• Absinther
    Moebiova poetika krátkých (často němých) povídek, nejednou vrcholící v čistě absurdní pointě, mi prostě maximálně sedí. Imaginace, hravost, uvolněnost (jak myšlenková tak technická).. Artefakt radosti z tvorby... Drtivou většinu jsem už sice četl (a pár mých oblíbených schází), ale mít to takhle pohromadě-a v češtině- to je luxus za který zaplatím i když jinak nemám ani na jídlo...

    Vzkaz pro CREW: Díky klucí....... a osobně tajně doufám, že někdy dojde i na "40 dní v poušti B"
  • Absinther
    Absinther13.10.2017 02:37Thorgal #12: Město ztraceného boha
    Cyklus Qaa pomalu ale jistě graduje v silném mixu fantasy dobrodrůža a řecké tragédie který celé té thorgalovské mythologii dodává nové vrstvy a hloubky. Možná je to jen sentiment, nebo co, ale mě si Thorgal tím svým férovým přístupem ke čtenáři získává každým příběhem více a více. Není to prvoplánově kulervoucí, za každou cenu cool, nevídané, neslýchané..je to prostě "jen" kvalitní.
  • Absinther
    Absinther4.10.2017 17:43Thorgal #11: Tanatlokovy oči
    Třetí díl pětidílného QAA příběhu už má vše co čtenář od Thorgala očekává. Předešlé dva sešity se trošku praly s nutností vybudovat pro takto důležitý příběh pevné základy, ale Tanatlokovy oči už fičí kupředu naprosto přirozeně a organicky. Na povrch probublává Thorgalova sci-fi mythologie. Čtenář je už v QAA světě hezky usazen. Jednotlivé linky příběhu pomalu ale jistě šplhají po stoupající spirále... Prostě luxus.
  • Absinther
    Absinther4.10.2017 17:29Thorgal #10: Země Qaa
    Pětidíný příběh kolem zeme QAA se holt rozjíždí pomalu a zrovna tenhle sešit chytil takového jakože černého petra kdy už jsou nastřelené všechny postavy a zápletka, ale čtenáře to pořád ještě nestačilo vtáhnout. Na prosluněné pláně a vlhkou džungli jsem si holt zvyknul až v následujícím díle a Zemi QAA mám zafixovanou jako důležitý ale přecejenom poněkud otravný sešit.... Ale v rámci Thorgala je i slabota pořád nadstandard..takže...
  • Absinther
    Jasně, je to Thorgal takže je to dobrý i když zrovna Lukostřelci patří k těm několika málo příběhům které mě zase až tak nenadchly.. Z Thorgalova charakteru tady občas až příliš moc vyskakuje takovej ten foglarovsko-rychlošípovskej (ikdyž T. je spíš přesnošípovskej) dobrák a člověk místy čeká kdy bude pomáhat stařenkám s nákupem přes divokou řeku... Jde v zásadě spíše o vatu ve které je nutné představit nové charaktery důležité pro další příběhy....
  • Absinther
    Absinther14.6.2017 21:02Andělské drápky
    Na první pohled je jasné, že tahle kniha má blíže k surrealistické hře než ke komiksu.. Jodo většinou pracuje s motivem sexu jako s nástrojem pro spirituální růst (Borgii beru jako úlet) a ani zde si nepočíná jinak.. Jeho text je poetický, mnohovrstevnatý a nejednoznačný. Velmi rafinovaně doplňuje a koexistuje vedle Moebiových kreseb aniž by je nějak fixně interpretoval a poutal. Moebius si tady celou dobu jede tak nějak to svoje a moc ho nezajímá jestli bude případný čtenář uspokojen. Kresby se nesnaží být vzrušivé ani obzvlášť pěkné. Není to porno ani klasická BDSM estetika. Jde spíš o krok za opnu nevědomí. Syrová sexualita ve službách imaginace (nebo naopak?) ........ Osobně považuju v tomto případě takhle velký formát za téměř kontraproduktivní rozežranost. Pro Moebia šlo evidentně o rychlovky. Rozhodně nejde o nejlepší kresby jeho života a tahle velikost to jen podtrhuje. Tentokrát by Moebiovi zmenšení neuškodilo a po téhle experimentální, artové jednohubce by -za příznivější ceny- sáhlo možná nakonec i více lidí.
  • Absinther
    Absinther31.12.2015 11:40Druuna (pevná vazba)
    Neuvěřitelné. Nevím jestli je to celé jen nepochopitelná haluz, nebo fakt poctivě vyšpekulovaný konstrukt, ale funguje to. Serpieri má rád prdele, chapadla, rozpadající se industriál a kreslí co sám napíše (vzácnost které fandím) . V tom bylo jasné na první pohled, že si sedneme.. ale, že mě překvapí příběhy takhle neuvěřitelně krásně balancujícími na hraně absurdity, překombinovaného nesmyslu, výživného braku, sci-fi psychedelie a sofistikovaného surrealismu tvářícího se jako béčková břečka (nebo naopak) to jsem fakt nečekal... Druuna je úplně vylízaná (někdy doslova), všechno se jí (takže vlastně divákovi) musí vysvětlovat jako retardovi a snadno tak vznikne dojem, že podobně postižený je celý komiks. Ale- když ona se ta čubka prochází světem, který má svůj systém, hloubku, strukturu, historii atd.. těžko říct jestli si to všechno Serpieri vymýšlel za pochodu a jen tak náhodou mu to vždycky více či méně sedlo do celku, nebo jestli měl nějakou kostru dopředu promyšlenou.. každopádně to má ve výsledku kulervoucí atmosféru a osobitost. Druunina výstavní prdelka, hezké kozy a ucházející obličej (já na tyhle jižanské typy prostě nejsem ;) ) ani zdaleka není tím prvním a posledním na čem komiks stojí (jak jsem očekával). Je spíše tmelícím prvkem, který odlehčuje tam kde už příběh těžkne a zakoukává se sám do sebe, a vnáší jisté napětí a dusno tam, kde by to jiné komiksy musely řešit nezáživnou vatou....... Tohle mi prostě úžasně sedlo a dlouho to ve mě doznívá.... Snad se někdy dočkáme pokračování.
