• VanTom
    VanTom8.3. 13:36Mýty #22: Sbohem
    Průběžné lokální "duely", jejich dořešování a (zbrklé) utínání směřují k velké sestrovražené bitvě, jež vyústí nečekaně, naráz, vlastně i logicky a uspokojivě (vždyť jsem na to sám kápnul už v minulé knize, dřív než Růženka :)). Nakonec jsem rád… i za konec. Závěrečná kapitola se čte jedním dechem a ohromně jí přidává rozmáchlá, epická kresba, která jako by se v několika minulých svazcích šetřila, aby se do ní teď Mark Buckingham opřel naplno. Poslední příběhy rozličných mýtů vždy sotva na pár stránek nepřekračují roli bonusu, třešničky, byť dávají nahlédnout do lákavého všedního světa nově infikovaného magií. Sbohem, Mýtove!
  • VanTom
    Zločinecký boss Kingpin se dozvídá identitu Daredevila a pomstychtivě sráží Matta Murdocka na samotné dno existence, když jej promyšleně připravuje o práci, přátele, domov a (téměř i) příčetnost. Frank Miller v nejlepší formě si nebere servítky, jde na dřeň a hrdiny nešetří (v nečekaně benevolentním maximu přístupnosti – špína, kriminalita, zoufalství, drogy, vedlejší oběti). Temné noirové vnitřní monology je radost číst (jen občas lehce matou přechody z první do třetí osoby či přepnutí mezi postavami), nezmínit samozřejmě nemůžu také "drsnou" kresbu Davida Mazzucchelliho, která nijak nezestárla.
  • VanTom
    Rozjezd vesmírné pirátské honby za pokladem se o originalitu snad ani nepokouší, ale nevadí, zatím šlape pěkně. I když jej tedy táhne především fantastická kresba plná dynamiky, bravurně vybarvená.
  • VanTom
    VanTom8.3. 13:02Gantz #37
    Nastává finální souboj Kurona s elitním mimozemským bojovníkem o osud veškerého lidstva, (zpočátku) pěkně jeden na jednoho, v přímém přenosu za hurónského skandování (případně hrobového ticha) obyvatel celé planety… a KONEC.
  • VanTom
    VanTom8.3. 13:00Gantz #36
    Odpovědi, odpovědi, odpovědi – v podstatě na všechno, nevyžádaně též na to, že Bůh neexistuje a lidé jsou pouhými věcmi z prachu a smetí, což nejednoho ostříleného bojovníka, před několika málo momenty znásilňujícího zajaté mimozemšťanky, dovede k slzám. Demonstrace druhého tvrzení na Reice a Kišimoto je nicméně zvráceně působivá. Jen ještě zbývá dostat se z vesmírné lodi domů.
  • VanTom
    VanTom8.3. 12:56Gantz #35
    Bitevní roboti větší než mimozemské mrakodrapy se (v poměrně nepřehledné ofenzívě) blíží k věži bráněné superobřím dělem. Dostane se k ní pouze Niši, jenže zachráněná Tae promluví Kuronovi do duše: Přece nezničí celou rasu, to pak umřou obyčejný lidi… dědečkové a babičky a… mimina! Vždyť jo, to dává smysl, zvlášť když je zotročená Země z poloviny v troskách a tupá stáda obyvatel vymytá propagandou o teroristech…
  • VanTom
    S úplně prvními příhodami Spider-Mana jsem měl tu čest již v Komiksovém výběru Spider-Man #15: Počátek a nebojím se přiznat, že napodruhé byly snad ještě lepší! Stan Lee překypoval úžasnými nápady a disponoval obrovským talentem je v jednoduchých zkratkách, tedy během jednoho dvou obrázků, přehledně vyložit… a svištět dál (což se samozřejmě neobešlo bez maximálního zploštění, naivity, dětinskosti až často absolutní lobotomie, zejména z pohledu po 60 letech). Origin pavoučího hrdiny nicméně skvěle funguje doteď, všechno zaklaplo na své místo během pár stránek a dodneška tam pevně drží: Petr Parker, tetička May, J. Jonah Jameson, Chameleon, Vulture, Doctor Octopus, Sandman… V zářivém světle se taktéž předvádí Steve Ditko, jenž rychle našel příhodný styl a každým číslem jej vypilovává. Těším se na další knihy!
