• Le Porello
    Le Porello10.12.2020 23:40Krásná temnota
    Úžasně namalovaný a vymyšlený crossover Muminků a Dogville, ve kterém je Pařezová chaloupka mrtvá holčička v lese za chajdou sériového vraha...
  • Le Porello
    Le Porello25.12.2018 18:13Netvora #02: Krev
    Metafora o tom, co by lidé dělali, kdyby energii nezískávali z ropy a uhlí, tedy dávno mrtvých organismů, ale z těl svých živých "nelidských" spoluobčanů je vtipná i mrazivá zároveň. Děj je natolik hutný, že k větší orientaci v příběhu doporučuju si to přečíst minimálně dvakrát, naštěstí kresba i koloring k tomu přímo svádí. Na další díl se už nemůžu dočkat.
  • Le Porello
    Le Porello8.10.2018 23:18Skrýš
    Tak tady jsem šlápl fakt vedle. Autor se v doslovu vyznává láskou ke knihám Stephena Kinga, jenže King umí napsat uvěřitelné a živoucí postavy, o které se člověk bojí. V tomto příběhu jsem si od prvních stránek lámal hlavu, proč se ten nesympatický chlap se svou nafintěnou, afektovanou ženou, s kterou se evidentně nesnáší, vypraví na exotickou dovolenou. Vysvětlení že chtějí nový začátek šustí papírem, že to jde slyšet až do střední Evropy. Hlavní bubák je spíš směšný a v akčních pasážích jsem ani na několikátý pokus nezorientoval, kdo koho a do čeho praštil, píchl nebo seknul.
    Rychle jsem to přečetl v naději, že pointa tomu dá nějaký smysl...No a nedala.
    Za mě tak 25%
  • Le Porello
    Le Porello27.8.2018 18:29Sestry Dietlovy
    Velmi znepokojivá a napínavá "detektivka". Znepokojivá je i hroznou kresbou, ale na tu si jde časem zvyknout. V Monstrkabaretu mi seděla víc, možná i tím, že tam byla monochromatická, tady srší barvami. Celkové grafické zpracování velkoformátové knihy je parádní.
    Trochu nadbytečné se mi zdají některé vedlejší linie příběhu, které odkazují k tématům a příběhům vinoucím se celou tvorbou Vojtěcha Maška ( panoptikum zrůd, šílení doktoři,atp.).
    Nakladatelství Lipnik zaslouží velký dík za vydávání krásných a obsahově originálních knih českých autorů.
  • Le Porello
    Le Porello10.6.2018 19:24Netvora #01: Probuzení
    Svět i kresba mě pohltili od prvních stránek. Příběh je taky dobrý, ikdyž časem sklouzává ke klasickým fantasy klišé ( vysocí nesmrtelní elfové, kteří se tedy nejmenují elfové a někteří mají křídla). Líbí se mi i nápad matriarchální civilizace, doufám že z toho něco podstatného vyplyne. Problém u mě nastává, pokud to bude zase další nekonečná sága, na které mě neužije, ale po první knize jsem velmi nadšený a těším se na další...
    Mě to zase připomíná drsnější Princeznu Mononoke, kde lidé bojují se starými bohy a rasami.
  • Le Porello
    Le Porello10.4.2018 16:01Svatá Barbora
    Ještě mě napadlo, že příběhem je to jako 20th Century Boys od Naoki Uraswa, akorát na motivy skutečných událostí.
  • Le Porello
    Le Porello10.4.2018 10:33Svatá Barbora
    Nic lepšího jsem za poslední rok nečetl. chytře napsané a výborně nakreslené, některé pasáže realističtější, jiné stylizované v duchu Jimmyho Corrigena. Pro mě o to lepší, že z některých panelů poznám místo, kde se odehrává děj. Ke konci jsem se trochu ztrácel v některých obličejích, ale to byl možná i záměr...

  • Le Porello
    Jak to vtipně a originálně začíná a vyvýjí se, tak to postupně přejde do superhdinského průměru. Kresba se mi líbí, ale něco mi na tom nesedělo, možná moc tmavý koloring. Popravdě mě rozjezd téhle emo-superhdinské party nenalákal na pokračování a nejzábavnější mi přišel příběh v bonusových materiálech, který by měl být chronologicky první.
  • Le Porello
    Tak přesně tohle jsem potřeboval!...abych si uvědomil, jak byl výborný předchozí díl Zlaté klasiky od Dona Rosy. Tento je proti němu kresebně i scénáři podprůměrný.
