Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 7 dalších ukázek

Koupit
Velká záhada zvaná AKIRA je napínavým dramatem odehrávajícím se v roce 2019... v roce jež předchází olympiádě, která se má konat v Tokiu na znamení snahy o znovuzískání blahobytu pozbytého ve třetí světové válce.

Původně vycházelo na pokračování v Young Magazine (No.24/1982 - No.17/1983) od prosince 1982 do září 1983

Scénář
Katsuhiro Otomo
Art
Katsuhiro Otomo
Obálka
Katsuhiro Otomo
Lettering
Jiří Hrbek (Daren)
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová
Žánry
akční, sci-fi
ISBN/ISSN
978-80-7449-907-4 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách s přebalem
Formát
179 x 257 mm
Tisk
černobílý s doplňkovými barvami
Váha
588 g
Stran
362
Cena
599 Kč
Originál
Akira #01 (Kodansha Ltd., 1984)
  • Norri
    Norri mecenáš5.11.2023 17:06Akira #01
    Měl jsem strach, aby to nedopadlo jako s jinou sci-fi manga klasikou - Ghost in the Shell - která se mi popravdě nečetla moc dobře. Akira je ale jiná. Má skvělé tempo a dobré postavy. Hlavní hrdinové příběhu nejsou žádní klaďasové. Jsou to “mladý zdravý delikventi první jakosti” a členové motorkářského gangu. Na jedné ze svých vyjížděk narazí na cosi, se je nenávratně zatáhne do záležitosti, o kterých neměli nejmenší tušení. Zápletka se odkrývá pozvolna a vyprávění postupně zrychluje. Konec knihy patří velkolepé motorkářské akci, která vás nenechá vydechnout. Nehýří to přehnaně humorem, ale vtipné momenty tomu nechybí. Když je potřeba, tak je to pěkně drsné, ale není to přehnaně explicitní. Docela mě to chytlo a těším se na pokračování.
  • martin28
    martin286.8.2023 17:02Akira #01
    Příběh mladých vyvrhelů, balancujících na hraně společnosti, kteří se jednoho večera zapletou s tajným vládním projektem. Děj od začátku do konce knihy pozvolna přidává na otáčkách. Ke konci se vše zvrtne v jednu nekonečnou akci na motorkách. Měl jsem problém ztotožnit se s jakýmkoliv charakterem, natož mu fandit. Celý motogang je parta drzých všehoschopných smradů bez zábran, kteří mě spíše srali, než abych jim fandil. Naštěstí to celé zachraňuje rouška tajemství okolo vládní organizace, která Vás nahlodá a donutí knihu dočíst. Předpokládám, že tohle stálo u zrodu inspirace pro Jedenáctku? Ale to už je jiný příběh. 80%
  • Covenant
    Covenant16.2.2023 13:34Akira #01
    Anime si už ani nepamatuju. To jsem viděl tak před dvaceti lety. U mangy jsem si řekl, že jako dobře. Se na to podívám, když už mám možnost, si to půjčit. A teď varování. Než začnete číst, připravte si něco k pití, možná i k jídlu a ujistěte se, že vás nebude nikdo rušit. Protože tohle je jednostopá jízda na motorce s rozbitými brzdami. Na konci se dostavuje ono obvyklé - kde mám další díl?! Jediné, co mi přijde přehnané, co patnáctiletí (i když delikventi), všechno dovedou a jak se rychle vyrovnávají se smrtí ... kohokoliv. Jak spadnou bez helmy z motorky v rychlosti vyšší, než povolenou a skončí jen s obvazem na hlavě... Ale to je prostě drsná budoucnost .... moment 2019 ... no chvilku to trvalo, než si to u nás mohl někdo přečíst v překladu. Za to veliké díky týmu Crew! (poslouchal jsem rozhovor s Pavlovským, kde se zmiňoval o zdlouhavém vyjednávání práv). Tato manga mě prostě nadchla a trefila se mi do nádrže. Přiznám se, že když si zrekapituluju příběh, byl poměrně krátký (na tolik stran), ale ta atmosféra! A hlavně a především a koukám, že budu psát to co ostatní, ale ta dynamická kresba je parádní! Když se prohání gangy na motorkách, úplně cítím tu rychlost a drsnost dopadů. Otomo prostě umí a já si jedu pro další dávku.
  • Mvelou74
    Mvelou7428.9.2022 09:58Akira #01
    Tohle je prostě komiksová bible. Naprosto úžasné. Škoda, že to není barevné :)))
  • Fort
    Fort17.7.2022 19:08Akira #01
    První pocit s Akirou v ruce je jako bych držel zmenšené Zlaté stránky. Do děje jste ihned vržení a z úvodu vůbec nechápete co se děje. Postupem času ve velmi pomalém tempu s filmovým střihem se příběh odvíjí tak, že budete chtít vědět jak bude děj pokračovat dál.
  • instageek_cz
    instageek_cz11.3.2022 11:51Akira #01
    Vítejte v daleké budoucnosti, vítejte v roce... 2019!:) Přesně tam je totiž děj Akiry zasazen. Je to cyberpunková vize polorozpadlé společnosti obnoveného Tokia, které bylo jako jedna z mnoha globálních metropolí znovu postaveno po zvěrstvech 3. světové války a finální zkáze atomových bomb.

