Myši, svádějící nekonečný boj o přežití a o to, aby se jim dobře dařilo v drsných podmínkách světa plného dravců, si na svou obranu založily Myší hlídku. Její členové jsou průvodci, průzkumníci, počasníci, stopaři a ochránci myší žijících na územích mezi teritorii. Udržují bezpečné hranice, vyhledávají nové bezpečné cesty mezi vesnicemi a provázejí po nich karavany se zbožím. V případě útoku se musejí postavit každému zlu a nebezpečí, které ohrožuje jejich teritoria.

Příběh sleduje dobrodružství tří nejlepších členů Hlídky – Borise, Justýna a Straše – na výpravě za odhalením zrádného spiknutí.

Příběhy Myší hlídky obdržely mnoho cen v mnoha zemích světa. Dostaly například několikrát cenu Willa Eisnera a časopisem Wizard byla Myší hlídka vyhodnocena jako nejlepší nezávislá dobrodružná kniha roku 2006. Server IGN.com ji navíc ocenil jako nejlepší nezávislou knihu.

V knize uvedeno chybné ISBN: 978-80-86152-08-8

Scénář
David Petersen
Kresba
David Petersen
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský
Obálka
David Petersen
Grafické úpravy
Václav Dort
Žánry
dobrodružný, fantasy
ISBN/ISSN
978-80-88152-08-8 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
215 x 215 mm
Tisk
barevný
Stran
204
Cena
699 Kč
Originál
Mouse Guard: Autumn 1152 (Archaia Studios, 2007)
  • louza
    Myší hlídce toho objektivně nejde moc vytknout. Fantasy je to převedené do myšího světa velmi zdařile. Banální začátek v podobě pátrání po zmizelém myším vesničanovi autor zručně rozvíjí do epického příběhu zasahující samou podstatu myší hlídky. Myší svět má do detailů zpracovaný a je vidět, že nabízí ještě hodně prostoru pro další příběhy. Zpracování je správně artově originální, ale vkusné. Petersen má v ruce všechny trumfy. Zajímavé téma, zajímavé zpracování, zajímavý způsob vyprávění. Zajímavý, že mi to tak úplně nesedí... Mám úplně stejný pocit jako karl173. Té knize něco schází. Nevím co.
  • karl173
    karl173 mecenáš12.9.2019 18:51Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Velmi příjemné zpracování klasického fantasy-dobrodružného příběhu alá Pán prstenů, který je zasazený do Myšího světa a zjednodušený tak, aby ho mohli pochopit i děti. Kresba je svá a je nádherná, že je radost na ní pohledět. Příběh jde od začátku jasně za svým cílem a je silně vypravěčský. Bohužel v příběhu má Myší hlídka jisté slabiny. Je to právě ona jednoduchost a přílišná přímočarost, která nedá čtenáři dostatečný čas, aby se nějak zžil s hrdiny a aby se dokázal více vcítit do tohoto světa a vše pochopit. Příběh totiž na nic nečeká a předhazuje jedno klišé za druhým a byť je zpracování originální, tak naopak děj téměř nepřichází s ničím novým a navíc než se nadějete, je konec. Tohle je zkrátka dobře odvedená práce, ale podle zcela bezchybné šablony. Komiks se čte velmi příjemně a není problém si ho pro svojí svižnost přečíst kdykoliv znovu. Zkrátka tady si oddechnete od okolního světa a ponoříte se do světa Myší. Bohužel něco tomu stále scházelo. Dost možná to nabídne hned další kniha, která má k tomu velké předpoklady a očekávání je na místě. 4*
  • Multiverzum
    Komiks pre deti? Nie. Pre všetkých!
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/neposudzujte-mysi-podla-obalu/
  • Fimi
    Bylo to takové příjemné pohodové čtení, krásný výlet do fantasy světa myšiček a jejich boj o přežití až jsem z toho měl takový pocit pohody jako dlouho ne z žádného komiksu. Moc pěkná kresba to jen podtrhuje, velmi povedené... sahám po další knize
  • JohnyG
    Překvapivě silné čtení s působivou středověkou fantasy atmosférou. To že jde o myši jen dodává jiné kulisy, ale dětské čtení to moc není. Kresba i barvy se mi moc líbily, někde se pracuje jen s náznaky a minimem textu, takže je příběh velmi svižný. Panely jsou velké a jednoduché, někde ale překvapí, jako třeba u krásně zpracovaného vyprávění legendy o Černé sekeře. Místy se věci vyřeší možná až moc rychle, takže si člověk musí rychle zvykat na nové lokace i postavy a děj pak působí trochu skokově a neuspořádaně. Celkově opravdu dobrý komiks.
  • Walome
    Velké překvapení. Produkci Comics Centra si v drtivé většině užívám naplno, ale tady jsem se trochu bál. Myšičky? Vážně? Čekal jsem infantilní fantasárnu pro děti. Fantasárna to je, pro děti klidně taky, ale infantilní určitě ne. Nejvíc se mi na Petersenovi líbí, že nechává komiks mluvit. Kniha postrádá nějaké sáhodlouhé dialogy, i přesto k postavám přilnete velice brzy. Panely jsou velké, mají atmosféru, jsou úžasně nakreslené a celé mě to neskutečně vtáhlo.

