• MickeyStuma
    Minimalismus v kresbě, minimalismus v textu a přesto svižný a napínavý dobrodružný děj. I zde bylo potvrzeno, že i málo znamená hodně. Při porovnání s klasickým komiksem tradičně na konci knihy, tentokrát z roku 1941, výrazný posun kupředu je až monstrózní. Dobrá práce.

  • MickeyStuma
    Komiks předčí očekávání. Zpočátku děj vypadá, jako obyčejný a prostý dívčí příběh, ale každou stránkou vše plynule získává na důraznosti a přesvědčení. Volnější tempo, jednoduché dialogy, lehký humor a přirozená akce, která z dané situace prostě tak nějak vyvine. Barbara Gordon je charakterově typická teenagerka s odvahou sobě vlastní a hlubokým elánem jdoucí do všeho střemhlav, bez rozmyslu a zábran. Vzbuzuje nadšení a smysl pro dobrodružství. Zkrátka a dobře, tento start Batgirl nemůže zklamat. Na konci knihy jako ukázka komiksové klasiky počátku postarší Batgirl a to pod jménem Betty. Komiks ze šedesátých let opět přirozeně velice zkratkovitý a dějově do všeho hr.

  • MickeyStuma
    Sváteční vrah. Jeho pojmenování není náhoda, neb své činy provádí pouze v den nějakého svátku. A tak je stavěno i vyprávění příběhu co se týče kapitol. Halloween, Díkůvzdání, Vánoce, Silvestrovský večer, Valentýn a Den svatého Patrika. Příběh je pevný, temný a nejen literárně, ale i kresbou stavěný do noir. Hodně se to přibližuje k Franku Millerovi, jen je také plně použita barva. S výjimkou vyobrazení vražd. Text není nijak složitý, takže se to dobře čte. Mírné napětí a vtáhnutí různých postav do děje ke zdánlivé spolupráci obou stran barikády umí upoutat a hlavně vyvolat zvědavost, jak se události dál budou vyvíjet. První kniha ze dvou osloví i když asi spíše náročnější čtenáře. Na konci knihy v rámci klasik jsou příběhy dva. V první se připomíná počátek Riddlera, což je v ryze zábavné tónu a v druhé je Poisson Ivy poukazující na svůj okouzlující šarm, kterému neodolá ani Batman a její zákeřnosti. Oboje i na dnešní dobu přijatelné, i když začátek Riddlera je značně zkratkovitý.

  • MickeyStuma
    Když spojíme TV seriál 'Smallville' a snímek z roku 1978 'Superman', vznikne něco, jako je tento komiks. A stejně jako onen film má srozumitelný a přirozeně úsměvný příběh s vyobrazením známých charakterů postav. Je tu mnoho odkazů jak na seriál, tak i na film a k tomu i něco nového. Použít podobu Christophera Reevea byl dobrý nápad. Komiks jako doplněk k seriálu a k filmu slouží dobře. V knížce je i přidána klasika komiksu o Supermanovi z roku 1958 a to příběh z doby, kdy byl Clark Kent na vysoké a vystupoval jako Superboy. Taktéž úsměvný příběh, kterak se jeden učitelský profesor snažil odhalit jeho identitu. Jako komiksová ukázka dobrý tah. Buď jak buď, tato kniha je příznačná a zaslouží si místo v komiksovém světě.
  • MickeyStuma
    První ukázkou je dnes již velice klasický příběh o vzniku party nazvané ´Avengers´, který ve své podstatě připomíná dvě věci. Zaprvé samotný vznik Avengers a zadruhé, jak se ve své době komiks dělal. Jednoduchá kresba je v rámci možností tehdejší tiskárny a použití nadměrného textu, kdy i dialogy působí vypravěčsky co se na scéně zrovna odehrává. V tomto dnes hodně těžkopádná záležitost. Následující příběh s podtitulem ´Ultron nespoutaný - Zlo se vrací´ už je jiná liga. Plynulý děj poukazující mimo jiné i na osobní život určitých jednotlivců, jejich osobní zodpovědnosti a citů. Zkrátka, vedle řešení problémů se poukazuje i na jejich lidskou stránku. A tak se nejedná pouze o superhrdinství s vůlí někomu natrhnout zadek. Příběh má v sobě jistou hloubku objektivní průzračnosti a je napsán s lehkostí, takže se text velmi dobře čte. Škoda jen konce celého dějství, neboť už vykazuje prvky umělého natahování.
  • MickeyStuma
    Nebyl to špatný nápad vytvořit komiksy románů Julese Verna v podobě úžasných ilustrací jeho knížek. Bohužel, projekt skončil hned prvním příběhem. A není divu. Snaha o podobu kresby je viditelná, najdeme zde i okýnka přesně podle ilustrací z knihy, ale bohužel bylo to zpraseno barvou. Tohle mělo rozhodně zůstat černobílé. Scénář jako takový také není žádná pecka. Děj příběhu je značně zkratkovitý, čímž ztrácí na působnosti původního románu. Nadšení vystřídalo zklamání. Škoda.

