Koupit
Antropomorfní dobrodruh se zálibou v popichování - to je chlupatý pirát mýval Rocket!

Přidejte se k Rocketovi v životním dobrodružství při výpravě do kvadrantu Keystone za jedněmi z největších příběhů zakrslého Strážce. Pohleďte s úžasem, jak půlsvětský huňatý hrdina dráždí neuvěřitelného Hulka, než se spojí se svým savčím soukmenovcem Wal Rusem za účelem ochrany největších keystoneských hračkářů před legií vraždících klaunů! Jedna věc je jistá: nikdy dřív jste se nesetkali s hrdinou, jako je Rocket.

Obsahuje příběhy:
Hvězdný meč
Strážce kvadrantu Keystone

Každá kniha obsahuje bonusové materiály, jako jsou soupisky týmů, první výskyty a historii postav, profily tvůrců, shrnutí minulých událostí, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Adi Granov. Vychází každý druhý týden.

Obsahuje sešity sérií Incredible Hulk (Vol. 1) #271, materiál z Marvel Preview #7 a Rocket Raccoon (Vol. 1) #1-4


Scénář
Bill Mantlo
Art
Sal Buscema, Keith Giffen, Mike Mignola
Ink
Sal Buscema, Keith Giffen, Al Gordon, Allen Milgrom (Al Milgrom)
Barvy
Christie Scheeleová, Bob Sharen
Obálka
Al Gordon, Mike Mignola
Lettering
Rui Alves, Petr Schwarz
Překlad
Kateřina Tichá
Redakce
Changer the Elder
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2421-6399 (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
577 g
Stran
152
Cena
249 Kč
Originál
Rocket Raccoon: Guardian of the Keystone Quadrant (Marvel)
  • ludek.n
    Chlupatý a nebezpečný mýval Rocket se někdy v budoucnu stane nepostradatelným členem Strážců vesmírů, ale tady v příbězích scénáristy Billa Mantla má k této osudové roli ještě nebetyčně daleko, tady je po boku svého přítele a prvního důstojníka Wal-ruse strážcem kvadrantu Keystone. Jestliže se v černobílém Čarodějném světě (1976) jen mihne jako jedna z vedlejších postav, v Černých dírách Siria Major (1982) je už stejně důležitou postavou jako sám neuvěřitelný Hulk. K samostatné minisérii se propracoval až v roce 1985 a její tvůrci Bill Mantlo a Mike Mignola se pokusili ukázat o něco víc z jeho historie a zasadit ho do marvelovského světa. Byť oceňuji úsilí všech zúčastněných stvořit postavu, která by se vymykala klasickým šablonám a vnesla do světa komiksu nový druh drsného dětsky dospělého humoru, všechny tři pokusy mě nudily a ani v jednom případě se mi nepodařilo naladit se na jejich vlnu. Rocketova komika mě zdaleka míjela a obsah vyprávění nezabrnkal na jedinou strunu, která by mě rozechvěla. Nepovedlo se to ostatně ani kresbě: pěkná práce, ale na prdel mě neposadila. Strážce Rocket tak v tomto případě zůstal daleko za očekáváním.
  • VanTom
    Ulítlý původ nabručeného, sarkastického Strážce galaxie může způsobit nepřipravenému čtenáři i šok. Černobílé brakové sci-fi dobrodružství (nikdy nedokončené) ignorujme, ovšem pošahaný Půlsvět, obývaný roboty a proteticky vylepšenými zvířátky zásobujícími hračkami generace pošuků (včetně neschopných keystoneských strážníků, pardon, strašníků!), jakoby vypadl z klasické grotesky – popř. písničky od Beatles. Čtyřdílná minisérie je zpočátku velice svěží, s navracováním řádu a neustálou akcí sice její kouzlo absurdní bláznivosti trochu vyprchává, ovšem výborná kresba mladého Mikea Mignoly drží laťku konstantně vysoko (základy Hellboyova stylu ovšem na první pohled nenajdeme).
  • Moon
    Tak Mýval Rocket mě hodně překvapil. Nejvíce proto, že se na kresbě podílel můj velice oblíbený Mike Mignola.
    Bohužel jsem byl překvapen negativně. Je to hrozná blbost až sem si říkal tak to snad bude aspoň vtipná blbost a ono ne. Větší blbost jsem snad nikdy nečetl, je to jediný comics, který jsem měl problém dočíst. Nutil jsem se do toho asi týden. Možná je to má chyba a musím to brát jako comics pro malé děti, ale těm se to do ruky podle mě nedostane.
