Desky
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 1 další ukázka

Koupit
Stíny ještě nikdy nebyly tak temné a smrt ještě nikdy tak blízko. Otočte klíčem a otevřete poslední dveře – je čas se rozloučit. Nenechte si ujít poslední dvě části Omega a Alfa série bestselerů Zámek a klíč, přinášející Vám v jednom svazku ohromující a působivý závěr! Trvalo celé dva životy a stálo nespočet obětí, než Lucas „Finta“ Caravaggio konečně dosáhl svého cíle – najít klíč, který otevírá černé dveře. Finta se v podobě malého Bódi Zámka vrací k černým dveřím v hlubinách zatopených jeskyní pod Klíčovem a chystá se vypustit zlo, které se za nimi skrývá. Tyler, Kinsey, Scot, Nina, Rufus i všichni ostatní, kteří po celý čas stáli proti Fintovi, zaujali svá místa a finále tragédie může začít. Souboj lásky a nenávisti se odehraje hluboko v jeskyních pod Klíčovem, naprahu místa, kde bylo ono zlo celé generace drženo pod zámkem!

Obsahuje sešity série Locke & Key: Omega #1-5 (listopad 2012 - červen 2013) a Locke & Key: Alpha #1-2 (září 2013 - prosinec 2013)
Identický dotisk v srpnu 2017


Scénář
Joe Hill
Art
Gabriel Rodriguez
Barvy
Jay Fotos
Obálka
Jay Fotos, Gabriel Rodriguez
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Jan Kantůrek
Redakce
Marek Barányi (Keram), Václav Dort, Petr Pláteník, Martin Šinkovský, Martin Trojan
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-88152-05-7 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
160 x 240 mm
Tisk
barevný
Váha
545 g
Stran
192
Cena
499 Kč
Originál
Locke & Key #06: Alpha & Omega (IDW Publishing, 2014)
Varianty
Zámek a klíč #06: Alfa a omega (2. vydání) (2021)
Zámek a klíč #06: Alfa a omega (2016)
  • VanTom
    Fantastické zakončení fantastické série. Psychologická příprava živoucích postav v prvních třech sešitech tedy v napětí překonává samotnou konfrontaci s démonickým Bóďou/Fintou/Zackem, ve které se hodně vysvětluje a k níž Tyler přistoupí vyzbrojen nejen novým klíčkem, ale také s nějakou tou scénáristickou náhodou v zádech. Jinak si Joe Hill vše parádně pohlídal a (výživným epilogem) uzavřel, západky čistě zaklaply, přestože sem tam jsem v čachrování s klíči lehce plaval. Detailní, precizně inkovaná kresba Gabriela Rodrigueze výjimečnost celého zážitku mocně podtrhla.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.5.2022 18:27Zámek a klíč #06: Alfa a omega (2. vydání)
    Tady už jsem byl ztracený a "těšil se" na konec, protože mi začalo docházet, že celá série stojí na vodě a nic se vlastně nevysvětluje. Jak je to s Lukem? Jak se dostal do studny a proč tam vlastně byl tak, jak tam byl, a zároveň se dostal zpět do světa živých? Proč dělal to, co dělal? Něco ho posedlo, co a jak? Najednou změna. Jak fungují klíče? Jen, že nějaká tasemnice a z ní to udělat? Ale jak to funguje, celý ten proces? Navíc bylo hafo klíčů, ale nic k tomu. Pořád fungoval onen magický hlavový nebo jak se jmenoval. Navíc mi chyběl smysl, proč byl jeho otec zabit, protože ten Luke začal prudit až poté. Navíc, proč vůbec klíče? Proč děti? Kam to míří? K čemu jsou? A ten závěr, to bylo tak sladké a americké až praští. Vše mi došlo, že je účelové a funkční, protože to Hill chtěl. Přijde mi to opět jako takový ten horor pro děti, místy drsný, ale vlastně milý a úsměvný. Takové bezpečné násilí pro celou rodinu. Nebyla to úplná blbost, ale taky nic, z čeho bych si sednul na zadek. Rozhodně bych za to nedal 3k, abych to měl v kolosálce a ještě nějak upravené. Když si vezmu v potaz, co CC vydává za "horory", tak tohle je docela funkčnější a lepší než byl Chlad. Jinak nic moc.
