Obálka pod přebalem
Smlouva s ďáblem, po jaké touží každý zneuznaný umělec.

Sochař, kterého autor tvořil pět let a který dosáhl téměř pěti set stran, je zároveň oslavou komiksové formy i nádherným grafickým románem.

Jedná se o faustovskou legendu. Sochař jménem David Smith byl vypuzen z newyorské umělecké scény. Dealeři umění ho kdysi nazývali „tím druhým Davidem Smithem“, aby ho odlišili od Davida Smithe, kralujícího v uměleckém centru Storm King; teď mu neříkají nijak. Bez peněz a zoufalý se setkává s duchem svého prastrýce Harryho a na jeho otázku „co bys dal za své umění?“ David odpoví „svůj život“. A Ďábel v podobě Harryho mu nabídne schopnost vytvořit holýma rukama cokoli – z betonu, oceli, lidského těla – a dá mu dvě stě dnů, aby si svou schopnost užil, než zemře.
Ale rozhodnutí, co má vlastně tvořit, je těžší, než si představoval. Když navíc v hodině dvanácté nalezne svou životní lásku, bude to mít ještě obtížnější!
Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí; o zoufalých a neobratných krůčcích mladé lásky; a také skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího světového velkoměsta. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života i o skrytých silách, dřímajících pod povrchem. Scott McCloud napsal slavnou knihu o tom, jak funguje komiks; teď zabrousil do oblasti velké románové fikce svým strhujícím, zábavným a nezapomenutelným příběhem.

