Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Země indiánů je napínavý mix dramatu z prostředí organizovaného zločinu ve stylu Rodiny Sopránů a současné kultury původních obyvatel Ameriky, napsaný uznávaným scénáristou Jasonem Aaronem (The Other Side) a zhmotněný drsnou kresbou R. M. Guéry (Heavy Metal)

Obsahuje sešity série Scalped #1-5

Scénář
Jason Aaron
Art
R. M. Guéra
Obálka
Mark Simpson (Jock)
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Štěpán Kopřiva
Žánry
akční, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-7449-274-7 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
354 g
Stran
128
Cena
329 Kč
Originál
Scalped #01: Indian Country (Vertigo (DC Comics), 2007)
  • martin28
    martin283.3. 17:23Skalpy #01: Země Indiánů
    Do městečka v indiánské rezervaci přijíždí alfa samec a ultradrsoň v jedné osobě. Ten, který nejde pro ránu daleko a zabíjení je pro něj stejnou rutinou, asi jako je pro průměrného občana ranní hygiena. Ano, komu jinému taky na tomto bohem zapomenutém místě připnout šerifskou hvězdu? Skalpy jsou drsné čtení plné násilí, drog a věčně nadržených indiánek, čili je tam vše co potřebuji. Jako úvod výborné, ale nepochybuji o tom, že lepší knihy teprve přijdou. Howgh. 90%
  • TakyNečetl
    TakyNečetl11.5.2023 13:46Skalpy #01: Země Indiánů
    Skalpy jsou potenciálně nesmírně zábavný. Všichni ti indiáni, dudy a střelivo. Plešatej Vinnetou, obtloustlej Inču-čuna a Ribanna, co roztahuje nohy na potkání všemu, čemu mezi nohama čouhá tomahawk. Potenciál jsem viděl nemalej. Jenže při čtení se nějak nenaplnil, spíš se lehce vytrácel, děsně kulhal a nadával mi do řídkých průjmů.

    Jason Aaron na mě štěká ostrý hlášky snad v každý druhý bublině, ale já ti nevím, bratře vepřový koleno, na mě to nějak nedělá dojem. Asi už nejsem cílovka. Před deseti rokama bych cílovka dozajista byl, ale to jsem ještě neměl prachy, abych si mohl kupovat komiksy jen tak na náčelníka slepou patrónu.