    40%
  • Le Porello
    Le Porello2.7.2017 17:02ZERO #04: Kdo ohněm
    Tak jo, s odstupem času sem to mohl přečíst celou sérii a dává to smysl, zvlášť když má človek načteného Burroughse a zkušenosti s halucinogeny.
  • Le Porello
    Le Porello2.7.2017 16:57MY3
    Koupil jsem za plnou cenu a dost jsem toho litoval. Kresba i zajímavá inovativní práce s panely a jejich rozměrem je pozoruhodná, ale příběh je dost slabý a klišoidní. Za stovku v LK to ale stojí.
  • Le Porello
    Le Porello2.9.2015 22:23Star Wars Magazín 2015/03
    Kapis to celkem vystihl, ale další díl si koupím a těch šedesáti korun mi ani nebude líto, hlavně díky té kresbě.
  • Le Porello
    Le Porello28.12.2013 11:30Jak rozumět komiksu
    Josh: Praktické tipy pro vlastní tvorbu najdeš v Making Comics od stejného autora. Rozhodně doporučuju.
  • Le Porello
    Le Porello30.5.2013 22:10Fanouš: Továrna zkázy
    Jak mě krátké příběhy s Fanoušem většinou vadily, někdy až iritovaly, tak tento sešit mě velmy příjemně překvapil. Až tak příjemně, že jsem ochotný toto dílo prohlásit za lepší průměr. Jenže v československé produkci nemá takovýto žánrový komiks žádnou konkurenci, tím pádem se vyšvihl na jedno z předních míst. Možná by šel ještě přirovnat k příběhům Radiátora&Reciklátora od Petra Korunky nebo Arnala od Saudka, obé s jistou nadsázkou, protože kresebný styl je úplně jiný.
    Každopádně černobílá tomu sluší mnohem víc, než vodovky v kraťasech ( nemyslim tim v kalhotech ).
    Podle ukázek vypadá další sešit výtvarně ještě zajímavěji, takže se už těším...
  • Le Porello
    Pořád přesně nevim, co si o této sérii mám myslet. Po výtvarné stránce je víc než povedená, i černobílé provedení my sedí. Pravda, že jsem Kůstka v barvě neviděl, takže nemůžu porovnávat.
    Vadí my snaha o budování příběhu cestou "jde o osud celého světa" v omezeném prostoru údolí a okolních hor, kde žije všehovšudy několik stovek lidí a ostatních tvorů . Všichni se obávají krysáků, ale ti se zatím ukazují jako spíše zbabělí a více méně neškodní nešikové. Chápu, že autor cílí i na mladší čtenáře, ale pro budování jakéhokoliv napětí mi ve vyprávění schází pocit ohrožení a nebezpečí. Jednodušeji řečeno, možná by to chtělo trochu krve, nějakou tu mrtvolu...Téměř každý trochu napínavější moment končí stylem "Deus ex machina".
    Touto knihou se každopádně děj posunul o kus dál a začíná to dávat i smysl, i ten konec je velmy slibný...
  • Le Porello
    Le Porello25.11.2012 18:44Pán Času: Přízračná tvář
    Oproti před lety vydanému sešitovému prvnímu dílu je na výtvarné stránce vydět velký pokrok. Opuštění svébitného, ale nečitelného leteringu i barva tomu jen prospělo. Příběhově je to bohužel stále stejné. Působí to, jakoby autoři vymyslely x-dílnou komisovou epickou fantasy sešitovou řadu, ale pak ji nacpali do devadesáti stránkové knihy. Nelogické skoky v lokacích a čase, neschopnost napsat přirozený a uvěřitelný dialog maskovaná podivnýmy dialekty. Hlavní hrdina my byl od začátku šumák, kdyby ho v úvodu spolknul lidožravý bankomat, neuronil bych ani slzu. Jeho motivace je skutečně dětinská. Jak poznamenal někdo pode mnou, kdo z nás si v dětsví nepředstavoval, jaké by to bylo, zastavit čas?
    Nabízí se srovnání s Restartem lidstva, kde také provází čtenáře hrdinové v hazmatech bizarním světem. Podle mě je ale po příběhové a scénáristické stránce R&R o třídu výš.
    Jediné co tuto knihu zdobí, je spracování a kresba. To bohužel ale málo a na další díl už ani nejsem zvědavý.
