Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Před mocnostmi Hollywoodu, satanistickými kulty a děsivými 16mm filmy ze sbírek bohatých deviantů se Josephine v Los Angeles sedmdesátých let jen tak neschová. Zvlášť když narazí na začínajícího herce a jeho postřelenou přítelkyni. To se pak rozpoutá učiněné peklo, jehož následky se projeví i v naší současnosti, kde Nicolas Lash zvolna přichází o rozum. Okouzlení přerostlo v posedlost, a tak se pokouší nestárnoucí Josephine najít a odhalit její tajemství… za každou cenu.

FATALE je mistrovským spojením noiru a hororu, které vás provede po temné cestě skrz odvrácenou stranu moderních amerických dějin.

Obsahuje sešity série Fatale #6-10

Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Barvy
Dave Stewart
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
detektivka, horor
ISBN/ISSN
978-80-7595-068-0 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
432 g
Stran
136
Cena
399 Kč
Originál
Fatale #02: The Devil's Business (Image Comics, 2013)
  • Kapis
    Kapis mecenáš23.10.2023 08:43Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Fantastická záležitost, dokonale promyšlená, skvěle napsaná, nakreslená i kolorovaná. Jestli jsem u prvního dílu psal, že Phillips nedosahuje Rissových kvalit, tak to beru zpět, kreslí oba fantasticky a k takovému temnému mysterióznímu démonickému thriller-horroru sedí Phillipsova kresba asi i lépe. Je otázkou, jak by to vypadalo, kdyby Risso dostal temnější barvy.

    Když si člověk představí hollywoodský večírek, tak už ta představa sama o sobě je dost děsivá, ale Brubaker vytáčí napětí do nadkritických otáček a i ta hrůza, místy se už ani neplížící, je doslova hmatatelná. Atmosféra je až dusivá, tento díl není tak zamotaný, plyne svižněji a nutí nebohého čtenáře hltat další a další úžasně kreslené strany. A i ta vazba, o níž jsem měl na první pohled strach, vypadá, že cosi vydrží. Složí se nám tu pár dalších střípků z životů Josephine i jejího démonického pronásledovatele. Je to tak hutné čtení, které mě tak absolutně baví, že sice čtu už čtvrtý díl, ale dokonale si vybavuju vše z tohoto dílu. Začíná se z Fatale stávat má srdeční záležitost, zdá se.
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš3.3.2023 15:23Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Po veľmi dobrom rozjazde v podobe jednotky sa v dvojke koná predsa len jemné schladenie a pomerne razantné spomalenie. Tentokrát príbehu chýba výraznejšia atmosféra aj drajv, hoc teoreticky nič nie je atmosférickejšie, než Hollywood 70. rokov, kedy niektorí ľudia boli schopní všetkého, aj spojiť sa s bohom, otázne však je, s akým. Samozrejme sa nad oblasťou stále vznáša brutálny odkaz „rodiny“ choromyseľného psychopata Charlesa Mansona. Kresba a farby sú bez debaty (detská nočná mora), ale scenár proste nudí. Hoc, ako Brubakera poznám, neskôr sa ukáže, že to možno istým spôsobom bola dôležitá časť, bez ktorej sa zvyšok príbehu nezaobíde. Viete ako sa hovorí: niekedy je cesta dôležitejšia, ako samotný cieľ resp. občas musíte spomaliť, aby ste sa do cieľa svojej cesty vôbec dostali. Tak toto je zrejme ten prípad. Každopádne tu a teraz to ale JE určite stagnácia, ktorú príbeh možno potreboval, aby neskôr mohol dupnúť na plyn, ale proste to nie je tak úplne ono. Po druhom čítaní (každý komiks čítam dva razy) sa to zlepšilo, no na štvrtú hviezdu to napriek tomu stále nemalo; naopak: utvrdil som sa v tom, že tri tentokrát budú bohato stačiť. Občas akoby ťažšie zrozumiteľné prechody medzi kapitolami.
