu zažraná snad v každém překladateli. U Viktora to ale dost zabolelo).
    - 600 stránek je hodně, ale máte pocit, že musí přijít asi dalších dvacet kapitol a ono to najednou skončí.

    Jinak teda, bacha hlavně na tohle – v tý knize strašně sněží. Sněží tam furt. Vemte si k četbě deku! :)

    Celkové hodnocení: 90 %
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš16.9.2022 15:20Alias
    "Hlavně mě nelituj! Opovaž se mě, k*rva, litovat..."

    Myslím, že máme jasného finalistu pro comics roku 2022, který vyšel v ČR.

    Alias je nejlepší příběhový výlet do mini-universa stvořeného Brianem M. Bendisem (a to si myslím, že laťku s omnibusy Daredevila nedal nijak nízko). Je to to nejlepší i proto, že to není typický marvelovský příběh superhrdiny ani laciný pokus o stvoření antihrdiny. Alias si skutečně zasluhuje řadu superlativů a ano, v jistém ohledu je revoluční - ostatně i proto vznikl "dospělácký" imprint MAX - ale není to jen kvůli jaderné mluvě, krvi či obnaženému ramenu v posteli, ale především díky samotnému příběhu a dobře vykresleným dramatům a (ne)fungujících mezilidských vztahů ve světě, který chrání Avangers.

    Alias se těžce zařazuje a to je dobře. Je to výborný crossover a zároveň unikátní věc, která má správně vyvážený spád příběhových linek a odkrývání charakteru, motivací a dramat hlavní hrdinky. Není to detektivka, ačkoli se hlavní hrdinka živí jako soukromé očko. Není to typický noir, rozhodně žádný Brubaker, ačkoli je plný temných zákoutí, lidských poklesků, kde nechybí prázdná sklenka alkoholu. Není to psychodrama, ačkoli o duši a identitu hlavní hrdinky tu jde především. Není to pláštěnková mela postavená na superschopnostech, ačkoli se to superhrdiny poměrně hemží a dostane se i na souboj s opravdu zvrhlým záporákem.

    Alias je především komplikovaným a dobře stavěným příběhem dospělé mladé ženy. Hlavní hrdinka - JESSICA JONES - vás totiž zaujme od začátku, bude vás bavit a zároveň nesmírně iritovat. Ačkoli nestojí o nějaký zájem, adoraci natož lítost, je těžké s ní nemít soucit. Pro čtenáře (a zejména čtenářky) je naopak velmi přirozené se vcítit do jejich monologů, dialogů a prožitků, která by ráda nechala navždy pohřbené. Některé traumata si vlastně ani nedokážu představit a spíše mi běhal mráz po zádech. Tady je pro mě Alias opravdu nejsilnější a naprosto skvělý. Alias je velmi uvěřitelný a civilní příběh (nevyrovnané) osobnosti, která nehledá pouze řešení případů, ale hlavně hledá samu sebe a to kým je a čím chce být (a k tomu zaplatit složenky za elektřinu).

    Díky rozsahu 28 čísel tu dostáváme skvěle plastický obraz hlavní hrdinky s dobrou náloží zápletek, které spolu více či méně souvisejí a které logicky propojuje právě soukromé očko z kanceláře s názvem Alias (což je vzhledem k tomu, jak postupně odkrýváme různé vrstvy života Jessicy, moc hezká alegorie celého díla). Od prvního políčka víte, že tohle bude jiné, že to nebude hezké, ale že chcete znát nejen rozuzlení případů, ale zjistit, co je Jessica vlastně zač a proč opustila svou dřívější kariéru superhrdinky s názvem Jewel. Zároveň si myslím, že pro čtenáře, kteří se Jessicou poprvé setkávají na stránkách Alisu, jde o velkou výhodu. I proto, že Alias v retrospektivních příbězích a vzpomínkách ukazuje pozadí rodinné tragédie, formující trauma a zdůvodnění proč Jessica nechce používat své superschopnosti... ale k tomu se musíte taky dočíst. Je to velmi dobře poskládáno.

    Ten crossover žánrů a různé životní zvraty hlavní hrdinky naprosto skvěle doplňuje kresba Michaela Gaydose. Tam, kde přichází na scénu flashback příběh Jewel nebo niterná zpověď traumatu, přepne Gaydos do stylu zlaté ery minulého století, nebo stylu X-manů a zářivých barev 60. let. Na první dobrou nemusí asi někomu úplně vyhovovat noir styl, ve kterém je kreslena převážná část příběhu a chce to vážně dobré světlo, ale se všemi kolážemi a změnami skládá Gaydos výtečnou vizuální mozaiku, která jen podtrhuje jedinečnost Aliasu. Takže souhrně:

    plusy
    - skvělý, uvěřitelný, mnohovrstevný příběh - dobrý zápletky, zajímavé případy (z nichž musím vyzdvihnout hlavně poselství případu ztracené dívky a americkém zapadákově)
    - kombinace několika žánrů a příběh z Marvel universa, který prostě nečekáte
    - celková atmosféra a velmi plastická hlavní hrdinka, dobré průpovídky, černý humor i pár hlášek se našlo
    - noir kresba, která se k příběhu hodí, kterou doplňují flashback střípky v jiném stylu - mnoho okének je bez textu a vy najednou vidíte, jak se před vámi zhmotňuje napínavý film či sarkastické ticho. A plyne to fakt přirozeně.
    - doprovodný materiál - kde samotní tvůrci komiksu rozvíjejí alternativní verzi, která vás taky bude bavit, byť je příliš krátká a jde spíše o náčrt (v porovnání s celkovým příběhem).

    mínusy
    - největší slabina je ve způsobu pojetí souboje s hlavním záporákem. Hezky stupňovaný příběh dochází rozuzlení v klasickém marvel-superhero-stylu a vůbec se do příběhu nehodí. Vypadá to nepříliš promyšleně až uspěchaně. Zároveň i epilog působí sice dojemně a přející čtenář musí cítit zadostiučinění, třeba se i dojmout, ale opět to přináší až moc rychlé zářívé světlo ve světě MAX stínů předchozích stránek. Ale Jesicce to nakonec asi budete přát všichni :)
    - vazba je příšerná. Argo muselo vědět, že 720 stran potřebuje fakt profi držení, ale kvalita je hrůzná naprosto to podcenili. Normální verze se i přes pečlivé a citlivé zacházení odírá a vazba se bortí (jestli můžete, tak si raději asi pořiďte limitky, kde je to snad lepší)... jestli potkám někoho z Arga, kdo je za to odpovědný, tak ho asi nenalezne ani paní Jonesová.