  • VanTom
    V podstatě zcela plnohodnotná kapitola do ságy o rodině Zámkových, tentokrát ze začátku 20. století. Namísto souboru samostatných povídek Joe Hill s Gabrielem Rodriguezem vyprávění plynule propojili a ve fantazii v používání klíčů se utěšeně odvázali. Výprava do Sandmanova snění a Luciferova pekla byla zakomponována hladce a dávala naprostý smysl.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:19Conan Barbar #06
    Přímočarým zakončením návštěvy ztraceného Iskanderova údolí (prostě válečná řež Attalanů s nájemnými Stygijci kněze Hun-Ya-Diho) se prolínají Conanovy pocity, jaké to je mít zodpovědnost krále. Při návratu domů temnými bažinami se pak (ne)nechává okouzlit snědou čarodějnicí – první část však především seznamuje s napjatou situací ve Zmijí hlavě mezi Stygijci a černochy. Zpodobnění Conana Howardem Chaykinem & Erniem Chanem se mi fakt zamlouvá (i když vypadá minimálně na pětatřicet); a jestli aspoň něco na redakční práci Semicu pochválit, tak úhledné písmo K. Šlosárové.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:17Conan Barbar #05
    Mé první setkání s komiksovým Barbarem Conanem. Pro kompaktní příběh ze ztraceného Iskanderova údolí a osady založené samotným Alexandrem Velikým si mě získala už jen sexy polooblečená blondýnka Bardylis, kterou krásně vytvaroval přizvaný Howard Chaykin. Neseděla mi akorát křiklavá jednobarevná pozadí – nahodile žluté, modré, fialové, červené (…) plochy – a časté chyby v barevnosti např. vlasů či kůže; což na druhou stranu vyvážil jemný rastr tisku (výjimečně použitý pouze v sešitech 5 a 6).
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:15Conan Barbar #04
    Zápolení o život (a moc) v sokolím městě Harakhtu nabývá po průměrném začátku až nečekaný záběr a Roy Thomas přisypává jednu atraktivní přísadu za druhou – ať už jde o tragicky narostlého, obřího muže či klání v aréně. Druhý (klasický a nesouvisející) příběh pak přivádí na scénu Rudou Sonju, jejíž minimalistické brnění (co si budeme, bikiny) silně dráždily mou pubertální představivost. Buscemova kresba je prostě skvělá, přestože ji ruší velmi nehezké přetahování barev.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:13Conan Barbar #03
    Tohle nebylo mé první číslo komiksového Conana, dokoupil jsem si jej o něco později. Vhozen doprostřed příběhu jsem netušil zbla nejen o momentálním směřování hrdinské trojice (C. plus Belit plus otrokyně Neftha), ale samozřejmě ani o hyborském věku nebo světě meče a magie. Takže mě tehdy úplně netrápilo, že útok přerostlých sokolů, zápas s hladovým krokodýlem či infiltrace Harakhtu, města sokolího boha, představují v barbarových příbězích čistou rutinu – plnou dlouhého, květnatě popisného textu s bezmezným adorováním titulního nadčlověka, ovšem náramně, v proporcích těla dokonale vykreslenou.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:06Betelgeuse (paperback)
    Úchvatné trosečnické/kolonizační dobrodružství na fascinující planetě ztratilo trošku momentum až v posledním svazku, kdy se především vysvětlovalo (avšak ke spokojenosti postav i čtenáře). Příběh byl strhující, ucelený… a také atraktivní stejně jako ženská hlavní hrdinka, do které se každý chlap okamžitě zamiloval (a obojí jí rovnou řekl, což v dnešní upjaté době působilo jako, ehm, z jiného světa). V konjunkci s čistou kresbou s jednoduchou linkou, naprosto přesnou, krásnou a vystihující, nenechal(y) vydechnout.
  • VanTom
    VanTom7.2. 12:01Vesmírný Usagi
    Jelikož samurajským Japonskem se inspirovaly samy Hvězdné války, přechod Sakaiovy antropomorfní zvířeny do vesmíru nepůsobí vůbec nepatřičně (naopak, prostě jako směska mimozemských druhů). Také v této akční trilogii nalezneme čestné rytíře, krásné "princezny" (Tomoe to fakt sekne :-)), sympatické pašeráky… a vlastně i ty světelné meče. Je mistrně nakreslená a poutavě vyprávěná, akorát ne kompletně uzavřená.
  • VanTom
    Přímočará akční krvavá zabijačka o problematickém násilníkovi (resp. jeho hlavě) se hojně zaobírá vylíčením specifické rovnováhy proklatě nebezpečnými sexy děvčaty ovládaného Starého města, kde si žádný gang ani policista nic nedovolí. Svou temnou, černobílou kontrastní stínohru tu Frank Miller piluje k naprosté dokonalosti! Dialogy a zejména košaté monology by zasloužily drsnější a celkově vymazlenější překlad, což předpokládám napravila další a další vydání (stejně jako kvalitu tisku).