  • tom173
    Já se s Brubakerem dlouhodobě míjím. Tam kde mi první díl ještě přišel zajímavý, tady jsem se chvílemi nudil a temné rozervané postavy píchající si heroin ve špinavých hotelech jsou prostě k smíchu. Nechápejte mě špatně, přečíst se to dá, ale já prostě nejsem na noir, který mi přijde jako směs největších klišé co se dá v komiksu najít. Nějakou kvalitu to vzhledem ke zdejšímu hodnocení ale asi má.
  • Palebras
    Palebras30.11.2021 20:24Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Ze San Francisca se v druhém díle Brubakerovy série Fatale přesouváme do Los Angeles o dvacet let později a opět se jedná o skvělou noirovou jízdu. Hollywoodská smetánka, sekty, vraždy, večírky, drogy a všudypřítomné stvůry opět dokonale rezonují na stránkách tohohle majstrštyku a velice pomalu dostáváme pouze letmý náhled za oponu všech zvěrstev, který je však tak krátký a letmý, že ve finále zavíráme Ďábelskou záležitost s pocitem mírné neukojenosti, protože tahle série je prostě tak dobrá, že čtenář nutně potřebuje odpovědi, které jsou v tomto případě silně nedostatkovým zbožím. I když je druhý díl ve všech ohledech velice podobný svému předchůdci, přeci jen se mi zdál ještě o kousek lepší. Značnou zásluhu na tom všem má opět Phillipsovo vykreslení Los Angeles, které opět hýří detaily a vy opět máte pocit, že jste ve středu dění. Nádhera. V Ďábelské záležitosti Brubaker s Phillipsem jasně dokazují, že mají tuhle sérii pevně v chapadlech a rozhodně nebudou utahující se smyčku povolovat. A to je jedině dobře!
  • louza
    Druhá kniha Fatale se mírně odklání od Nicholassovy příběhové linie ze současnosti, která tu tvoří jen krátký, ale důležitý příběhový rámec a soustředí se na Josefinino pronásledování v minulosti. Konkrétně je děj zasazený do L.A a Hollywoodu 70. let a ukazuje trochu více sektářského pozadí i z života hlavní protagonistky a najde se i krásně zvládnuté propojení s Nickovou linií. Ještě skvělejší pokračování už tak skvělé první knihy. Brubaker svoji ságu zvládá mistrovsky na různých časových pískovištích.
  • Norri
    Norri mecenáš12.7.2021 00:51Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Nebudu opakovat jak je to boží. To jsem napsal u prvního dílu a pořád to platí. Jen jsem čekal, že se děj posune o trošku více. Ve skutečnosti se to podobá prvnímu dílu, jen se děj odehrává o 20 let později. V odhalování záhad se to neposunulo ani o píď. Má to ale úžasný spád, je to napínavé a zkrátka to baví.
  • sedw
    Druhý díl mě bavil více, než jednička. Na plný počet to ještě není, ale kdybych mohl, dal bych 4,5*. Zápletka je velmi napínavá a líbilo se mi o období a prostředí, do kterého je děj zasazen. Kresba opět sedla parádně.
  • faster86
    Opět kvalitní práce která má všechno co u Brubakera člověk čeká a chce. Nick Lash i když nemá Jo nablízku tak se uvrtává do sraček, a ti co jsou v jejím okolí jsou ve sračkách až po uši.
  • Spike
    Tak i druhý díl je výborný. Ale ani zde to ještě není na plný počet. Dějová linka v současnosti se sune dopředu pořád pozvolna, jelikož stejně jako minule má méně prostoru. To hlavní se zde odehrává opět v minulosti, ale v jiné dekádě, v jiném prostředí a s novými postavami. Takže jsme vlastně ve stejné výchozí pozici jako v díle prvním, opět se postupně se všemi seznamujeme a vlastně sledujeme další epizodu jen volně navazující na tu minulou. To je možná důvod, proč jsem se do toho opět nemohl úplně na 100% dostat. Nedozvíme se o moc víc o odkrytí záhad co nás zajímají, k postavám jaksi nemáme nějaký pevný vztah. Prostředí Hollywoodu 70.let, hlavní i vedlejší zápletky, kresba, všechno je na svém místě a je to skvělé. Jen jsem se pořád cítil jen jako pozorovatel, než že by se mi příběh opravdu dostal pod kůži a já ho prožíval. To už je asi dáno tou epizodickou koncepcí celé téhle série. A svým způsobem je to velmi chytré a mě se to tak líbí. Jen mě to díky tomu prostě tolik nevtáhne přímo do děje. Než si člověk znovu zvykne na všechny postavy, už je konec, a příště se zřejmě pojede zase odznova v jiném časovém období.... Možná zním trochu zmatečně, když tvrdím že komiks je vlastně vynikající ale plnou palbu mu přesto nedám... Chybí tam prostě to něco co by mě vtáhlo a odrovnalo. Jinak atmosféra opět temná a úžasná, některé výjevy správně drsné a brutální, a díky prostředí to má zase o něco jiný feeling než minule. A ženy Seana Phillipse jsou neskutečně krásné, jen si je zvětšit na plakát a vyvěsit...