    Co já vím, třeba se mi splaší koně v hlavě a zkusím ještě druhej díl, třeba to přijde, vykouřím dýmku míru a zapomenu na sekyru. Do tý doby to ale hodnotím třema slepýma kulkama v zadnici komiksovýho průměru.
  • Delphín
    Delphín22.7.2022 15:37Skalpy #01: Země Indiánů
    Parádní start série. Aaron rád píše psychopaty a tady jich má tunu. Skvěle vyobrazené prohnilé prostředí, jenž obývají trosky, jen zdánlivě připomínající lidské bytosti.
  • Negan
    Negan2.2.2021 11:45Skalpy #01: Země Indiánů
    Velmi zajímavý komiks. Děj funguje a bavil mě. Kresba je fantastické, ale občas mě štvalo jako postavy vypadají na každé straně trochu jinak. Postavy byli fajn. Vydání je klasický paperback, možná by bylo lepší kdyby šlo o hardback. Obálka se mi líbí.
    Celkové hodnocení: 8/10
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš20.12.2020 19:07Skalpy #01: Země Indiánů
    Závidím každému z vás, kto do tejto série ešte len vstupuje. Ak sú aj vaše očakávania našponované vysoko, verte mi: nič neviete. Vynikajúca záležitosť. Tony zaujímavých otázok bez (zatiaľ) odpovedí, univerzum je na jednej strane skvelé (perfektný Zlý kôň a okolité postavy, atmosférická rezervácia Prériová ruža), ale samotná zápletka (tajný agent FBI infiltrovaný do skrz naskrz skorumpovaného prostredia) nie je práve najoriginálnejšia. Prvý diel každopádne šupa za 4*. Krásna, naliehavá a intenzívna kresba. Keď som otváral prvý diel, nič som o tejto sérii nevedel. O pár rokov neskôr ju CREW skompletizovala a môžem s čistým svedomím povedať, že ide nepochybne o jednu z najlepších komiksových amerických sérií. Vôbec. Ale je pekne drsná, takže bacha.
  • MEGA
    MEGA13.6.2020 13:36Skalpy #01: Země Indiánů
    Tak jsem se znovu pustil do Skalpů a je to stejná pecka, jakou si ji pamatuju. Aaron se s ničím nepáře a hned na začátku dostaneme mnoho šokujících momentů. Ty by ovšem nefungovaly bez propracovaných postav a konfliktů, které je proti sobě staví. Co tuto sérii odlišuje od ostatních je zasazení. Indiánská rezervace je špinavá a shnilá až na kost a to se odráží na dialozích, ve kterých se vulgarismy nešetří. Přidejte k tomu téma rodiny, rasových problémů a pomsty a máte zde něco geniálního.
  • james89
    james8928.3.2020 11:10Skalpy #01: Země Indiánů
    Okomentuju tady celou řadu hromadně, protože jsem jí přečetl na jeden zátah. Super, drsný, chytlavý, je potřeba dávat pozor kvůli skokům v čase. Co mi možná trochu vadilo, tak určitá nespravedlnost a zrada některých postav...
  • sedw
    sedw12.1.2020 23:22Skalpy #01: Země Indiánů
    Začátek série, který se s ničím nepáře. Čtenář je vhozen do drsného děje, který v prvním díle ani na chvíli nezpomalí. Kresba k příběhu sedí naprosto dokonale.
  • jh666
    jh6661.12.2019 08:28Skalpy #01: Země Indiánů
    Proč jsem to tak dlouho odkládal. Naprosto skvělá série s atmosférou tak hutnou, že by se dala krájet. Aaron asi fakt napíše dobře všechno, na co sáhne.
  • Norri
    Norri mecenáš18.6.2019 21:54Skalpy #01: Země Indiánů
    Drsné nakopnutí série! Měl jsem celkem strach, abych po všech těch kladných referencích a dlouhodobém natěšení nebyl zklamaný. Musím říct, že Země indiánů mě vůbec nezklamala. Scénář nás po hlavě hodí do hnusného světa tak moc pokřivených charakterů a vztahů, že je už nenarovná asi ani smrt. Najednou jste v těch sračkách až po uši, zhnusení i fascinováni zároveň, a scénář vám začne pomalu odhalovat skryté smyčky a dávné křivdy, a vy si postupně na ten svět začínáte zvykat a jste zvědaví, jak to bude dál. Navíc je k tomu výborně zvolená kresba. Žádné přeslazené líbivé obrázky - pěkně ostrý, místy lehce nepřehledný, ale vždy velmi promyšlený art.
  • Kapis
    Kapis mecenáš17.6.2019 11:12Skalpy #01: Země Indiánů
    Tak, kupoval a četl jsem každý díl, hned jak vyšel, ale když jsem se pokusil číst osmé pokračování, zjistil jsem, že jsem ztracen a požitek by byl poloviční. Tudíž, počkal jsem, až budu mít sérii komplet a po zkušenosti se 100 náboji to jedu pěkně v kuse od začátku, přece jenom, není to 11 let, ale i skoro 4 roky je dost velká mezera. No a co říci po přečtení prvního dílu? Opět jsem se ponořil do bahna, špíny, krve, říznutého fetu, levného chlastu a nelítostné brutality, až se mi zas blbě spalo. Postavy, když už je trochu pamatuji z následujících dílů, hned dávají lepší smysl a rozpoznávám je, protože kreslíř svým brutálním surovým špinavým stylem čtenáři jejich identifikaci neulehčuje. Stejně tak děj dává hned lepší smysl, protože autor skáče v čase tam a zpátky jako splašený mustang. Určitě jedna z nejvýraznějších sérií u nás, rychle dejte mi lajnu druhého dílu!!!
  • mearez
    mearez5.3.2019 17:49Skalpy #01: Země Indiánů
    Na tento komiks jsem jednou narazil v Crwi. Moc mě nezaujal a to ani příběhem, ani kresbou. Ovšem jsem se rozhodl, že tento rok doženu veškeré komiksové resty, a tak jsem se dostal právě ke Skalpům.
    Upřímně řečeno, tenhle komiks je typická seriálová vztahovka obalená v porádně drsný a syrový atmosféře indiánské rezervace. Já vztahovky moc nemusim, ale k mému překvapení byl toto nářez. Aaron skvěle pracuje se všemi prvky, které nám v komiksu představí a po slabším prvním sešitu se do toho Aaron opře a servíruje nám extremně kvalitní dospělou podívanou, se skvělejma postavama a strašně dobrou atmosférou. Kresba tyto prvky krásně doplňuje a ještě umocňuje, takže celkový dojem z komiksu je neskutečný.
    Aaron mě dokázal taky ošálit a servíruje čtenáři celkem typickou vztahovku v dospělém kabátu, takže vytváří dojem naprosto skvělého komiksu. Trošku mě na tom vadila ta seriálovější atmosféra, ale to jsem schopen překousnout. Za mě 4*.
  • zlejzmrd
    zlejzmrd26.1.2019 10:23Skalpy #01: Země Indiánů
    Připadal jsem si při čtení, jako bych šel na myš s bazukou a ona mi přitom nakopala sedací soupravu pomocí bojového umění. Drsný komiks ze světa indiánské rezervace není pro slabší povahy, které propagují světový mír a slunce v duši. Tohle je od začátku pořádný nářez, který se nebojí ničeho a totálně vás to zasáhne. Jason Aaron opět ukázal, že mu nic není svaté a i matky nemají na tomto světě nic jisté. Aarone děkuji. Dokázal jsi mi, že po "Mužích hněvu" tu je další super komiks, který jsem musel přečíst a už se těším na poslední díl, který tu přistane od CREW v roce 2019. S kresbou jsem se musel chvilku sžívat stejně jako jsem to měl u "100 nábojů" od BBart. Dialogy jsou taky hezky promyšlené a rozhodně si díky nim nejdou postavy pro ránu daleko. Doufám, že něco podobného tu bude vycházet nadále. (M.K.)
