Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Mistrovská sága Neila Gaimana se řítí do finále - v masivní, více než třistapadesátistránkové knize! Bohové i démoni se střetávají v posledním klání a hraje se o všechno. Do světa smrtelníků vstupují mýtické bytosti a bezohledně jimi manipulují, jen aby dosáhly svých cílů. A nad osudem vládce snů se stahují mraky. Každý čin má své následky... A v dobré víře vykonané skutky přinášejí nezastavitelnou tragédii.

Obsahuje sešity série The Sandman #57-69 (březen 1994 - červenec 1995) a Vertigo Jam #1
Identický dotisk v listopadu 2021


Scénář
Neil Gaiman
Art
Richard Case, Glyn Dillon, Marc Hempel, Teddy Kristiansen, Kevin Nowlan, Charles Vess
Ink
D'Israeli, Richard Case, Marc Hempel, Kevin Nowlan, Dean Ormston, Charles Vess
Barvy
Android Images, Daniel Vozzo
Obálka
David McKean (Dave McKean)
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-065-1 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
916 g
Stran
352
Cena
789 Kč
Originál
The Sandman #09: The Kindly Ones (Vertigo (DC Comics), 1996)
  • Norri
    Norri mecenáš19.2.2022 18:29Sandman #09: Blahovolné
    Musím říct, že nejsem ze Sandmana tak moc odvařený, jako autoři jeho předmluv. Samozřejmě, Niela Gaimana uznávám jako skvělého autora, ale mám s jeho dílem komplikovaný vztah - ne vše mi od něj sedne. V podstatě celé to tak nějak odráží Sandmanova série. Jsou v ní naprosto skvělé knihy, které mě dostaly na první přečtení, a knihy, které znovu dostanou šanci mě dostat někdy příště. Budou mít mnohem větší šanci než napoprvé, protože už budu vědět, že to nejsou jen povídky ze Sandmanova vesmíru, ale že to jsou často důležité střípky celkového příběhu a musím se v nich zaměřit na konkrétní momenty. A tím se dostávám k Blahovolným. Je to totiž kniha, ke které všechny předchozí knihy směřovaly.

    Blahovolné jsou neuvěřitelně kompaktní kniha. Kompaktní ale možná není to správné slovo. Jaké je to slovo pro knihu, ve které se sbíhají dějové linky a střípky ze všech předchozích knih? (Tuhle malou parafrázi jsem si nemohl odpustit.) Blahovolné patří mezi ty knihy série, které se mi líbí. Ona mě ta kniha docela ohromila tím, s čím vším pracuje a kolik postav z předchozích knih spojuje a vrací do děje. Je také úžasná v tom, jak postupně buduje atmosféru. Z malinkých kousků z několika několika dějových linek slepuje jeden kompaktní celek, který stále rychleji směřuje k nevyhnutelnému konci. Na snahu pochopit smysl všech dějových kliček a odboček jsem už u Sandmana dávno rezignoval. Buďto mi to dojde při příštím čtení anebo nikdy. Nevadí. Tady jsem si zkrátka užíval atmosféru a oblíbené postavy.
  • louza
    louza18.9.2018 19:47Sandman #09: Blahovolné
    Uf. No dobře. Za odvahu 70%, ale s poznámkou, že "příběh" místy padá i hluboko pod průměr. Gaiman překvapuje zejména tím, že se mu z toho bordelu nakonec nějak podaří vykličkovat se ctí i když v doslovu přiznává, že ne vše dopadlo tak jak by si možná představoval, což je na výsledku celkem znát. Zabít věčného není vůbec jednoduchá záležitost a pokus o uzavření většiny v sérii nakousnutých linií je opravdu odvážný eskamotérský kousek. Takže se místy zcela (někdy pravda zdánlivě) bezúčelně tlachá a přešlapuje na místě, podobně jako v Krátkých životech, nebo se naopak zběsile skáče z místa na místo metodou ententýky. Body nad průměr, protože to nakonec všechno dává celkem smysl a že se těch mamutích třináct sešitů i jakž tak dalo učíst. Ale k původním nářezovým kořenům série to má tedy setsakra daleko.