  • MickeyStuma
    Když si vezmu charakter onoho klučiny, asi nebude náhoda, že se jmenuje zrovna Damien. Informace o existenci vlastního syna Bruce Waynea alias Batmana nijak nerozhodí. Taky proč by mělo. Svoji tvrdou náturu už prokázal víc než mnohokrát, tak proč by měl změknout najednou nad vlastním synkem. Postavil se tomu čelem jak se na správného otce sluší a patří. Pro nějaké to dobrodružství tu samozřejmě nechybí intriky a jeden ohromný padouch, který v tomto příběhu zrovna nějak vyznívá zbytečně. Stálo by se něco, kdyby tu nebyl vůbec? Příběh není nijak obsáhlý, ani vedený do složitosti, což je trochu škoda, poněvadž tomu chybí určitá rouška napětí. Ale asi to tak mělo být.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma1.6.2018 16:31DMZ #06: Krvavé volby
    Sice se jedná o komiksový příběh, ale když se nad celým konceptem čtenář zamyslí, uvědomí si, že se současným politickým děním jsou události zde obsažené víc než reálné. Boj o moc slibováním všeho možného i nemožného a snahou zdiskreditovat protivníka. A jak k tomu všemu přispívají novináři také víme. Scénář příběhu 'Krvavé volby’ je napsán skutečně impozantně. Má temnou a zoufalou atmosféru plnou nadějí a nejistot nad činnostmi médií, korporací a hlavně myšlenek všech zúčastněných. Škoda, že se v české verzi už nedozvíme co bylo dál. Vydavatelská politika BB/artu začít vydávat sérii, aby byla po pár dílech zase utípnuta a je stále nepochopitelná. Kolikátá je to už nedokončená série? Začít něco odebírat od BB/artu je hodně velkým rizikem.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma1.6.2018 16:08Znovuzrození hrdinů DC
    Nové generaci čtenářů představit všechny základní postavy a jejich minulost do jedné knížky není nic jednoduchého. Mělo by to mít smysl, jednoduchost a hlavně v tom neudělat guláš. Jestli se to touto knihou povedlo, těžko říci. O příběhu zde nemůže být samozřejmě žádná řeč, neboť se jedná jen o kratičké úryvky různých dějství, tedy o narážky a odkazy na události, které mnozí nemusejí znát. A tak je při čtení velmi důležitý průvodce na konci knihy ledasco vysvětlující. Mohlo to být lepší, ale mohlo to být také horší. Kniha vypadá krapet rozporuplně, ale jak se říká, lepší než drátem do oka.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma15.4.2018 19:34DMZ #05: Skrytá válka
    Pátá kniha přináší změnu a to v podobě vyprávění několika samostatných ukončených povídek, které svým způsobem ukazují, že v každém zákoutí se něco děje a že v podstatě u všeho Matt být prostě nemůže. Jsou tu postavy nové, i z předchozích knih známé. Máme tu drama, akci i metaforu. Kniha tak ukazuje, že na dlouhém jednotném příběhu pro každou knihu série stavěná vůbec být nemusí. Ve světě komiksu nic neobvyklého.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma14.4.2018 18:13DMZ #04: Palba do vlastních
    Další velice silný příběh mající dokonce hodně společné s realitou. Masakr 204. dne je na pořadu soudního dne. Dvě pravdy a následná zpravedlnost podle dané politické situace. Autor postavil vyprávění na výpovědích obou stran a pohledu novináře Rotha, takže čtenář dostává plné informace o průběhu všeho dění. Vlastně si tak může udělat i svůj vlastní názor, jakoby to byla skutečná realita a schválit či odsoudit soudní výrok a následné chování veřejnosti. Příběh má značnou výpovědní hodnotu, což nebývá zase až tak často.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma14.4.2018 17:54DMZ #03: Veřejné práce
    Silný příběh nahlížející do jiných oblastí válečného konfliktu, především mezi obyčejné civilisty, kde taktéž nemůže být nikdo s ničím jist. Ale je tu i firma pod názvem Trustwel, která má stavebně rekonstruovat poničený ostrov. Opravdu? Napínavé vyprávění plného hrozeb a přesvědčení, kde nic není jak vypadá. Skutečně silný scénář nenechávající nic náhodě. Kresba už jen doplňuje myšlenku autora a skvělý střih vyprávění. Třetí díl popostrčilo svou laťku hodně nahoru.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma21.1.2018 14:57DMZ #02: Tělo novináře
    Druhé volné pokračování je již znatelně propracovanější a podařilo se dosáhnout i napětí. Čtenář je od předchozího úvodního dílu již obeznámen o okolnostech všeho dění a tak se mohlo vstoupit do nějakého uceleného příběhu, který se čte takřka jedním dechem. Žádné zbytečné odbočky jinam, žádné zpomalování tempa. Centrem událostí je další novinář, který je v pozici zajatce. Politická myšlenková zlovůle je zvýrazněna až kritickým dojmem. Ať se děje, co se děje, nikdo si tu není ničím jist a nemůže nikomu věřit. Hlavní postava, tedy fotoreportér Matty Roth, se tu stává prostředníkem ve vyjednávání, čímž prokáže i svoji profesionalitu. Pokud nezaujal první díl, tento zaujme určitě.