  • hroubek
    hroubek24.11.2018 21:58Skalpy #01: Země Indiánů
    Ze začátku jsem nevěděl co od toho mám čekat, ale s každou další stránkou jsem byl nadšenější. Hodně mě sedlo, že se jedná o dospělý komiks, který je nekompromisní a pro vulgární slovo nebo pěstí do obličeje se nejde daleko. Jason Aaron do toho šlape, ale nikdy se nedostaví pocit, že to je jen póza na drsnost. Snad se dostanu k dalším dílům, jelikož tohle mě sedlo.
  • VanTom
    VanTom16.5.2018 20:40Skalpy #01: Země Indiánů
    Úvod drsného krimi ze 'Země indiánů' nešlape na plyn, ale řádně představuje a rozestavuje zajímavé postavy s narušenými vztahy v neokoukaném prostředí, které v následujících událostech jistě rozehrají nelítostné drama. Skvěle k němu pasuje zvláštně "špinavá" kresba, díky níž rezervace Prérijní růže vypadá jako hnusná skládka, poslední místo na Zemi, kde byste chtěli žít.
  • Alfi
    Alfi30.4.2018 22:17Skalpy #01: Země Indiánů
    Pripomína mi to štýlom rozprávania prvú sériu True detective. Pochopiteľne, True Detective bol natočený až po vydaní Skalpov. Geniálny comics.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš28.12.2017 00:59Skalpy #01: Země Indiánů
    Dlho som túto sériu ignoroval kvôli kresbe, ktorá sa mi pri listovaní komiksom vôbec nepáčila. Dal som však tomu šancu a som spokojný. Skalpy 1 si udržali moju pozornosť celú dobu a ani raz som sa nenudil. Je to síce občas trošku zbrklé, tá kresba mi nesedí a naozaj to nie je komiks, ktorý si budem len tak listovať viackrát do roka, ale je to dobre napísané, drsné a veľmi pútavé. Som zvedavý na ďalšiu časť.
  • Fimi
    Fimi mecenáš30.11.2017 23:00Skalpy #01: Země Indiánů
    Aaron je zvíře, první kniha Skalpy a jsem nadšený, kresba mnohdy zmatená, ale příběh, ten to vynahrazuje. Výborná serie, jdu do dalších dílů
  • trudoš
    trudoš editor7.5.2017 06:18Skalpy #01: Země Indiánů
    Jason Aaron je moc zlý a ošklivý člověk. A za to, co dělá svým hrdinům, by si zasloužil vyloučit z klubu etnicky uvědomělých scenáristů. Nebo naopak pochválit za solidní ukázku lidské špinavosti.
    Na Skalpech je fantastická především ta přímočará nekompromisnost. Kriminálka z indiánské rezervace zbavuje čtenáře jakýchkoliv iluzí o ušlechtilém národu lovců, či férových hrách státních vyšetřovatelů. Vyprávění je to drsné, stejně jako země, ve které se odehrává, a nijak nepřikrašluje ani jednu ze stran spletitého konfliktu. Sám Dashiell Zlý kůň je pak postava divoká, arogantní a násilnická, která jde přes mrtvoly čehokoliv, jen aby dosáhla svého. Přesto pořád vychází jako ta nejsympatičtější figura celého příběhu.
    Tohle je poctivá dávka rudošského noiru, ať už si pod tím představíte cokoliv. A taky fyzický důkaz toho, že spravedlnost je jen slovní obrat. Kdyby totiž skutečně existovala, musela by Země indiánů být nejprodávanějším komiksem v dějinách a ještě by se o ní přednášelo na školách.
  • Fimi
    Fimi mecenáš21.1.2017 10:55Skalpy #01: Země Indiánů
    mé první seznámení s Aaronem a musim říct, že tohle je opravdu jízda....hnus dezolát, chlast, drogy, kurvy, zabíjení a drsná kresba Guéry....větřím jednu z nej serií u nás po boku s Mýty, Ságou a Mezi řádky
  • 3DD!3
    3DD!318.7.2016 10:28Skalpy #01: Země Indiánů
    Aaron Skalpy rozjíždí na nejvyšší otáčky. Dashiell Zlý kůň je ultimátní bijec a sociopat, ale taky je to indián a Prérijní růže byla po asi třináct let jeho jediný domov. Nenáviděl to tam a teď se tam musí vrátit. To proč a kdo to sakra je, předčilo má očekávání. Osobně indiány moc nemusím (jsem přežraný Vinetoua), ale slizkost a kmotrovitost Rudé vrány - to je čistokrevná gangsterka jen kořeněná exotickou současností původních (čistých) obyvatel nového kontinentu. Hoka Hey v další slibné sérii a už aby tady byl další díl.
  • louza
    louza19.4.2016 09:48Skalpy #01: Země Indiánů
    Se skalpy je potíž, že jsou v některých ohledech naprosto dokonale vymazlené a v jiných pak nechutně rozbředlé. Chápu, že první kniha má za úkol připravit pole neorané a ve své podstatě se jí to i daří. Ale přístup k hlavní linii, kdy autor neustále iteruje kolem jedné vraždy, přidává nové úhly pohledu, ale v podstatě pořád mele to samé u mě neobstojí. Tím spíš, že zpočátku čtenář absolutně nemůže tušit která bije, což se během první knihy dost děje. Nebýt famózní kresby a bezchybné stylizace (kdyby příběh například kreslil Romita Jr.), nevím jak by to dopadlo. Mexičtí tvůrci naštěstí ví jak vypadá zaplivané ghetto, protože v něm patrně vyrůstali. Přestože barvy jsou neméně skvělé, stále mi hlodá kdesi v hlavě červík, jak by to asi vypadlo černobílé...
  • S4TW
    S4TW3.3.2016 20:38Skalpy #01: Země Indiánů
    Wow, tak to jsem nečekal, že to bude až taková bomba. Po Sin City jsem hledal něco podobně drsného, naturalistického, sprostého a násilného a hle, našel jsem Skalpy a přesně to, co jsem chtěl. Abych neuváděl v omyl, tak se SC to má společného především tu drsnou a nelítostnou atmosféru a to, že to je skvělý komiks, jinak je to zase něco jiného. Absolutně originální prostředí indiánské rezervace v moderní době. Skvěla a přehledná kresba s nádechem depresivních a ponurých barev jen podtrhují celkový skvělý dojem. Hlavní postava, a vlastně všechny postavy, jsou hajzlové, jak se patří, ale i tak si je oblíbíte. V podstatě se jedná i o detektivku, tudíž jste neustále v napětí, kam dál se příběh posune a finále (poslední dvě stránky) komiksu to jen umocní, takže mi nezbývá než otevřít druhou knihu a hltat to dál. Zjednodušeně řečeno: noirovka jako prase!
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.7.2015 13:28Skalpy #01: Země Indiánů
    Vždycky jsem se zajímal o genocidu původního obyvatelstva Ameriky Evropany a později těmi pravými Američany. Bohužel o této genocidě, stejně jako třeba o té Turecké na Arménech či té Belgické v Kongu a mnoha, mnoha jiným nevychází téměř nic. Furt se řeší a připomíná hromadami ne vždy kvalitních knih a filmů jen ta jedna - a je to už kapku únavné. Proto jsem byl hodně zvědavý na tento komiks z indiánské rezervace.

