• p3tris
    Přesně tohle si představuji pod pojmem "noir". Detektiv za zenitem, kterému osud rozdává rány, vyšetřuje případ, sahající až do nejvyšších míst. Žádná z postav není černobílá (možná až na gruppenführera SS) a vlastně celou dobu nevíte, komu můžete věřit, a kdo hlavnímu hrdinovy bodne nůž do zad. Možná i doslovně, díky jeho německému původu. Tomu všemu napomáhá i neutěšená atmosféra válečné Prahy těsně před nástupem Reinharda Heydricha. Nutno podotknout že skvěle vystižená i díky černobílé kresbě. Tuto knihu jsem si koupil tak trochu náhodou, ale rozhodně toho nelituji.
  • p3tris
    p3tris18.1. 11:34Gantz #37
    Tahle jízda začala více než před deseti lety tím, že hlavní hrdina zemřel. Ano, zní to zvláštně, ale v prvním dílu opravdu Kei Kurono spadl pod metro. Jenže pak se to opravdu rozjelo. Fantazie Hiroja Oku je obrovská a on se opravdu nedržel na uzdě. Setkali jsme se s mimozemšťany všech možných druhů a velikostí, ale také třeba s upíry. Krev stříkala proudy a o nějaké to obnažené poprsí také nebyla nouze. A teď jsme ve finále. Kurona čeká poslední, nejtěžší souboj. Je unavený, ale pokud ho nepodstoupí, vesmírná loď mimozemšťanů narazí do Země a vše zničí. A finále je to velkolepé. Až tak, že autor opustil všechny ostatní linky a my se nedozvíme o osudech dalších hrdinů. Což je ale asi moje jediná výtka. Tuhle sérii jsem si zkrátka užil.
  • p3tris
    p3tris29.12.2023 11:20Kočičí deníky
    Miluju kočky a celý život se mi nějaká motá pod nohama. A mám rád autory, kteří je mají také doma a dokážou o tom psát nebo kreslit. Ať už je to Simon Tofield nebo Terry Pratchett. Protože ten, kdo tuhle svéhlavou šelmičku doma nemá, nedokáže většinu toho, o čem píší nebo malují, plně pochopit. Jedno takové souznění s nimi nám zprostředkovává i autor povětšinou hororové mangy Džundži Itó. Jde většinou o banální historky, ale podávané s humorem, jejichž ústředními postavami jsou kočky Jon a Mú. Dozvíme se, jak se kočky do autorova domu dostali, jak z něj chtěli utéct, nebo kdo je kapitánem kočičí věže. A taky se seznámíme s kocourkem Goró, což je pro mě asi ta nejzábavnější kapitola. Jako bonus pak najdeme v této útlé knížečce rozhovor s autorem a několik fotografií skutečných Jon a Mú. Sice je to čtení na půl hodiny, ale každý kočkofil by tu půlhodinu měl obětovat, protože mu určitě zlepší náladu.
  • p3tris
    p3tris12.12.2023 09:52Tomie
    Je Tomie duch, když se zjevuje i po vlastní smrti? Asi ne. Je démon? Možná, protože její fotografie by tomu napovídaly. Ale v každém případě je Tomie stvoření, které se rozmnožuje buněčným dělením. A to tak, že z každého jejího kousku vyroste nová entita. Jelikož má podobu nebývale krásné slečny a pravděpodobně využívá i feromonů (nebo magie?), nebývá pro ní problémem přinutit muže, aby jí "z lásky" zabili a rozsekali na malé kousky. Zárodky nových Tomií. To, že dotyčného většinou psychicky a někdy i fyzicky zničí, je pro ní nepodstatné. Tomie je dalším z výplodů fantazií oplývajícího mozku japonského mistra hororu Džundži Itóa. Opět je základní idea postavena na jednoduché myšlence, kterou ale autor dokáže posunout do bizarních rovin. To podtrhuje kresba, která na první pohled působí možná trochu amatérsky, ale při bližším prozkoumání překvapí smyslem pro detail a je tedy si na ní potřeba trochu zvyknout.
  • p3tris
    p3tris20.9.2023 19:38Gantz #36
    Válka se blíží ke konci a týmy Gantz se konečně dostávají k Bytosti, která jim zodpoví všechny otázky. Jenže ne všechny odpovědi jsou příjemné a ne každý je dokáže ustát. A tak dochází k dalším obětem. Mezi tím dojde k tomu, že všechny koule mimo americké přestávají fungovat. Ta jediná dokáže lidi přenést zpátky na zemi. Takže k tomuto strategickému bodu nasazují mimozemšťané poslední elitní bojovníky, aby ještě zvrátili nevyhnutelné.
  • p3tris
    Když je Okko najat, aby vyléčil prokletí mladé šlechtičny, vypadá to jako snadný úkol, který vyřeší pár modliteb mnicha Nošina. Jenže skupině je na stopě nejen mladý ronin, kterému jako dítěti zabil Okko otce, ale hlavně neporazitelný válečník v magickém brnění bunraku. Ten chce mezi své trofeje umístit i Nabutovu rudou masku. Aby k tomu nedošlo, musí se mu postavit, i přes obrovské oběti, celá skupina. To je příběh, na který vzpomíná starý mnich Tikku během toho, když se svým mladým učedníkem pouštějí draka. A znovu je to napínavá jízda od začátku do konce, ve které si nemůžeme být jistí osudem žádné z postav, ani tím, kam bude dále směřovat. Vynikající kresba dojem jenom umocňuje.
