Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 5 dalších ukázek

V roce 1920, krátce po smrti své šílené matky, začíná měnit brilantní psycholog Amadeus Arkham svůj rodný dům v ústav pro léčení mentálně chorých. Netuší, že tím se daly do pohybu události, které budou mít děsivé následky. I pro něj.O víc než půl století později je Akrhamův ústav pro duševně narušené zločince temné, do stínů ponořené místo plné úzkých chodeb. Místo nočních můr, hádanka z kamene a trámů, která zůstává stále nezodpovězená. Celé roky byli do těchto klaustrofobických zdí zavírání duševně i tělesně narušení Batmanovi protivníci. Ve vypolstrovaných celách i neosvětlených kobkách zuřili, plánovali, a snili o okamžiku, kdy se jim podaří dobýt a svrhnout svět rozumu.Ten okamžik přišel. Je prvního dubna a šílenci ovládli ústav. Pod Jokerovým vedením připravili smrtící hru pro člověka, který může za jejich uvěznění. Pro Batmana. V souboji se svými největšími protivníky musí Batman sestoupit až do samého srdce temnoty a postavit se svým největším obavám……nebo se stát další šílencem zavřeným v Arkhamu.

Scénář
Grant Morrison
Art
David McKean (Dave McKean)
Obálka
David McKean (Dave McKean)
Lettering
Petr Schwarz, Alena Tejnická (Sarah), Bohumír Tejnický, Karel Urban
Překlad
Štěpán Kopřiva
Redakce
Filip Gotfrid, Jiří Pavlovský
Žánry
horor, superhrdinský
ISBN/ISSN
80-87083-09-3 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
175 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
557 g
Stran
128
Cena
469 Kč
Originál
Batman: Arkham Asylum (DC Comics, 1989)
Varianty
Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě (2023)
Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě (2007)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš9.9.2023 02:50Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Tohle vlastne cist po nekolikate neni nikdy blbe. Jak to neni cistokrevny Batman a cistokrevny superhrdinsky komiks, tsk mi prijde, ze pokazde narazim na neco jineho, co me oslovi, a pritom jsem to tam v predchozim cteni nevidel. Kresba zajimava, pekna a originalni natolik, aby dokazala ctenare vest a neztracet ho. Edice a bonusy na vybornou.
  • instageek_cz
    Tuhle knihu bych dal do rukou každému, kdo se ještě s komiksovým médiem nesetkal. Krásně demonstruje nekonečné vizuální i vypravěčské možnosti, které zde tvůrci mají. Číst Arkham je z části stejné, jako koukat na film, zároveň jde o procházku dechberoucí výtvarnou galerií, a pochopitelně také o literární dílo.

    Ačkoliv nepatřím mezi fanoušky Morrisona a ani McKeanovo jiná práce mě příliš neoslovuje, tady je „žeru“ od začátku až do konce. Arkham je čistokrevná hororová povídka. Brutální, nemilosrdná, a z některých momentů vás bude mrazit ještě dlouho (domeček pro panenky...). Joker je tu regulérní monstrum, odraz svého vnitřního já. V téhle podobě by se mohl zařadit klidně po bok Freddyho Kruegera a spol. a děsit lidi i v kinech.

    Těch nestvůr se tu objeví víc. Batman na ně postupně naráží v labyrintu chodeb starého sanatoria, zas jednou donucen hrát nějakou Jokerovu zvrácenou hru. Ponurý dům s temnou minulostí je prostoupený šílenstvím, mezi jeho stěnami přežívají (a ožívají) hrůzy současné i ty z dávné minulosti.

    Nemusíte chápat každý význam, aby vás Arkham pohltil. Je to ideální čtení na jeden zátah, nejlépe v noci, když venku prší. Fandové videoher si navíc do atmosféry promítnou scény z Arkham Asylum, možná i uslyší soundtrack, který by se sem také perfektně hodil.

    Ve finále nemám, co vytknout. Scénář i neobvyklá kresba tu nejsou samoúčelnou překombinovanou exhibicí. Umocňují působivost mimořádně pochmurného příběhu, který se dle mého právem řadí k nejlegendárnějším komiksům všech dob.

    PS: Říkám si, že Arkham by v alternativní dimenzi mohl napsat Franz Kafka, kdyby se narodil v pozdější době a pracoval pro DC:))

    PPS: Bonusová část možná bude pro leckoho zklamáním, v podstatě jde jen o pár kreseb navíc. Ale pokud jste nadšenec do storyboardů, přijdete si na své. Každopádně bych od výroční edice čekal v tomto směru víc.
  • Spike
    Tento komiks hodnotím a komentuji až po nějakém čtvrtém přečtení, přičemž to první bylo už někdy v roce 2007/2008. Jelikož tehdy mi bylo nějakých čtrnáct, ani se nedivím že mě to moc nenadchlo a cítil jsem že to moc nechápu. Jelikož podobné pocity mám i po patnácti letech od té chvíle a po třech dalších čteních, a samozřejmě po přečtení kvanta dalších komiksů od té doby, znamená to jednu z těchto věcí:

    1) Mentálně, emocionálně a inteligenčně jsem se zasekl ve čtrnácti letech (ač spoustu jiných věcí co na mě tehdy byla moc složitá jsem později ocenil, takže nevím)
    2) Tenhle komiks, potažmo práce autorů Morrisona a McKeana prostě není nic pro mě (o čemž jsem se přesvědčoval při čtení dalších věcí od nich, ale zase jsou tam i výjimky a něco od nich mě baví, takže jsem bez předsudků)
    3) Tenhle komiks jednoduše není tak dobrý jak spousta lidí tvrdí, poněvadž za ta léta aktivního čtení a skupování všemožných jiných comicbooků si troufnu tvrdit že mám načteno dostatečně, abych dobrý komiks, přestože nemusí jít vysloveně o mou krevní skupinu, poznal (myslím že tento bod má k pravdě nejblíže)