    Komiks není primárně o tom, je to krvavě drsná, psychologická noirovka, ze které ale čiší to, co se ze zbytků kdysi hrdé civilizace stalo. Tam, kde nestačilo olovo, přivezl běloch nemoci a chlast. Je prokázáno, že původnímu americkému obyvatelstvu – nejmarkantnější je tu u Inuitů - chybí jistý enzym, který pomáhá rozkládat alkohol. Alkohol je pak pro ně zcela devastující. Ano, tento komiks není ani zdaleka primárně o genocidě Indiánů, ale jsem rád, že to, co s nimi nenasytná krvelačná evropská civilizace, v čele s milosrdnou církví chudoby, pokory a lásky k bližnímu, provedla, zní vzadu v příběhu jako basový podtext u dobré muziky. Jsem rád, že z toho sálá ta křivda a bezmoc, kterou musí zažívat v těch neúrodných kouscích jejich původní země, kde je Američani pozavírali. Tento záměr se autorům jednoznačně vyvedl.

    Surová a neuhlazená kresba s přímo filmovým střihem dává komiksu ještě větší dynamiku brutálním postavám a neutěšené bezvýchodnosti lidí v koncentráku. Sem tam mi Kopřivův překlad zaskřípal v uších, stejně jak u Criminalu, třeba takovým slůvkem “hajzlík“, "řídkým/hustým/ průjmem", či jiným prasomrdským výrazem, který mi k dané situaci nesedl. Stejně jako třeba takové nadužívání Ježíše zkurveného Krista, které kdysi v malých dávkách bývalo vtipné, ale rozhodně se jedná o jeden z nejzajímavějších počinů, co u nás vychází. Konec dává tušit, že prvních pět sešitů byl pouhý rozjezd a je se na co těšit. A navíc je to ukončené, a u Crwe mám tak nějak jistotu, že to dovydají do konce, Velký duch je provázej a ochraňuj!