    Za mě zatím nejhorší kniha z NHM

  • Jack
    Je to komiks pri ktorom som si hovoril WTF , to je boží, to je debilina atď takže... musím dať 3/5
  • erik
    Neskutočná blbosť, až je zázrak, že sa z Rocketa stala filmová hviezda. Pre malé deti úžasný komiks, pre ostatných pohľad na postavu, ktorá sa stala znama preto, lebo sa dnes na seba vôbec nepodobá (iste, je to medvedík čistotný, ale...). Štyri zošity nakreslil Mignola, ale to nespoznáte.
  • S4TW
    Meh, meh, meh. Já vím, že Bill Mantlo je autor sci-fi, která jsou velmi, velmi zvláštní a občas si těžko hledají své fanoušky. Ovšem jeho Deathlock se mi dost líbil a patřím mezi málo lidí, kteří to hodnotili kladně. Tudíž jsem byl zvědavý, jak si poradí s Rocketem, ještě když mu kresbou sekundoval mladý Mignola… No, je to takové divné a vlastně se mi to nelíbilo. Oproti Deathlockovi to ztrácí takové to retro sci-fi šílené kouzlo. Je to hrozná slátanina nápadů, které jsou naprosto bláznivé, ale určitě by šly využít lépe. Ono se to tváří jako hrozně parodující, vtipný, zábavný nápad, ale já se u komiksu snad ani jednou neusmál. Zároveň to šlo využít i úplně naopak a nadhodit tomu daleko vážnější feeling, který by vás chytl, ale to se také nekoná. Nakonec to zůstává někde na půli cesty a je to takové divné, zpatlané a prostě meh. Jako říkám – antropomorfní zvířata, roboti, blázni z dávné civilizace, válka hračkářů – to všechno je OK, ale prostě se to nepovedlo správně namixovat. Mignola předvádí slušný výkon, určitě již tady poznáte jeho typická rukopis, akorát ještě není úplně vykreslená a svůj styl trochu ladí. Prostě ne, nebavilo mě to, pořád jsem čekal, že v tom najdu tu parádičku, ale nedostavilo se to. Navíc tentokrát byl podělaný i bonus, kdy je v historii postavy useknutý text v půli věty. Tohle NHM se prostě celé moc nepovedlo.
  • autokineton
    Abych rekl pravdu, koupil jsem si ho jen kvuli Mignolovi, ale komiks jako takovy me nebavil... Zas na druhou stranu se jedna o jeden z nejoriginalnejsich svazku NHM, takze suma sumarum 65%
  • karl173
    Tak tohle je bohužel maximálně průměr. První sešit byl sice zajímavý, ale takhle sám o sobě nedával moc velký smysl. Navíc nejsem zastánce černobílé kresby, navíc když je takhle nepřehledná jako zde, a tak mne spíše rušila. Druhý sešit s Hulkem je příběhová slabota. To byl téměř brak se špatnou kresbou. No a to co zvedá knihu alespoň trochu výše a co stojí za přečtení je až čtyřdílná minisérie. Vcelku to má hlavu i patu a přes veškerý blázinec který se tam odehrává to má místy slušný děj. Bohužel ke konci už to sklouzává také spíše jen k průměru. Mignola se svou kresbou se teprve hledá, a i když sem tam dokáže vykouzlit i celkem fajn panel, tak je jinak kresba také spíše průměrná. Za mě 45%
  • Koci
    Pro mě stejně jako Star Lord velmi příjemné překvapení. Totální mind fuck, který by u nás nikdy nevyšel a za to patří NHM veliký dík.