Scénář
Scott McCloud
Art
Scott McCloud
Obálka
Scott McCloud
Lettering
Veronika Cágová
Překlad
Simoneta Dembická
Redakce
Jitka Řihánková
Žánry
městská fantasy, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7462-932-7 (Jota)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
155 x 220 mm
Tisk
černobílý s příměsí modré
Váha
1231 g
Stran
496
Cena
498 Kč
Originál
The Sculptor (First Second, Roaring Brooks Press, 2015)
  • ludek.n
    ludek.n8.6.2023 11:07Sochař
    Na předsádce knihy se píše: „Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí, o neobratných tanečních krůčcích mladé lásky a také je skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího velkoměsta na světě.“ I když je posledně uvedený leitmotiv trochu nadnesený a až nekriticky patriotický, se zbytkem mohu bez výhrad souhlasit. A nejen to. Scott McCloud mě vzal na výlet za hranice snů a představ. Chvíli mi sice trvalo, než jsem se naladil na stejnou vlnu a pochytil jádro pudla, jakmile jsem se však dostal dovnitř příběhu, už nebylo cesty zpátky. Byl jsem stržen, uchvácen a vzápětí rozemlen na prach. Emoce střídala emoci. Dynamika vyprávění je vpravdě neskutečná. Tepová frekvence srdečního svalu se propadá do bezedných hlubin, aby hned poté šplhala do nadoblačných výšin. Chvíli klidu střídá zběsilé otáčení stránek. Nelze zůstat mimo, nejde být nezúčastněným. Člověk přestává vnímat realitu a žije jen a pouze samotným příběhem. A těch nápadů okolo… Neskutečné!!! Přestože mi sem tam vadila dětsky naivní kresba některých panelů, celek všechny výhrady smetl bez skrupulí pod stůl. Tohle čtení jsem si maximálně užil. Klobouk dolů pane McCloude… a děkuji za zážitek!
  • MEGA
    MEGA7.7.2022 15:55Sochař
    Jeden z nejlépe odvyprávěných komiksů, který jsem kdy četl. Stránky se otáčely bez toho, aniž bych si toho vůbec všiml. Zřídka se mi stává, že se i při třetím čtení naprosto ponořím do příběhu jako tady. Komiks má na první pohled jednoduchou premisu, ale dokáže ji hluboko prozkoumat a zodpovědět otázky, které by mě ani nenapadlo se zeptat. Postavy jsou jako by vypadly rovnou ze skutečného světa. Každá je plná života a osobnosti a mě bavilo je sledovat při dělání těch nejvšednějších činností. Dokázal jsem se do nich vždy vcítit a chápal jejich motivace. Jejich mimika a emoce jsou vždy zachyceny bezchybně. Kresba celkově k příběhu sedí a umocňuje ho. Modré tóny to pak celé zabalily do jemně melancholické atmosféry. Nemůžu najít slabé místo. Sochař si zasloužil místo blízko mému srdci a vždy se k němu s láskou vracím.
  • sedw
    sedw5.7.2022 12:30Sochař
    Velmi silný a čtivý komiks. První čtvrtina mě moc nenadchla, měl jsem problém si oblíbit postavy a i děj měl poměrně pomalý rozjezd. Ale potom jsem se začetl a nemohl jsem komiks odložit. I přes poměrně velký rozsah jsem ho tak přečetl nečekaně rychle, až mě mrzelo, že nebyl o něco delší. Emotivní příběh je podtržen parádní kresbou, hlavně Meg mě opravdu nadchla, jak živě a uvěřitelně byla nakreslená. Parádní zážitek, rozhodně doporučuji.
  • P.G.
    P.G. mecenáš28.4.2021 19:33Sochař
    To teda bylo ... strašné. Nápad dobrý (sice stokrát ohraný a pointa průhledná jako křišťál), potenciál zápletky dobrý, ale vlastní realizace vpravdě tragická. Takřka 500 stran plných ubrečeného patosu, neschopnosti hlavního hrdiny jakkoliv vyrůst, nerozhodnosti a především neskutečné ukecanosti a ospravedlňování se, proč to či ono nejde. Kresba také nic moc (zejména u postav) a absence postav, které bych si alespoň trochu oblíbila celý dojem z knihy poslaly po poslední stránce k úlevnému zapomnění. A k poučení pro příště - brát oslavné ódy na obálce jako varování.
  • Matthew
    Matthew15.12.2020 11:29Sochař
    Velké umělecké N I C!
    Jen snad nakreslené je to hezky.
    Jako umělec nestojím prý za prd, ale jeden šmejd mě pomluvil, takže nikdo nechce mé sochy. Béééé!!!
    Fajn tady máš superschopnost a něco s tím udělej.
    Něco jsem udělal, ale nikdo mi nerozumí. Bééééééé!
    Ok tady máš tu buchtu, co si furt uháněl a zkus si užít zbytek života.
    Ale ona je magor a já chci být uznaný umělec ! Bééééé!!!!
    Tak víš co?! Jdi do hajzlu a zdechni!!! A na 10 celostránkových ilustracích!!!
  • Palebras
    Palebras28.4.2020 09:37Sochař
    Kdybych nenarazil na komentář na netu, že v LK je tohle k mání za 150 kč, asi bych vůbec netušil, že nějaký sochař existuje.. Řekl jsem si, za ty prachy proč ne.. Po přečtení absolutně nechápu tu nedoceněnost tohohle komiksu a velká škoda toho, že se to neprodávalo tak, jak by si zasloužilo. Nebo je možná dobře, že se tento komiks dostal do sítě prodejen Levných knih, kde si alespoň díky o dost nižší ceně, našel cestu do spousty knihoven. Každopádně, co se samotného příběhu týče, tak tady jsem byl opravdu nadšený. Jedná se o skvělý příběh, který dokazuje, že vždy není vše takové, jaké se může na začátku zdát.. Máme zde touhu po úspěchu prošpikovanou vším možným a to zoufalstvím, bolestí, láskou a štěstím to vše proložené křehkou rovnováhou mezi životem a smrtí. V některých pasážích je to možná mírně ukecané a roztahané, ale jen díky tomu, že McCloud pomalu buduje vzájemný vztah obou hlavních protagonistů tak, aby na konci mohly emoce stříkat sto metrů vysoko. Kresba s příměsí modré k tomu sedla naprosto perfektně. Naprosto skvělá byla postava prastrýce Harryho, který byl prostě Stan Lee v utajení. Perfektní komiks který dokáže vzbudit emoce. Plný počet.
  • TheLavk
    TheLavk11.3.2020 13:54Sochař
    Tohle byl asi první komiks, u kterého jsem cítil nějaké emoce po dlouhé době. Knížka je tlustá, ale čte se svižně a příjemně. Dal bych 4,5*, kresba se mi líbila, postavy jsou důvěrné, příběh je fajn, konec meh, ale alespoň jiný než jsem předpokládal.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.2.2020 12:02Sochař
    Viděl jsem tu bichli v levných knihách, nakouknul, kresba nic pro mě, odložil jsem. Pak jsem viděl komenty tady a všichni z toho hotový a že cena je super. Tak jsem si to na vaše doporučení za těch stopade koupil. :) Začnu číst... První 3 strany nechápu, ok. :D čtu dál, pokec v bistru, 20 stran... Nic moc, pokec, sebelitost. Bum, str. 27 zlom!!! ;))) Pak byla celá první kapitola super na jasných 5*, to se mi fakt líbilo a tenhle styl je pro mě. Jenže pak začíná ubulena limonada... A dostáváme se do průměru. Doporučuju téměř totožný film "Listopadová romance" s keanu reevsem a Charlie Theron riznuty filmem "seznamte se, Joe Black" :). David Smith je ztracená ubrecena existence snažíc se vymanit z běžného života a proslavit své jméno, traged prostě (malej spoiler: pozdeji zjistíme, že je panic, což mnohé vysvětluje včetně nabídky od smrti člověku, co je v depce a nic nezažil, nesmocil - to je doslova podpasovka:D), Meg je typická slunickarka se snahou zachraňovat všechno kolem, zejména lidi z okraje společnosti, co si tahá do bytu, začleňuje do svého života, apod., chodit s ní musí bejt peklo, cokoliv s ní musí bejt peklo, je totálně jebla. Pak ten póvl točí jako svy partnery, krasny. Myšlenka obětování/zkrácení života pro úspěch/slávu je dobrá, naposledy jsem videl v dokumentu o novodobé kulturistice "Generation iron" (hodně doporučuju i necvicim). Ještě se mi líbilo polemizovalni nad smysluplným využití zbývajícího času života a nezaplacavanim si ho hovnama, připomnělo mi to zdejšího uplakánka cyboye. :D (:*) Každopádně nikdo pořádně nezmiňuje , že se jedná zejména o romantický drama určeny spíš pro ženský a filozofy ;) se špetkou breceni a psycha. :))) Něco by se dalo vynechat, zkrácení o 100-150 stran by nebylo naskodu, naopak by to příběhu pomohlo (ale je fakt, že čtení probíhá svižně, já jen moc nemusím tu kombinaci breceni, psycha, romantiky). Kniha je sice předvídatelná, ale někdy i překvapující, takže vlastně vyvážená. :D Klišé obsahuje samozřejmě taky. Polemizovani a filosovani nad smrtí by mohlo být pro leckoho deprimující, se mnou to nijak už nehlo... Nejfilozofictejsi větu řekla šáhlá Meg: "na každýho se zapomene, na někoho dřív, na někoho pozdeji" - ne takhle doslova, ale v tomhle duchu, což vede k myšlence, že je všechno jedno, na ničem nezáleží a jak už někdo psal "carpe diem". Každopádně Harry je nejlepší postava z knihy a David při hraní šachu s ním pronese dobrou větu: "Hele, kdybych vyhrál, můžu žít navěky a říkat, že jsem "porazil smrt"?". Kresba je všední, taková jednoduchá, mě na první pohled nezaujala, má nádech modré barvy, ale dalo by se říct, že je fajn, někdy kupodivu dost detailní. Nic převratnýho, ale originalni, a to já oceňuji. ;) Řekněme, že ke konci jsem měl dva momenty, které lehce hnuly s mým gej srdíčkem, a to SPOILER!!!!! smrt ty jebly Meg a pak doslov, resp. Zejména odkaz na jméno Meg. ;)

