• VanTom
    VanTom30.6.2023 13:49Gantz #34
    Tak obří roboti (ohromující i pro mimozemšťany), jo? Naštěstí trochu jinak, než se dalo čekat, i když stylem "deus ex machina" (jak se ostatně jmenuje příslušná kapitola). Hlavně však tým nadále zápolí s bizarní havětí a přesto, že se srdnatě drží, dochází k emotivnímu úmrtí jedné z hlavních postav (které mne velice mrzí – uvidíme, zda ji Gantz vrátí za body zpátky).
  • VanTom
    VanTom30.6.2023 13:45Gantz #33
    Pořád dál (přitom stále na místě), jen s čím dál grotesknějšími protivníky (ať už hnusnými hmyzáky, nezranitelnými kostlivci či světelnými koulemi, po jejichž dotyku z vás vyrostou tucty zdeformovaných (vašich) končetin a hlav), zatímco pro vetřelce tohle nepředstavuje víc než zvrácenou reality show. Aspoň už se zdá, že se nějaké linie spojují (Kei konečně nachází Tae).
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:28Mýty #20: Kamelot
    Pořád mám s Mýty ten problém, že de facto od porážky Temného netuším, kam se ubírají (skutečně mě zajímají akorát příběhy mláďat, zde božskou mocí obdařené Winter), ale teď to aspoň ke konci vypadá, že se k čemusi řádně osudovému a tragickému schyluje. Byť tedy hlavní dějový blok budování nového Kamelotu dělá ze sympatické Růženky umanutého, zaslepeného "paladina naděje", který si nenechá do ničeho mluvit a svou pofidérní vizi "druhých šancí" naplňuje bez ohledu na náklady či poničené vztahy.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:26Záhadný Spider-Man #31
    Civilnosti si na Spider-Manovi cením hodně a mám rád jeho obyčejnější, přízemní příhody (ve srovnání s kosmickým zachraňováním multiverza), ale v tomto případě není moc o co stát. Sexy Stříbrná kuna se pouze představí jako někdo v pozadí operace, na důchod se chystající, vystrašený zloděj Černá liška nezaujme a Petr řeší s kostýmem úplně stejné potíže jako minule (je špinavý, tudíž si musí vzít náhradní černý). Plášť a dýku se těším, až si přečtu hezky v celku v NHM #52.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:25Záhadný Spider-Man #30
    Vypjaté momenty očekávání a nervozity před komplikovaným porodem vyvažuje oddychové, nebo možná už vyloženě komediální, snažení šikanovaného, obtloustlého nerda Ollieho stát se Spideyho parťákem jako skvělý Spider-Kid. Z čehož Petr samozřejmě nejásá; no já se bavil výborně.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:22Záhadný Spider-Man #29
    Díky Mary Jane, skoro už rodící Harryho manželce Liz a samotnému zoufalému, ale odhodlanému Harrymu získává další souboj Spider-Mana se Zlým duchem na intenzitě i silných emocích. Když je skvěle napsán, postačí jedno zaprášené (záhy hořící) skladiště, aby pořádně vygradoval. Zato Plášť a Dýka byli docela o ničem a vzhledem k nepěknému kouskování mě přehození segmentů v číslech 28 a 29 nijak nerozhodilo.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:21Záhadný Spider-Man #28
    Jednoduchá zápletka představuje úkrok k obyčejným, civilním problémům Petra Parkera, když je náhodou slizkým reportérem vyfocen při převlékání z kostýmu a onen bezcharakterní lump se negatívy (sic!) naivně pokouší prodat zločincům. Takový neškodný průměr s nic moc kresbou, víc mě tentokrát zaujali Cloak a Daggerová. Tisk, překlad i redakční práce od Semicu znovu jednou hrozné.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:19Kovboj ze Šaolinu: Sakra trek
    Páni! Bizarní, drsná "kung fu wuxia" akce ve stylu ujeté tarantinovky se povznáší nad logiku (ne, tady sofistikovaný ani jakýkoliv jiný příběh fakt nehledejte) a dadaisticky si pohrává na střídačku s usekanými údy a trapnosuchým humorem kombinujícím popkulturu se slovními hříčkami či fantasy zenovými poučkami z letáku. Geoff Darrow to pak vykresluje v takové maniakální detailnosti, případně velkolepých filmových úhlech a střihu, že prostě bere dech. Až možná trošku kontraproduktivně, protože plynulost čtení ustupuje dlouhému, pečlivému prohlížení. CC odvedlo skvělou práci, tohle vyjít zmenšené v Modré Crwi, byl by zážitek třetinový.
