Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Miliony lidí zmizely beze stopy. Není nikdo, koho by se tajemná událost nedotkla – a ani Superman není výjimkou.
Stín tragédie přetrvává i po roce. Muž z oceli zůstává sám, se spoustou nezodpovězených otázek. Pro hrdinu, který je zvyklý znát všechny odpovědi, jsou to hotová muka.
A co hůř. Tajuplná událost se opakuje a mizí další lidé.
V sázce je čím dál víc. A s tím, jak se situace vyostřuje, se vynořuje jedna zásadní otázka: Co všechno je Superman ochotný udělat, aby zachránil svět? Co je schopný udělat „PRO ZÍTŘEK“?

Původně v originále vycházelo sešitově v sérii "Superman" odstartované v roce 1987, přesněji v číslech #204 - #209 (červen 2004 - listopad 2004).
Souborně pak v roce 2005


Scénář
Brian Azzarello
Art
Jim Lee
Obálka
Jim Lee
Lettering
Jan Kozák
Překlad
Michael Bronec
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
80-7341-946-2 (BB/art s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
173 x 264 mm
Tisk
barevný
Stran
160
Cena
490 Kč
Originál
Superman: For Tomorrow vol. 1 (DC Comics, 2005)
Varianty
DC komiksový komplet #009: Superman: Pro zítřek, kniha první (2017)
Superman: Pro zítřek #1 (2007)
  • trudoš
    Tohle je Superman v produkci Briana Azzarella, tj. dospělé pojetí komiksového superhrdiny, bez příznačné dávky amerického patriotismu. K tomu si přečtěte výtvarnou stylizaci Jima Leeho, tedy spousta svalnatých mužů a nádherných žen. Akční vyprávění pak rámuje dialog nejistého kněze s pochybujícím Mužem z oceli, kvůli čemuž trochu drhne gradace, neznamená to však, že by nebylo na co se koukat. Záhad i napětí je tu vrchovatě, jen některé objevující se a mizející motivy nechávají čtenáře na pochybách, zdali skutečně všechno pochopil tak, jak bylo autorovým úmyslem. Uvidíme, co přinese druhá půlka dvanáctidílného příběhu.
    Bonusový komiks je neméně velkolepý, jako celé předchozí apokalyptické polemizování. Naivisticky infantilní, že to působí spíš parodicky, než jako vážně míněné řemeslo, ale přesto fascinující, především v historickém kontextu vývoje postavy. Geniální je, jak má Superman všechno super, což v rukou tvůrců znamená, že to musí být obrovské. A pak že na velikosti nezáleží.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin25.1.2019 15:27Superman: Pro zítřek #1
    Superman nejistý, pochybující, osamělý... Jeho "zpověď" a nejistota jsou nejsilnějšími prvky knihy. A jak MOC nejistá může být tahle modročervená paralela Boha? Azarello se předvedl úžasně, tohle je přesná podoba moderního Supermana, který přestává chápat, proč se rozhodl chránit lidstvo, který vidí, že se stává rozporuplnou postavou pro celou Zemi a nemá ani náznak řešení, leda pachuť z vměšování. A nic, co by ho tu drželo, protože jeho žena je pryč. Jim Lee mu dodal více než důstojnou podobu. Superman ještě nikdy nesestupoval z nebes katoličtěji. To stínování! To žeru! Tuhle knihu jsem četla hodněkrát, ale nikdy jsem si neuvědomovala odkazy, které se v ní nacházejí. Až do třicítky :D
  • Crics
    Super. a podpis Jima Leeho to dovedl k dokonalosti.
  • mearez
    Existuje spousta kvalitních komiksových autorů. Azzarello mezi ně patří. Jeho knihy jsou kvalitní, ale co je hlavní, nepotřebuje akci, aby vystavěl skvělý a čtivý příběh. Ovšem Superman: Pro zítřek je jen čtivý.
    Supermana neskutečně žeru. Nikdy jsem moc nechápal hejty na tuto postavu, jenže po přečtení tohoto komiksu už chápu, proč je pro tolik lidí tak nestravitelný. Tahle kniha je ale prostě hloupá. Na začátku se dozvídáme, že zmizel milion lidí. Problém celého zmizení je ten, že ho nikdo v knize, tedy kromě Supermana, neřeší. Pokud můžu tento komiks srovnat třeba s Infinity Gauntlet, tak v podání Marvelu bylo nečekané zmizení určitého počtu obyvatel Země zpracováno mnohem lépe. Strašně mě štvalo, že zmizení nikdo v komiksu Superman: Pro Zítřek neřešil. Otec mě v komiksu neskutečně štval. Ono by bylo skvělý, kdyby se Superman k někomu chodíval vyzpovídat, jenže jakmile se do vztahu Superman/Otec vloží nějákej chlápek s knírkem, trocha vydírání a SPOILER rakovina KONEC SPOILERU, tak se z toho stane klasická komiksová tragická zápletka, která by nefungovala ani v sedmdesátých letech. Charakter Supermana je ale strašlivě zpracovaný. Možná je to tím, že jeho kecy a dilema, jestli má zachraňovat svět, nebo ne, mě přestaly bavit tak na desáté stránce třetího sešitu, ale Superman musí být hrozný pokrytec. Na jednu stranu musí chránit práva lidí, a na druhou je omezuje. Do toho pár drobností jako je neskutečně hloupá interakce Superman/Aquaman, kde Supermannepotřebuje slova, protože oba vědí, co se děje, a celou scénu překrásně doplňuje Aquaman na přerostlém mořském koníkovi (smekám před BBartem, že mají kuráž a vydají Aquamana). K tomu pár nudných záporáku, kteří jako kdyby vylezli z šedesátkových komiksů a nic neříkající konec.
