Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Dva klasické batmanovské příběhy, jejichž společným jmenovatelem (kromě hvězdného autorského obsazení) je jedna z největších Nemesis temného rytíře: věčně usmívavý Joker.

Muž, který se smál – Ed Brubaker (Criminal) a Doug Mahnke (Maska) stvořili příběh prvního Batmanova setkání s Jokerem, přímo navazující na komiks Batman: Rok jedna. V městě Gotham se začínají objevovat mrtvá těla s démonickým úsměvem. Na scénu vstupuje muž s bílou tváří, zelenými vlasy a širokým úsměvem a začne určovat, kdo a kdy zemře. A pokud ho Batman nezastaví, bude jeho další obětí.

Kameňák – Co všechno člověk snese, než zešílí? Jak málo stačí, aby se z vás stalo monstrum? To řeší ten nejslavnější příběh s Batmanem v hlavní roli, temné dílo kultovního Alana Moora (Strážci, V jako vendeta) a perfektního kreslíře Briana Bollanda. Kameňák je příběh, který změnil celý batmanovský svět a který se sám stal kánonem – a teď u nás poprvé vychází v barvě!

Scénář
Brian Bolland, Ed Brubaker, Alan Moore
Art
Brian Bolland, Doug Mahnke
Obálka
Brian Bolland
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7449-189-4 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
580 g
Stran
132
Cena
499 Kč
  • martin28
    Lahůdka pro všechny fandy, tedy zejména Jokera. Zajímavá verze původu tohoto Batmanova úhlavního nepřítele. První povídka ujde, skvěle navnadí a pak už jde kvalita strmě vzhůru. Trošku jsem měl obavy z barevné verze. Četl jsem Kameňák v Crwi snad dvacetkrát, přesto musím konstatovat, že tahle barevná verze se mi líbí podstatně více. Barvy nejsou přesaturované a naopak, vše je s citem a precizností chirurga jemně dobarveno. Jokerovy vzpomínky v černé a bílé skvěle kontrastují s rudými krevetami, jak situace v baru houstne. Na závěr bych rád pochválil kresbu Briana Bollanda, protože mi k Netopejrovi sedla nejvíc, tedy z toho, co jsem s ním zatím četl. 95%
  • hroubek
    Něco se téhle knize nedá upřít a to, že dokáže Jokera prodat jako šílence, který rozhodně není hloupý. Oba příběhy nám představují Jokera, jenž způsobuje chaos a vraždí na potkání, přesto to nejdůležitější je nám z počátku skryto a to jsou jeho motivace. Joker je tady vykreslený jako rovnocenný protivník pro Batmana. A navíc jak Brubaker, tak i Moore dokáží jeho činy pořádně vygradovat. Kameňák je dobré čtení a všechny příběhy moc dobře fungují. Jen mi tam k dokonalosti něco chybělo.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš17.12.2020 06:46Batman: Kameňák a další příběhy
    Nie je to čistých 5*, „len“ takých povedzme... 4,5? Okrem kultového Kameňáku (ktorý v r. 1997 vyšiel na pokračovanie v časopise Crew, vtedy v čierno-bielej podobe) obsahuje antológia dva ďalšie komiksy: vynikajúceho Muža, ktorý sa smial (de facto pokračovanie kultovky Batman: Rok jedna, ktorý sa končil príchodom Jokera do Gothamu) a na záver mrazivý experiment Dobrý človek ešte žije (ten tiež už vyšiel, najskôr v časopise Crew v r. 1998 a 2019 v Batman v černé a bíle). Po výtvarnej stránke ide o krásnu, špičkovú, nadpriemernú vec. Perfektnou správou je, že ťažko niečo kritizovať aj po príbehovej. Kameňák je v Batmanovom univerze absolútna pecka a legenda. Nepochybne jeden z najlepších kusov. Dodnes z neho mnohí čerpajú. Vrátane Nolana, ktorý v Temnom rytierovi tiež poňal vzťah Batmana/Jokera ako nevyhnutný, istým spôsobom priateľský (!). Jeden druhého fascinujú, potrebujú sa, nedokážu jeden bez druhého existovať a ak áno, tak len na krátko. Mnohým na Kameňáku prekáža, že porušil tabu a prezradil Jokerov zrod. Mne sa to ale jednak páčilo a jednak Joker vraví: „Keď už mám mať nejakú minulosť, tak radšej vo viacerých variantoch“. Čiže verzia, ktorú ponúkne, môže, ale nemusí byť pravdivá (opäť: rovnaký prístup k Jokerovi zvolil spomínaný Nolan). Ak napriek tomu Moorea za toto chceme kritizovať, vráťme sa pokorne v čase do r. 1951 a začnime kritizovať komiks Detective Comics #168 (keďže k originu došlo už v ňom). Muž, ktorý sa smial nie je síce až taká kultovka, ako Kameňák, ale je vyvedený v úžasných farbách a scenár je napínavý. Brubaker (Gotham Central) inovoval prvé stretnutie klauna a netopiera (ku ktorému došlo už v 4O. rokoch). Hoc je Brubaker jeden z najvýznamnejších súčasných scenáristov, toto mu miestami nevyšlo podľa očakávaní: logika jemne hapruje (polícia nedokáže prehovoriť budúce obete, aby sa načas ukryli do tajnej skrýše?) a dej je monotónny (Joker určí obeť, obeť umrie, Joker určí druhú obeť...). Morbídnou bodkou je Dobrý človek ešte žije, ktorý je zvrátený a mrazivý. Vychádza z axiómy „najväčšie zlo sa nejeden raz ukrýva pod fasádou nenápadného, na prvý pohľad neškodného, ba dokonca príjemného a sympatického človeka“. Batman: Kameňák a další příběhy v r. 2023 vyšiel aj v slovenčine vo vydavateľstve Slovart pod prekladom Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy. Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-batman-brutalny-vtip-a-dalsie-pribehy-komiks
  • Palebras
    Batman: Kameňák a další příběhy rozhodně patří né k tomu nejlepšímu ale přímo do top výběru příběhů o Batmanovi a jeho rivalovi Jokerovi. Musím se přiznat, že Brubaker a Moore jsou jedni z mých nejoblíbenějších scénáristů, takže tady není co řešit. Kameňák je skvělý, ukazuje zrod největší nemesis Batmana a vykresluje jejich věčný boj, kdy ani jeden nechce přijít o toho druhého.. Perfektní záležitost, která jede ve skvělém tempu..Já ale musím vyzdvihnout příběh od Brubakera..To je naprostá lahůdka. Originální příběh česky vyšel tuším v Jokerově oslavě 75. výročí, takže čtenář může porovnat, jak se vše od dob vydání změnilo. Brubaker tomu dal vše ze sebe. Vše co na něm tak obdivuju. Skvělé noir provedení, výtečné charaktery a perfektně dávkovaná palba napětí, která nenechá čtenáře vydechnout. Strašně jsem si tohle užil. Celkově se jedná o jeden z nejlepších kousků, který jsem měl možnost přečíst. Neskutečná klasika a povinnost!
  • trudoš
    trudoš editor13.11.2019 08:56Batman: Kameňák a další příběhy
    Rozhodně jeden z těch netopýřích komiksů, který stojí za to mít doma, i když fanoušek Bati nejste. Chytré, komplexní, atmosférické, komorní, jednoduché a přitom skvostné. Přičemž ačkoliv jde oproti slavnějším albům jen o tři povídky, v tomto případě platí, že čím kratší, tím lepší.
    Sbírku otevírá Ed Brubaker, z jehož rukou nepochází nic menšího, než Criminal a Gotham Central, takže se můžete těšit na poctivou kriminálku, kde charaktery protagonistů jsou stejně pokřivené, jako zločin sám. Trochu zklamáním je, že příběh nevyrukuje s žádnou drtivou pointou, přestože čtenář ji nějak podvědomě čeká. To už holt patří k tomu, když vás předchází pověst mistra svého oboru. To ovšem vynahrazuje další pán na holení, jímž je geniální Alan Moore. Ten rozehrává skutečnou chuťovku, která se vám nejen že zažere pod kůži, ale tvoří i výraznou součást kánonu DC univerza. Posledním v pořadí je pak kraťas Briana Bollanda, jenž dokonale vypointuje jak knihu samotnou, tak celý mýtus Temného rytíře. Lahůdka.
  • JohnyG
    Oba příběhy o počátcích Jokera jsou skvělé, i když každý jinak. V prvním vyvstává otázka, jak může řád vzdorovat chaosu, jehož cíle se tváří nahodile? Batman podstoupí intoxikaci do stavu podobné paranoidní schýzy jaká cloumá Jokerem, aby se mu dostal pod kůži a pod nánosem šílenství odhalil jeho záměr. Výsledkem je slušné akční krimi. A tahle Mahnkeho kresba (a výborný coloring) mě mimochodem dostala asi ze vsech batmanových vizuálních zpracovatelů nejvíc.