    Souhlasím s komenty: PAK, cyboy, brkowycz, ale i carlita ;) kazdopadne, když tuto knihu srovnám s Harley Quin a 60.tkama Marvel, co teď čtu :D tak tady dám jasné 4*, na 5* to není... Hlavně díky natahovanosti, balastu, atd. Viz výše ..

    netuším, zda budu podobně jako někteří intelektualove dále ke knize vracet, ať už vědomě nebo podvědomě, neb jsem barbar (Lenny :*) a Norri - ten vtip s filmem režírovaný Švédem nechápu ani teď :D
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.1.2020 21:39Sochař
    Tak tohle fakt ne. Vysoká už je dávno za mnou. Tenhle pocit se mi nejvíc vracel, zatímco jsem četl Sochaře. Ubulená limonáda a kecy, kecy, kecy - pseudo-intelektuálský kecy o nesmrtelnosti chrousta někde v kavárně filozofické fakulty v přízemí a v přítmí (další věc, co se mi honila hlavou). Začátek ještě šel, a do toho ten Harry, který byl prostě boží. Jinak mě to prostě nebavilo. Nedávám kecy o tom, jak je svět nespravedlivej a jak za to může vždycky někdo jinej. Všichni kašlou na všechny a vzájemně si tolerují lásku k jinému kameni, teda pohlaví, nebo já nevím, co vlastně ještě všechno člověk může mít za potenciálního partnera, že by oduševnělou klávesnici? Kresba ok, ale nelíbila se mi Meg, odporná ženská, naprosto nesouměrná v různých panelech - jednou má tlustý nos, jednou vypadá těhotná, pak má pihy, pak má oči od sebe a u sebe a celkově je to nesympatická ženská, která si hraje na cool, ale je tak akorát kůl v plotě. Neberu almužnu? A dalších takových keců jsem musel prošoupat nohama. Do toho ta poslední kapitola měla takové proskoky mezi scénami, že jsem se dost ztrácel - na jednou je v bytě, pak tam je děcko, pak tam je demonstrace, a furt něco a chybí mez tím návaznost. Rozjezd dobrej, zbytek - kecy. Celkově se mi to nelíbilo a je to tak pro začínající komiksáky-vysokoškoláky, co chtějí něco oduševnělejšího - tohle jim to asi zprostředkuje, než si takový vysokoškolák řekne jednoho dne - jsou i lepší komiksy, které mě posunou. Stylově podobné Pod dekou mě nijak neoslovilo co se týče vyzněním děje, ale rozhodně je pořád dobře napsané a čtivé. Další podobné Essex County má tak parádně prokreslené charaktery, že to hltáte, i když tak kresba je taková specifická, oproti Sochařovi je to jinde. Sochař má hodně věcí neosvětlených a spoléhá na čtenáře, aby si zbytek domyslel, ne domyslel význam, ale domyslel chybějící části děje - odmítám. Někde to uměleckost třeba bude a třeba je můj názor mimo, za mě jsem rád, že jsem to koupil za kilo. Druhá hvězda je za kresbu.
  • karl173
    karl173 mecenáš13.10.2019 21:53Sochař
    Neskutečně silný zážitek při čtení komiksu jako tady, jsem možná ještě nezažil. Nemůže za to ale jen emotivní příběh, ale především to, jak Scott McCloud k vyprávění přistupuje. Nikam nespěchá, dává si na čas, taky proto to má tolik stran, ale přitom se to čte samo, takže počet stran rozhodně nevadí, naopak. Zároveň je tu skvělá kresba, která je až neuvěřitelně detailně propracovaná. Ukáže vám vždy přesně to, co autor chtěl ukázat. A tak by to mělo být. Scott McCloud na této komiksové knize musel skutečně dřít a dle mého názoru to stálo za to všemi deseti. 5* PS: Kdo nečetl a uvažuje o tom, tak není na co čekat, navíc když v LK je kniha stále za pár šupů a přitom si to ani za mák nezaslouží.
  • Plechy
    Plechy19.8.2019 15:18Sochař
    Dojemný příběh který vás chytne a nepustí. Kresba je zajímavá a mně osobně se líbila. Komiksu bych vytkl přílišný počet stran, což mělo za následek, že jsem se občas při čtení nudil.
  • mearez
    mearez7.4.2019 08:40Sochař
    Tak u tohohle kousku jsem byl celkem skeptický, ale nakonec jsem byl dost překvapen. Tenhle komiks má atmosféru, a kresba na první pohled jednoduchá a nezajímavá, je skvělým doplněním tohoto už tak dobrého komiksu. Zhltnul jsem to najednou a musim říct, že jsem ani do poslední chvíle nevěřil, že ASI SPOILER zemře. Tenhle komiks v sobě nese celkem zajímavý myšlenky, který v člověku zůstanou i nějákou dobu po přečtení komiksu a jsou místy fakt silný. Komiksový zážitek je tak intenzivní, že se místy skoro vžijete do Davida.
    Takže asi takto. Od člověka, který napsal několik knih o komiksové teorii, jsem z nějákého důvodu asi čekla více, ale vesměs mě tenhle komiks bavil. Takže za mě to není úplně dokonalý výtvor, ale je to super komiks, který se ještě možná někdy přečtu. Za mě 4*.
  • Skot
    Skot mecenáš3.2.2019 14:43Sochař