  • Palebras
    Palebras14.4.2022 08:00Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Hodnoceno v rámci celé série. Zámek a klíč jako ostatně spousta dalších sérií čekala v knihovně na ten správný čas a díky seriálu a hlavně obecné diskuzi na téma kolosálního vydání jsem dostal chuť se do série pustit. Asi není potřeba se nijak dlouze rozepisovat a rovnou musím říct, že se jedná o opravdu skvělý počin. Celá série staví na brilantně vykreslených postavách u kterých naprosto přesvědčivě funguje chemie a vy jako čtenář máte o celou partu vážně strach a prožíváte všechny situace zároveň s nimi. Celé mystično ohledně klíčů a všech tajemství je vybroušeno téměř k dokonalosti i když je pravdou, že sem tam se vloudila scénáristická nesrovnalost, ale vzhledem k uhrančivosti celé série si ničeho možná ani nevšimnete. Zároveň je velikou výhodou, že děj není příliš komplikovaný, čtení je naprosto hladké a tudíž jsem neměl žádnou potřebu příliš přemýšlet a uvažovat nad souvislostmi a mohl jsem si tak vychutnat každý příběhový dílek v této kouzelné mozaice. Gabriel Rodriguez se svou kresbou výborně doplnil scénář a bylo radostí sledovat téměř až pohádkový nádech na jednotlivých stránkách, měnící se s nástupem stínů ve skoro až hororovou záležitost. V tomto případě bude určitě kolosální kniha vynikat a rozhodně minimálně kvůli kresbě, bude stát za koupi. V mém případě raději zůstanu u menšího formátu, který se přece jen daleko lépe a pohodlněji čte. Zároveň mě zaujalo, když jsem si všiml komentáře, kde se zmiňuje ,,Kulišák,´´ aniž bych během čtení tuhle přezdívku v knihách zahlédl, abych vzápětí zjistil, že se jedná o ,,Fintu,´´ který byl přejmenován v pátém díle a následně dotisky předchozích knih, došlo k úpravám překladu v rámci celé série a prakticky nikde nebyla tato informace uvedena. Zvláštní řešení. Nicméně však Zámek a Klíč hodnotím naprosto plným počtem, jelikož se jedná o sérii, která dokáže uhranout a zanechat v mysli vzpomínku na jedinečné dobrodružství.
  • Delphín
    Delphín16.10.2020 16:54Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Finále této velkolepé série jsem si musel nechat nějakou dobu ležet v hlavě. Čekal jsem asi daleko větší a temnější závěrečný boj se záporákem. Měl jsem prostě pocit, že z toho šlo vytřískat více. Byl tady vcelku velký boj se stíny, který mě ale prostě ničím nenadchnul, nenahodil mě do té děsivé atmosféry. Zároveň se zde umíralo fakt ve velkém, já jsem ale litoval snad jen tří postav, ke zbytku jsem nějak nedostal v průběhu děje žádný důvod jim fandit.
    To jsou ale jediné výtky, které k tomuto finále mám. Obecně ten komiks má to co mít má. Dějově je to pořád na vysoké úrovni, máme tu řadu narážek na prvotní díl, které se mi moc líbili. Hill navíc využil toho že už všechny klíče známe a to samé platí i o hlavních postavách, které se tu neukazují jako žádní blbci, naopak, s těmi klíči už umí perfektně zacházet. A když jsem dočetl dojemný prolog, uvědomil jsem si, že celková série Zámek a klíč je umělecké dílo a jsem nesmírně rád, že vyšlo v češtině. Nepatřím mezi lidi, co by zde nadávali na happy end, zde to po tom všem bylo zasloužené a já jsem si to tak v duchu přál. Série neměla kolísavou kvalitu, prvotní díl si nasadil velikou laťku, žádné pokračování o ní ale nezavadilo. Na jednu stranu mě fakt mrzí, že tato série již končí ale zase jak se říká, v nejlepším je třeba přestat a platí to i zde. Bylo přeci jen znát, že veškerou genialitu co Hill do této série mohl vložit, prodal v tomto finále a lepší už by to nebylo.
    Tento díl hodnotím 4* obecně celou sérii ale jednoznačných 5* a rád se k ní budu vracet!
  • trudoš
    trudoš editor27.5.2020 19:31Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Takhle má vypadat konec, který přijde včas. K dokonalosti mi chyběla jen maličkost, detail, jenž se sérií táhne už od druhého dílu. Joe Hill totiž umí nápaditě pracovat s likvidováním postav, jenže věřil jsem mu pouze v albu Vítejte v Lovecraftu. Všichni další nebožtíci jako by se jen připisovali na účet. V poslední knize je to nejmarkantnější, protože se tu umírá jak na běžícím pásu a přestože emoce nádherně jiskří, vůbec to na mě nepůsobilo skutečně. Spíše románově, což je samozřejmě dost absurdní prohlášení, vzhledem k tomu, že o román jde, třebaže komiksový.