  • Absinther
    Absinther19.11.2015 15:38Želvy Ninja: Menu číslo #03
    Přiznám se, že třetí želvy jsou pro mě mírným zklamáním. Ikdyž ten formát krátkých epizod želvám svým způsobem sedí více než dlouhá jízda na 6 sešitů, nebavil jsem se tak jak bych očekával. Jak se místy zdá, že se kresba lepší (né, že by mi ten diletantský undergrund vadil), tak scénář se zatím do vyzrálejší roviny neposouvá. Naopak, často mám pocit, že přes všechny ty pindy o “temnotě a dospělosti“ původních želv, jsou tyhle počátky infantilnější než ten starý tv seriál na kterém jsme vyrůstali. Michalangelův příběh je relativně fajn honička se zloději, ovšem s docela blbě stravitelnou pachutí sentimentu newyorkských vánoc (to jsem si mohl pustit Sám Doma 2 a vyšlo by mě to na stjno). Donatelův příběh je sice v námětu zajímavý, ale z celého třetího menu asi nejdětštější a nejnaivnější. Třískova epizodka je už na tom o poznání lépe a i když scénář pořád hapruje, ve výsledku je to segment funkční. Leonardův finiš na mě sice zase dýchnul troškou toho vánočního patosu, ale s přehledem to vyvážil parádně zvládnutou dynamikou (kdy podobně jako na konci menu č.2 panely chytají až jakoby filmové tempo) a závěrečnou pointou, která krásně navnadí na příští číslo.. Podtrženo sečteno, jsou to takové fajn bonusy které by jako přídavek u většího příběhu (jako Rafael v Menu č.1) potěšily, ale takhle pohromadě, vedle sebe, plně neuspokojí (teda aspoň mě).
  • Absinther
    Absinther23.10.2015 19:19Želvy Ninja: Menu číslo #02
    Tenhle želvácký pravěk opravdu občas působí, že to psal a storyboard vymýšlel dvanáctiletý fanda kačera donalda a díky tomu to často dost skřípe v dynamice a nadbytečnosti textu. Přecejen dnešní čtenář je už zhýčkaný obecně sofistikovanějším standardem. V tomhle směru bych teda rozhodně nesouhlasil s kaylinem. Řekl bych, že opravdu zestárla (jde ale o to, že na tom není nic špatného). Na druhou stranu je to pořád správně undergroundové a autenticky syrové.. Lehce slabší dej (hlavně ten ve spejsu, který byl sice krásně uvolněný co se nápadů týče, ale zároveň dynamicky nejkostrbatější)definitivně spasila poslední cca čtvrtina, která byla zábavná, napínavá a třeba pro mě i dost překvapivá.
  • Absinther
    Parádní, nadšeneckej, nízkorozpočtovej a férovej underground. Jasně-příběh není žádná sofistikovaná filosofická konstrukce s přesahy do černé magie. Kresba není vypiplaná libovka ve které přečtete i článek na zmuchlaných novinách pod lavičkou v temném parku.. Ale o těchhle "snobárnách" želváci nejsou. Týpci se prostě baví a škrábou na papír své ujeté a zábavné fantasie- a právě tenhle až metalhurlantovský přístup dokážu ocenit více než všechny ty vysoce ambiciózní a prošpekulované vymyšlenosti... Navíc-pro čtenáře je to dnes už naprostá všednost, ale je fajn si uvědomit, že to je příběh o zmutovaných želvách v kanálech NY, které zmutovaná krysa učí ninjutsu (které se naučila od svého majitele v japonsku).. Takhle ujetý a přitom funkční koncept, který se tak snadno chytnul a sám zmutoval v nespočet dospělejších či dětských variací -navíc v komiksech, knihách, tv, filmech, pc-games atd..- to je záležitost naprosto fenomenální.
  • Absinther
    Absinther13.3.2015 22:50Princ noci #03: Úplněk
    Je to fajn nakreslené i napsané, jen ten Kergan mi vizuálně vůbec nesednul..
  • Absinther
    Absinther12.12.2014 11:25World of Warcraft #02
    no...tím spíš, když to nebude animované, ale hrané :/ ..to může dopadnout opravdu všelijak..
  • Absinther
    Tady hodnotím jen obsah protože kdybych měl řešit provedení, tak bych musel jít z principu aspoň o hvězdu dolů. Vydat tak jedinečné dílo jako Metabarony v limitované verzi ale v nezvětšeném formátu je prostě hřích. Kdyby byl formát větší dal bych za to crwi své poslední prachy(měl jsem nachystané i 4k), takhle jsem o tom uvažoval jen opravdu velmi krátce než jsem došel k závěru, že krabice a lejstro mi za ty prachy prostě nestojí. Pro mě je důležitý obsah a až si někdo vedle sebe otevře těchto 196x266mm a 235x315mm Praděda Otona od Egemontu, pochopí, že v tomhle případě větší fakt znamená lepší (tím spíš v pozdějších dílech knihy plných velkolepých soubojů, působivých obrazů a detailních vesmírných bitev vedle kterých je Oton jen taková střízlivá rozjezdovka)... Každopádně ale za vydání(metabaronů obecně ve všech verzích) moc díky!!
