Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Před patnácti lety utekl Dashiell Zlý kůň před zoufalým přežíváním v indiánské rezervaci Prérijní růže. Jenže minulosti se utéct nedá. Jeho návrat zpět lemují tragédie... a k dalším se právě schyluje. Dashiella čeká rozhodnutí, které změní život nejen jemu, ale i všem jeho blízkým.

Obsahuje sešity série Scalped #19-24

Scénář
Jason Aaron
Art
Davide Furnó, R. M. Guéra
Obálka
Mark Simpson (Jock)
Lettering
Jakub D. Kočí
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-7449-366-9 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
165 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
392 g
Stran
144
Cena
399 Kč
Originál
Scalped #04: The Gravel in Your Guts (Vertigo (DC Comics), 2009)
  • martin28
    Děj přítvrdil. Hlavní postavy se řítí do čím dál větších sraček. Pomyslná laťka naděje na lepší život se posouvá výš a výš. Kolektivní deprese je všudypřítomná a jediný únik před realitou nabízí fet a chlast. Rudá Vrána udělá zásadní první krok, aby se dostal ze začarovaného kruhu. 90%
  • hroubek
    Tak už jsem se konečně vrátil k této luxusní sérii a jsem opět hodně moc spokojený. Hryzání ve vnitřnostech přináší spoustu odpovědí, a ty odpovědi dost bolí a jsou nepříjemné. Jenže odpověďmi to nekončí, jelikož přichází nové otázky, které děj posouvají dále. Jason Aaron předvádí scénáristický koncert a přesouvá vyprávění na druhou hlavní postavu a na vedlejší hrdiny. Trochu jsem byl zklamaný, že se nepokračuje v příběhu Zlého koně, ale je potřeba pořádně rozběhnou všechny důležité linky. Velmi se mi líbila linka s Carol, která ukazuje, že tohle místo dokáže zahubit jakékoliv štěstí. Dino a jeho linka je dost povedená, a jak už naznačil Brubaker ve své předmluvě, víme kam směřuju, ale i tak nás to emocionálně zasáhne. Nejvíce prostoru dostane Rudá vrána, který si krade každou stránku pro sebe, a jeho příběh je výborně vystavěný. Jeho monology v sobě skrývají krutou pravdu, a chápu, proč dělá, to co dělá. Hryzání ve vnitřnostech je parádní díl, který jsem si moc užil a věřím, že po druhém čítání půjdu na maximální hodnocení.
  • Delphín
    Po pár lehce vlažnějších stránkách na samotném začátku, se nám Skalpy vrací do zajetých kriminálních kolejí. Pecka díl s dost zajímavým koncem, díky kterému se rozhodně těším na následující díly.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš19.12.2020 06:56Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    „Na duchov je lepšie zabudnúť. A kto má čas otravovať sa mŕtvymi? Už tak dá dosť práce proste len žiť.“ Séria Skalpy je pozoruhodná nielen intenzívnou kresbou a poctivou trilerovo-kriminálnou zápletkou, ale i mimoriadne kvalitnými postavami. V štyroch zošitoch sa nevyskytla snáď ANI JEDNA, ktorá by bola nezaujímavá, nudná, neoriginálna, tuctová, nenápaditá a jednoduchá. Ak niektorá z množstva postáv, ktorými je mizerná Prériová ruža zabývaná, urobí niečo brutálne, dá sa to svojím spôsobom pochopiť a to dokonca i „trojkový“ zvrat, kedy Dieselový motor zastrelil chlapca. V štvrtej časti má len cameo, no i to stačí na to, aby ste tomu, čo urobil, svojím spôsobom chápali; ak by ste boli agent FBI v utajení a z ničoho nič by po vás vyštartoval chlapec so strelnou zbraňou a začal po vás strieľať, čo by ste urobili? Vďaka retrospektívam sa z na prvý pohľad klišé postáv čitateľovi priamo pred očami stávajú zaujímaví, viacrozmerní ľudia so strašnou minulosťou, ktorá z nich nevyhnutne urobila monštrá a skrachovancov.
  • MEGA
    Prostě Skalpy. Má cenu ještě něco psát? Nejspíš ne, ale já stejně něco málo napíšu. Oba příběhy v tomto dílu jsou dokonalé. Je zde geniální práce s postavami a čte se to jedním dechem. Dozvíme se něco více o Carol a jak je u Skalpů zvykem, není to nic pěkného. Díky tomu dostal její vztah s Dashem tak nehoraznou hloubku, že mě konec prvního příběhu emočně dostal. Proto mě tak překvapilo, že druhý příběh v kvalitě vůbec nepoklesl. Rudá vrána se zde vydává na spirituální pouť a Dino podléhá nespravedlivému světu. Komiks šlape jak správně promazaný stroj a přesto neselhává v budování uvěřitelných a komplexních postav.