    V druhém příběhu se Joker na zajatém Gordonovi snaží dokázat, že kdokoli je brutálně konfrontován s faktem, že lidský život je cosi šíleného, náhodného a nesmyslného, zmagoří. Šílenství je náš únikový východ. Ostatně "v podobně psychotickém světě by každá jiná reakce byla šílená", říká. Příběh si pohrává s myšlenkou, že od šílenství nás všechny dělí jen jeden špatný den. A to je silné poselství. Trochu mi vadil jen ten otevřený konec bez jasnějšího vypointování.

    Co dodat, zrození Jokera (včetně Red Hoodovské anabáze) a jeho první krůčky jsou vytoužené dílky do mozaiky batmanovského mýtu a když ještě nabízí pohled i do nitra tohoto padoucha, je to pro každého fanouška prostě lahůdka.
  • karl173
    karl173 mecenáš31.7.2018 19:48Batman: Kameňák a další příběhy
    Skvělé dva příběhy, které mají své místo v top žebříčcích a také v historii dvou postav, Batmana a Jokera. Povinná četba každého fanouška DC a Batmana. Kresba se také povedla a v obou případech je správně temná. 90%
  • Micha-El
    Kameňák: Konečně jsem se dostal ke kultovnímu Killing Joke od mistrů Moorea a Bollanda. Jedná se o čtyřicet šest stran shrnujících osobnost, povahu a podstatu Batmanova největšího protivníka. Je to výborně nakreslené zamyšlení o šílenství s důrazem na detail a psychologii postav (což je u Moorea ostatně standart). S Kameňákem dostáváme velmi příjemnou kvalitní jednohubku s chytře napsaným scénářem a ikonickou kresbou. V mých očích tomu ale ubližuje právě ten kultovní status, a tím způsobená vysoká očekávání. Stále je to ale nadprůměrné, zásadní a klíčové dílo k pochopení postavy, jako je Joker. Jen mi přijde, že z téhle látky se dalo vymáčknout o malou kapičku více. 90%