    Celkové hodnocení: 90 %
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.2.2022 15:46Cesta kostí (sběratelská verze)
    Nejsem úplný příznivec hororů, ani krátkých příběhů, kde nás autoři vedou poměrně předvídatelně za ručičku, ale tahle povídka vlastně stojí za to a nakonec jsem si to docela užil. Dobrý je, že to nejsou žádná jatka, kde na každý stránce stříká krev. Oceňuju rozhodně kresbu a stejně tak i atmosféru + ty palčivé otázky, které ostatně příběh předkládá. Všichni, jež vyrostli v komunistickém bloku nebo ti, jež mají ponětí o hrůzách gulagů, se příběh dostane lehce pod kůži. Ale jak anotace nasvědčuje nejde jen o hrůzy, kterých se na nás dopouštějí jiní, nejde tak o šílený režim, který je schopen odsoudit člověka na 20 let za pitomý vtip, jde o to, co tyhle děsy dělají s námi. Jak bychom se vlastně zachovali sami? Co bych dělal pro přežití v gulagu nebo mimo v něj v tak zvráceném systému a na takovém nehostinném místě jako je Sibiř. Jakou cenu má můj život v mých očích (Vs hodnoty na kterých život stavím)? Jakou cenu má život spoluvězňů, jakékoli jiné lidské bytosti? Jak rychle se dokážu proměnit v něco, co si raději projektuju mimo sebe, co si vlastně ani sám nechci přiznat? Inu, klasika.

    Inu, klasika, ostatně nějaký moudrý muž už dávno prohlásil, že až pod nečekaným a těžkým tlakem se teprve ukáže, kdo ve skutečnosti jsme a tohle je další alegorie na dané rčení v hororovém hávu z nedávné doby. Nebylo to nakonec vůbec špatné. MB svou druhou knihou opět nešlápli vedle. Takže jen houšť.

    plusy
    - kresba, která sedla příběhu a vlastně ho udala a udělala. Cormack umí hru se stíny a staví dobrý atmo
    - uvěřitelný příběh (ostatně tyhle hrůzy se fakt děly) a uvěřitelné postavy (na těch pár stránek)
    - hmatatelná atmosféra (takhle v zimě na horách, v mrazu - to fakt chceš číst)
    - hororové a metafyzické elementy jsou v náznaku a davaj volnost pro interpretaci čtenáře a nejsou hlavním hybatelem příběhu

    mínusy
    - příliš jednoduchá zápletka (ale i kus suchýho chleba je v gulagu posvícení) - na můj vkus nás ale vedl autor až moc za ručičku a to napětí nestupňoval asi tak, jak bych čekal
    - příběhu by seděl alespoň nějaký ten nečekaný zvrat. Je to zbytečně trhané, přímočaré a rychlé. Až moc rychlé (s charaktery, minulostí, gulagem, ruskými bajkami si šlo pohrát daleko lépe - je to fakt promarněná příleřžitost)
    - ten závěr je ještě kratší než by mu slušel. Je evidentní, že Douek chtěl alespoň na závěr nějaký překvápko, kde by položil pointu / otázku pro čtenáře, ale úplně se to nepovedlo. Přišlo mi to opět moc narychlo a bez lepšího prolnutí.

    Doslov je must-read, pro celkovej kontext. Je stejně krátký jako příběh, ale mnoho z nás si znovu asi položí otázku, proč do toho Douek nedal prostě více... takže pro někoho je to plus, pro jiného mínus a řada lidí to ani nemusí přečíst. Ale určitě stojí za to užít si každou stránku, pač jich vskutku není mnoho.

    Celkové hodnocení: 70 %
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.6.2021 17:10Záhady kvantového světa
    hravé, tuze milé, jednoduše podané a velmi kreativní - tohle se vážně povedlo a kde bych dneska byl, kdyby takhle nějak vypadaly učebnice fyziky! ;)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.6.2021 16:57Ještě jsme ve válce
    Neobyčejné příběhy obyčejných lidí v (ne)obyčejné době totalitního zřízení - skvělý počin Postbelum (posluchači Příběhů 20. století z ČRo řadu příběhu znají a mají výhodou, pokud si vzpomenou na hlas samotných vypravěčů - zároveň se komiks snaží jejich vyprávění rozšířit / zredukovat do souvislého příběhu). Je to jedna z mála knih, která dokáže na příbězích lidí ukázat drobné ostrakizaci i naprosto hroznou zhoubu člověka, ale i odvahu a boj vůči zrůdnému systému.

    Nutno říci, že kresba a hlavně vyprávění u některých příběhu pokulhává - zvláště díky nutné zkratkovitosti, či jednoduchému "překreslení" vzpomínek, ale jako celek to působí dost plasticky a člověku, jež nezažil tuhle dobu, dá alespoň solidní vhled do minulosti. Rozmanitost autorů není vůbec na škodu, právě naopak - ostatně hlavní jsou tu příběhy a všechny mrazivě fungují. Celý sborník považuji nakonec za neoddiskutovaný skvost české tvorby a jsem za ní rozhodně vděčný.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.6.2021 16:43Sametová revoluce
    Kresbou tahle záležitost úplně nenadchne a zřejmě najde jen málo čtenářů, kteří by si z toho odnesli silný zážitek, byť příběh popisuje naprosto přelomové události roku 1989. Dokázal bych si k tomu představit daleko lepší vyprávění, ale chápu, že se to v historických konturách nedělá jednoduše - na druhou stránku, to není vůbec špatný dárek pro dospívající děti a mládež - když jim chcete vysvětlit, co všechno se tu tenkrát dělo.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.6.2021 16:38Rychlé šípy (3. kompletní vydání)
    Tohle lze číst pořád a už se těším, jak tohle budu číst se svým synem :) Je to komiks s kterým jsem vyrůstal, takže tohle prostě v knihovně musí být - ale v knihovně to hlavně chcete a to nejen proto, že jste milovník Foglarovek a Rychlých šípů. Je to kus naší beletrické historie a jsem rád, že i dnes Foglar může v digitální době dodávat "nenápadně" kus hodnot každému čtenáři.

    PS: není to možná tak vymazlená artovka jako ta od Albatrasu (kde jsou i všechny verze příběhů), ale zase je to kompletka se všemi autory.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.6.2021 16:24Watchmen - Strážci
    Qui custodiet ipsos custodes?