  • sedw
    Naprosto parádní díl zaměřený na osudy jednotlivých postav. Dozvíme se více z minulosti Carol, posune se děj ohledně Dina a zásadně se posune linie ohledně Hmongů. Drsný, syrový díl, který, ač neposune hlavní děj, řadím zatím jako nejlepší.
  • Norri
    Norri mecenáš22.6.2019 00:05Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    První třetina (Rachot v budoáru) je nezáživná depka, ale pro pochopení postav je pravděpodobně důležitá. Ale ten zbytek (Hryzání ve vnitřnostech), tam zase Aaron rozjíždí bomby. Hlavní příběh je tentokrát věnovaný Dinovi Zakrslému medvědovi a náčelníkovi Rudé vráně, který se pomalu, ale jistě, stává mojí nejoblíbenější postavou. Ani tentokrát se naštěstí neopakuje zběsilé skákání v čase, jako tomu bylo v druhé knize, a Aaron nám servíruje další dávku marnosti, beznaděje a nevyhnutelnosti. Ale také adrenalinu a sladké chuti pomsty.
  • Kapis
    Kapis mecenáš17.6.2019 11:13Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Brutální příběh běží čím dál rychleji a vůbec mu nevadí, že se brodí po kolena ve špíně, hnusu, krvi a bezvýchodné úzkosti.
  • mearez
    Tak série pokračuje zatím nejlepší knihou. Tahle kniha rozpitvává úplně nejlepší a asi nejkomplexnější postavu ze všech; Rudou Vránu. Tahle kniha prakticky nemá chybu. Rudá Vrána je bad ass, prozkoumává se jeho minulost a i přes jeho chyby mu neskutečně fandim. Kresba je taky skvělá (až na úvodní dva sešity) a já se neskutečně nemůžu dočkat dalšího dílu. Za mě 5*.
  • VanTom
    Chytře mi Brubaker v předmluvě vysvětlil, že v noirovém žánru nejde o zápletky, ale o zk(r)oušené a do bahna neodvratitelně zabředávající postavy. Teď na Skalpy nahlížím trošku jinak a mistrnou, téměř bezeslovnou analýzu "eskapistického" sexuálního vztahu Dashiela s Carol v úvodním příběhu 'Rachot v budoáru' jsem si patřičně vychutnal. Zpytování svědomí Rudé vrány (další kraťoučké flashbacky) nad sáčkem s Gininou duší v 'Hryzání ve vnitřnostech' jeho samotného neuvěřitelně zplastičtilo, nicméně souběžné zaplétání mladého Dina se zločinem už takovou sílu nemělo (také nenabídlo nic neočekávaného).
  • trudoš
    trudoš editor19.5.2018 16:09Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Jason Aaron opět válí, a i když ve čtvrtých Skalpech nedojde k žádným zásadním odhalením v ústřední zápletce (tedy kdo zabil Dashovu matku), děj se s neúprosností mustanga dere hlouběji a hlouběji do bažiny problémů budoucích. Co přinese další díl, vědí evidentně jenom v pekle, každopádně už teď se na něj neskutečně těším.
    Jak jsem si u předešlého alba stěžoval, že se nic neděje, tady mi to autor bohatě vynahradil. Sice až v závěru, ale stálo to za to. Zároveň zde pár drobností v jednotlivých vztazích zaklaplo na své místo a hříchy minulosti začínají pomalu valchovat přítomnost. Tohle Aaron jednoduše umí, dělat i z těch největších grázlů figury, jejichž motivaci chápete a navíc jim tak trochu fandíte, přestože jde o křiváky par excellence. V trablech jsme si ovšem všichni rovni. A občas je holt třeba pro naplnění životního snu kráčet přes mrtvoly. Je však otázkou, nakolik má takovéto jednání ještě co společného s původní vizí. On ten Nietzsche s tou propastí nemluvil jen tak do větru.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš16.1.2018 22:31Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Za mňa zatiaľ najslabší diel. Až príliš sa tu už prekračuje na jednom mieste a dej sa veľmi nikde neposunie. Občas sa ukáže niečo z minulosti, občas z prítomnosti a na posledných pár stránkach sa to kus rozbehne, no tentokrát ma to celé bavilo podstatne menej ako minule.
