• Log 1 = 0
    Log 1 = 09.11.2020 23:58Batman: Můj temný princ
    Kresba je fakt krásná, je vidět, že to není americká sešitovka, barvy, tóny, snad i panely (to už si moc nepamatuji, ale ono panelování se snadno zapomene, pokud se nedělají šílenosti ve stylu Snydera a Capulla v Sovím tribunálu).

    Sráží to scénář. Marini se tady nijak neobul do Batmanova "mythosu". Taková nenáročná věc. Líbili se mi záporáci, co dokázali být zábavní a zároveň zůstat hrozbou. Ale příběh se mi celkem vykouřil z hlavy, nedokázal bych si rozpomenout na víc, než je v anotacích. Pokud vím, celkem lineární pátrání po Jokerovi.

    A jestli ve mě měla vzbudit nějakou výraznou reakci ta holčička a její vztah k Batmanovi, tak sorry. (Pokud to čtou tací, co to nečetli a chtěli by, tak dál budou SPOILERY) Batman se chová normálně, myslím, že na jeho místě by se většina chlapů chovala dost podobně (mít samozřejmě jeho možnosti). Ale právě proto to nedává nějaký extra velký vhled do postavy. A i když to může působit překvapivě a originálně na někoho, kdo má Batmana zafixovaného jako osamělého bojovníka, tak pro někoho, kdo ví, že v hlavní sérii má syna s jednou záporačkou (a v starší kontinuitě měl dceru s jinou), k tomu pár dětí adoptoval a dalším poskytl přístřeší, prostě kdo ho zná jako hlavu Batfamily klanu, prostě není zbouchnutá servírka žádné terno.

    Zkrátka příběh, co neurazí, ale ani nenadchne, i když pobaví. Scénáristicky tři hvězdičky, musel bych si to oživit. Na čtyři celkově to vytáhne to výtvarno.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 09.11.2020 23:56Joker
    Komiks o Jokerovi. Pokud čekáte, že taková kniha vám dá nahlédnout do mysli tohoto padoucha, pochopit jeho kroky nebo nahlédnout na svět jeho očima a vidět jeho světlejší stránky, tak tady se nedočkáte. Tenhle Joker je svým způsobem ještě zvrácenější než obvykle. Je totiž svým způsobem velmi realistický. Neřeší se tu superhrdinské věci, ale spíše špinavé války gangů a mafií (i když se zde ukáže spousta dalších záporáků. A snad to nebude spoiler, když řeknu, že je tam, byť jen na chvilku.). Ale v tomhle v podstatě realistickém prostředí (nejdivnější jsou snad kostýmy místních bossů, díky kterým v nich poznáme ty ikonické padouchy) působí Jokerova nesmyslná krutost ještě děsivěji, protože ji kotví blíže ke skutečnosti. I Jokerovi věřím, že je fakt duševně nemocný, že to není nějaká podivná metahra. Není to žádný velký gore, ale místy z toho celkem mrazí. Kresba je záměrně hnusná, a přitom zaměřená na věrohodnost, klasické superhrdinské kresby nečekejte. Jo a vzhled Jokera je tu inspirován temným rytířem.

    K nejvyšším procentům tomu ale něco schází, snad je to tím, že od začátku se dějí hnusné věci (čti: Joker dělá hnusné věci), ale trochu tomu chybí gradace a možná osobní vazba k postavám. Všichni jsou tu mafiáni nebo náhodné oběti (krom jedné věci, a je to nejsilnější místo, ale nemá vlastně přímý dopad na příběh), takže to nezasáhne až tak tolik, jak by mohlo. A spousta věcí jsou jen epizody, co něco ukáží, ale kdyby se vypustily, tak se příběh ani nemusí moc měnit.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 09.11.2020 23:54Batman: Návrat Temného Rytíře
    Popravdě, kdybych to měl hodnotit čistě subjektivně bez kontextu, tak tomu asi musím dát o hvězdičku méně. Měl jsem takový trochu "hajp", že to je zásadní klasika. Očekával jsem zásadní a nadčasovou věc. A to jsem bohužel nedostal. Je to kdysi zásadní komiks, který ale dost zestárl.
    Hlavně po formální stránce, kresba sice není až tak retro a panelování je dost kreativní, ale u spousty komiksů téže doby jsem si ani pořádně neuvědomil, že čtu starou věc, tady jsem to cítil silně. A množství rámečků, ne úplně přehledných, bylo trochu iritující. Naštěstí jsou to "dobré" rámečky, nepopisují co máme vidět, ale dávají nám nahlédnout do hlavy postavám. Ale stejně, je jich tu prostě moc.