    Kresba je ale kategorie sama o sobě. Nevim jak si Lee mohl udělat kresbou jméno, ale to, co předvádí v tomhle komiksu je fakt retardovaný. Nejen že Lee neumí kreslit obličeje, ale neumí kreslit ani torsa (Flash měl třeba neskutečně hnusný hrudník). Jediné, co umí kreslit jsou ženy, ovšem ani WW se mu tady nepovedla, a protože tam nebyly žádné postavy něžného pohlaví, tak Leeho kresba je tuctová.
    Shrnutí: je to pěkná slátanina a pokud máte rádi Supermana, tak ruce pryč, ještě si jeho postavu zhnusíte. Je to chaotický, hloupý, hnusný, takže nevidím důvod, proč se k tomu vracet. Nicneříkající konec je jenom třešnička na dortu, který je zkažený a hnusný. Ani nemám chuť si přečíst další díl, protože tahle knihy mě ani nijak nenavnadila na pokračování. Komiksy jako tento mě jen utvrzují v tom, že komiksy ze stáje DC jsou jen skupina nicneříkajících rádoby filozofických komiksů, které si hrají na komiksy pro dospělejší publikum. Ani nedoufám, že další díl bude lepší. Hodnocení zvedá jen skutečnost, že tento komiks se rychle čte. Za mě 2*.
  • S4TW
    Wow, pořád tomu úplně nevěřím, ale je to asi první Superman, který mě fakt hodně zaujal a dost bavil. Především je to díky tomu, do jaké polohy se povedlo autorům tohoto hrdinu dostat. Najednou není tak všemohoucí a nedokáže jakoukoliv situaci zvrátit podle svých představ. Je to dosti depresivní příběh a to nejen z pohledu Clarka, ale i druhého hrdiny - otce Daniela. Navíc je to zasazenou do depresivního válečného konfliktu. Má to hutnou atmosféru, silné dialogy a vyprávění, filozofický přesah a pár náboženských myšlenek, které to okoření. Neříkám, že jsem si místy trochu neztrácel, ale neskutečně mě to zaujalo a poprvé cítím, že Superman není úplně pitomá postava a dá se s ní něco zajímavého vykouzlit. Jo, autor informace dávkuje po malých částech a čtenář musí hold u čtení trochu přemýšlet a to některé prostě bolí, ale mě to baví. Teď jsem jen zvědavý, jak to celé autoři ukočírují v druhé knize. Kresba je velmi pěkná masovka, prostě Jim Lee v plné parádě. Jedinou slabotou je již tradičně hloupé retro a ještě hnusně nakreslené, ale na to jsem si u komiksů z padesátek již zvykl, naštěstí je to jen dvanáct stran.
  • karl173
    karl173 mecenáš9.7.2018 19:03Superman: Pro zítřek #1
    Stále nevím co si o této první části knihy myslet. Spoustu věcí je tu k zamyšlení a nevadí mi hlubší podtext, ale když to hluboké zamyšlení naprosto pozře nějaký ucelenější děj a ztratí to smysl pro vyprávění vůbec nějakého děje a vy se stále jen ptáte a ptáte, tak je něco špatně. Možná tento komiks po druhé části budu hodnotit jinak, možná ho budu hodnotit jinak až si ho někdy přečtu znovu, ale teď je pro mě tato kniha zatím jen jedním velkým otazníkem, který ale na druhou stranu naprosto skvěle vypadá díky Leeho kresbě a jeho asistentů a také že se ten otazník nějakým záhadným způsobem dobře četl. Takže Pro-zatím 60%
  • Komiksum
    No ty vole to fakt ne... Nikdy jsem neměl rád Supermuže, a tenhle komiks krásně ukázal jak nudnej je (ale Poslední Syn Kryptonu doporučuji). Ani kresba Jima Leeho není dobrá, postavy všechny podle jedné šablony, farář a Superman jako by byli dvojčata. Jediný důvod proč tomu dávám 2* jsou scény s farářem, jinak tu vůbec nic není. Tohle si fakt nekupujte.
  • louza
    louza14.5.2018 12:31Superman: Pro zítřek #1
    Superman má problém. Ztratilo se opravdu hodně lidí včetně jeho ženy a on za to může, protože zrovna nebyl po ruce. Proto se celou knihu zpovídá knězi a jeho zpověď je protkaná dějovou linkou navázanou na konflikt na středním východě. Azzarello rozhodně není špatný scenárista, kniha má všechny moderní atributy, ale nebýt geniální Leeho kresby, byla by i přes svou krátkost neskutečně úmorná. Jen pro zavilé fanoušky sebemrskačských hrdinů větších než život.
  • Darth Raelchi
    Snad jedině ten rozhovor s Padrem je to, co drží tuhle linii nad vodou. Jinak mě to nějak zvlášť nezaujalo. Opravdu ne, vím, že kolem toho byl kdysi humbuk a zvažoval jsem koupi, naštěstí jsem tenkrát koupil Dlouhý Halloween a udělal jsem dobře. Jim Lee je fajn, ale už je okoukaný a navíc mi tenhle příběh přijde strašně nesrozumitelný. Pořád nějak nechápu o co jako gou. jak se to všechno tak zamotalo a kdo jsou ti záporáci kolem a co teda ve finále jde. Těšil jsem se a zklamán.
  • perak
    Supermana úplně nemusím, většinou je to až příliš velký klaďas, neohrozitelný, nechybující a nepochybující. Z toho pohledu pro mne byla tato kniha příjemným přakvapením. Supermanovy bolístky jsou pak vloženy do zajímavého valéčného příběhu, kde nechybí ani hromadné hroby, popravy apod, a kde otázka viny a trestu není černobílá. To vše podtrhnuto pěknou kresbou Jima Leeho. Kniha se při rozhovorech Supermana v náboženské tématice nevyhne určité rozvláčnosti, ale v půli příběhu těžko předvídat, kam tím autor směřuje.
  • salamandr
    Slabota, zamotaný, mihnou se tady i další hrdinové, Lois je ultra kost, divnomonstra zcela bezdůvodu a účelu. Kresba pěkná, ale závěr druhé knihy už byl naprosto nepřehledný.
  • Walome
    Něco tak blbýho, špatnýho a nudnýho (scénářem i kresbou) se hned tak nevidí. Až jsem se z toho rozohnil ve videu :(