  • hroubek
    Velké zklamání. Fakt jsem si přál aby mě to bavilo, ale tak nějak jsem po prvním čísle hlavního příběhu věděl, že je to nejhorším NHM. Nebudu lhát, že se to malinko ke konci nezlepší, ale není to opravdu žádný zázrak. První starý komiks docela funguje a s příchodem Rockyho(Rocketa) je zajímavý, velký plus je samozřejmě nádherná kresba, byť černobílá. Druhý starý je takové malé WTF, přesto se to dá. A pak je tu hlavní příběh, který je strašně moc ujetý a já mu nedokázal přijít na chuť. Prostě mě ten svět, postavy a příběh vůbec nesedl. Jediné co se povedlo byla kresba, která je fakt pěkná. Za mě je Rocket Raccoon obrovské zklamání.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš6.5.2018 10:15Nejmocnější hrdinové Marvelu #045: Mýval Rocket
    Při první zmínce, že mají v NHM vycházet sólo příběhy Strážců galaxie, jsem si řekl, no to snad ne. Nicméně, mi to nedalo a nejprve jsem si koupil Star-Lorda a upřímně, jenom kvůli černobílé, kterou považuji za velmi dobrou - viz můj komentář. Mýval Rocket ve mě zanechával trochu odstup, že to bude asi něco divně ulítlého. Prostě ona představa číst Rocketa samotného bez Strážců, které už tak moc nemusím, mi přišla úplně zcestná. Nicméně jsem se podíval dovnitř, trochu se poptal a řekl jsem si, že ta černobílá mě zase dostala. A také, že jo. Když se oprostíte od toho, že to je pokračování, navíc takové nestandardní - viz poslední strana, kde sám autor říká, že to je na fanoušcích a jejich korespondenci - zjistíte, že se to číst dá a že to je docela oddychovka. Úplně se mi hlavou honily myšlenky, jak mi to jistým svým rázem a způsobem kresby připomíná The Savage Sword of Conan akorát "in outer space".... ach ta angličtina :-). V podstatě je to příjemný space opera příběh, kdy někdo ztroskotá z nějakého důvodu a hlavní hrdina se setká s nestandardním okolím, které prozkoumává a bum do toho Mýval Rocket / Rocket Raccoon a zde cením, že nechali překladatelé původní oslovení Rocky. Správně by to mělo být opraveno v rámci univerza, ale jelikož i z hora (Marvel) mají k této kauze svůj vlastní postoj, není důvod jej nectít. Hlavně je to vývoj a i když mě to vlastně až tak v podstatě nezajímá (ta postava), tak mě zajímá ta doba, ve které to vše vznikalo. Vzhledem k tomu, že zde máme 3 příběhy v nějaké časovém sledu (cca. 10 let celkem) a přitom od stejného scenáristy, ta dobová záležitost je opravdu excelentní, jak se vše vyvíjelo, někdy i za chodu, a měnilo pro účely. Z neznáme postavy, přes zajímavou, až k neoddělitelné v dnešní době. To mě zajímá a to se mi líbí a přitom mám naservírovaný poměrně slušný hlavní příběh od Mignoly. A to mě také bere, sledovat zajímavého tvůrce, kterého zde moc nevychvaluji, jak se vyvíjel a čím přispěl do komiksového světa. Až na Baltimore.. ten je skvělý. Samotný hlavní příběh je fakt to, co píše obálka - 4-issue limited series. Uzavřený a ucelený příběh, který volně navazuje na Hulka #271 a je jakýmsi "spiritual sequel" k Marvel Preview #7. Nedávno jsem tento příběh kamarádovi popisoval jako alenkovskou variaci na klasické sci-fi 40.-50. let (mám na mysli Alenku v říši divů - pro jistotu). V podstatě je to klasický prototyp sci-fi příběhu, který nám něco říká o lidské rase obecně a co všechno se stalo, že to došlo tímto způsobem. Najednou tam máme nějaký přesah, že došlo ke změně a jak se s tou změnou vypořádat. No vážně, koho by napadlo, že vyspělá civilizace na Půlsvětě vznikne jenom proto, že původní lidé chtěli svým pacientům dát zvířátka na hraní. To je tak ujeté až to bolí. Samotné rozvržení, postavy, pozadí a děj mi připomíná nějakou antickou divadelní hru nebo středověká pouliční mirákula a mystéria, že to někdo schválně přehání, aby nám vlastně řekl, že nám chce ukázat skrytý význam problému v našem okolí (něco jako, hele tam ten soused nás celou dobu okrádá - jenom takové připodobnění). Ne vážně, já se u tohoto komiksu skvěle bavil a je to oddychovka a občas se dostane do hlavy i něco zajímavého. Hulkův příběh má slušný scénář na poměry Hulka, ale Sala Buscemu opravdu nedávám. Jeho kresba mi absolutně neimponuje. Na druhou stranu oceňuji autory této série (Hulka), že ho odlehčili, protože takové Srdce atomu považuji na stejnou roveň a tento starý Hulk (60.-70. léta starý) mě opravdu bavil. Dávám 4 hvězdy, protože černobílou a to i v Marvelu naprosto žeru a ta si zaslouží tu 4. hvězdu.

    Asi by nikdo nečekal, že by někdo mohl něco takového, natož dlouhého, napsat na tento v podstatě do jisté míry průměrný NHM komiks, ale proč ne. Možná i tento komiks potřebuje trochu vzpruhu. No vážně, co je na tomto komiksu špatného... Nikoho nenutím jej číst a kupovat a když se někomu nelíbí, má proto své důvody, také kolikrát neberu komiks, který zde někdo vychvaluje, ale já ho doporučit můžu. Jediné co mi vadí, je slabý dohled na tvorbu celé této série a tisk pro ČR. Pánové tam nahoře, zkontrolujte si co prodáváte, protože tím poškozujete dobré jméno své značky / firmy. V bonusu vám chybí dokončit odstavec o Rocketově životě - úplně poslední odstavec na třetí straně bonusů. Máme tam jenom nedokončenou větu a nikde nenavazuje.