    Jinak ovšem perfektní, autor se s tím nemaže a od první stránky drží nohu na plynu. Trochu okaté jsou sice dohrávky některých vztahových linií, protože jejich účelem je pouze podojit čtenáře o co nejvíce slz. Ale vždyť to je důvod, proč vlastně čteme. Takže jo, i když pan Hill hraje s obehranými kartami, hraje s nimi bezvadně. Ještě dlouho po závěru jsem celý cyklus v hlavě opakovaně převracel, třídil, zkoumal a vychutnával.
  • MEGA
    To bylo ale finále! Po druhém přečtení jsem si to užil ještě víc! Obzvlášť první polovina, ve které sledujeme postavy dělat běžné věci a hlavní hrozba je v pozadí, je naprosto skvělá. Druhá půlka je pak napínavá jízda, kterou jsem přečetl jedním dechem. Přes celou tuto sérii jsem si všechny postavy strašně oblíbil. Kromě hlavní trojice musím zmínit Scota a Rufuse, ti mě strašně bavili. Až mi bylo líto, že nebude žádný další díl, ale co, v nejlepším je ideální přestat. Celkově můžu tuto sérii doporučit naprosto všem. Úžasně napsané postvy, promyšlený děj a precizní kresba za přečtení víc než stojí.
  • Norri
    Norri mecenáš25.1.2020 13:25Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    To byl ale závěr! Napínavý a masakrální. Zazvonil zvonec a hororové pohádky je konec. Poslední kniha potvrdila, jak skvělá a kompaktní celá série je. Závěr sice umožňuje, aby někdo pokračoval s novým příběhem, ale jinak bylo všechno vysvětleno, rozuzleno a uzavřeno. A to je skvělé! Pobavila mě Hillova pocta otci v podobě slavné scénky z Carrie.
  • Kadin
    Kadin mecenáš2.11.2019 13:05Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Grandiózní finále jak má být. Postavy umírají, příběh se šponuje a graduje až do samého konce. O postavy se bojíte a nevíte kdo z nich zemře a emoce fungují na jedničku. Během příběhu si říkáte, že to nakonec vše dobře dopadne a dostaví se happyend a on se dostaví, ale ne takový jaký byste očekávaly. Kresba je vyšperkovaná k dokonalosti (dvojstránky). Tahle série bude určitě patřit mezi moji top 5 a tímto bych zde chtěl poděkovat ComicsCentru, že zde vydává takovéhle skvělé série. 9/10


    Série Zámek a Klíč: I když nejsem velkým fanouškem fantasy, či hororu tak tuhle sérii jsem si opravdu užil. Celá série má užasnou atmosféru, skvělé postavy, originální nápady a parádní kresbu. Scénář je skvěle napsány, temný, krvavý a dospělejší. Po této sérii mam v hledáčku Joeovi Horns a NOS4A2. Dále doufám, že se s Rodriguezovou kresbou ještě někde setkám. Teď jen doufám, že Netflixu adaptace této úžasné a nápady překypující série vyjde a franšíza Zámek a Klíč tady s námi bude ještě několik let. 9/10
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš21.8.2019 21:03Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Odľahlo mi! Po prvom geniálnom diely úroveň série stále jemne klesala, aj keď stále to bolo ešte oveľa lepšie ako mnoho iných sérií, po predposlednej najslabšej časti som sa však zľakol, že bude mať Zámok a kľúč slabé aj finále. Našťastie sa to nestalo a kvalita išla razantne hore. Poriadne napínavé a veľmi uspokojivé finále v skvelej kresbe Rodrigueza, ktorý tu odviedol zatiaľ svoju najlepšiu prácu. Hill to scenárom po predošlých niekedy zbytočne naťahovacích dieloch tiež rozbalil na plné pecky. Maximálna spokojnosť.
  • Spacecore
    Spacecore1.7.2019 05:31Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Finále bylo uspokojivé, vše se uzavřelo, i když ne tak jak bych doufal, ale stačí to. Celý ten hype jde mimo mě. Vidím tuto sérii jako hezký béčko, který stálo za přečtení, ale za týden si nevzpomenu o čem to bylo. Možná kdyby to bylo míň teen drama a víc fantasy hororová sága, trefilo by se mi to do vkusu.