    http://www.youtube.com/watch?v=WwKyUUCUdxo&list=PL_phu8k3RmzR8p1VmgZLoY1FJ4igmCrqg&index=5
  • Luigim
    Osud hrdiny není vždy jednoduchý a tíha očekávaného taky. Dobrý a kvalitní komiks co neurazí.
  • kaylin
    Knihu "DC komiksový komplet 9: Superman - Pro zítřek, kniha první" trochu sráží příběh "Action Comics 241", který je z hlediska Supermanovy mytologie sice zásadní, ale z hlediska dějového hloupoučký. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/05/1433-dc-komiksovy-komplet-9-superman.html
  • mttra
    Tak nevim..pro me docela zmateny,a asi sem se z toho nic kloudnyho vlastne nedozvedel..jedna hvezda navic za kresbu a bonus...
  • Fry
    Fry admin29.11.2016 16:32Superman: Pro zítřek #1
    "Superman: Pro zítřek #1" - Ani Superman nemůže zachránit každého ... Příběh pevně stojí na osobním vzestupu a pádu legendárního Supermana, který v odstupu času hodnotí své činy v souvislosti s jeho "asi možná" největším selháním. Základní premisa a interakce Supermana s knězem tak nepůsobí vůbec špatně, kdyby se ke konci příběh nezačal tolik lámat úplně jiným směrem. Kresba je však naprosto famózní a jsem docela zvědav, jak to nakonec dopadne ... Za mě 3*!
  • luky.kuky10
    luky.kuky1018.12.2015 21:24Superman: Pro zítřek #1
    Po roce a pul jsem si rekl, ze to zkusim znovu. A ano, nekdy se musi pocitat s tim, ze po prvnim precteni je zrejme potreba dat nejaky cas a precist si to znovu. Tentokrat jsem opravdu pozorne vnimal text a hodnekrat se i vracel o stranku dozadu, aby mi nic neuniklo. Tentokrat jsem se bavil daleko lepe. A hlavne mi to vsechno zacalo davat smysl. Chapu proc tohle vsechno Superman prozil. A ikdyz 100% neni vse zodpovezeno, doporucuji precist vice nez 1x. Pokud se vam to po prvnim precteni tolik nelibilo, nebojte se do toho jit znovu nez to uplne zatratite. Treba i po nejakem case, stejne tak jako ja;-)
  • jh666
    jh6669.7.2015 17:30Superman: Pro zítřek #1
    Scénář je takový trochu zmatečný. Největší problém je hned na začátku, kdy člověk absolutně neví, o co jde. Tento pocit se bohužel během čtení ještě ozve. Na druhou stranu je to pěkně čtivé a samozřejmě naprosto geniálně nakreslené. Od Jima Leeho ale nelze nic menšího ani očekávat. 70 %
  • Norri
    Norri mecenáš23.4.2015 22:47Superman: Pro zítřek #1
    Na základě hodnocení a recenzí jiných jsem do toho šel opatrně a očekával jsem složitou zápletku a že se budu hůře chytat. Proto jsem byl po prvním díle celkem spokojený a říkal jsem si, že je to dobré a těšil jsem se na rozuzlení v druhé knize. Chyba lávky... V druhé knize jsem se vůbec nechytal a okamžitě po dočtení jsem to projel znova, abych se aspoň trošku chytil. Teď už zhruba vím co se stalo i motivaci Supermana, ale i tak mi mnoho postav z děje uniká. Kresba je parádní.
    Oba dva díly jsem četl najednou a proto budou mít i společné hodnoceni.
  • kaylin
    kaylin22.5.2014 08:31Superman: Pro zítřek #1
    V komiksu "Pro zítřek" se kresba vyjímá skvěle, ale ani ten hezký obal nezachrání trochu zmatečný příběh, kde se to jen hemží různými nepřáteli, kteří se zde promenádují, aniž bychom potřebovali vědět, co jsou vlastně zač. Snad to rozuzlení bude stát zato. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/05/637-superman-pro-zitrek-1-55.html
  • luky.kuky10
    luky.kuky109.5.2014 22:55Superman: Pro zítřek #1
    Precetl jsem, pokochal se vybornou kresbou a zjistil, ze tohle neni pro me. Treba nekdy po dalsim precteni prehodnotim svuj nazor, ale ted muzu rict, ze nic tak sloziteho jsem snad jeste necetl! Premyslet pomalu nad kazdou druhou vetou, co tim chtel basnik rici, me moc nebalio. Mam rad akcni comicsy, kde neni tak slozity dej (tim nerikam, ze potrebuju scenar ala kacer donald - nic proti kaceru donaldovi), ale bavi me cist neco, co proste slape tak, ze hltam kazdou stranku, a kdyz to skonci tak bych nejradsi nejakej nasup. Po skonceni pro zitrku jsem si akorat rekl sakra co to je...
  • Zeebonk
    Zeebonk13.1.2014 22:17Superman: Pro zítřek #1
    Tak tenhle Superman mi sedl. Azzarellovy dialogy a vnitřní monology jsou hutné a hlubokomyslné až běda, jak má ostatně ve zvyku, a krásně filosoficky nám zde rozpitval otázku superhrdinství. Do toho pan Lee načmáral pár nebývale precizních muskulatur a přestože je jeho kresba mainstream nejhrubšího zrna, tak k superhrdinské tématice sedne jako prkýnko z Ikei na průměrnou zadnici. A nakonec tu zbývá už jen ten samotný celek, který hbitě přepíná mezi akčními a žvatlacími pasážemi, k tomu připočtěte pár nečekaných zvratů a bezskrupulóznost v oblasti dávkování informací čtenářovi, neboť o co tam kurva jde, se dozvíme až v druhé části, a máme úctyhodně zvládnuté dílo.
  • dracula
    dracula20.4.2013 20:34Superman: Pro zítřek #1
    “Naslouchal jsem a slyšel vše. Paniku v hlasech, hruzu v očích, ticho pred bouří...“