  • cyboy
    Pri psani techto pribehu, se toho hodne vyhulilo a podle toho vypada i vysledek. V prvnim sesitu dostavame nanicovaty a zmatecny druhy dil pribehu, jehoz prvni dil u nas nevysel (fakt pecka napad!), ve druhem sesitu prichazi Hulk, kde trestuhodne nefunguji ani newtonovy pohybove zakony a nakonec dlouhy "pribeh" tvoreny ctyrmi sesity o planete posuku, ktery ma byt asi treskute vtipny, ale je spis trapny a trapne jendoduchy. Opet jeden z dilu, jehoz cteni neni nic jineho, nez ztrata casu.
    50%
21420125
  • filozof
    Na databázi jsem spíš pozorovatel a moc nehodnotím, pět hvězd ode mne dostala pouze elektra a korvac, takže tento útok asi minul cíl. Snahu hodnotit upřímně a spravedlivě můžu jen ocenit. Bohužel mám zkušenost, že v komentářích někdy řešíš věci, které s kvalitou komiksu nijak nesouvisí. Teď je to nenavazující origin, u jednoho komiksu o hulkovi jsi zase rozpoutal diskuzi o tom, že z fyzikálního hlediska není možné aby existoval nějaký "mikrosvět" na úrovni atomů a tento fakt ničí potěšení z četby. Když byl v kinech film ant-man, zkoušel jsi podobnou argumentaci na jeho diváky? Jaká by asi byla jejich reakce? Jinak naprosto souhlasím, že většina z marvelovských sérií je slabá a nezaslouží si speciální zacházení. Každý komiks je ale jiný než ostatní a je možné se o jeho kvalitách trochu rozepsat. Vždycky když dočtu nový marvel, tak si jdu přečíst internetové komentáře, abych se dozvěděl o názorech druhých lidí. První komentář bývá většinou od tebe a v polovině případů to je něco ve stylu staré - zdlouhavé-nudné. O náplni komiksu mi to moc neřekne a navíc to působí jako bys ty komiksy četl za trest. Pokud je tohle první reakce, kterou tři roky pravidelně čtu, tak se to jednou muselo nějak projevit. To je vše.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.5.2018 12:46Nejmocnější hrdinové Marvelu #045: Mýval Rocket
    cyboy: Hezky jsi to napsal.
  • Lenny
    Ad chybějící odstavec - my tam nahoře všechno kontrolujeme, jenže jsme jen nájemná síla. Co udělaj s odevzdanýma podkladama neovlivníme =(
  • cyboy
    Predne - vyjimecne jsem se pustil do diskuze, protoze uz me unavuji ty nekonecne debaty nad tim, co se prekladat ma a co ne. Jako zarny priklad budiz prave ono Strazci galaxie vs. Avengers. Ale jinak je mi vlastne jedno jestli je to raketovy myval, nebo myval Rocket. Muj prvni prispevek nebyl kritikou prekladu teto knihy, ale pouze prispevkem do diskuze, kterou povazuju za obecnou.
    Pennywise a filozof (pisu s malym "f", protoze se tak pise sam) do diskuze vnesli konfrontacni prvek, ktery mi prijde naprosto zbytecny, ale tak nejak citim potrebu zareagovat.
    Nejprve snad jednoducha odpoved a pak mozna delsi zduvodneni (ktere uz nemusite cist). Jak uz jsem nekolikrat na techto strankach napsal, hledam predevsim pribeh a jak uz jsem take nekolikrat napsal, tak kvalitni pribeh si vystaci s hulkovymi panacky a absenci pribehu nenahradi ani sebelepsi kresba. Takze pardon, ze si nesedam na zadek ze Sala Buscemy apod. Nekupuju sborniky umeleckych del, ale komiks, kde je dejova linka od kresby neoddelitelna a opacne (nebo by to tak idealne melo byt). Samostane samozrejme oba prvky fungovat muzou, ale pak uz se jim nerika komiks. A proc to kupuju a ctu? Tak za prve - vetsinu toho, co v techto radach vychazi neznam, takze si rad rozsirim obzory. Za druhe - hledam kvalitni pribehy a je mi jedno, jestli jsou stare tri roky, tricet nebo treba tri tisice let. Za treti - jelikoz vetsinu toho co v techto radach vychazi neznam, tak ani nemuzu vedet co je dobre a co ne a musim na to prijit sam. Nerad prejimam cizi nazory a pokud s danou veci nemam zkusenost, tak se k ni nevyjadruju. Nedovedu ani spocitat kolikrat se mi libilo neco na co jsem cetl zdrcujici kritiky a opacne.