    95%

  • Ricarderon
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 39330.5.2015 14:05Skalpy #01: Země Indiánů
    Jak už bylo řečeno níže. Je to noir jak prase, takže paráda. Věci co mě osobně na tomhle komiksu nejvíce uspokojují? Za prvé kresba, za druhé hlavní postava Dashe 'Zlého koně', za třetí prostředí rezervace Prérijní růže. O Skalpech jsem nevěděl, dokud u nás nevyšly a tak je to pro mě celé úplně nové a teprve jsem se s tím seznámil. Ale druhej díl už čeká jen na vytažení z knihovny, takže se těším co přinese příběh dále. Především ten otevřený konec mě zajímá..
  • brkowycz
    brkowycz24.4.2015 12:54Skalpy #01: Země Indiánů
    Kde jsou ty časy, kdy s váma indiáni závodili v loďkách a nejhorší, co mohli hrdinovi udělat, je vysekat mu díru do kajaku?
    Ve svém žánru mi přijdou Skalpy úplně špičkové. Kam se na to hrabe nějaký Criminal, který je pro mě jen solidnější gangsterkou. Hlavní hrdina mi přijde jako hustodémonsky-krutopřísnej drsoň, sprosťárničky na každé stránce, hlášky, absolutní dno lidské společnosti v originálním prostředí indiánské rezervace, každá žena je kurva a je jedno, jestli je to dcera nebo matka. Vztahy mezi postavami se výborně vyvíjejí, ani by mě nenapadlo, že by mě vztahy mezi lidma mohli takhle bavit. Každý je tam zrazenej, nenáviděnej, nebo se na něj právě šije nějaká bouda. Chlístá se tam kyselina do ksichtu a postavy se vzájemně posílají do patřičných míst tak originálním způsobem, že snad i Ennis by se měl co přiučit. Prostě mě kamenujte, ale mě tohle zdaleka přišla jako nejdrsnější kriminálka, jakou jsem kdy četl. Je to zatím první kniha, ale zatraceně, jestli se to udrží... no potěš prdel :)
  • choze
    choze14.4.2015 11:02Skalpy #01: Země Indiánů
    Prvoligová drsná škola z nevokoukanýho prostředí indiánský rezervace, vyprávějící ve svižným tempu a neučesaný, silně atmosférický kresbě vo drsnejch chlapech a jejich drsnejch verbálních i nonverbálních konfrontacích. Jo, je to drsný, vo tom žádná. A skvělý.
  • Flash
    Flash mecenáš14.3.2015 22:38Skalpy #01: Země Indiánů
    5 hvězd povinnost. Drsná krimi, která si na nic nehraje. Hodně slušné vztahy mezi postavami. Taky to vypadá na velikou zápletku. To sem zvědav kam se to bude ubírat. Jediné mínus, že neumím indiánsky. Ale těžko chtít po někom ať to přeloží.
  • Lenny
    Lenny mecenáš20.2.2015 11:29Skalpy #01: Země Indiánů
    Skalpy jsou drsným komiksem pro dospělé, který mi na českém trhu zoufale chyběl. Aaron může na první pohled připomínat ty nejlepší věci od Gartha Ennise, ale má svůj specifický styl. Jedna z nejlepších věcí loňského roku!

    recenze od 5:00 na http://www.mixcloud.com/ondrakral52/komiksov%C3%A9-bubliny-24-bez-hudby-skalpy-secret-wars-a-ukk/
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš14.2.2015 17:10Skalpy #01: Země Indiánů
    Úžasnej rozjezd, šálek mojí kávy, potřeba dalších booků nesmírná!
  • Lobok257
    Lobok25714.1.2015 19:18Skalpy #01: Země Indiánů
    Koupil jsem si a zjistil,že to celé vyšlo v crwi,ani o stránku víc! Takže koukejte rychle vydat další díl!! :D