  • p3tris
    p3tris7.6.2023 18:59Modrá CREW #28 - Elrik #3, 4
    Už chápu, proč je Moorcock považovaný za průkopníka stylu "Emo". I když je Elrik temná a krvavá fantasy, hlavním motivem je láska. Tedy konkrétně tragická láska. Ať už princezny Gratjéšy k mocnému kouzelníku Saxifovi v prvním příběhu, tak zhrzená láska královny Cymoril, nebo dokonce láska meče Bouřavy ke svému pánu v tom druhém. A ve jménu lásky a poznání je Elrik ochoten postavit se nejmocnějším kouzelníkům, bohům a dokonce i vlastnímu národu. Často není sám, ale jelikož sebou nese prokletí požírače duší, přátelé umírají. A to velmi brutálně a velmi často. Znovu v perfektním grafickém zpracování.
  • p3tris
    p3tris2.6.2023 17:34Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Dávno před Geraltem znal fantasy svět jiného Bílého vlka, Elrika z Melniboné. Jestli nám může Geralt připadat někdy sobecký a sebestředný, Elrik takový bezpochyby je. Co hůř, pro svůj prospěch neváhá svou duši upsat těm nejhorším démonům. Ale není to zas úplně jeho chyba, protože pro jeho nadřazený a dekadentní národ je to normálem. Stejně jako pojídat na hostinách lidské maso, bodat otrokům jehly do očí nebo věštit z novorozeňat. Život pro ně nemá žádný větší význam. Pokud to ale není život Elrikovi milenky. Nevadí, že únoscem je její bratr a současně Elrikův bratranec, nástupce trůnu. A tak se vydává na záchranou výpravu s pomocí démonů a elementálů. A také meče požírajícím duše, nazvaným Bouřava.
    Elrik patří bezesporu k tomu temnějšímu, co fantasy literatura nabízí. Což se perfektně povedlo převést do komiksu nejen autorům scénáře, ale hlavně ilustrátorům. Tohle rozhodně není pohádka pro malé děti.
  • p3tris
    p3tris31.5.2023 20:58Usagi Yojimbo #37: Křižovatky
    Znovu výtečný Usagi, tentokrát ale jen ve dvou příbězích. V tom prvním se svým novým společníkem Yamamato Yukichim setkají se zlodějkou Kitsune a malou Kiyoko, které se zapletou s místním gangem. A poznají, že i mezi zločinci může něco znamenat čest. V tom druhém se rozdělí při pronásledování pětice zabijáků, aby Yukichi sám narazil na jednu z nejnebezpečnějších postav celé franšízy, šílenou Keiko a jejího "strýčka" Jeie. Bohužel, tentokrát se nedočkáme obohacujících vysvětlivek k jednotlivým příběhům. Takže si musíme vystačit s tím, že se dozvíme, že profesionální eskortní jednotky se nazývaly Watari-kashi.
  • p3tris
    p3tris25.5.2023 17:03Gantz #35
    Takže když už máme obří roboty, co ještě chybí? No jasně, obří dělo. Odškrtnuto. I přes něj se ale Gantzovi týmy probíjejí k obří věži, která znamená vítězství. Jenže chce vůbec Kei zničit celou populaci mimozemšťanů? Včetně starců a dětí? Niši však neváhá a tito dva bývalí spojenci si tak musejí čelit navzájem. Nakonec to vypadá, že lidé mají konečně navrch.
  • p3tris
    p3tris28.1.2023 11:37Gantz #34
    Co v sérii Gantz, jako v pravé manze, ještě chybělo? No jasně, gundam a nebo podobní mecha roboti. Takže je tu máme... protože hned poté, co se Kei setká s Tae, je do jednoho z takových ocelových monster zavřen. Ale jak to s ním bude pokračovat se dozvíme nejspíše až v další knize. Ústřední bodem 34. dílu je totiž souboj druhého Keie a Reiky s jedním z monster. A přicházejí i velké oběti...
  • p3tris
    p3tris14.11.2022 19:39Tokijský ghúl:re #16
    Tak jsme se dostali na úplný konec. Zatímco lidé i ghúlové společně bojují proti "dračím dětem", skupině "V" i odpadlým ghúlům, odehrává se na pozadí několik osobních soubojů. Některé skupiny se utkají s Jednookou sovou nebo Donatem Porporou a Rendži se konečně musí postavit Utovi. Ale nejdůležitější a osudový střet patří Kenu Kanekemu a Nimurovi Furitovi. A možná tak trochu i Rize. Když je po všem, svět se pomalu vrací do starých kolejí. Ale jak se dozvíme ze závěrečné kapitoly, už nikdy nebude jako dříve.
  • p3tris
    p3tris30.10.2022 10:00Perverzní páprda
    S Páprdou jsem se poprvé setkal někdy před 25 lety, když ho pánové Kopřiva a Pavlovský představili ve svém sloupku o komiksu v časopisu Score. A jako teenager se do něj zamiloval. Dlouhou dobu zdobil výstřižek se smradlavým balonkem (vedle Wattersonovi "upšíknuté hlavy" z Calvina a Hobbese) obaly školních indexů. Takže díky těm samým pánům, že jsem se do toho období mohl aspoň na chvilku vrátit. Ten humor je absurdní, nekorektní a pro dnešní generaci asi i trochu neuchopitelný, ale já to tak mám rád.
  • p3tris
    p3tris4.10.2022 16:56Gantz #33
    To, co vypadalo jako válka, možná tak osudové pro mimozemšťany, jako pro lidstvo, není. Protože i když mají oběti, spíš se to jeví jako jakási zvrhlá televizní reality show. Takže Ganzovým týmům se do cesty stavějí další a další bizardní nepřátelé a pomalu jim dochází, že vyhrát nejspíše nebude možné. A do toho se jim všude pletou davy nahatých lidí určených jen jako maso do mlýnku. V téhle chaotické situaci se konečně Kei znovu setkává s Tae.