    Pokud je neco spatne, tak je to spatne a nevidim duvod to chvalit. Podle vas bych si vazne mel vymyslet oslavne komentare na pitomosti, ktere byly pitomostmi uz v dobe vzniku a davat plny pocet jen proto, ze to kresli Buscema? Pak bych zapadl do vaseho videni sveta? Rozhodne nemam problem neco pochvalit. Snazim se byt objetivni a jelikoz mame jen jedno hodnoceni, tak proste musim hodnotit na skale od 0 do 100 a nemuzu zohlednovat zanr, nebo dobu. Pokud budeme mit hodnoceni podle zanru, kateogorii, nebo rad, tak budu milerad hodnotit jinak. Ale pokud vedle sebe postavim treba tohoto Rocketa a Z pekla, nebo Strazce, tak to jsou dva protipoly a moje hodnoceni Rocketa je porad silne nadhodnocene a neobjektivni. Takze kupuju, ctu a hodnotim a budu v tom pokracovat, protoze porad cekam, ze najdu neco zajimaveho.
    Vazne mi vadi, ze nekdo povazuje za zajimave kritizovat neci nazor stylem "proc to ctes", "co cekas", "lomis rukama" apod. Ja se s vama nepru o vase nazory, tak mi nechte moje. Pokud jste uvezneni v bezduchem adorovani, tak si v nem budte, ale nechte ostatnim pravo na jiny nazor. To je podstata demokracie. Ostatne tohle je i muj duvod proc se dizkuzi obecne nezucastnuji. Ja si za svymi nazory konzistentne stojim a nemenim je podle potreby.
    A ted to zduvodneni, proc hodnotim jak hodnotim (coz uz nemusite cist). Precetl jsem kolem tri tisic knih. To ze me nedela lepsiho cloveka a nesnazim se delat ramena, jak nekoho urcite napadne, ale pouze vysvetluji svoji pozici. A kdyz toho tolik nactete, tak vas beletrie nutne prestane bavit, protoze se v ni donekonecna opakuji stejne vzorce, ktere jste cetli uz tisickrat. Prijit s necim novym je problem (Walter Benjamin dokonce tvrdi ze je to vlastne nemozne). Kdyz odhlednu od odbornych veci, ktere ctu kvuli praci (ktere ani do prectenych knih nezahrnuju), tak me bavi literarni teorie, filosofie, historie, ligvistika (pokousim se mluvit peti jazyky, pricemz ve dvou se musim jeste hodne snazit (ale snazim se)) a v poslednich letech hlavne vyzkum holocaustu a navazujicich nasilnosti. Opet to nepisu abych se chlubil (vazne neni cim, proste otesavam svuj hruby kamen a myslim, ze to tak ma hodne lidi). Komiksy jsou pro me instantni odreagovani a jednoduche naplneni touhy po novych pribezich (jinak bych se z tech hruz holocaustu asi zblaznil). Takze mozna jsem nekdy kriticky, ale nikdy ne zbytecne. No a ted me muzete sezrat (twe on nam sahnul na Buscemu apod.).
    Jinak kratke reakce:
    Doppelganger: souhlas
    Darth Raelchi a mike731: diky kluci, vase nazory a postoje mi imponuji
    Obecne diky vsem za diskuzi. Nerad byvam katalyzatorem, takze ted se opet ponorim do ticha a studia.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.5.2018 22:24Nejmocnější hrdinové Marvelu #045: Mýval Rocket
    Osobně jsem jako lektor, učitel a i jako příležitostný překladatel rád, že vůbec tuto diskusi vedeme. Ne, opravdu, nechci tím nikomu poklonkovat a získávat si přízeň, ale mě to vážně baví. Tohle udržuje náš jazyk při životě a ve vývoji. Za a) se staráme a není nám to jedno. Za b) to rozšiřujeme dál, ten náš názor, že na tom všem tady do určité míry záleží. Za c) je to prostě zábava. Ve své profesi nemám rád přemoudřelé lidi, kteří przní jakýkoliv jazyk jakýmkoliv způsobem. Teď může kdekdo namítat, a co je na tom, že např. někdo použije v běžném českém hovoru slovo "CALL". Podle mě jde o míru a situaci - hlavně nadužívání to dělá svým způsobem odporné. Upřímně jsem fakt rád, že je zde plodná diskuse, protože mě mnozí z vás přesvědčují, že Češi na tom s AJ zas tak špatně nebudou, když ji dokáží naprosto jasně oddělit od češtiny či jiného jazyka. Angličtinu zbožňuji, je to můj život, ale to neznamená, že já osobně ji budu cpát tam kam nemám - můj názor. Setkávám se názory, že jsme na tom jazykově blbě. Jestli má komiks dopomoct k lepší jazykové gramotnosti - jsem PRO! Děkuji vám všem. Rád se budu podílet na diskusích a komentářích.