    Velká reklama , velké očekávání, doporučení Neila Gaimana a nakonec průměr. McCloud je jistě výborný teoretik , umí napsat scénář , řadit panely, s poněkud statickou kresbou je to horší zvláště u komiksu z uměleckého prostředí. Ale hlavně děj je předvídatelný stejně jako postavy, hlavní zápletku jsme již několikrát viděli. Dozrávání hrdiny a hrdinky , popis umělecké komunity, všechno je předvídatelné, svým způsobem i závěr knihy. Včetně doslovu který vysvětluje autorovy pohnutky. Ve srovnání s Thompsonem nebo Burnsem je červená knihovna.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin30.1.2019 14:11Sochař
    Četla jsem znovu a brečela jak želva. David je sobeckej blbeček, kterýmu uniká život mezi prsty a žije až ve chvíli, kdy už život ztratil. A Meg... Meg je další nádherně šílená ženská. A já bych zrovna tak moc potřebovala, aby to na tohle čtení mělo šťastný konec!
  • louza
    louza10.10.2017 11:41Sochař
    Scott McCloud není nijak výrazně pilným producentem komiksů. Kromě známého teoretického díla je Sochař jedním z mála jeho dějových děl a internetovými našeptávači je často přiřazován ke skvělým autorským knihám Jeffa Lemirea jako je Essex County, nebo výtečnému Daytripperu z pera Gabriela Ba a Fabio Moona. Nikoli neprávem. Ačkoli to zpočátku tak nevypadá. Děj se rozjíždí hodně táhle a zvolna. McCloud líčí příběh mladého nedoceněného sochaře, jehož strýc Harry mu nabízí za určitých podmínek pomoc s jeho uměleckou dráhou. Problém je, že Harry je mrtvý. Komorní drama jedné osoby se po prvních fádních sto stranách začne rozvíjet v životní propletenec postav končící několila přirozenými, avšak nečekanými zvraty a v pravdě heroickou pointou. Autorovo vyprávění je kromě místy až moc ležérního tempa (hlavně zpočátku knihy) spojité, čisté a čtivé. Stejně jako úžasná elegantní decentně kolorovaná kresba poplatná komiksovému původu, která však nezapře umělecký přesah. Vše podtrhuje perfektní technické zpracování knihy pod taktovkou nakladatelství Jota. Bylo by velkým potěšením, kdyby se ujalo právě i autorských Lemireových knih, které jsou sochaři poměrně blízké.
  • Lucieee91
    Lucieee9121.9.2017 18:24Sochař
    Hluboké myšlenky, které se po přečtení člověku honí stále hlavou... To se mi libí. Místy jsem byla mile překvapena, když se děj neodvíjel podle mých představ, někdy naopak jasně předvídatelný. Ubíjející byla občas Davidova posedlost po uznání a pochopení. Nicméně i tak velmi zajímavý komiks.
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle21.8.2017 12:18Sochař
    Tak tohle je přesně ten komiks (grafický román) pro začínající čtenáře komiksového media. Ukazuje nám že komiksy nejsou pouze o super-hrdinech a jsou pro mladší čtenáře. Vlastně nám ukazuje jak je všechno v našem životě pomíjivé a jak nás na konci toho všeho nečeká žádný happyend, plný radosti. Celou dobu jsem si říkal bude to lepší, takhle to nemůže skončit, ale nakonec to tak je a vy se s tím musíte smířit. Postavy podle jiných hodnotitelů prý vypadají tuctově, ale osobně si myslím že nebyly pouze bílo-modré, každá z nich měla svůj příběh a já si je zamiloval, ty emoce z nich prostě šly cítit. Kresba je super je tak žívá a mnoho panelů by si zasloužilo větší formát. Co k tomuto skvostnému dílu dodat?, snad jenom že tohle je jedna z nejlepších věcí co jsem kdy četl a bude to má srdcovka ke které se rád vrátím a prožiji ji se stejnými emocemi, tak jak jsem ji četl poprvé.
  • Gustik5
    Gustik520.5.2017 11:57Sochař
    Rozporuplná hodnocení chápu... Ale já si ten komiks zamiloval. Co se týče postav, zdaleka všechny nesympatické nejsou. Ďábel/Harry/Čas/Smrt byl podle mě krásně napsaným i podaným charakterem. Je to příběh o naplnění života, o lásce, o smrti... Postavy nejsou vůbec tak ploché a černobílé jak by se mohlo zdát a nejen díky kresbě, ale i stylu vyprávění to má zvláštní, jímavou atmosféru díky které jsem to přečetl s až podivným zaujetím. Ta osudovost a touha po uznání a naplnění potenciálu mě pohltily tak, až jsem relativně tlustý grafický román zhltl takřka na posezení. Pro mě naprosto nádherná záležitost, odrážející pomíjivost všeho a všech... Ach, ten konec... Krása... 100%
  • andre
    andre mecenáš12.8.2016 13:45Sochař
    Bohužel převažuje zklamání. Dost možná jsem něco nepochopil, neboť třeba stále nechápu, k čemu byly v první části zmínky o "dvou osobnostech". Tahle linka se mi úplně ztratila. ..... A u konce jsem spíš tak nějak pokrčil rameny - něco jako znuděné "...hm...". ..... Na druhou starnu musím říct, že se příběh dobře čte, dialogy fungují, obrázky(panely) dobře navazují, člověk se jednoduše orinetuje. .... Zkrátka je vidět, že McCloud má teorii opravdu zmáklou. ...... Dovolte mi vulgárnější přirovnání: za kvalitním masem se skrývají hovna. ...... Takže tak.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin13.7.2016 22:37Sochař
    Myslela jsem si, že to bude sračka, ale je to kurevsky dobrý.