  • jirin
    jirin24.11.2014 12:42Skalpy #01: Země Indiánů
    Tak tohle mě opravdu neoslovilo... Nevím, jestli jsem měl nějaké přehnané očekávání, ale tyhle rádoby drsňáci nejsou nic pro mě. Násilí, sprostota v tom si taky zrovna nelibuji... Další díly asi kupovat nebudu...
  • terrordemon
    terrordemon22.10.2014 20:48Skalpy #01: Země Indiánů
    Jeden z najlepších príbehov aké som kedy čítal. Parádna, poctivá, drsná krimi s originálneho prostredia indiánskej rezervácie a so sympatickým, drsným hlavným hrdinom, ktorého budete milovať. Skvelý scenár plný zaujímavých zvratov, ktoré vám nedovolia sa od toho odtrhnúť lebo proste chcete vedieť čo sa stane ďalej. A tá úžasná kresba, ktorá taká atmosférická, že normálne máte pocit ako by ste dýchali ten prériiný prach. Toto je majstrovské dielo a ja sa už strašne teším na ďalšiu časť. Jediné čo zamrzí je tá na nič väzba. CREW vydáva v broži. A takáto pecka mala ísť predsa do pevných dosiek, kurva! 98%
  • Walome
    Walome mecenáš15.10.2014 22:48Skalpy #01: Země Indiánů
    Až teď mi došlo, že tohle je první Aaron u nás. Nechápu, na co tenhle chlap šáhne, to se daří. Noirovka jak prase, bouchačky, ženský, drogy, sex, mafie... dialogy epesní, kresba super, já si myslim, že tu máme velkýho černýho zlýho koně nakladatelství CREW :)
  • Fry
    Fry admin12.10.2014 10:06Skalpy #01: Země Indiánů
    "Skalpy #01: Země Indiánů" - Tak, a máme to komplet!! Příběh už mám načtený z Crwí, což ale nemění nic na tom, že jsem si ho mnohem více užil... přece jenom číst jeden sešit za dva měsíce... kdyby to vycházelo co měsíc, tak bych si ho vychutnal snad tehda tak, jako teď. Kresba je bravurně perfektní a úplně ji žeru. No a zpracování je nanejvýš úžasné (škoda jen, že nejsou ty přehnuté rohy). K příběhu... "Dash" Zlý kůň se vrací po letech do rodné země, ale popravdě tady není jen tak, a všechno, co se děje má nějaký důvod. Navíc, když se začne odtajňovat krutá minulost, nikdo není v bezpečí a zbývající "trojka" schytá krutou ránu. Za mě 5*!
  • Schramm
    Schramm9.10.2014 20:15Skalpy #01: Země Indiánů
    Jak ukázal už loňský ročník Crwe, Skalpy jsou pecka - což souborné vydání jen potvrzuje. Aaron rozehrál perfektní partii, která slibuje jízdu jak blázen. Atmosféra Skalpů je naprosto úchvatná, a to i přesto, že nejde o nic pěkného. A ta rána na posledních dvou stranách... Mistrovská věc! Jason Aaron je odteď v mém hledáčku po boku těch největších hvězd. Asi maličko nadsazuju, ale fakt nevidím důvod, proč se namáhat s hledáním nějakých chybek.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.9.2014 14:27Skalpy #01: Země Indiánů
    Zapomeňte na mayovskou romantiku a Vinnetoua, tohle je spíše drsnější Scorsese z indiánského prostředí. Jsem rád, že Crew vydává další originální komiks, navíc takový kvalitní surový příběh. Nejen, že Amíci vyhladili téměř celé původní obyvatelstvo, dali jim pak přičichnout i ke svým kapitalistickým neřestem. Těžko pak ale tohle dávat všechno za vinu bělochům, člověk je člověk, lhostejno zda irský přivandrovalec či Irokéz. Chlast, prachy a sex, to zamává s každým idealistou, dokonce i s bývalým ekologickým a lidskoprávním aktivistou...

    Brutální, bez iluzí, zamotané, povedeně vykreslené i nakreslené, čtivé a zábavné. Jo.

    Do čeho si ovšem zase rýpnu je narativní styl, kdy nám skrze uměle zkonstruované dialogy postavy vypráví, kdo je kdo, co se děje, proč se to děje. Čtenář nabývá znalostí a je perfektně informován, ale scény pak působí křečovitě a hloupě. Tedy alespoň pro mě. Kam se poděly myšlenkové pochody či vyprávěčské čtverečky místo bublin? Nemusím všude číst variaci na téma "Jmenuji se Helspont, jsem zlý démonita a jdu tě zabít, Supermane!".

    Celkový dojem: 80%
  • erik
    erik23.9.2014 08:36Skalpy #01: Země Indiánů
    Skalpy prinášajú do našich končín trošku americkej prériovej beznádeje. Kresba je nepríjemná ako polnočný moment v úzkej uličke s pochybnými indivíduami zjavujúcimi sa znenazdajky z obidvoch strán. Do toho sa vrhá dej plný násilia, drog, kasín, sexu a policajtov, ktorí o zákone, tobôž spravodlivosti, nikdy nepočuli. Kniha funguje lepšie ako tempo vydávania zošitov v Crewi na kvadrát, takže neostáva inak ako tešiť sa na pokračovanie.

    P.S. Kvitujem reklamu na Lucifera.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš14.9.2014 23:51Skalpy #01: Země Indiánů
    Kdyby by mi před několika lety někdo řekl, že u nás budou Skalpy vycházet, asi bych se mu vysmál. Jsem proto strašně rád, že jsem se mýlil a tato perfektní série je tady v celé své brutální kráse!

