Píše se rok 1949. Vědečtí a váleční hrdinové se sjíždějí do města Neopolis, které je ještě ve výstavbě a které se má stát domovem všech, kdo vládnou nadlidskými schopnostmi a nadáním. Jedním z těchto hrdinů je mladý bojový pilot, letecké eso, Steve Traynor, také známý jako Jetlad. Nedávno se vrátil z válkou zmítaných nebes Evropy a těší se na nový život i kariéru. S ním přijíždí i jeho někdejší protivnice, Leni Müllerová, též Nebeská čarodějnice, která chce po porážce Německa prokázat, že si zaslouží dostat v Neopoli novou šanci. Oba však nemají představu, jaké těžkosti je v experimentálním městě čekají. Do nového a nezmapovaného prostředí totiž za superhrdiny následovali i superpadouši a superorganizovaní superzločinci. Vznikají nová přátelství, jako třeba to Stevovo s Wulfem, který patří ke skupině špičkových letců, zvané Žraloci nebes, a Lenino s Ramonem Moralesem, motorkářem a bojovníkem proti zločinu, který si říká Černý jezdec. Rychle se objevují i noví nepřátelé, například někdejší nacističtí vědci, ale také zlovolný gang známý pod jménem Pijavice.
Bude odvaha a obratnost obránců zákona stačit na všechny hrozby? Povede experiment k úspěchu, anebo vznikající policejní síly podlehnou záplavě zločinu?

Scénář
Alan Moore
Art
Gene Ha
Ink
Gene Ha
Barvy
Art Lyon
Obálka
Gene Ha, Art Lyon
Lettering
Jan Kozák
Překlad
Richard Podaný
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
80-7341-945-9 (BBart s.r.o.)
80-7341-945-9 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
433 g
Stran
112
Cena
490 Kč
Originál
Top Ten: The Forty Niners (America's Best Comics (DC Comics), 2005 )
  • Spike
    Tak tedy, poslední Moorův příspěvek do série TOP 10. Zatímco Smax byl Spin-off, toto je prequel. Ačkoli kresby se znovu ujal Gene Ha, stejně jako v případě Smaxe je toto čtenářský zážitek značně odlišný.
    V první řadě, je to retro. Ač alternativní realita, poválečná doba jest vyobrazena vskutku autenticky (jak jen čtenář, jež logicky neměl možnost ono období zažít ani není velkým učencem historie, má odvahu posoudit). Tomu napomáhá i kresba, jež je nádherně detailní, ale místo moderního, současného koloringu (známého z původního TOP 10) je vyvedena v retro barvách a nádechu, takřka připomínajícím Alexe Rosse. Už z vizuálu sálá nostalgie, a kdo si na ni potrpí a do toho má v lásce tuto sérii, nemůže být touto hořkosladkou atmosférou nikterak zklamán. Pravda, není tu na pozadí až tolik detailů jako v původní sérii, ale to je čistě tím že celé město Neopolis je teprve v zárodku výstavby a svého budoucího rozmachu, tedy je logické že na pozadí se to tolika odkazy a detaily nehemží. Přesto, kresba Gene Ha z originální série je mi pořád nejbližší, ale to jest čistě subjektivní preference. Faktem budiž že vizuál je krásný, a tečka.
    Co se příběhu týká, je neméně zajímavý, postavy i prostředí jsou načrtnuty vskutku dobře, žel u náčrtu zůstávají. Jsou tu postavy co vás zajímají, pravidla a mytologie tohoto rodícího se světa čtenáře zajímají neméně, to by však kniha musela být minimálně dvojnásobného rozsahu, aby všechna témata stačila podat a rozpracovat jak si zaslouží. Ač převažují dojmy pozitivní, musím - nerad - přiznat, že nevyužitého potenciálu je tu spousta. Poslední kapitola je moc narychlo a zjednodušeně spíchnutá, a žel tento pocit neukončení či odbytí (záleží kterou dějovou linku máme zrovna na mysli) se promítá i do celkového hodnocení, být to delší, verdikt je mnohem vyšší.