    Kresba placatá, což u sochařiny celkem překáží, všechny postavy nesympatický, do nikoho se jeden nevžije, ale drží to pohromadě a vy si na začátku myslíte, jak bude všecko jen lepší a lepší a pak happyend a ono to jde všechno jen do větších a větších sraček... Dost mi to časovým plynutím připomínalo Felliniho filmy a zhltla jsem to na jeden záraz mezi kojeníma.

    A ta cena!!! V přepočtu na strany bezkonkurenční.
  • brkowycz
    brkowycz6.7.2016 16:00Sochař
    Vzhledem k tomu, že v komiksu vystupuje nadpřirozená postava a hlavní hrdina má nadpřirozené schopnosti, je až s kupodivem, jak krutě uřpímné je tohle dílo k realitě života. Hledáme kolem sebe přesah, snažíme se překonat naší nemrtelnost. Někdo třeba v tom, že věří v Boha, v neustálý koloběh životů, nebo věří, že smrt člověka jednou překoná věda. Někdo nesmrtelnost vnímá v tom, že jeho dílo přežije a bude navěky známé.

    Tak nesmrtelnost vnímá i hrdina tohoto komiksu a snaží se o to. Vzdá se vlastně celého života jen za schopnost proslavit se svým dílem tak, aby po něm něco zůstalo. Mezitím si projdeme hromadu klišé o tom, že nesmrtelnost spočívá v generacích našich dětí, nebo že nesmrtelnost jako taková zkrátka neexistuje a proto si skrze lásku a "carpe diem" motta musíme pokusit vytřískat ze života co nejvíc. Zase až tolik mi to nevadí (to klišé), protože najít v soudobé literatuře, filmu nebo komiksech skutečně originální příběhy je de facto nemožné a všichni autoři více či méně omílají dokola stejná oblíbená témata.