  • faster86
    faster8622.7.2018 23:50Sandman #09: Blahovolné
    Kniha ve které je rozuzlení snad všeho co se stalo v předešlých knihách. Objeví se tu skoro všechny postavy. Je úžasné sledovat jak se všechny dějové linky nenápadně prolínají. Činy, které se staly v předešlém ději a vypadaly nedůležité se tady mnohdy ukazují jako stěžejní. Superultraboží.
  • Fry
    Fry admin1.5.2018 20:24Sandman #09: Blahovolné
    Sandman #09: Blahovolné - Klasika svého žánru a jedna z nejlepších komiksových sérií vůbec ... Od začátku máte pocit, že je něco špatně, opona pomalu padá, postavy se loučí, osudy se naplňují a jdeme do finále, přichází konec, je čas se rozloučit. Neilu Gaimanovi se během 69 krátkých epizod povedlo vytvořit něco tak geniálního, že veškerá slova kritiky jsou takřka zbytečná, navzdory pár kiksům. Nicméně když vidíte jak v Osudově zahradě mění sochy Věčných svou pozici na základě nálad, nelze celé dílo hodnotit jinak než velmi kladně ... Za mě 5*!
  • autokineton
    autokineton26.4.2018 18:02Sandman #09: Blahovolné
    Jedna z nejlepších sérií v historii komiksu a povinnost každého fanouška.... pro mě naprostý skvost a nemůžu jinak, než dát plné hodnocení... 100%
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin8.12.2017 21:40Sandman #09: Blahovolné
    Jako je to super a boží a tak, ale taky je to hroooozně dlouhý, žejo? Nitka sem, nitka tam, já si tě koberečku snů utkáááám... tralalí, tralalá

    A navíc všichni víme už dávno, že on CHCE umřít.
  • Fimi
    Fimi mecenáš2.11.2017 21:51Sandman #09: Blahovolné
    Tak tenhle špalek jsem si po nějaké době opět připomněl a musim říct, že se mi to líbilo ještě více než posledně. Morfeusovi začíná téct do bot, Bláhovolné se nezastaví před ničím a do toho všeho skvělej Matouš, který mi přijde jako nejlepší postava knihy. Tolik filosofie a pravda, tolik dumání nad životem a vyřčených skutečností jsem snad ještě nikde neviděl. Gaiman je geniální autor a v Bláhovolných zúročuje a dokazuje své nejlepší kvality a to, co ho definuje a dělá z něj jednoho z nejlepších komiksových autorů. Já mu to žeru, vidět znovu Lokiho, Odina, ale hlavně Lucifera a Maz, to prostě byla radost číst a musím říct, že i toho Korinťana jsem si moc oblíbil. Chci jeho solovku...plný počet, dost možná nejlepší kniha serie
  • trudoš
    trudoš editor28.5.2017 00:13Sandman #09: Blahovolné
    Když jsem před lety se Sandmanem začínal, nikdy bych nevěřil, že by mě dokázal tolik okouzlit. A to čistě proto, že se považuji za velmi přízemního človíčka, který má rád významově jasná poselství. Což je pro Neila Gaimana podle všeho dost otravná nuda. Jenže jak je jeho série psychedelická a esoterická, po příběhové stránce je překvapivě srozumitelná a obsahově velmi silná. Autor přitom hraje na strunu obyčejné dětské fantazie, kterou sice dospělost uzemnila věcnými argumenty, ale u mnohých tam pořád někde vzadu je a udržuje nás při životě.
    Blahovolné pomalu ale jistě připravují Sandmana k uzavření. Opět je to vynikající čtení, oproti předchozím dílům snad jen hodně roztahané. Brzy ale pochopíte, že jde v důsledku o nejzásadnější kapitolu v celém cyklu. Zakončují se hlavní i vedlejší linie a finále se dere na svět s rozhodností malého vetřelce. Jenže díky rozsáhlosti vyprávění už člověk na mnohé zapomněl a tak album ocení nejvíc ti, kteří nedělali mezi jednotlivými knihami přestávky.