  • Absinther
    Absinther22.11.2014 12:35Kasta metabaronů (pevná vazba)
    Jo, tohle klidně ohodnotím ikdyž to zatím v ruce nemám, protože úprava by se měla držet standardu MDEK a obasah samotný jsem už před pár lety celý četl. Pro mě jsou Jodovy sci-fi ságy přesně tím co od komiksu jako umělecké formy očekávám a i když už jsem přečetl ledasco tak Metabaroni jsou (spolu s Incalem) na absolutní špičce mých žebříčků. Roky jsem prudil napříč celým českým internetem a žebral o ten odvážný krok vydat tuhle knihu u nás- evidentně jsem nebyl sám protože k tomu nakonec došlo a v relativní tichosti vychází jeden z největších a nejzásadnějších komiksů vůbec... Na druhou stranu, dokážu si představit, že to nesedne úplně každému protože Jodo je hodně specifický a kdo nepřistoupí na jeho místy repetetivní styl vyprávění, snahu dovolit si naprosto cokoliv jen proto, že je to jeho svět a protože prostě může nebo mu příběh stavějící na jodových vlastních psychologických teoriích příjde moc inťoušský či přehnaně metafyzický(odkud je jen krůček ke zdání přiblblé esoteriky)- ten může být lehce rozčarován......... Za mě ale plná palba bez zaváhání.
  • Absinther
    Absinther6.8.2014 22:46All U Need Is Space
    Tak tohle byl hodně ultimátní výblitek...
  • Absinther
    Absinther21.5.2014 22:59Arzach (pevná vazba)
    Zase a znova se k tomu už dva roky vracím a pokaždé si v tom najdu něco co mě nakopne, inspiruje nebo jinak pomůže. Evidentně do tohodle světa nemá přístup každý, ale kdo ty klíče má tomu z toho v řídící kabině mozku divoce blikají hodně neobvyklé kombinace kontrolek asociačních procesů.... úplná magie toto.
  • Absinther
    Absinther19.5.2014 19:25Green Arrow: Rok jedna
    Jestli to tu čte někdo zodpovědný zevnitř BBartu(potažmo crwe atd).. Jako velký fanda Green Arrowa z hloubi srdce doufám, že u nás jednoho dne výjde nějáká GA klasika, která nebude tak prvoplánově na míru seriálových fanoušků.... Za něco např. ze sérií Green Arrow a Green Lantern by vám komiksáci urvali ruce a ani by jste nepotřebovali seriálovou základnu. Chápu, že je to o penězích a mnohé vydavatelské tahy musí být čistý kalkul, ale GA je jedno z nejstarších a nejdůležitějších DC jmen a je fakt škoda odbýt to u nás tím, že se svezeme na vlně populárního seriálu..... Zkuste prostě pouvažovat jestli by nešlo šáhnout více do historie a vytáhnout něco fajnovějšího(klidně i desítkama let prověřeného)-potěšíte labužníky a dovzděláte komiksovou veřejnost ;)
  • Absinther
    Absinther19.4.2014 17:52XXX Comix Speciál: Sex v Itálii
    Když už to nemá děj, mohlo tam být aspoň více vtipu(jako scéna u doktora). Kresba je OK ale místy mi přišla taková "ušmudlaná" a měl jsem teda dojem, že Luca dost odbývá ejakulace(což je u jinak regulérního porna takové zvláštní). Ale jinak vpoho-účel to asi plní(pohonil jsem :D) takže dobrý.
  • Absinther
    Absinther19.4.2014 17:31XXX Comix Speciál: Gulliveriana
    Hezký, lehce erotický, vkusný a hravý komiks. Žádná hloubková filosofie se nekoná, ale já mám rád tyhle jednoduchosti vytvořené více proto aby si tvůrci volně zablbli než proto aby si čtenář sedal na prdel z nějáké nové komiksové formy, konstruktu, konceptu atd... Mě to přišlo zábavné, vtipné, relativně inteligentní a samozřejmě parádně nakreslené...
  • Absinther
    Absinther13.4.2014 22:54Velká kniha komiksů #1
    Po letech jsem do toho znova vplul a i bez onoho lehkého oparu sentimentu, je to jednoduše paráda. Malý Bůh, Kruan, Ztracený svět, Vzpoura Mozků, Galaxia (a proč né-i ten hvězdnej polda)..prostě The Best.. Tyhle hardcore oldschool scifíčka jsou přesně moje parketa- žádné velké filosofické onanie, žádné postmoderní vykalkulované konstrukty-jednoduše "jen" čisté, přímočaré a "jednoduché" sci-fi, kde to ještě nemuselo být nepropustně temné, antihrdinské a COOL aby to fungovalo.... Některé kousky mě až tak nevzaly a třeba John Carter je -s prominutím- přímo k zblití, ale jako celek je to neuvěřitelná a respektbudící nálož kvalitního čtiva.