    Některé scény jsou opravdu působivé a zůstanou mi v hlavě asi dlouho (krabi). Fascinující je, že Petersen prakticky bez textu představuje funkční fiktivní svět, dodatky na konci jsou jen takové příjemné doplnění.

    Takže celá kniha velká paráda.
  • Blackhand47XD
    Krásná jednohubka pro děti i dospělé.
  • jh666
    K tomuhle se nemá cenu co rozepisovat. Prostě nádhera.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.11.2017 14:15Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Je to zajímavé, ale tento komiks nepatří mezi ty běžné, které vás buď vtáhnou a pohltí anebo naprosto a totálně odradí. Četl jsem ho celkem dvakrát s určitým rozestupem a poprvé jsem si řekl, že to je taková fantasy Farma zvířat a že ok. Prostě další netypický komiks v české kotlině do sbírky. Podruhé ale něco pootevřelo v mé hlavě a teď mi to přijde jako naprosto geniální komiks. Nejenže se mi poté dvojka četla výborně, ale ten příběh mi začal dávat smysl mnohem víc než předtím. Nechápejte mě špatně, příběh je v podstatě jednoduchý až prostinký, ale ten průběh, ty reálie, postavy a jejich vývoj, to je to co dělá Myší hlídku myší hlídkou. Vyprávění je tak poutavé a realistické, že bych byl schopen uvěřit, že tady někde pod námi je nějaký myší svět se svými vlastními problémy a životem. Do toho ta detailní a precizní kresba. Nejlepší je znázornění místností a exteriérů. Tolik detailů a vjemů v jednom. Najednou se to nečetlo tak rychle, jak se zdálo. Každý panel jsem si vychutnal a na to, jak nejsem zastáncem takových vazeb, tak tady mi to nevadilo. Kniha působila jako kronika, kterou někdo někde vyhrabal. "Nejhorší" na tom je, že se toho světa nemůžu nabažit a čekám na jakékoliv příběhy z tohoto světa. Comics Centrum avizuje, že budou pokračovat, tak doufejme. Negativní z mé strany jsou vazba knihy (malé formáty mi moc nesedí, i když se to tady přežít, viz výše), a cena v českých obchodech. Na druhou stranu, kvalita si své fanoušky najde a cena je pak podružná. Jsem rád, že jsem z původního "KOUPIT SI NĚCO, PROTOŽE UŽ VŠECHNO MÁM" (v tu dobu jsem to tak měl) přešel na "JEŠTĚ ŽE JSEM SI HO KOUPIL". Nedokážu popsat proč, ale mně se to prostě líbí a jsem rád, že tu máme další skvělé propracované universum. Kdo má rád silnou vypravěčskou techniku obrazu a slova dohromady, tenhle komiks doporučuji.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš19.10.2017 21:52Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Tak tu som zakopol. Po nadšených recenziách som tomu dal šancu, lebo to malo mať všetko čo mám rád. Zvieratá, dobrodružstvo, peknú kresbu a fajn príbeh.