    Speciálně tohle vydání stojí za přečtení i díky coloringu, který tomu dává zase něco trošku jiného, než originál.
  • Himlik
    Jo, běhat s kýblem na hlavě je sranda 5/5
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš16.4.2018 21:11Batman: Kameňák a další příběhy
    Četbu tohohle komixu jsem si fakt užil, hlavně druhý příběh. Ta kresba druhého příběhu je naprosto skvostná. Tím myslím tu verzi kterou koloroval ilustrátor. Krátký příběh na konci jen zapečetil dobrý pocit z celé knihy. Fakt paráda.
  • Ter
    100 percentné čítanie, iba jedeu hviezdu dávam dole za kresbu prvého príbehu. Mohol ho dostať do rúk lepší ilustrátor. Ale príbehy super.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.12.2017 20:57Batman: Kameňák a další příběhy
    Je zajímavé, jak spousta komiksů od proslulých autorů mě na začátku, kdy jsem s tím seznámil, brala a dnes už mě to tak moc nechytá. Je možné, že časem se prosítuje to gró a ke zbytku pak má člověk odstupňovaný názor na kvalitu sestupnou tendencí. Což o to, Killing Joke prostě je a bude vždy klasika a určitě otevřela okno do nových možností s Batmanem, Joker, aj. Moore je skvělý vypravěč, dobře zakomponovává reálie a pastiche, nebojí se přitom jít až na dřeň a to tak, že prostě musíte s ním odhalit co je pod všemi těmi vrstvami jednotlivých postav. To snad neumí nikdo, aspoň ne tak dobře jako Moore. Nicméně, postupem času mám mnohem raději jiná Mooreova díla. Killing Joker budu mít vždycky rád, jen už po těch letech mi asi nemá co říct. Brian Bolland jako vždy skvělý a barevná verze je také pěkná. Muž, který se směje je také pěkný příběh, ale Killing Joke je Kameňák prostě. Třetí příběh o zabití Batmana mi tam přijde zbytečný, ale na druhou stranu jako experiment a k tomu Bolland - PROČ NE. Pro mě jako fanouška je toto krásná záležitost, místy až nostalgická. Český překlad je dobrý, ale v originále mi to lépe odsýpalo. Za mě 4 z 5.
  • PKD
    Mooreův story je klasika,to víme všichni. Ale Brubakerův, je totální atomovka!!!
  • Fimi
    Fimi mecenáš24.10.2017 15:16Batman: Kameňák a další příběhy
    Klasika klasik...pro mě jeden z nejlepších příběhů s Jokerem, moc pěkná kresba a super scénář. Je to drsné temné se špetkou filosofie. Spokojenost
  • Gustik5
    Kameňák, podobně jako kultovní a právě tak ne nepodobně kontroverzní Vrána (The Crow), je už jen kvůli tomu, jakým způsobem je vyprávěn a k čemu v něm dojde jedním z těch komiksů, kterým buď totálně propadnete, nebo vás příliš neosloví. Já se řadím do první skupiny. Více zde: http://nafilmu.cz/2017/01/komiks-batman-kamenak-dalsi-pribehy-pocatek-i-pomyslny-vrchol-vztahu-jokera-batmanem/
  • Luigim
    Tak konečně jsem se dostal k tomuto komiksu. Prvni příběh je takový jak bych to řekl... Prostě nějak mě nechytl. Kresba vsak byla na plný počet. Druhy příběh se mi líbil víc. I i to Jokerovo "zrození" jsem bral. Protože i v životě to bývá tak že nejjednodušší je to nejsprávnější. Ale určitě z toho šlo vymáčknout víc. Kresba opět suprová. Ten vtip na konci tak tam jsem se fakt zasmál . A třetí povídka? Zvláštní. Vazba knihy je opravdu moc pěkně provedená. A obálka? Fakt gutovní!!!!
  • jh666
    Tak tahle kniha se skutečně povedla. Úvodní příběh od Eda Brubakera je výborný a i dobře nakreslený. Už to by ke spokojenosti stačilo, ale pak přichází na scénu Kameňák, který je prostě geniální a úžasnou kresbou (tohle o kresbě před rokem 2000 moc často neříkám, ale tady je to pravda). Ve scénáři všechno funguje, tak jak má, takže skvělé. Poslední, bonusový příběh je oproti dvěma předchozím sice jednoznačně slabší, ale i tak je to příjemný bonus. 100 %
  • firesnake
    5/5*
  • andre
    andre mecenáš16.11.2015 10:35Batman: Kameňák a další příběhy
    Když to zkrátím..... Jokerův "rok jedna" z jiné perspektivy. ...... Asi hodnotím příšně, ale měl jsem to v paměti "lepší":) a při těch jménech..... Takže tak.
  • Norri
    Norri mecenáš25.9.2015 08:57Batman: Kameňák a další příběhy
    Líbilo se mi to. Hodně. Četl jsem to po přečtení Ticha a nebylo to tak hrozně přeplácané. Muž, který se smál je převyprávění jednoho z prvních čísel Batmana, ve kterém byl představený Joker. Bylo to fajne, přečíst si to znova v preciznějším příběhu. Dobrý člověk ještě žije je taková krátká zvrácená úvaha o morálce. Ale co říct o samotném Kameňáku? Je to dobré, zábavné, pěkně nakreslené, ale nevím, jak to popsat blíže. Možná mi unikla pointa, která z toho dělá legendu...
  • Big G
    The Man Who Laughs je slušnej, ale The Killing Joke... to je prostě klasika.
  • baatcha
    Vážené DC, příběhy jako super, ale do příštího vydání Kameňáku bys mohlo na post borce před coloring obsadit Alana Moorea. Proč to nezkusit? Přeci jen je to taky jeden z autorů, a výsledek nebude určitě horší než u mistra Bollanda.
  • mAGiic
    mAGiic editor5.11.2014 14:16Batman: Kameňák a další příběhy
    Dva příběhy s Jokerem, z nich jeden má kultovní status. "The Killing Joke" je známý příběh, který nebudu spoilovat, ale rozhodně budou fanoušci Jokera potěšeni. K úplné dokonalosti mi tam něco málo chybí, takže "jen" 4 hvězdy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.7.2014 12:19Batman: Kameňák a další příběhy
    Tenhle ve všech ohledech a všemi vychvalovaný komiks mě na měsíc úplně neodpálil... možná je to klasika a v něčem průlomová záležitost, ale příběhy mi přišly samy o sobě dosti triviální. Navíc naštvaný Batman u Jokera v cele (Kameňák) vypadá více než směšně. Ale rád jsem se dozvěděl něco o Jokerově originu, rád jsem si tyhle příběhy přečetl, to zase ne že nééé...