  • Fimi
    Fimi mecenáš11.12.2017 23:35Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Tohle jsem nečekal, Jason se zaměřil na tragickou minulost Černé vrány a my vidíme že to je taky jen člověk a dokonce jsem se přistihl s ním i soucítit. Perfektní práce s postavami a detaily. Sakra tohle půjde těžko překonat a já cítím že mě Aaron opět překvapí hned v další knize, po které sahám jak slepice po flusu....
  • dvory
    Jak bylo v předmluvě, je to o postavách. A tou hlavní v tomhle booku byl Rudá vrána. Ačkoli sám říká, že klidně zabije stovky dalších, aby po sobě zanechal lepší místo, nejde jinak, než s ním sympatizovat a fandit mu v tom co dělá. Tahle série mě neskutečně baví a patří k tomu top u nás. Velmi atmosférické, brutální a depresivní.
  • Lenny
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.8.2016 11:47Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Skalpy jsou skutečně jedna z nejlepších sérií, co tady vychází. Absolutně nevnímám, že by šlo o nějakou telenovelu, ve které se během pár sešitů nic nestane, tohle není žádná zk*rvená Ulice, tohle je drsná sonda do života poraženého etnika žijícího ve světě, o který nestálo. Marnost, vykořenění, pozemské slasti decimující indiánskou duši, však jsem to teď všechno viděl ve značné míře a na vlastní oči i v Kanadě. Tam se teda aspoň každý nestřílí na potkání jako v tomhle parádně sepsaném komiksu... thumbs up.

    Celkový dojem: 90%
  • 3DD!3
    Dash má píchací pauzu... Téměř sólovka Rudé vrány, ve které má větší cameo jen chudák Dino. Starý pán dostává nový rozměr a finálové obhájení sebe sama na mě zafungovalo. Nákuky no minulosti mají grády a hodně toho objasňují. Ne že by jsme některé z věcí netušili, ale konečně tu nenávist dostává jasné kontury. A hmongovští zmrdi určitě ještě neřekli poslední slovo.
  • Kapis
    Kapis mecenáš8.6.2016 13:34Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Člověku, je-li ještě člověkem, se tato série musí zahryzat nejen do vnitřností, ale i hluboko do mozku. Neutěšené, nepřátelské prostředí, postavy postrádající jen náznak lidství, bezvýchodná deprese, nekvalitní drogy, chlast a hodně krve, nenávisti, ale nakonec i trochu zadostiučinění, v temných a depresivních kulisách tvoří jednu z nejoriginálnějších sérií u nás.
  • S4TW
    Skalpy si drží neskutečnou kvalitu již od své první knihy. Vlastně si myslím, že ta kvalita se od jedničky ještě o něco pozvedla. Tady prostě není nic špatně, všechno funguje, tak jak má a jak si to autoři představovali. Možná je pravda, že příběh hraje druhé housle, ale o ten v tomhle žánru přeci nejde. A i přesto si myslím, že i příběhově se jedná o světovou extratřídu. Ovšem gró této série je její atmosféra a postavy. Syrová, krutá, hnusná a nenávistná atmosféra. Zvrhlé, úchylné, ztroskotalé a zoufalé postavy. Možná si říkáte, že to nemůže fungovat, ale věřte, že funguje a oboje si oblíbíte, jak atmosféru, tak postavy. A kdyby nestačila mistrnost Aarona, tak tu je originální, skvělá, syrová, noirová a úžasně atmosférická kresba, kterou si nespletete s žádnou jinou. Říkal jsem si, že nemůže být nikdo lepší pro tuto sérii, než je Guéra, no, Furnóa mu značně šlape na paty. Můj názor je, že se jedná o současnou nejlepší sérii, která v ČR vychází. Jo, možná je ta násilnost a sexuálnost až přehnaná, ale o tom to přece je, tohle v tomto žánru chceme! Noir jako prase!
  • brkowycz
    Ačkoliv zhruba půlku téhle knihy zabírá něco na způsob kresleného porna, série Skalpy i tak ve čtvrtém díle dokazuje, že je zdaleka nejlepším komiksem pro dospělé na současném českém trhu (no dobře, tak tedy PODLE MÉHO NÁZORU je nejlepší....). Díl od dílu lepší a lepší, od vykopávání dveří a drsoňských hlášek se pomalu více a více posouváme směrem k postavám, protože Aaron nám musí všem jasně vysvětlit, proč všichni klesli na samotné dno bahna lidské existence. Nejhroší na tom je, jak vždycky Aaron naznačí, že všechny postavy měli dříve jakousi naději na lepší zítřek, jaké si světlo, které naznačovalo, že třeba jim se podaří dostat se z rezervace pryč, že třeba zrovna oni budou mít to štěstí. No, nikdy ho nemají.
    Jsem rád, že to vychází jednou za půl roku. Větší přísun deprese bych asi nedal.