  • faster86
    faster8611.11.2018 12:32Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Je tu akce, dojak, happyend, emoce. Nejlepší konec série je pro mě pořád v Hitmanovi. Ale tohle se k tomu hodně hodně blíží.
  • perak
    Nějak jsem se ke čtení závěrečného dílu nemohl odhodlat. Ne, že bych se nětěšil. Naopak jsem se bál, že skončí něco, co nechci, aby skončilo. Nakonec jsem přeci jen nevydržel a pak už jen dychtivě otáčel stránku za stránkou. Ačkoliv byl závěrečný děj poměrně předvídatelný, autoři jej naservírovali tradičně takovým způsobem, že mě každou stránku udivovali se svou imaginací a skvělou kresbou. Výborně vystavěný příběh od prvního do posledního dílu, kde zdánlivé maličkosti do sebe zapadnou s přesností hodinářského stroje až po dočtění celé série. Určitě jsem nečetl tuto sérii naposledy.
  • S4TW
    „Skvělá série, které by na závěr slušel plný počet bodů, ale já se samotným vyvrcholením měl trochu problém. Jednalo se sice o maso, které se dalo očekávat, ale nějak se mi při tom vytratila ta mrazivá atmosféra, která celou sérii provázela. Navíc postavy na můj vkus působili možná až moc klidně a vyrovnaně. No a až zbytečně happy endový závěr tomu taky nepřidal. Celkově hodnotím sérii velmi dobře, ale s posledním dílem jsem lehce nespokojený, jelikož jsem u něj postrádal tu atmosféru a uvěřitelnost, která se vyskytovala u předchozích dílů. Od postav jsem se jakoby vzdálil a vlastně jsem jim už ani nefandil. Kresba je ovšem pořád výborná a celkově mohu Z&K jen doporučit, jelikož se jedná skutečně o výjimečný nápad, ale i zpracování. Určitě by byla škoda, kdyby toto duo nevytvořilo další komiks...
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš19.3.2017 18:35Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Počkal jsem si na všechny díly a je zbytečné komentovat po jednotlivých knihách nejen z tohoto důvodu, ale hlavně proto, že kvalitativně nijak nekolísají. Zbytečné by bylo i dublovat superlativy vznesené již kolegy, i pro mě je tohle jedna z top sérií. A to mi skoro unikla, protože obal první knihy mě v kombinaci s názvem vůbec nezaujal a považoval jsem Zámek a klíč za nějaký laciný horor parazitující odkazem na Lovecraftovi. Právě tento odkaz mi přijde naprosto zbytečný, ale to je opravdu mizivá marginálie. Přiznám se, že jsem tedy také moc nepochopil, jak SPOILER ALERT SPOILER ALERT SPOILER ALERT obživl Bóďa, ale v tom rauši ze skvělého komiksu to již nijak nepoznamenalo celkový dojem. Když se podívám zpětně, je neuvěřitelné, jak funkčně a především působivě spojil Joe Hill guláš spousty tradičních hororových a exploatačních stresorů, aniž by série přestala fungovat či měl člověk pocit nějaké vykrádačky nebo klišé (masový vrah, traumatizující znásilnění a vražda, "vládci loutek", duchové, démoni, strašidelný dům, psychiatrická léčebna, noční můry, posedlé dítě atd. atd.). Rodriguezova kresba mi z počátku přišla trochu statická, nedynamická, ale jeho ztvárnění je precizní, svébytné a nezaměnitelné a ve výsledku ve mě zanechalo stejně silný dojem jako scénář.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1016.11.2016 08:58Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Tak jsem to dočetl. Nechtěl jsem nějak přehnaně hýřit superlativy, ale když ono to prostě jinak nejde. Dlouho jsem si říkal, že to musí být až přehnaně přeceňované a nemůže to být tak dobré, jenže ono to tak dobré naštěstí je. Vlastně to není dobré, je to vynikající! Joe Hill a Gabriel Rodriguez vytvořili neuvěřitelně obdivuhodný svět, který mě pohltil a ze kterého se asi jen tak nedostanu. Propojení slova s obrazem je v případě Zámku a klíče mistrně provedené a stejně tak vývoj postav. Mohl bych pokračovat dál, ale na závěr stačí říct jen - nepamatuju si, kdy naposledy po dočtení komiksu jsem ho měl pořád v hlavě tak, abych se ani další den nemohl soustředit na čtení něčeho jiného. A těším se, až další takový pocit u komiksu zase zažiju..