    I když nemohu říct že bych tato témata vyhledával, ona propíraná homosexualita hlavní postavy a její objevování vlastní identity mě tu nijak nerušilo, pokud Moore není tak extrémní a explicitní jako v jiných svých dílech, dokazuje že i kontroverzní téma zvládá podat citlivě, aby ani heterosexuální čtenář neobracel oči v sloup, co že to zase čte. Jediný problém zde mám s Wulfem, který rozhodně nevypadá na pětadvacet let, přičemž jeho knír a'la herec z německého pornofilmu tomu vskutku nepomáhá. Takže ačkoli Steve a Wulf od sebe jsou nějakých 9 let, když je spolu vidíte na obrázku, jejich vztah (nechtěně?) nabývá pedofilního nádechu.
    Poznámka k vydání - práce BB Artu je sice na standartně vysoké úrovni (pevná vazba, papír, přebal, překlad, záložka) přesto mě lehce - ne zrovna příjemně - překvapilo že je kniha stejně drahá jako první TOP 10, ač rozsahem poloviční. Druhá kniha byla tenčí a podle toho se přizpůsobil i cena, tak proč ne u Smaxe ani tady?
    Rozloučení se sérií je tak sice nádherně nostalgické, s nosnými tématy, postavami i atmosférou a krásně nakreslené, ale moc narychlo utnuté. Přesto jako tečka za TOP 10 vyvedené. 7,5/10
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš28.2.2019 18:40Top 10: Devětačtyřicátníci
    Moderní Moore už jde trochu mimo mě. Top 10 série úplně. Nikdy mě to nijak zvlášť nezaujalo do doby, než jsem darem dostal tento komiks. Věděl jsem už při prohlédnutí obálky, že se jedná o Top 10 universe, ale začetl jsem se stejně. Pořád nemám zájem jít do Top 10, ale tenhle komiks mi sedl. Kresba nádherná, jako Ross a jemu podobní, co strana to umělecké dílo. Krásně posazené do poválečného alternativního období k tomu a máme velmi zajímavé počtení. Spousta odkazů na Golden Age se nezapře, ale v době jsem neměl až takový přehled a daleko víc jsem si to spojoval s filmem Svět zítřka. I dnes po letech a po seznámení se s Golden Age superhrdiny, to na mě působí velmi dobře. Originální příběh s velmi originálním pojetím. Spousta zajímavých postřehů a prvků. Líbí se mi, že Moore znázornil to, co je každé době vlastní, viz ta homosexualita. Každá etapa v dějinách má snad tuto kapitolu, ale lidi dělali jako by nebyla a snažili se veškeré zmínky na ní vymazat. tady to je bílém talíři i s podnosem, ale nenásilně a neúčelově. Prostě každá doba má své a v každé době se dějí věci, na které by člověk raději zapomněl, to ale neznamená, že se nestali. Moore na tohle poukazuje. Spousta příběhu s tématikou po 2. světové válce řeší konspirace a protivládní spiknutí. Jak zapadnout do společnosti. Poválečné vyrovnání. Kostlivci ve skříni, převlečení kabátů a stejná válka, ale s jinými protihráči. To vše zde najdete. Tak, jak je to u Marvelu a DC běžné (viz JSA: The Golden Age), tak to samé platí pro ročník '49 + umělecká přidaná hodnota typu Gene Ha a Alan Moore. Vřele doporučuji.
  • S4TW
    Je to k neuvěření, ale jak mě nebavila TOP 10, tak moc mě bavila tahle kniha. Nedokážu si to moc vysvětlit, jestli je to změnou doby zasazení, mým daným rozpoložením, lepšími charaktery či vážnější notou. Asi to bude kombinace všeho, ale tuhle knihu jsem si užil maximálně. Už doba, pár let po válce, je nesmírně chytlavé období, rozpuk, technologický pokrok, lidé začali být pozitivnější, prostě ideální zasazení. Do toho je tahle knížka daleko vážnější, ač se pořád jedná o lehkou parodii, tak tentokrát je téma více vážné, odráží sociologické problémy, postavy jsou mnohem uvěřitelnější, skvěle napsané, chytlavé. Příběh se opravdu povedl, pořád je to dost absurdní, ale zároveň to není vůbec hloupé, neboť vše má paralelu ke skutečnému světu. A navíc je to úplně úžasně nakreslené, tohle mi dost připomínalo mého oblíbence Alexe Rosse a nic není lepší, než tento styl kresby, Gena Ha si musím dát do hledáčku. Jedinou velkou škodou je, že to je až moc krátké, tyhle čtyři sešity utekly hrozně rychle, ač jsou dost ukecané, děje se tu toho poměrně dost a poslední sešit byl díky tomu trochu rychleji splácaný, než si zasloužil. Trochu násilnější mi přišlo řešení homosexuální orientace hlavního hrdiny, tak nějak mi to nevyznělo přirozeně, spíš aby tam bylo něco šokujícího navíc, ale to je jen malá kaňka v příběhu. Nicméně díky této knize u mě celý svět kolem TOP 10 hrozně stoupl.