    Příběh také zestárl, protože se jím nechalo inspirovat spoustu navazujících autorů. Tady to sice začalo, a Miller je pořád v mnoha ohledech (Batmanovy metody, jeho konflikt s policií a veřejností, prohnilost Gothamu) větší drsňák, než ti, co přišli po něm, ale ten WOW efekt, který to nejspíše mělo v osmdesátkách, je už prostě pryč. A mám pocit, že byl nedílnou součástí toho, co vyneslo tohle dílo na vrchol.
    Tedy, pořád je to dílo, které stojí za přečtení, starého a nemocného Batmana, bojujícího s celým světem, jinde jen tak neuvidíte, a dá to člověku i nějaká ta témata na zamyšlení, i dnes. Ale prostě to není taková pecka, jako by se mohlo zdát z některých ohlasů.

    P.S. Tohle trochu odbočuje od samotného komiksu, ale pokud jste někdy slyšeli fanoušky filmu Batman vs. Superman omítat kritiku Batmana-zabijáka s odkazem na tento komiks, tak je to sprostá lež. Batman nezabíjí, a je to tu několikrát silně tématizováno. Tak moc, až si myslím, že uživatelé toho argumentu ve skutečnosti komiks vůbec nečetli.
  • Log 1 = 0
    To vám bylo tak romantické, až jsem zatoužil mít přítelkyni, se kterou bychom to mohli číst společně. Jestli vám připadá sousloví "romantický Batman" zvláštní, tak vlastně ano. Je to zvláštní. Ale je to kouzelné, a přitom to perfektně sedí k postavám, jak byly v tomhle runu ustanoveny (a nebyly ustanoveny až tak neobvykle). Asi je dobré mít alespoň trochu představu, kdo jsou jednotlivé postavy a mít k nim pozitivní vztah. Ne že by to vyžadovalo pochopení příběhu, ale přeci jen, je to romantika, pohled do soukromí superhrdiny, asi by to těžko mohlo bavit někoho, pro koho jsou to jen paňáci v kostýmech, co mlátí padouchy a pletou se mu. Tohle není komiks o Batmanovi, co číhá na střeše na nepřítele. Tohle je příběh Batmana, který sleduje setkání dvou osudových žen svého života, a který jde se Supermanem, jeho manželkou a svou snoubenkou na dvojrande. Někoho to asi nezaujme, já byl naprosto uvařený.
  • Log 1 = 0
    Proslulý komiks ve kterém dojde k zásadní události týkající se jedné ikonické postavy. Je proslulý právě díky této události. Je to totiž jediná zajímavá věc, co se v tom příběhu stane. Jinak je to úplná blbina. Vlastně ani ta Supermanova smrt není nic extra. A ten zbytek? Je zde Doomsday, záporák, kterému se dostane pocty, jenž se v tomto díle nedostala Lexi Luthorovi, generálu Zodovi ani Bizzarovi... a je to prosím vás obrovský humanoid, který vrčí, chodí, zabíjí a ničí. Nic jiného nedělá, nic jiného neumí, o nic mu nejde. Na férovku, takhle blbého záporáka jsem neviděl ani nepamatuju. Seriozně, nepamatuji si, že bych kdy viděl takhle blbého padoucha. Pokud samozřejmě nepočítám animovaný film Supermanova smrt. Doomsday jde a ničí. Útočí na něj, armda, superhrdinové, technoarmáda, Superman, on to kašle, zmydlí je a jde dál. A to je všechno, až do finálního souboje se Supermanem, ve kterém tedy umírají. Nejenže je to dějově prázdná série bitev, ani ty bitvy nejsou zajímavé (mlácení pěstmi, střílení paprsků. Taktické nápady? Nic.). A není to ani moc dobře kreslené. Jako jo, jsou to rané devadesátky, nemůžu čekat současnou kresbu, ale jako už jsem viděl starší věci kreslené líp.