    Celkový dojem: 70%
  • Vojtěch 393
    Vojtěch 3938.4.2014 19:19Batman: Kameňák a další příběhy
    Od čeho začít. Není to ani tři týdny, co jsem dorazil do světa komiksů. Spěl jsem ke komiksům celej život, ale teprve teď (je mi 25) nastala ta správná chvíle. Po české komiksové knize Ještě jsme ve válce, kterou jsem si dopřál k Vánocům jsem v březnu šel do knihkupectví, poprvé jsem na nic nečekal a rovnou se zeptal, kde mají kout s komiksy a šel jsem na věc. V malém lokálním knihkupectví toho na výběr moc nebylo, avšak dvě věci mě přesto okamžitě upoutaly. V první řadě encyklopedie '1000 komiksů, které musíte přečíst než zemřete' a v druhé řadě právě kniha Batman: Kameňák a další příběhy. Ta obálka je ikonická a legendární, stejně jako samotný komiks Kameňák od Moora a Bollanda. Ani jsem to nevybaloval z folie a rovnou jsem to odnesl domů i se zmíněnou encyklopedií. Zatím jsem knihu důkladně prolistoval, přečetl předmluvy a doslovy a přečetl jsem první příběh Muž, který se směje a ten bonus v podobě geniálně děsivého krátkého komiksu Dobrý člověk ještě žije. Ten už dále nebudu rozebírat. Prostě nemá jedinou chybu a musíte ho vstřebat na vlastní kůži. Tečka. První komiks od Eda Brubakera zde byl přijat spíše chladněji, ale já jej hodnotím na čtyři hvězdičky, protože to bylo vlastně mé první komiksové setkání s Batmanem. Animovaného Batmana z dětství a filmy nepočítám. Možná ten konec mohl být trochu více cool, ale i tak se mi komiks líbí. Potemnělá atmosféra, jednoduchá struktura panelů a oken, kresba.. všechno super.. dialogy mohly být někdy delší a propracovanější a možná méně předvídatelné, ale jinak prostě věc, kterou stejně přečtete a prohlédnete jedním dechem. Ani si na to není třeba vyhrazovat více času. A teď k té lahůdce... Na Kameňák si chci vyhradit minimálně hodinu a půl. Má asi 46 stran, ale je to Alan Moore a kresba i s novým kolloringem od Bollanda, to je opravdová třešnička na dortu. Spíše velká šťavnatá třešeň, kterou nechcete jen tak spolknout. Chcete jí přežvýkat alespoň čtyřikrát a vychutnat si každý detail. Kameňák je klasika. Na závěr ke knize jako takové: 500,-Kč není za tak slabý svazek málo a v knihkupectví mě to překvapilo. Ale po rozbalení a prolistování musí uznat snad každý milovník komiksu, že tohle stojí za každou utracenou korunu navíc. Přebal s geniální podobiznou Jokera by se vyjímal i v prosklenné vytríně a pod ním je kvalitní tvrdá, temně zelená vazba se stříbrným písmem přední straně i na hřbetu. Takže shrnutí: HOT OR NOT? Za mně rozhodně HOT.
  • Josh
    Ách jo. Vždycky jsem kroutil hlavou nad chytrákama, který dají Návratu temnýho rytíře třeba jednu nebo dvě hvězdy a řeknou, že to je zkurvená nuda. A teď tady já musim konstatovat, že něco, všeobecně považovanýho za úplnou modlu, pro mě nebylo až tak úžasný… I když pořád to beru za solidní nadprůměr:)) Ale popořadě, v téhle knize nejde jen o Kameňák.

    Muž, který se smál ***
    Po slibnym úvodu a navození skoro až hororový atmosféry se z příběhu stane úplně tuctová honička mezi Batmanem a Jokerem. Přitom má jít o jejich první setkání, takže tomu se říká promarněná příležitost… Ani nevim, co o tom víc napsat, tak moc průměrný mi to přišlo. Návaznost na Rok jedna se odbude jedním novinovým titulkem, jinak jsem jí nijak nevnímal. Ale oceňuju smysluplnost kroku s připojením ke Kameňáku, člověk se pak nepozastavuje nad některými (pro mě neznámými) skutečnostmi a je v obraze.

    Kameňák ****
    Kámen úrazu. Očekávání vyšroubovaný na maximum, konečně přichází ten legendární příběh, kterej změnil všechno, všechno, všechnoooooo!!! A ono nic. Nebo skoro nic. Možná jsem ten fór jen nepochopil, jenže závěrečná pointa, nad kterou většina básní, se dá vysvětlit více způsoby. Mám tam i pětihvězdičkovou verzi, ze který bych byl nadšenej, ale jelikož se Kameňák stal součástí kánonu, tak vím, že je mylná. S těma jinejma se smiřuju těžce.