  • Fry
    Fry admin5.3.2017 19:33Top 10: Devětačtyřicátníci
    Top 10: Devětačtyřicátníci - Předkračování slavné Top 10 s ještě krásnější kresbou ... V době, kdy jsem se začetl poprvé do téhle série byli už "Devětačtyřicátníci" dávno vyprodaní a nebýt toho, že mě původní série opravdu zaujala, nikdy bych se k této knize ani nedostal, což by byla opravdu velká škoda. Nádherné prostředí nově vybudovaného Neopolis je v tomto příběhu snad ještě hezčí, postavy ještě uvěřitelnější a celkové propojení s původní sérií vám ještě více zpříjemní tento exkurz do poválečného období z roku 1949 ... Za mě 5*!
  • sedw
    Já jsem byl naprosto unešen. Moore nám naservíroval velmi civilní příběh, který však byl, i přes zasazení do světa nadlidí, naprosto uvěřitelný a klidně by se takto mohl odehrát. Příběh měl atmosféru, hlavní postavy mi (i přes krátkost komiksu) přirostly k srdci a způsob, jakým způsobem je Moore na tak krátkém prostoru dokázal vystihnout je neuvěřitelný. Vše pak doplňuje z mého pohledu dokonale atmosférická kresba, díky které se podařilo navodit atmosféru právě budovaného města a přenesl jsem se do 40. let (ač jsem je nezažil). Za mě jasných 5*, jediné, co bych vytkl je, že to skončilo, chtěl bych víc!
  • jirin
    Slabší dvě hvězdičky. Komiks, kde jasně vítězí forma nad obsahem. Kresba je opravdu povedená a takhle nějak si představuji tu dobu, ty barvy apod. Ale děj, který ej pro mě důležitější tu v podstatě ani není. Po asi týdnu od přečtení nevím, o čem to pomalu ani bylo. Prázdné, ploché, nevtáhlo... Stejně tak musím mít výtku k sexuálním a i homo scénám, nic pro mě. Původní TOP 10 - i když asi i tam byly některé prasárny, co nemám rád - měl nějaký nápad, skvělé fantasy postavy, tady nic, co by stálo za zapamatování...
  • luky.kuky10
    luky.kuky101.9.2015 23:10Top 10: Devětačtyřicátníci
    Nejprve bych rad doporucil, aby jste nezacinali serii cist timto comicsem. Ale tento comics precetli az po prvnim a druhem dile Top 10. Co se devetactyricatniku tyce, mohlo by to byt cele delsi. Ale i presto je to velmi kvalitni dilo. Skvela kresba ktera mi k pribehu sedla moc dobre. Ja byl spolojen a ted se pustim uz jen do knihy Smax:-)
    Toto je opravdu moc fajn serie!
  • mrkirby
    mrkirby29.4.2014 20:13Top 10: Devětačtyřicátníci
    Po téměř dokonalé Top Desítce jsou Devětačtyřicátníci lehkým zklamáním. Ale i tak se podařilo na tak malém prostoru mnoho. A jak krásně to vypadá!
  • kaylin
    kaylin19.9.2013 09:16Top 10: Devětačtyřicátníci
    Gene Ha dal komiksu krásný retro styl, hodně ubral na barvách. I když to je zásluha Arta Lyona, kresba je méně detailní než v případě "Top 10", ale hlavně mají všichni takové svršky, které prostě správně navozují atmosféru konce 40. let, i když je to ve světě, který se od toho našeho dost liší. Gene Ha a Alan Moore vytvořili svět, který je soběstačný a představuje nám základy města, v kterém se odehrávají příběhy "Top 10: Kniha 1" a "Top 10: Kniha 2". Více: http://www.comics-blog.cz/2013/09/288-top-10-devetactyricatnici-70.html
  • Kapis
    Kapis mecenáš31.5.2013 08:03Top 10: Devětačtyřicátníci
    Je to krátké a slabší než základní dlouhá řada, ale pořád je to nadrprůměr. Kresba kolorovaná jako na starých fotografiích a spousta detailků a monumentálnosti - to se GH povedlo, dává to knize přesně tu správnou atmosféru. Je to ale fakt až moc krátké, slušela by tomu aspoň dvojnásobná délka, kdy by se příběhy trochu více rozjely. Ale je to příjemná jednohubka k dokreslení vzniku Neopolis, škoda, že na TOP10 Moore nemakal delší dobu, potenciálu k zajímavým zápletkám tu je nepočítaně.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš2.12.2011 19:39Top 10: Devětačtyřicátníci
    Dobré počteníčko, ale oproti ostatním top 10 to pro mě bylo málo promakané. Málo postav které si mohl člověk vychutnat a taky stránkově užší. Trošku sem z toho měl pocit, že Moore nestíhal, ale už to chtěl mít hotový. Ale přesto dobrej komiks...