    Poznámka: Někdy se v japonském způsobu myšlení nevyznám, takže netuším, jestli ty opakující se stránky na začátku příběhu jsou naschvál, nebo jde o chybu tisku.
  • p3tris
    p3tris5.9.2022 09:03Tokijský ghúl:re #15
    Ken pořád bojuje uvnitř "draka" se svými osobními démony, zatímco se ho jeho přátelé pokoušejí vysvobodit. A je jedno, jestli jsou to ghúlové, nebo ÚPG. Což se nakonec sice podaří, ale je vyrvané "jádro" pořád ještě Ken? Protože jeho orgány tomu nenapovídají. Mezi tím se ukazuje, že Kičimurův plán mnohem šílenější, než se na první pohled zdálo. A že "draci" nebudou tou největší hrozbou. Jakou roli nakonec sehraje znovuzrozená Rize?
  • p3tris
    p3tris28.6.2022 20:34Tokijský ghúl:re #14
    Vypadá to, že Kanekiho sebeobětování přineslo úspěch. Protože poprvé v historii se ghúlové a lidé staví bok po boku. Přičemž zjišťují, že nejsou zase tak rozdílní. Ale samozřejmě i mezi nimi se najde někdo, kdo se proti novým pořádkům staví. Jenže cena je obrovská. Kaneki se v jakémsi stavu bezvědomí stává součástí drápu ve tvaru monstrózního červa, zabírajícího několik okrsků a rozmačkávajícího vše, co mu přijde do cesty. A jeho přátelé z řad ghúlů i lidí mají jen mále času na záchranu nejen jeho, ale celého Tokia. Pokud vůbec bude možná.
    Čtrnáctý svazek je méně akční, než několik předchozích a vrací do děje některé staré postavy. Posouvá děj k nevyhnutelnému finále a uzavírá některé linky. Tím pádem je čistější i kresba a na Išidův styl jde o překvapivě přímočarý a čitelný díl.
  • p3tris
    Hodně dlouho jsem tuhle knihu z edice "Nejmocnější hrdinové Marvelu" sháněl. A když jsem jí sehnal, zjistil jsem, že ten komiks už ve sbírce jednou mám, a to jako Daredevil: Rok jedna. Což vlastně vůbec nevadí, protože tady najdeme i něco navíc. Kromě popsané celkové historie Daredevila je to hlavně úplně původní origin od Stana Lee. Nedávno jsem četl Na černé listině, kde zrození superhrdiny sice kreslil Frank Miller, ale scénář psal Klaus Janson. S chutí jsem se vrátil k Millerově verzi ztvárněné Johnem Romitou Jr., jenž má hodně podobný styl tomu Frankovu. Která je bez nostalgických předsudků rozhodně nejsilnější a vyvrací tezi, že Miller je sice geniální kreslíř, ale slabý scénárista. Tohle je mistrovské dílo, atmosférou srovnatelné i se Sin City. A jsem rád, že jsem se k němu s odstupem času a s větší znalostí univerza znovu vrátil.
  • p3tris
    Kdysi dávno, ještě než u nás vyšly knihy, a než se nějaký Rodriguez nebo Snyder rozhodli, že budou točit komiksové filmy, u nás v časopisu Score vycházely sloupky o komiksu dua Kopřiva & Pavlovský. Jeden byl věnován i tvůrci Franku Millerovi a já se zamiloval. Zamiloval tak, že jsem sháněl po vytáčeném internetu jakékoliv jeho obrázky a do jeho stylu stylizoval i mojí tehdejší kapelu. Zamiloval tak, že veškeré jeho dílo, co u nás vycházelo a vychází musím mít ve sbírce. Jenže i Miller někde začínal a svůj styl musel vytříbit. A bylo to zrovna u Daredevilla. Na černé listině je soubor prvních sešitů, u kterých se Miller jako ilustrátor dostával do první ligy. Scénáře jsou správně hloupoučké a Muž beze strachu se musí utkat s celou řádkou slavných i méně slavných Marvellovských záporáků. Namátkou s Dr. Octopusem (a jeho věčnými narážkami na Spider-Mana), Bullseyem, Gladiátorem nebo dokonce Hulkem. Na scéně se také ještě neobjevuje Electra, ale Daredevillovou fame-fatale je neméně smrtící Black Widow. Zkrátka mix, ve kterém se neznalí univerza asi nebudou příliš orientovat. Což je vlastně jedno, protože pro ně tenhle sborník určen není. Mi ostatní si ho užijeme.
  • p3tris
    Všichni víme, že je Usagi tak vynikající šermíř, protože se učil u Katsuichi-senseie. Jenže jsme nevěděli, že jeho dalším učitelem byl i Sojobo. Což by nebylo tak zvláštní, kdyby nepatřil k Tenkguúm, nadpřirozeným bytostem. A teď se k němu bývalý žák vrací, aby dokončil výcvik. To však počká, protože se společně musí postavit invazi nižších Tenguú, psím Gushinům. V druhém, nedokončeném, příběhu se setká na opuštěném ostrově se starým nepřítelem, který upsal duši hadím Kami. A v poslední povídce potkává Usagi mladého samuraje Yukichi Yamatoa, který má za úkol doručit meč svého mrtvého učitele poslednímu příbuznému. A při tom poznává, že skutečný život se od toho ve škole šermu liší. A také to, co je s Usagim spojuje.
    Už klasicky se v knize dozvíme něco nového o japonském folklóru, tentokrát o stvořeních Tenkguu. Jelikož jde už třetí kolorovanou knihu, na barvy jsem si zvykl a nijak neruší. Ba opačně, připadne mi to, že některé Sakaiovi kresby jsou podrobnější, než bylo poslední dobu zvykem. A mimochodem, hledáte ananasy?