  • VanTom
    VanTom1.6.2023 15:10Usagi Yojimbo #33: Skrytí
    Přestože dění přímo navazuje na předchozí knihu, Usagi s inspektorem Ishidou řeší jinou zapeklitost a otevřený konec z minula nechávají ležet ladem. A že se pořádně zapotí a po celých 7 sešitů jim bude čtenář zobat z ruky!
  • VanTom
    VanTom20.4.2023 10:43Místo činu
    Hodně slušná noirová kriminálka zapisuje moji první zkušenost s Edem Brubakerem. Textu servíruje hodně, ale ten až na výjimky hladce plyne, jen málokdy se situace vyhrotí mírně nepřirozeně a jednání hlavní postavy nesedne k jeho myšlenkovému stavu. Zatímco Larkova zdánlivě jednoduchá, lehce nahozená kresba k žánru perfektně padne, naopak nepříliš vhodně mi přišel zvolený název, jelikož tu místo činu nesehraje žádnou významnou roli – ovšem ze zajímavého doslovu jsem se dozvěděl, že původní plány se sérií byly poněkud jiné.
  • VanTom
    Že Roger Stern psal v té době také "semicovského" Spider-Mana, to zkrátka nezapře. Mile povědomý styl pasuje i na marvelovského čaroděje, jeho výprava do Temné dimenze pomoci sexy Clee svrhnout tyranku Umar však nepředstavuje nic zásadně strhujícího ani příběhově, ani vizuálně. Zkrátka takový příjemný, spíš lepší osmdesátkový standard. V bonusových textech pak pochovali Stevea Ditka už na konci 60. let.
  • VanTom
    V případě 9. části z Afriky jeli autoři tak nějak rutinně na neutrál a náboj Ekhä se vytrácel v nemastné neslané zápletce lemované infantilními fórky. 3 * Naopak při čínské zastávce nabrala dynamika mezi postavami (i díky náruživé akrobatce a oplzlému přízraku) na energii a typické rozvernosti, i když závěr musela sfouknout zbrkle těžkopádně. 4 *
  • VanTom
    Navzdory všemu, čeho bratři Elricovi doteď dosáhli a co odhalili, začínají vlastně od znova – čekají na ně noví spojenci, noví nepřátelé, nová prostředí (severní pevnost). Pečlivá příprava hracího pole (viz též historická minulá kniha) mne sice úplně nevtáhla, ale nepochybuji, že se tak brzy stane.
  • VanTom
    Asi nezbytné historické intermezzo přibližuje išvaalskou válku, tedy spíše vyhlazovací tažení proti jednomu celému národu, a role/pocity našich zainteresovaných "hrdinů" – vojáků a státních alchymistů plnících genocidní rozkazy. Samozřejmě hojně diskutuje vraždění civilistů v rozporu s ideály armády či samotné alchymie, které mají lidi chránit a pomáhat jim; nemyslím si však, že by tím autorka řekla něco podstatného pro hlavní příběh, ani hlubokého pro niterné motivace postav.
  • VanTom
    Fantastické zakončení fantastické série. Psychologická příprava živoucích postav v prvních třech sešitech tedy v napětí překonává samotnou konfrontaci s démonickým Bóďou/Fintou/Zackem, ve které se hodně vysvětluje a k níž Tyler přistoupí vyzbrojen nejen novým klíčkem, ale také s nějakou tou scénáristickou náhodou v zádech. Jinak si Joe Hill vše parádně pohlídal a (výživným epilogem) uzavřel, západky čistě zaklaply, přestože sem tam jsem v čachrování s klíči lehce plaval. Detailní, precizně inkovaná kresba Gabriela Rodrigueze výjimečnost celého zážitku mocně podtrhla.
  • VanTom
    Příjemná superhrdinská týmovka dvěma příběhy reprezentuje dvě doby – osmdesátá a devadesátá léta. Ani jeden není nějak kulervoucně zásadní, ale scénářem i kresbou představují slušný průměr, nad který je pozvedá podařená dynamika vztahů mezi postavami, nemající daleko k mýdlové opeře. Což pěkně vynikne právě po přeskočení o 8 let, kdy v/z týmu nezůstal bezmála kámen na kameni.