    Strážci jsou a zůstanou bez jakékoli pochyby přelomovým dílem v celé historii komiksů (u mě osobně patří mezi pět nejlepších knih, ke kterým se rád vracím). Jsem zároveň přesvědčen, že tohle je nejlepší, co Moore kdy napsal (a že má za sebou naprosto epochální kariéru). Jestli něco nesmí chybět ve vaší knihovně, pak jsou to Watchemni. Pokusím se v "krátkosti" napsat, proč (a zároveň se pokusím neopakovat, ostatně je tu více jak 100 komentářů, které jasně deklarují, že je to MUST-READ). Zde překládám pozitiva i negativa (a schválně nepíšu, co je co):

    REDEFINICE KOMIKSU – Celou tohle legendu sepsal Moore v letech 1986-1987 a hlavním tématem knihy, výkresem postav, jejich motivů, jejich charakterových vad, předností i celým příběhem přinesl do žánru větší hloubku a více úrovňové vyprávění. Je obdivuhodné, na kolika vrstvách pokládá onu úvodní sugestivní otázku – „kdo hlídá strážce“. Celé dílo je vlastně retrospektiva celého žánru do dané doby – co a kdo jsou superhrdinové? Jak se k nim staví společnost (respektive čtenář)? Jak se stavíme jeden ke druhým? Kdo a proč má moc? Jak je taková moc (zne)užívána? Kdo mocné kontroluje? Kdo definuje a udržuje dobro či zlo? Kde začíná a končí moje ignorace / starost o lidi kolem? Je ten můj pohled vlastně správnej? Moore se s každou vrstvou a každou kapitolou snaží ty hranice posunout a dělá to tak, že si toho vůbec nevšimnete, ale nutí vás to přemýšlet. A ačkoli se zdá, že celé dílo může být parodií na superhrdiny, není tomu tak. Je to dekonstrukce klasického pohledu a jemný či ironický výsměch toho, co si do superhrdinů (či politiků, celebrit) projektujeme.

    POSTAVY – skvělé podané, výborně fungující a lehce uvěřitelné. Nejsou tak ploché a přímočaré, jako klasičtí superhrdinové se svými přednostmi či jedním, dvěma komplexy, které je kdysi pomohly stvořit. Na to, jak krátké to dílo je, dokáže Moore velmi skvěle vykreslit a postavy, které jsou tajemné. Introverti se představí spíše činy a naopak mluvkové jsou opravdu filosofičtí. Postavy jsou plastické a skvělé to celé funguje. V základu tam hlavně nenajdete žádného jasného hrdinu či padoucha na první dobrou. A o to jde. Ty postavy jsou na první dobrou spíše nesympatické a cestu si k některý najdete později, k některým vůbec, ale budete jim rozumět. Jsou autentické a hlavně každá z nich přináší naprostou dekonstrukci správného hrdiny, který by nikdy nejednal nečestně (viz pokus o znásilnění, konspirace, nevěra…). Vidíme tady lid v plášti, kteří dokázali získat status celebrity, poloboha, ale i maskované muže, kteří se stáhli na kraj společnosti. A právě z této pozice má každý dost jiný pohled na morálku či „dobro“. Postavy zde nejsou hrdiny, jsou především lidmi.

    VÍCEÚROVŇOVÉ VYPRÁVĚNÍ – Za mistrovskou práci považuji i všechny úrovně, kterým Moore příběh propojuje. Na začátku se přitom může zdát, že flash-backy postav jsou matoucí, nebo, že historické psané okénko „pod kápí“ či komiks v komiksu jsou spíše rušivé či zbytné. Jenže celému příběhu dodají opravdovou hloubku a některé detaily zacvaknou právě ve správný čas. Moore nespěchá. Příběh vyprávím a spojuje pomalu. Přitom to pomalé tempo je v naprostém kontrastu s „dooms-day hodinami“, které jasně evokují, že konec se blíží, a že se události – ať už děláte, co děláte – jen akcelerují a vy se nemůžete dočkat finále (a pro lepší pochopení postav i reálií universa doporučuji autobiografii Sůvy nepřeskakovat).

    NADČASOVOST A KONTEXT – Moore má ve zvyku provokovat a nepodceňuje inteligenci svých čtenárů. Je překvapivé, jak nadčasové dílo to je a zároveň, jak skvěle fungovalo v kontextu dobu. Na začátku 80 let vpadl SSSR do Afganistánu, v USA stále rezonovalo Vietnamské fiasko a v roce 1985 obhájil jestřáb Reagan prezidentské křeslo. Studená válka byla stále velmi živá… Jednou z otázek knihy, je – jak přimět svět k větší kooperaci? A jde o to vůbec lidem, jež mají moc? Platilo to v osmdesátkách a platí to i dnes. Vzájemné vztahy mocností nejsou vůbec růžové, mění se klíma a zažíváme celosvětou pandemii. A zatím co ony doomsday hodiny ukazovaly v roce 1984 za 3 minuty 12, v roce 2020 je vědci posunuli na 100 sekund do půlnoci. Celé vyústění příběhu je nakonec skvělou alegorií ke všem těm, kteří buď říkají, že nám nic nehrozí a nebo naopak všem těm, kteří v prosazení svých ideí a lepšího dobra pro všechny, nutí svůj pohled na svět.

    KRESBA a DETAILY – setkal jsem se s velkou kritikou, ale naopak považuji Gibbonsovu kresbu za naprosto dokonalou, nejen v kontextu doby, ale právě v kontextu celého příběhu. Ta kresba možná na první pohled vypadá, že naprosto nedostačuje tomu, čemu bychom řekli dnešní standard, ale je psal se rok 1986 a pro ten příběh je to si nemohl nakladatel vybrat lepšího kreslíře. Moore a Gibbons se snaží vytěžit z každého políčka maximum a je radost sledovat opravdu drobné detaily, které lze jednoduše přehlédnout. Když si je všimnete musíte se uculit. Prostě je radost si to vychutnávat a nespěchat se čtením.

    Jestli něco nemá chybět ve vaší sbírce, nebo jestli si chcete to nejlepší od Moora nechat na konec (při jeho objevování), pak si dejte Vendetu a Watchmani až na samotný konec. Nebudete litovat. Tohle je poklad a vskutku mistrovské dílo.

    Celkové hodnocení: 95 %
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.11.2023 12:49Pohovka a mrtvola
    Existuje někde nějaké vysvětlení, proč se nepřekládal španělský originál, ale francouzská verze?