  • Absinther
    Absinther9.4.2014 16:22Sandman #01: Preludia a nokturna
    Nevím no-Ke všem složkám knihy(nápad, kresba, příběh..) musím mít respekt, ale nic z toho není úplně má krevní skupina a prostě mě to neunáší. Je to dobré čtení, ale rozhodně bych to neověšoval přívlastkama jako"Nejlepší, Dokonalé" atd.. Sám Gaiman někde v doslovu píše, že to tak něják není úplně ono a já musím souhlasit(a poklonit se té sebereflexi)... Nejlepší" Nech si o mě třeba něco zdát"(nejhlubší a nejtemnější)a"Tlukot jejich křídel"(nejuvolněnější).... Naproti tomu, třeba všeobecně vychvalovná "Dvacetičtyřhodinovka" mě nezaujala vůbec.
  • Absinther
    Absinther25.2.2014 22:33Muriel a oranžová smrt
    Klasika no.... Ale(jen malé ale) jak Kayu žeru(ta kresba je prostě bez debat), tak Macourka dvakrát nemusím(má to určitě své kouzlo, ale trošku více "rafinovanosti" by tomu asi neuškodilo)... Navíc mě časem už dost srala ta překládaná ufónština.
  • Absinther
    Dnes bych měl dát spíše 3, ale jako kluk jsem to sjížděl pořád dokola. Né tak moc jako Thorgala, ale dost :D
  • Absinther
    Jako malý kluk jsem to hltal..znal jsem tu knihu i její ilustrace a tak mi to přišlo jako úplně přirozená vizualizace celého příběhu...do pohody.
  • Absinther
    Absinther6.2.2014 22:45Muriel a andělé
    Hele-Káju mám fakt rád, už jako malý harant jsem obdivival ty jeho křivky a osobitost a to jsem ani nevěděl, kdo to je.... No, ale(jak už tu mnozí psali) i když je Muriel Sapr, tak 1000kaček za to prostě nedám už z principu.. 144stran je 144 stran, formát taky není bůhvíjak odzbrojující a vůbec, celé to smrdí hrabivostí.
    Do toho nejdu-nazdar.
  • Absinther
    Absinther15.1.2014 14:15Borgia (paperback)
    Vydání tohodle Jodorowskeho bylo od Crwe neskutečně odvážným a možná lehce krátkorakým činem. Přecejenom, historická dramata-jakkoliv peprná- jsou něco před čím člověk(dodnes otrávený ze základkovského dějepisu)tak něják automaticky dává ruce pryč... Kdyby to nebyl můj zbožňovaný Jodo asi bych o to ani nezavadil. Čistě z obchodnického pohledu bych teda řekl, že Třeba Bílý Lama, nebo i ten Juan Solo by byl rozumnější volba-ale budiž..Metabaroni jsou na cestě a to už je hodně jiná písnička.

    K samotné knize.. Jakkoliv je mi téma cizí, je to zase po čertech čtivé. Milo zbytečně neexhibuje a přitom perfektně podtrhuje příběh citlivou a precizní kresbou s aquarelem sedícím k atmosféře příběhu jako prdel na hrnec.
    Vyčítat Jodorowskemu, že se nedrží historických faktů a netěží dostatečně z provokativních reálií(jak se to dočteme v doslovu historika) je trochu mimo. Kdo Jodorowského trochu zná, ten ví, že takhle on nepracuje a podobný přístup od něj očekávat nelze. Jodorowsky užívá historie jen jako odrazovéhového můstku pro příběh pracující s jeho vlastními obsesemi, vášněmi a psychoterapeutickými závěry.
    Podtrženo sečteno=Incal, Metabaroni nebo Bílý Lama to není, ale pořád je to ten starý dobrý Jodo tak jak ho znám a miluju.

  • Absinther
    Absinther13.1.2014 15:55Thorgal #16: Vlčice
    Prostě paráda.. K Thorgalovi jsem se po více než dvaceti letech vrátil kvůli sentimentální vzpomínce na Dítě z hvězd a každým dalším dílem je můj vztah k těmhle příběhům silnější a silnější.. Pevně doufám, že ta více než roční pauza od vydání zatím posledního dílu neznačí definitivní vydavatelský stop.
  • Absinther
    Absinther9.1.2014 17:05Flash: Znovuzrození
    Kdo o Flashovský svět zatím ani nezavadil, tomu bych to možná nedoporučil, ale kdo zvládá aspoň základní orientaci v DC vesmíru, ten se relativně v klidu rozkouká a co náhodou nezná, to mu-s trochou snahy-s přehledem docvakne, protože příběh je-přes svou zdánlivou složitost a množství postav-podán přehledně a střízlivě(žádný závažný mindfuck se nekoná-přecejen je to čistý mainstream). Scénáristické"funny"kličky, berličky a onanie nevybočují z průměru superhrdinského komiksu. Kresba je precizní mainstream(pro někoho je to plus pro jiného mínus). Ambiciózní Barryho vzkříšení se povedlo bez ostudy a čte se to hezky svižně(někdo by řekl "jedním dechem")..... Pro toho kdo má rád superhrdiny, DC a (nebo nedejbože přímo)Flashe je to do pohody.
  • Absinther
    Ahá-tak proto jsem tam nenašel Metabarony, aby se vydavateli do té tisícjedničky vlezl Voleman :D
  • Absinther
    Absinther15.12.2013 00:11Thorgal #14: Aaricie
    Parádní "dokreslení" Thorgala(zvýraznění charaktérů a jejich motivací).. Je znát, že to už kluci mají pevně v ruce... Není to to nejlepší co jsem četl, ale Thorgal je taková srdcovka na kterou nedám dopustit.