  • VanTom
    Bez dlouhých "story arců" mají 5-6stránkové případy Soudce Dredda v megalomanském, bizarními zločiny a zločinci prolezlém Mega-City 1 snad ještě větší půvab – jak pozvolna přibližují futuristický svět a svérázný život v něm. Chvilku trvalo, než jsem se naladil na nevyhnutelnou roztříštěnost, kdy některá čísla nepředstavují o moc víc než zveličenou anekdotu, ale brzy jsem si přivykl – čemuž hodně napomohla až nečekaně kvalitní kresba (zejména detaily téměř nepřehledně nabitá od Rona Smithe). Škoda, že propagovaná přítomnost soudce Smrtě se omezila na 3 sešity a psi-soudkyně Andersonové na 2 (ve stejném příběhu). Také mohli Crwáci v medailonku Johna Wagnera uvést, že jakýsi John Howard (který podepsal cca 95 % této knihy) je jeho pseudonym. :-)
  • VanTom
    Zatímco se děj opět neposouvá ani o píď – Coco a Tarta jenom zapáleně vymýšlejí kouzlo, které "změní svět" (tzn. zpřístupní invalidům všechny cesty, ehm), autorka do malých čtenářek hustí jedno prosté moudro (o třídním, nerovnostářském postavení, ne(vy)léčených zraněních, magických omezeních) za druhým, znovu a opakovaně. Hezky napřímo, citově, po lopatě – chudáček dobrotivý sirota, co se špatně narodil, život se s ním nemazlil, nikdy nic neměl a ještě si nohy pochroumal. Protože se (asi/snad už brzy) bude muset laskavá Coco bolestivě rozhodnout, jestli jí zákony omezená magie postačuje k tomu, aby mohla splnit všechny své veskrze šlechetné a bohulibé cíle.
  • VanTom
    Dost o ničem, sotva průměr pro malé holky (kresba stále krásná). Coco zbrkle utíká k Věži knih, aby se nakonec zastavila a rozmyslela, že tohle ještě nedá a potřebuje poctivě studovat; přičemž Qifreyho postranní plány nenabývají žádné zřetelné obrysy, akorát je už jisté, že nějaké má. Za zvuků dramatické hudby, plna odhodlání: „Ale co mám nakreslit? Mám to! Moji specialitu! Velikánskou rovnou linku!“ – tomu jsem se nechtě musel smát.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:58Mýty #19: Sněhurka
    Bufkinova revoluce v Zemi Oz mě od začátku nebavila, tudíž kvituji její promptní ukončení (krásně nakreslené, ovšem kvůli rozsekání do 3stránkových bonusových kapitol střípkovité až nesoustředěné). Doplnění hlavní linie (odehrává se totiž souběžně s minulou knihou), čili navrácení dávného Sněhurčina snoubence, který ji unese, vězní a dožaduje se svého práva, trpí kouskováním také, větší problém však představuje jeho zbytnost (přes naprosto zásadní skon ve finále). Jak momentálně Mýty nesledují žádný "event", tak jenom bezcílně pokračují a zároveň stagnují. Někdy to stačí (viz geniální "Mláďata v Zemi hraček"), jindy – jako teď – úplně nezaseknou.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:47Záhadný Spider-Man #27
    Souboje Spideyho se Zlým duchem právem patří nejen k nejlepším epizodám tříletého Semicovského výseku, ale rovnou do zlatého pavoučího fondu, takže ani tento v kancelářích Harryho Osborna (kterého Zlý duch konfrontuje kvůli kopiím deníků Zeleného skřítka) nezklamal.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:45Záhadný Spider-Man #26
    Skutečný životní příběh Mary Jane Watsonové, aneb nádherná, jímavá (a opravdu hezky napsaná) ukázka toho, jak při přátelské procházce – otevřené zpovědi vybrousit charakter oblíbené postavy, dosud poněkud prázdné a jednorozměrné "větroplašky". Prostřihy na Zlého ducha (jehož skrývanou identitu Semic bezostyšně propálil v bonusovém profilu!), v paktu s Rosem rozšiřujícího své zločinecké impérium, jej přerušují poměrně obhrouble – zjevně aby tu byla aspoň nějaká super(padoušská) akce. Příjemně pak začíná i příběh Pláště a Dýky, i když z jeho zařazení jako výplně místa u mne dodnes setrvávají smíšené pocity.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:41Záhadný Spider-Man #25
    Ten úvod minule mi přišel skoro uzavřený. :) Nebezpečný Štír utíká z ústavu, aby se pomstil Jamesonovi, a jako rukojmí si bere jeho syna i nastávající. Spidey s ním má hodně práce v dlouhém, vyrovnaném, nahláškovaném souboji, při kterém se i JJJ ukáže jako charakter. „Marla vypadala nádherně a Jonah o nic hůř než obvykle.“ Stan uvolněně perlí.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:39Záhadný Spider-Man #24
    Částečně téměř hororový díl, v němž Spidey konečně zaskočí za Reedem Richardsem nechat prozkoumat svůj mimozemský kostým. Šokující výsledek odlehčuje vtipkování Lidské pochodně, zároveň se schyluje k emočnímu vrcholu – upřímnému rozhovoru s Mary Jane. Proto mě dost zarazilo dramaturgické rozhodnutí Semicu "plynule" navázat komediálním hašteřením Spideyho s J. Jonahem Jamesonem (pod taktovkou samotného Stana Leeho!), který se chystá oženit.