    Komisař Gordon mě nikdy neštval tolik, jako tady. Chování Batmana jsem místy nerozuměl, jeho "lidskost" pro mě byla spíš nelidská:)) Samozřejmě, klaďáckej základ je u obou tvrdej jak žula, ale po všem, co se tam odehrálo… nedává mi to smysl. Pročetl jsem různý zahraniční fóra a hledal odpovědi, pátral po tom, co mi uniklo… nenašel jsem.

    Dále - přijmout zde popisovanej Jokerův origin jako pravdivej a definitivní mi nepřijde jako šťastnej nápad. Už jen kvůli tý obyčejnosti, nebo jak to nazvat. Kolik záporáků vzniklo za podobnejch okolností podobným způsobem? Spoustu. Joker si zasloužil něco lepšího, něco speciálního. Mezi ním a osudem Bruce Waynea se dala vymyslet nějaká výraznější paralela. Ale především bych tomu nedůvěřoval jako celku. Do jeho minulosti se podíváme několikrát a minimálně v jednom případě mi ta návaznost hodně nesedí.

    No, sice celou dobu kritizuju, ale podle hodnocení vidíte, že takovej zmar to zase není:)) Chtěl jsem se akorát vyjádřit k tomu kultovnímu statusu. Jinak to je krutej příběh s pár šokujícíma momentama, !parádním! Batmobilem, zajímavou kresbou. Určitě nenudí, bylo to napínavý čtení.

    Jen jsem se prostě na konci moc nesmál.

    Dobrý člověk ještě žije *****
    Závěrečná minipovídka mě pobavila velmi, možná by měl Bolland psát častějš. Na velmi krátkym prostoru nám předvede jedno dost pravdivý, děsivý zamyšlení.

    PS: Klakson troubí, stěrače stírají, obálka nádherná:))
  • sedw
    Tak tohle byla opravdu zajímavá zkušenost! První příběh je kvalitní, ničím extra nepřekvapí, ale čte se výborně, má dobrý spád, délka je tak akorát a pointa sice očekávatelná, ale líbilo se mi.

    Poslední příběh, Dobrý člověk ještě žije si zaslouží 100%, pro mě úžasná záležitost, která mě hodně překvapila. Nečekal bych, že na tak krátkém prostoru půjde stvořit něco, co by mě tak nadchlo. Kéž by u nás někdy vyšel Batman: Black & White komplet!

    A Kameňák... Po všech těch oslavných ódách jsem očekával hodně, příběh jsem přečetl na jeden zátah (dočteno kolem půlnoci, takže chvíli před spaním) a přiznám se, že jsem byl zklamán. Nejednoznačný závěr mi nevadil, otevřené konce mám rád, ale celkově mi přišel příběh takový mdlý, nechápal jsem, co se autor snažil říct. Nicméně jen jsem se uložil ke spánku, tak mi všechny souvislosti začaly v hlavě šrotovat a já na Kameňák nemohl přestat myslet, postupně mi začalo všechno zapadat a 2 hodiny jsem nemohl usnout. Ještě v noci jsem se 3x vzbudil s tím, že se mi o příběhu zdálo, jednou jsem dokonce měl pocit, že je v pokoji Joker a míří na mě svou zbraní. :-) No a dnes, další den, také nebylo zrovna moc chvil, kdy bych nad příběhem nepřemýšlel. Ihned po přečtení bych nedal víc, než 50%, ale poté, co mi to všechno (kdo ví, jestli správně, ale aspoň nějak) docvaklo je to jasných 100% a jeden z nejgeniálnějších příběhů napříč žánry a médii, který jsem četl!
  • luky.kuky10
    luky.kuky106.10.2013 20:08Batman: Kameňák a další příběhy
    Skvělé!!! Pro fanoušky Batmana jasná volba!
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.9.2013 14:28Batman: Kameňák a další příběhy
    Muž, který se směje
    „Co se to sakra děje s mým městem?“

    Jakožto předělávka prvního Jokerova příběhu (Batman #1, 1940) je to velmi povedené. Brubaker scénář Billa Fingera nijak neznásilňuje, jen si sem tam přidá nějakou tu novotu, aby si moderní čtenář vše náležitě vychutnal a neohrnoval nos (třeba nad nízkým počtem mrtvol) nebo vypustí postavu Robina (protože dneska už ho nikdo nemá rád). Kostra příběhu je víceméně totožná, což dokazuje, že i po více než sedmdesáti letech od svého vzniku má původní jednoduchý scénář čím zaujmout. Jsou věci, které se nemění: v zimě sněží, v létě pálí slunce, papír hoří, dřevo plave a Joker byl, je a bude nevyzpytatelný zmrd. A já si vždy rád přečtu o tom, jak mu Batman naseká na prdel. Co trošičku kazí dojem je neučesaná kresba Douga Mahnkeho. Kdo si oblíbil jeho vycizelovanou čistou linku v Masce, bude možná zklamán, zde mu to totiž občas ujede, Joker dokonce vyfasuje "skleněné oko" a to digitální fialové pozadí, použité při závěrečném střetu, je docela peklo.

