Největší nepřítel Tonyho Starka, šílený magnát Obadiah Stane, zemřel při pokusu zničit Tonyho dědictví. Nyní přichází na scénu Obadiahův syn Ezekiel, který přísahal pomstít otcovu smrt. Zatímco otec chtěl Tonyho Starka porazit pomocí neohrabané zbroje zvané Železář, Ezekiel využívá hrdinovy designy, aby vytvořil něco lepšího - Iron Mana 2.0. V postavě Ezekiela Stanea, který je stejně bezohledný a desetkrát chytřejší než jeho otec, ožívají najednou všechny nejhorší noční můry Tonyho Starka.

V české mutaci vyšel tento svazek jako devatenáctý v pořadí.

Každá kniha obsahuje exkluzivní rozhovory s autory a kreslíři, shrnutí minulých událostí, galerie postav, náčrtky, seznam zásadních knih a jiné zajímavé informace. Hřbety jednotlivých knih tvoří marvelovskou krajinu, jejímž autorem je výtvarník Gabriele Dell´Otto (Tajná válka). Vychází jednou za 14 dní.

Obsahuje sešity série Invincible Iron Man (Vol. 5) #1-7


Scénář
Matt Fraction
Art
Salvador Larroca
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Ľudovít Plata (Turlogh)
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
ISSN 2280-708X (Hachette Fascicoli)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
177 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
678 g
Stran
192
Cena
199 Kč
Originál
Invincible Iron Man: The Five Nightmares (Marvel)
  • ludek.n
    Iron Man versus Ezekiel Stane a sedm sešitů maximálně podmanivé zábavy. Scénárista Matt Fraction stvořil inteligentní, dramatický a komplexní příběh, kterému pak kreslíř Salvador Larroca vtiskl tak dechberoucí vizualizaci, že mě panové doslova a do písmene posadili na prdel a na nějaké dvě, tři hodinky mi zabránili se pořádně nadechnout. Několikrát jsem se dokonce vracel, jen abych si ještě jednou užil ty nádherné panely. Fractionovo vyprávění je lineární a potenciálně nezáludné, s úžasnou dynamikou a nádhernou gradací. Celé to drží skvostně pohromadě a každá jednotlivost tu dává smysl. Dějová linka je stejnou měrou dobrodružná a úderná, jako přemýšlivá a hloubavá. Matt Fraction klade otázky, na něž není lehké odpovědět, ale staví se k nim čelem a s plnou zodpovědností dosáhnout úspěchu, ať už se nám výsledek líbí nebo nelíbí. Přitom se nenechal zlákat, aby do akce zapojil i další superhrdiny a stvořil týmové obludárium. Možná právě proto se mi Pět nočních můr Tonyho Starka tolik líbilo, že není megalomanské. Připočtu-li tu úchvatnou, graciézní, čistou a do všech detailů propracovanou grafiku Salvadora Larrocy, nemohu jinak, než dát maximální hodnocení. Fantastické a nezapomenutelné!
  • trudoš