  • VanTom
    Ulítlý původ nabručeného, sarkastického Strážce galaxie může způsobit nepřipravenému čtenáři i šok. Černobílé brakové sci-fi dobrodružství (nikdy nedokončené) ignorujme, ovšem pošahaný Půlsvět, obývaný roboty a proteticky vylepšenými zvířátky zásobujícími hračkami generace pošuků (včetně neschopných keystoneských strážníků, pardon, strašníků!), jakoby vypadl z klasické grotesky – popř. písničky od Beatles. Čtyřdílná minisérie je zpočátku velice svěží, s navracováním řádu a neustálou akcí sice její kouzlo absurdní bláznivosti trochu vyprchává, ovšem výborná kresba mladého Mikea Mignoly drží laťku konstantně vysoko (základy Hellboyova stylu ovšem na první pohled nenajdeme).
  • VanTom
    Co začíná jako mysteriózní "vymítání" tajemné nemoci, to se vyvine (v malé vesničce před příchodem kamikaze (cyklónů)) do dramatických soubojů mistra Okka s nejskvělejším lovcem démonů celé říše (a jednu nicotnou pomstu). Rozestavování figurek před bouří mě nicméně upoutalo více než samotná akce a rozřešení. Dal bych i 4 *, ovšem zas a znovu si musím postěžovat na zmenšený formát edice MC, jelikož precizní detailní kresbu v drobných panelech jsem vyloženě luštil, až mě bolely oči (zejména při konfrontacích v kataklyzmatickém finále plném tornád, bičovaném proudy deště a s desaturovanou barevnou paletou).
  • VanTom
    I když v závěru mnohé dialogy ztrácejí tempo (a opakují myšlenky), zápletka naopak přikládá pod kotlem a velcí nepřátelé (s neodpustitelnou minulostí, avšak shodnými cíli) se konečně odhodlávají k nedobrovolné spolupráci.
  • VanTom
    V tunelu vyhloubeném "otráveným" Slothem si bratři Elricovi teprve uvědomují rozsah spiknutí (po staletí na celém kontinentu) a zkorumpovanosti představitelů státu / armády. Budou to mít těžké, alespoň však v pevnosti Briggs navazují cenná spojenectví.
  • VanTom
    Zpočátku to vypadalo na uzavírání linek (a zhasínání životů) při snaze porazit netvora, zvlčilého (ehm) Wolfiho před branami Mýtova, ale ne, finální souboj se odehraje jinde. Stále tedy doufám, že si Willingham schovává pořádné trumfy v rukávu, protože ač mě odhalená rodinná historie zaujala, zdá se tak trochu "deus ex machina" vycucaná z prstu a proměna charakteru jedné z protagonistek, stejně jako zásadní detaily (Sněhurce se přece nenarodily jenom dcery?) mi nesedí. Posledních pár knih přitom neskáču nadšením ani z kresby. Nepřesvědčivé 4 *
  • VanTom
    Výběr možná pokrývá zásadní zlom pro Invisible Girl, kdy dospěla v Invisible Woman, avšak kvalitativně na špičce příběhů F4 netrůní. Zaměření na charakter Sue Stormové spočívá v tom, že si u ostatních členů vymůže pomstu proti Psycho-Manovi, který jí „zasáhl hluboko do nitra, popadl srdce, pokřivil ho a obrátil naruby“, ale stejně ji nijak zvlášť do popředí neprotlačuje. Jako obrovský redakční fail vidím vynechání sešitu ze Secret Wars II, kde právě zápletka s proměněním Susan do Malice, vládkyně zloby, vrcholí přímým soubojem s Hate-Mongerem. Jinak Byrne vypráví poutavě, ještě lépe kreslí a s postavami (hlavně She-Hulk) si rozumí; pomalu také nastupuje šílená móda konce 80. let, takže (trvalý) účes či domino záporácký kostým hlavní hrdinky by stály za samostatný rozbor. :)
  • VanTom
    VanTom1.11.2023 15:02Modrá CREW #28 - Elrik #3, 4
    Elrikovo "conanovské" vandrování či umanuté pátrání po dávné, Chaosem nezkažené minulosti vlastního (nenáviděného) národa představuje velkolepé dobrodružství s notnou dávkou až "kronikářské" osudovosti. Jinak je ale hlavní (ne)mocný (ex)vládce mezi událostmi spíše vláčen bez cíle a vlastní vůle, oslabován láskou, pochybnostmi a projevy lidství, že mi tedy k srdci zrovna nepřirostl. Scénář se zcela nevyhnul určité zkratkovitosti v motivacích ani zmatečnosti v reáliích, avšak epická kresba zaváhání dohnala. O pomyslný ždibec lepší než předchozí kniha.