    Kameňák
    „Neklepal někdo?“

    DOKONALÝ. Žádné jiné slovo nedokáže tento komiks charakterizovat lépe. Alan Moore a Brian Bolland jsou bohové a my jsme pouze jejich loutky, hračky, děvky... vyberte si. Četl jsem ten příběh už mnohokrát a pořád mě totálně strhává. Dráždí, ročiluje i příjemně stimuluje. Když Barbara otevře dveře, zatajuji dech společně s ní. Když se Gordon projíždí ve vozíku panoptikem hrůzy, přicházíme o rozum oba. Když se Joker s Batmanem smíchy popadají za břicho, řehtám se taky. A přece jedna novinka. Do sítnice mám vpálenu tu divokou duhovou paletu osmdesátých let, takže mě nový koloring mile překvapil (a taky mě do oka okamžitě trknul ten přikreslený Penguin za stolem v zaplivané nálevně). Je to šprýmař, ten Bolland. Kameňák patří k povinné četbě. Pokud ještě někdo bude remcat, že pětikilo je moc, na příštím Crweconu se přihlásí o facku.

    No a pak je tam ten kratičký příběh o té obrýlené kurvě co by ráda sejmula Batmana. To se nedá napsat jinak, taková svině se v mainstreamových komiksech často nevidí. Pokud máte všech pět pohromadě, budete během její mrazivé výpovědi skřípat zuby. „Tak mě napadlo, že unesu nějakou malou holčičku, připoutám ji na řeťezy a nechám ji tam plakat ve tmě, dokud neumře hladem. Račte pochopit, že nejsem nějaký úchyl nebo něco podobného, ale udělám prostě cokoli, čím bych její utrpení zhoršil a navíc zkazil život i celé její rodině.“ Tohle se Bollandovi vážně povedlo. V knize je otištěna kolorovaná verze, původně kraťas vyšel v devadesátých letech černobíle ve slavné minisérii Batman: Black & White a rozhodně šlo o jeden z jejích nejlepších kousků. Mimochodem, letos v DC Comics rozjeli eponymního černobílého nástupce, venku je již první číslo a údajně stojí za to.
  • kaylin
    Kameňák prostě vyčnívá nad zbylými dvěma komiksy, ale i tak je tohle kniha, která je neskutečně silná a konzistentní. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/267-batman-kamenak-dalsi-pribehy-90.html
  • Roiser
    Samotný příběh kameňák je rozhodně na pět hvězdiček. Jenže ten je přílíš krátký a proto tu jsou ty další příběhy, které už tak kvalitní nejsou. Další důvod k nižšímu hodnocení je přemrštěná cena. Chápu, že se jedná o klasiku, kterou by měl každý fanoušek Batmana vlastnit, ale 500 Kč za tak málo stran je strašná cena.
  • brkowycz
    Aby bylo jasno, těch pět hvězdiček je POUZE za příběh "Kameňák". Ale vezmem to od začátku.

    Brubaker s Mahnkem navazují na dílo Batman:Rok jedna, a pro vlastníky Millarova komiksu se tak vlastně jedná o pokračování něčeho, co už mají doma. Millarových kvalit to však nedosahuje ani zdaleka. Brubaker v podstatě podává stejný scénáristický výkon, jako v "Criminalu". Jedná se o jakousi čistou hru, nijak scénáristicky neriskuje, nesnaží se čtenáře nějak překvapit, chce prostě podat solidní výkon a napsat dobrý díl Batmana. Jedná se v podstatě o klasický detektivní příběh, kdy Batman pomalu sbírá jednotlivé střípky, až odhalí padouchovy motivy. Nemůžu si pomoct, Jokerova postava a jeho motivy mi prostě v tomhle díle přijdou příliš racionální. V Nolanově filmu, i v následujícím příběhu od Moora, mají Jokerovi činy jakési pozadí, představující podivnou a zvrácenou filosofii, která ale - a to je na ní nejhorší - dává smysl. V tomhle příběhu od Brubakera je Joker hnán nejdříve pomstou, pak jsou zase jeho motivy nečitelné - ale dojde k jejich odhalení, na to na základě Jokerovi básničky(!), kterou napsal na zeď. Tohle bych hodnotil tak 3-4 hvězdičkama, jedná se zkrátka o solidní počtení, které ovšem nepřinese čtenáři žádný nový zážitek.

    Nesrovnatelně kvalitnější je Kameňák od Moora, brilatně ilustrovaný a luxusně kolorovaný Bollandem. Když to člověk čte, prostě má v duši takový ten pocit "Tohle je ono, tohle je prostě naprosto úžasný!!!" Alan Moore zde riskuje hodně a pouští se do Jokerova originu. Je to dost riskantní z důvodu, že mnohé postavy světového filmu a komiksu jsou úžasné právě tím záhadným původem - dělá to z nich prakticky nadpřirozené bytosti. Origin, pokud není dostatečně dobrý, může tento mysteriózní pocit obklopující postavu s původně nejasným originem zničit. Krásný příklad je film "Sedm", jehož tajuplného vraha naprosto ničí u nás vyšlý komiks, který mapuje jeho původ. Ten komiks jsem přečetl a rozhodl se ho nebrat vážně, protože by mi to zkazilo mrazení v zádech, které mám pokaždé, když se na Sedm koukám.
    I Joker má pár originů, některý výšel i Crwi - a ten z něho zase dělá gaunera, který akorát spadl do chemického humusu. Ale byl gauner už předtím, a po pádu do humusu se z něj stal akorát gauner šílený (nebo ještě hůř - pouze předstírající šílenství). Moore nám zde předkládá vlastní verzi, která udělá z Jokera neuvěřitelně tragickou postavu. Pro mě osobně to Jokerově postavě dodalo neuvěřitelnou hloubku. Bolland v doslovu píše, že Moore ho podáním Jokerova originu naštval, protože má raději tuto postavu zahalenou tajemstvím, a tak to prostě bere jako jeden z možných vysvětelní (podobně jako ve filmu od Nolana, kde Joker původ svých jizev vysvětluje asi třikrát, pokaždé jinak) Já osobně Moorovo vysvětlení přijímám se vším všudy a stává se mým oficiálním vysvětlením Jokerova původu. Moore však Jokerův původ nepodává jen z jakéhosi fanouškovského nadšení a fantazírování - celá zápletka příběhu je budována na jeho základech. Moore neplýtvá ani větami, ani postavami. Každá z nich má svůj úkol a místo v příběhu. Nic zde není zbytečné a všechno se dohromady proplétá v příběh, který je pro mě bezkonkurenčně tím nejlepším Batmanem, jakého jsem kdy četl. Celé to podtrhuje závěr, který snese dvojí interpretaci (jak Bolland naznačuje v doslovu) a ta kresba... pastva pro oči. Tohle je tak za šest hvězdiček.