  • brkowycz
    brkowycz19.9.2016 16:28Sandman #09: Blahovolné
    Podruhý ještě lepší, než poprvé. Dal jsem si celou sérii znovu, poté co jsem si přečetl Předehru, finále ve mě nechalo tak 10x více emocí než prvně. Ťukám si na hlavu, kdo může na začátek knihy zařadit předmluvu, kde její autor trestuhodně vyspoiluje vyvrcholení celé série a ještě si to omlouvá tunou pseudointelektuálních kydů. Další důvod, proč nikdy nečíst úvody. Gaiman totiž fantasticky temhle příběh buduje skrze celou sérii a v "Blahovolných" navíc dláždí cestu ke konci série ve dvanácti napínavých sešitech, které mi, i když jsem to četl podruhé, dávali konstatně pocit, že by to skutečně mohlo dopadnout jakkoliv. Podle mě každý fanoušek literatury, příběhů, městské fantasy a prostě celkově dospělých komiksů rozhodně sám sobě dluží se s touhle sérií seznámit.
  • kaylin
    kaylin29.6.2016 08:10Sandman #09: Blahovolné
    Přiznám se, čekal jsem od tohoto zásadního příběhu možná ještě trochu víc. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/06/1203-sandman-9-blahovolne-85.html
  • Light
    Light28.10.2013 00:52Sandman #09: Blahovolné
    Snad nejsilnějších 5 hvězd, jaký sem kdy udělil. Mistrovské dílo. Kresba mi přišla nejlepší z celé série. Možná s novým coloringem bych názor změnil, ale s tím starým mě tahle bavila nejvíc.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.4.2013 14:43Sandman #09: Blahovolné
    Tímto se veřejně omlouvám Gaimanovi, že jsem několikrát zapochyboval o jeho genialitě... tohle je geniální fantastický díl(o), sááákryš. Nemohl jsem se odtrhnout, nádherný čtenářský zážitek. Kresba mi vůbec nevadila, naopak mi přijde celkem originální a pěkná. Ale ten příběh! Skvost! Svým způsobem to má Gaiman trochu jednoduché: světy, které navymyslel a hlavně světy, ze kterých čerpá, jsou nevyčerpatelnou studnicí inspirace, postav a zápletek, přesto on s nimi nakládá tak brilantně, že to není možné. Jeden z nejlepších komiksů, co se mi dostal do ruky, ever.

    Celkový dojem: 100%
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš12.1.2013 08:27Sandman #09: Blahovolné
    Celá série je jistě výjimečná. Příběhy uvnitř příběhů. Kam až to sahá? Všechno se to různě větví a sem rád, že jsem to četl znova nedávno. Určitě mi toho ještě mraky uteklo, ale nevim proč, díky prvním pár bookům jsem tak nějak čekal, že si z toho sednu na prdel a místo toho jsem se tak lehce opřel o zeď o natřené zábradlí. A i když se objevila hromada mých oblíbených postav v čele s Koriňtanem a Luciferem, měl jsem pocit, že je to natahované. Možná sem prostě jenom čekal moc a nebo už i viděl či četl moc příběhů a mám problémy se nechat překvapit, ale nemůžu si pomoct, ale druhá polovina série pro mě jede z kopce. Určitě za to může i kresba která je vysloveně podprůměrná a i když se v kreslení prakticky nevyznám, mám pocit, že by to nakreslil kde kdo z výtvarné školy...Jdu na poslední díl a třeba budu moudřejší...
  • brkowycz
    brkowycz11.2.2012 01:31Sandman #09: Blahovolné
    Já teda jsem divnej. Mimo jiné mi Preacher nepřijde nijak zvlášť natahovanej, ale budiž... za sebe řikám, že kresba se mi naopak velice líbila... od mého posledního komentáře jsem hodně přemýšlel a souhlasím. Došla mi spousta spojitostí, scénář a pointa je geniální. Těžko hledám jiná slova, než prostý výkřik, že Sandman je absolutní top..
    PS: Azalin - otázkou je, jestli tenkrát už brali Gaimana jako někoho, kdo si něco může diktovat... přeci jen, v literatuře se proslavil až potom...