    Jenže postavit nové zdi domů je o něco snazší, než napravit zdevastované lidské duše... A ačkoliv by už mělo být po všem, ve skrytu ulicí Neo Tokia se dál bojuje. Motorkářské gangy o území, tajemná skupina vzbouřenců proti represivní vládnoucí vrstvě, a obyčejní občané v tom chaosu prostě jen doufají, že se k ničemu nepřimotají.

    To vše v neuvěřitelně detailních kulisách. Člověk by nejradši do každého panelu vlezl, jak živoucím dojmem to působí. Tahle manga je zároveň v neustálém pohybu. Je nabušená akcí od začátku až do konce a před vašima očima se bude odvíjet skoro až filmový zážitek. Přidávání plynu, skřípění kol motorek, dunění výstřelů z pistolí, exploze, trhání asfaltu – snadno všechny ty rychlé střihy „uvidíte“ i uslyšíte.

    Kniha, kterou u nás vydalo nakladatelství Crew, je jako celek nádherná. Strašně příjemně se drží, čte, brožovaná vazba je poddajná, papír má takový správný old school feeling. Kresba je klasicky černobílá, pouze několik prvních stránek je barevných (a na jiném druhu papíru). Myslel jsem, že mě bude trochu štvát, že ty barvy už dál chybí (přeci jen i filmová adaptace je hotovým festivalem barev), ale vůbec, ani jsem si na ně během četby nevzpomněl.

    Pokud jste viděli film, tak tahle manga z něj zachycuje zhruba 30–50 minut. Těžko říct přesně, protože několik věcí je zde jinak, něco ve filmu není vůbec, něco má jiný timing, apod. Každopádně nesouhlasím s tím, že by první Akira byla jen nějakou představovačkou a úvodem. Už tady je to hutný a velmi napínavý příběh, na jehož konci budete chtít víc!:)

    Hodnocení: 9/10

    PS: Jestli jste anime Akira neviděli, tak vám doporučuji, ať si ho pustíte spíš až po přečtení mangy. I když to bude nejspíš trvat ještě několik let, než u nás vyjde komplet:)) Přeci jen, v knize se vše odvíjí a odhaluje pomaleji. A tím, že budete vědět, jak to všechno je už předem, se připravíte o výraznou část té úžasné atmosféry obklopující každou cestu za odhalením velkého tajemství.