  • VanTom
    VanTom1.11.2023 15:00Zaslíbená Země Nezemě #12
    Logické plánování dalšího postupu či řešení rébusů bezmála "tombraiderovských" posunuje děj o více než rok, což znamená velikou vzpruhu. Navíc napínavé závěrečné přepadení nastoluje pro děti nová nebezpečí, nepřátele a dilemata – budou schopny postavit se i lidem?
  • VanTom
    VanTom1.11.2023 14:53Zaslíbená Země Nezemě #11
    Finální souboj v Goldy Pond má grády a arcivévoda Leuvis se ukazuje jako úctyhodný protivník/boss, akorát se mi občas úplně nepozdávala kontinuita (Emma má najednou v ruce druhou zbraň; jak se jí tak vmžiku dostal za záda?). Akce jinak OK, naopak dialogy hrozné, dokolečka točící plytké (sebe)povzbuzující plky o záchraně, svobodě, obětování, přátelství.
  • VanTom
    Dalším hutným noirovým nářezem potvrzuje Frank Miller svou extratřídu – v osobité kresbě a drsné atmosféře poškrábe po duši vypilovanými mono/dialogy i pobaví souběhem s prvním dílem. Sice propracovanější, avšak standardnější story o jedné exkluzivní manipulátorce – ženské, pro kterou se vraždí – však Marvova nekompromisního tahu na bránu přece jen nedosahuje.
  • VanTom
    VanTom6.10.2023 12:03Rahan #01
    Moc pěkně zpracovaná kniha, jednoduše, kvalitně. Takhle by retro mělo vycházet (pokud si to tedy zaslouží). Nejsem pamětník a nostalgické brýle nenasazuji, příhody pravěkého lovce (průkopníka, pionýra a objevitele všeho možného, od vrhání nožem po rybolov na udici :)) však mají něco do sebe i dnes, jsou totiž mile naivní takovým tím upřímným, pozitivním způsobem, který vyvolává necynický úsměv na rtech. Také se stále příjemně čtou a kresba dokáže vykouzlit krásné záběry.
  • VanTom
    VanTom6.10.2023 12:00Záhadný Spider-Man #34
    Spidey se stává svědkem (a vlastně od začátku účastníkem, což Semic tak nějak přeskočil) netradičního, ve výsledku spíše divného případu: V centru NY se zřítil mrakodrap z ryzího zlata, které musí vláda co nejrychleji odklidit do hlubokomořského příkopu, aby se nezhroutila světová ekonomika; jenomže Srdcový král má plán, jak si nějakou tu tunu přivlastnit. Mnoho stránek je popisován proces likvidace, než se vůbec začne něco dít. „Příští číslo si v žádném případě nenechte ujít!“ :-( Plášť a Dýka působivě dopovědí svůj origin, ten ale jako závěr celé minisérie úplně neuspokojí. Navíc stále mizernější tisk, resp. soutisk barev posunuje detailní, drobnou Leonardiho kresbu na hranu čitelnosti.
  • VanTom
    VanTom6.10.2023 11:59Záhadný Spider-Man #33
    Zaskakující Peter David znovu přichází s odlehčenou zápletkou, ve které Spider-Man vysleduje bezvýznamného zlodějíčka daleko od centra na ospalé, "idylické" předměstí (bez mrakodrapů, zato s nadrženými paničkami, nerudnými manžely, přátelskými popeláři a přísnými řidiči autobusu). Docela graduje až do bezmála situační komedie. Plášť a Dýka začínají vyprávět o svém původu.
  • VanTom
    VanTom6.10.2023 11:58Záhadný Spider-Man #32
    Další vyloženě komediální číslo, ke konci Semicovského výběru se nějak sešly. Peter David umí psát a Sal Buscema skvěle kreslit, takže "ztracenci" Ropušák a Žabák, svářející se o místo nevyžádaného Spideyho partnera, celkem pobaví. „Neboj se, Spider-Mane! Já, Ropušák, tě zachráním před čtyřicetisedmi nebezpečnými pistolníky! (…) Je vás jenom devět… a ke všemu opilých?!?“ „-Do toho! Na ně! Je jich jenom šest! -Člověče, vždyť vidíš dvojitě! A nedělej při střílení takový rámus!“ Ale že by to byla nějaká extrasláva, to se říct nedá. Plášť absolvuje rvačku v kostele, takže konečně trocha "temné" akce.