    PS: a pak trochu bokem - jasně, je to Sandoval, je to větší formát, papír není levnej. v zahraničí to stojí skoro stejně... ale nalepit na jednohubku o 90 stránkách cenovku 700 korun je poměrně odvážné (a ano, vím, že dnes nikdo nekupuje knihy za plnou cenu, že je taky dnes black friday, ale je to slušná cenová politika tak jako tak)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.3.2023 10:53Kingdom Come: Deliverance
    to jsou věci - třeba na Martinusu to maj v kolonce "vyprodané".
    Ví už někdo, proč to stáhli / nedali do prodeje?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.1.2023 14:19Chata v Jezerní kotlině (černobílá verze)
    Tohle bude vědět pouze autor a Václav Vávra a asi nemaj motivaci, aby zveřejnili - okno pro objednání bylo jen měsíc, ale šacoval bych to na podobný číslo jako u Stínadelské trilogie - takže můj vycucaný odhad bude někde v rozmezí 1.000 - 2.500 kusů. Ale to finální číslo by mě taky zajímalo.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.12.2022 13:23Stínadelská trilogie
    Jako... je asi fajn, že Vávra tady nabízí proužkou variantu hlavně pro ty, co nestihli (neměli to štěstí) získat tu nostalgickou trilogii po jednotlivých dílech. Jinak jsem velmi rozpačitej. Ačkoli vždy vítám a preferuju HC provedení, pak mi to tady nesedí nejen tou nostalgií, ale jde z toho cítit na míle daleko jen a pouze past na sběratele (nutno zmínit, že ty proužkové paberbacky při častějším čtením asi děti brzy roztrhaj - pač i ta kvalita je těžce retro). Každopádně u tý ceny se směju nahlas, ale nepochybuju, že už se všechno prodá.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.11.2022 23:11Hliněná božstva
    Čekal jsem na tu cenovku a nebojej se toho :)
    Chápu, že muselo dát příšernou práci se s tím AI tak nějak domluvit a že se ten námět někde musel vzít, i čas za PC a celkovou postprodukcí, ale jako ta cenovka mě stejně rozesmála.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš1.9.2022 15:24Růžový a černý
    je to až tak explicitní a de facto jen erotično?
    Mě se jeho styl líbí, ale jestli je to nějaké snivé péčko, tak by to bylo asi zklamání - je to tedy jen pro 18+?
  • soulbringer
    Sagikkun: Hele tohle je docela zásadní. Jedna věc je, že se jim opožďuje vydávání a je asi patrné, že v rámci ČR existují pochybnosti, že to vyjde celé - i díky ty šílené nekomunikaci, ale pokud je ta kvalita fakt špatná, pak asi není o čem. Chápu správně, že se to zhoršuje s každým dílem?

    Má to někdo podobně a už někdo reklamoval?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš7.6.2021 15:08NANITS chronicles
    Díky všem (a taky omluva - byl jsem safra línej přesít podrobně všechny komentáře).
    Knihu jsem reklamoval a už je to v procesu.

    Těch reklamací bude asi halda a to mě vlastně kvůli vydavateli mrzí. Jinak to vypadá na první dobrou vypadá zatím výborně.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš7.6.2021 11:39NANITS chronicles
    Tak dnes mi to přišlo - za 700, jako limitka a ještě s artbookem je to více než skvělá cena - ale evidentní je, že šetřili na zabalení. Došlo mi v bublinkové obálce a patřím mezi ty, kde ta míra poškození tam prostě je. Jako asi to nakonec přežiju, ale je to na facku - řešil tady někdo reklamaci?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš18.3. 15:02Pindárna
    ad Ravine - kdyz tak ctu ty plany vydavatele i autora, jako ze to puvodne melo mit treba 12 dilu, a ze by Sejic rad v roce 2025 vydal dalsi dil... tak si vzdy vzpomenu na to, jak jsem podlehl (dokonce dvakrat) falesne vire v tom, ze by Martin nekdy dopsal Pisen Ledu a Ohne .. ale jako jo, ta kresba je fajn, jen bych k tomu asi pristupoval s jistym zdravym odstupem.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.3. 18:03Herní vlákno
    Licencovana deskovka DUNE IMPERIUM uz i ve vasich tabletech a mobilech.

  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.3. 10:57* Připomínky a návrhy
    Zack: to je z podstaty poslani zdejsi komunity - ja myslel, ze uz sis davno zvykl, ze te hlavne ser*eme :) Delame to samozrejme radi a s nasazenim.
    Ale k veci: Nechal bych to jak to je, pripadne dopiloval jednicku (klidne do nejaky dalsi verze nebo bych se na to vykaslal), ale zkratky / pismenka, jez nejsou a) stejne dlouha (CH je proste peklo), b) nebo tam neni cely text, c) kde kazdej chlivecek je ruzne velikej, jsou naprosty zlo a moje OCD by to neprezilo. Dekuji tedy za kladne vyrizeni! :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.3. 01:28* Připomínky a návrhy
    Za me 1 nebo 4
    piktogramy jsou spravna cesta! :) stejná velikost a jednoduchost imho drti ty textove varianty.

    1 - cenim, ze je to v cervene barve webu, ackoli i kdyby neoznacene ikonky zůstaly sede a plna cervena by byla az po kliku, tak taky cajk (je to prkotina a spise přemýšlím nahlas). Obecne ale plna varianta jde lepe videt na prvni dobou lip a rychleji. Ikonky jsou orisek, hlavne pro "MAM" (tam bych klidne dal fajfku, ale rozumim ze by to stale uzivatele mohlo mast) - ale asi celkove mirny vitez.

    4. - stavajici lehká úprava taky uplne cajk, (jak ve forme dosavadnich kolecek, tak i tohle by mohly mozna byt cihlicky - myslim, ze nikde jinde na webu kulate piktogramy nenajdu).
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš12.3. 13:12* Připomínky a návrhy
    Zack: a jo, to je pravda, ty data jsou krapítek oříšek (to jsem si vůbec neuvědomil) ... a za tu halucinaci se omlouvám, respektive měli jsem nějakou diskusi, ale hledat určitý druh konverzace ve fórech s mou pamětí, je hell - ale obecně jsem se snažil popsat systém, který by se mi pro další verzi asi nejvíce zamlouvat (byť ano, vím, je tady bazar, který poměrně dobře funguje,)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš12.3. 11:23* Připomínky a návrhy
    Zack: Asi půjdu proti proudu, ale zvykl jsem si na piktogramy s mouse-overem. Na desktopu to krásně funguje a netřeba měnit. Ano, na mobilu to může být mírně matoucí, ale asi tak pro lidi, co jsou tady dva, tři dny - a když si člověk náhodou nebyl jistej na mobilu, stačí na tu ikonku kliknout, a hned ji zase odkliknout a nepřijde mi to až takový UX opruz.