    PPS: Ale pokud by vás i tak zajímalo, najdete na něj NESPOILEROIDNÍ recenzi na mém IG profilu instageek_cz :)
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle5.2.2022 18:04Akira #01
    První kapitola velké popkulturní ságy. Příběh je na začátku upovídaný, ale postupem času zde začne převládat akce. Postavy nejsou charakterově černé ani bílé a každá z postav zde dělá to co je pro ni výhodné. Kresba předčila svou dobu a je velice nadčasová. Celkově první kniha vytváří celkem solidní základy s vyvrcholením, které vás navnadí na další díl.
  • perak
    perak2.1.2022 18:05Akira #01
    Krásně udělaná kniha, věřím, že toto se originálu podobá více, než originál:). Kresba mi zatím po prvním dílu přijde lepší, než děj - propracovaná kresba je bez chyby. Příběh je zajímavý a pný akce. Jen mi trochu vadilo, že pár teenagerů je schopno poměrně snadno překonávat všechny nástrahy, zákazy a především, že na ně nemá ani vycvičená elitní armáda. Každopádně první díl je spíše jen intro a moc se těším na pokračování.
  • Daw8ID
    Daw8ID29.11.2021 20:14Akira #01
    Akira je samozřejmě kult a já jsem si ji na základě toho pořídil, nechtěl jsem si české vydání nechat ujít. Je to teprve druhá manga, kterou jsem přečetl a začínám zjišťovat, že to zřejmě není nic pro mě. Určitě musím jako první vyzdvihnout neskutečně detailní kresbu, proti které nemám co vytknout, opravdu se mi hodně líbí. Stejně tak pochvalu zaslouží příběh, který není těžkopádný, ale zároveň není ani předvídatelný. Čtenář je udržován v napětí, některé kusy informací se v rámci příběhů dozví, zbylé však čekají na rozuzlení v dalších dílech, které určitě minout nechci. Ale zatím mi úplně nesedly postavy (i když oceňuji, že v úvodní knize vlastně ještě vůbec nevím, komu fandit), jediná výjimka je Tecuo s pořádným bolehlavem, na který zabere jen Ibalgin 600 000. Dialogy mě také příliš neohromily a svérázný humor mě nějak míjí...jsem zvědavý, jakým směrem se rozjede další díl a přes nižší hodnocení se na něj těším. Čekání si mezitím zřejmě zkrátím čtením předělávky Bartkira a filmovou adaptací, se kterou jsem také ještě neměl čest.
  • Palebras
    Palebras21.7.2021 07:18Akira #01
    Ač mangu příliš nevyhledávám, Akira mě zaujala hned při ohlášení. O filmu jsem nikdy neslyšel a vlastně jsem neměl vůbec žádné povědomí o existenci tohoto díla. Proto jsem velice rád, že u nás Akira vyšla, jelikož se jedná o velice kvalitní kousek, který rozhodně stojí za přečtení i když mangu příliš v oblibě nemáte. Ihned ze začátku mě zaujalo zpracování, které je dle mého opravdu skvělé, včetně celkového vzhledu obalu i přebalu a vévodí tomu volba papíru, díky kterému je kniha i přes svou relativní obsáhlost krásně lehká a perfektně se při čtení drží. Co se samotného příběhu týče, tak zde jsem byl překvapen velice svižným akčním tempem vyprávění, kdy jsem očekával spíše ukecanější pasáže, ale ničemu to nevadilo a jako seznamovací večírek na úvod, první díl fungoval více než dobře. Velice se mi líbilo také přenesení děje do dnešní doby, kdy prakticky nic nepůsobí přehnaně, jako některé filmové vize z osmdesátých let, které se snažily zpracovat budoucnost někdy až vyloženě úsměvně. Kresba byla skvělá, přehledná a opravdu nemám co bych vytkl. Celkově hodnotím Akiru opravdu nadprůměrně a hodně se těším na pokračování, které postupně rozkryje celou záhadu a přinese odpovědi na vyřčené otázky.
  • trudoš