  • p3tris
    p3tris31.5.2022 15:02Modrá CREW #21 - Orbital #5, 6
    Třetí kniha Orbitalu se nejvíce podobná Hvězdným válkám. Stejně jako Republikou i Konfederací zmítá boj o moc a v pozadí tahá za nitky osoba, která se neštítí podrazů, vražd nezdráhá se ani rozpoutat válku. Když to Mézoké Izzua zjistí, uniká i se zraněným Calebem a přidává se k odboji. Jenže odboj, který vede Calebova sestra Krystýna, to nejsou hodní Rebelové. To je banda teroristů a vrahů. A navíc si Caleb nese v sobě jedno hrozné tajemství, které bude stát život mnoha nepřátel i přátel.
  • p3tris
    p3tris30.5.2022 10:54Modrá CREW #10 - Orbital #3, 4
    Pokračování mě rozhodně nezklamalo. Naplno se tu ukazuje, jak lidé dokáží nenávidět něco pouze proto, že tomu nerozumí. Což se zde týká kočovných Rapakhunů a jejich obětních rituálů. Také je zde naznačeno, že ani u Sandžarů není všechno růžové a velkou roli hraje politika a s ní spojená korupce. A v neposlední řadě se dozvíme i něco z Calebova mládí, na které rozhodně nemůže být pyšný. Malý prostor také dostal případ z minulých dílů, který se ani zdaleka nedá počítat za vyřešený a pravděpodobně se k němu ještě vrátíme. No a ten několikrát zde zmiňovaný konec? Sám jsem zvědavý, jak se s ním autoři popasují.
  • p3tris
    p3tris29.5.2022 15:36Modrá CREW #09 - Orbital #1, 2
    Námět připomínající "Mass Effect" je až příliš úzkoprsé. Orbital si totiž bere to nejlepší z plno dalších sci-fi. Agenti vyjednavači jsou nejvíce podobní rytířům Jedi z první epizody Star Wars, zjev mimozemšťanů dává vzpomenout na Pátý element, máme tady separatisty a děj by se mohl klidně odehrávat i na LV-426 z Vetřelců. Ale tenhle mix je osvěžující a mě zkrátka sledovat práci agentů Caleba Swany a Mezoke Izzui bavila. Tomu napomáhá i skvělá kresba, která v sobě nezapře "evropskou" školu. Takže se těším na jejich další případy. A perlička na závěr, Swany pochází z Prahy, takže se dočkáme i narážek na Čechy.
  • p3tris
    Závěrečná část trilogie nám mimo jiné vysvětlí, jakým způsobem se Leslie matka stala mocným šamanem a více z jejího vztahu k Napoleonovi a Carol. Hlavní děj se pak odehrává nejprve ve vnitřním konfliktu Leslie a Bílého vlka a posléze v konfrontaci se svou matkou. I když se trochu vytratilo to dusné erotično, despotický svět zůstává pořád stejně Orwellovski krutým. Objektivně je tato kniha nejslabší, rozhodně ale zůstává vysoko nad průměrem.
  • p3tris
    p3tris24.5.2022 08:23Gantz #32
    Lidé a mimozemšťané uzavřeli mír. Díky tomu se roztroušeným skupinkám, včetně Tae stále hledanou Kuronou, daří unikat ze zajetí. O příměří však Gantzovi bojovníci nevědí a proto stále válčí, takže jsou pro světovou veřejnost označeni jako teroristé. Ale je mír skutečný? Protože náhlých útoků se dopouští i druhá strana.
  • p3tris
    p3tris1.5.2022 15:35Tokijský ghúl:re #13
    Ačkoliv je Tokijský ghúl mým oblíbeným komiksem, začínám se v něm trochu ztrácet. Děj se totiž pohybuje z místa na místo a dokonce v různých časových rovinách. Tento díl na srozumitelnosti zrovna nepřidal. Jedná se totiž o jednu velkou akci, tedy vlastně několik jednotlivých soubojů. A i když při nich zahynou některé z důležitých postav, vlastně jsem pořádně napoprvé nepostřehl, kdo to vlastně byl. Takže paradoxně nejsrozumitelnějším pro mě byl závěr, kdy Kaneki rozmlouvá s několika svými já. Pomalu se blížíme k velkému finále a já jsem zvědav, kde se všechny dějové smyčky nakonec protnou.
  • p3tris
    p3tris2.2.2022 17:22Tokijský ghúl:re #12
    Kenovi docházejí síly a každá proměna v ghúla je pro něj oslabující. Ale pomalu začíná poznávat, že bez boje lidi a ghúly nespojí. Konečně také dojde k intimnímu naplnění vzájemných sympatií s Tókou. Jenže s následky, se kterými nepočítal. Stejně jako s nimi nepočítá většina mladých kluků. A tak zatímco ÚPG připravuje na organizaci Goat past, v podobě popravy Joriko, některým inspektorům v čele s Uriem a Saiko začíná docházet, že to oni stojí na té špatné straně.
  • p3tris
    p3tris28.1.2022 18:18Gantz #31
    Zatímco se Tae sbližuje se svým spoluvězněm, někdy až nepříjemně důvěrně, Kei se při pokusu o její záchranu neštítí ani takových věcí, jako braní rukojmí. Co mu zbývá, když ho mimozemšťané považují jen za potravu a dotěrný hmyz? Ale hmyz, který se stal na vesmírné lodi veřejným nepřítelem číslo jedna. Mezi tím zbytek týmu zjišťuje další informace o černých koulích a pokouší se zorganizovat obranu s pomocí ostatních týmů. jenže Gantz už ztrácí svou moc... Jednatřicítka je méně akční díl, který však dává odpovědi na některé dříve nevysvětlené otázky.