    PS: Spíše se těším na tu funkci, že když zakliknu nabízím nebo koupím a dopíšu tam taky i cenu, že by to mohl systém automaticky matchovat se zdejším trhem, tedy uživateli, jež to tam taky zaklikli a vyplnili. A pak tedy najdu v přehledu / u daného titulu jednoduchý seznam od nabídek/poptávek, které nejvíce odpovídají / blíží se tomu, co jsem zadal... respektive pamatuji si dobře, že to v nové verzi bude něco podobného, že jo?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš8.3. 14:42Pindárna
    deefha: Mno párada - hezká páteční zpráva.
    dávám lajk (vyřiď jim to, pls :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš1.3. 00:15Pindárna
    Moment, moment?!
    On jeste v dnesni dobe cte nekdo knihy?! V dobe podcastu, YouTube, audioknih a Ulice na TV Nova?! To mi vazne chcete tvrdit, ze to Filipovi bastite? Jako dokazu pochopit, ze si clovek poridi knihy, aby mu v knihovne pekne v celofanu doplnily sbirku známek a vytesnily vzduch z policek… ale cist? Coze?!
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš28.2. 01:47Pindárna
    Zach: “sad face” (ale je to samozrejme marginalie, jako bych nic nerekl)

    Yogi: rozumim ti, ale to je zakladni “featura” internetu - lidi se silnymi nazory na veci, kterym nerozumi nebo nemaj sajna (s laskou vzpominam na vsechny odborníky na Covid) - proste ignorovat ignoranty ;)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.2. 17:59Art
    Toe: jj, já jsem to pak taky upravil... dnes mě klávesnice zlobí :/
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.2. 17:27Art
    ten Grus je TAKOVÁ nádhera!

    (nedalo mi: "create poetic painting of STÍNADLA city auarter - dark inner yard from mids of 20th century in style of painter JIŘÍ GRUS")





  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.2. 17:14Pindárna
    deefa, GWB: my bad!
    (Naštěstí v nové verzi budu moci vytučnit text / psát kurzivou klasicky přes klávesové zkratky... je to tak, Zacku, že jo?!) :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.2. 15:32Pindárna
    yogi: nějaká názorová afinita u komunity, jíž jsi členem, tam asi dycky bude a člověk musí mít prostě zdravej odstup a vybírat si. Na druhou stránku by zas človek neměl propadnout vlastní neomylnosti (byť máme každej sklony vidět sami sebe jako Dia). A bacha, i ty chutě se s časem vyvíjej, že jo. Ty internety navíc nezapomínají a mohu si leckdy přečíst, co kdo plodil před lety a jak briskně recenzoval kdejaký mistrovský dílo. Takže když se dívám do zrcadla potvrzuji otřepanou pravdu, že Ľudia sú ozajsntý kkti... hlavne na internetu :) Suma sumarum: jak psal GWB, čti a dívej se na to, co tě baví. Lidi, co nic neviděli, ale maj na to silný názor, s klidem ignoruj, ale střež se propadnutí dojmu, že to "tvé" je absolutně to jediné, správné a nejkrásnější. U kulturních věcí navíc platí dvojnásob, že objektivní měřítko krásy neexistuje :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš22.2. 18:19Pindárna
    Jdu si to tu jen osvěžit:

    2.2.24 tipy na Muriel
    soulbringer:
    Ad Muriel - na první dobrou zkusím ty 3 hlavní kategorie (samozřejmě to bude jinak a už se těším na klasickej shitstorm po předávání cen):

    1. Nejlepší komiksová kniha
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka)

    2. Nejlepší kresba
    - Matyáš Namai za Černobyl: pád Atomgradu (Gate)

    3. Nejlepší scénář
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka)

    ---

    Finální výsledky:
    1. Nejlepší komiksová kniha
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka) - CHECK

    2. Nejlepší kresba
    Richard Fischer za Rváčov 2 (Argo) - TĚSNĚ VEDLE

    3. Nejlepší scénář
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka) - CHECK

    Cena České akademie komiksu
    Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka) - BEZ PŘEKVAPENÍ

    Kompletní vítězové jako obvykle zde - všem gratulace: https://muriel.cz/vyrocni-komiksove-ceny-muriel-2023-vysledky/
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš20.2. 14:20Pindárna
    Jodorowsky 95 a Jaroslav Němeček dnes 80!
    Náhoda? Nemyslím si!

    Tak vše nej celý bandě včetně Kazimíra Zádrhela!
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš14.2. 01:11Sběratelský klub
    Trudoš: píšu si osobní poznámku “optat se v daleké budoucnosti Trudoše na to, v jaké nejlepší možné posloupnosti přečíst celou sérii, čím začít a které top kousky si nechat na konec”
    :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.2. 13:08Sběratelský klub
    Toe: jj, díky - já to od začátku fakt nesledoval a spíše jsem byl skeptik pač i těch 80 byla ambice :) Mno jak jsem řekl, držím jím palce, aby to to skutečně dojeli, ostatně už jsou za půlkou a chybí dovydat cca 25 titulů a nějaký ty bonusy ne?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.2. 12:02Pindárna
    peterxpeter: jedno z hlavních kritérií je místo v knihovně :)
    Ale trochu vážněji - uvidíš tady fůru rad, ale nakonec je to stejně děsně individuální. Např. já jsem si - až na výjimky - jazykové mutace mimo češtinu v tištěné formě musel zakázat, respektive jsem si řekl, že ty zahraniční mi budou stačit digitálně - a tam jedu jen angličtinu (Gmorka s polštinou musí člověk taky ignorovat, jinak by ho to finančně zruinovalo). Ale obecně se vracím k tomu prvním bodu, pač ta knihovna není nafukovací a když mě něco zajímá, tak to zkusím nejdříve v digitální distribuci a s anglickými tituly není v digitálu problém. Zároveň jsem ale staromilec a pořád fetuju vůni papíru a je to pro mě samozřejmě příjemnější číst na papíře. Takže pak se rozhoduji následovně:

    - kvalita: příběh & grafické zpracování (to má každý subjektivní, že jo)
    - délka série a to, zda-li je či není ukončena (jestli máš rád mangy, pak doporučuju hodně selektivně)
    - zkušenosti s vydavatelem (fakt se to v ČR vydá komplet? Jsme přeci jen malý trh a dost věcí tady prostě skončilo v půlce)
    - nakonec cena