  • pennywise
    mike731 Co bys sis představoval , za propracovaný scénář z roku 1982. Myslím si že kresba mluví za vše. Kresba:Sal Buscema, Keith Giffen, Mike Mignola
  • pennywise
    mike731 Moc nechápu proč mě chytáš za slovo. Otázka co vlastně čeká od retra byla mířena na Cyboye . Ne na tebe ani na nikoho jiného. A ano. Napsal jsem že by se měl zaměřit na novější tvorbu. Protože prostě žádný hlubší význam v NHM nejde najít.
  • Doppelganger
    Já si myslím, že přeložit to jméno jako Mýval Rocket je správně. Přeci jenom u nás platí, že:
    Donald Duck je kačer Donald, Mickey Mouse je myšák Mickey /u těchto dvou to je ale komplikovanější, protože v komiksech/seriálech je Duck a Mouse jejich příjmení, takže se z nich stal Donald Kačer a Mickey Myšák. No a aby toho nebylo málo, tak se Mickeymu lidově říká mikymauz a Minnie mikymauzka, ale to bych jako bernou minci nebral :) /, Yogi Bear je méďa Béďa, Huckleberry Hound je pes Filipes, Bugs Bunny je králík Bugs, Daffy Duck je kačer Daffy a tak bych mohl pokračovat s nespočtem dalších antropomorfních zvířecích hrdinů, jimiž byl Rocket inspirován.
  • mike731
    pennywise: Doporučuješ tady cyboyovi, aby četl novější komiksy, když se mu ty staré nelíbí, a nechápeš, proč to vůbec čte. To je dost blízko...
  • pennywise
    mike731: Nic takového jsem nenapsal.
  • mike731
    pennywise: Takže by člověk měl číst a komentovat jenom věci, které se mu líbí?
  • pennywise
    Já moc nechápu Cyboye co vlastně v tom retru hledá. ty Komiksy jsou některý přes dvacet let starý. A takhle to ti lidi v té době žrali . Všechny NHM jsou co se týká náplně a naivity více méně na chlup stejný. Spíš by ses měl zaměřit na novější tvorbu. Protože v těch dalších dílech NHM co se týká nějakého hlubšího významu moc nenajdeš. Pro lidi co mají rádi kresbu , kreslíře a tu omáčku okolo. Jsou všechny díly té doby naprostá povinnost.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.5.2018 16:32Nejmocnější hrdinové Marvelu #045: Mýval Rocket
    Uznávám, že jsem sám na štíru s překladem tohoto NHM. Reflektoval jsem spíš obecně, než tuto konkrétní věc. Mně to hlavně zní libozvučně. Když nebudu samozřejmě brát v potaz návaznost na Marvel Universe. V tomto ohledu souhlasím se cyboyem, že tady se to musí ctít. Vybavuji si přednášku s naším poměrně známým a kvalitním překladatelem Janem Netoličkou, který prohlásil, a já s tím souhlasím, že překládat se má vše, jinak to vlastně není překlad. Samozřejmě, rovněž tvrdil, že to je zásada, ale ne že se ji musí vždy někdo striktně řídit, protože např. zde vidíme, že to není tak jednoduché. Překlad si myslím není špatná věc, protože nebýt ji, tak nemáme spoustu děl u nás a nemůžeme chtít po každém, aby se naučil co nejvíc jazyků, aniž by dělal člověk cokoliv jiného. Chápu, že cyboyovi o to tady asi nešlo, jen to zmiňuji. Navíc překlad je do jisté míry i umělecké dílo, protože se vytváří něco nového, když si vybavíme překlady básní od Nezvala (navíc se obohacuje český jazyk, což vidím velmi pozitivně). Přitom další zásadou překladu je překládat tak, aby nebyl rozpoznatelný onen překladatel, jinými slovy má překládat tak, aby např. Rowlingová byla pořád Rowlingová. Můj osobní názor je ten, že jména jako taková se překládat prostě nemají, pouze pokud to není nějaký cílený lingvistický vtip nebo narážka, kde se musí trochu zapracovat. Na druhou stranu, takový názor sice mít můžu, ale zrovna Mývala Rocketa jsem nepřekládal, a proto když to vidím, tak mě to až tak nevadí. Proč taky, je to zase zajímavé zpestření. Někdo může namítat, prosím, ale stejně jdeme a kupujeme to, ne? Pokud bych kategoricky odmítal, tak to přece kupovat nebudu. A ano NHM a UKK obecně mají opravdu průměrnou až podprůměrnou kvalitu jazykové dotace. Navíc bonusová stránka Rocketova života není ukončena a hned další strana se už zabývá tvůrčím procesem této postavy. Chápu a respektuji vaše obavy a názory, ale uznejme sami, že to zas taková tragédie není. Uplatňovat obecné a jediné pravidlo na překlad by vedlo k dogmatismu a i když ze syntaktického hlediska má cyboy pravdu, není důvod, aby to nemohl být Mýval Rocket - bohužel ale s tímto překladem někdo trochu zaspal dobu, protože série už běží a souhlasím, že by se měla respektovat, nehledě na tu libozvučnost, zadání projektu apod. prostě cokoliv co vedlo k tomuto.