    Nicméně po sérii klišovitých scén přichází konec, který mě tedy dostal, vyrubal ze mě několik emocí a dal mi pocit, že si můžeme myslet co chceme, dělat co chceme, usilovat o co chceme a je to jedno. Stejně nakonec zemřeme a nezáleží, co jsme si celou dobu předtím mysleli.

    Jdu si dát něco veselejšího. (PS: Kresba se mi líbila, styl McClouda mi sedí a lahodí mému zraku. Ano, vytvarnému umění nerozumím.)
  • Carlita
    Carlita25.6.2016 10:11Sochař
    David Smith je zamindrákovaný umělec, který není schopný překročit svůj stín a bere se k smrti vážně. Očividně nedospěl k takovému stupni duševní vyspělosti, aby si uvědomil, že hodnotu svým sochám dává on a nikoli jeho okolní (rádoby) umělecký svět. Nesympatický hrdina na jednu stranu chce dávat svůj život za umění, ale jak vidíme, plete si umění s uznáním a prodejností jeho soch. Typické bolístky uměleckého světa a jejich odvržených dětí - „zneuznaných“ umělců, tady byly už tolikrát a v tolika zpracováních, že by v tom originalitu těžko mohl někdo hledat. Hlavnímu hrdinovi absentuje jakýkoli náhled, nedej bože i smysl pro humor. Neustále se plácá ve svém dosti zvadlém egu.

    Obecně mi vadilo, že tento komiks je protkán neuvěřitelným množství klišé, které už tady byly a v mnohem působivějším a originálním provedením. Harry jako smrt, s níž David hraje šachy, ubrečený nedoceněný umělec, bombastické sochy, aby bylo každému jasné, jak je ten náš život nešťastný a vyprázdněný, ale za lásku stojí za to žít…

    Co se týče kresby, působila na mě opět sterilně a komisně. Výrazový rejstřík postav byl značně omezený, v podstatě byly buď vážné, nebo po sobě exaltovaně křičely. Komiksový styl Scotta McClouda je podobný jako třeba u Craiga Thompsona, ale jeho Pod dekou vyniká tím, co Sochař postrádá - lehkost, upřímnost a originalitu.
  • erik
    erik21.4.2016 06:05Sochař
    Kokso, fakt! McCloud ma príde odkrágľovať... Stáva sa. Vďaka za upozornenie.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš20.4.2016 13:39Sochař
    erik: Jakej Busiek, prosím tě? Ty už to máš taky nějak pomotaný... že tys při tom četl ještě něco jinýho? :D
  • erik
    erik20.4.2016 08:57Sochař
    Príjemný komiks, ktorý je neskutočne pomalý a natiahnutý. Ústredný lúzer podpíše zmluvu s diablom a trápi sa až do konca. Busiek to príjemne nakreslil, presvedčivo napísal a... ako celok ma to nebralo. Nakoľko som mal možnosť fungovať vo výtvarnej brandži, bavilo ma to filozofovanie nad tým, čo to vlastne znamená nesmrteľné umenie. Rovnako pohľad na umeleckých kritikov mi bol blízky. Záverečný odkaz azda zasiahne i necitlivé miesta ľudských netvorov, tak to bolo dojemné. Nič to nemení na tom, že je to ten typ komiksu, ktorý by mohol zožať nadšené reakcie aj u ľudí, ktorí si toto médium spájajú s Káčerom Donaldom alebo Spider-Manom (čítaj - brak pre decká).
  • Norri
    Norri mecenáš4.4.2016 11:41Sochař
    Sochař je román o smyslu života, o touhách a o umění. A o pomíjivostí toho všeho. To, po čem dnes toužíte a co považujete za důležité, může být zítra marginální. Je důležitá okamžitá sláva, či trvalejší odkaz budoucnosti? Svůj čas ztrácíte úsilím, kterého můžete ve výsledku litovat, protože jste jej je vyvíjeli špatným směrem. Je to román o smiřování se se smrtí. Se smrtí svou a jejími dopady na ty, které máme rádi a kteří mají rádi nás. O nedokončených příbězích. Je to kniha, která se vám zakousne do podvědomí a v myšlenkách se k ní budete stále vracet a možná vám budou postupně docházet některé souvislosti. Třeba jako mě druhý den po dočtení došel skrytý vtípek s jedním z Davidových striktních pravidel - Už nikdy nepůjde na film režírovaný nějakým Švédem.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.3.2016 16:56Sochař
    „Nejlepší grafický román, který jsem v posledních měsících četl.“ - Neil Gaiman, Kaluž, George Walker Bush

    Je v tom všechno - umění, láska, smrt, "smlouva s ďáblem", jemný humor, dojetí, akce, zneuznání a deprese, štěstí, dobro i zlo i všechno mezi tím, krása... jo, krása!