    Jason Aaron nás poutavou formou přivádí do prostředí indiánské rezervace, před jejímiž obyvateli by i Karel May zbaběle utekl někam do hlubokých lesů. Skalpy jsou nekompromisní noir kriminálkou, psanou v láskyplných odkazech na klasickou drsnou školu, avšak zobrazující hranice tohoto žánru z moderního úhlu pohledu stejně úspěšně, jako se to daří na půdě beletrie Dennisi Lehanemu. Indiánská rezervace je zde Bohem opuštěnou zemí, kde není místo pro zákon a kde korupce rozhodně nevoní po fialkách. Narazit zde na slušného člověka je malinkatým zázrakem a ani hlavní hrdina Dashiell Zlý kůň není žádným andílkem... Výborný Aaronův scénář je zde podtržen neotesanou a sirovou kresbou R.M.Guéry, která se k příběhu až neskutečně hodí a opravdu působí velmi svěže mezi záplavou mainstreamových kreseb v komiksech, které zde v poslední době vyšly...

    Pro mě byly Skalpy letos nejočekávanější novou sérií, protože já tyhle noir kriminálky a historky drsné školy prostě miluji! Rád bych pánům z Crwe poděkoval, že se do nich nakonec pustili a budu se moc těšit na další díly, které doufám budou brzy následovat. Ony jsou totiž Skalpy návykovou záležitostí, něco jako panák výborné Whisky nebo voňavý doutník uváleny na stehnech rozžhavené Kubánky. Ať sním třeba svůj skalp, ale jedno ochutnání nikdy nestačí!