    trudoš editor9.7.2021 09:36Akira #01
    I přes takřka čtyřicetileté stáří jde pořád o komiks, který má co říct – a to jak obsahově, tak vizuálně. Japonec Katsuhiro Otomo je velmi talentovaný kreslíř, který dokáže vdechnou život futuristické budoucnosti, stejně jako postavám v ní žijících, přičemž čtenáři ani moc nevadí, že většina ústředních protagonistů jsou neurvalí teenageři, jejichž největší zábavou je polykat pilulky a dělat bordel na motorkách. Jako kdybyste partu z Trainspottingu zasadili do prostředí filmu Útěk z New Yorku. Ti frackové chvílemi lezou krkem, aby o pár stran dál přirostli k srdci, a tak pořád dál, až do samotného konce. Akira má přitom co nabídnout i dějově – na rozdíl od jiného slavného kultu The Ghost in the Shell, tady je zápletka srozumitelná a plná tajemství, jež čtenáře prakticky po celých tři sta šedesát stran nenechá vydechnout, přestože je mu jasné, že konkrétní odpovědi na otázky dostane až v dalších knihách. Tohle je poctivá práce, jež nezestárne ani za dalších čtyřicet, padesát či sto let.
  • tom173
    tom1734.7.2021 08:14Akira #01
    Tak nejdřív musím říct, že když mi kniha přišla, měl jsem trochu šok z papíru a provedení a napadlo mě jestli se mi do rukou nedostal nějaký zkušební výtisk. Papír působí jakoby někde ležel 40 let (což je možná pravda, jak jsem pochopil z videí Crwe, co všechno jim japonci nadiktovali, aby tu Akira mohla být vydaná). Přu čtení to samozřejmě nevadí a pokud to mělo vyjít v podobě mangy z 80. let, tak se to pravděpodobně povedlo. Působí to jako takový pěkný artefakt. Se samotným příběhem jsem se doteď nesetkal a film jsem neviděl, moje vědomosti o Akiře se smrskly na pár popkulturních odkazů ve filmech. No musím potrvrdit, že chápu ten kultovní status. Když vezmeme, že jde o 40 let starou mangu, jde o hodně nadčasovou věc. Zajímavé je, že příběh nemá vyloženě kladného hrdinu. Sledujeme partu sígrů v motorkářském gangu (možná inspirace moto gangy Bosozoku - navrátivší se vojáci WW2, co nebyli schopní návratu do normálního života, postupně jejich roli převzali teenageři v 60. A 70. letech). Ti se dostanou do konfliktu s vládou, která skrývá hrozivé tajemství. Vše na pozadí temného Neo-Tokia po pádu vodíkové bomby. Kulisy a setting jsou skvělé, atmosféra taky. Jednotlivé panely krásně prokreslené. Ocenil bych hlavně překlad všech mini nápisů na budovách, stěnách atd., čtenáře to pěkně vtahuje do děje a skvěle dokresluje dojem ze scény. První díl zatím rozdal karty a úplně mě neodpálil. Na dvojku se ale těším, protože mám pocit, že tady se může stát úplně cokoliv a to taky beru jako plus, jak je příběh nepředvídatelný.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.6.2021 13:08Akira #01
    Mám rád, když si člověk může číst o světě, který se odehrává v budoucnosti, ve skutečnosti je to však dnes už rok 2019, tedy minulost. Na komiksu mě fascinuje - krom toho, že se má jednat o zakládající dílo japonského kyberpunku - , že neuvěřitelně odsýpá; vždy vám nechá chviličku se nadechnout, ale za chvílí pádí příjemně dál. Stejně tak jsou zajímavé dějové střihy, které se odehrávají uprostřed stránky a přesto neruší. Je přede mnou komiks, který rozvíjí určitý moment záhady a tajemství, leccos naznačuje, ale to hlavní si nechává patrně na později. Co se týče brožovaného vydání, v podstatě se mi to dost líbí - určité lehce "brakové" žánry mají mít vazbu jak křížovky, jak tu někdo poznamenal; that's the spirit, bro.