    Závěrečná jednohubka, opět zdařile nakreslená Bollandem, nám představuje opět to, co jsem vyzdvihl hned na začátku. Magora, jehož vraždící záměr má v pozadí šílenou filosofii, která je o to horší, že dává zvrácený smysl. Je to spíše jen takové zamyšlení, ale jedná se o pěknou věc!
  • erik
    Po rokoch sa k nám vracajú staré príbehy z Crewi doplnené, aby sa nepovedalo, o novodobejší a v našich končinách aj nový príbeh.

    Muž, ktorý sa smeje ponúka vcelku priemernú konfrontáciu Batmana a Jokera zaobalenú do trošky vyšetrovania a jasne nadväzujúcu na Kameňák. Brubakerovi niekedy superhrdinovia sadnú (Captain America), inokedy nie (Uncanny X-Men), tu sa drží prívetivého priemeru a pomáha mu skvelý Doug Mahnke, ktorý však tiež vie kresliť podstatne dravšie. Nič to, príbehov so samostatným Jokerom tu zatiaľ moc nevyšlo a to sa počíta. Moore a Bolland a ich Kameňák, to je iná liga. Už kedysi v Crewi nezaprel perfektne vystavaný príbeh s nemenej skvelou kresbou. Bolland celé dielo znovu prefarbil a odviedol dokonalú robotu, radosť sa pozerať. Záverečná jednohubka Dobrý človek ešte žije tiež kedysi vyšla v Crewi, tiež je dofarbená a zdá sa mi, že čiernobiela bola lepšia, niektoré panely akoby zatreli pôvodnú kresbu.