    Celkový dojem: 90%
  • cyboy
    cyboy mecenáš20.3.2016 22:43Sochař
    Celkove jde o velmi jednoduchy pribeh jehoz hlavni podstatou je zdanlive upsani se smrti. Skutecnou podstatou pribehu je vyrovnavani s vlastni smrtelnosti a pomijivosti. V tomto smeru pribehu neni moc co vytknout. Kresba je zajimava (ackoliv tak na prvni pohled nemusi pusobit) a celkove kniha urcite patri do kategorie "meli byste si precist". Abych knihu ale jen nechvalil, je potreba si rict, ze rozsah necelych 500 stran je sice impozantni, ale problem je, ze minimalne tretina stran je zbytnych. Sice se diky nim s postavami pomerne szijete, ale faktem zustava ze spousta dejovych klicek a odbocek nema ve vztahu k celku prakticky zadny vyznam. Trochu to pusobi dojmem "umim zajimave kreslit, tak si to uziju". Rozhodne to ale neni duvod proc knihu zatracovat.
    85%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš20.3.2016 14:23Sochař
    Hodně dobrá věc, bavilo mě to.
    Mladý, cílevědomý sochař se snaží probojovat se svými díly na veřejnost, ale kvůli nevlídným okolnostem dře nouzi s bídou a ačkoli není bez talentu, naráží na samé překážky. V zoufalství přijme jedinečný dar, za který by jiní bojovali, ale kvůli kterému zanedlouho zemře a do té doby musí se svou tvorbou něco udělat. Do toho všeho, jak to tak bývá, potká svou spřízněnou duši a začíná sled dalších komplikací, během nichž se překrucuje i to, co dříve vyvstalo na povrch.
    Komiks je laděn do dramatu, objevují se silné emoce a ta všudypřítomná modrá zanechává na čtenáři citelnou stopu (hlavně na rukou, pokud to budete číst jako já s obnaženými knižními deskami. Barva na deskách nedrží úplně spolehlivě).
    Taky stojí za to si přečíst doslov, je tam vysvětlena osobní spojitost autora s příběhem.
    Jo, a McCloud umí hezky fázovat obrázky.
    Záložka by se opravdu hodila, ale i tak jsem spokojen s obsahem.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš19.3.2016 13:25Sochař
    Jde o jeden z nejlepších artových komiksů posledních deseti let. O tom není pochyb. McCloud je mistr vyprávěcí formy, jeho práce s komiksem je fenomenální a dokazuje, že zvládnul nejen teorii. Kresba je podstatná, strhující, McCloud ovládá střih i dynamiku. Příběh krom variace na klasické téma života vyměněného za výjimečné schopnosti vzdává hold Banksymu, jeho forma zase Craigu Thompsonovi, protože bez komiksu Pod dekou by Sochař vypadal zcela jistě nějak jinak. Ke konci příběh trochu ztratí dech, v okamžiku, kdy zbývají poslední dny a vše vás má nutit zrychlovat čtení, neubráníte se dojmu, že všechno podstatné už bylo řečeno a že pointu stejně víte od samého začátku. A je to tak. Forma zde nakonec vítězí nad obsahem, ale je to doslova a do písmene o prsa.
    Nevýhodou českého vydání je z počátku poněkud toporný překlad, první kapitola by zasloužila pečlivější redakci. Nepotěší ani provedení na křídovém papíru, těch pět set stránek hrozí vahou vykloubit zápěstí. Sochaře ale zcela jistě potřebujete mít doma. A záložku bychom si taky zasloužili. Je to ale skvělé čtení a skvělý komiks.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 04:37Sochař
    „Nejlepší grafický román, který jsem v posledních měsících četl.“