    Jenom teď nevím, jak naložit s filmem, na který se teď chci kouknout. Nezkazím si něco, když se na to kouknu, než to tady vyjde? Poradí někdo?

    Celkový dojem: 80%
  • karl173
    karl173 mecenáš17.6.2021 22:59Akira #01
    Akira konečně u nás a také v mé knihovně! Čtení jsem si užil. Kresba je úchvatná a příběh je příjemně svižný. Nicméně na postavy jsem si musel zvyknout a místy mne rozhodili lehce nepřehledné akční pasáže. Jedná se zatím o první díl a tak počítám, že si to teprve sedá. Každopádně se ale těším na druhý díl. Za mě 4*
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš13.6.2021 20:06Akira #01
    Splnil jsem si svůj sen a konečně se dostal k Akiře v češtině. Čekání se vyplatilo a za tuhle mangu jsem moc rád. Líbilo se mi to, ale měl jsem z toho takový dojem, že se moc spěchá a nějak jsem se občas ztrácel. Navíc mi to přišlo jako seznamovačka, ale přese všechno to zapadlo a já byl naprosto spokojený. Skvělý zážitek. Prostě paráda. Těším se na další díly. Už aby to bylo. Tohle potěší i nemangofily. Edice vydání je prostě děs, svítek průsvítek, ale na druhou stranu, to není úplný průser, jen ta cena mě trochu zarazila. Nicméně Akira si tu cenu a edici zase obhájí. Takže si vyberte.
  • Honzile
    Honzile12.6.2021 12:18Akira #01
    První díl mangy Akira jsem slupl stejně snadno jako kluci motorkářský svoji pilulku a nemohu se dočkat dalšího dílu. S grázlem a antihrdinou Kanedou mnohdy nebudete souhlasit v tom, co právě dělá. Vaše sympatie si ale získá se stejnou lehkostí, s jakou se vrhá do všech nebezpečných akcí, která mu život přinese a svojí bezstarostností. Temný cyberpunkový příběh o dospívajících delikventech, kteří se zapletou do něčeho většího než si, kdy představovali, vás pohltí hned z kraje. Díky svižnému vyprávění vás tahle akční jízda se zajímavými postavami ze svých spárů jen tak nepustí. Ve spojení s precizní kresbou se jedná o velice povedené dílo, které si, alespoň po prvním díle, svůj status manga legendy zaslouží. Více na https://nerdopolis.cz/2021/06/08/recenze-akira-1-katsuhira-otomo/
  • Good Games
    Good Games mecenáš9.6.2021 21:44Akira #01
    Akira si ten legendárny status naozaj zaslúži a už z prvého dielu jasne cítiť, že sa jedná o nadčasové dielo, ktoré je svojím príbehom stále svieže aj po takmer 40 rokoch od jeho vzniku. Perfektné akčné sci-fi s peknou kresbou a síce mi pár strán trvalo kým som sa chytil, potom ma to maximálne pohltilo. Čakanie na druhý diel bude naozaj ťažké. =►Celá recenzia◄=
  • Sagikkun
    Sagikkun9.6.2021 11:51Akira #01
    Přiznám se, že mi chvilku trvalo, než mě Akira naplno pohltila a já začal hltat každou stránku. Ze začátku jsem byl trochu překvapený poněkud zběsilejším tempem a na první pohled jednotvárnými postavami. Avšak oba tyto faktory jsou to, co jsem si postupně užíval víc a víc. Akira má tempo nastavené skutečně perfektně, dobře dávkuje poklidné pasáže a intenzivní akční sekvence, přičemž mezi nimi dokáže plynule přecházet a nikdy vás nenechá pořádně vydechnout, ale ani začít nudit. Akce navíc vždy dokáže nabrat na neskutečných obrátkách, takže jsem často žasl, kam se až celá situace dokázala dostat a jak je to nepředvídatelné.
    A co se postav týče, ty jsou skvělé - uvěřitelné a vyvíjící se (avšak věřím, že zde je to pouhopouhá špička ledovce).
    Město a technologie jsou propracované, zavedlo se zde téměř vše, co dnes dělá cyberpunk cyberpunkem, příběh dobře pracuje s tajemnem, formát a celkové zpracování knihy je skvost, a celé je to prostě parádní, nemůžu se dočkat na další knihy!
  • Fry
    Fry admin6.6.2021 15:06Akira #01
    Akira #01 - Tohle mi dělá radost jelikož jsem už ani nedoufal, že se na náš malý trh podaří dostat sérii takového významu (!), jaký má právě Akira. Vydání jako takové je parádní (přebal, papír i SFXka), kresba naprosto excelentní, akorát ke scénáři jsem si napsal poznámku, že obzvláště ze začátku trochu drhly jednotlivé dialogy, asi v návaznosti na onen filmový střih vyprávění ... Za mě 4*!
  • Zack
    Zack admin5.6.2021 22:52Akira #01
    Tady je uplne zbytecny cokoliv psat. Akira je absolutni master class mezi comicsy a mel by si ho precist kazdy. Mozna jen dve poznamky:
    a] Prvni book je jen takovy uvod do postav. Neni to ten typ comicsu, kde si prectete prvni sesit a vite jaky to bude az do konce, Akira funguje predevsim jako celek a dost vyznamne graduje jak jde cas.
    b] Zapomente, ze existuje nejaky film a ze vite, o cem vlastne Akira je.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš4.6.2021 15:44Akira #01
    Akiru jsem zatím neznal, jenom jsem viděl pár záběrů z filmu, ale vzhledem k té auře okolo ("nejznámější manga světa" apod.) jsem byl celkem vyhajpovaný. A naštěstí jsem nebyl zklamán. Příběh odsýpá (i když tahle kniha je spíš jenom úvod), objevují se podivné věci, ale nechybí ani celkem dobrý humor. Kresba je pak kapitola sama pro sebe. Otomo si s ní vyhrál úplně neuvěřitelně a kromě parádních detailů jak na stavbách a strojích ale i v mimice a dynamice postav, je dobře zpracováno sekvenování panelů, které dost často působí dojmem filmového střihu (Otomo ostatně pracuje i na filmech). Je to prostě jízda a těším se na další pokračování. Zároveň musím pochválit zpracování. Vím, že se vydání protahovalo kvůli požadavkům z Japonska, ale myslím, že se to vyplatilo, kniha jako taková je parádní.
36289
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.11.2023 12:42Akira #01
    Tož jsem se včera podíval na ten film a skutečně mě překvapilo, jak jsou některé věci úplně jinak... skoro bez Akiry :D