    Verte, neverte, toto je zatiaľ najlepšia kniha, ktorá s Batmanom v ČR vyšla.
15158532
Četl/a (245)
123peta, 2scha, 353638, 3DD!3, Al0f0k, Aldo26, Alfi, Alfred, AlmightyMates , alois13, anka, Anton Whatever, ArmadOon, Babany, BadBoy, Bedou, Benny, ben_bella, bierce, binnmode, Blackhand47XD, Blackmoor, Blockholm, Bronn, Bubákolog, calvin10, CaptainCzech, CaptainMarty, chcita, Cinema Ranger, ConanVJ, CoVseNerdit, crewni.konzerva, cyboy, DANT3_, Darth Raelchi, Davidos402, dbar, deadpool, Deckard, DEmnoG, Denis1996, Deži, Doly, Don_Canagliume, Doppelganger, Draco nobilis, Duracell, dvory, Dzonik, erik, Fanda, farnhajt, Fida, figis, filosh, Final, Flowtek, Fox01, Fr3d_K, Garp, Géba, georg, Georgíno J., gezic, Giskard, Goldfinch, Golem, Gregory47, Gustik5, Hades, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, henrycruel, Himlik, HK-47, Horstik, house192, hroubek, hypermlok, Infarkt, Ink, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, japes, JaroKakashi, Jay-jay, jd., jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Johny87, JohnyG, Joker189, JORDY, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, Keno, Khagrael, Kiko, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, Kiwi1902, Kjon, Kocour, Kouzelnik7, Kubix, Lachvos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Le Porello, Leo159, Libča, Librarian, Light, Lijem24, LookAss, Lordsouli, Loxin, LuckyLjuk, Lukasitch, luky.kuky10, Madmax, mAGiic, majer, malylada, maravenger, marek zigmund stanko, mart.in, martin28, Matthew, Maweron, mearez, MEGA, Mercurio, mewt, Micha-El, michelangelo, monocyt, MonsterGyre, monte walsh, mozzu, MP, MP81, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, Nezbi, Noci, nocs, Norri, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, Ozymandias, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, Peppa, Petr, petrik1710, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, Pietro26, PKD, Poniczech, PrastenejCitron, punisher, radimisko, raenius, rafannn1, RaptoR, RedButton, rockyt, RudyRod, Saint of Killers, sala, Scaleo1, Schimi85cz, Schirru, Schramm, seneke, Sikk, simonator, Sir_Pete, slavik38, Spacecore, Spike, start05, streeter, Suši, T3ss, tacmud, taidana, Tawax , terrordemon, the.kasztan, Tiba, tom173, tomkalhotka, Tommar, Tomski, Tomzany, Tony TwoDee, trudoš, tukak, TZcomics, Ukko, Ursus, utresyby, Václav Mikula, Velkej šéf, vita, Vojtěch 393, VvV, VXP, Walome, Wiw, yardaformi, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(430)
10milda, 123peta, 2scha, 353638, 81splinter, adam.ra, Al0f0k, Aldo26, Alfi, Alfred, AlmightyMates , alois13, amazing_k, andik007, anka, antiimini, Anton Whatever, ArmadOon, Artigas, Azbest, Babany, BadBoy, Batman, bboorreekk, beanek, Bedou, BeeSee, Beng.D, Benny, binnmode, Birgi, Blackhand47XD, blackJag, Blackmoor, Blockholm, bobo666_2005, Borg3po, bourgeois, brkowycz, bronxik, Bubákolog, Bubsy, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, CaptainCzech, CaptainMarty, Caylen-Tor, charvos, chcita, Cody, ConanVJ, Corteg, Corvus, CoVseNerdit, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, daniel.cermak, DANT3_, Davidos402, davidrynes, DAxik, dbar, deadpool, Deckard, DEmnoG, Denis1996, Devilek, Deži, Dinik, disclose, DoctorWho, Doly, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, Draug, dre, dr_benway, Duracell, dvoracekpetr1, dvory, Dzonik, ebbe_voe, eliera, erik, Famozní, farnhajt, felis, Fida, figis, filemon, Filip123, filosh, Final, firesnake, Flowtek, Fox01, Fr3d_K, Fréza, Fricki, Fry, Géba, georg, Georgíno J., gezic, Goeger-Devil007, Goldfinch, Golem, goodspeed, Grebenda, grellenort, grinder, Gustik5, Hades, Hamichal, Hanussen, hanzzo, hatapka, Hauzina, Hawwwran, Hebled, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, HevyEli, Himlik, HK-47, Holmwood, Honzin, Horstik, house192, Ho_Reese, hroubek, Hulik, hyba1991, hypermlok, ikshorm, Infarkt, Ink, invape, Isca, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, JackOneil, Jak, James, james dixon, JaroKakashi, Jay-jay, jd., jeanbaklajean, jerry67, jh666, jindroush, jiskra, joehot, Johnny Sasaki, Johny87, Joker189, JORDY, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kaluž, Karel Sec, karl173, kaylin, KdG, Keno, keyko, Kiko, Killingjoke, kinak, KINIMODUS, Kiwi1902, Kocour, komik.sx, komiksák007, konous, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, krvinka56, kubanec13, Kubix, kucik, Lachvos, lacoste, Le Porello, Lenny, Libča, Librarian, lifi, Light, Lijem24, listr, Lobok257, Lojza, Loks19, LookAss, LuckyLjuk, Luigim, luky.kuky10, lutrix, maara, Madmax, Majinek, Malachias, malejmates, malylada, Mamut12, maravenger, markic, mart.in, Marthy76, Martin Buchal, martin28, Marvin, Matej-29, Matejrychly89, Matio, matohan, matrosh, Matthew, Maty48, Mauzr, Maweron, Maxianimal, mcleek, MEGA, Mercurio, merhyx, Micha-El, Michael Jarkovský, michelangelo, Mighty_Morphine, mikado, mike731, MIKER65, mikki.maser, Mikko, mirec, mirror, misa, Mitak, Mitthrawnuruodo, miuanek, moiqpiom, monocyt, MonsterGyre, monty.cl, moris.cz, mozzu, MP, MP81, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Muž beze strachu, mywiel, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, noMster, Norri, nx, o2t2, oleav, Olesh, Olisek, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, paulhunter, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, peposek, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, Pjenkus, PKD, Poniczech, Poseidon1978, punisher, radimisko, RadimNemec, radiohead99, Radkos, raenius, rafannn1, RaptoR, razielus, RedButton, regressiv, Remi LeBo, Ricarderon, RicHard. , Rickettsia, Rocksteady147, rockyt, Roiser, rorymac, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Saiffer, Saint of Killers, sala, Salien, samuelo12, Saran, Scaleo1, schefik, Schimi85cz, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, semi41, seneke, Sidi Santini, Sikk, simonator, Sir_Pete, Skot, slavik38, sleepless, slothest, smrtihlav7, Son-Goku, Spike, Staník, stanleystar, start05, stepan.tichy, Stlucius, streeter, superheroesstuff, suricattaontheway, Suši, t0mas, T3ss, Tabasco, tacmud, taidana, Tawax , Ted15, Ter, terrordemon, The Genius, the.kasztan, Tialster, Tiba, Till, TIM.biker, tom173, Tomas024, Tomasino79, tomkalhotka, Tomket.Tom, Tommar, Tommy Monaghan, TommyBOYER, tomned, Tomski, Tomzany, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Ukko, Ursus, utresyby, Václav Mikula, valeriewilderness, Valis, VasaX, Velkej šéf, vita, Vítek, Vojtěch 393, vteco, VvV, VXP, Wakker, Wargeron, willis, Wiruss, Wiw, xai, xintax, xspeed, yardaformi, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (35)
-spacilost-, 10milda, Azik2586, Badgu.y1902, barthez, Blacklarch, Braindead, ComicBookGuy, CoupeC, cybern, delsemela, DracoAn, Druid, FatMonster, FrankieOndatra, henrycruel, J.T.honza, Kjon, koniklec, Macek78, Madao, mclusky, MignolaMoore, Mikro, mimo_provoz, Miriyak, Murphy722, Odal , plaštěnkář, predek, prokop.prcik, PumpingArrow, Sebastian the wise, svknero, xxaannddeerr
Shání (3)
FatMonster, FrankieOndatra, Mikro
Nabízí (3)
burzum, Luigim, nx