  • choze
    Čtvrtá kniha je opět scenáristicky i kresebně parádně nabušená a já mám z téhle série čím dál větší radost, narozdíl od scenáristicky velmi proměnlivých 100 nábojů. Tentokrát sedí Zlý kůň s flaškou/leží s Carol na střídačce (výborný je, jak si s Carol nejsou schopní navzájem říct, co cítí) a knize dominuje Rudá vrána, která se víc a víc polidšťuje (skvělej nápad s hlídáním Gininy duše v pytlíku).
  • Fry
    "Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech" - Válka na všech frontách ... Přesně, jak píše Brubaker v předmluvě, tahle série je založená hlavně a jenom na postavách, které prostě musí splnit svou roli a pak z šachovnice rychle zmizet. Toto je příběh právě o takových postavách. Postavách, co se až moc rychle zamíchaly do celého sledu událostí a nechaly se samy smést ze stolu ... Popravdě jsem si navíc i už kompletně oblíbil Rudou vránu, který prostě v srdci drží celé to svinstvo na uzdě a nebýt jeho, už by tahle rezervace dávno neexistovala. Skalpy jsou zase pro jednou drsné a finále je tak opět ve velkém stylu. Těším se na další nálož ... Za mě 5*!
  • kaylin
    "Skalpy 4: Hryzání ve vnitřnostech" jsou výbornou knihou, která si jakoby jede vedlejší příběh, ale vy přitom celou dobu víte, že zde je spojitost mezi tím, co se zde odehrává, a tím, co má teprve přijít. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/04/1142-skalpy-4-hryzani-ve-vnitrnostech-90.html
  • louza
    Těžko říct. Respektive skalpoidní syntaxí : Těžko kurva říct. Skalpy jsou jistojistě dobře zpracované téma hodně originálně hozené do noiru. Aaron v něm řeší jednu z velkých bolístek Ameriky ohledně původních obyvatel a nebere si servítky. Vše ukazuje náležitě syrově (i když to někdy trochu přehání, v reálu se nic nesere takhle neustále), rozehrává děj hodně do široka a buduje osudy mnoha šikovně propletených postav. Za zadkem má bestiálně dobrého kreslíře a neméně zdatného koloristu, kteří příběhu dávají neskutečné grády a bez nichž by šla atmosféra totálně do kopru. Problém je, že se to i přes své nezpochybnitelné kvality celé táhne jako žvejkačka. Přečetl jsem první dva sešity a pak to složil pro nedostatečný zájem. Nerozjelo se to dost rychle. Časem zjistím, že se to už rozjelo, ze srandy navážu čtvrtou knihou a zírám...sedmnáct sešitů díra a já nevypadnu z děje? To má být dokonale vyladěný scénář k věci, kde autor nepindá ani trochu z cesty? Tohle je totiž po sklapovsku řečeno tak trochu vojeb na čtenáře. Jistě, i vojeb může být někomu příjemný...ale na plný kotel to nejspíš univerzálně nebude. Ten je vyhrazen pro Aaronovy dynamičtější věci jako Muži hněvu, nebo Bastardi.
  • cyboy
    cyboy mecenáš1.4.2016 09:52Skalpy #04: Hryzání ve vnitřnostech
    Zpocatku jsem z prvnich dvou knih uplne nadseny nebyl. Dashiel byl pomerne nedostupna figura, jejiz motivace nebyly uplne jasne a celkove byl vykreslovan dost odtazite, takze mi vlastne bylo uplne jedno co se s nim deje. Hodne jsem vahal nad tretim dilem, ale nastesti jsem si ho koupil a dobre jsem udelal, protoze tam nastava zlom a (nejen) z Dashiela najednou byla ziva postava. Ukazalo se, ze Aaron netape, ale pevne trima oteze pribehu. Ctvrty dil plynule navazuje a pokracuje v nastavene kvalite. Neveril bych ze to po precteni prvniho a druheho dilu reknu, ale vypada to, ze je tu dalsi serie kvalitativne srovnatelna se 100 naboji, nebo Criminalem. Asi si objednam originaly, protoze cekat dalsi tri roky na dokonceni hranici s masochismem. :)
    Letos podruhe plnych pet hvezd bez zavahani. Aaron vali.