  • Absinther
    Absinther1.5.2013 16:52Blacksad (pevná vazba)
    Noiroidní detektívky tak úplně nevyhledávám ale Blacksad je po všech stránkách tak vypiplaná záležitost, že si z toho chtě nechtě musím našením učůrknout. Scénář není žádná překombinovaná onanie, přitom má dost šťávy aby chytil, nepustil, překvapil a pobavil. Kresba je dynamická, lehká(opak těžkopádné),detailní a ve vyobrazení jednotlivých charakterů naprosto přesná a promyšlená. tenhle kocourák panterák je prostě hrozný sympaťák a těch pár příběhů s ním si člověk prostě musí užít...... Debata o zbytečnosti vydání v rámci MDEK(vzhledem k vydání v crwi) je naprosto bezpředmětné. Vydat to takhle pohromadě je hrdinský čin a brblání nevděčníků je jen takové......no-brblání nevděčníků. ;)
  • Absinther
    Absinther10.4.2013 14:45Drsná škola
    2andre-Pro pořádek-nezmenšuj gif ale obrázek(má lepší rozlišení..visí na facebooku CC) konečná velikost výřezu(odpovídající CC formátu)by měla být cca 2,5x4cm.. Jestli i potom budeš mít pocit, že jsi díky práci CC ochuzen o detail pičky nebo bradavky, pochopím tvůj smutek.
  • Absinther
    Absinther10.4.2013 14:23Drsná škola
    2andre..Detaily inkriminované pičky po zmenšení do A4 formátu zmizí i z US nerestaurovaného vydání. Jde o plochu cca 1mmx1mm a vypadá to v obou verzích stejně...Jediné co z toho výřezu v konečné velikosti opravdu vynikne je ta cola a lehké zaostření některých linek(však si tu ukázku od CC zmenši do reálné velikosti a uvidíš sám jestli je třeba dělat tu z toho problém).... Holt budeme muset honit pérka u trošku větších obrázků.
  • Absinther
    Absinther9.4.2013 21:19Drsná škola
    2 Gabriel... No hele, beru to tak, že CC za pomoci dnešních technologií upravili věci jako ta cola tak, jak byly původně zamýšlené ale pomoci tehdejší techniky nedosažitelné(mezi ten nápis se štětcem prostě nedostaneš)...... Navíc pochybuju, že celá ta restaurátorská práce probíhala bez dohledu nějákých autorit pracujících ve prospěch Darrowa(popřípadě vlastníků práv atd), kteří by nějáké prznění rozhodně neschválil.(srovnání s předělanýma star wars je trochu mimo už jen proto, že všechny postavy mají stejný obličej ;) ) ..... Z mého pohledu, to co provedli s barvama je prostě kus dobré práce zvýrazňující precizní kresbu, úprava zdvojených kontur to celé taky krásně zaostřila... Evidentně zmizely některé mikrodetaily, ale to je spíš úděl tisku na menší formát(přecejen originály budou minimálně A3?)a zaznamenat to jde až když si výřez 2X2,5cm zvětším na 9X14cm.............. Nechci to tu něják moc obhajovat, taky tam vnímám některé pro a proti a některá rozhodnutí určitě nebyla jednoduchá...Jen myslím, že je to kus dobré práce(což u nás zdaleka není samozřejmost) a zaslouží si to spíše podporu než hnidopišství............takže asi tak.
  • Absinther
    Absinther9.4.2013 14:20Drsná škola
    2Gabriell.. Chvilku jsem váhal, jestli do toho mám vrtat ale nakonec mě to zajímá.. Scifíčko o tom, jak češi překreslujou Darrowa aniž by z toho darrowovi právníci nevytřískali milióny, to zní jako zajímavá četba... Nadhoď pár příkladů(pokudmožno obrazových=Originál+CZzásah)ať získáme představu o čem je vlastně řeč.
  • Absinther
    Absinther2.4.2013 18:19Drsná škola
    700,- za nějákých 130 stran je sice dost ale, když člověk listuje tím velkým formátem, znatelně mu hučí v klacku. Příběh je taková jednoduchá oldschoolová sci-fi-cyberpunková povídka(tak jak to mám rád), založenná převážně na zběsilé akci. Kresba, to je kapitola sama pro sebe. Přívlastek "Maniakální"(který jsem někde zaznamenal) je přesný. Normální obsesivně zuřivá onanie. Je tam toho tolik, že je to chvilkama až moc. Přechází z toho zrak, mozkové centrum pro zpracování vizuálních vjemů je přetíženo, a hlavně v akčních pasážích musí člověk občas pole rozluštit, aby v záplavě detailů našel to informační těžiště(něco jako "najdi Walda"). Formát A4 už musí být docela slušná lušťovka a v černobílém vydání musí jít doslova o sadistický test úchylného psychologa... Lahůdka... Klobouk dolů a poklona všem, kdo mají prsty ve vydavatelském procesu. Jako lehce naivní idealista věřím, že s takovou energií a přístupem u nás jednoho dne někdo vydá komplet Metabarony.
  • Absinther
    Absinther23.2.2013 22:29Kontejner Maxe Anderssona
    Svérázné povídky Maxova Universa-Pár brilantních, několik výborných a jedna či dvě prostě jen velmi dobré.
  • Absinther
    I dnes to pro mě má své kouzlo a atmosféru. Jasně-příběh je těžce naivní a kresba je řekněme jednodušší ale turtlesáci prostě mají parádně napsané charaktery a osobitý šmrnc.... Velký dík lidem z Egmontu, že do nás-po partizánsku a možná nevědomky-zasadili to semínko lásky ke komiksům.