    Takhle má vypadat superhrdinský komiks. Žádné komické pláštěnky či načančané masky, ale lidské bytosti, které kostým nosí pouze do „práce“ a ne i v soukromí. K tomu si připočtěte bestiálního padoucha, který nemá v úmyslu nic menšího než povraždit půlku světa, hrdinu co není tak úplně Mirek Dušín, takže se občas musí krotit, aby všechny neposlal do háje a akcí nadupaný děj, jež se sice drží ve vyjetých kolejích, ale přesto je napínavý, nápaditý a skvěle vygradovaný. Finální crossover Irona Mana se Spider-Manem je pak vysloveně třešničkou na dortu.
    Matt Fraction potěšil moje srdce fanouška, třebas jen pro tu maličkost, že v podstatě nemusíte znát z historie Marvelu nic, abyste se v příběhu orientovali. Což ovšem neznamená, že tu návaznosti nejsou, ale odkazy spíš zaujmou kvůli provázanosti, než že by bylo vysloveně nutné je chápat v rámci aktuálního vývoje událostí. No a Salvador Larrocat coby výtvarník dává příběhu přesně ten punc mainstreamového kýče, jaký k němu neodmyslitelně patří.
  • mearez
    Takhle kniha by se dala popsat jako kvalitní mainstreamový akční komiks. Iron Man : Pět Nočních Můr má jedinej problém; nikdy tu nevyšel komiks Armor Wars. Díky tomu českej čtenář nemůže v komiksu cítit ze Zeka Stanea takovou hrůzu a respekt.
    Tenhle komiks mě ale taky dost překvapil. Je dělaný podle Iron Mana v podání R.D. Jr, kterého nemám rád. Ovšem v komiksu mi jeho styl chování ani moc nevadil.
    Záporák ne ovšem zajímavý, a ne v tom dobrém slova smyslu. Jeho schopnosti jsou podivné a moc na mě nefungovaly.
    Příběh je takové Iron Manovské klišé, které jsme viděli milionkrát a ještě milionkrát uvidíme. Ovšem to mi ani zas až tak nevadilo, ale čekal jsem víc od jednoho z nejlepších Iron Man komiksů.
    Kresba je místy geniální a místy dost ošklivá, někdy postavy vypadají úplně jinak než na předchozím panelu, takže kresba nic moc.
    Ale vesměs příjemná akční jízda, u který nemusíte přemýšlet a ani se to od vás nečeká a po přečtení ve mě zanechal spíše kladný dojem, a ani jsme se u něj nenudil. Za mě 4*.
  • Blackhand47XD
    Můj oblíbený příběh s Iron Manem. Ezekiel je skvělý záporák, který chce pomstít svého otce a zároveň se inteligentně vyrovná samotnému Tonymu. Kresba je tu také velmi povedená.
  • Darth Raelchi
    Z Iron Manů z UKK a NHM je to to lepší, co se příběhové stránky týče. Jinak to není úplně můj šálek a Larroca mě víc baví jako kreslíř Star Wars. Tam mi sedí víc. Příběh je fakt dobrý a kresba také, ale jinak také žádný převrat. Za mě průměr.
  • autokineton
    Neskutečná nuda.... Extremis je proti tomu skvost :-)
  • Gustik5
    Jako pokračování Extremis je to slabé, jako samostatný příběh nikoli. Kresba byla celkem originální. V rámci mainstreamového komiksu jde o nadstandard a já prostě Starka žeru... Co mi při prvním čtení dělalo problém byl fakt že je Tony ředitelem S.H.I.E.L.D.U. a ne Fury. Ale to já jen že s tou agenturou mám prostě spjatého buď Furyho, nebo Hillovou a kdokoli jiný mi tam nesedí, Tonyho s Capem nevyjímaje...