    A kdyby někdo chtěl, tak tento pátek v kině Aero ve 20:40!
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš28.6.2021 14:23Akira #01
    V jednom videu myslím říkali, že film zahrnuje cca první 2 knihy a některé věci tam jsou jinak, takže nějaký velký spoiler by to asi být neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • Zack
    Zack admin22.6.2021 14:24Akira #01
    ad C vs TS (jsem se zeptal prekladatelky, at tu zbytecne nehadame):
    "Ahoj, autor chtěl u svého jména ponechat anglickou transkripci – copyright atd. Masamune Shirow to měl stejný, prostě jsou takhle na to zvyklí. Jinak ale v textu podporují českou transkripci."
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš22.6.2021 05:11Akira #01
    Vím že to museli vydat tak jak to vydali ale snad i křížovky za 49,- z levných knih mají lepší vazbu a papír...
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš21.6.2021 00:32Akira #01
    Jj, vzhledem k tomu, že Crew všude používá český přepis, bych řekl, že tady museli vyjít vstříc japonské straně, která z nějakého důvodu požadovala ten anglický (asi že je to víc "zažité" ve světě).
  • lantan1
    lantan120.6.2021 20:57Akira #01
    No to je asi jediné možné vysvětlení, že Japonci požadovali přímo tento přepis.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • lantan1
    lantan120.6.2021 20:51Akira #01
    SSP: Neber mě za slovo, ale někdo se tam (myslím) ptal proč to překládají Džundži, když je v AJ zažité Junji. Odpověď byla něco ve smyslu, že i to Junji je vpodstatě jen přepis do jiného jazyku a že Crew chce vycházet z přepisů do českého jazyka.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • lantan1
    lantan120.6.2021 19:53Akira #01
    SSP: Neřešilo se to na Crwi ve spojistosti s Džundži Ito vs Junji Ito? Ty budeš určitě vědět.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • Azalin
    Azalin mecenáš20.6.2021 09:28Akira #01
    Takže "Katsuhiro Otomo", ale "Tecuo"? Ach ty české překlady...
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš9.6.2021 22:31Akira #01
    Tak takhle voní mangy v Japonsku? :D
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš9.6.2021 21:26Akira #01
    To je snad první manga u nás, co voní jako opravdická manga :)
  • Fry
    Fry admin6.6.2021 15:46Akira #01
    Doppelganger: přesně tak, pátou hvězdu si schovávám na další díly. Tady jsem musel ubrat kvůli těm dialogům...
  • Doppelganger
    Doppelganger6.6.2021 15:26Akira #01
    “Série takového významu, parádní vydání, excelentní kresba!” a buch tam 4 hvězdičky :))