  • VanTom
    Tragédie z konce minulé knihy odmrštila zbytek našich hrdinů 30 let do budoucnosti, do totalitního světa, který se s ní už smířil. Napínavé "hard" sci-fi nespoléhá na akci, naopak pečlivě vysvětluje složité události na hraně fyzikálních teorií; přičemž kresba se překonává – v detailech i scénických výjevech. Pointa pak samozřejmě souvisí s cestováním časem, nicméně tady bych viděl největší slabinu celého příběhu: Přestože vše do sebe zapadne a nedojde k očekávanému "resetu", je finále natolik exemplárním (zne)užitím "deus ex machina" principu, až ve mně zanechalo pocitové prázdno.
  • VanTom
    VanTom9.2.2023 12:34Usagi Yojimbo #32: Záhady
    Další povedený Usagi (aneb Ctrl+V :)) se výhradně skládá z kriminálních případů, které náš všetečný ronin řeší společně s inspektorem Ishidou – a které se posléze ukážou jako propojené záhadným mocným intrikánem v pozadí… Možná i kvůli jednoznačnému „pokračování příště“ a přes v rámci možností neotřelé zápletky mě však 32. kniha zcela nestrhla. Potěšila hostovačka sympatické zlodějky Kitsune… ale už zase, kde se toulá třeba Gen? Bonusové dětské Chibi anekdoty pak šly naprosto mimo můj zájem.
  • VanTom
    Před finále nastává pravý čas pro nazření minulosti – jak samotného původu šeptajícího kovu (čímž deníkové popisky známých klíčů získávají plný rozměr), tak především k odhalení toho, co se stalo partičce kolem Rendella Zámka, Finty a ostatních. Hill toto skvěle zakomponovává do děje a opět nenechává vydechnout, zatímco Rodriguez nepřestává ohromovat. Ovšem bacha, pokud jste hlasitým odpůrcem fyzických trestů pro děti, po jednání malého Duncana svůj názor možná přehodnotíte. :)
  • VanTom
    VanTom19.1.2023 10:20Transformers #03
    Nový tvůrčí tým přichází s o řád horší kresbou, příběhově však plynule pokračuje – nad vraky poražených Autobotů dochází k výměně velení Decepticonů, nyní se klanících mocnému Shockwaveovi (s čímž se oslabený Megatron nehodlá smířit). Kvůli velkým, často i celostránkovým panelům (a s tím souvisejícímu omezení textu) máte tentokrát oba díly přečtené rychleji, než posledně půlku jednoho. Dnes jsem za to byl rád, prázdný děj odsýpal a nemusel jsem tomuto "reliktu" věnovat příliš času, ale v 93. mě tohle zklamalo. Mimo jiné i proto jsem si další díl, pro neúspěch poslední, již nekoupil.
  • VanTom
    VanTom19.1.2023 10:18Transformers #02
    Do neutuchajících, naopak na intenzitě nabývajících bojů mezi Autoboty a Decepticony (a armádou Spojených států, která pálí na všechny – protože frakce robotů, logicky, od sebe nerozezná) se zapojuje Spider-Man – dokonce v černém mimozemském kostýmu, jak se Semic perfektně trefil do souběhu s jeho hlavní řadou. V logice se nevrtejme, tady jde hlavně o přímočarou akci prokládanou hláškováním či hádkami pro cílovku – tudíž navázanou na důkladné představení hraček (zmíněni jsou i Dinoboti). Dále pak samozřejmě neřešme (ne)kvalitu tisku, překladu, slohu – ta představuje dobovou Semicovskou patinu. :)
  • VanTom
    VanTom19.1.2023 10:15Transformers #01
    Vlastně mé jediné setkání s brandem Transformers dávno před příchodem Bayových filmů. První sešity komiksové série přetékají textem, zároveň se ale stane hrozně moc věcí – je popsána historie planety Cybertron, ztroskotání The Ark na Zemi, oživení robotů po miliónech let a jejich představení, objevování nového světa, první kontakt s formami života na uhlíkové bázi, seznámení s Witwickyovými… no a v neposlední řadě půtky Autobotů s intrikujícími Decepticony. Musím se držet, abych nepřihodil ještě jednu nostalgickou hvězdičku.
  • VanTom
    „Na vašem neodůvodněném a stále se vracejícím optimismu je něco až dojemného, šéfe.“ I při střídmém dávkování prostě u dalších 4 alb osmistránkových anekdot založených na jediném motivu – jak se stát kalifem místo kalifa – nemůže nedojít k únavě materiálu. Obzvlášť pokud víte, že sebeoriginálnější či absurdnější plány nikdy nevyjdou. Autoři boří 4. stěnu, vymýšlejí slovní hříčky (i když mi přišlo, že poněkud méně než minule, výborný překlad stále zaslouží pochvalnou zmínku) a nápady ani reference jim nedocházejí, přesto se už opakují (nemůžou neopakovat), tudíž často vyznívají Iznougudovy lapálie na jedno brdo. Přitom velké osvěžení znamenaly třeba 2 delší historky na 20 stran; a samozřejmě rozpustilou Tabaryho kresbu nelze nemilovat.