    60%
  • Le Porello
    Hodně dobré pokračování! Zdá se autor má příběh promyšlený dopředu, takže se snad nestane to, na čem podle mne pohořel Voleman, který z velmi slibně rozjeté série vyšuměl do stracena. Korunka zvládá dialogy i překvapivé zvraty. Na rozbory, grafy a diagramy jsem si po prvním díle, kde mě taky trochu odváděli od děje zvykl ( nebo se je Petr Korunka naučil účelněji používat? ) a děj vhodně doplňují. Rozhodně se těšim na další díl.
  • Le Porello
    Zajímavý příběh s pseudo-naivistickou černobílou kresbou, na kterou jsem si kupodivu rychle zvykl. Charaktery se teprve vybarvují, příběh se rozjíždí , ale pokuď by zůstalo jen u jedné knihy, byl by to průměr ( naštestí další následuje ). Originální nápady ( např. zbraň střílející stromy ), patrná inspirace ručně kreslenými mapami a návody v Excaliburu ( vnitřní strana obálky ) a hraním RPG her velmi potěší. Sice je to takové pomrkávání "zasvěcencům", ale já za ně dávam body navíc. 65%
  • Le Porello
    Le Porello3.4.2012 11:53Ve stínu šumavských hvozdů
    Konečně se Jiří Grus potkal se scénářem, který má hlavu a patu! Opravdový dobrodružný příběh s mírným přesahem, bitkami, Old Shatterhandem, lstivýmy záporáky a krásnou (Bo)ženou. Podle mně se Mašek, Baban, Grus i Šiller, opovědný za grafickou úpravu, kongeniálně doplňují. Vodovkamy kolorovaná grusova kresba je dokonalá!
    Barbara/Božena je v jeho podání překrásná a sexy žena, její plán je správně ďábelsky ztřeštěný, jako z komedií od Lipského (Adéla ještě nevečeřela, Tajemný hrad v Karpatech), kterým se komiks svým vyzněním podobá.
    Za tu cenu (200,-Kč) není co řešit, jasná koupě!
  • Le Porello
    Le Porello18.1.2012 19:44Čaromor #01: Stíny nad Prahou
    OK, dlouho jsem se k tomu nemohl odhodlat, ale komentář samotného autora mě k tomu doslova dokopal.
    Čaromor je opravdu unikát.
    Vypadá, jako by ho napsalo a nakreslilo osmi, maximálně dvanáctileté dítě. Děj je sice přímočarý až prostý, ale provedení z něho dělá velice zamotaný a těžko čitelný spletenec, což je u akční fantasy trochu problém. Netvrdím, že v něm nejsou vtipné momenty a i některé souboje jsou celkem zábavné, ale pokud se to pak opakuje víceméně furt dokola, je to pouze únavné.
    Celý komiks je na úrovni kreslení si o přestávkách na základní škole, ale to je podle mne v pořádku, pokud si to někdo pak vydá vlastním nákladem, jak jsem pochopil i u tohoto dílka.
    Zajímavé je neumětelské kresbičky z komiksu srovnat s velkoformátovýmy kresbamy, které má autor na své webové stránce, to je docela velký rozdíl.
    Dále mě zarazilo sebevědomí a drzost autora, ohodnotit si vlastní výtvor sto procenty...
    Jinak jsem si naštěstí Čaromor koupil s předvánoční slevou, dát za to dvě stovky by mě asi dost zamrzelo, za 150,-Kč i s poštovným to beru jako raritu:-)
  • Le Porello
    Le Porello13.12.2011 14:24Věčná válka (paperback)
    Velmy příjemné překvapení. Knižní předlohu jsem nečetl, takže jsem si po dlouhé době mohl vychutnat klasický sci-fi příběh. Originální vize mezihvězného konfliktu i budoucnosti země a lidstva v blízké i daleké budoucnosti.
    Kresba mi trochu připomínala to nejlepší z Františka Kobíka, akorát s modernější kompozicí panelů i stránky. Akorát mám pocit že ženské obličeje Marvanovy moc nejdou, ale jinak super, pochválit musim i koloring.
    To jedno procento navíc je za Masarika;-)
  • Le Porello
    Le Porello6.12.2011 15:04Kix #01
    Bál jsem se, že má český komiks "intoušské" WTF období po prvních fanzinech za sebou... Díkybohu jsem se spletl =)

    Mě největší radost udělal Jíří Franta a i Vladimír je super.