  • Fry
    Fry admin14.9.2016 17:06Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    "Zámek a klíč #6: Alfa a omega" - A je konec ... Jedna z nejlepších horrorových sérií i s poslední knihou doslova bere dech. Nebýt ale úplně poslední kapitoly, která tak trochu kazí dojem z toho, co se vlastně stalo, byl bych nadšený ještě mnohem víc. Kulišák (Finta, nebo jak se sakra jmenuje) ani v poslední knize neztrácí na svém osobitém kouzlu, ale samotný plán nového světa mi přijde docela laciný. Některých postav mi bylo fakt líto a docela mě mrzí, že už je konec ... Za mě 4*!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin7.8.2016 02:27Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Celkem grandiózní finále a co si budeme... zase jsem to málem obrečel všechno!

    Celkový dojem: 90%
  • Light
    Jedna z nejlepších u nás vydaných serií, absolutní top. Tohle bych rád měl v monster bichli místo nějakých witchbladů a darknessů :)
  • sedw
    Tak nám skončila jedna z nejlepších sérií, co jsou u nás k mání a já byl s koncem velmi spokojen. Hill uzavřel všechny linie a sérii dle mého názoru zakončil se ctí, což se ne vždy povede. Rozhodně tedy necítím žádnou pachuť zmařené příležitosti a ani mě moc nenapadá, jaký konec by mohl být lepší. Poslední díl za 5*, celá série za 5*.
  • Final
    Final mecenáš22.5.2016 14:37Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Taky bych byl pro, aby se této knize mohla přidat aspoň jedna hvězdička navíc! Pravděpodobně nejlepší komiksová série co kdy u nás vyšla by si to zasloužila.
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš20.5.2016 19:05Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    A zazvonil zvonec a pohádky je konec. Mám s koncem trochu problém. Přestože jsem byl během monologování hlavního démonského záporáka napjatý jak kšandy, Hill se nad svými postavami hrozně ustrnul a nasměroval je až do příliš idylického happyendu. Včetně smrti-nesmrti jedné z hlavních postav, alkoholismu matky, atp. Příběh dopadá krutě pro několik málo vedlejších postav, které slouží jako horrorový kanonenfutter, ale jinak se všechny linky sbíhají do prakticky ideálu šťastných konců. Z tohoto důvodu mírné zklamání, čtvrtou hvězdičku u mě drží stále výborná kresba.
  • mttra
    Nemohlo by byt pro vyjimecne knihy vyjimecne hodnoceni 10 hvezd ? Hned bych je tam za tento posledni prdnul.. :)
  • Black Bro, yo
    Black Bro, yo14.5.2016 15:33Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Jen dodam, ze tento dlouhy pribeh je opravdu mistrovske dilo, tecka.
  • kadas97
    Pri poslednom paneli som si uvedomil, že skončilo niečo jedinečné. Neodpustil by som svetu, keby táto séria nebola ukončená. Finále je doslova dychberúce. Všetky tie otvorené veci do seba pozapadali v Z&K5 a tak sa posledná kniha mohla venovať už len zakončeniu bez vysvetlovačiek. Neskutočne som si užil túto sériu a určite som ju nečítal posledný krát. SPOILER: "Nikdy som nebol radšej za happyend!"
  • Harry.Dresden
    Harry.Dresden6.5.2016 21:11Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Vynikající příběh! Joe Hill je mistrný vypravěč, což je znát i v tomto komiksu. Na kresbu jsem si musel zvykat při prvním čtení téměř celý první díl. Později mi došlo, že volba kreslíře nemohla být lepší. Snad to nebude velký SPOILER, když napíšu, že Rodriguez dokázal znamenitě vyjádřit psychologii postav. Velice uvěřitelně ztvárnil úpadek jedné alkoholičky, sledujeme, jak postupně hrubnou její rysy, jak se jí zešpičatí rysy v obličeji, jak... Stejně tak si mistrovsky pohrál s jednou postavou, jejíž výraz se mění podle toho, koho má ve svém těle uvnitř. Sledujeme, jak se dětské oči mění v oči plné zloby... Sledujeme vývoj jedné z hlavních postav, Tylera Zámka, k hrdinství a kresba to opět umocňuje. Četl jsem jednotlivé příběhy pochopitelně postupně, jak vycházely, ale teď jsem si dal celou sérii najednou. Byl jsem zvědav, jak se autorovi podaří rozplést všechny nitky příběhu a uspokojivě vysvětlit všechny záhady a podivnosti. Podařilo se mu to dokonale.