  • VanTom
    VanTom19.1.2023 10:03Útok titánů #30
    Hektické boje brutální bitvy napomáhající, resp. z druhé strany zabraňující kruciálnímu momentu – doteku Erena a Zekeho – první kapitoly nenechají vydechnout. Jen aby se typicky Eren se Zekem před bohyní Ymir zastavili a jali se probírat vzpomínkami (na budoucnost), odhalili více z historie své, titánů i Eldiánců – a Eren vytáhl z rukávu další zásadní schopnost, čímž všechno (hlavně své plány a úmysly) ještě víc z(a)motal. Začínám se ztrácet.
  • VanTom
    VanTom19.1.2023 09:52Útok titánů #29
    Momentálně se politicko-válečná situace Eldiánců na ostrově ukazuje jako bezvýchodně komplikovaná, kvůli různému (zrádnému) měnění stran postav a přípravě velkého plánu bezmála zmatená – takže začíst se po několikaměsíční pauze nešlo úplně hladce. Naštěstí v druhé půli nastoupily vzducholodě a napínavý destruktivní souboj Erena proti ostatním mocným titánům.
  • VanTom
    VanTom21.12.2022 12:27Transmetropolitan #10: Naposled
    Spider aktivuje všechny své docházející síly a do kouta zahnanému Fešákovi, který ve Městě vyhlašuje stanné právo a povolává armádu, uštědřuje finální rány. Také ovládané a zastrašované, ale nezávislé liberální zpravodajství se nenechá zahanbit a přes veškeré překážky splní svou novinářskou povinnost. Ach jo, je až naivně zřejmé, jak si Warren Ellis a Darick Robertson nedokázali ani představit, že by někdo mohl v moderním civilizovaném státě získat absolutní moc a kontrolu nad médii, aby mu něco takového prošlo. Ups, a jen o dvacet let později… Závěrečné sešity nicméně odsýpají v parádním tempu a Spider se vyjevuje jako muž na správném místě (přestože nakonec zůstává starým špatným, nezralým křivákem :-)). Dlouhé bonusové dva sešity jeho sloupků (s ilustracemi desítek slavných kreslířů) pak zpětně shrnují počátky série a propagují jeho názory na zrůdně svůdné Město a úpadkovou, přesto elektrizující a povznášející společnost budoucnosti často velice trefně.
  • VanTom
    Přestože Alpha Flight představuje první čistě kanadský tým, víceméně se ničím (kromě sněhu, nějakých folklórních legend nebo úsměvného kanadského patriotismu) neodlišuje od klasických, národnostně bohatých a různorodých X-Menů a z fleku by mohl zastávat jejich pobočku (přestože nikdo zde není mutant). Scénáře ani postavy tedy žádnou velkou originalitu v té záplavě textů nepobraly, rozhodně však nezklamala Byrneova klasická kresba. NHM přináší 6 prvních sešitů / bitek samostatné řady a v dalších krátkých "zvláštních přílohách" dokončuje zkratkovitý úplný původ Alpha Flight; druhou část (ze 2) jejich prvního objevení v The Uncanny X-Men #120 si naštěstí můžeme dočíst v Comicsových legendách #16.
  • VanTom
    Neúmyslně se cestuje časem, takže je nezbytné hodně, hodně (vědecky) vysvětlovat, nechceme přece způsobit paradoxy. Nicméně i bez válečné akce si komiks udržuje slušný spád a poutavost, jen občasné topornosti dialogů ani charakterů se nezbavil.
  • VanTom
    VanTom21.12.2022 12:14Zaslíbená Země Nezemě #10
    Prvotní zběsilé tempo útoku na démonické lovce, kdy se je dařilo zaskočit a likvidovat, se bohužel postupně rozmělní, jak plán přestává vycházet. Autoři sami si jej zamotali postupnými zvraty, neustálými odbočkami či osvětlováním průběžných detailů.
  • VanTom
    VanTom21.12.2022 12:10Zaslíbená Země Nezemě #09
    Důležitá pravda o panu Minervovi znásobuje odhodlání opustit Goldy Pond, což znamená postavit se pytlákům čelem (a s plánem). Je osvěžující vidět tentokrát útočit děti proti ohavným démonům, jejichž lovecká hra se obrací proti nim. Protože ošklivou smrt jim přát budete. Po podstatném posunu příběhu tak kniha nabírá šílený akční spád; přičemž další zásadní odhalení čtenářům ohledně jedné mrtvé postavy si autoři nenačasovali úplně nejlépe, vždyť úplně zapadlo.