  • Azalin
    Azalin mecenáš10.2.2012 11:42Sandman #09: Blahovolné
    Kresba ja fakt hrozná, po předchozím díle to je jako pěst na oko. Ono to bude asi schválně, těžko si představit, že by si Gaiman nemohl dovolit někoho lepšího, ale v tomhle mu prostě nerozumím.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 03:22Sandman #09: Blahovolné
    „On ji nevzbudil polibkem. Máma vykládala, že to byla víc než pusa a že ani to ji nevzbudilo. Spala, dokud neporodila dvojčata...“ (Tak tuhle verzi Šípkové Růženky bych si rád poslechl celou)

    A máme to za sebou. Sandmanův pantograf dorazil do cílové stanice, kruh se uzavřel, Gaiman potvrdil status nedostižnosti. Všechny ty nitky, rozpletené ve více než padesáti sešitech, se rozhodly, že je potřeba utvořit pevný provaz a tak si daly dostaveníčko v téhle bichli. Potkáme spoustu starých známých (nesmrtelný Hob Gadling, malý Daniel Hall co roste jako z vody, staronový Korinťan, ...) a u nejednoho z nich se staneme svědky jejich hořkého konce. Jedna z nejpůsobivějších scén celé ságy je ta, kdy Rose Walkerová platí za smrt své přítelkyně Zeldy. Jedna mrazivá strana a „Žádné zázraky, žádná magie, žádné sny. Jen bolest a smrt a stvrzenky.“ Syrová realita tíživější než noční můra. A nezapomeňte za sebou zavřít dveře až půjdete.

    Mám k Blahovolným jedinou výhradu - mají škaredou kresbu. Ne celé, třeba prolog Kevina Nowlana nebo šestá kapitola (Dillon/Vess/Ormston) jsou fantastické. Jedem napuštěným trnem v oku je mi ten pseudo kubistický styl/mazanice Marca Hempela. Kde je ta špičková kvalita autorů předešlých děl (Dringenberg, Zulli, Jones, Thompsonová)? Ty obrázky jsou zde bohužel z větší míry tak odpudivé, že mi nedovolují udělit hodnocení absolutní, tedy nejvyšší. Scénář si jej ale rozhodně zaslouží (a překlad také). Nu což, nemůže být každý den k večeři oční bulva (KRÁ). Můžeme se každopádně těšit na šmakózní obrázkové hody v nadcházející Smuteční hostině.
  • Kapis
    Kapis mecenáš19.1.2012 09:43Sandman #09: Blahovolné
    Opět výborné, ale po těch letech je spousta nití přestřihnutých a i když jsem si většinu postav zařadil a uvědomil která bije, přece jenom jsem místy tápal - po zběžném prolistování Preludií a Domečku vše dává trochu větší smysl. Gaiman rotočil obrovský vír událostí, z nichž některé jsou bohužel odstředivě odmrštěny a nevysvětleny, některé však zapadnou přesně tam kam mají. Střídání stylů kresby mi nevadilo, naopak bylo docela osvěžující, bohužel mám z toho celého dojem, že si Gaiman vzal až velké sousto, když opravdu hodně konců zůstalo volných...ale záhada přetrvá věky, ne rozluštění, jestli správně parafrázuju Luciena (nebo Kaina;)). Abych si to užil pořádně a pochopil snad více, počkám si na desítku a pak si to přečtu celé v kuse, třeba pak dám o nějaký bodík ještě více. Jinak bichle řádná, četl jsem ji před spaním poměrně dlouho.
  • vifi
    vifi20.11.2011 14:59Sandman #09: Blahovolné
    Mistrovské dílo. Velkolepá antická tragédie. Nejlepší díl.

  • erik
    erik17.11.2011 10:22Sandman #09: Blahovolné
    Nuž, je tu vyvrcholenie jednej z najzaujímavejších komiksovýh sérií, aké som kedy čítal. A je vskutku Gaimanovské (t.j. nijaké, jeho romány sú však na tom rozhodne podstatne horšie). Množstvo postáv, množstvo krátkych dumiek a skaza kráľovstva snov, všetko je to fajn, dokonca dôjde na nejaké to úmrtie v rodine, ktoré zachraňuje symbol jedného rozžeraveného mýtického vtáka. Pravdu povediac, som z toho mierne neohúrený. A možno je na vine istý Marc Hempel. Nie, že by Sandman niekedy stál na kresbe, ale toto je už fakt hrôza. Len so sebazaprením sa na to dalo pozerať, mám rád výtvory detí z hodín výtvarnej výchovy, ale platiť za ne? Preto hodnotím asi najhoršie z celej série, i keď boli už aj horšie knihy (Hra o teba).