    Nakonec poznámka ke jménům: cyboy upozorňuje na nejednotnost v pojmenování jedné z hlavních postav: Kulišák, Finta. V 1. díle se dokonce vyskytuje jméno Dodge, v dalších dílech je to Kulišák a v posledních dvou pak Finta. Stejně tak v 2. díle existují vedle sebe jména Rufus i Roof.

  • Kapis
    Kapis mecenáš6.5.2016 08:10Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Jedinou malinkou nevýhodou této knihy bylo, že se dalo očekávat, co se bude dít - ne sice do detailů a bez konce, ale přece jenom bylo jasné, že velké finále se udá v Jeskyni utopenců a některé věci jsem tušil i pár stránek dopředu. To se mi u předešlých dílů nestávalo. Ale to nijak četbě nevadilo. Ten prolog to tak pěkně happyendovsky završil a já musím říct, že celá tato série byl jeden obrovský napínavý zážitek, výtvarná extáze, obdivuju promyšlenost děje od prvního panelu, a.. a.. no zkrátka po všech stránkách BOMBA. Zámek a Klíč jistojistě patří k nejlepším sériím, které kdy u nás vyšly.

    P.S.: Na edici "Na přání" od CC jsem už uvykl a vyhovuje mi. Jestli to byla jediná cesta, aby todlenctoto u nás vyšlo, tak s tím nemám žádný problém. Když to člověk nestihne, je to horší - smůla - ale 399 za knihu v takovém zpracování vysolím kdykoli znova. A i předem.
  • kaylin
    Moc často se mi to u knihy nestává, ale v případě komiksu "Zámek a klíč 6: Alfa a Omega" jsem měl na konci na krajíčku. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/05/1158-zamek-klic-6-alfa-omega-100.html
  • Majklbig
    Majklbig1.5.2016 10:46Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Tak sláva, že tu máme další uzavřenou více dílnou sérii. Ale v tomto případě je to ještě o to cenější, protože si troufám říct, že to je minimálně jedna z top 5 nejlepších komiksových věcí co u nás vyšla.
    Nebudu hodnoti poslední knihu, ale celou sérii resp. celý příběh.
    Tak za prvé jsou tu skvělé napsané postavy a jejich vykreslení. Ale to nejdůležitější je samozřejmě příběh. A ten je perfektním skloubením fantasy, hororu i rodinného dramatu. Vše do sebe zapadá, ale navcdruhou stran příběh nutí si ještě po přečtení párkrá prolistovat některé pasáže naskrz všemi díly, ale to ne proto, že by byly nesrozumitelné, ale proto, že si člověk musí srovnat všechny časové roviny a funkce a využití klíčů. Zavěrečné rozuzlení s Bóďou mi došlo až sem si pozorně prozkoumal jednotlivé okénka závěrečné scény. Čili na závěr musím dát celé sérii maximální počet bodů, protože si to jednoznačně zaslouží a nemá cenu hodnotit jednotlivé knihy zvlášť, všechny mají svůj význam a žádná není jen vycpávkou a prodloužením délky jak se někdy děje.
    Na závěr jeden dotaz, jedna věc mi tam přeci jen trochu nesedí:
    SPOLER: v prvním díle je Sam Lesser prohozen dveřmi otevřenými zjevným klíčem a před tím mu Finta zlomí vaz a jeho tělo opustí jeho duše. Policie, ale jeho tělo nenajde. Ve 4. díle ale potom ukazuje doktor rentgen Sama se zlomeným vazem a srovnává to s rentgenem matky od Ellie, které Finta taktéž zlomil vaz. Tak co se stalo s tělem Sama, kdy A kde ho policie našla, aby udělala rentgen? KONEC SPOLIERU
  • louza
    Finální souboj se zlem začíná překvapivě celkem pozvolna. Ke konci však nabírá grády a ačkoli rozhodně nezemřou všichni, jak je dnes módním zvykem, s některými postavami se na konci knihy budeme muset rozloučit. Příběh zámkových je tím završený a už není cesty zpět. Z hlediska scenáristiky a vystavění kostry příběhu i postranních linií je Zámek a klíč rozhodně jedním z nejzajímavějších děl moderního fantastického žánru a do dnešních dnů Hillův absolutní majstrštyk ať už v literárním nebo komiksovém ranku. Ani lidi jako Gaiman, nebo Carey se nepřiblížili k tak magickému a zároveň civilnímu příběhu jako se to povedlo Hillovi. Geniálně zpracovanému příběhu pomohla neméně perfektní Rodriguezova kresba, která právě k tomto typu temných příběhů perfektně sedí. Jak ostatně dokázal v Barkerově první knize umění. Totálně tří Ačková záležitost. Abslutní top, který by neměl minout žádný příznivce dobře napsaných a odvyprávěných příběhů. Opravdu výjimečná série, která nemá slabého místa.