  • Log 1 = 0
    Na začátku se dojíždí nějaké motivy ze znovuzrození, ale pak se jede nová linka. Je to plné akce, ale taky emocí. Ty jsou dost silné, ale přichází ve chvíli, kdy je postavám věřím. A rozhovor Flashe s padouchem je extrémně osobní, ukazuje to nejesenciálnější na problému "Co znamená být superhrdina" . Ne že by to v DC už nebylo řešeno statisíckrát, ale tady je to tak propojené s hlavní postavou a předešlým děním, že jsem si z toho na ten zadek fakt sedl. Silná scéna, jako celek silný nadprůměr. V kategorii zásadních děl to není, přeci jen to není až tak převratné nebo mistrovsky udělané, ale jestli něčemu můžu vytknout jen to, že to není mistrovské dílo, tak je to fajn.
  • Log 1 = 0
    Je to Batman. Pokud víte, co čekat od Batmana, tady to je. Je to cool, není to strojené, jsou tu nové postavy a témata, pracuje se i s charaktery postav. Je to temné a působivé. Ale není to ani nijak převratné, takže moc nemám co konkrétně pochválit, krom toho, že je to dobré jako celek.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:53Jack Wolfgang
    Svět, ve kterém jsou zvířata antropomorfní, ale žijí mezi lidmi, byť jako řekněme diskriminovaná skupina. Hlavní hrdina je kulinářský kritik a tajný agent, oboje na té nejvyšší úrovni. A taky vlk. Je to originální, je to fakt zábavné, je to hezky nakresléné. Není to taková pecka, jako Grandville, nesednul jsem si na zadek, je to "jen" bondovka, ale ze světa, s jehož specifiky si autoři hrají a jdou do toho naplno.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:52Cromwell Stone
    Šílený art, se šílenou kresbou. Do půlky jsem se nechytal, ale pak to do sebe začalo zapadat. Evropa, umělecké pojetí a stojí to za to. Nevím moc, co k tomu říct. Níž to dát nejde, je to fakt skvělé, pokud máte rádi tyhlety artové věci. Ale výš taky ne, protože na to, že to má být umění to ve mě zas takovou stopu nezanechalo.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:51Astonishing X-Men #01: Nadaní
    Několik mutantů obnovuje X-men školu pro mutanty, a do toho se objeví lék, který by z nich mohl udělat lidi. Jako, není to nejlepší superhrdinský příběh všech dob, ale postavy jsou rozdílné, jsou jasné jejich vztahy a motivace, akční scény zapadají do příběhu, který je o nich a jejich dilematech a rozkolech, humor je příjemně mimochodem a ne narvaný na sílu, ne všechno je černobílé. Jako jo, pokud vám tenhle žánr nic neříká, asi vás to nezaháčkuje, ale jinak to je nadprůměrná věc.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:50Tři králové
    Mašín, Morávek, Balabán, druhoválečný odboj. Zásadní téma, zajímavá věc. Kresba je moc pěkná, taková ruční, propracovaná a realistická. Autor umí vyprávět. A je to hodně promarněná příležitost. Protože to není úplně dobře pojato. Autoři se nám snaží ukázat co nejvíc činů a událostí aktivit této trojice, ale protože mají omezený prostor, je to všechno hrozně letem světem. Co pár stránek nové téma. Kontextu je tu málo (což trochu zachraňují medailonky osob vzadu, ale chápete, že při čtení se tam člověk dívat nechce), a takových věcí, co jdou na dřeň, nebo zanechají skutečný umělecký dojem, taky. Takže to není vstupní brána pro lidi, co ty tři neznají, protože se nebudou chytat, ani něco pro fajnšmejkry, kteří se nedozví nic nového. A i těm, co mají znalostí tak akorát (třeba já) bude chybět, že se vlastně nedozvěděli něco, co si nemohli přečíst v stručném životopise. Dva příklady za všechny. (Nebudu si hlídat SPOILERY, předpokládám, že každý ví, jak končili odbojáři). Morávek se dozví o popravě Balabána - kolik prostoru dostane smutek vojáka nad ztrátou přítele a spolubojovníka? Jeden panel, kde si zakryje oči. Morávek se setká z Gabčíkem (a jinými členy Silver A, ale ti jsou jen namalovaní na pozadí, nic neřeknou, a kdyby neměli medailonek vzadu, ani si jich nevšimnu). Morávek nesouhlasí s atentátem, ale Gabčík ho přesvědčí, aby jim slíbil pomoc. Hele, dala by se napsat divadelní hra, kterou by tvořil jen jejich dialog. Tady na to jsou tři bubliny. To není nadsázka, jsou doslova tři. Zklamání celkově. Ještě zmíním SFX (to jsou ty citoslovce vepsané do panelu). Normálně si jich nevšímám, ale tady jsou žluté a fialové, napsané výrazným fontem, a fakt strašně ruší. A že má Mašín, padající po osudném klopýtnutí k nohám gestapáků přes záda napsáno PÁD je prostě prasárna, který ten zásadní moment úplně ničí. Uf. No, rozjel jsem se, protože mě ten z většiny zahozený potenciál fakt mrzí.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:49Zatím dobrý