  • S4TW
    Tak tahle kniha se mi hodnotí velice těžko. Kresba se mi vážně líbila, ale místy dost ujížděla a přišla mi dosti nejednotná, jakoby jednu stránku malovalo více umělců, takže v celkovém výsledku kresba knihu dost srážela. Scénář, opět velice povedený, ale je tu zase velké ALE. Jedná se o klasický příběh Iron Mana, který je jak přes kopírák. Hrdina, co ukradne něco IM nebo něco podobného vytvoří a snaží se toho zneužít... klasika. Na druhou stranu se jedná o docela velký nářez, když si vezmeme, že zde bylo zavražděno hodně lidí (ale to v Genocidě taky a ještě mnohem víc). No, jak říkám, těžko se mi to hodnotí, ale celkem se jedná o slušný průměr, ale pořád jenom průměr, bohužel. Určitě to mělo větší potenciál, držet kresbu na uzdě a scénář ještě něčím novým (nezvyklým) obohatit.
  • jh666
    O moc lepší než Extremis. V příběhu se konečně objevují známější postavy s Iron Manova univerza (Pepper, War Machine), které doplňují výborná camea dalších hrdinů (Thor, Mr. Fantastic, Spider-man). Příběh rychle odsýpá, Ezekiel je rozhodně zajímavější záporák než Mallen. Knihu sice trochu sráží opět digitální kresba, která je ale povedenější než v prvním Iron Manovi v UKK (hlavně Pepper se povedla). Hodnocení ale zvedá poslední sešit, který slouží jako epilog.
  • firesnake
    Dle mého názoru se nejedná o zase tak dobrý komiks, čekal jsem od toho víc, ale už z názvu je jasné, že se nebude jednat o dokonalost. Pan Fraction měl u tohoto komiksu zvolit trochu jiný postup. Ale jinak to celkem šlo, když tedy vynechám nějaká fakta.
  • Azalin
    Typicky průměrný Matt Fraction v typicky pojedenáctizářijovém komiksu o teroristické hrozbě a chrabrém superhdinovi zachraňujícím ameriku.. nu což.. největším zklamáním ale pro mě byla počítačová (nebo možná jenom počítačem domrvená) kresba. Salvador Larroca kreslí opravdu úžasně, mám od něj pár komiksů, ale tohle vypadá skoro až odpudivě.. nu což...
  • J.Connor
    Obehrané, spotřební avšak zábavné a po sérii infantilních vizuálů v UKK i celkem příjemně graficky zpracované.
  • erik
    Matt Fraction je marvelácka obdoba Geoffa Jonhnsa, píše spotrebný mainstream a väčšinou to zmrví (Fear Itself, Unacanny X-Men). Nemám ho rád odvtedy, čo neskutočným spôsobom dokaličil X-Menov (také dementné vysvetľujúce bubliny, že Wolverine – neumyl si nohy, Cyclops – môže mať nepriestrelné karpiny?, Storm – češe si vlasy... Treba čítať, nedá sa vymyslieť, ako som práve činil).