    Musím sa priznať, že Superman nikdy nepatril medzi mojich obľúbencov a až na pár zošitoviek v angličtine som s touto po postavou v hlavnej úlohe dokopy nič nečítal. S prácou Briana Azzarella a Jima Leeho som sa ešte nestretol, a tak bol tento komiks pre mňa veľkou neznámou.

    Po scenáristickej stránke sa Superman rozbieha veľmi rozvážne, avšak postupne nám Azzarello predostiera množstvo otázok a myšlienkových pochodov hlavného predstaviteľa. Odpovedí sa však buď nedočkáme, alebo sú len veľmi strohé. To však v globále nevadí a príbeh si tak udržiava veľkú porciu tajomna. Veľmi oceňujem, ako je príbeh vyskladaný. Spôsob akým Superman rozoberá nedávne udalosti vo svojej spovedi nepostrádajú dynamiku a skvele tak vypracujú základ na prehupnutie sa do súčastnosti.

    Postava Supermana ma veľmi prekvapila. Už na obálke som videl, že Jim Lee sa k Supermanovi nepostaví ako k nablískanému rytierovi v striebornej zbroji, ale ako k bytosti, ktorá vie tiež pôsobiť tajomne, temne a v niektorých pasážach priam desivo. Superman rozoberá otázky, ktoré by som od neho nečakal a v niektorých scénach som mal pocit, že si tie elasťáky natiahol sám Platón alebo Aristoteles :) Avšak musím uznať, že mi tento jeho pre mňa doteraz nepoznaný rozmer vôbec nevadil. Keď prišlo na akciu, Superman nesklamal moje očakávania. Scéna v ktorej sa snaží „predbehnúť“ a zachytiť guľky je lahôdková. Krátke stretnutie s kolegami z JLA, tiež stojí za to a je dostatočne úderné.

    Čo sa spracovania týka, nemám čo vytknúť. Tvrdá väzba Supermanovi svedčí, úvod od Azzarella pobaví a záverečné bonusy sú tiež príjemným spestrením.

    Ak by som to mal teda zhrnúť, má tento komiks skvelý scenár, je úžasne nakreslený a celé to podtrhuje veľmi kvalitné spracovanie. Neostáva mi nič iné, iba sa okamžite pustiť do pokračovania !

    “A pak jsem viděl jak svět mrkl. Tentokrát mně přímo před očima.“

    90%
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš3.1.2013 02:14Superman: Pro zítřek #1
    Zvláštne že som zabudol, že som už tento komiks čítal (pred 4 rokmi) a zistil som to až tu keďže som našiel svoju recenziu. Zo ale možno hovorí ak niečo o tomto komikse. Superman pre mňa nikdy nebol zaujímavou postavou, no tu ho Azzarello dokázal dostať do netradičných situácií a dotiahnuť k necakanym dilemám. Za co ma u mna scenaristicke plus.
  • Absinther
    Absinther25.7.2012 21:38Superman: Pro zítřek #1
    Poměrně haluzoidní Superman u kterého opravdu chápu všechny ty rozporuplné reakce...Hodně mi to přišlo jako, že si Azzarello napsal takový (rádoby?)intelektuální, občas docela abstraktní text(normální onanie toto :) )se kterým se potom Lee popral po svém a vznikla tak jakási interpretace, kde občas text jakoby nesouhlasil s obrazem, občas jsou tam výjevy a scény tak něják mimo a navíc, a občas musí dávat člověk pekelně pozor aby se v tom kolotoči udržel....Tenhle(dobrovolný a zábavný)boj kreslíře s textem nakonec Lee kdesi na konci druhé knihy víceméně přiznává a potvrzuje můj dojem, že tady vlastně nejde ani tak o hltání samotného příběhu jako spíše interpretaci hromady otázek, pocitů a zamyšlení, které z knihy na čtenáře vyskakují........A já to tak mám rád-sice teda spíše v klasické literatuře ale když už to někdo vyblije jako komiks a navíc Supermanovský, tak mě to vlastně jen těší.