  • VanTom
    VanTom6.10.2023 11:55Usagi Yojimbo: Yokai
    Příjemná jednohubka svádí Usagiho ze stezky do temné noci z legend, kdy se procesí démonů jednou za 100 let pokusí podmanit si svět lidí. Vznikla k 25. výročí série a prostý příběh nemá větší ambice, než ušatého samuraje postavit proti desítkám bizarně roztodivných yokai příšerek. Avšak tím jej nesnižuji, přestože kromě nastolení klasického ducha (a rozvití pozadí jedné vedlejší postavy) je tentokrát podstatná především čistá kresba nádherně vybarvená vodovkami, kdy veliké jedno či dvojstránkové panely berou dech.
  • VanTom
    VanTom6.9.2023 13:05Sága #10
    SF/fantasy "telenovela" pokračuje po vydavatelské přestávce (a několikaletém skoku v ději) čímsi mezi plynulým navázáním a novým začátkem. Možná bude chvíli trvat, než se dostane do obvyklých příběhových otáček, ale Vaughan umí postavy, staré i nové, pořád napsat maximálně poutavě a Staplesová neztratila nic ze svého mistrovství ve vykreslení emocí v gestech a výrazech tváří. Opět mě chytli na první dobrou.
  • VanTom
    O úvodních 3 sešitech s Bílou královnou a úklady Hellfire Clubu, v nichž se mladičká, sympatická a odvážná Kitty Prydeová poprvé objevila, se i přes ten ohromný náklad textu nemá smysl bavit, ty patří do zlatého fondu X-Menů, Claremonta i Byrnea jednoznačně. O následné minisérii Kitty s Wolverinem v Japonsku (6 čísel) už to samé úplně prohlásit nemohu, kresba Allena Milgroma mě nenadchla (přestože se viditelně snaží kráčet ve stopách Franka Millera) a Claremont zase často zabředává do podrobných, atmosféricky "noirových" vnitřních monologů, zatímco děj posunuje poněkud zkratkovitě (k občasným nejasnostem nejspíš přispěl i chybující překlad, o jehož nekvalitách svědčí mj. transkripce jména Jukio v jedné kapitole, zatímco v ostatních píše Yukio). Nicméně schopnosti Shadowcat mi přišly vždycky jako jedny z nejskvělejších a tady jsem si jich užil do sytosti, takže spokojenost.
  • VanTom
    VanTom6.9.2023 12:57Metabaron 2 (paperback)
    Sága (kasty) metabaronů píše další kapitoly. Nejprve strhujícím způsobem v paralelním vesmíru ve válce s Technotechny (a v dechberoucí kresbě/malbě Valentina Séchera), později už přece jenom slaběji (scénáristicky i kresebně) zpět na planetě Marmola. Tam už jsem si říkal, že by se historie nemusela opakovat donekonečna.
  • VanTom
    VanTom6.9.2023 12:45Útok titánů #32
    Nedobrovolní spojenci si musejí nejprve vyříkat svá stanoviska a vykoupat se navzájem ve spáchaných křivdách, aby vůbec mohli táhnout za jeden provaz. Čeká je totiž boj v přístavu (pro ostrovany vyloženě bratrovražedný, přičemž autor se nerozpakuje tyto sžírající pocity krutě demonstrovat a akcentovat), do kterého musejí dát vše (=> jako vždy skvělá, dynamická akce), jelikož mlčenlivá, nezastavitelná, ohromující apokalypsa doráží na pevninu.
  • VanTom
    VanTom6.9.2023 12:42Útok titánů #31
    Eren spouští zeměbouření, zdi padají a masa titánů se valí rozdupat "nepřátelský" svět. Proti této kataklyzmatické síle, strhující a zdrcující ve svých fatálních dopadech, obětech či fanatismu "přátel", se nelze adekvátně postavit, tudíž rozpolcení hrdinové reagují aspoň na dílčí záležitosti, které trochu ovlivnit ještě mohou. Přitom zjišťují, že společný zájem najednou většinu dosavadních aliancí staví na hlavu.
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:56Sin City #01
    Geniální! Sám o sobě strhující kriminální příběh z "města hříchu" pozdvihují skvostně napsané noirové monology, úderné dialogy a svérázné, leč dýchající postavy, hlavně tedy nezastavitelný Marv. No a samozřejmě jedinečná, atmosférická černobílá kresba s velkými kontrastními plochami světla a temnoty, filmovými úhly, originálním panelováním a perfektní dynamikou (přičemž vůbec nevadí, že některé záběry téměř nelze rozklíčovat :)). Čistých 5 hvězd.
  • VanTom
    Nad koncepcí NHM #48 editoři přemýšleli nejenom z hlediska představení Machine Mana, ale části na sebe nepřímo navazují a vzájemná přitažlivost s Jocastou je spojuje. Úvodní Kirbyho útěk před armádou i následující souboj s Thingem (a) proti Ultronovi přinášejí roztomilé, naivní, klasické komiksové retro (přičemž ty 1+2 sešity bohatě stačí); hlavní část, 4dílná minisérie z nevlídné budoucnosti (roku 2020!), je pak zábavný osmdesátkový sci-fi futuristický pulp v tom nejlepším slova smyslu (a ve vynikající, detailní kresbě a barvách Barryho Windsora-Smithe).