    Iron man je tradične nudný hrdina, ktorému nikto nevie vymyslieť poriadny príbeh a všetci jeho protivníci musia využívať jeho jedinečné objavy. Nuž sa po vzore Extremis zasa raz niekto vylepší a ukradne Stark Industries nejaké tie zbroje, aby bolo o čom písať. Uvádzané nočné mory majú s príbehom spoločného asi toľko, čo medúza so zatmením mesiaca, nuž si názov nevšímajte. Inak musím povedať, že to celkom šlo. Je to jeden z najlepších komiksov, čo som od Fractiona na superhrdinskej scéne čítal, takže na priemerné hodnotenie dosiahne. Potešil aj Spider-man a i otravná šachová multipartia s Reedom Richardsom sa dá prežiť, hoci sa tvári ako riešenie ironmanových problémov., čomu neverte ani okamih.

    Larocca je ďalší plastický voskovec, ale aspoň kreslí aj pozadia (a teda scenérie), nie ako Granov.

    Chápem, že filmy nútia Amíkov cpať nám sem aj tohto hrdinu, mne by však vo výbere nechýbal.
  • Murphy722
    Jak již bylo řečeno. Nic moc nelze od toho čekat, ale četlo se to opravdu samo. Vadila mi druhá stránka věci a to suché komerční navázání na film z roku 2008, který mám velice rád, ale přesto mě osobně tyto kroky dovádí k šílentsví. Proč se neustále podbízet lidem, kteří comicsy nečtou? Ať si dohledají info, ať se snaží! Jak říká Ivo Jahelka : "Neznalost neomlouvá!!" A tak se asi v budoucnu dočkáme nekonečných restartů comicsových serií, kvůli stádu, co si vyšlo do kina. Škoda...
  • luky.kuky10
    Nebylo to špatné, ale čekal jsem od toho víc. Slušný příběh, který nabízí akci a povětšinou i zábavu, mi ale tolik nenadchnul jako ostatní knihy z UKK. Co se týče kresby, tak ta je pěkná, detaily jsou dobře nakreslené a hezky se na obrázky dívá. Celkově jsem se bavil a proto 3star.
  • xflori01
    Plně souhlasím s Mleako. Dávám ale 5* - tato knížka potřebuje trošku větší hodnocení. Mě nadchla a nechci ji vidět pod 75%.
  • Mleako
    Nevím, jestli si to zaslouží místo v Ultimátním kompletu jakožto přelomové dílo. To asi ne. Ale jako příjemná akční jednohubka, která dobře odsýpá a může si ji přečíst i člověk jinak iron manovým universem nedotknutý, určitě ano. Je to jako povedený akční blockbuster Po příběhové stránce to není nic moc originálního, co by vás samo o sobě posadilo na prdel, ale spolu s kresbou a našlápnutým tempem se to prostě dobře čte a baví. Za mě palec nahoru.
  • kaylin
    Těšil jsem se na "Pět nočních můr", ale teď už vím, že je to jen komiks, který kolem mě proplyne. Přečetl jsem si, ano, na chvíli mě to zabavilo. Abych si čtení skutečně užíval? To opravdu ne. Fraction tady rozhodně neprokázal své schopnosti, co by vypravěč, spíše jen poukázal na to, že komiksový mainstream je prostě v krizi nápadů, jen na to každý kašle. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/273-ukk-58-invincible-iron-man-pet.html
  • The Genius
    Slušný superhrdinský mainstream, který ale moje antipatie k Tonymu Starkovi nijak zvlášť nenaboural :)