    Hodnotím to jako celek-rozdělení do dvou knih nefunguje-u takhle strukturovaného příběhu-moc dobře a kdybych neměl obě knihy vedle sebe asi bych se po pauze u startu druhé knihy trochu(nebo více)nechytal.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen10.8.2011 15:44Superman: Pro zítřek #1
    Za "pětikilo" je to teda silná káva...:-/. Možná jsem masochista, ale koupím si i druhý díl, abych to "dokoukal" do konce.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin24.7.2011 19:25Superman: Pro zítřek #1
    Moc by mě zajímalo, co se z toho nakonec vyklube. Zatím jen takové malé wtf.
  • bluebeing
    bluebeing29.12.2010 16:45Superman: Pro zítřek #1
    Jelikož sem redaktorem webu co dělá stránky o Smallville, nemohl jsem si tento titul nechat ujít. Brian vytvořil příběh z trochu pomalejším rozjezdem a kdo pozorně nečetl mohl se i ztratit. Nicméně ukázal Supermana jako obyčejného muže co miluje svou ženu. Šmrnc tomu dodaly kresby Jima, který vnesl trošku zarputilosti do tváře, kterou tento příběh potřeboval. Už se těším až mi přijde 2. díl.
  • kubanec13
    kubanec1313.11.2010 13:13Superman: Pro zítřek #1
    Výborná kniha, jenom se ze začátku trochu prokousat uvedením do příběhu. Kresba a barvy výborné. Pro mě příjemné překvapení a ukládá mi větší očekávání na druhý díl...
  • punisher
    punisher5.11.2010 21:22Superman: Pro zítřek #1
    Supermana jsem do přečtení tohoto komiksu moc nemusel (teď mně neukamenujte)kromě seriálu Smallville,ale pak se můj názor změnil.
  • Benuben
    Benuben10.10.2010 09:13Superman: Pro zítřek #1
    Naprosto úchvatná jízda. Superman jednou provždy dokázal že
    a) Není pitomec.
    b)Není gay.
    c)A že rozhodně není v takovém úpadku, jak mnozí tvrdili.
    Trochu mi vadí, co udělali tomu knězi a hlavní záporák mi přišel udělanej hodně na rychlo, ale to nic nemění na tom, že tohle je bezpochyby skvělý komiks, mnohem lepší než rovněž krásně nakreslené, se spousty skvělími nápady, ale velmi povrchní a nevyužité Ticho (Proč to vlastně všichni furt srovnávaj? Kromě Jima Leeho nemaj vůbec nic společného.).

  • Azalin
    Azalin mecenáš20.9.2010 14:08Superman: Pro zítřek #1
    Jasně Kaluž. Vidím, že v tom máš jasno. I když je fakt, že jsem od Azzarella čekal trošku víc. Nicméně ďábelsky se tvářící Superman s červenýma očima je dost zajímavá podívaná. Možná si pořídím i druhý díl..
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš27.7.2010 19:26Superman: Pro zítřek #1
    No co bych Vám k tomu řekl. Azzarello je vážně machr (100 Bullets, Joker, Batman/Deathblow), ale tenhle Superman čpí po výkalech. Jim Lee to pak už jen roztírá, puch se nedá vydržet a slabší povahy se možná mrknou na částečně strávený oběd. Ovšem, kozy a stehna Wonder Woman jsou famózní.
  • mikimachr
    mikimachr30.12.2009 13:57Superman: Pro zítřek #1
    Příběh: 6/10
    Kresba: 10/10
    Atmosféra: 7/10

    Nějak mě štvaly ty přemoudřelý Supermanovy monology. Supermana mám sice rád, ale tenhle "psychologický" komiks mi prostě nesedl. Každopádně velký plus za kresbu a přebal, ty jsou bezchybný.
  • vasek
    vasek11.12.2009 00:55Superman: Pro zítřek #1
    "Někdy je zdánlivá odvaha pravdou sama o sobě." Řekl hlubokomyslný Superman. Kdo první rozklíčuje smysl téhle věty, dostane ode mě za odměnu lízátko.

    Úvodní díl supermanské ságy se čte celkem solidně. Sice nejde o bůhvíjak originální rozprávku, ale tempo vyprávění je docela zábavné a ke konci první knihy jsem se (i přes některé překladatelské šroubovice se strženým závitem) v příběhu celkem "zabydlel" a přišel mi o dvě zaječí škytnutí lepší než Batmanovo Ticho. Hodnocení nad šedesátku vyhnala hlavně povedená akce a výtečně využitý potenciál supermanských efektů – třeba pasáže, v nichž se Superman pohybuje rychlostí nepostižitelnou lidským okem, mají zkrátka grády. S rychlostí světla a razancí dělostřeleckýho granátu prolítá ulicemi a nechává za sebou jenom zvířené noviny. V tom je Leeho síla. Chápu výtky, že jeho kresba je neosobní a studená, ale v momentě, kdy rozpoutá pořádný čóromóro, by mu málokdo dokázal konkurovat.