    (a pak jsou prostě věci, který v češtině nejsou a jen tak nebudou, ale to je jiný příběh)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš13.2. 11:21Sběratelský klub
    Trudoš: díky za kontext. Já se přiznám, že jsem to od začátku nesledoval a byl právě skeptik, když jsem viděl, že mezi prvními příběhy byly právě runy, který už tady vyšly (a i ta kvalita zpracování mě úplně neoslnila, ale prostě už takovej standard na daný formát). Zároveň si fakt nepamatuju, jestli na začátku slíbili těch 80 kousků. Pokud jo, tak cajk a držím jím palce, aby to vydali komplet.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš9.2. 14:26Sběratelský klub
    to je uz treti zdrazeni ne? :)

    Jen teda ja zil asi v bludu - pac kdyz to spousteli, tak jejich deklarovana ambice byla, ze to chtej rozhodne vydat "komplet" - ale ja mel za to, ze to bylo 100 ks, nebo ne? Kazdopadne na webu uz od lonska uvadeji jen: "Plánovaný rozsah kolekce je 80 čísel" - fakt to nikdy neinzerovali jako kolekci 100 knih?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš9.2. 10:51Pindárna
    dakgadan: Zack má pravdu a najít pro ty výrazy jednoslovný český překlad je velmi kostrbaté, takže bych nehledal za každou cenu jednoslovný překlad a nebál bych se opisu v kontextu celého překladu (navíc si nejsem jistý, že by byl nad tím nějaký obecný koncensus a většina z nás si vystačí čistě s anglickými výrazy). Takže jo, obecně takhle:

    - annual - tady může jít o "ročenku", respektive něco, co vychází každý rok / na roční bázi
    - volume - "svazek" je úplně v pohodě, ale klidně se dá použít i "díl" (v nějaký sérii)
    - ongoing - "neuzavřená série" - pokračující, trvající, stále vycházející neuzavřená série
    - one-shot - uzavřený příběh, samostatný příběh, jednorázovka (jednohubka)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš7.2. 14:50Slevy, výprodeje, bazary
    Darth Raelch, Onkel: Ad Frazetta a Taschen - oni to tak maj skoro dycky... ale pak do půl roku / roku udělaj dotisky a jedou tuhle parádu znova. Nevím jak dlouho je to bude bavit, ale předpokludám, že to zase udělaj. Blbý je, že jim nefunguje ten formulář s notifikací na email - já tam kdysi zadával email a o tom, že některý knihy jsou zase skladem, jsem se od nich nikdy nedozvěděl :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.2. 10:22Pindárna
    Ad Muriel - na první dobrou zkusím ty 3 hlavní kategorie (samozřejmě to bude jinak a už se těším na klasickej shitstorm po předávání cen):

    1. Nejlepší komiksová kniha
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka)

    2. Nejlepší kresba
    - Matyáš Namai za Černobyl: pád Atomgradu (Gate)

    3. Nejlepší scénář
    - Štěpánka Jislová za Srdcovka (Paseka)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš30.1. 16:39Pindárna
    Pravda, pan Vybíral mě taky malinko děsí, ale zas to vinařství mu přejj. Nicméně, mezi řádky se dá u všech vyčíst či alespoň odhadnout, v jakém rozpoložení někteří nakladatelé i autoři odpovídali a o to více je třeba ocenit ty, jež se rozpovídali více...
    Každopádně by neměla zapadnout odpověď roku od Tomáše Prokůpka, jež na dotaz "Jaké byly v roce 2023 pro autory comicsů největší překážky při tvorbě?" odpověděl:
    Nečekaně zpoždění v zavedení nepodmíněného příjmu.
    (game-set-match)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš30.1. 13:14Pindárna
    Jako dycky parádní souhrn. Díky!
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš29.1. 16:20Filmový a hudební klub
    faster86: vzhledem k místnímu zaměření bych nikdy nezmiňoval žádný jiný "východoněmecký" rap, než tyhle kluky.
    Die Fantastischen Vier über alles a nikde ne jinak! ;)



    Nicméně jestli Zack holduje spíše filipskému rapu, tak snad nepohrdne ani rapem z Bangladáše - tohle byla sympatická kooperace Pio Squadu (Bangla rap od 1:50 a smaží to pěkně)

  • soulbringer
    soulbringer mecenáš29.1. 13:44Filmový a hudební klub
    Zack: tyhle mladý pušky z Filipín moc dobrý!
    ... já se ovšem obávám, že s Mangou k nám hlavně dorazil K-POP a to je teprve hardcore - když si vezmu, jak třeba PSY v roce 2012 zbořil Youtube (dnes ten jeho videoklip má přes 5 miliard views) a ještě dnes ten pupkatej strejda vyprodává po celý Asii celý stadiony, kde mladý Korejci jedou takovou intenzitu, že je odvážej sanitky, nemluvě o všech těch dívčích skupinách... já jen, že mezinárodní kultura ano, ale odsud-posud! ;)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš25.1. 18:14Pindárna
    deefha: Fakt ti tak připadá? Mě tedy přijde, že ta nášivka spíše zeštíhluje... ale jo, došít tam ještě logo CDB a kdo by to nekoupil, viď? :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš25.1. 12:49Pindárna
    Kapis: tak kdybys hezky poprosil, ja bych to mozna do budoucna nekdy zvazil - myslim, ze by sis urcite zaslouzil mit dobryho sefa! :)

    A snese vlastně vůbec džíska, co má nášivku Kreatora, ještě vůbec něco?
    Deefha: nebo kterou teda? Já hlasuju pro rudou!


    nebo

  • soulbringer
    soulbringer mecenáš25.1. 11:38Sběratelský klub
    Onkel 1928: tak to je hezkej kauf, gratulki (mě tedy osobně u tohodle titulu dycky dojme na Databáziknih ten popisek: jedná se o černobílou 44stránkovou antologii povídek parodujících Čtyřlístek a má (mimo jiné) za cíl upozornit na klesající úroveň Čtyřlístku.)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.1. 17:13Pindárna
    tak sarkastických poznámek mám taky plnou přehršel, ale mě fakt zajímá, proč třeba někdo "V horách šílenství" za Mangu nepovažuje (viz příspěvek od PG), nebo proč někdo třeba trvá na tom, že manga je prostě součást kulturního bohatství Japonska a cokoli vytvořeno mimo (byť v naprosto daném stylu) už jako Manga být považováno nemůže, nebo ji musíme dávat přívlastky jako je Euromanga, jestli je to spíše žánr nebo označení původu...apod.