    Lenže kresba je priemerná a strieda pekné obrázky s celkom škaredými a príbehom je to tiež viacmenej dosť nezaujímavé a príliš jednoduché. Vážne sa čudujem, že to má až tak nadšené reakcie. Chcel som to mať rád, ale nejde to a ku knižke sa už asi nevrátim.
  • Mitthrawnuruodo
    Přečetl jsem to na jeden zátah a líbilo se mi to, ale nevidím v tom nic moc výjimečného. Kresba místy super, ale spíš mi přišla nepřehledná, příběh zajímavý, ale na mě až moc jednoduchý.
  • erik
    Príjemné prekvapenie. Dejovo jednoduché, ale funkčné, kreslené je to famózne. Oku lahodiaca záležitosť určená skôr mladším čitateľom, ale príjemne si pri tomto dielku oddýchnu i rodičia. Myši bojujú o prežitie, ale okrem predátorov dôjde aj na vzburu vlastných. Fantasy komiksov tu vychádza málo, nuž som rád, že prichádza niečo nové.
  • MisaSutcliff
    K myškám mě svádí říct to samé jako k Hobitovi „To je ale miloučká pohádka!“. A taky vlastně je. Kresba je vážně krásná a roztomilá, myši patřičně odvážné a houževnaté, jejich svět krásně vymyšlený. Navíc je to vážně čtivé, jakmile jsem knihu otevřela, stránky mi ubíhaly samy. Za to jim odpouštím poněkud banální a předvídatelný děj a těším se na příchod zimy.
  • Kapis
    Kapis mecenáš24.10.2016 07:42Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Geniální zpříjemnění nedělního odpoledne. Opravdu mě to chytlo a nedočkavě slintám nad pokračováním, které by mělo vyjít prej začátkem listopadu.
  • 3DD!3
    Nápadité pojetí kombinující fantastiku a příběhy o zvířátkách. Petersen s přehledem vytváří živý svět plný hrdinů a nestvůr, ale i pletich, bitev, legend. Myší hlídka má sympatické postavy, každá je trochu jiná a dobře vyprofilovaná, takže čtenáře jejich cesta zajímá stejně jako to, která svině je zrádce. Dá se bez problémů číst dětem a dospěláka chytne taky.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.8.2016 13:40Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Tyhle komiksy jsou pro mě lahůdkou a ačkoli příběh je relativně plochý a přímočarý, miluju onen vytvořený svět, s jeho mapami, mýty a hrdiny. Krásná práce.

    P.S. Jo, kniha fakt divně smrdí. Asi myšinou.