    Bohužel se zdá, pan scénárista Azzarello nezná význam slova nadsázka. Všechno je tu až do extrému navážno a supervážnýho pajduláka se slipama navlečenýma přes kalhoty tak ňák nedokážu úplně strávit. Nenarazil jsem na jakékoli mrknutí, náznak odlehčení nebo tu příjemnou komiksovou šumivost. Superman místo toho pořád dokola řeší nějaké veledůležité morální otázky s hubou plnou patetickejch žvástů typu: "jenže vy jste mi ukázali, že největší hrozba lidství je ve vašich srdcích."
    Tyhlety "silný moudra" prostě nemiluju a jsou v podstatě zaručeným způsobem, jak mi zkazit pěkné podvečerní posezení s malovanou knížkou.

    Takže pěta-šede, pane Brian. A do toho počítám i ten skvělej blejskavej slepotisk pod přebalem!

  • yojimbo
    yojimbo10.6.2009 11:32Superman: Pro zítřek #1
    Až jsem byl sám překvapený, jak se mi Superman líbí... A nebylo to ani tou kresbou. Azzarello dal Supermanovi duši, napsal mu skvělé dialogy a vsadil ho do situace, která prověří jeho osobnost.
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš8.9.2008 19:38Superman: Pro zítřek #1
    Konečne u mňa Superman získal "dušu". Batman: Ticho a Superman: Pro zítřek ukazujú ako Superman rozmýšľa a za čím si stojí. To ma na príbehu zaujalo najvaci. Na druhu stranu to nie je príbeh, ktorý by ma úplne zrazil na kolená, alebo zasiahol nejak hlboko. Je však pravda, že niekedy som si nebol istý, čo sa dialógom chcelo povedať, takže mi možno niečo ušlo.