    100%
93281
Četl/a (176)
123peta, 2scha, 3DD!3, Alikkk, anka, BadBoy, Baffman55, Bart, Bedou, Benny, ben_bella, Berry669, binnmode, borknagar1, Bronn, buscheer, calvin10, chcita, choze, Covenant, cowok, Craxx, cyboy, dajik, Darker, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, Delphín, DEmnoG, Dezodoo, Django, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, duri, dvory, Dzoglik, Erich, farnhajt, fel68, Filios dVekerec, filosh, Final, Fives, flipflop, foudy, Fr3d_K, Fry, Garp, Georgíno J., Giskard, Glumal, Golem, guseppe, hellblazer, Himlik, Hokejový_Svaz, house192, hroubek, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, J.Connor, James, jankie, japes, Jay-jay, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaaos, Kadin, kallenved, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Keno, Killingjoke, kinak, Koci, Lachvos, lacoste, Librarian, Light, Loks19, lukascus, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, martin28, Martinb, Marty_von_Shit, Matthew, mearez, MEGA, mgeralt, mineralk, MonsterGyre, monte walsh, motycond, Mrlah, namdnas, NecRoman, Nexis, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Olesh, opytz, Ozymandias, Paja78, PAK, Paldini, pearlxjam, pechna, Petr, Pietro26, Plechy, punisher, puolpm, rajot, regressiv, Rezet, Rinter, rockyt, rooty, RudyRod, Ruw, S4TW, Saint of Killers, sala, sandman, Schirru, Schramm, sedw, sercial, Shake, SNUFKIN, Spacecore, start05, SteveCZ, stik, Suši, syon, t0mas, taidana, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Unerr, Valdaufinka, VanTom, vita, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Wasseg10, xflori01, Zavulon, Zbysek2410, ZD3H, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(274)
123peta, 2scha, adam.ra, Alfi, andik007, anka, antiimini, Artigas, Azbest, BadBoy, Baffman55, bananzluty, Bart, batoo, bboorreekk, Bedou, Beng.D, Benny, Berry669, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacklarch, bmc75, Bob, borknagar1, bourgeois, brkowycz, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, charvos, chcita, choze, Corteg, Corvus, cowok, Cr4sh, Craxx, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, davidek, Davidos402, Davispear , Deckard, DEmnoG, Denis, Dezodoo, Dinik, Django, DKoscik, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, duri, dvory, Dzoglik, Erich, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, Filios dVekerec, Filip123, filosh, Final, Fives, flipflop, Flowtek, Fos4, Fox01, Fry, Fuf00n, Georgíno J., Glumal, Golem, guseppe, hahahoho, hanocri, hellblazer, herbert, herrman, hiro666, Honzin, house192, hroubek, Hulik, hyba1991, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Ivan Kucera, J.Connor, JackOneil, Jak, James, jankie, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, jjjirik, John Wick, Johnny Sasaki, Joshua_T, Kaaos, Kadin, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, kaylin, KdG, kendor007, Keno, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Knuckless, Koci, komik.sx, krupan, kubosos, lacoste, Lenny, Librarian, Light, Lobok257, Lojza, Loks19, lukascus, maara, malejmates, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, mart.in, martin28, Martinb, Marty_von_Shit, Marvin, Matthew, mcleek, MEGA, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, Mikei, mineralk, mirec, mirror, Mitak, Mitthrawnuruodo, MonsterGyre, monte walsh, monty.cl, MP, MP81, Mr. Bobeček, mrkirby, Mrlah, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, Nightmare, Noci, noMster, Norri, o2t2, OldaB, oleav, Olesh, Onkel 1928, opytz, OwerLord, Paja78, Paldini, pavouk, pearlxjam, pechna, perper, Petr, Pietro26, Pjenkus, Plechy, porculan, Poseidon1978, punisher, puolpm, Radkos, Ragnarog, rajot, regressiv, Ricarderon, Rich, RicHard. , Rinter, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Saint of Killers, sala, sandman, Schirru, Schramm, sedw, segy, sercial, SickNail, Skot, slothest, SNUFKIN, Son-Goku, songoku, StanleyHu, start05, SteveCZ, Stlucius, Suši, syon, t0mas, tacmud, taidana, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tomas024, Tomasino79, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, VanTom, Velkej šéf, vita, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, willis, wittos, xflori01, xintax, Yaromil, yogi, Zajo original, Zavulon, Zbysek2410, ZD3H, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (23)
Alikkk, arnecht, Badgu.y1902, deefha, delsemela, dvoracekpetr1, FatMonster, Fr3d_K, gumidekmedvidek, husakpetr93, Jack, Jenna De Vinne, Kitykatyn, Komediant1842, lucmartincova, Maty48, Saran, Sikk, skepsi, sleepless, spot, WEAPONE, xxaannddeerr
Shání (7)
deefha, FatMonster, Kitykatyn, LuckyLjuk, lucmartincova, Mighty_Morphine, PrastenejCitron
Nabízí (1)
Mildaha1