    Celkový dojem: 90%
  • luky.kuky10
    Myší hlídka se u mě řadí mezi překvapení. Příběh, který se zdá být inspirovaný pánem prstenů (moje žena říká, že spíš hrou o trůny nebo možná baopak:-)) a i když jsou myšky roztomilé, nenechte se tím zmást, protože jejich příběh je napínavý a vůbec nechybí akce. Myší hlídka je komiks s jednou hezkou vlastností; a tou je totiž, že vám přiroste k srdci.. Tohke je jedno velké dobrodružství.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš10.7.2016 17:19Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Člověk se halt musí popasovat s faktem, že pro fantasy typickou epičnost a rozmáchlost zde nedostane. Slušná jednohubka ve velmi kvalitním vydání, ale peněz to teda je jak želez za tu chvilku zábavy. Do dalšího už asi nepůjdu, ale nahlédnutí do světa myších hlídky rozhodně potěšilo.
  • Fry
    "Myší hlídka #1: Podzim 1152" - Tohle je přesně to, co jsem měl na dětství nejraději ... Příběhy, mapy, dobrodružství a sympatičtí hrdinové. A jak to tak čtu, tak naštěstí nejsem jediný, kdo to vidí stejně tak. Příběh je sice zdánlivě jednoduchý, ale to v tomto případě to vůbec nevadí. Klidně bych si přečetl více takových krátkých příběhů, kterými tato kniha začíná, než dlouhý příběh na několik knih. Je fajn se u toho odreagovat a užívat si nádhernou kresbu ... Za mě 4*!
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš13.6.2016 15:58Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Moc pěkný komiks o myších. Dlouho jsem chtivě sledoval zahraniční obchody s originálem, až se trpělivost vyplatila a já si to mohl přečíst česky. A určitě budu kupovat další díly, protože tematicky i vizuálně je mi to blízké. Trochu tajemné, trochu bitevní a příběhové. Sice jsem měl tu a tam problém odlišit od sebe různé myšky, ale i tak jsem velmi spokojen. České vydání se povedlo a i obrazové přílohy jsou fajn. Jediná věc, co mě irituje a ruší na každém obrázku, jsou ty tři prsty na myších prackách.
  • kaylin
    David Petersen přišel s nenápadným komiksem, u kterého si řeknete, že to bude jen něco dalšího se zvířátky. Ale David Petersen dal komiksu "Myší hlídka 1: Podzim 1152" dobrý příběh, dal mu zajímavou kresbu a vytvořil něco, co je vhodné jak pro dětské čtenáře, protože to není příliš krvavé a drastické, tak i pro čtenáře dospělé, protože příběh je napínavý a až do konce není jasné, jak dopadne a jak se celá zápletka vyvine. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1181-mysi-hlidka-1-podzim-1152-85.html
  • ConanVJ
    Pěkný jednoduchý příběh podporovaný příjemnou kresbou. Textu zde moc není a uzavřený příběh hrozně rychle uteče. 80%
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš31.5.2016 12:31Myší hlídka #01: Podzim 1152
    Myší hlídka je okouzlující publikace s rozkošnými obrázky a srozumitelným příběhem o cti, odvaze a přátelství. Nejvíce ji určitě ocení dítko školou povinné, ale samozřejmě není vyloučeno, že se u ní bude stejně kochat i čtenář s nějakým tím křížkem na hřbetě. Pokud ve vás stále dřímá duch nevyzrálého škvrněte, případně máte slabost pro roztomilé chlupaté hlodavce v pláštících, nešlápnete s touhle knihou vedle.