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:51Modrá CREW #27 - Elrik #1, 2
    Dekadentní fantasy se sice v předmluvách proti "conanovskému" stylu vymezuje, nicméně anemického panovníka mocného národa Melniboné (tč. v úpadku) do podobného módu stejně brzy popostrčí, ke strhující pouti krutým, nemilosrdným a odporně přitažlivým světem za zradou, záchranou své "milované" a soubojem o trůn. Krásně detailně vykresleným (a poněkud "knižně" napsaným, ehm), bohužel vzhledem k rozměrům edice Modrá Crew si vzdouvající oceán, otevírající se zemi či vyvolané pekelné démony těžko smysluplně užít, to je jako sledovat Pána prstenů na tabletu. :-(
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:49Gantz #34
    Tak obří roboti (ohromující i pro mimozemšťany), jo? Naštěstí trochu jinak, než se dalo čekat, i když stylem "deus ex machina" (jak se ostatně jmenuje příslušná kapitola). Hlavně však tým nadále zápolí s bizarní havětí a přesto, že se srdnatě drží, dochází k emotivnímu úmrtí jedné z hlavních postav (které mne velice mrzí – uvidíme, zda ji Gantz vrátí za body zpátky).
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:45Gantz #33
    Pořád dál (přitom stále na místě), jen s čím dál grotesknějšími protivníky (ať už hnusnými hmyzáky, nezranitelnými kostlivci či světelnými koulemi, po jejichž dotyku z vás vyrostou tucty zdeformovaných (vašich) končetin a hlav), zatímco pro vetřelce tohle nepředstavuje víc než zvrácenou reality show. Aspoň už se zdá, že se nějaké linie spojují (Kei konečně nachází Tae).
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:28Mýty #20: Kamelot
    Pořád mám s Mýty ten problém, že de facto od porážky Temného netuším, kam se ubírají (skutečně mě zajímají akorát příběhy mláďat, zde božskou mocí obdařené Winter), ale teď to aspoň ke konci vypadá, že se k čemusi řádně osudovému a tragickému schyluje. Byť tedy hlavní dějový blok budování nového Kamelotu dělá ze sympatické Růženky umanutého, zaslepeného "paladina naděje", který si nenechá do ničeho mluvit a svou pofidérní vizi "druhých šancí" naplňuje bez ohledu na náklady či poničené vztahy.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:26Záhadný Spider-Man #31
    Civilnosti si na Spider-Manovi cením hodně a mám rád jeho obyčejnější, přízemní příhody (ve srovnání s kosmickým zachraňováním multiverza), ale v tomto případě není moc o co stát. Sexy Stříbrná kuna se pouze představí jako někdo v pozadí operace, na důchod se chystající, vystrašený zloděj Černá liška nezaujme a Petr řeší s kostýmem úplně stejné potíže jako minule (je špinavý, tudíž si musí vzít náhradní černý). Plášť a dýku se těším, až si přečtu hezky v celku v NHM #52.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:25Záhadný Spider-Man #30
    Vypjaté momenty očekávání a nervozity před komplikovaným porodem vyvažuje oddychové, nebo možná už vyloženě komediální, snažení šikanovaného, obtloustlého nerda Ollieho stát se Spideyho parťákem jako skvělý Spider-Kid. Z čehož Petr samozřejmě nejásá; no já se bavil výborně.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:22Záhadný Spider-Man #29
    Díky Mary Jane, skoro už rodící Harryho manželce Liz a samotnému zoufalému, ale odhodlanému Harrymu získává další souboj Spider-Mana se Zlým duchem na intenzitě i silných emocích. Když je skvěle napsán, postačí jedno zaprášené (záhy hořící) skladiště, aby pořádně vygradoval. Zato Plášť a Dýka byli docela o ničem a vzhledem k nepěknému kouskování mě přehození segmentů v číslech 28 a 29 nijak nerozhodilo.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:21Záhadný Spider-Man #28
    Jednoduchá zápletka představuje úkrok k obyčejným, civilním problémům Petra Parkera, když je náhodou slizkým reportérem vyfocen při převlékání z kostýmu a onen bezcharakterní lump se negatívy (sic!) naivně pokouší prodat zločincům. Takový neškodný průměr s nic moc kresbou, víc mě tentokrát zaujali Cloak a Daggerová. Tisk, překlad i redakční práce od Semicu znovu jednou hrozné.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:19Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek
    Páni! Bizarní, drsná "kung fu wuxia" akce ve stylu ujeté tarantinovky se povznáší nad logiku (ne, tady sofistikovaný ani jakýkoliv jiný příběh fakt nehledejte) a dadaisticky si pohrává na střídačku s usekanými údy a trapnosuchým humorem kombinujícím popkulturu se slovními hříčkami či fantasy zenovými poučkami z letáku. Geoff Darrow to pak vykresluje v takové maniakální detailnosti, případně velkolepých filmových úhlech a střihu, že prostě bere dech. Až možná trošku kontraproduktivně, protože plynulost čtení ustupuje dlouhému, pečlivému prohlížení. CC odvedlo skvělou práci, tohle vyjít zmenšené v Modré Crwi, byl by zážitek třetinový.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:10Usagi Yojimbo #33: Skrytí
    Přestože dění přímo navazuje na předchozí knihu, Usagi s inspektorem Ishidou řeší jinou zapeklitost a otevřený konec z minula nechávají ležet ladem. A že se pořádně zapotí a po celých 7 sešitů jim bude čtenář zobat z ruky!