    Takže závěrem opět pochvala a jsem zvědav na další díl. Třeba až všechny kousky skládačky zapadnou do sebe, Fatale mě naplno pohltí. Do té doby "jen" krásných 8/10
  • lukascus
    lukascus15.11.2019 20:08Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Dvojka rovněž úžasná, ikdyž malinko ztratila záhadnost a zejména fatálnost (jaký paradox, když ji má v názvu). Ale pořád hodnotím plnou pětkou.
  • Fry
    Fry admin11.4.2019 17:31Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Fatale #02: Ďábelská záležitost - Jak jsem u prvního dílu kritizoval chování hlavních protagonistů, tak tady budu naopak spíše chválit. Možná je to dáno změnou lokace, Hollywood sedmdesátých let je totiž plný naivních hvězdiček, jenž se za každou cenu chtějí stát slavnými, nebo jsem si už zvykl i na onen efekt, kterým Josephine působí na muže ve své blízkosti.
    V každém případě jsem s touto knihou naprosto spokojený, dostatečně jsem si užil onu beznaděj, v níž se postavy utápějí, jen ten konec mohl být lehce propracovanější ... Za mě 4*!
  • Olwen
    Kvalitní navázání na první knihu. Pomalu se přesouváme do současnosti. Na kresbě se mi nelíbilo jak na některých panelech jsou nakresleny záhyby oblečení. (Např. snídaně na terase s Jo)
  • karl173
    karl173 mecenáš27.11.2018 18:46Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Z tohoto dílu mám rozporuplné pocity. Po prvnímu dílu, který mi sedl ve všech směrech jsem se na druhý díl těšil až tak moc, že jsem možná právě kvůli tomu teď trochu zklamaný. Zpočátku mě zarazilo, že jsem do příběhu tak dlouho najížděl a přesto, že jsem první díl četl nedávno, tak jsem se trochu ztrácel. Nechal jsem tak čtení volný průběh a čekal kdy vše zase naskočí, a kdy se začnu opět bavit jako v prvním díle. Bohužel to se dostavilo až někdy v druhé polovině knihy, kdy veškeré zvraty a události začali dávat naprostý smysl a vše se navzájem proplétalo a příběh měl opět tu svojí osudovost. V tu chvíli jsem byl naprosto spokojený. Jenže pak mi došlo, že Brubaker si vlastně pro tenhle příběh nechal jen dvě postavy a zbytek si tak mohl vytvořit zase celé od znovu. A tak to vlastně může točit dál do nekonečna. A to je kámen úrazu. Po prvním díle jsem očekával jakýsi vývoj, který se ale moc nedostavil. Jen se posunul čas a vše jelo ve stejných kolejích s tím, že tentokrát bylo vše přímočařejší a méně tajemnější. V podstatě tato kniha je jen slabší kopií prvního dílu. A to mě mrzí, jelikož je to jinak stále moc dobré čtení. Jediné co se nezměnilo je kresba, ta je skvělá pořád. Zde tedy musím udělit jen 75%
  • mcleek
    Příjemné pokračování skvělého prvního dílu, tentokráte se i to zdálo dějově přehlednější a příběh byl rychlejší jízda, opět 90%.