    (Hodnotenie dávam pre obe knihy ronvake pretože ich beriem ako celok)
  • FrAnK
    FrAnK18.7.2008 17:49Superman: Pro zítřek #1
    No jako jo vytach to lee a williams ale azzarello mi tam nejak nesed jednicka je rozhodne lepsi nez dvojka
  • DANCO
    DANCO8.6.2008 20:25Superman: Pro zítřek #1
    ta kresba je taka pofiderna:Dnvm moc sa mi to nepacilo...a pribeh nenadchol...SLABYCH 60pero
  • vifi
    vifi2.6.2008 11:14Superman: Pro zítřek #1
    Nemuzu si pomoct,. Leeova kresba mne neoslovuje. Azzarello se snazi o silny epicky pribeh, snazi se, aby se ctenar vcitil do pocitu supermana, ktery jako mimozemstan zije mezi cizinci, ktere ma navic chranit. Ale je to to podle mne misty k uzoufani nudne a smesne. Zkratka lepsi je cisty mainstream bez ambici, nez mainstream, ktery se snazi povysit na neco vic (to je totiz kralovska disciplina, ktepu duo A+L nezvladlo).
  • royan
    royan24.12.2007 11:54Superman: Pro zítřek #1
    Asi si to budu muset někdy ještě parkrat přečist a možna potom teprve docením genialitu toho dila. Na superhrdinský komiks je to až moc filosofické, spousta otazek a přemítání o samotne existaneci lidstva jako takového. Jinak Leeova kresba opět bezvadná.
  • satupeka
    satupeka17.11.2007 20:51Superman: Pro zítřek #1
    Hodnotím až po přečtení druhého dílu - oproti němu je to poměrně solidní, kresba poměrně pěkná, ale nic extra, takovej standartní Lee, příběh se docela slušně rozjíždí, jenže já už prostě v mým věku Supermana brát vážně nedokážu, sorry...
  • yogi
    yogi12.8.2007 00:29Superman: Pro zítřek #1
    Tak jako každý jsem to četl dvakrát po sobě.Jště si dám podruhé dvojku,to už na hodnocení těžko něco změní.Pro mě zatím největší zklamání z produkce crew-BB ART.V kresbě chyba není-Lee je protě Lee akdo má jeho kapitalistický realismus rád přijde si na své.Scénář mi připomíná artové filmy třeba francouzské výroby.Divák-intelektuál setváří zadumaně.Vkavárně je o čem debatovat.A co na to Jan Tleskač.Otazník neumím. Když to hodně přeženu-komiksovej Coelho. Ale je to jen můj ,možnáblbej ,názor.Proto jsme jaksi tenkrát zvonili klíčema,že.
  • willis
    willis26.6.2007 13:29Superman: Pro zítřek #1
    Rozjezd je slušný, všechno běží jak má, ale poslední kapitola naznačuje že sovy nejsou tím, čím se zdají být. Co je pro tuhle sérii nezbytný, je číst oba díly vcelku nejlépe dvakrát za sebou a potom vám spoustu věcí dojde a zapadne jak pravil Mr. Krvinka „jako pucle“. Pokud to čtete jako rychlovku, tak spousta věcí a náznaků z předchozího děje nemůžete pochytit.
  • Spike Constantine
    Spike Constantine27.3.2007 19:55Superman: Pro zítřek #1
    samozřejmě jsem chtě říct co Bryan Singer ve filmu nedokázal
  • Spike Constantine
    Spike Constantine27.3.2007 19:50Superman: Pro zítřek #1
    Podle mě v tomhle booku dokázal Brian Azzarello co ve filmu nedokázal a to podívat se na supermanovu psychologii v rámci zajímavého a epického příběhu (i když uznávám, že je to asi jednoduší nakreslit než zfilmovat). Dva tři hovory s knězem nám o Superslipovi a jeho motivacích řeknou stokrát víc než potísící omýlaný fleshback z obilných polích u Smallville. Příběh dobře ubíhá je napínavý a nemá hluchá místa. Kdo by si pomyslel, že se utržených nohou, vojenských poprav a masových hrobů dočkáme v comicsu o králi scoutů. Navíc ve vrcholu knihy( scéna s elementálama) se Superman ukáže jako takovej, nenapadá mě jiné slovo, drsňák, že by si mohl klidně stoupnou vedle samotného Batmana. Po komické máničce z Návratu temného rytíře ani stopa. Tohle je je nejmocnější síla na Zemi, ze které jde strach a respekt.
    Po skvělých Těžkých časech Azzarelo potvrzuje, že je tu dalš brilantní comicsový autor. Co se týče gurmána Leeho, tak to je vedle Alexe Rosse asi nejlepší malíř, co v současnosti kreslí comicsy. Plné hodnocení si šetřím na dvojku, tak to snad vyjde.
  • krvinka56
    krvinka5624.3.2007 10:08Superman: Pro zítřek #1
    Tak tohle fakt stojí zato,bral sem že to bude prostě Superman.Ale je to SUPERMAN úplně něco jiného než je na muže z oceli běžné.Když pominu perfektní kresbu (ale k tomuto stylu příběhu by spíše slušela méně rozmáchlá) tak příběh a jeho podání stojí fakt zato i Superman zde nepůsobí za 100% hoďňouše ale dalo by se říci za týpka co si mislí že je nový spasitel a že ho lidi musi poslouchat a musí být spolehlivý.Řekl bych že rozdělením na dvě knihy komiks trpí že to bude daleko lepší jako celek.Také se mi velmi líbí způsob vyprávění a to komu to vlastně vykládá.Z toho určitě něco zajímavého vzejde.Sem touto knihou velice potěšen.Ale sem toho názoru že je dost odlišná a tudíž není pro každého a bylo by lepší si zvolit jiný styl příběhu.Ale pro ty co znají Supermana dobře tak to bude fakt super záležitost.A přečet sem ji jedním dechem.
  • Godsmacker
    Godsmacker3.3.2007 11:58Superman: Pro zítřek #1
    Vzhledem k tomu,že Supermana pro jeho "správnost" moc nemusim,taxe mi to líbilo hodně.Supr kresba,dobrý scénář a equus :-)
  • erik
    erik28.2.2007 12:25Superman: Pro zítřek #1
    Mne sa tento Superman pacil. Ma skutocne vypointovane a premakane dialogy (ako poznamenal recenzent na FantasyPlanet - absolutne narealne, ale to su maskovani superhrdinovia tiez :)). Azzarella moc nemusim, ale tu som pozitivne prekvapeny. Som zvedavy na pokracovanie. Kresba je Lee vo vybornej, nie vsak best forme, aj mne sa Ticho zda byt po kreslicskej stranke este o nieco lepsie. Uvidime, co z celeho pribehu nakoniec vylezie. Davam slusnych 83 ( 85 nedam iba preto, aby mohli diskutujuci dumat nad pomerom nezaokruhlenych percent voci "kvalite diela":)).
  • Big G
    Big G27.2.2007 12:09Superman: Pro zítřek #1
    Musím se přiznat, že zpětně bych tomu ubral nějakých 10%. Holt je to příběhově opravdu prosté a prakticky ve mně nic nezůstalo z toho comicsu.
  • Tuxedo
    Tuxedo23.2.2007 11:07Superman: Pro zítřek #1