  • p3tris
    p3tris21.12.2021 13:05Usagi Yojimbo #35: Návrat domů
    Ono je vlastně úplně jedno, jestli je Usagi barevný, nebo černobílý. Protože i když je kresba dokonalá, tak to hlavní vždycky spočívalo v příběhu. A ten Sakai sensei umí, jako nikdo jiný. Ano sensei, tedy něco jako "učitel" nebo "mistr". Tak ho v předmluvě trefně nazvala Peach Momoko. A pro mě to platí také, protože za tu dobu, co s Usagim trávím čas, jsem se toho o japonské kultuře dozvěděl možná více, než se všech filmů Akira Kurosawi. Tentokrát třeba o významu rodových znaků mon či výrobě a důležitosti rohoží tatami. Po odbočkách se znovu vracíme do hlavní linie příběhu, kdy se Usagi vrací domů. Jenže tam není jako člen poraženého klanu vítán s otevřenou náručí. A rozhodně ne každé dobrodružství, do kterého se zaplete, musí skončit happyendem.
  • p3tris
    p3tris1.12.2021 17:04Proti přírodě #02: Štvanice
    Lesliin svět se zhroutil a ona musí utíkat za pomocí těch, kterým pravděpodobně vůbec nemůže věřit. Nebo může? Mocná organizace v čele s tajemným šamanem je jí stále v patách a nezastaví se před ničím. Ani před vraždou. A ještě navíc musí Leslie bojovat sama se sebou, protože na povrch se dere pradávné zlo, známé jako Albín, které se usadilo v ní samotné. Může tohle jedna mladá holka vůbec vydržet?
  • p3tris
    p3tris29.11.2021 15:57Tokijský ghúl:re #11
    Kniha, ve které je znovu upozaděna akce, aby jsme se posunuli zase někam dále. Což znamená, že jako u podobně laděných dílu, je potřeba věnovat čtení větší pozornost. Protože děj skáče sem tam nejen v místě, ale i v čase. Konečně se nám v sérii vyprofilovala hlavní záporná postava. A budete jí opravdu nenávidět, protože zneužívá nejen svoje postavení, ale díky novodobému "doktoru Mengele" i tvoří nové poloviční ghúly. Z dětí. O to více to bude mít Ken Keneki těžké, ještě navíc, když se konečně se svými city vyslovil Tóce.
  • p3tris
    p3tris26.10.2021 19:49Gantz #30
    Jubilejní třicátý díl se soustředí hlavně na postavy Kurona a Tae, kteří se snaží navzájem najít na nepřátelské planetě poté, co se jim podaří utéct ze zpracovny lidského masa. A s nimi i množství dalších nahých lidí. Nahota však nepůsobí eroticky, ale spíše znepokojivě a dehonestujícně. Možná i proto Oku rezignoval na vyprsené krásky na předělech kapitol. V mimozemském světě je člověk považován za zvíře a také proto skupinu přeživších většina obyvatel ignoruje, jen "deratizéři" se jí snaží zlikvidovat, a někdo člověka dokonce má jako domácího mazlíčka. O čemž se brzy přesvědčí i Tae. Jenže možná pro ní bude největším nebezpečím právě člověk ve společném teráriu. To však neznamená, že by na planetě neexistovala i jiná fauna. Autor povolil uzdu fantazie a vyřádil se v místní ZOO. Nebo v kanálech, které obývají prazvláštní brouci s chapadly. A ano, dočkáme se i tohoto klasického japonského fenoménu, tedy chapadel, zkoušejících zaplnit všechny tělní otvory. Navzdory tomu, že se děj posunul od černé koule do úplně jiných sfér, ubylo akce a nic jsme se nedozvěděli o zbytku skupiny, bavila mě třicítka o něco víc než předchozí díly.
  • p3tris
    p3tris6.9.2021 14:13Tokijský ghúl:re #10
    Se sérií Sui Išidy je to jako na houpačce. Díly plné akce střídají takové, kde se spíš konverzuje a posouvá děj. Takové je i desáté pokračování Re. Akce se sice také dočkáme, ale není jí zdaleka tolik, jeho v předchůdci. Ken Kaneki upevňuje pozice pro uskutečnění svého plánu na uzavření míru mezi lidmi a ghúly. Využívá tak útok pierotů na ústředí UPG ve většině okrscích. Kromě starých nepřátel se ale musí utkat s elitními inspektory. Jak už je u autora zvykem, skáče z místa na místo i během jednoho komiksového panelu, takže kniha vyžaduje stále udržení pozornosti čtenáře.
  • p3tris
    p3tris12.8.2021 07:13Zvrácená
    Zvrácená je naprosto typický japonský horor. A to ty "typický" si podtrhněte, protože v něm jsou snad všechna klišé, které se v japonských hororech vyskytují. Dívka, které zakrývají, kromě oka, vlasy celý obličej. Lezení po stropech a zdech. Naháněčka ve školní chodbě bez osvětlení. Skupina teenagerů v opuštěné psychiatrické léčebně... a tak bych mohl pokračovat. Jenže Rjó je poskládal tak hezky k sobě, že vám to vlastně nebude vůbec vadit. A budete postavám fandit, i když víte, že nemají žádnou šanci. Jediné, co mi vadilo, je to, že jsme se nakonec vlastně nic nedozvěděli o prapůvodu toho zla, které se vtělilo do "malé sestry". Ale třeba se dočkáme v nějakém pokračování. Zfilmování by rozhodně nedělalo vedle všech Kruhů a Temných vod ostudu. Bonusové povídky mají rozhodně také něco do sebe. Chodba plná loutek v opuštěném domě je námět na horor jako dělaný. A v té druhé si, pravděpodobně po přečtení Misery nechce zemřít, Rjó smlsnul na redaktorech vydavatelství.