    PS: vážně by mě zajímalo proč sem kolem dvaceti Moora nemusel. Asi jsem chtěl bejt "hater" .o))
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš1.11.2011 00:06Top 10: Devětačtyřicátníci
    Příjemná jednohubka.
  • Azalin
    Azalin mecenáš20.9.2010 14:27Top 10: Devětačtyřicátníci
    Po geniálním Top Tenu je tohle dost krutý pád na zem. Ale všechno už tu bylo napsáno těmi, co hodnotí podobně jako já.
  • Woffce
    Woffce16.8.2010 13:29Top 10: Devětačtyřicátníci
    Budu asi za podivína, ale mě atmosféra "Devětačtyřicátníků" - a ano, především díky excelentní kresbě - dostala o něco víc než původní "topdesítka". Snad je to tím, že mi příběh mi přijde jaksi sevřenější, bez toho, abych lovil souvislosti a věčně se v ulicích Neopole ptal na cestu... :---) A možná ani né podivín - já mám zkrátka jen Mistra raději "Zpeklaidního" či "Greyshirtujícího"...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš6.5.2010 13:04Top 10: Devětačtyřicátníci
    Gene Ha se urval z řetězu a Alan Moore opět nezklamal s detailní a několikavrstvou strukturou vyprávění. Málokdo se v komiksu odváží na tak malém prostoru vykreslit charaktery do hloubky tak, jako to dělá Moore. Chci být superhrdina a chci žít v Neopolisu.

    pozn.: Bůůůůhůůů, je to drahé a vydavatel mě nemá rád a chce mě oloupit. Hele, tak buď komiksy čtu (kupuji) nebo nečtu (nekupuji). Už nejsme děti, ne?
  • hypermlok
    hypermlok16.12.2009 12:57Top 10: Devětačtyřicátníci
    U tohoto komiksu musím souhlasit s většinou názorů, co jsou zde. Kresba mě dost dostala. Precizní se spoustou detailů a retro nádechem, který se k příběhu z roku 1949 hodí. Děj byl slabší a v podstatě mi to připadalo, jako dva, tři díly nějakého nekonečného televizního seriálu.
  • mikki.maser
    mikki.maser13.11.2009 19:10Top 10: Devětačtyřicátníci
    viz Smax
  • brkowycz
    brkowycz17.8.2009 12:28Top 10: Devětačtyřicátníci
    Hodnocení je hnaný nahoru spíš kresbou, která naprosto a dokonale sedí, myslím že dobře to vyjádřil kolega Xeelee o kousek níže a nebudu se k ní moc vracet.
    Zato příběh je dost plytkej, ne vyloženě špatnej, ale příliš krátkej na to, abychom něco mohli začít brát vážně nebo aby něco dostalo dost velkej prostor na to, aby se to zdálo jako záhada nebo problém. Není zde místo ani o nějakou rozmáchlejší závěrečnou scénu, která by se dala nazvat vyvrcholením. Spíš mi to přišlo jako Neopolis po válce v začátcích, očima veteránů sledujeme pár dní běh města a pak krrrcht a konec.
  • Xeelee
    Má první kniha ze série Top 10 a řekl bych, že asi i poslední. Mooreův příběh je šitej horkou jehlou. Je předvídatelnej a občas zazáří na kratším prostoru, ale většinou jsou zápletky dost nedotažený. Taky je tam pár scén, kterejma se snaží Moore posunout děj, ale který jsem mu vůbec nežral. Za všechny zmíním scénu, kdy upír Frankovi pěstí(!) urazí část krytu hlavy. Nejhorší ale je, že jsou Devětačtyřicátníci tak krátcí a příběh se na tak malém prostoru nepodařilo pořádně rozjet.