  • Absinther
    Naprosto parádní díl ve kterém se krásně prolínají vikingodobrodrůžo a thorgalovská scífíčkovost ..Křiklavost barev prvního dílu, která mě tam trošku rušila zde ustoupila do pozadí a celkově jak kresba, tak příběh značí, že pánové už trošku více věděli kam to chcou celé směrovat...Plný počet bodíků-víceméně bez debat.
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 12:22Spirála #03
    Určitě nejlepší díl, který konečně celý příběh semknul do promyšlenějšího celku. I postavy jsou trošku lépe charakterově vykreslené a kdo bude chtít najde si v tom skoropostapo boji o přežití i náznaky nějáké té psychologie či zamyšlení nad občasným morálním dilematem...Samotný epický konec mi přesně sednul do noty a tak si ve výsledku musím spirálu velmi pochvalovat.
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 12:08Spirála #02
    Oproti prvnímu dílu Itó trošku přitvrdil(dopad spirály je tělesnější a bizardnější) a člověk se dočká některých velmi roztomlých výjevů..Nadruhou stranu mě začalo trošku otravovat to epizodické vyprávění, které příběh nikam neposouvalo a jde tak vlastně jen o opakované variace strašidelných příběhů se spirálou. I přesto jde ale pořád o velmi povedené bububustory z japanu :)
  • Absinther
    Absinther31.10.2012 11:55Spirála #01
    Docela příjemný rozjezd s hezky divnou atmosférou-aneb-klasická bizzar japkárna.Něják beznadějně odvařený jsem z toho nebyl ale jako milovníka všelijakých divností mě to určitě potěšilo.
  • Absinther
    Absinther29.10.2012 12:33Batman: Ticho II
    Trochu z toho celého(ticho1+2)čouhá křečovitá snaha o vykonstruování toho nejepičtějšího Batmanovského příběhu ve kterém bude nacpáno co nejvíce(pokudmožno úplně vše)z Batvesmíru.....Na druhou stranu je fakt příjemné hltat všechny ty(staré známé) odkazy, postavy, situace a kochat se perfektní kresbou.........Takže jsem odpustil kůkům, že chtěli být nejlepší z nejlepších(kdo by se za to na ně mohl zlobit-žejo...)a beze studu tu tomu vpálím plný kotel.
  • Absinther
    Absinther9.10.2012 18:25Funky Koval #1: Jedním dechem
    Takové klasické oldskůlové hardkór scifíčko, které nemá moc ani hlavu ani patu ale všem nám(nebo některým-no) to bylo úplně jedno protože jsme byli malí haranti a skrze tohle jsme začli poznávat, že komiks může být i dospělejší, ostřejší a tvrdší než rychlé šípy :)
  • Absinther
    Osmdesátkový styl mě sice na prdel neusadí ale jsem na něj docela zvyklý a nevadí mi, takže mě nějáká ta tečka, vyblitá barva a oldschool kresba nerozčílí. Příběh je zábavný(a to Riddlera teda rozhodně nemusím) a až do toho trochu podivného finiše to drželo mou pozornost..všechno odsejpá, hluchá místa a vata se nekonají,kdo bude chtít najde si v tom i dost humoru.....Řekl bych, že díky vyústění celého příběhu ten třetí díl trochu poulhává ale pořád je to velmi slušné počteníčko.
  • Absinther
    Akčnější ale chaotičtější a dějově slabší druhá půlka nadprůměrného příběhu.
  • Absinther
    Dobré-dobré ale Rozsudek N.G. je vtipnější, vizuálně přehlednější a lépe napsaný.
  • Absinther
    Absinther25.7.2012 21:40Superman: Pro zítřek #2
    Poměrně haluzoidní Superman u kterého opravdu chápu všechny ty rozporuplné reakce...Hodně mi to přišlo jako, že si Azzarello napsal takový (rádoby?)intelektuální, občas docela abstraktní text(normální onanie toto :) )se kterým se potom Lee popral po svém a vznikla tak jakási interpretace, kde občas text jakoby nesouhlasil s obrazem, občas jsou tam výjevy a scény tak něják mimo a navíc, a občas musí dávat člověk pekelně pozor aby se v tom kolotoči udržel....Tenhle(dobrovolný a zábavný)boj kreslíře s textem nakonec Lee kdesi na konci druhé knihy víceméně přiznává a potvrzuje můj dojem, že tady vlastně nejde ani tak o hltání samotného příběhu jako spíše interpretaci hromady otázek, pocitů a zamyšlení, které z knihy na čtenáře vyskakují........A já to tak mám rád-sice teda spíše v klasické literatuře ale když už to někdo vyblije jako komiks a navíc Supermanovský, tak mě to vlastně jen těší.

    Hodnotím to jako celek.Rozdělení do dvou knih nefunguje-u takhle strukturovaného příběhu-moc dobře, a kdybych neměl obě knihy vedle sebe asi bych se po pauze u startu druhé knihy trochu(nebo více)nechytal.