  • p3tris
    p3tris16.7.2021 16:26Tokijský ghúl:re #09
    Jak je v sérii zvykem, některé knihy posouvají děj a věnují se hlavním postavám a některé jsou plné akce. Tahle je ten druhý případ. Tedy ne, že by se neodehrály některé zásadní zvraty, ale jsou schovány mezi údery a kryty. A to je možná trochu problém, protože Išida kreslí akci pěkně, ale někdy dost nepřehledně. Takže čtenář musí udržovat stále plnou pozornost, když se děj přesouvá na jiná místa i v půlce kapitoly, nebo dokonce stránky. Možná i pro to se za mně jedná o jednu ze slabších částí a těším se na další, třeba trochu klidnější díl.
  • p3tris
    S Itóem mám jeden zásadní problém už od Ryb. Jeho kresba mi totiž na první dobrou připomíná obaly amatérských metalových kapel. Jenže opravdu jen na první pohled, protože čím více se do ní ponořuji, tím více si mě získává svojí propracovaností a detailem, až mě úplně dostane. Co se týče scénářů, nezapře se jeho asijský původ. Dokáže totiž vytěžit maximum i z toho nejbizardnějšího nápadu. A že nad nimi občas zůstává rozum stát. Někdy jde o téměř psychologický horor jako třeba Deska z bazaru nebo malíř, jindy o nechutnost jako Tuk. Ale vždycky jsou skvělé. Rozhodně už se nemohu dočkat souborného vydání Spirály.
  • p3tris
    Příběh je znovu rámován vyprávěním starého mnicha Tikku, který jako chlapec putoval s lovcem démonů jménem Okko a jeho nesourodými společníky. Když je během odpočinku ve městě napaden Naburo dvěma mahócukai (čaroději), vydává se skupina po jejich stopách do sedmi horských chrámů. Jako průvodce se k ní přidává ještě žena, přezdívaná "Po-ko-si-la" a později i jednoruká samurajka Secuko Bašimon s doprovodem arkebuzníků. Ta má totiž s tajemnými mnichy se znakem havrana vlastní nevyřízené účty. Kniha vrcholí akčním finále s dobýváním pevnůstky, do které se zapojí i bojový oblek bunraku a magie. A jehož vyvrcholení má na svědomí nečekaný hrdina. Největší devizou je Hubova kresba, která je na rozdíl od podobných příběhů v asijském podání hodně detailní. I když to zprvu tak nevypadalo, Cyklus země mě bavil možná i víc než Cyklus vody a na další pokračování se opravdu těším.
  • p3tris
    Můj pohled bude trochu nestranný, protože na čestném místě domácí filmotéky se skví jména jako Okamoto, Kobajaši, Misumi a samozřejmě i Kurosawa. Stejně tak celou jednu poličku v knihovně zabírají příběhy králičího ronina Usagiho. I když se hodně liší, má ronin Okko k Usagimu asi nejblíže. Ano, pojetí kresby jsou úplně odlišné. Tam, kde Sakai využívá (donedávna) černobílou manga kresbu, nastupuje Ham s precizním vykreslením každé scény ve stylu evropské komiksové školy. Nicméně se děj obou odehrává ve středověkém Japonsku, ale plném různých démonů, bůžků a nadpřirozených sil. Stejně jako Sakaiův Sasuké se i Okko živí jako lovec démonů. Průvodcem v příběhu se stává malý rybářský chlapec Tikku, který se pod přísahou přidává k Okkomu a jeho přátelům v hledání sestry "Rybičky". A cesta je dovede do odlehlého panství, jehož majitelé nejsou čím se zdají být. Děj je napínavý až do poslední stránky, postavy nejsou černobílé a já se těším da další dobrodružství ve znamení elementu země.
  • p3tris
    Poprvé jsem byl z návštěvy Ekhö mírně zklamán. Anglickou kulturu, potažmo Londýn, mám moc rád a pobavili mě narážky na Gringottovu banku nebo butik "Sex" Malcolma McLarena a Vivienne Westwoodé. Vlastně poprvé také Mravena nemusela hostovat ve svém těle žádnou jinou entitu, ale jen sama sebe. I když po požití LSD, což bylo celkem osvěžující. Jenže celá zápletka se ztrácením se čaje jako hlavní linka moc neobstála. A to samé se dá říct i o příběhu o ochutnávači vín z New Yorku, vrcholícím dosti bizardním soubojem obřích monster. Naštěstí kresba je pořád hravá a já si další sešit určitě koupím.
  • p3tris
    Bez studu se přiznám, že důvodem k zakoupení této knihy byla kresba. Ta se rozhodně nebojí zvýrazněných ženských křivek a nějaké to vykouknuté prso jí také není cizí. Jenže najednou jsem doslova hltal příběh jak z pera Dana Browna. Plný nebezpečí, konspirací a temných postav pozadí. A také trochu té magie. Ale co mě dostalo nejvíc, byl svět, který si bere velkou inspiraci z George Orwella a jeho Farmy zvířat a 1984. Svět homofobní a rasistický, kde všechno, včetně výběru partnera, řídí a rozhoduje stát. Svět, ve kterém by jste rozhodně nechtěli žít, z kterého mrazí, ale kterému se ten náš začíná až nebezpečně podobat. A Já se nemůžu dočkat, až se do něj zase v kůži prasečí slečny Leslie vrátím.
    pozn. Kvůli výrazné erotice jsem si vybral alternativní obálku od slavného Milo Manary, ale po přečtení bych nyní raději sáhl po té klasické.