    PS: nemyslím si, že by cyboy předváděl samý pláč. Poslední dobou jeho komentáře více registruji a líbí se mi jeho jistá dávka objektivity a naprostá znalost reálií. Souhlasím rovněž s ním, že v NHM vycházejí obecně slabé věci. Až na výjimky samozřejmě.
  • cyboy
    filozof: nikdo te nenuti cist moje komentare. Pokud ti vadi pluralita nazoru, tak pak bych mel, jak pises "zacit lomit rukama" nad tvymi petihvezdami, ktere davas pitomostem. Ja ale tvoje hodnoceni respektuju, je to proste tvuj nazor. Pokud je neco spatne, tak je to spatne. Tim, ze se budeme tvarit jak je neco spatneho uzasne, se daleko nedostame. Hadam, ze u Rocketa napises oslavny elaborat, kde podrobne rozeberes mnou nedocene kvality tohoto prelomoveho komiksu. Pokud se mi neco libilo, tak to napisu, vcetne NHM - precti si moje komentare driv, nez zacnes generalizovat. Ze v NHM vychazeji prevazne slabe veci, je proste fakt.
  • filozof
    Nechápu jak někomu může vadit, že sešit s originem je vytrhnutý z kontextu. Je mi líto že zrovna uživatel cyboy píše komentář ke každému NHM, protože jeho recenze jsou samý pláč a lomení rukama.
  • Lukki22
    cyboy: Konečně mě nikdo pochopil.
  • cyboy
    Preklady jmen jsou obecne spatne a v rozporu minimalne s ceskym uzem. Smysl dava maximalne prechylovani jmen (Jane Grey > Jane Greyová). Prekladat ale jmena je nesmysl. Pokud by to mel byt standard, pak by se Jan Novak jmenoval v anglii John Newman, v nemecku Hans Neumann apod. U jmen komiksovych postav, kde se jedna prevazne o prezdivky, by to v nekterych pripadech pripustne bylo. Napr. Iron Man je Tony Stark. Tonyho jmeno zname a nikoho asi nenapadne prekladat to jako Antonin Silny. Oznaceni Iron Man je jednoznacne prezdivka, ktera by sla prelozit jako Zelezny Muz (Zeleznak uz je cosi na urovni familiarniho osloveni, coz by ve vetsine dialogu pusobilo dost rusive, ale jako pejorativni oznaceni od zaporaka bych si to umel predstavit (byla by to takova obdoba osloveni "Bato")). U Rocketa je to osidne. Jeho jmeno nas svadi k presvedceni, ze Rocket je jeho jmeno a racoon je oznaceni zvireciho druhu, ktere ve spojeni s jeho jmenem tvori i jeho prezdivku Rocket Racoon. Jenze! Cesky preklad Myval Rocket je obecne spatne, protoze pokud by byl spravny, pak by se v originale musel jmenoval racoon Rocket (s malym "r" ve slove racoon). V tomto smeru plati syntaxe i zapis velkych pismen jako v cestine. Jenze on se jmenuje Rocket Racoon, tedy spravny cesky preklad by byl Raketovy Myval a pak je to na urovni vyse zmineho Iron Mana, takze prekladat to jako Myval Rocket, je asi stejne jako prekladat Iron Mana jako Zelezny Man, nebo spis (jako v Rocketove pripadu) Iron Muz. To je proste pitomost. Navic nevime, ze by Rocket mel i obcanske jmeno jako ma treba Iron Man, tudiz musime predpokladat, ze jde skutecne o jeho jmeno a ne o prezdivku, tudiz je preklad vazne nepripustny.
    Dalsi mozny vyklad by byl, ze se jmenuje pouze Rocket a Rocket Racoon je pouze nazev knihy o myvalovi, ktery lita na raketovych botach a pak by byl spravny preklad nazvu knihy "Raketovy myval". Cesky zvoleny nazev "Myval Rocket", uz by pak v tomto smeru byl na urovni nekterych prekladu "Pana, ktery prekladal nazvy filmu" v Macanudu od Linierse.
    Takze otazka pro znalce - jmenuje se pouze Rocket, nebo Rocket Racoon? Kazdopadne at se jmenuje jakkoliv, cesky nazev knihy se sice tvari jako preklad, ale je to spis novy nazev.
    Preklady skupin jako napr. Strazci galaxie jsou mozna jeste komplikovaneji a zaslouzily by si dalsi elaborat (ale kdo by to cetl, ze jo ;)). Kazdopadne to taky neni uplne spravne. Proc Strazci galaxie, ale Avengers?