  • MickeyStuma
    MickeyStuma21.1.2018 14:35DMZ #01: Válečná zóna
    Druhá občanská válka v USA. Už ten námět přitahuje a s tím spojená zvědavost, co konkrétně bude pojednávat. Autor si vzal na paškál jako hlavní postavu novináře, což asi byla ta nejjednodušší možnost. Takový člověk v rámci svého povolání prožije vskutku ledasco. Kresba trochu táhne k mainstreamu a drží se smyslu pro detail. Scénář je pevný a drží se živoucího chaotismu jak veřejného života, tak i politického myšlení. To ve spojení vytváří temný až děsivý obraz světa, z kterého už dnes má mnoho lidí obavy. Na komiks se však musí chvíli zvykat. Místy je děj příliš zkratkovitý a tak dějově trochu nepřehledný. Příběh postupně představuje různá místa komunit a skrytá nebezpečí. Je poukázáno na strasti, zoufalství a nebezpečí smrti každou minutou. První díl nezačíná špatně, ale přeci jen by mohla být o něco lepší plynulost.

  • MickeyStuma
    Pro nové čtenáře, kteří o vzniku této postavy ještě nic nevědí, ideální kniha pro seznámení. Příběh je srozumitelný, udržuje si tempo a netlačí nijak na pilu v akci. Snad i v něčem odpoví na otázky. Pro zajímavost, postava Hala Jordana tady hodně připomíná snímek ´Top Gun´ a v něm pilota pod jménem Pete "Maverick" Mitchell, kterého ztvárnil Tom Cruise. Je to náhoda? A když si vezmu Carol... No nic.

  • MickeyStuma
    Tady nelze jinak, než zopakovat koment z prvního dílu. Komiks jako takový je co se týče kresby excelentní. Po scenáristické stránce to však velmi trpí typickým sešitovým neduhem. Chybí tomu plynulost a padouši v každém sešitovém díle vstupují do příběhu velmi násilně a nesystematicky. Pokud by se četl jeden sešit vždy po měsíci jak to původně vycházelo, nijak by to čtenářsky nevyniklo, ale takhle celkově to bohužel vyznívá značně nelogicky. A na konci opět potěší přetisk zcela původního Batmana ze série Detective comics. Tentokrát z č. 33 z listopadu roku 1939. Super
  • MickeyStuma
    Komiks jako takový je co se týče kresby excelentní. Po scenáristické stránce to však velmi trpí typickým sešitovým neduhem. Chybí tomu plynulost a padouši v každém sešitovém díle vstupují do příběhu velmi násilně a nesystematicky. Pokud by se četl jeden sešit vždy po měsíci jak to původně vycházelo, nijak by to čtenářsky nevyniklo, ale takhle celkově to bohužel vyznívá značně nelogicky. Na konci potěší přetisk prvního objevení Batmana v sérii Detective comics č. 27 z května roku 1939. To snad sběratele potěší ze všeho nejvíc.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 17 (cca 4134 Kč)
Mám: 662 (cca 152300 Kč)
Chci: 19 (cca 4581 Kč)
Sháním: 30 (cca 3794 Kč)
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0