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 12:10Voleman #04
    Mám pocit, že Jiří Grus se snažil celý příběh nějak chvatně ukončit, ve velkém akčním finále, bez nějakého většího vysvětlování nebo dalšího popisování jeho fikčního světa. Bohužel my přijde, že už ho Voleman ani Marire, Kamil a další prostě přestali bavit kreslit a psát. Přes zmiňovanou akčnost, my to přišlo nějak rozbředlý.
    Škoda, protože Voleman měl našlápnuto stát se nejlepší českou komiksovou sérií.
    Rozhodně se ale těšim na další Grusovy práce!

  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:27O přibjehi: Albína
    Souhlasím se všemy ostatnímy komentáři. Vrchol trilogie, který začíná podobně jako Keva příběhem obyčejný holky z vesnice na východnim slovensku, ale postupně ze zvrhne v napínavý thriller, který my nedovoli přestat číst dál, až...byl konec. Pro tentokrát jsem se v kresbě neztrácel, postavy byly jasně charakteryzovaný.
    Ještě bych chtěl ocenit práci s barvou v celé trilogii, kdy každá z knih a tří hlavních postav mají svoji barvu (Ferko žlutou, Keva modrou a Albína růžovou) a v černobílé kresbě jsou jimy vyznačené důležité postavy, předměty a texty.
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:19O přibjehi: Keva
    Kevu jsem četl jako první, nic moc jsem nečekal, ale byl jsem mile překvapen. Reportážní komiks o obyčejném člověku, který je zajímavě vystavěný, takže nenudí. Sám jsem při čtení porovnával svůj život s jejím a shledával rozdíly, které formujou život gadža a romky. Největší klad, že ukazuje Romy jako obyčejné Čechy , kterýmy skutečně jsou, ale mají to mnohem těžší; sice už trochu klišé, ale bojim se že v této době se bude muset připomínat čím dál častěji a stejně to bude prd platné...
  • Le Porello
    Le Porello30.8.2011 10:09O přibjehi: Ferko
    Mám pocit, že autoři sami se stratili ve Ferkově hromadě historek a báchorek, nevěděli si s takovou hromadou materiálu rady a občas už radši přecházeli do prózy s ilustracemi. Měl jsem ještě velký problém s rozlišením obličejů různých postav, kterých je nepřeberně. Ferko ve mě jako jediný z celé trilogie nezanechal výraznější citovou stopu a působil jako veskrze plochá a nevýrazná figurka.
  • Le Porello
    Čarodějnické speciály bývyjí nejvtipnější TV Simpsonovský díly. I tato kniha je o něco lepší, než běžné simpsonovské komiksové knihy, co jsem četl, ale pořád to nějak neni ono. K tomu ruší plynulé čtení různé "hry", rádoby strašidelné a "vtipné" texty, fiktivní reklamy a jiná vata. Už tak je pro mě celkem namáhavé se záplavou často chaoticky poskládaných oken s různobarevným podklady stránek prokousat...
  • Le Porello
    Le Porello4.1.2011 11:18Simpsonovi: Simpsoráma
    Moji první Simpsonovy a je až neuvěřitelné, jak se z výborného seriálu, dá udělat nudný a podprůměrný komiks. Nevtipné a nezajímavé scénáře i kompozize stránek a řazení panelů mě vůbec nenutí obracet stránky se zájmem, co bude dál. Jednoduchá kresba "vykýblovaná" jednolitýmy barvamy bez stínování se hodí do animovaného seriálu, ne do knihy a ještě my přijde dost odfláknutá.
  • Le Porello
    Le Porello11.11.2010 09:29Aargh! Výroční speciál
    Komiksový pravěk super! Původně jsem si myslel, že bude mít víc prostoru, ale alternativní komiks ze 70. a 80. let je taky výborný. Hlavně Metamorphosy od Martina Němce a konečně jsem si přečetl celou, tolikrát vychvalovanou, Cestu do země šafránu od Tučapskýho.
    Zbytek je jen do počtu, ale Oskar Ed opravdu moc potěšil, ikdyž je to jen dvojstránková jednohubka, zato s úžasnou atmosférou.
    A nakonec ještě nadprůměrně vtipný Voleman.
    Jako bonus tvrdé desky se skrytým písmem a víc než příznivá cena.