  • p3tris
    Nejdříve se podíváme na technickou stránku. Jsem celkem konzervativní a vadila mi třeba i změna loga Crew na hřbetu od Zloději a špehové. Proto jsem doufal, že formát zůstane a grafické zpracování bude podobné, jako třeba u Senso. Jenže to se nestalo a já tak musím "přeformátovat" knihovničku. Zas na druhou stranu, on má ten větší rozměr vážně něco do sebe. A subjektivně mi přijde, že je kvalita papíru lepší a v nové knize se i lépe listuje. Co se týče té nejzásadnější změny, tedy barev, působily na mě zpočátku rušivě. Ale rychle jsem si zvykl. Ona tahle "velká změna" je pro mě vlastně asi ta nejméně důležitá. Pokud jde o příběh, měl to Usagi po vynikajícím Skyrtí (ještě podpořeném shlédnutí filmu Mlčení od Martina Scorsese) dost těžké. A opravdu, titulní Bunraku je trošku slabší. Jenže, jak je u Sakaie zvykem, dozvíme se z ní další věci o japonské kultuře. Následující Hrdina a Meče klanu Higashi jsou už vynikající. Nakonec do hlavní dějové linie se vrací Adachi, ve které zjistíme, co se stalo se zrádným generálem Todem.
  • p3tris
    p3tris18.5.2021 06:31Gantz #29
    Invaze čtyřokých mimozemšťanů na Zemi pokračuje, ale Gantzovi týmy se jí dokáží postavit a dokonce někde i lokálně vyhrávat. Tvůrci koulí mají nebezpečný plán a to přímo během bojů napadnout nepřátelskou planetu. Jenže nejen Gantz má elitní bojovníky. A také to znamená, že Koruno se musí rozloučit s Tae. I když jediné, na čem mu teď záleží, je její bezpečí.
  • p3tris
    Asi se budu rouhat, ale tahle kniha pro mě byla zásadnější, než opus Elektra: Atentát. Protože právě sešity Daredevil 168 až 181 tuto nájemnou vražedkyni představily světu. Ukázaly nám její stvoření, život i smrt. A to není spoiler, protože jak dobře víme, v komiksovém světě nezůstávají hrdinové mrtví dlouho. A také je to už typický Miller v jeho nejryzejší formě. Miller milující násilí, japonská bojová umění i složitější psychologii postav. Možná jen ta kresba není ještě dozrálá do typických "hranatých" tvarů a hrátek světla a stínu, jak jsme zvyklí z pozdější tvorby a více se drží klasického komiksového stylu. Přesto se jedná o vybroušený diamant Marvelovského vesmíru, který by si žádný fanda komiksu neměl nechat ujít.
  • p3tris
    p3tris18.4.2021 12:25Tokijský ghúl:re #08
    Celý děj se rozpadl na několik zásadních duelů a tak si můžeme být jistí, že se z některými z hrdinů už nepotkáme. Samozřejmě ale nechybí i retrospektivní vložky, které vyjasňují některé otázky. Třeba proč Torzo uřezává obětem údy a hlavy, čím jsou zvláštní děti ze Slunečné zahrady nebo tajemství rodiny Wašú, A nakonec se dočkáme i jednoho velkého (i když trochu očekávaného) odhalení.
  • p3tris
    p3tris12.4.2021 17:09Vrabec: Příběh skauta
    Středobodem knihy je samozřejmě komiks, ale jak bylo u autora zvykem, není to zdaleka všechno. Nedílnou součást tvoří i části popisující letectví v Československu před válkou nebo činnost našich perutí v Británii. To celé doplněné bohatou fotodokumentací a pěknými bokorysy s popisy letounů.
    I když je příběh fiktivní, klidně by se mohl stát. Včetně trochu klišé "mileneckého románku" s krásnou Francouzskou Marion (pravděpodobně autorovo oblíbené jméno). Svou logiku má i to, že se nedočkáme žádného dobrodružství v kabině Spitfiru nebo Hurricanu, ale příběh končí odesláním Honzi Nováčka do výcviku. Vrabec je totiž skoro ještě chlapec. Jeho další osudy se dozvíme jen zkratkovitě z textu.
    Kdo má rád ostatní Šorelovi knihy nebo komiksy z ABC, tahle "jednohubka" ho určitě nezklame.
  • p3tris
    p3tris11.4.2021 10:23Tokijský ghúl:re #07
    Vydání knihy Sen Takacuki Král Bileygr vyvolalo ve světě ghúlů doslova zemětřesení, takže někteří z nich byli přinuceni odkrýt karty. Jednotky ÚPG podnikají útok na základnu ghúlů ostrov Rušima a ghúlové mezi tím protiútok na vězení Cochlea. A Sasaki si konečně musí vybrat stranu. I když děj vypadá velmi akčně, je kniha plná rychlých střihů nejen v prostoru, ale i v čase, takže vyžaduje čtenářovo plné soustředění. Dokonce se nevyhýbá ani tak temným tématům, jako je třeba týraní dětí. Rozhodně jeden ze silnějších dílů série Re.
  • p3tris
    p3tris20.2.2021 17:12Ocelová křídla
    Zajímavé je, že knihu, pojednávající o životě Josefa Balejky, zpracoval rumunský autor. Což mu možná dovolilo využít trochu jiný úhel pohledu. Hlavním motivem totiž není působení slavného "čtyřlístku" u britských perutí, ale období, které mu předcházelo. Tedy kromě krátkého načrtnutí dětství hlavně útěk z Polska a Rumunska. Ten je zpracován zajímavě a bez příkras, včetně využití prostitutky. Anglii jsou pak věnovány pouhé dvě stránky a komiks uzavírá krátký pozitivní epilog z poválečného období. V tom už se bohužel nedozvíme, jak se k letcům zachoval komunistický režim. Černobílá kresba je přehledná a autorovi rád odpustím některé nepřesnosti ve znázornění vojenské techniky. Jde o celkem příjemnou jednohubku, kterou si užijí hlavně milovníci historie a letectví.