  • cyboy
    cyboy mecenáš25.4.2016 19:02Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    O prejmenovanem Kuliskovi jsem psal u predchoziho dilu, takze to uz zminovat nebudu.
    Na dokonceni serie jsem se vazne tesil a chtel jsem si ten pribeh uzit, takze jsem si precetl vsechny dily znovu (coz vam doporucuju, jinak vam nemusi vse dojit) a pridal k nim samozrejme posledni dva. Zazitek je to skvely - celkove je to klasicky Hill, jak ho mozna znate z knizni tvorby (kdo nezna, chybuje). Synovi slavneho otce se podarilo prekrocit jeho stin tim, ze pochopil v cem byl otec dobry a v cem ne, poucit se z toho a navic umi byt vazne svebytne originalni.
    Zamek a Klic celkove je perfektni zazitek, na kterem je videt ze autor ma od zacatku vse promyslene a nic netaha klobouku, vse sedi (dokonce i to s tim Bodou v zaveru, jen musite zapojit mozkove bunky aby vam to doslo a musite si pamatovat prechozi dily). Vytknul bych mu snad jedinou vec a to je fakt, ze tady neni tak "kruty" jak umi byt a taky by nemusel tak pedanticky zavirat vsechny dejove linie.
    Zkratka ZaK je jedna z nejlepsich komiksovych serii co zde vysla, neplytva zbytecne prostorem na vatu, ma skvele napsane postavy a dialogy a sama ta myslenka klicu je vytecna.
    Tuto serii lze s klidnym svedomim doporucit i lidem, kteri komiksy normalne nectou.
    Pro me osobne nebylo druhe cteni urcite posledni.
    Celkove 100% a obrovske diky Dortovi a spol., ze to nenatahovali a vydali rovnou oba posledni dily najednou. Kez by neco podobneho napadlo pany z BBArtu (kolik let ze budeme cekat na dokonceni 100 naboju?).
1292361
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.5.2016 08:16Zámek a klíč #06: Alfa a omega
    Majklbig: no vidíš, to mě nenapadlo, já myslel, že jak ho tam hodil, tak ho vlastně tak trochu "zakonzervoval", aby mu nezhebl úplně - nakonec to jeho tělo vlastně nepotřeboval, ale policie se k němu absolutně neměla jak dostat, Zjevný klíč už nezměnil majitele. hmmm...tak malinkou nesrovnalost tam pan Kopec má;)
Četl/a (201)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, Afrodoman, anka, BadBoy, Baffman55, Benny, ben_bella, Berry669, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, borknagar1, Bubákolog, buscheer, calvin10, Carnage, charvos, CHester Turner, cybern, cyboy, D.K.Logic, dajik, Dalamar, Darker, davidek, Delphín, DEmnoG, Dezodoo, Doncek4321, Draco nobilis, dvory, Dzoglik, Elfo.here, Elnie, erik, farnhajt, fel68, figis, Filip123, filmator, filosh, Final, flipflop, flynander, foudy, Fox01, Fr3d_K, Fry, Garp, GCRyan, Giskard, Glumal, Golem, Grrr, Hønzza, HellWeber, Himlik, house192, hromotlk, Hugin, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, James, jankie, Jimbeam90, jindroush, jiskra, Joshua_T, kadas97, Kadin, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, kendor007, Kerbellos, Killingjoke, kinak, kindanerd, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, Komediant1842, koudak89, Kubik.aa, Lachvos, lacoste, Laik, Librarian, Light, LookAss, Lord Baltimore, lucmartincova, Lukasitch, luky.kuky10, mart.in, Martinb, Marvin, Matthew, MEGA, Mercurio, mgeralt, MisaSutcliff, MonsterGyre, motycond, mozzu, Mr.Plysh, Mrtvejbazen, mstefl, namdnas, NecRoman, Nexis, Noci, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, Paja78, PAK, Paldini, Palebras, pearlxjam, PeNNy, perak, perper, petad, Petr, Petrisko911 , PKD, Plechy, plema, Poseidon1978, predek, puolpm, RadimNemec, raenius, rajot, RaptoR, regressiv, Rezet, Rinter, robertsedmik, rockyt, rooty, RR, RudyRod, S4TW, Saint of Killers, saja, Scaleo1, Schirru, Schramm, Shake, SickNail, Sir_Pete, SNUFKIN, Sole, Spacecore, spagr, Stlucius, syon, terrordemon, the.kasztan, Tiba, Tomasino79, Tomzany, Tony