  • Absinther
    Absinther25.7.2012 21:38Superman: Pro zítřek #1
    Poměrně haluzoidní Superman u kterého opravdu chápu všechny ty rozporuplné reakce...Hodně mi to přišlo jako, že si Azzarello napsal takový (rádoby?)intelektuální, občas docela abstraktní text(normální onanie toto :) )se kterým se potom Lee popral po svém a vznikla tak jakási interpretace, kde občas text jakoby nesouhlasil s obrazem, občas jsou tam výjevy a scény tak něják mimo a navíc, a občas musí dávat člověk pekelně pozor aby se v tom kolotoči udržel....Tenhle(dobrovolný a zábavný)boj kreslíře s textem nakonec Lee kdesi na konci druhé knihy víceméně přiznává a potvrzuje můj dojem, že tady vlastně nejde ani tak o hltání samotného příběhu jako spíše interpretaci hromady otázek, pocitů a zamyšlení, které z knihy na čtenáře vyskakují........A já to tak mám rád-sice teda spíše v klasické literatuře ale když už to někdo vyblije jako komiks a navíc Supermanovský, tak mě to vlastně jen těší.

    Hodnotím to jako celek-rozdělení do dvou knih nefunguje-u takhle strukturovaného příběhu-moc dobře a kdybych neměl obě knihy vedle sebe asi bych se po pauze u startu druhé knihy trochu(nebo více)nechytal.
  • Absinther
    Absinther25.7.2012 21:12Star Wars Magazín 2012/07
    No tak nevím no-SWmagazín se mi zatím vyhýbal ale když jsem někde v obchoďáku šel kolem Lorda Vadera, tak jsem to prostě musel vzít-navíc tady samá chvála jako:zatím nejlepší díl atd.....No-za mě je to takové jednorázové cosi na zabití deseti minut ve vlaku....SW fanatik nejsem ale orientaci v tom světě docela mám a baví mě to-ale tyhle storky jsou na můj vkus docela slabé.
  • Absinther
    Absinther2.2.2015 15:50Týdeník kreslíře
    A na kolik to financvání z vlastní kapsy přišlo-smím li se zeptat? Aspoň přibližně(cca,zhruba, +-)Nemám vůbec představu.
  • Absinther
    Absinther31.1.2013 18:51Blacksad (pevná vazba)
    no hele nevím eriku... Mám doma nějáké sešitovky ze šedesátých let..i nějáké původní abcčkové malé bohy atd a papír je pořád vpohodě..číst se to dá, nerozpadá se to....a přitom, to tenkrát tiskli na hajzlpapír-crew vydrží určitě ještě dalších 60let v čitelné formě...
  • Absinther
    Absinther4.7.2014 15:17Pindárna
    Já to něják nechápu... Co tam ti policajti teda celé ty měsíce dělali, když nebyli schopní zjistit ani aktuálního vlastníka? A jak můžou bez -alespoň formálního- výslechu té osoby dojít k závěru, že komiks nebyl odcizen? Co když se týpek jmenuje Lapka Zlodějovič Čorkařov s rejstříkem dlouhým jak mrtvola žirafy rozjetá parním válcem, před čtyřiceti lety náhodou zaměstnán v tiskárně mladé fronty?
  • Absinther
    Absinther18.6.2014 13:20* Připomínky a návrhy
    blackJag: OK už držím hubu :D
  • Absinther
    Absinther18.6.2014 13:19* Připomínky a návrhy
    jo jasně...však mi nejde o tudle konkrétní diskuzi.. jen když se to tu naťuklo, tak mě napadlo zeptat se jestli by diskuzní prostor u každého komiksu nedal prostor pro diskuze které se teď moc nekonají možná právě proto, že je jasné, že podobné(byť věcné)debaty ten komentprostor zasírají.
  • Absinther
    Absinther18.6.2014 12:31* Připomínky a návrhy
    Samostatná diskuze by myslím zároveň i otevřela možnost zpětně upravovat své komenty(protože by se tím nerušila návaznost nějáké přestřelky, jen by se dopilovávaly komenty)
  • Absinther
    Absinther18.6.2014 12:27* Připomínky a návrhy
    No a prostě samostatná kolonka diskuze u každého komiksu(tak jak to má např CSFD) by byla moc náročná?...... Je fakt, že člověk by občas něco poznamenal, nebo zareágoval na nějáký koment, ale rozbíjí to přehlednost těch komentářů........ Schází tu prostě prostor, kde by se mohlo o konkrétním kusu dlouze a bezpředmětně žvanit :D :D
  • Absinther
    Absinther17.6.2014 19:43* Připomínky a návrhy
    Návrh do databáze
    "All u need is space"
    je to tohle http://ec.europa.eu/enterprise/policies/space/policy/learning-space/comic-book/
    v češtině to rozdávají na nějákém pražském space-expu
    a je to hrozná chujovina :D :D
  • Absinther
    Absinther23.2.2014 20:49Pindárna
    Určitě už jste zaznamenali, ale pro připomenutí....Kája S. má v Olomouci velkou výstavu. Byl jsem a je to těžce do pohody. Navíc vstup činí jen 70kč(a v neděli zadarmo) takže naprostá lidovka.
  • Absinther
    Absinther15.2.2014 21:18Pindárna
    Aha(blbě jsem to přečetl..).. už jsem se lekl.. i tak se ti mentálové budou chytat za hlavu až přifičí dotisk oranžové smrti...a to asi nebude dlouho trvat, protože z toho aktuálního hype okolo Káji se toho dá ještě spousta vyrýžovat.............. No nic-kdo chce kam-chuj s ním...žejo
  • Absinther
    Absinther15.2.2014 20:52Pindárna
    Jak jako 8000,- za co? Za tu novou Muriel, která je pořád ještě v obchodech? Který kretén si to koupí za 8000, když může zajít do normálního knihkupectví a koupit to tam za normál cenu?(teda normální..ehmm-žejo..)