    Tak vysoký hodnocení dávám hlavně kvůli vynikající kresbě. Je to něco na způsob šedesátkovýho retra říznutýho futuristickými představami lidí z té doby, ale místo všeobecnýho optimizmu je to hozený do ponurýho realistickýho poválečnýho kabátku. O tom už tu psal DEmnoG. Jde o všechny ty roboty, architekturu, design aut, létajících dopravních prostředků hrdinů a v paměti mi utkvělo rádio, který vypadá jak hlava 3CPO. Prostě typický šedesátky. A do toho lítaj dvouplošníky a klasický vrtulový stíhačky. Jen Jetlad má tryskovou Černou krásku, aby mohl bejt válečnej hrdina a miláček davů. V kresbě je kromě spousty dechberoucích propracovanejch detailů i spousta více či méně skrytejch odkazů. Moc se mi líbil například smutnej klaun v klobouku a s doutníkem u registrace občanů. Je to jinak veselá postavička z Malého Nema, z jednoho z prvních stripů z dřevních časů komiksu (1905 Winsor McCay, N.Y. Herald).
  • satupeka
    satupeka28.11.2007 13:25Top 10: Devětačtyřicátníci
    Líbila se mi atmosféra a naladění zvláštního světa, ve kterém se Devětačtyřicátníci odehrávají, oboje podtrženo odpovídajícím výtvarným pojetím. Moore vymyslel originální výchozí situaci a originální prostředí, ale nedokázal ji úplně uspokojivě vytěžit. Příběh je slabý a nevyvážený, zvláště ke konci, charaktery a jejich vztahy poněkud odbyté (i když na začátku to vypadá slibně).
  • Wiruss
    Wiruss8.10.2007 20:08Top 10: Devětačtyřicátníci
    Jak říkají ostatní oproti původní sérii je to scénáristicky horší, ale zase to vynahrazuje kvalitní kresba, škoda, že to není delší a více rozjeté osobně mi vadilo malé rozjetí vztahů a na BB ark vyšší cena na to kolik to má stran...
  • vasek
    Nic nového pod sluncem, ve srovnání s TOP10 spíš podprůměrka. Příběh až nějak moc nezaujme, výtvarno se nese ve velmi zajímavým duchu propagandistickýho realismu.
  • andre
    andre mecenáš1.3.2007 07:22Top 10: Devětačtyřicátníci
    No Moora mi to připadá moc přímočarý. Dějou se samé věci, které člověk od prvního momentu očekává. K plno věcem mi tam chyběla ta "štáva" okolo. Přirovnal bych to k rýži. Člověk se poměrně kvalitně nají, ale že by ho to nadcholo a mohl se rochňat blahem s plnym pupíkem, tak to teda ne.
  • Ogre
    tak moora uz vazne nemusim :-)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.1.2007 23:41Top 10: Devětačtyřicátníci
    A nez me nekdo rozsape za neznalost, tak misto "okynka" samozrejme ma byt "panel". Pardooon, pardooon, comicsovy boze:)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.1.2007 21:41Top 10: Devětačtyřicátníci
    Dobra, na puvodni Top 10 tenhle dil nema. Preci jen je hubenejsi, byl psan rovnou jako knizka (tedy zadny sesitky), Moore rozjede nekolik pribehovych niti, ktere v pekne rychlim kvapiku svaze v grandioznim finale... aby to stalo jooo za to, chybi tam sem tam najak ta okrajova vycpavka, aby ctenar nebyl tazen za vlasy ke konci bez sance se nekde oddychnout. Co se ovsem povedlo nad ocekavani dobre je opet vytvarna stranka veci, kde cely comics je v nadhernem retro stylu a u me boduje at uz architektura, tak desing auticek, reklam, postavicek v pozadi a dalsi milion drobnosti, se kterymi si nekdo dal praci. Kocham se kazdym okynkem a tyhle detaily mne berou. Cily davam slusnych 80%, ackoliv od Moora jsem cekal, stejne jako u Smaxe vice, ale Gene Ha Top10 vytahnul o tridu vys:).