  • VanTom
    VanTom20.4.2023 10:43Místo činu
    Hodně slušná noirová kriminálka zapisuje moji první zkušenost s Edem Brubakerem. Textu servíruje hodně, ale ten až na výjimky hladce plyne, jen málokdy se situace vyhrotí mírně nepřirozeně a jednání hlavní postavy nesedne k jeho myšlenkovému stavu. Zatímco Larkova zdánlivě jednoduchá, lehce nahozená kresba k žánru perfektně padne, naopak nepříliš vhodně mi přišel zvolený název, jelikož tu místo činu nesehraje žádnou významnou roli – ovšem ze zajímavého doslovu jsem se dozvěděl, že původní plány se sérií byly poněkud jiné.
  • VanTom
    Že Roger Stern psal v té době také "semicovského" Spider-Mana, to zkrátka nezapře. Mile povědomý styl pasuje i na marvelovského čaroděje, jeho výprava do Temné dimenze pomoci sexy Clee svrhnout tyranku Umar však nepředstavuje nic zásadně strhujícího ani příběhově, ani vizuálně. Zkrátka takový příjemný, spíš lepší osmdesátkový standard. V bonusových textech pak pochovali Stevea Ditka už na konci 60. let.
  • VanTom
    V případě 9. části z Afriky jeli autoři tak nějak rutinně na neutrál a náboj Ekhä se vytrácel v nemastné neslané zápletce lemované infantilními fórky. 3 * Naopak při čínské zastávce nabrala dynamika mezi postavami (i díky náruživé akrobatce a oplzlému přízraku) na energii a typické rozvernosti, i když závěr musela sfouknout zbrkle těžkopádně. 4 *
  • VanTom
    Kniha mi právě dorazila a vypadá fakt krásně. A ohledně coloringu musím říct, že ty ukázky tady (tzn. i na stránkách Comics Centra) jí dělají medvědí službu, protože v reálu nejsou barvy zdaleka tak světlé, křiklavé a ploché, ale výrazně sytější, přirozenější a plastičtější, do kresby skvěle zapadající. Až jsem si musel několikrát ověřovat, že se opravdu nejedná o nějakou jinou verzi.
  • VanTom
    Fry: Tak tahle tvůj dotaz (a odpovědi na něj) mi hned vyřešil jednu "záhadu": Mám druhé vydání, právě jsem ho přečetl, a zatímco uvnitř knihy je hlavní záporák jako Finta, vzadu na přebalu se mluví o nějakém Kulišákovi, což jsem samozřejmě netušil, kdo má jako být. Takže díky za vysvětlení! ;-)
  • VanTom
    VanTom3.7.2023 17:52* Připomínky a návrhy
    Ahoj, drobné chybka - ve Vybíralovské edici ERB máte prohozené 2 knihy v číslování (chybně v poznámkách i v pořadí v sérii): Barracuda 1&2 je 14. svazek edice, kdežto Wild West 1&2 má být číslo 15.
  • VanTom
    VanTom1.7.2023 11:37* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    jen detail - v "Nejmocnějších hrdinech Marvelu #48: Machine Man" by Barry Windsor-Smith měl být uveden i jako kreslíř (Art), jelikož u posledního sešitu minisérie Machine Man Vol. 2 (č. 4) již dělal kresbu komplet, nejenom Ink a Barvy.
  • VanTom
    VanTom4.11.2022 10:59Filmový a hudební klub
    soulbringer: Sandman seriál se komiksu drží velmi věrně - de facto co epizoda, to kapitola/sešit v komiksu, některé dialogy přebírá bezmála 1:1. V první sérii zvládli zadaptovat Preludia a nokturna a Domeček pro panenky, plus několik povídek. Ve druhé bych určitě očekával Údobí mlh.