  • flipflop
    Za mě nejlepší věc, co u nás vychází.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš1.11.2018 19:14Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Je to zajímavé a i tak to působí. Nicméně pořád to jaksi ne a ne kliknout. Zkrátka to pořád jaksi nechápu, oč tam jde a strašně se ztrácím. V prvním díle to bylo pro mě přehlednější, nebo mi to tak aspoň přišlo. Četl jsem to teď podruhé, kdežto díl druhý, teprve poprvé - možná to dělá hodně... Paradoxní je, že přitom dějově je dvojka víc přímočará, ale mě to jaksi rozptyluje to číst nebo chápat v nějaké kontinualitě. Navíc je ve dvojce méně tajemna hororu a spíš jedeme na vlně The Family ála Manson meets Movementariáni. Není to hloupý komiks a i když mi chybí to pověstné klik, aby to zacvaklo konečně, něco mě jaksi nutí vyčkávat a přemýšlet, jak to bude dál a jsem fakt nedočkavý. Takže jsem z toho perplex, ale jaksi mě to drží to číst a přemýšlet nad tím. Zajímavé. Brubaker asi zabodoval, opět. Sean Phillips je pořád skvělý a těším se na další neprobádané vody jeho kresby.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.10.2018 10:49Fatale #02: Ďábelská záležitost
    „Ti dva jsou jako Vincent a Jules, jako Alex a Chad, jako Asterix a Obelix... zkrátka prima dvojka slídilů, co řeší problém tvůj. Bez Eda Brubakera a Seana Phillipse by komiksové krimi nebylo tím, čím je dnes. Tedy fantastickou jízdou bez zbytečných mantinelů a bezpečnostních pásů.“

    Více zde: http://edblok.blogspot.cz/2015/11/fatale.html
  • rajot
    Oproti prvnímu dílu ubylo tý fantastiky (ta je spíš linkovaná jako jakejsi podkres kdesi v pozadí, chapadlovejch "HPL" hlav se prakticky nedočkáte) a přitlačilo se tam, kde to šlape Brubakerovi nejlíp - detektivní noir s napjatou atmosférou a osudem, kterej se s nikym zrovna nepárá. Po opětovnym přečtení prvního dílu, kterej na druhý přečtení hodnotím vejš než na to první, to začíná chytat ucelenější obrysy, hlavně ty časový etapy jsou osvěžující a celkově posuny v ději dodávaj chuť vědět, kam se to dostane dál. Přemejšlel jsem jestli nedat plnej počet, ale přeci jen beru v potaz eventualitu, že další díly to můžou ještě vystupňovat. Bohužel ale BBartu příliš nevěřím, že nám toto ještě dopřeje. A tak strašně rád bych se mejlil ...
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.10.2018 23:00Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Příběh je dobře odvyprávěný a dobře nakreslený. Problém je, že mě zase tak moc nebere. Zvláštní mix noiru a fantastiky.

    Celkový dojem: 60%
  • Doppelganger
    Doppelganger15.10.2018 14:54Fatale #02: Ďábelská záležitost
    stejně jako předchozí díl: příjemné čtení s hustou atmosférou, kterému však chybí takové to "něco", co by z toho v mých očích udělalo nezapomenutelné dílo.
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko14.10.2018 19:00Fatale #02: Ďábelská záležitost
    .. .. sexy atmoška L. A. Confidential, tenze Sunset Blvd., tematičnost 8mm v komplexním, vrstevnatém díle (!) vše co platilo u prvního, u druhého booku platí dvojnásob, zápletka je zamotanější, napětí houstne ..a je to tak dobře
  • rooty
    Fatale je, potažmo Brubakerovi věci obecně, jsou moje srdeční záležitost. Skvělá noir atmosféra, napínavý příběh a krásná žena v ústřední roli, co chtít více?
  • erik
    Brubaker ma nie a nie chytiť do osídiel. Nie, že by to bolo zlé, ale mne sú všetky jeho postavy buď nesympatické alebo sú otravné a neviem sa dočkať, až to schytajú. Fatale má atmosféru, ktorá zaujme, ale to je tak všetko.
  • cyboy
    cyboy mecenáš27.9.2018 15:50Fatale #02: Ďábelská záležitost
    Brubaker vali.