    Těžko uvěřit, že tohoto skvělého Supermana plného výborných myšlenek napsal stejný člověk, který napsal ty předrsnělé Těžké časy. Zatím 85%, ale čekám, že po druhém díle mi do sebe vše zapadne a hodnocení se ještě zvedne.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade8.2.2007 22:14Superman: Pro zítřek #1
    Příběh je fajn načnutý a jsem moc zvědavý na druhou knihu. Kresba se mi oproti Tichu líbí méně, nevím proč, ale nepřijde mi tak perspektivní. Každopádně Azzarella mám rád a tak věřím, že mě nezklame. MdS
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš2.2.2007 08:52Superman: Pro zítřek #1
    Puvodne jsem si chtel pockat, az vyjde druhy dil, ale nevydrzel jsem to:). Koncepcne mi tenhle book pripomina "Ticho", pac v prnim booku Azzarello na ctenare hodi vic otazek, nez dostane odpovedi. Stejne jako u "Ticha" vypada prvni pulka dost dobre... dialogy jsou uderne a "temparske" (tim mam namysli, ze Azzarello umi zpomalovat nebo zrychlovat dej jen dialogy, fakt dobry). Navic je to snad muj prvni comics, kdy me text nuti k vraceni se k predchozimu textu, abych si dal dohromady souvislosti, pac soubezne jedou dve pribehove linie a to dost na preskacku. Sympaticky je, ze Superman neni "ten hodny skautik ze sousedstvi", ale topi se v poradnejch srackach, kupodive ciste osobnich. Kresba je klasicky Leeovska, cili promakla, dynamicka, paradni perspektiva, chytre hrava. Co me trosku mrzi je Superman, ktery ma stejny telo jako Batman v Tichu. U Batmana kultiristickou muskulaturu chapu, Supermana si predstavuju spis atletickeho... je strasne velka hrouda masa. Jo a Lee me pobavil se svoji uchylkou na zenska prsa... kdyz uz i stary afroamericance nakresli prsa jako 16lety modelce:). Ke knize... no je to nadhera. Prima, metalicka barva (nebo je to foliee?) na obalce v "esku" a demonicky rude oci, na deskach razba, design vkusny a jednoduchy, na konci par bonusu v podobe Leeovych nacrtku, k tisku a prepressu nemam co dodat, nenarazil jsem na jedinou chybku:). Skvele! Po zkusenosti s "Tichem", kde jsem se nechal nachytat prvnim booku dam "pouhych" 75% a pokud druhy dil bude kloudne uzavren, prihodim vic... no jsem zvedavej, kam Supermana Azzarello dovede.
  • Big G
    Big G30.1.2007 18:51Superman: Pro zítřek #1
    První comics se Supermanem u nás a hned se Muž z oceli představuje ve výborné formě. Leeho kresba je ještě o něco lepší než v Tichu a Azzarellův scénář je také na vysoké úrovni. Jen škoda, že teď budu muset nějaké 3-4 měsíce čekat, než se dozvím, jak to skončí. Rozhodně doporučuji. P.S. Těch 160 stránek jsem přečetl, na mé poměry, v rekordním tempu. Za 3/4 hodiny.
337860233
Četl/a (80)
2scha, 3DD!3, Abbott, adevr, ArmadOon, ben_bella, binnmode, calvin10, Chaolinek, ConanVJ, cyboy, dbar, DEmnoG, Doctorow, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, Duracell, erik, farnhajt, Fry, guseppe, house192, hypermlok, Jabba, James, jeanbaklajean, jh666, jiskra, Kaaos, kallenved, Kaluž, karl173, kaylin, KdG, Kil-Khal, Killingjoke, Kraken, Lachvos, Librarian, Light, luky.kuky10, Mart74, Mercurio, monte walsh, mozzu, namdnas, Norri, oleav, Ozymandias, Paldini, pbabinec, pearlxjam, Petr, Petrisko911 , PH79, PKD, punisher, raenius, RaptoR, RudyRod, saja, Schramm, seneke, SHORTY, Spacecore, Spike, Strokes, terrordemon, the.kasztan, TheDoctor, trudoš, Ukko, vrazdinek, VXP, xflori01, yogi, Zbysek2410, Zeebonk, zlejzmrd
(235)
2scha, 665+1, Abbott, Abe, adam.ra, adevr, afri, ardath, ArmadOon, asgardpepa, Avian, Azalin, Azbest, bboorreekk, Benji, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blair, bluebeing, bmc75, bobo666_2005, Braindead, BreakingAway, bronxik, Buchtic, burzum, calvin10, calviti, camper, Cassidy, Caylen-Tor, Celestius, Chaolinek, charvos, Cody, ConanVJ, Corteg, Corvus, CoupeC, CP, CSE_AC/DC, cyboy, DAN478, DANCO, davidrynes, DAxik, dbar, DEmnoG, disclose, discovery, Doctorow, DoctorWho, domo9321, Don Carlos, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, Draug, dre, dr_benway, Duchy, Duracell, dvoracekpetr1, Elhonzo , Erich, erik, farnhajt, fel68, felis, filosh, firesnake, FrAnK, Fréza, Fry, Garp, Godsmacker, goldschmidchen, goodspeed, GORERATED, grinder, Grynca, guseppe, Hamichal, hartmi, Hebled, hedgehog, Holmwood, holubdema, house192, Hulik, husakpetr93, hyba1991, hypermlok, ikshorm, illy, imro, invape, isildur heir, J.T.honza, Jabba, Jack043, James, jeanbaklajean, Jestrab2, jh666, JimmyII, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, KLAUN_DOMINANT, kosmik, Kraken, krvinka56, kubanec13, Lachvos, Leland, Librarian, listr, Lobok257, luky.kuky10, maara, mainman, Mart74, Marthy76, Martin Buchal, MartinV, Marvin, Masinfira, Matio, Maxman2000, Mercurio, merhyx, mgeralt, mikado, MikeZ, mikki.maser, mimo_provoz, MindReader, Miriyak, moiqpiom, monte walsh, monty.cl, Morzael, mozzu, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Netorack, Nightmare, noMster, Norri, nx, Odrikani, ohromno, oleav, Pandos11, pavel, pbabinec, pearlxjam, pechna, pennywise, peposek, Petr, Petrisko911 , PH79, PKD, planika, POLAKST, Poseidon1978, punisher, q, Qee, Radkos, Radowan, raenius, Raikou, RainDamage, RaptoR, Ricarderon, Robb, Roiser, Rorschach, RudyRod, Saiffer, Salien, Saran, Schramm, SHORTY, Skot, sleepless, songoku, soulbringer, Spideyfan, Spike, stanleystar, Strokes, tacmud, terrordemon, the One, TheDoctor, Till, tomastrejbal, Tombal, Tommy Monaghan, Toren, tulipstros, Ukko, vallyslayer, vasek, Viking, Vítek, vrazdinek, VXP, willis, Wiruss, worf, xai, xintax, xxaannddeerr, yojimbo, z-e-d, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, Zíďas, zlejzmrd
Chce (18)
Azik2586, Bury, Drbo Jebo, EvilvsGod, FatMonster, fusnix, Galaxy, Hauzina, keplik, Kocour, Maty48, Odal , pooky, Renato, Slaine, Spickin, TommyBOYER, WMN
Shání (4)
Clarkos, FatMonster, Hauzina, suricattaontheway
Nabízí (10)
BreakingAway, firesnake, Fox01, Josh, kaylin, Kil-Khal, Kreatik, Mildaha1, MindReader, oleav