  • VanTom
    VanTom1.10.2022 07:29* Připomínky a návrhy
    Zack: Ok, na funkci to nemá vliv. :-)
  • VanTom
    VanTom30.9.2022 17:04* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    třeba o tom víte, ale narazil jsem na takovou chybku: Pokud má série zatím jen jeden svazek (třeba "Barbar Conan: Archivní kolekce"), tak v jejím Přehledu, na tlačítkách SBÍRKA, nelze žádné z nich zaškrtnout. Kurzor problikává, jak se pokouší zobrazit popisky ikonek (Četl/a jsem; Mám; Chci...), ale protože se tam ty "bubliny" nevejdou ani nahoru, ani dolů, tak to nakonec nefunguje vůbec.
  • VanTom
    VanTom25.2.2022 13:26* Připomínky a návrhy
    Toe: Jóóó, teď už je to perfektní! :-)
  • VanTom
    VanTom24.2.2022 10:00* Připomínky a návrhy
    Toe: Super, teď ale ještě červen opravit na červenec... ;-)
  • VanTom
    VanTom23.2.2022 12:23* Připomínky a návrhy
    Ahoj, jenom připomínám, ať to nezapadne, že stále máte špatně číslo originálu u komiksů Záhadný Spider-Man #11 a #12 od Semicu - příběh "Boj s neporazitelným protivníkem" (začátek i dokončení) je ve skutečnosti Amazing Spider-Man #230 (červenec 1982); onen červnový sešit #229 s únosem Madame Web byl Semicem z neznámého důvodu vynechán (i když sešit #12 si z něj vzal obálku). Člověk nemusí být zrovna odborníkem na Spider-Mana, stačí si čísla sešitů ověřit v Komiksovém výběru Spider-Man #26.
  • VanTom
    VanTom26.1.2022 10:42* Připomínky a návrhy
    Ahoj, máte chybně uvedené číslo originálu u komiksů Záhadný Spider-Man 11 a 12. Nějak mi to neštymovalo, protože zjevně Semic kus před soubojem s Juggernautem vynechal – tudíž příběh "Boj s neporazitelným protivníkem" je ve skutečnosti Amazing Spider-Man #230 (červenec 1982); přeskočen byl právě červnový sešit #229 s únosem Madame Web.
  • VanTom
    VanTom29.11.2021 09:46* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    máte chybku v názvu komiksu "Černý a bílý: Vzestup a pád Bobbyho Fishera" - Bobby se jmenuje Fischer, ne Fisher.
  • VanTom
    VanTom7.7.2021 10:30* Připomínky a návrhy
    Toe: A já furt, proč mi to jméno bylo povědomé! :-) Ne, narazil jsem na to jednoduše proto, že jsem tohle NHM akorát přečetl...
  • VanTom
    VanTom5.7.2021 14:00* Připomínky a návrhy
    Narazil jsem na chybku v databázi: U NHM 66 – Thing máte uvedeného Ralpha Macchia mezi kreslíři, ovšem jedná se o (spolu)scénáristu (s Markem Gruenwaldem) řady.
  • VanTom
    VanTom10.2.2021 12:17* Připomínky a návrhy
    Upozornění na chybku: knihu "Comicsové legendy 12: X-Men 02" celou nekreslil John Byrne, jak máte v DB uvedeno, ale cca 3 sešity ještě Dave Cockrum a 1 Tony DeZuniga.
  • VanTom
    VanTom6.10.2020 06:51Pindárna
    Mně vždycky přišla "Travička Ivy" jako nápaditý překlad vystihující postavu stejně jako originál - za 1. je jedovatá, za 2. je to +/- rostlina. A Ivy jako vlastní jméno zní dobře i v češtině. Stejně tak Hádankář, Tučňák.

    Fimi, Lenny: Třeba v "UKK 28 Avengers: Na ostří nože" se nepočešťoval Jack of Hearts, takže Ant-Man se tam hádal s "Jackem of Heartsem", než "Jacka of Heartse" ostatní uklidnili, nebo jak to bylo. Hrozný.
  • VanTom
    VanTom28.5.2020 13:09* Připomínky a návrhy
    Ahoj, narazil jsem na chybku: neodpovídá obsah (popis děje) u komiksu 100 nábojů 8 https://comicsdb.cz/comics/4869/100-naboju-08-posmrtne-blues, je totiž stejný, jako u předchozího 7. dílu.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 568 (cca 166226 Kč)
Mám: 989 (cca 351154 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0