  • brkowycz
    brkowycz15.11.2011 10:00Sandman #09: Blahovolné
    Jsem z toho trochu zmatený. Spousta příběhů, rozjetých, nebo jen naťuknutých v předchozích knihách, se tu uzavírá. Je skutečně třeba ocenit tu promyšlenost, tím jak se postupně slévají příběhy dohromady, jak se to všechno prováže a eskaluje v mohutné finále. I kresba mi u větší části sedla.
    Na druhou stranu zůstává příliš mnoho nezanebatelných neznámých, takže nebyla plně uspokojena má touha po úplném uzavření. Jaká je role Rose Walkerové v celém tomhle příběhu? Věnuje se jí snad půlka knihy, ale její role mi je nejasná. Pro koho pracovali Loki a Puk? Sám Gaiman píše ve svém doslovu, že na některé otázky "Smuteční hostina", na některé předchozích osm knih a něco... zůstane tajemstvím. Přistupoval jsem k této knize tak, že se mohutná sága uzavře, ale po prvním přečtení se toho pro mě moc neuzavřelo. S nějakým hodnocením si počkám až na poslední knihu a na to, až přečtu všech deset knih na jeden zátah. Sandman je totiž tak neskutečně provázaná serie a tak věřím, že nemůže být každý jeden díl, a ten poslední především, plně doceněn bez čerstvé vzpomínky na předchozí děj, kterou v tuto chvíli nemám.
    Zase abych jen nezpochybňoval. Nechybí tu Sandmanovská atmosféra, Gaimanovsky stavěný příběh a dialogy, zajímavé postavy, krátké příběhy uvnitř příběhů, prostě všechno to, co bavilo fanoušky Sandmana v předchozích knihách.
66226
  • Azalin
    Azalin mecenáš10.2.2012 13:29Sandman #09: Blahovolné
    To je samozřejmě možný, ale jeden by řekl, že někdo Gaimanova formátu si může diktovat podmínky.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš10.2.2012 13:11Sandman #09: Blahovolné
    Azalin: Já jen jestli to nebude spíš diktát vydavatele/redakce DC Vertigo, který najímá kreslíře na různé spolupráce se scénaristy. V tomto případě nevím, ale zase bych to vše neházel pouze na Gaimanovu hlavu.
Četl/a (135)
2scha, Alfred, Alikkk, Ash Pointak, autokineton, aza, Baffman55, Bedou, Benny, ben_bella, binnmode, Bronn, buscheer, calvin10, Cemino, charvos, chcita, cobe, cybern, cyboy, davidek, Davidos402, Daxik1988, Deckard, DEmnoG, Destiny666, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, figis, Filip123, filosh, Final, Fox01, frantisekcap1, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Grrr, hellblazer, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, jakubcik666, James, japes, jeanbaklajean, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kaluž, Kapis, KarlosJB, kaylin, Khagrael, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Knuckless, koudy, Lachvos, lantan1, Libča, Light, lukedukenuke, majer, Mariohurbanek, Martinb, Matthew, mgeralt, michelangelo, Mighty_Morphine, Mike-sh, mineralk, Moyek, MP, MP81, Mr.Plysh, mstefl, namdnas, NecRoman, Noci, Norri, oleav, Onkel 1928, PAK, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, puolpm, Qvestor, radimisko, raenius, rafannn1, RaptoR, RR, RudyRod, saja, seezeethree, Sir_Pete, Spacecore, Spike, start05, strougy, tacmud, taidana, tankgirl, the.kasztan, Thurin, tricky, trudoš, Ukko, vita, vranakx, VXP, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(322)