    Kdyby se tady dalo hlasovat, asi bych nejradši, abych viděl, jak by dopadly tyhle definice:

    a) za MANGU lze považovat pouze komiksové útvary, jež vznikly výhradně v Japonsku (ostatně je to japonský výraz)
    b) za MANGU lze považovat takové komiksové útvary, jež splňují dohromady tyto charakteristiky: 1) výrazný styl kresby (nemusí platit vždy ale obecně: větší oči, přehnané vykreslení emocí...), 2) vžy se čte se z prava 3) většina díla je pouze černo-bílá + pochází z Japonska
    c) viz B, ale nejedná se o díla, jež vznikla pouze v japonských nakladatelstvích
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.1. 15:11Pindárna
    Nope (já se ptal na motivaci, co vedla k dotazu, jak definovat mangu), ale to je fuk... jinak, slyšel jsem i hip hop z Bangladéše a dechovku z Nigérie, takže mě nějaký kulturní potraty v muzice nechávají docela chladným.

    Nicméně pokud vezeme premisu, že MANGA je vylučně a pouze spjata s autory z Asije, pak to není nic proti ničemu a nikomu to neberu, ale chtěl bych to vysvětlit. Pač to už se dostáváme z pozce "ilustrační styl only" do "unesco protected" :) - já sice nevidím žádný důvod, proč by nemohli autoři a kreslíři po celým světě vytvářet úplně stejný ilustrační styl (který je dost na jedno brdo tak jako tak), ale jestli bych ti popudil obyvatele, co vybombardovali cely Pearl Harbor, přežili 2 atomovky... tak ano, kdo jsem já, abych jim bral kulturní dědictví, že jo.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš24.1. 13:25Pindárna
    Zack: hele mě je to putna, já si mangu fakt pečlivě vybírám a mám ji jen okrajově. spíše z nostaltických důvodů (postarší akira nebo třeba nový V horách šílenství) - jen se si říkal, proč ten dotaz ... a stejně by mě zajímalo, jeslti se tady dohodnem na nějaký ucellený, jednoduchý defnici :)

    ad ostatní: nerozumím jedné věci - proč by muselo označení MANGA být spjato POUZE s původem v Asii? Proč?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš23.1. 22:00Pindárna
    Zack: Co tě vedlo vlastně k položení té otázky? :) V nové verzi se bude filtovat i dle "manga" KW? :)

    Jinak mám to tak trochu podobně jako faster. On tady asi každej bude vědět, o tom, co je pro Japonce "manga" - ale pro mě osobně je to na první dobrou kombinace:
    - hlavně vizuální styl kresby - docela zasadni
    - menší PB formáty - bez nějakého zasadního dopadu
    - způsob směru čtení a vyprávění příběhu (z leva) - krucialne zasadni
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš17.1. 13:58* Připomínky a návrhy
    Zack: rozhodne chci! Pokud mozno uz v te nove verzi
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš16.1. 14:22* Připomínky a návrhy
    Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi...

    Hele, Zacku, já ti s fenoménem "lidi" rozumím, ne že ne :) Ale jelikož jsem taky gen X, tak ti rovnou říkám, že chvílemi spíše zníš jako Boomer u piva, kterýho otravuje uplně celej svět kolem ;) nic ve zlým. Chápu, ale když už tady to fórum "připomínky a návhry" je... ;)

    Aby bylo jasno: rozhodně nehysterčím a ani tady nediktuju nějaký nutný změny, jen mě zajímalo, proč tě jakýkoli hodnocení irituje. Mě ta diskuse přijde sama o sobě zajímává a ať už to bude v nový verzi vypadat jakkoli. Jsem rád, že tady můžu navrhnout, co by bylo fajn. Holt, jednou už ses touhle cestou vydal a dokud se na to Fry s GWB nevyprdnou a gen X dědkové to tu nezavrou pro verejnost, pak tě holt tady budu otravovat :) Snad to ještě nějaký ten pátek vydržíš, než předáš žezlo a odkážeš nebohým ratolestem.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš16.1. 11:49* Připomínky a návrhy
    Zack: souhlasím, že dvě slova jsou více než hvězdičky, ale zase respektuju, že většina to tak prostě nemá a spíše by mě zajímalo, co tě vedlo vůbec k uvažování zrušit hodnocení - podle mě je to jeden z nejsilnějších komunitních elementů databáze. Jako jasně, nezavděčíš se nikdy všem a za ty roky sis asi potvrdil, že nejlepší je postup nejmenším odporem (výkon, čas, úsílí a ignorace nevděčníků)... nicméně jestli se můžu přimlouvat pak bych:

    U každého titulu více méně zachovat stav:
    - zachoval slovní hodnocení
    - zachoval simple-click hodnocení - hvězdičky, procenta, cokoli
    - zachovat viditelnost hodnocení uživatelů - tohle je určitě nutnost - (ne)soulad ve vkusu je pro mě hodně pomocná indikace

    K zamyšlení:
    - to, že nebude (automaticky-průměrné / slovní / jiné) hodnocení série asi oželím, to, že nebude možnost (slovně) hodnotit autora asi taky oželím, byť si myslím, že je to oblast, která stojí za diskusi...
    - ale pokud oba preferujeme ty slovní hodnocení u titulů, tak bych zvážil přidat osvědčenou featuru na hodnocení samotné recenze - čili one-click hodnocení pro ty, co se rozhodnout napsat pár řádek mi přijde jako fajnový update. Jinými slovy Pomohlo ti tohle hodnocení? Byla pro tebe tahle recenze přínosná? ano / ne, palec / srdíčko... a třeba top hodnocení (poměr hodnocení:hlasů) by mohly být automaticky nahoře (tady je jen riziko, že tam budou dycky notoričtí grafomani, ale asi bych s tím dokázal žít)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš15.1. 11:58Pindárna
    deefha: hezký, vlastní výroba? :) Nějaký prostor tam asi na chvílí mít budeš. Jak moc velký prostor na výšku máš mezi policemi? 30cm? 35 cm?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš15.1. 11:28* Připomínky a návrhy
    rád bych do tý obecný úvahy o (ne)rušení hodnocení vhodil opomíjený fakt a to, že tady podceňujeme / zapomínáme na daleko větší skupinu uživatelů, která nemá tenhle grafomanský syndrom, jež nemá potřebu slovně hodnotit a hvězdičky té většině vyhovují. Takže bych byl s tímhle opatrnej (mě osobně vadí, že je jich jen pět, pač jsem zvyklej hodnotit v 00 %, ale to je stejně fuk, na pětinové hvězdičky jsem si zvykl a nějaká indikace to pro mě je).