  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko7.9.2014 06:52Skalpy #01: Země Indiánů
    takové comicsové Banshee, bez amišů a vůbec s minimem bílých kůží (!) atraktivní, sexy, krvavý, přesně dle libosti vizuelně vyvedený pro ty, co se jim současná mainstreamová
    kresba (jim lee a jeho epigoni) už zajídá
11366932
  • SteveCZ
    SteveCZ8.9.2023 22:08Skalpy #01: Země Indiánů
    to TakyNečetl: Jestli ti do toho smím kecat, tak doporučuji setrvat. První kniha mi též přišla po prvním přečtení jako "ok, a to je vše?", ovšem série má naštěstí vzestupnou tendenci a celou dobu to drží pohromadě.
    Nyní celou sérku čtu znova a s vědomím, kam to celé směřuje, jsou ty první díly o to lepší.
Četl/a (225)
123peta, 2scha, 353638, 3DD!3, 81splinter, Alikkk, AlmightyMates , anka, BadBoy, Baffman55, bananzluty, Bart, Becko, Bedou, Benny, ben_bella, Berry669, bierce, binnmode, blackJag, bob-premky, borknagar1, Bronn, buscheer, calvin10, Chaolinek, chcita, choze, Covenant, cowok, Craxx, cyboy, dajik, daon, Darker, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, Delphín, DEmnoG, Destiny666, Dezodoo, Django, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, duri, dvory, Dzoglik, Dzonik, emanek, Erich, erik, farnhajt, fel68, Filios dVekerec, filosh, Final, Fives, flipflop, Flowtek, foudy, Fr3d_K, Fry, Garp, Géba, Georgíno J., Giskard, Glumal, Gregory47, guseppe, H4mpty, Hawwwran, hellblazer, Himlik, Hokejový_Svaz, house192, hroubek, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jack, JackOneil, James, jankie, japes, Jay-jay, Ježek_22, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joker189, Joshua_T, Kaaos, Kadin, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, KarlosJB, kaylin, KdG, Keno, Killingjoke, kinak, Kitykatyn, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Lobok257, Loks19, LookAss, lukascus, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, Marty_von_Shit, Matthew, mearez, MEGA, mgeralt, mineralk, MonsterGyre, monte walsh, moris.cz, motycond, Mr.Bolt, Mrlah, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, NylKasbri, oleav, Olesh, opytz, Ozymandias, Paja78, PAK, Paldini, parado, pechna, Petr, PH79, Pietro26, Plechy, PrastenejCitron, puolpm, raimi, rajot, regressiv, Rezet, Rinter, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, Sagikkun, Saint of Killers, sala, Schimi85cz, Schirru, Schramm, sedw, seneke, sercial, Shake, SickNail, Sir_Pete, SkillJam, Spacecore, start05, SteveCZ, Suši, syon, t0mas, taidana, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tomasino79, Tomket.Tom, Tony TwoDee, tricky, trudoš, Ukko, Unerr, Valdaufinka, VanTom, Velkej šéf, vita, Vojtěch 393, vranakx, VskPrzk, VXP, Vyjebanec17, Walome, Wasseg10, WEAPONE, xflori01, yogi, Zavulon, Zbysek2410, zd, ZD3H, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(412)
123peta, 2scha, 353638, 7eleven, 81splinter, adam.ra, Afrodoman, Alfi, Alfonzo, Alikkk, AlmightyMates , andik007, anka, antiimini, arnecht, Artigas, Azbest, BadBoy, Baffman55, bananzluty, Bart, batoo, bboorreekk, Becko, Bedou, BeeSee, Beng.D, Benny, Berry669, bierce, binnmode, birkoff13, BlackDragon, blackJag, Blacklarch, Blair, bmc75, Bob, bobo666_2005, borknagar1, bourgeois, BreakingAway, brkowycz, Bronn, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, Cabal, Caiiiczech, calvin10, calviti, Chaolinek, charvos, chcita, choze, cobe, ConanVJ, Corteg, Corvus, cowok, Cr4sh, Craxx, CreepyDragon, crush, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, daon, Darker, davidek, Davidos402, Davispear , DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, Denis, Destiny666, Devilek, Dexir, Dezodoo, Dinik, Django, DKoscik, DoctorWho, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Draug, dr_benway, duri, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, Dzonik, Einstain666 , emanek, Erich, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, Fida, fifas, filemon, Filios dVekerec, Filip123, filosh, Final, Fives, Flash, flipflop, Flowtek, Fos4, Fox01, Fr3d_K, Fry, Fuf00n, Georgíno J., Glumal, gongon44, Gregory47, Greyman, Grim, gumidekmedvidek, guseppe, H4mpty, Hades, hahahoho, hanocri, Hawwwran, Hebled, hellblazer, herbert, herrman, hiro666, holubdema, Honzin, house192, hroubek, hugosnowden, Hulik, husakpetr93, hyba1991, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, J.Connor, Jack, JackOneil, Jak, James, jankie, Jay-jay, jeanbaklajean, jerry67, Ježek_22, jh666, jindroush, jirkapenzes, jiskra, jjjirik, John Wick, Johnny Sasaki, Johny87, Joker189, jones1240, JORDY, Joshua_T, Kaaos, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, KarlosJB, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Killingjoke, kinak, KINIMODUS, Kitykatyn, Kiwi1902, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, komik.sx, konous, krupan, kubosos, kucik, lacoste, Leland, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobok257, Lojza, Loks19, LookAss, Lookass33, lopik, LuckyLjuk, lukascus, Lumirius, maara, Majkl151, malejmates, malylada, Mamut12, mangan, Mariohurbanek, Mariomichal, markic, mart.in, martin28, Martinb, Marty_von_Shit, Marvin, Matthew, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, Mikko, mineralk, mirec, mirror, Miss Amphipolis , Mitak, Mitthrawnuruodo, MonsterGyre, monte walsh, monty.cl, moris.cz, MP, MP81, Mr. Bobeček, Mr.Bolt, Mr.Plysh, mrkirby, Mrlah, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, netvor, Neuro, Nevimtrebastofi, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, NOD82, noMster, Norri, nx, NylKasbri, o2t2, OldaB, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, OwerLord, p3tris, padre_negro, Paja78, Paldini, parado, paulhunter, pavouk, pechna, perper, Petr, Petrkoll, PH79, Pietro26, Pjenkus, pk123x, Plechy, porculan, Poseidon1978, PrastenejCitron, puolpm, RadimNemec, Radkos, Ragnarog, Raijin, raimi, rajot, RaptoR, razielus, regressiv, Rety, Ricarderon, Rich, RicHard. , Rinter, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Sagikkun, Saint of Killers, sala, Salien, Sammael, Saran, SASAN_KING, Schimi85cz, Schirru, Schramm, sedw, segy, seneke, sercial, Shin, SHORTY, SickNail, Sidi Santini, Sir_Pete, SiWeX, SkillJam, Skot, sleepless, slothest, snuk, Son-Goku, songoku, Spacecore, spot, StanleyHu, stanleystar, start05, SteveCZ, stik, Stlucius, suricattaontheway, Suši, syon, szajter, t0mas, tacmud, taidana, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tomas024, Tomasino79, tomastrejbal, Tomate, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, Toren, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Tyfus, Ukko, Valdaufinka, Valis, vallyslayer, VanTom, Velkej šéf, vishnar, vita, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, vteco, Wasseg10, WEAPONE, WereWolf, willis, Wiruss, wittos, xflori01, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yojimbo, Zajo original, Zaknafeine, Zavulon, Zbysek2410, zd, ZD3H, zdennanek, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (20)
Badgu.y1902, Baffman, barthez, Braindead, delsemela, Druid, FatMonster, jajsemviktor, jakouback, Komediant1842, lucmartincova, martas, Maty48, mikki.maser, royan, Sikk, skepsi, TenCoJeZbytečnej, Vincent, XGMan!ak
Shání (4)
Baffman, FatMonster, lucmartincova, Mighty_Morphine
Nabízí (7)
BreakingAway, Draco nobilis, Mildaha1, p3tris, Tomate, www.foxbazar.cz, zd