    Kdyz jde vydavat Sagu jednou za pul roku, neslo by to i s Fatale? Ta rocni periodicita je silena. Takhle budeme cekat jeste minimalne tri roky na dokonceni.
    90%
49426
Četl/a (149)
123peta, 2scha, andro_animal, anka, Anton Whatever, Ash Pointak, BadBoy, ben_bella, besikv, binnmode, Blockholm, Bonpar, Bronn, buscheer, calvin10, Caylen-Tor, cobe, Const.ex, cyboy, dajik, Darker, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, Destiny666, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Elfo.here, erik, farnhajt, faster86, fifas, Final, flipflop, flyboj, foudy, Fox01, Fr3d_K, Fry, fuerto_gepa, Garp, Géba, Georgíno J., Giskard, Glumal, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, HevyEli, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, James, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, Kaluž, Kapis, karl173, kaylin, KdG, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, Kiwi1902, kubosos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Librarian, Light, LookAss, Lord Baltimore, lukascus, Macek78, majer, malylada, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, massilia, Matthew, Matthew, MonsterGyre, mstefl, namdnas, NecRoman, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, Palebras, paulmuaddib, Pavel2222, pearlxjam, pechna, petrSF, Pizza Guy, Plechy, Poseidon1978, punisher, puolpm, RadimNemec, raenius, rajot, rooty, RudyRod, Saint of Killers, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, sedw, Sir_Pete, spagr, Spike, Stara.kryta, start05, t0mas, the.kasztan, tom173, trudoš, tukak, Ukko, Unerr, Valdaufinka, Velkej šéf, vranakx, Wasps, wolfgang, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(238)
123peta, 2scha, Abe, Agiru, Alfi, anka, Anton Whatever, Ash Pointak, Azbest, BadBoy, bboorreekk, besikv, binnmode, blackJag, Blockholm, bmc75, Bob, bourgeois, Bronn, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, davidek, Davidos402, Daw8ID, Deckard, delsemela, Denis, Destiny666, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, dvory, Elfo.here, Elnie, erik, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, flipflop, Fox01, Fr3d_K, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Géba, Georgíno J., Glumal, Golem, gumidekmedvidek, guseppe, hahahoho, Hanussen, Hawwwran, hellblazer, hellw10, herbert, herrman, HevyEli, Honzin, Horstik, hyba1991, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, Jabba, Jak, jakub186, James, Jáňa, japes, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jirkapenzes, jiskra, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kapis, karl173, KdG, Keno, Killingjoke, kinak, KINIMODUS, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, koudak89, Kouzelnik7, krupan, kubosos, kucik, lacoste, Librarian, lifi, Light, listr, LookAss, Lord Baltimore, Loxin, LuckyLjuk, lukascus, maara, Macek78, majer, Malachias, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, markic, Marvin, Matthew, Matthew, max brod, mcleek, merhyx, mgeralt, Mikei, mirec, misa, Mitak, moiqpiom, monocyt, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, Mrlah, mstefl, NecRoman, Neuro, Nightmare, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Paldini, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, perak, perper, petrSF, Plechy, porculan, Poseidon1978, punisher, puolpm, RadimNemec, raenius, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, rockyt, rooty, RudyRod, Rumburaq, Saint of Killers, sala, Scaleo1, schefik, Schirru, Schramm, SHORTY, Sidi Santini, Sir_Pete, skepsi, Skot, songoku, spagr, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, Stlucius, suricattaontheway, t0mas, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, Tialster, TIM.biker, timek, tom173, Tomas024, Tomasino79, tomned, Traum, trudoš, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vranakx, VskPrzk, Wasps, willis, Wiw, wolfgang, xai, xintax, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (25)
Askalon, barthez, BreakingAway, ComicBookGuy, Corvus, cybern, Davispear , DKoscik, Fida, Himlik, illy, Infarkt, malejmates, Maty48, Mighty_Morphine, mywiel, nx, Premek, psramek, Rowan, royan, Saran, skepsi, sleepless, Tiba
Shání (3)
Al0f0k, Corvus, mineralk
Nabízí (3)
bourgeois, japes, Librarian