  • VanTom
    Zpočátku mi přišlo, že dějově Joe Hill trošku přešlapuje na místě, jak děti Zámkovy příhodně nalézají další a další kuriózní klíče, a že si v jednotlivých epizodách především experimentuje s vypravěčskými styly. Dialogy píše pořád skvělé, to bez debaty (a textem opravdu nešetří), ale někdy je šroubuje až okázale. Ovšem v závěru šlápne do pedálů! Ke svébytné Rodriguezově kresbě výhrady nemám vůbec žádné.
  • VanTom
    VanTom23.11.2022 12:49Záhadný Spider-Man #23
    Kromě toho, že je celá konfrontace s Pumou (nepříliš originální "à la Kraven", ale celkem charizmatický nájemný lovec) jedna velká, vyrovnaná bitka, zásadně dále se posouvá i Petrův život, když zjišťuje znepokojivé informace o svém (organickém!) kostýmu a Mary Jane Watsonová vypálí na konci nečekanou bombu. Také se do akce pořádně zapojila Černá kočka, má dávná platonická láska (je to holt kočka :-)).
  • VanTom
    VanTom23.11.2022 12:47Záhadný Spider-Man #22
    Další příjemné, byť nikterak zásadní číslo. Překažení zlovolného plánu Rudého přízraku a jeho super-opic, ke kterému se kromě čím dál tím unavenějšího Spider-Mana (mimozemský kostým se začíná projevovat!) nedobrovolně připlete ještě elitní zloděj Černá liška, má spád, povedené hlášky i slušné bitky. Jinak mi přišlo, že třeba s porovnáním s číslem 20 se zde vyskytlo podstatně méně překlepů, chyb nebo slovenských "pozůstatků".
  • VanTom
    VanTom23.11.2022 12:45Záhadný Spider-Man #21
    Nakonec se moralizující historka o korupci v americkém fotbale docela rozjela a představila zajímavého mafiána Rose. Zásadním bylo však zejména druhé obsažené číslo, které pokračuje v anabázi se Zlým duchem, jelikož úřady konečně vytahují jeho rozbitý obrněný vůz z řeky. Zájem o něj projeví Svítící tykev a následuje slušně nahláškovaná honička a souboj. Rick Leonardi se pěkně rozkreslil (resp. přiblížil Romitovu/Frenzovu stylu), i když tedy kvalita a soutisk barev nejsou úplně top (ehm, jsou strašné).
  • VanTom
    VanTom23.11.2022 12:41Záhadný Spider-Man #20
    Příjemně civilní, neakční sešit opravdu naplňuje především záměr, aby si čtenáři dosyta prohlédli Spider-Mana v jeho novém, mimozemském, na nevyslovené myšlenky reagujícím kostýmu. A aby si Petr srovnal, co ho po návratu od Meziplanetáře * (???) čaká – a nakolik mu NY chýbal. Polovina druhého příběhu zatím jen naťukává podplácení amerického fotbalisty a v kresbě Ricka Leonardiho se mi nijak zvlášť nelíbila. Jinak překlepů a chyb se tedy v textech vyskytlo neúrekom.

    * Vzbudilo to ve vás zvědavost? Pak si kupte Tajné války superhrdinů.
  • VanTom
    Pořád to tam je! Tedy alespoň v Castace, která přesně zapadá do kronik Kasty metabaronů jako její nultá kapitola a přináší tradiční, přepáleně osudovou Jodorowskyho vesmírno-válečnickou ságu o velkých citech, ještě větších skutcích a vůbec největší, rodové cti. Zato Metabaronovy zbraně představují jen fádní lineární historku, jak neporazitelný Bezejmenný všechny porazil a získal ty nejmocnější zbraně, schopné zničit 8 vesmírů. Každopádně bezvýhradně žasnout nad fantastickým umem výtvarníků se dalo v obou případech.
  • VanTom
    VanTom23.11.2022 12:30Usagi Yojimbo #31: Pekelná malba
    První dvě povídky mě snad i mírně zklamaly, přišly mi plytké, navíc s odbytou, až spěšně "nadrásanou" kresbou. Zbytek knihy, zejména titulní trojsešitová detektivka Tajemství pekelné malby, už se ovšem vyšvihl do obvyklého nadprůměru.