2scha, Abe, adam.ra, Alfi, AlienDr, Alikkk, amazing_k, arnecht, Ash Pointak, Ashek, autokineton, Avian, Awakener, aza, Azbest, AZTeck, BadBoy, Baffman, Baffman55, beanek, Bedou, BeeSee, Bellatrix, Benji, Benny, ben_bella, binnmode, bioh, Black Bro, yo, BlackDragon, blackJag, Blacksad, bmc75, Bob, bourgeois, Braindead, brkowycz, bronxik, budkin, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, Cassidy, Cemino, Černá Krysa, charvos, chcita, chobotnička, cobe, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Daniel.rw, Davedd168, davidek, Davidos402, DAxik, Daxik1988, Deckard, deefha, DEmnoG, Destiny666, discovery, Doly, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Druid, dvoracekpetr1, Einstain666 , erik, farb, farnhajt, faster86, fel68, felis, figis, filemon, Filip123, filippo, filosh, Final, firesnake, Fox01, frantisekcap1, Fréza, Fricki, Fry, Garp, Georgíno J., Glumal, goodspeed, grinder, Grrr, Hamichal, hawkzn, Hawwwran, hedgehog, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, Horstik, house192, Hulik, hyba1991, hypermlok, ikshorm, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, jakouback, James, james dixon, japes, jeanbaklajean, jendavondra, jett, jh666, jindroush, jirin, jiskra, joehot, John Wick, Joshua_T, kadas97, Kadin, Kaluž, kamil, Kapis, Karel Sec, KarlosJB, kaylin, Kazumaki, kinak, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, koniklec, kronoss, Kruttor666, krvinka56, kubosos, Lachvos, Lamahe, Lenny, Libča, lifi, Light, listr, Lojza, Loks19, Lucifer, lukedukenuke, m.abrams, maara, majer, Majkl, Malachias, malylada, Mamut12, mangan, Mariohurbanek, markic, Martin Buchal, Martinb, Marvin, Masinfira, matohan, Matthew, Maty48, mcleek, Meesha, merhyx, mgeralt, michelangelo, Mighty_Morphine, mikado, Mike-sh, Mikei, mineralk, mirec, Mitak, moiqpiom, Mokonen, morddutha, Moyek, MP, MP81, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Mysak92, mywiel, namdnas, NecRoman, Nenisis, Neuro, Nightmare, Noci, noMster, Norri, o2t2, ohromno, OldaB, oleav, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, Paldini, Palebras, Papa Wu, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, Philologus, Pjenkus, pk123x, POLAKST, Poseidon1978, PP, pršiplášť, puolpm, q, Quintana, radimisko, RadimNemec, raenius, rafannn1, RaptoR, Ricarderon, Rich, RicHard. , rockyt, rooty, RR, RudyRod, Saiffer, san, Saran, Scaleo1, Schramm, schwita, seezeethree, simonator, Sir_Pete, skepsi, Skot, Slaine, sleepless, slothest, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, taidana, tankgirl, Tarka Daal, Teach, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tiba, timek, Toe, Tomasino79, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, VanTom, VasaX, Velkej šéf, Viking, vishnar, vita, Vítek, vranakx, VXP, Wakker, Wasseg10, Widl, willis, Wiruss, Wiw, worf, xai, xintax, xspeed, yarda, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, Zelvak, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd, Zlord_Antijezis, Zod
Chce (50)
Abstinent, AdamOLIVe, Badgu.y1902, bananzluty, crush, Davispear , deadpool, DracoAn, Elnie, FatMonster, fusnix, Gibby, gumidekmedvidek, Houbař, husakpetr93, Jimbeam90, jirkapenzes, Lobodlak, Lobok257, Mankin, Maryl, matrosh, Mikko, mildaE, Miriyak, Mistak, Mišulka, MonsterGyre, monty.cl, morbn, nx, Odal , predek, Premek, quardok, Raijin, raimi, razielus, Rezet, royan, Sebastian the wise, seeker666, segy, skepsi, spot, Tomek, vrazdinek, wittos, xflori01, xxaannddeerr
Shání (5)
Al0f0k, JaroKakashi, Jimbeam90, Maryl, Mistak
Nabízí (5)
firesnake, Fox01, frantisekcap1, Mildaha1, seezeethree