  • p3tris
    p3tris13.11.2020 10:42Tokijský ghúl:re #06
    Boj vrcholí a přidávají se do něj ty nejmocnější holubice i ghúlové, kteří se snaží zachránit Šúa a s ním i celý rod Cukijama. A to si žádá nevyhnutelné oběti. A konečně se dozvíme, kdo se skrývá za maskou Jednooké sovy.
  • p3tris
    p3tris14.9.2020 12:34Gantz #27
    Za těžkých ztrát poráží tým "umělecká díla" a vrací se do našeho světa. Jenže postava z koule jaksi není úplně v pořádku a tak se Rejčiným neuváženým přáním dostávají do reality *POZOR SPOILER" Kurunové dva. Jenže se blíží nevyhnutelné kataklyzma a i Rejka si nějakou romantiku zas(oulo)louží...
  • p3tris
    p3tris23.6.2020 21:32Tokijský ghúl:re #05
    V pátém Re je potřeba více se soustředit, než je člověk u komiksů zvyklý. Akce se totiž dočkáme ač v poslední třetině a většina knihy se soustředí na vývoj postav. V čemž se může člověk snadno ztratit, protože děj přeskakuje mezi místy klidně v půlce stránky. Závěrečné finále znamená smrt několika důležitých charakterů, ať už sympatických, nebo méně a ani Kanekiho pozice už není tak jednoznačná.
  • p3tris
    p3tris9.6.2020 20:49Usagi Yojimbo #33: Skrytí
    Poslední klasický Usagi a znovu geniální. U Sakaie zkrátka máte naprostou jistotu, že se vždy dozvíte něco zajímavého z historie feudálního Japonska. A tentokrát je to pro Evropana o to zajímavější, že jde o konfrontaci s křesťanstvím.
  • p3tris
    p3tris3.5.2012 20:05* Připomínky a návrhy
    Ty knížky mám a těch vícepanelových vtipů tam je určitě víc než 1/5. Ale v pořádku, rozumím.
  • p3tris
    p3tris3.5.2012 12:34* Připomínky a návrhy
    > Zack: Ovšem, že se nejedná o klasický komiks. Většinou jde jen o několika okénkové stripy. Stejně jako třeba u Simonova kocoura, který tady v databázi nechybí. Myslím, že si své místo také zaslouží.
  • p3tris
    p3tris3.5.2012 10:50* Připomínky a návrhy
    Králíčkovy sebevraždy
    Autor: Riley Andy
    ISBN: 978-80-7185-948-2
    Vydavatelství: Paseka
    Formát: 185 x 135
    Počet stran: 96
    Vazba: vázaná
    Pokud jste malý chundelatý králíček a pomýšlíte na sebevraždu, pak je tato kniha určena právě vám. Autor komiksů a scénárista Andy Riley nadchne svými anekdotami o tom, jak se králíčci pokoušejí dobrovolně odejít z tohoto světa, ale určitě i všechny ostatní. "Rileyho humor prostě miluju," říká o knížce spisovatel Petr Šabach, a autor seriálu Bob a Bobek, Vladimír Jiránek, k tomu dodává: "Český králík nikdy nepomýšlí na sebevraždu."

    http://www.paseka.cz/?produkt=3261

    Králíček sebevrah se vrací
    Autor: Riley Andy
    ISBN: 978-80-7185-993-2
    Vydavatelství: Paseka
    Formát: 185 x 135
    Počet stran: 96
    Vazba: vázaná
    Knížka Králíček sebevrah se vrací je pokračováním oblíbených Králíčkových sebevražd (Paseka 2008). I zde se malí chundelatí králíčci rozhodují dobrovolně ukončit svoji pozemskou pouť; a prostředky, které k tomu volí, jsou opravdu neuvěřitelné. „Uvažujete o sebevraždě a nevíte jak na to? Rileyho králíček vás odrovná… smíchy,“ napsal o druhém dílu králíčkovských sebevražd spisovatel Pavel Šrut. A jeho kolega Petr Šabach k tomu dodává: „Rileyho humor prostě miluju.“

    http://www.paseka.cz/?produkt=3260

    Velká kniha králíčkových sebevražd
    Autor: Riley Andy
    ISBN: 978-80-7432-106-1
    Vydavatelství: Paseka
    Datum vydání: 9.5.2011
    Formát: 210 x 165
    Počet stran: 156
    Vazba: vázaná
    V této sbírce najdete úplně nové nápady malých chundelatých králíčků, jak ukončit co nejdůmyslnějším způsobem svoji pozemskou pouť. Rileyho knížky, jejichž chlupatý protagonista se snaží sám sebe sprovodit ze světa, se během několika posledních let staly opravdovým fenoménem současné popkultury. Roztomilý králíček, kterému „se prostě už nechce dál žít“, si vymýšlí často nelogické a brutální způsoby sebevraždy, přičemž sama představa chundelatého ušáka, který se snaží způsobit si smrt elektrickým proudem nebo se rozpustit v kyselině, je absurdní. Velká kniha králíčkových sebevražd přináší přes sto padesát nových anekdot.

    http://www.paseka.cz/?produkt=3162
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 289 (cca 85984 Kč)
Mám: 269 (cca 82590 Kč)
Chci: 1 (cca 98 Kč)
Sháním: 0
Nabízím: 9 (cca 2071 Kč)
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0