  • chru
    Těšil jsem se na Top10 a těšil jsem i na Devětatřicatníky a mě to vůbec nezklamalo ba naopak.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade21.12.2006 19:55Top 10: Devětačtyřicátníci
    Celkem příjemné čtení, ale na základní Top 10 to prostě nemá. MdS
  • vifi
    Cekkove slabsi nez predchozi dva booky. Pribeh mne i trosku zklamal (hlavne cast se strojem casu). Kresba lepsi (ale na kresbe nelpim). Rozhodne jsou zajimave odkazy a podobnosti s nekterymi tematy z "prvnich dvou top tenu" a urcite jsem nezachytil vsehny odkazy ukryte v obrazcih (nejlepsi jsou zvirata Farma zvirat). Nezacinejte serii Top Ten timhle dilem.
  • willis
    willis14.12.2006 09:54Top 10: Devětačtyřicátníci
    Co zaujme na první pohled je kresba, která se od původní série posunula k větší fotorealističnosti. Barvy jsou laděny tak, aby daly příběhu nádech retra, takže se komiks svou barevností podobá filmu Svět zítřka. Neřekl bych, že příběh je horší, kvalitou nebo vyzněním není moc odlišný od původních dílů, ale chtělo by to přidat ještě alespoň jeden sešit, protože je to opravdu ukončený nějak moc narychlo. Ale v tomhle světě je asi ještě dost příběhů a jsem si jistý (nebo aspoň doufám), že Moore v Top 10 neřekl poslední slovo.
  • krvinka56
    krvinka567.12.2006 08:53Top 10: Devětačtyřicátníci
    Tak máme tu další Top 10 který se kresebně drží perfektně to je jeho hlavní plus.Řekl bych že je to nakresleno ještě lépe než předchozí díly.Ale má bohužel několik vad na kráse.Tou je dle mého dost narychlo spíchnutý scénář který se s předešlým top10 nemůže rovnat.Dalo se určitě udělat víc.Seznámení s postavama zabere taky dost času.Barevnost spíše šedivost mi zde přišla dost zbytečná na úkor kresby.Některé detaily nejsou moc dobře vydět.A počet stran je o dost nižší než u předchozích top10 a za stejnou cenu no to taky není moc dobré.Když to srovnám s předchozími díly je to dost slabota.Mněl dobrej nápad ukázat vznik Neopole ale sem toho názoru že to mohlo být lepší.Číst toto jako první tak bych si nejspíše další díly asi nekoupil.Zábavnost prvních dílu se nekoná a skryté forky taky zde nejsou.Ale perfektně to navozuje atmosféru a vykresluje postavy které se vracejí z války do nového mněsta a tak je to zajímavé ale ne tak jako asi mnělo.Já osobně sem byl trochu sklamán čekal sem od toho víc ale místy sem se bavil to zas jo.
  • mára
    mára mecenáš6.12.2006 21:43Top 10: Devětačtyřicátníci
    ono to neni horsi, nez predchozi topteny, blby je, ze to neni lepsi - coz je uplne nejhorsi. kdyby to bylo asi 2x delsi, slo by se do toho dostat. tady se do toho jen tak tak dostanete a bum. konec.
  • erik
    Typicky Moore. Originalita ziadna (typicke Moorovske tematiky su opat pritomne, napr. sexualne variacie na temu homo-, nekro- a pod.). Skoda, ze sa mi pribeh zda trosku rychlo ukonceny. Zaciatok a stanovenie sceny je fajn, ale potom sa to az prirychlo zakonci, takze mnoho postav je tam len preto, aby boli okolo dvoch hlavnych protagonistov. Skoda. Zda sa, akoby sa Moore len tak v jedno nudne popoludnie rozhodol zbuchat nejake to Top Ten. Aj v USA to tusim vyslo ako jeden book, to asi tiez o niecom svedci. Ale stale je to dobry Moore. Pozitivom cislo jedna je malba. Gene Ha rulez, skoda, ze takto nemaloval aj povodne top ten. Veľke plus!