TwoDee, tricky, trudoš, tukak, Ukko, Ursus, Valdaufinka, VanTom, VasaX, vranakx, VXP, Walome, Wasseg10, wittos, Wiw, wolfgang, Yaromil, Yefery, Zavulon, Zbysek2410, zd, zgrywus, zipiik, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(317)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 7eleven, 81splinter, adam.ra, Afrodoman, Alfi, andik007, anka, Ashek, Azbest, BadBoy, Baffman55, batoo, bboorreekk, Benji, Benny, Berry669, bierce, binnmode, Black Bro, yo, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, brkowycz, Bubákolog, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Carnage, Caylen-Tor, Charlie1203, charvos, CHester Turner, chobotnička, Cr4sh, crush, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dalamar, Dali, Darker, DAxik, Deckard, Delphín, DEmnoG, Dezodoo, Dinik, disclose, DoctorWho, Doncek4321, doophy, Draco nobilis, Drekorian, dvory, Dzoglik, Elnie, erik, farnhajt, fel68, felis, figis, filemon, Filip123, filosh, Fimi, Final, firesnake, flipflop, Fox01, Fr3d_K, Fry, GCRyan, Glumal, Golem, gongon44, grellenort, Greyman, grinder, Grrr, gumidekmedvidek, hahahoho, Hebled, HellWeber, herbert, herrman, Himlik, hiro666, Honzin, Houbař, hromotlk, Hugin, Hulik, hyba1991, hypermlok, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, JackOneil, Jak, James, jankie, jardoom, Jimbeam90, jindroush, jiskra, jmenujiseradekbouril, Joshua_T, kadas97, KadetJaina, Kadin, kallenved, Kaluž, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, kendor007, keNNoslaw, kinak, Knuckless, Koci, Kocour, Kokuun, Komediant1842, komik.sx, koniklec, koudak89, Kouzelnik7, krvinka56, kubanec13, Kunden, Lachvos, lacoste, Laik, Lamahe, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, Loks19, LookAss, lucmartincova, luky.kuky10, maara, malejmates, Mamut12, markic, mart.in, Marthy76, Martinb, Marvin, Matej-29, Matio, Matthew, mcleek, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, mikado, mirec, Miriyak, mirror, misa, MisaSutcliff, Mitak, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, mozzu, MP, Mr.Plysh, mrkirby, Mrtvejbazen, mstefl, mttra, namdnas, NecRoman, Netorack, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, Nomad, noMster, Norri, Nyxxie, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paja78, PAK, Paldini, Palebras, pavel, pearlxjam, pechna, Pekario, PeNNy, perper, petad, Petr, Petrisko911 , PH79, pk123x, plema, Poseidon1978, predek, puolpm, Qee, Radkos, raenius, Ragnarog, rajot, RaptoR, razielus, Remi LeBo, Ricarderon, RicHard. , Ricky Gervais, Rinter, robertsedmik, rockyt, RodRoder, rooty, Rowan, RR, RudyRod, Rumburaq, S4TW, Saint of Killers, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, Shake, SickNail, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, SmoothNCool, SNUFKIN, Sole, songoku, spagr, spot, StanleyHu, Stara.kryta, stik, Stlucius, suricattaontheway, syon, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Tiba, TIM.biker, timek, Toe, Tomasino79, tomastrejbal, TomD87, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, TonyT, Trevelyan, tukak, tulipstros, Ukko, Ursus, Valdaufinka, Valis, vallyslayer, VanTom, Velkej šéf, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, vteco, willis, Wiruss, wittos, Wiw, wolfgang, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, Yefery, yogi, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, zdennanek, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (19)
arnecht, Badgu.y1902, bananzluty, besikv, deadpool, DKoscik, dvoracekpetr1, FatMonster, lostkokots, Macek78, Matthew, Maty48, Mighty_Morphine, monty.cl, octobersa, Tarka Daal, Tomate, TommyBOYER, xspeed
Shání (1)
FatMonster
Nabízí (3)
grellenort, Jimbeam90, Tomate