    Ambiciozní věc, závažné téma, umělecké zpracování. Úplně se to nepovedlo. Kresba je skutečně umělecká, ale ne úplně přehledná. Všechny kladné postavy mají červený koloring. Trapná berlička, a jasně ukazuje na problém. Kdo je na čí straně máme poznat z toho, co říká a dělá. Dvě dlouhé pasáže fungují dobře. První je finální útěk do Berlína. Jednoduchý přímočarý příběh party kluků, kterým jde o hodně a hodně jim hrozí. Skoro si myslím, že s pořádným úvodem by to fungovalo i lépe než výsledek. Druhá fajn pasáž je, když mladšího Mašína vyslýchá StBák. A jde na to stylem hodného poldy. Takže si povídají a je tam hromada flashbacků. StBák se Mašínovi snaží dostat pod kůži, Mašín se s ním snaží vyjebat. Občas se zdá, že jeden nebo druhý pokročil, a je to velmi zajímavé. Má to možnost dávat těm střípkům úvody a kontext. Dalo by se z toho vytáhnout víc, ale je to dobré. Jenže mezi těmihle pasážemi je etapa, kde Mašínové dělají odboj. Možná poznámka k mému pohledu na Mašíny: Nepřijde mi, že by měli nějaký vyšší plán a dělali huráakce, které měly ublížit komunistům, a coratellar demage je moc netrápila, což dovedu pochopit, ale určitě neglorifikuji. Autoři komiksu k nim mají pozitivnější postoj, ale žádný plán u nich také nemají. Takže se tato zásadní etepa rozpadne do hromady epizodek bez jasných souvislostí, ve kterých se čtenář ztratí. A otráví ho to, nebo alespoň mě to dost otrávilo, proto je hodnocení tam, kde je.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:49Avengers #01: Poslední návštěva
    Mstitelé se po těžkých časech dají znovu dohromady, a hned se musí vyrovnat s útokem ultramocných bytostí, proti kterým de facto nemají šanci. Jsou tam hlášky, marvel mytologie, a hlavně moc moc moc OP mlátiček. Přesně jeden z těch komiksů, kvůli kterým jsou superhrdinové pro někoho barbarská zábava. Ale popravdě, je to opravdu docela zábava, byť ve výsledku o ničem. Takže lepší podprůměr docela sedí.
  • Log 1 = 0
    Průměrná kresba, příběh dává celkem smysl, v tom ohledu, že celkem chápu, o co komu jde a proč dělá zrovna tohle (byť je to často "protože nedokážu sedět na zadku a chytám se stébel"). Ale je dost odbytý, skáče od místa k místu a většina zastávek je zpětně celkem zbytečná. A nevím, jestli mají být Spider-manovy hlášky vtipné (nejsou) nebo záměrně trapné (tak proč jsou v každé druhé bublině), ale štvaly mě opravdu dost. Co to zvedá o hodně nahoru je scéna, kde si Spider-man vyříkává nějaké věci s JJJamesonem, to je jedna ze scén, které si budu pamatovat. Ale na víc, než lepší podprůměr to nestačí.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:46Deadpool #01: Mrtví prezidenti
    Tohle je totální konina. Nesmrtelný žoldák Deadpool bojuje s nemrtvými pokřivenými verzemi amerických prezidentů. Což je originální námět na akční komedii, popravdě. Ale kresba je průměrná, příběh nedává smysl a hlavně ty vtipné hlášky jsou neskutečně trapné. Fakt moc. Níž nejdu, protože to má pár nápadů, mezi tím trapným hnojem se při té neuvěřitelné kadenci najde pár věcí, kterým jsem se zasmál, byť perly to taky nejsou, a hlavně protože mám pocit, že autoři vytvořili to, co chtěli. Asi se to někomu líbí. Mě ne.
  • Log 1 = 0
    Log 1 = 07.11.2020 16:44Watchmen - Strážci
    Pokud vás zajímají superhrdinské komiksy, tohle si prostě musíte přečíst. Víc snad ani není potřeba dodávat.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 10 (cca 4560 Kč)
Mám: 5 (cca 2053 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0