  • Le Porello
    geniální, trochu ukecané, ale geniální
  • Le Porello
    Le Porello15.9.2009 00:52Pixy
    Jak tak pročítampředešlý komentáře, neni co dodat
  • Le Porello
    Tak tenhle Donžon mě dostal zatim nejvíc, má slušný děj a spád, neni za každou cenu vtipný jako první díly zenitu, charaktery jsou mi sympatičtější a hlavně výborná Blainova kresba + dokonalý coloring
  • Le Porello
    Le Porello15.9.2009 00:40Donžon - Zenit #01: Kačerovo srdce
    trochu zklamání dané vysokým očekáváním a velmi vysokým míněním, které o obou autorech mám. Zábavné Dračí doupě (nebo jak se jmenovala ta česká varianta D'n'D), vtipně vypointované stránky, které většinou končí pro hrdinu nějakou těžko řešitelnou situací, s kterou se musí na další nějak vypořádat, aby zkončil ještě ve vetším průseru:-)...
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 18:18Watchmen - Strážci (2. vydání)
    Tak tohle člověk může číst a prohlížet si snad padesátkrát a vždy oběví něco nového. Absolutní klasika.
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 18:15Z pekla
    Parádní a velmy poučný, trochu mě zklamal závěr, podle mě trochu překombinový s odkazy na různý zločiny s Jackem nesouvisející a idilou v Irsku, ale zase to vynahradil bonus v podobě Honu na racka. Smekám před Moorem i Campbellem...
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 18:08Sin City #01
    Tohle je z Millerových knih u mě druhá nejoblíbenější (tedy z těch co jsem četl, první je Hard Boiled).
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 18:02Voleman #03
    Třetí díl je zatím podle mě nejslabší, podle mě má trochu problémy s tempem a gradací, ale furt je to vysoký nadprůměr a netrpělivě se těšim na další díly...
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 17:59Voleman #02
    V druhým díle se to začíná rozjíždět zase o něco víc, kresba je sice trochu jiná než u jedničky, ale je lepší, takže mi ten skok zas tak nevadí.
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 17:56Voleman #01
    první díl mě navnadil moc a těšil jsem se na další díly. Jako seznámení s hrdiny dokonalý.
  • Le Porello
    Le Porello16.5.2009 17:53Černá díra
    Hodně dobrý příběh o apuberťácích z "paralelního" světa, který se postupně vyvyne ve slušný thriller...některé obličeje se občas pletly, ale časem jsem si zvyknul.
  • Le Porello
    Le Porello15.5.2009 19:023x Kája Saudek
    Klasika, hlavně Arnal 100%, Peruánský deník 60%, Po stopách sněžného muže 90% = 83%
  • Le Porello
    Le Porello15.5.2009 18:54300
    Miller je lepší výtvaník než scénarista, příběh si po pár měsících nepamatuju, což znamená že mě moc nezaujal, kresby jsou OK.
  • Le Porello
    Le Porello23.9.2016 22:16ZERO #04: Kdo ohněm
    Pro Louzu: Aha, teď jsem si přečetl dovětek k tvému komentáři a omlouvám se za můj zbytečný komentář, ale stejně se těším ( podle mně, po přiliž akční trojce trocha psychedelie neuškodí) ...
  • Le Porello
    Le Porello23.9.2016 21:58ZERO #04: Kdo ohněm
    Pro Louzu: Tohle vyžaduje velmi krátký komentář k tvému komentáři: pleteš si Edgara R. Burroughse a Williama S. Burroughse. Oba byli spisovatelé a jejich slavná díla i osudy spolu nemají nic společného. Ještě jsem nečetl, ale jsem opravdu zvědavý jak to dopadne. W. S. Burroughse jsem v mládí žral a Kotův styl mi taky zatím celkem seděl...
  • Le Porello
    Le Porello9.1.2014Prodám
    Prodám dohromady za 700,-Kč:

    Kůstek #1: Útěk z Kůstkova
    Kůstek #2: Oči bouře
    Kůstek #3: Čas zabíjet draky
    Kůstek #4: Ostrozub, Vládce východního pomezí

    Všechny ve velmy dobrém stavu, poštou + 50,-Kč, osobní předání možné v Brně.

  • Le Porello
    Le Porello25.11.2012Koupím
    Koupím Vynálezy pana Semtamťuka.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 360 (cca 100926 Kč)
Mám: 372 (cca 109755 Kč)
Chci: 0
Sháním: 1 (cca 199 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 17
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0