    Více zde: https://edblok.blogspot.com/2016/06/mysi-hlidka-podzim-1152.html
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko26.5.2016 17:59Myší hlídka #01: Podzim 1152
    taková, komorní žabo-myší válka (akurát bez žab) na vážno -myslim, že žádná z myší se tam jedinkrát neusmála- s hezkou kresbou ..rozhodně nadprůměr
  • Lenny
    Příjemná pohádková fantasy pro děti i dospělé - http://bit.ly/1RnyJOS
  • cyboy
    Na Mysi hlidku jsem se docela tesil a vlastne nevim jaky si z toho mam udelat zaver. Kresba je pomerne hezka, provedeni knihy take (i kdyz u knih jsem zvykly na to ze z tiskarny voni a tahle spis pachne). Pribeh sleduje tri cleny mysi hlidky pri jejich patrani po zradci. Dej celkem smysluplne graduje, ale porad mam pocit ze tomu neco chybi. Mozna je to tim, ze jsme na zacatku serie (ktera ale zase neni buhvijak dlouha - ctyri dily zakladniho pribehu a ctyri dily vypraveni v hospode) a v pristim dilu uz me ten mysi svet pohlti, ale zatim to mam tak, ze mi vlastne bylo celou dobu jedno co se s hrdiny, potazmo mysim svetem, deje.
    Pro ty co vahaji nad koupi a nevedi o tom nic - jde o kontinualni pribeh odehravajici se na podzim roku 1152, jehoz hlavni dejova linka se na konci uzavira a pokracovani, ktere se ma odehravat v zime tehoz roku, bude urcite navazovat, ale nejspis s novym hlavnim pribehem a stejnymi hlavnimi hrdiny.
    75% (po dalsim dilu mozna hodnoceni prehodnotim)
3449204
Četl/a (132)
3DD!3, 81splinter, anka, Benny, Berry669, bierce, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, Blockholm, bob-premky, borknagar1, Bronn, calvin10, CaptainCzech, Chaolinek, charvos, ConanVJ, Const.ex, cyboy, dajik, Dalamar, Darth Raelchi, davidek, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, Elizabeth, Elnie, erik, farnhajt, Filip123, filmator, Final, foudy, Fox01, Fr3d_K, Fry, Goldfinch, Hawwwran, Himlik, Infarkt, J.Connor, James, jankie, japes, jh666, jindroush, jiskra, JohnyG, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keno, Kerbellos, Kil-Khal, Kokuun, koudak89, lacoste, Le Porello, Light, Lobok257, Lokusta, Lord Baltimore, lucmartincova, lukascus, luky.kuky10, mackin, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, massilia, Matthew, Mercurio, mindstormjak, MisaSutcliff, MonsterGyre, mozzu, mstefl, mywiel, M_M, nejakdivne, Nexis, Noci, NylKasbri, oleav, Olesh, pechna, petad, Poseidon1978, punisher, RadimNemec, raenius, RaptoR, Rezet, robertsedmik, rockyt, schefik, Schramm, Shake, Sir_Pete, spagr, start05, Stlucius, syon, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, Tomzany, Triša, trudoš, tukak, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, vranakx, Vrenn, VXP, Walome, Wiw, wolfgang, Yefery, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd
(228)
353638, 81splinter, Alfi, anka, Awakener, Azbest, batoo, bboorreekk, beanek, BeeSee, Benny, Berry669, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, borknagar1, bourgeois, burzum, calvin10, calviti, CaptainCzech, Caylen-Tor, Chaolinek, charvos, ConanVJ, Const.ex, Cr4sh, crush, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dalamar, Dali, DanielT, Darth Raelchi, DAxik, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, Elizabeth, Elnie, erik, farnhajt, fel68, felis, Fida, filemon, Filip123, Final, Fox01, Fr3d_K, Fry, Galupus, Glumal, Goldfinch, goldschmidchen, gongon44, grinder, hahahoho, Hanule_bambule, Hawwwran, Hebled, herbert, Himlik, Honzin, Hulik, husakpetr93, hyba1991, ikshorm, Infarkt, invape, J.Connor, Jak, James, jankie, japes, jerry67, jh666, jindroush, jiskra, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, Karolín78, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, kerb, Kerbellos, Kocour, Kokuun, komik.sx, koudak89, kubanec13, Kunden, lacoste, Lamahe, Le Porello, Light, listr, Lobok257, Lokusta, lucmartincova, luky.kuky10, maara, Mankin, Mariohurbanek, mart.in, Matej-29, Matio, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, mindstormjak, Miriyak, mirror, MisaSutcliff, MonsterGyre, mozzu, MP, Mr.Plysh, mstefl, M_M, namdnas, Netorack, Nexis, Niaz, Noci, noMster, oleav, Olesh, Paldini, parado, paulhunter, pavel, pearlxjam, pechna, perper, petrsimcik, pk123x, Poseidon1978, punisher, Qee, Radek Blacksad, RadimNemec, raenius, Raijin, raimi, RaptoR, Ricarderon, Rich, robcornick, robertsedmik, rockyt, RodRoder, Rowan, Saran, schefik, Schramm, Shake, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, SmoothNCool, spagr, spot, StanleyHu, start05, stepan.tichy, Stlucius, syon, T3ss, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, timek, Toe, tomasko33, tomastrejbal, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, Trevelyan, trudoš, tukak, tulipstros, Ukko, utresyby, vallyslayer, VasaX, Velkej šéf, vishnar, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, vteco, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xintax, xxaannddeerr, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, zlejzmrd
Chce (17)
Corvus, deadpool, filosh, Horstik, Komediant1842, Mamut12, Maty48, mike731, Montiseus, monty.cl, Neuro, Nightmare, nx, plaštěnkář, Plechy, TenCoJeZbytečnej, z-e-d
Shání (3)
buscheer, Corvus, Nightmare