Četl/a (102)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, alchymista5, AlmightyMates , Azalin, Benny, binnmode, Black Bro, yo, Bubákolog, calvin10, charvos, Cinema Ranger, Covenant, cybern, Darth Raelchi, davidek, Daw8ID, desto, Doppelganger, fanae, farnhajt, filemon, filosh, Fort, Franta z Čokolády, frantavasil, Fry, Garp, Géba, georg, George Walker Bush, Georgíno J., Goldfinch, Good Games, Hanussen, hellblazer, Honzile, house192, instageek_cz, James, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Jonathan Arbuckle, Kamoš, karl173, KarlosJB, Kazumaki, Keno, Kerbellos, kubosos, Lachvos, Le Porello, Light, listr, Lord Baltimore, LuckyLjuk, Madao, majer, Mariohurbanek, martin28, Matthew, me, Mitsuko, Moyek, MP, Mvelou74, NecRoman, Nekrokok, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Osimchin, Paja78, Palebras, Pej, perak, petrSF, Plechy, Plocan, Poseidon1978, robur31, rockyt, Sagikkun, Schirru, SHORTY, Sikk, Sir_Pete, Stara.kryta, start05, t0mas, tom173, trudoš, vita, xflori01, Yaromil, Zanir, zgrywus
(185)
2Hitman3, 2scha, 81splinter, alchymista5, AlmightyMates , Anton Whatever, Askalon, Awakener, BadBoy, Benny, Berry669, Black Bro, yo, blackJag, bmc75, Bob, Bubákolog, calvin10, Caylen-Tor, charvos, CHester Turner, cobe, Corvus, cybern, Dali, davidek, Daw8ID, Deathwing, Deckard, deefha, delsemela, desto, Dexir, DKoscik, Doppelganger, dre, Erich, fanae, farnhajt, filemon, Filip123, filosh, Final, Flowtek, Fox01, Franta z Čokolády, frantavasil, Fry, Géba, georg, Georgíno J., Glumal, GORERATED, Hanussen, Hawwwran, herbert, Himlik, house192, IndyP, instageek_cz, invape, JackOneil, James, jankie, Jay-jay, jeanbaklajean, Jestrab2, jh666, jiskra, Jokke, Jonathan Arbuckle, Kamoš, kapicka, Karel Sec, Kareru, karl173, KarlosJB, Kazumaki, Keno, Kerbellos, kinak, Kjon, komik.sx, Kouzelnik7, krvinka56, kubosos, Lamahe, lantan1, Le Porello, listr, LuckyLjuk, M4rsellino, maara, Madao, mAGiic, majer, Mamut12, Mariohurbanek, martin28, Marvin, Matthew, Mauglí, me, merhyx, Mikei, mirror, Mitak, Mitsuko, Moyek, MP, Mr.Plysh, Mysak92, NecRoman, Nekrokok, Nexis, Noci, o2t2, Olesh, Onkel 1928, Osimchin, p3tris, Paja78, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pavouk, pearlxjam, pechna, Pej, PeNNy, Petr, petrSF, PH79, Plocan, Poseidon1978, RadimNemec, raimi, RaptoR, Ricarderon, rockyt, Rumburaq, Sagikkun, Saran, Satan__666, Schirru, seneke, sercial, SHORTY, Sikk, Sir_Pete, skepsi, Skot, sleepless, slothest, Stara.kryta, start05, t0mas, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, timek, tom173, Tomasino79, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TQChose, trudoš, Tyfus, valon, VasaX, Velkej šéf, vishnar, vita, vranakx, Vrenn, Were-chan, willis, worf, xflori01, xintax, Yaromil, yogi, Zanir, Zbysek2410, zgrywus
Chce (14)
Blacklarch, deadpool, Dezodoo, Draco nobilis, Fida, hypermlok, kisuke93, Lokusta, monty.cl, Nightmare, panjosef, RicHard. , skepsi, smazenapikantniskeble
Shání (2)
Marran, Nightmare