    KALUŽ
  • PAK
    PAK mecenáš12.3.2016 17:14Sochař
    496 stran! 496 stran, které uběhly kupodivu rychle a svižně. Zajímavě vystavěný příběh, kterým postupně prochází gradace, překvapení, předvídatelnost, vážnost i radost jako sinusoidová křivka, ale kupodivu to v tom kapacitním rozsahu nevadí. Ani ta předvídatelnost není úplně od věci, protože se máte alespoň čeho chytnout dřív, než začnete v gargantuovsky obsáhlém, ale zároveň téměř komorním díle plavat a začnou vám unikat souvislosti.
    Sovy nejsou tím, čím se zdají být. Nic není jak se zdá. Nic není, jak by mělo být, i když vám bylo dáno, aby to bylo tak, jak chcete.
    Kresba skvělá, jednoduchá ve své detailnosti, místy přímo boží a strhující a v tom nezvyklém modro-indigovém monochromu skvěle atmosférická a melancholická.
    V podstatě jednoduchý příběh se spoustou malých filozofických či čistě lidských zastavení. V závěru sice trochu graduje ta předvídatelnost a přidává se trocha patosu, ale je to fajn. Aspoň to není tak smrtelně vážné. Nesnaží se to někomu změnit život, ale stejnak si z toho asi chtíc nechtíc odnesete poselství, že důležitost je subjektivní a že je vždycky někde trochu jinde, než si myslíte.
5231642
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš27.2.2020 15:13Sochař
    To je o smrti od igmar Bergmana nebo jak se jmenoval. :) No, to by mi nedošlo... Jsem pomalejší :D ale dík :*
  • Norri
    Norri mecenáš27.2.2020 14:48Sochař
    Milo_Harwey: Sedmá pečeť
  • Kapis
    Kapis mecenáš26.6.2016 11:24Sochař
    Carlita: pěkně! :)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.3.2016 11:33Sochař
    Kapis: Si piš, v dubnu je to v povinné četbě ;)
  • Kapis
    Kapis mecenáš18.3.2016 07:03Sochař
    Kaluž: ajajaj, takže je mi jasné, co bude tématem dalších bublin ostravských. Ale dík za tip, na tvůj vkus se dá spolehnout.
Četl/a (109)
123peta, Afrodoman, ben_bella, binnmode, blackJag, Blacksad, Bonpar, Bronn, buscheer, Cabal, Captain Collar, Chaolinek, cybern, cyboy, DanQ, Darth Raelchi, davidek, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, erik, Faix, farnhajt, filosh, Fives, Fox01, Freckles, Garp, Géba, Georgíno J., Glumal, Grrr, guseppe, Gustik5, hellblazer, house192, Infarkt, James, Jay-jay, jh666, jindroush, John Wick, Kaluž, karl173, kaylin, Keno, kinak, kindanerd, Kocour, Lachvos, lacoste, Lawer de Sanctis, Le Porello, Light, Lijem24, Linhartka, LookAss, ludek.n, Lukasitch, luky.kuky10, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, Matthew, mearez, MEGA, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, Nexis, Norri, oleav, Olesh, PAK, Palebras, pechna, petad, Plechy, RaidcomH, Raido26, rajot, Rezet, Rinter, rooty, Sagikkun, sala, sedw, seneke, spagr, the.kasztan, TheLavk, Tomket.Tom, trudoš, tukak, tuzexchrist, Velkej šéf, vita, Vojtěch 393, VXP, Walome, xflori01, yogi, Zbysek2410, zgrywus
(210)
123peta, 2scha, adevr, Afrodoman, ajinak, Alfi, Ashek, Azbest, BadBoy, bboorreekk, beanek, BeeSee, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, brkowycz, Bronn, burzum, buscheer, Cabal, Calvin Klein, Captain Collar, Chaolinek, cobe, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, DanQ, DAxik, Deckard, DEmnoG, Dezodoo, disclose, DoctorWho, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Elnie, erik, farnhajt, fel68, felis, filemon, filosh, Fives, Flowtek, flynander, Fox01, Fry, Géba, Georgíno J., gezic, Glumal, Goldfinch, Greyman, guseppe, Gustik5, Hades, hanocri, Hawwwran, hellblazer, hellw10, herrman, hiro666, house192, hypermlok, Infarkt, invape, James, james dixon, jankie, japes, Jay-jay, jh666, JimmyII, jindroush, John Wick, Jonathan Arbuckle, Josh, KadetJaina, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, Kazumaki, Keenkeen, Keno, kindanerd, Kocour, Kokuun, komik.sx, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kubosos, Kunden, lacoste, Lawer de Sanctis, Le Porello, Lenny, Light, Lijem24, listr, Lobodlak, Lobok257, LookAss, luky.kuky10, maara, malejmates, Mariohurbanek, markic, Martinb, Marvin, Maty48, MB, mcleek, Meesha, MEGA, merhyx, mgeralt, Michael Jarkovský, miCHALupka, Mikei, misa, Montiseus, monty.cl, MP, mstefl, namdnas, NecRoman, Neuro, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, noMster, normsko, Norri, Olesh, Onkel 1928, PAK, Palebras, paulhunter, pavouk, pearlxjam, pechna, Pekario, petad, pk123x, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, RaidcomH, Raido26, raimi, rajot, Ricarderon, RicHard. , Rinter, rooty, Rowan, Roxigor, royan, Rumburaq, Sagikkun, sala, Salien, Saran, Schramm, seneke, Sidi Santini, Skot, Slaine, sleepless, Stara.kryta, stepan.tichy, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, TheLavk, Tomate, Tomket.Tom, tomned, Traum, trudoš, tulipstros, tuzexchrist, Valis, VanTom, Velkej šéf, Viking, vita, Vojtěch 393, Vrenn, VvV, VXP, Wakker, willis, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdoog, zgrywus
Chce (7)
BreakingAway, delsemela, Miriyak, smazenapikantniskeble, Suši, timek, vteco
Nabízí (2)
Draco nobilis, Vrenn