29532052
Četl/a (116)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, Alfred, Alikkk, Balů103, bananzluty, Bedou, ben_bella, bierce, binnmode, Blacksad, buscheer, calvin10, Cemino, ComicBookGuy, Const.ex, cybern, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Django, Doctorow, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, filosh, flipflop, Fox01, Fry, Georgíno J., Giskard, guseppe, Houbař, house192, hypermlok, invape, Izmir Čupr, J.Connor, Jabba, James, jankie, Jestrab2, Jimbeam90, jiskra, John Wick, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, Khagrael, Killingjoke, kinak, Kocour, koudy, kubosos, Lachvos, Librarian, Light, Lobok257, Lojza, luky.kuky10, Matthew, mozzu, Mr.Plysh, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Onkel 1928, Paldini, pavlosson, pbabinec, pearlxjam, pechna, Petr, Philologus, radimisko, RadimNemec, raenius, raimi, RaptoR, Raul, robert.hladil, rockyt, RudyRod, S4TW, Schirru, sedw, seneke, Sir_Pete, snuk, Spacecore, Spike, start05, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vrazdinek, VXP, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(316)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Alfi, Alfred, Alikkk, amazing_k, Askalon, Avian, Azalin, Azbest, AZTeck, BadBoy, Balů103, bananzluty, barthez, bboorreekk, beanek, Bedou, Benji, ben_bella, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, Blair, bobo666_2005, Braindead, brkowycz, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, c.tucker, calvin10, calviti, Cassidy, Cemino, choze, ComicBookGuy, Const.ex, Corvus, CP, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, DAN478, DanQ, davidek, Davidos402, DAxik, Deckard, DEmnoG, DevCageR, disclose, discovery, Django, Doctorow, domo9321, doophy, Doppelganger, Dov, Draco nobilis, DracoAn, Drbo Jebo, dre, Dr_Bilo, dvoracekpetr1, eliera, emanek, erik, farb, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, filosh, firesnake, flipflop, Flowtek, Fréza, Frizer, Fry, fusnix, Georgíno J., gongon44, goodspeed, grinder, guseppe, Hamichal, hanocri, hawkzn, haxxor, Hebled, hedgehog, hellw10, Henry108, herbert, HevyEli, Holmwood, holubdema, horaczhlinska, Houbař, house192, hugosnowden, Hulik, Hurvy, hypermlok, Iggy Pop, ikshorm, illy, imro, Infarkt, invape, isildur heir, J.Connor, J.T.honza, Jabba, jakouback, James, jankie, Jestrab2, jett, Jimbeam90, jirin, jiskra, John Wick, Josh, Joshua_T, Kabukiman, Kačer Donald, kallenved, Kaluž, Kapis, Kareru, kaylin, Kazumaki, KdG, keplik, keyko, kinak, KINIMODUS, Kjon, Kocour, koniklec, kronoss, krvinka56, krypto, kubosos, kucik, Lachvos, Leland, Lenny, Light, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, Longin, Lucifer, luky.kuky10, maara, macomix, mainman, Mankin, markic, Markyz de Sade, Martin Buchal, Marvin, Masinfira, massilia, Matej-29, matohan, matrosh, Matthew, Mauzr, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, MIKER65, mikina, mikki.maser, Miriyak, Mistak, Mitak, moiqpiom, Mokonen, monty.cl, moris.cz, Moyek, mozzu, MP, Mr.Plysh, mrkirby, muflon, namdnas, NecRoman, nester, Netorack, Neutrino, Nexis, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, nx, o2t2, Odal , OldaB, oleav, Olesh, Ondraseeek, Onkel 1928, pacient, Paldini, Papa Wu, paulhunter, pavel, pavlosson, pearlxjam, pechna, pennywise, Pepares, Petr, Philologus, piemaker, pk123x, planika, Poseidon1978, PP, q, radimisko, RadimNemec, Radiomir, raenius, raimi, RainDamage, RaptoR, razielus, Redlum, renhoek, Ricarderon, rockyt, RudyRod, Saiffer, saja, Saran, sawtooth, Schirru, Šedo, sedw, seezeethree, seneke, shyANDROID, Sir_Pete, Skot, sleepless, songoku, SpiderJerusalem, Spike, stanleystar, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, Toe, Tombal, Tomek, Tommy Monaghan, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, VasaX, vasek, Velkej šéf, vidocq, Viking, Vítek, Vlcacka, Vojtěch 393, VojTEKK, vrazdinek, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, xai, Xeelee, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd, Zod
Chce (13)
delsemela, husakpetr93, Mamut12, maravenger, Marthy76, Maty48, Mikei, padre_negro, Radkos, Samurai-Jack, Slaine, snuk, Tyfus
Shání (3)
GeorgeeW, maravenger, snuk
Nabízí (4)
adam.ra, Faxim, jakouback, lord Vetinari