  • VanTom
    VanTom12.10.2022 13:11Transmetropolitan #09: Lék
    Jedno motivační nadechnutí, za druhé brutální výslech a napotřetí urputná práce drsňáka šéfredaktora představují poslední zastávky před vyzpovídáním jediného žijícího svědka a obstaráním důkazu pro Spiderův finální článek. Ovšem kromě toho, že už se mi zdají některé sešity prázdně natahované (kdy třeba 8 stran Spider jenom brutálně mlátí pasáka), přišlo mi celé závěrečné obvinění vlastně banální. Možná se už morálka společnosti posunula víc, než si Warren Ellis před 20 lety vyfabuloval pro mnohem vzdálenější a dekadentnější budoucnost, ale vedle kauz, etiky či pokory soudobých politiků (Trump, Babiš, Putin, …) by se nějaké prezidentovo šukání přerozeneckých kurev nedostalo ani do hlavního vysílacího času.
  • VanTom
    Za mě výrazně lepší než první část, jak si hašteření postav a spojenectví týmů sedla, protože teď jde do tuhého. Jedna epická bitva střídá druhou, proti Galactusovi či Doctoru Doomovi vyzívajícímu Beyondera musejí hrdinové táhnout rozhodně a za jeden provaz, takže není prostor na dlouhé odbočky (Spider-Woman se tu prostě objeví a přidá k boji; Spider-Man k novému kostýmu přijde tak nějak mimochodem, bez cavyků). V závěru překvapivě nalezneme i nějaké nejednoznačné myšlenky ohledně ukradené "božské" moci, klidu a zodpovědnosti. Ke kresbě nemám moc co dodat, je čistá, funkční a dynamická (na retro), žádný zázrak ani etalon, ale skvěle sem padne.
  • VanTom
    VanTom12.10.2022 12:59Comicsové legendy #21: Conan #06
    Skvěle kreslený (stínovaný) Conan, tentokrát konečně v čitelné kvalitě tisku. Jednotlivé příběhy sice ničím nevyčnívají a jsou řazeny značně nesouvisle (za což ale nemůže Netopejr), stejně však přinášejí standardně zábavnou porci všeho, co dělá Cimmeřana tak oblíbeným.
  • VanTom
    Kvalitní militaristické sci-fi. Dialogy a představení pochybných hrdinů z eskadry Purgatory zpočátku trochu drhne, ale postupně získávají na osobnostech. Nejsilnější je však scénář při zkoumání a snaze proniknout neznámým jevem, stěnou u Saturnu – za kterou však číhá válka.
  • VanTom
    VanTom12.10.2022 12:50Gantz #32
    Bezcílné pobíhání několika skupinek hrdinů po obrovské vetřelčí lodi pokračuje: Tae utíká a potkává další přeživší, Kurono 1 hledá Tae, Kurono 2 s ostatními bojovníky zachraňuje civilisty (neposlouchající vymaštěnce bez špetky vděku) a telepat Sakurai zabíjí. Přitom narážejí na nové bizarní protivníky a nepředvídatelné způsoby lovu lidí mimozemšťany, pro které je to celé (asi) hra. Jak dlouho ještě?
  • VanTom
    Kniha mi právě dorazila a vypadá fakt krásně. A ohledně coloringu musím říct, že ty ukázky tady (tzn. i na stránkách Comics Centra) jí dělají medvědí službu, protože v reálu nejsou barvy zdaleka tak světlé, křiklavé a ploché, ale výrazně sytější, přirozenější a plastičtější, do kresby skvěle zapadající. Až jsem si musel několikrát ověřovat, že se opravdu nejedná o nějakou jinou verzi.
  • VanTom
    Fry: Tak tahle tvůj dotaz (a odpovědi na něj) mi hned vyřešil jednu "záhadu": Mám druhé vydání, právě jsem ho přečetl, a zatímco uvnitř knihy je hlavní záporák jako Finta, vzadu na přebalu se mluví o nějakém Kulišákovi, což jsem samozřejmě netušil, kdo má jako být. Takže díky za vysvětlení! ;-)
  • VanTom
    VanTom3.7.2023 17:52* Připomínky a návrhy
    Ahoj, drobné chybka - ve Vybíralovské edici ERB máte prohozené 2 knihy v číslování (chybně v poznámkách i v pořadí v sérii): Barracuda 1&2 je 14. svazek edice, kdežto Wild West 1&2 má být číslo 15.
  • VanTom
    VanTom1.7.2023 11:37* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    jen detail - v "Nejmocnějších hrdinech Marvelu #48: Machine Man" by Barry Windsor-Smith měl být uveden i jako kreslíř (Art), jelikož u posledního sešitu minisérie Machine Man Vol. 2 (č. 4) již dělal kresbu komplet, nejenom Ink a Barvy.
  • VanTom
    VanTom4.11.2022 10:59Filmový a hudební klub
    soulbringer: Sandman seriál se komiksu drží velmi věrně - de facto co epizoda, to kapitola/sešit v komiksu, některé dialogy přebírá bezmála 1:1. V první sérii zvládli zadaptovat Preludia a nokturna a Domeček pro panenky, plus několik povídek. Ve druhé bych určitě očekával Údobí mlh.