    Více na http://mygenius.blog.cz/1309/ultimatni-komiksovy-komplet-58-iron-man-pet-nocnich-mur
1353414
Četl/a (137)
2scha, 3DD!3, 81splinter, Abbott, adevr, Al0f0k, Alfred, Alikkk, Ash Pointak, autokineton, Blackhand47XD, blackJag, Bronn, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, Carnage, Chaolinek, CJFlip, ConanVJ, Const.ex, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, dcpatr , Deckard, Denis1996, Doly, Doncek4321, Don_Canagliume, Doppelganger, duri, emanek, erik, fifas, Final, flipflop, Fox01, gezic, Glumal, guseppe, Gustik5, hicks, Houbař, hromotlk, hypermlok, invape, J.Connor, James, jankie, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kallenved, kaylin, KdG, Keno, Kil-Khal, Knuckless, Koci, Kouzelnik7, Lachvos, lantan1, Le Porello, Librarian, Light, LookAss, Loxin, ludek.n, luky.kuky10, Madmax, Mariohurbanek, Mariomichal, mart.in, Martinb, Mates17, me, mearez, MEGA, Mercurio, mewt, miCHALupka, mineralk, MonsterGyre, Mr.Filch, mstefl, namdnas, NecRoman, Norri, Paldini, PatrikTheMighty, pearlxjam, PeNNy, Petr, Petrisko911 , petrSF, punisher, raenius, raimi, RaptoR, Rinter, robertsedmik, roswelll, RudyRod, S4TW, samuelo12, Schramm, seneke, SHORTY, Shpeckk, Sir_Pete, slavik38, Spike, start05, t0mas, T3ss, the.kasztan, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, Ukko, vishnar, vita, vrazdinek, xflori01, Yefery, Zbysek2410, Zdendy, zlejzmrd
(380)
-spacilost-, 2scha, 7eleven, 81splinter, Abbott, Abe, adam.ra, adevr, Agent24, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfonzo, Alfred, Alikkk, andik007, asgardpepa, Ash Pointak, AwatarDK, Azalin, Azbest, Badgu.y1902, batoo, beanek, Bellatrix, Beng.D, Blackhand47XD, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, bronxik, Bubákolog, burzum, bzklmnf, Caiiiczech, calvin10, calviti, camper, Carnage, Chaolinek, Charlie1203, chuckboris, comicsland, ConanVJ, CoupeC, Cr4sh, Craxx, Crics, CSE_AC/DC, cyboy, dajik, Dali, daniel.cermak, davidek, Davidos402, davidrynes, DAxik, dbar, dcpatr , Deckard, deefha, delta11, dhrotek, Dinik, disclose, DoctorWho, Doncek4321, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, Dov, DracoAn, dracula, Drekorian, duri, dvoracekpetr1, Ejdý, Ejdý1, Elhonzo , emanek, Erich, erik, ertefol, felda, felis, fifas, filemon, Filip123, Final, firesnake, firesnake1, flashpoint, flipflop, folkemon77, Fox01, Fr3d_K, Fréza, Fry, gezic, Gibby, Glumal, Goeger-Devil007, goodspeed, Greyman, grinder, guseppe, Gustik5, hahahoho, Hamichal, Hannibal92, Hebled, herrman, hicks, Hlavac, hlavathor, Holmwood, holubdema, Honzin, Houbař, hovad2, hromotlk, hugosnowden, Hulik, Hurvy, hypermlok, Idy, ikshorm, Indy, Infarkt, invape, iob, IV, J.Connor, J.T.honza, Jack043, James, james dixon, jankie, jardoom, Jay-jay, Jerdas91, jerry67, Jestrab2, jh666, Jimbeam90, jirin, jiskra, jjjirik, jmenujiseradekbouril, joehot, johx, JORDY, José, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, KadetJaina, kallenved, Kapis, Kareru, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, KINIMODUS, Knuckless, Koci, kolik111, komik.sx, komiksák007, koniklec, konous, Kouzelnik7, Krenzi, kronoss, krupan, Krvavý Patejl, krvinka56, kubosos, kucik, Kunden, kybl, Landauer, Le Porello, Leland, Lenny, Librarian, listr, Lobok257, LookAss, Lord_Arthas, Lucifer, luky.kuky10, maara, Madmax, mAGiic, Majkl, malylada, Mariohurbanek, Mariomichal, markic, Marthy76, Martin Buchal, Martinb, MartinV, Marvin, Masinfira, Matej-29, Mates17, Matio, matty87, Maty48, Mauzr, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, Michael Jarkovský, miCHALupka, MickeyStuma, mikado, Mikei, MIKER65, Mikko, mimo_provoz, mineralk, misa, Mleako, moiqpiom, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, morbi, MP, mr.des, Mr.Filch, mrsk, mstefl, mttra, namdnas, NecRoman, Nevimtrebastofi, Niaz, Nightmare, noMster, Norri, novass, nx, o2t2, obitus, Odal , OldaB, Olesh, Ondraseeek, palo, Pán rostlin, PatrikTheMighty, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, peposek, Petr, Petrisko911 , petrSF, PH79, Piros0013, pk123x, podzimator, POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, pusta, Qee, Quintana, R3d, Radkos, raenius, Raijin, Raikou, raimi, Remi LeBo, restepik, Rety, Ricarderon, RicHard. , Rinter, robertsedmik, RodRoder, roswelll, Rowan, RudyRod, Rumburaq, S4TW, Saiffer, saja, Salien, samuelo12, Saran, SASAN_KING, Schramm, semi41, seneke, Sesta, SHORTY, Shpeckk, Sick666, Sidi Santini, Sir_Pete, Sivič, Skot, slavik38, sleepless, SmoothNCool, smrtihlav7, smtxx, spagr, Spike, stanleystar, start05, stepan.tichy, StressCZ, suricattaontheway, Symbi, t0mas, T3ss, tacmud, tertr556, the.kasztan, TheoDread, thorrg, Tialster, tom99, Tomasino79, Tombal, Tominos, Tommy Monaghan, tomned, tomntp, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, TZcomics, Ukko, VanTom, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, Wiruss, wolfinov@seznam.cz, xai, xflori01, xintax, xspeed, xxaannddeerr, yarda, yardaformi, Yefery, yogi, yojimbo, Zahonko, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zdennanek, zdoog, Zíďas, zikaa, zlejzmrd
Chce (9)
Azik2586, Braindead, carlmichael, deadpool, delsemela, FatMonster, Grebenda, Hauzina, jackie
Shání (2)
gobers, Hauzina
Nabízí (7)
Al0f0k, fifas, flipflop, Fox01, Kreatik, Pán rostlin, Remi LeBo