    Zároveň bych úplně neshazoval diskusi kolem hodnocení celé série - jasně, já tady po večerech neprogramuju novou verzi CDB, ale třeba průměr všech dílů je taky nějaký indikace pro lidi, co zvažují jestli má cenu objevovat svět Sandmana, Bažináče, Lucifera nebo ty nekonečné mangy... pro lidi, co comics svět objevují to nemusí být vlastně vůbec špatné.
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš12.1. 23:48* Připomínky a návrhy
    B, samozrejme
    (Coz si ale musel u lidi, jez jsou schopni hned tady odpovedet, cekat)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš11.1. 11:20Srazy, cony, festivaly
    Na všechny Cony chodím ZÁSADNĚ v kostýmu! Nechápu, že si někdo může dovolit tam přijít v civilním oblečení - taková neúcta k umění!
    (ponechme nyní stranou, že mám pouze jeden cosplay kostým, ve kterém chodím na každej potlach)

  • soulbringer
    soulbringer mecenáš5.1. 15:21Pindárna
    Zack: jj, ja ti rozumim... abych obratil list. Muzu se testi na konci mesice na obligatni summary za lonsky rok? Budou v tom i nejaky novinky ciste jen za CDB (jako napr. nejvíce komentovany titul, nejlepe hodnocený titul, apod. - tusím, ze jsme si o tom v pripominkach psali pred nejakou dobou). Loni to byl vymazlenej report, velmi obsahlej, dlouhej, a skvelej, takze chapu, ze rozsirovani je spise pain... ja jen jestli se mam jeste tesit i na nejaky prekvapko? :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš5.1. 12:47Pindárna
    Zack: jo takhle... hele u me to bylo vice mene jedno, ja dycky davam >10 % toho co vydelam na mimostatni a bohulibe organizace. Jako cert vem populisty z ANO a SPD, ale ze se k tomu neumi postavit celem ODS, ktera ma nyni i premiera v kresle, me stve jeste ted. Desi me jak dlouho tuhle saskarnu chceme hrat... (vim, placu na blbym hrobe).
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš5.1. 12:11Pindárna
    Zack: hele to neni uplne az takova pravda, respektive jde spise o proporce. Tech hlasu nebylo v roce 2020 uplne malo, ale nebyla to vetsina.
    Vcera jsem se musel smat, kdyz jsem si cetl o tom, jak dopal lonsky statni rozpocet a ze ten schodek neni az takovej brutal... az na to, ze to brutal furt je. Kdyz odhrne clovek balast a externality, tak nejvetsi sekara tam je od doby, co v roce 2020 schvalila koalice ODS+ANO+SPD populisticke zruseni superhrube mzdy. Ja jsem na tom zdanlive vydelal, pac ano, ty odvody jsou nizsi, ale ten stat si to bude muset vzit jinde a uplne me nebavi predstava, ze ja i moje deti budeme muset tuhle party tak jako tak zatahnout...

    Oproti tomu je zruseni 10 % DPH a zdejsi brek strasnej vysmech :)
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš3.1. 16:07Sběratelský klub
    deefha: ad Origins - já bych řekl, že na tu poličku spěchat nějak není třeba, ne? Když vezmu třeba prvních dvacet knih a pak celou sadu... :)

    předpokládaný harmonogram vydání:
    - 20. sešit: 17.10.2024
    - 50. sešit: 11.12.2025
    - 100. sešit: 28.10.2027
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš3.1. 10:27Pindárna
    Velkej šef to rozběhl v jiném vlákně a vzal to pěkně z gruntu, ale vlastně je nejvyšší čas (mimo ty audiovizuální věci) popsat ty nejlepší obsahové pecky z vašeho čtenářského deníku ve 2023.
    Jaký nejlepší comicsy (jednohubky i seriály) se vám zapsaly do paměti?
    Případně nějaká kniha k tomu?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.1. 16:16Filmový a hudební klub
    Tak tu máme po roce opět globální žebříček IMBD i CSFD za rok 2023. Mimo naše háje to dopadlo takhle:

    Kategorie nejlepší seriály opanovaly tyhle díla:
    1. The last of us (předloha: game)
    2. Ashoka (předloha: star wars universe)
    3. Succession (finální sezona)

    v kategorii filmových titulů se na bednu dostali:
    1. Oppenheimer
    2. Barbie
    3. Guardians of the Galaxy Vol. 3

    Oproti loňsku si čistě komiksové předlohy vlastně pohoršily, ale myslím, že to komiksovému i filmové průmyslu jen a jen prospěje.
    Globální masová cílovka asi nijak nepřekvapila a i já se letos (z toho, co jsem stihl vidět) blížím spíše k preferencím uživatelů CSFD, kde česko-slovenský žebříček dopadl následovně:

    Nejlepší seriály roku 2023:
    1. Modrooký samuraj
    2. Světlo naděje
    3. Oši no ko
    4. One Piece
    5. Silo
    6. Scavengers Reign
    7. Džigokuraku
    8. Čmuchalové
    9. Ferry: Seriál
    10. Daisy Jones & the Six

    Nejlepší celovečerní filmy roku 2023:
    1. Spider-Man: Napříč paralelními světy
    2. Jagna
    3. Oppenheimer
    4. Godzilla Minus One
    5. The Covenant
    6. Mission: Impossible Odplata – První část
    7. Tonda, Slávka a kouzelné světlo
    8. Anatomie pádu
    9. Mastičkář
    10. Bastard

    Takže obligátně: Vaše nejlepší filmové a seriálové kousky za loňsky rok?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš2.1. 15:35Stripy, jouky, fejky :)
    At je ten letosni rok pro vsechny daleko lepsi, nez ten predchozi, at mate vice casu na dobrz cteni a at je tech ran, ktery clovek schyta v prubehu roku proste min :)

    POW!
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš27.12.2023 15:03Filmový a hudební klub
    Bonbar: Dik - prave proto bych to rad videl. Mno me se to nechce prave nikde stahovat (alespon s anglickym voice overem), takze zjistuju, jestli a kdy vubec bude na ceskem HBO MAX - tys to nekde sosnul nebo pres VPN na Maxu?
  • soulbringer
    soulbringer mecenáš26.12.2023 22:23Filmový a hudební klub
    Viděl někdo už komplet (a případně kde)? Zakopl jsem o to už loni s teaserem, teď už je to na HBO MAX… ale nikoli na tom českém :/

Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: 51 (cca 24912 Kč)
Nabízím: neveřejné
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: neveřejné
Mám: neveřejné
Chci: neveřejné
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0