  • Absinther
    Absinther7.2.2014 21:55Pindárna
    Já nevím no-originály tohodle typu nikomu jen tak nedáš(ikdyž jestli to byla sexy holka, tak by to u Káji mohl být zásadní zkratovitý faktor :D ) ...Spíš to byl takový flegmoš, že si řekl "sere na to pes-třeba mi to zítra někdo přinese" :D ....Ale kdo ví no...je to celé divné
  • Absinther
    Absinther7.2.2014 19:17Pindárna
    Tak koukám 40let to je
  • Absinther
    Absinther7.2.2014 19:16Pindárna
    No a ví se vlastně kdo to vlastní a jak se k tomu dostal?... Já jen někde slyšel, že Kája ty originály sem tam lehkovážně půjčoval nějákým fanouškům, jednoho krásného dne mu to nevrátili a od té doby se po tom slehla zem.... A teď se to jako objeví a za 6 mega rozebere? Sorry, ale to je snad povinnost té rodiny vybojovat si to zpět...... Že jde o prachy až na prvním místě to je jasné, ale aby mi někdo něco šlohnul a za 20let(nebo kolik)přišel zpět aby z toho pumpnul další prachy?!..Taky by to ve mě bublalo...
  • Absinther
    Absinther27.7.2013 19:07Filmový a hudební klub
    Kdyby to náhodou někomu uniklo tak připomínám, že JL Flashpoint Paradox se povedl http://www.csfd.cz/film/340217-justice-league-the-flashpoint-paradox/
  • Absinther
    Absinther20.7.2013 13:02Povinná četba
    2 Wallome: A to je tvůj první Flash nebo ho už máš načteného?....Zajímá mě jestli to je názor nějákého ostříleného DC čtenáře, nebo je to reakce někoho, kdo Flashe vidí porvé a prostě se nechytá.... No offence..
  • Absinther
    Absinther17.12.2012 19:14Pindárna
    Lenny: ANO to je ono! Dík ;)
  • Absinther
    Absinther16.12.2012 14:32Pindárna
    Hele mám takovou hádanku pro pamětníky :) .....Kdysi, když jsem byl ještě malý špunt(někdy v první půlce 90.let) jsem četl komiks ze kterého si pamatuju jen útržky a rád bych zjistil co to bylo............Indície jsou=Objevení nového kontinentu(něco na způsob objevení ameriky-asi). pěstování nějákého místního špenátu (nebo zelí-či čeho)na plantážích. Pak ten špenát asi žrali šneci a něják zmutovali nebo co-každopádně se to pak celé točilo kolem-až čapkovského-příběhu o nějákých šnečích lidech, kteří se pořád vyvíjeli až nakonec s lidmi asi vedli válku.....Fakt nevím-jsou to jen střípky. Mělo by to být černobílé(nebo mám černobílé vzpomínky). Četl jsem to tenkrát pořád do kolečka ještě s F.Kovalem a Thorgalem...........Jestli to někdo rozpoznáte, dejte prosím vědět ;)
  • Absinther
    Absinther28.10.2012 15:06Pindárna
    Hele mám super nápad-Co takhle zformovat amatérskou ale odhodlanou ozbrojenou jednotku(samopaly, tanky, kufříkové atomovky), vtrhnout do kanceláří Crwe a násilím(s pancéřovou pěstí u hlavy) je donutit vydat kompletní Metabarony?
  • Absinther
    Absinther30.7.2012 18:24Filmový a hudební klub
    No tvl já s DEmnoGem docela souhlasím.=budou SPILERY=.Scénář je překombinovaný a přitom neskutečně plytký-žádná uvěřitelná psychologie, motivace postav, logika, promyšlená zápletka.... A ty debilní berličky a nesmyslné twisty?? To mám jako fakt sežrat, že Bane jako jeden z nejdrsnějších Batmanových záporáků, který ho v komiksovém světě poslal na pár let na kolečkové křeslo je vlastně jen bůhvíproč zamilovaný poskok nějáké čůzy??WTF??..To mám jako fakt snášet pusinku na rozloučenou a následně vyděračskou hudbu v momentě Batmanova sebebětování(,které by se takto ještě dalo překousnout nebýt toho srabáckého konce, kdy se ukáže, že je všechno vlastně fajn a OK.)..???! ...První půlka byla zdlouhavá-to by mi ani tak nevadilo(mám rád i pomalejší tempo)ale ty "moudré"dialogy-z tho se mi protáčely panenky a chvilkama jsem si říkal:Co to tam kurva melou za sračky? :D ...Pak přišel parádní střet Netopýra s Banem(kde potěšil ten moment lámání páteře jak vystřižený z knightfallu) a hned po něm Pologeniální podání Ovládnutí Gothamu-Super...Radost mi ale nezůstala dluho, pač pak už to šlo zase skoro jen z kopce(ikdyž pár povedených momentů tam bylo)...... Prostě zklamání - přesto, že Bane je jeden z nejlépe fungujících záporáků(teda až do toho mmentu překvapení), a je tam málo Batmana(což beru jako plus-pač ten jeho hlas a póza na mě působí spíše vtipně)..... Fakt jsem z toho filmu zmatený jak lesní včela..Těšil jsem se dost a mé očekávání a nároky nebyly přehnané(ani Dark Knight nebyl doknalý) ale tohle je něco tak nevyváženého, že mi připadá, že na tom dělali aspoň dva directoři....
  • Absinther
    Absinther2.6.2012 22:16* Připomínky a návrhy
    hele sorry asi jsem pomalejší ale kde si mám načíst obrázek do ikonky?
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0