  • VanTom
    VanTom1.10.2022 07:29* Připomínky a návrhy
    Zack: Ok, na funkci to nemá vliv. :-)
  • VanTom
    VanTom30.9.2022 17:04* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    třeba o tom víte, ale narazil jsem na takovou chybku: Pokud má série zatím jen jeden svazek (třeba "Barbar Conan: Archivní kolekce"), tak v jejím Přehledu, na tlačítkách SBÍRKA, nelze žádné z nich zaškrtnout. Kurzor problikává, jak se pokouší zobrazit popisky ikonek (Četl/a jsem; Mám; Chci...), ale protože se tam ty "bubliny" nevejdou ani nahoru, ani dolů, tak to nakonec nefunguje vůbec.
  • VanTom
    VanTom25.2.2022 13:26* Připomínky a návrhy
    Toe: Jóóó, teď už je to perfektní! :-)
  • VanTom
    VanTom24.2.2022 10:00* Připomínky a návrhy
    Toe: Super, teď ale ještě červen opravit na červenec... ;-)
  • VanTom
    VanTom23.2.2022 12:23* Připomínky a návrhy
    Ahoj, jenom připomínám, ať to nezapadne, že stále máte špatně číslo originálu u komiksů Záhadný Spider-Man #11 a #12 od Semicu - příběh "Boj s neporazitelným protivníkem" (začátek i dokončení) je ve skutečnosti Amazing Spider-Man #230 (červenec 1982); onen červnový sešit #229 s únosem Madame Web byl Semicem z neznámého důvodu vynechán (i když sešit #12 si z něj vzal obálku). Člověk nemusí být zrovna odborníkem na Spider-Mana, stačí si čísla sešitů ověřit v Komiksovém výběru Spider-Man #26.
  • VanTom
    VanTom26.1.2022 10:42* Připomínky a návrhy
    Ahoj, máte chybně uvedené číslo originálu u komiksů Záhadný Spider-Man 11 a 12. Nějak mi to neštymovalo, protože zjevně Semic kus před soubojem s Juggernautem vynechal – tudíž příběh "Boj s neporazitelným protivníkem" je ve skutečnosti Amazing Spider-Man #230 (červenec 1982); přeskočen byl právě červnový sešit #229 s únosem Madame Web.
  • VanTom
    VanTom29.11.2021 09:46* Připomínky a návrhy
    Ahoj,
    máte chybku v názvu komiksu "Černý a bílý: Vzestup a pád Bobbyho Fishera" - Bobby se jmenuje Fischer, ne Fisher.
  • VanTom
    VanTom7.7.2021 10:30* Připomínky a návrhy
    Toe: A já furt, proč mi to jméno bylo povědomé! :-) Ne, narazil jsem na to jednoduše proto, že jsem tohle NHM akorát přečetl...
  • VanTom
    VanTom5.7.2021 14:00* Připomínky a návrhy
    Narazil jsem na chybku v databázi: U NHM 66 – Thing máte uvedeného Ralpha Macchia mezi kreslíři, ovšem jedná se o (spolu)scénáristu (s Markem Gruenwaldem) řady.
  • VanTom
    VanTom10.2.2021 12:17* Připomínky a návrhy
    Upozornění na chybku: knihu "Comicsové legendy 12: X-Men 02" celou nekreslil John Byrne, jak máte v DB uvedeno, ale cca 3 sešity ještě Dave Cockrum a 1 Tony DeZuniga.
  • VanTom
    VanTom6.10.2020 06:51Pindárna
    Mně vždycky přišla "Travička Ivy" jako nápaditý překlad vystihující postavu stejně jako originál - za 1. je jedovatá, za 2. je to +/- rostlina. A Ivy jako vlastní jméno zní dobře i v češtině. Stejně tak Hádankář, Tučňák.

    Fimi, Lenny: Třeba v "UKK 28 Avengers: Na ostří nože" se nepočešťoval Jack of Hearts, takže Ant-Man se tam hádal s "Jackem of Heartsem", než "Jacka of Heartse" ostatní uklidnili, nebo jak to bylo. Hrozný.
  • VanTom
    VanTom28.5.2020 13:09* Připomínky a návrhy
    Ahoj, narazil jsem na chybku: neodpovídá obsah (popis děje) u komiksu 100 nábojů 8 https://comicsdb.cz/comics/4869/100-naboju-08-posmrtne-blues, je totiž stejný, jako u předchozího 7. dílu.
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 580 (cca 168535 Kč)
Mám: 1017 (cca 359244 Kč)
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0