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš5.5.2018 07:38Nejmocnější hrdinové Marvelu #045: Mýval Rocket
    Souhlasím, proč to nepřekládat. Naopak bych zvýšil překládání určitých zaběhlých názvů a to jsem povoláním angličtinář. Uznávám, je to hezká a zaběhlá značka - Rocket Raccoon, ale nelze předpokládat, že to lidé umí i správně číst, a pokud ne, tak proč tedy nechávat anglický název. Pak to tady posloucháme takovéto REKŮN a RAKŮN a ono se to tak vlastně ani nečte. Přijde mi, že si odvykáváme i na běžná slova v názvech. Proč nemůže být Rogue One také přeloženo. I Spider-man TAS překládal názvy postav a jak to znělo hezky, i když Iron Man zní pořád zvučněji než Železňák :-D
  • jh666
    Lukki22: Za prvé překládalo se to už ve všech Strážcích galaxie (hele, další překlad), takže by to byla blbost najednou měnit. A za druhé, jeho jméno je jen Rocket, nemá žádnou superhrdinskou přezdívku. Ale živočišným druhem je to mýval, proto se to překládá. A propos, Drax Ničitel, nebo zrovna ti Strážci Galaxie, nebo filmová Fantastická čtyřka, ti nevadí?
  • mearez
    Překládá se to tak i jinde, nechápu co je na tom divnýho...
  • Lukki22
    Oni to vážně přeložili jako Mýval Rocket? Si dělají srandu? Měly nechat originální název.
Četl/a (77)
159753258x, 2scha, 81splinter, Abbott, Alfred, autokineton, calvin10, CaptainCzech, Carnage, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, Doppelganger, erik, Fox01, Gustik5, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, Izmir Čupr, James, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kitykatyn, Koci, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, ludek.n, Mariomichal, Mart74, Martinb, Mates17, Mato, me, MEGA, Mercurio, mineralk, MonsterGyre, monte walsh, Moon, NikkiKonig, Osimchin, Paldini, PatrikTheMighty, petad, petrSF, punisher, raenius, Rinter, roswelll, S4TW, Scaleo1, seamzocze, SekyCZ, slavik38, Star36489, SteveCZ, Symbi, the.kasztan, Toi, trudoš, VanTom, vita, VskPrzk, xxSIMIxx, Zaknafeine, zlejzmrd
(197)
159753258x, 2scha, 81splinter, Abbott, Abe, adam.ra, afri, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, autokineton, Azbest, Badgu.y1902, blackJag, Blackmoor, bmc75, calvin10, CaptainCzech, CaptainL, Carnage, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis1996, Dexir, disclose, DKoscik, Doncek4321, doophy, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Elizabeth, erik, ertefol, fifas, filemon, Filip123, Fox01, Fry, FumarEnPipa, Glumal, hahahoho, Hebled, hicks, hlavathor, holubdema, Honzin, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, hypermlok, Idy, ikshorm, Infarkt, invape, Izmir Čupr, Jack, JackOneil, James, james dixon, Jáňa, jardoom, JaroKakashi, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jjjirik, José, Joshua_T, kadas97, kallenved, Karel Sec, karl173, KdG, kendor007, Keno, Kitykatyn, Koci, komiksák007, Kouzelnik7, krupan, kucik, Laik, Lenny, Lobok257, Lukki22, Lukyn2810, Mariomichal, markic, Mart74, Martinb, Mates17, Matio, Mato, Maty48, MB, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, mikado, MIKER65, mimo_provoz, mineralk, miuanek, MonsterGyre, monty.cl, Moon, MP, Mr.Ward, mywiel, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Nightmare, NikkiKonig, novass, nx, Nyxxie, Olesh, Osimchin, Paldini, PatrikTheMighty, pearlxjam, pechna, pennywise, perper, petrSF, Piros0013, plema, Poseidon1978, punisher, Quentin, Radkos, raenius, raimi, RicHard. , Rinter, roswelll, Rumburaq, S313, S4TW, Salien, Saran, Scaleo1, SekyCZ, semi41, Sick666, Sidi Santini, SiWeX, Skot, slavik38, SteveCZ, Stlucius, StressCZ, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, TheLavk, TheoDread, Tialster, tom99, Tomasino79, tomned, trudoš, tulipstros, Tyfus, VanTom, Viking, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VskPrzk, xai, xintax, xxSIMIxx, yogi, Zajo original, zdennanek, zdoog, zikaa, zlejzmrd
Chce (10)
Azik2586, delsemela, gezic, gwen666, Jason2808, Marthy76, Premek, Sebastian the wise, sleepless, Venomslav12stars
Shání (2)
gezic, pavel
Nabízí (2)
Fox01, www.foxbazar.cz