    No, takže už je asi jasné, že tohle mi moc nesedlo. Přitom premisa Batmana zavřeného spolu s chovanci v Arkhamu, ač dnes už nikterak originální, je pořád nosná a zajímavá a nabízí možnosti k rozehrání solidního psychologického dramatu/hororu, či alespoň přímočaré nervydrásající jízdy. Nic z toho tu není nijak zásadně využito. Scénář slouží spíše jako taková osnova pro McKeana aby se mohl výtvarně vyřádit, tedy o příběh tu moc nejde a budu li to brát z hlediska striktně dějového, je to hodně velká slabota. Dialogy nic moc, pár solidních nápadů jen nahozeno a nerozvinuto, proč tu Joker musí být homosexuální nechápu, Batmana občas taky nechápu. Nechá se přeprat obyčejným doktorem i přesto, že před chvílí vyřídil Killer Croca, a když mu další osoba pomůže tím že doktora podřízne, okomentujte to slovy "Dostal, co si zasloužil." Chápu že tohle asi není úplně kanonický komiks a v různých verzích je na tom Batman s odporem k zabíjení též různě, přesto mi to přišlo vytrhávající.

    Těšil jsem se na nějaký hlubší rozbor Batmanovy psychologie a jeho pocitů a myšlenek, námět (i anotace) k tomu přímo vybízí. Ničeho takového se nedočkáme, jen pár halucinací, Batman bloudí domem, blouzní, řeže se, potká pár svých padouchů, s některými se porve, kolem některých jen projde, s jinými pokecá, jiné si jen poslechne a jde dál. Celé se to prolíná s příběhem zakladatele ústavu Amadea Arkhama, který je asi nejlepší věcí na této knize. Sice je taky takový uspíšený, ale k něčemu směřuje a mrazí z něho, tady ta atmosféra funguje. Malba vůbec celému komiksu dodává hororovou a psychedelickou atmosféru, což je fajn a věřím že milovníci McKeana jsou nadšení. Já ho uznávám, a asi se to do tohohle díla i hodí, ale nikdy jsem nebyl největší fanda této abstrakce. S Morrisonem jsem se povětšinou taky na stejnou notu nenaladil, a tady tomu není jinak. Už tak dost řídký příběh ke konci prostě nějak vyšumí a to je všechno.

    Popsal bych to jako promarněný potenciál. Je mi jasné že v kresbě i příběhu je milion náznaků, odkazů a asociací na různé věci co se týká mystiky, symbolismu a psychologie které jsem nepochytil a které znalcům tuto knihu pozvednou v hodnocení výše. A je mi to jedno. I řídký příběh stojící na kresbě a atmosféře by měl umět chytit a vtáhnout, pokud tam nápady a myšlenky jsou, měl by je čtenáři prodat tak aby je zachytil. Pokud se mu to nedaří ani po několikátém přečtení tak lituju, ať se pánové navzájem plácají po zádech jak dlouho chtějí jací jsou to géniové, ale vyššího hodnocení se ode mě nedočkají. Mám podezření že spoustu lidí co hodnotí vysokou známkou tak činí hlavně proto, že je tenhle komiks jiný než většina superhero produkce, a díky avantgardnímu umění mají pocit že jde o něco víc, i když to taky nechápou. Mě však toto neoblbne, ač uznávám že vydání (první i druhé, mám obě) je krásné, grafická úprava, lettering, překlad, papír, vazba - vše na jedničku. Bonusy tentokrát nic moc, spoustu stran náčrtků a čmáranic od obou pánů autorů, pro fajnšmekr fandy asi fajn. Já bych však ocenil spíše jejich povídání o tomto komiksu jako tomu bylo u některých jiných v Legendách DC. Kdybych jim trochu viděl do hlavy, je možné že po dalším přečtení bych to docenil více (ale možná taky ne).
    Takhle bych to bohužel shrnul slovy, že jde o komiks obsahově prázdný, myšlenkově nedotažený, potenciál nevyužitý, formálně specifický ale mému vkusu se vyhýbající. Nejdéle mi v hlavě zůstane zase jen Arkhamova linka, scény s Jokerem (který mě tu i přes neustálé homo narážky bavil a na rozdíl od spoustu jiných komiksů byl opravdu černohumorně vtipný) a pár stran, asi tři, kde se rozebírá psychická porucha Jokera a Two Face. Takový kdyby byl celý komiks, ponořil se hlouběji do šílených hlav postav a spíše než na vizuální onanii se více soustředil na příběh, už by to bylo o něčem jiném a hodnotil bych asi o dost víc. V téhle formě jsem se však jen opět ujistil že tohle můj šálek kávy není, a i přes těch několik pozitiv co jsem vypsal, musím pod průměr. Nebudu přidávat body za to že se to snaží tvářit jako něco víc - jestli jde o něco víc, musí mě to samo přesvědčit, a to se ani napočtvrté nepovedlo. 4/10
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš25.4.2023 08:51Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Arkham z r. 1989 je absolútna batmania kultovka. Vďaka prítomnosti neskutočne experimentátorsky naladeného Angličana Davea Mckeana (Klece) nepochybne jeden z najlepšie nakreslených Batmanových komiksov od jeho debutu z r. 1939 (!). Dave mieša a nepredvídateľne a úžasne šialene kombinuje štýly, postupy, techniky. Výsledkom je čosi fakt neskutočné a reálne nezabudnuteľné. Podarilo sa mu zhmotniť šialenstvo. Dole klobúk. O popularite Arkhamu vypovedá fakt, že len v češtine vyšiel už tri razy: dvakrát samostatne a raz v jednej spoločnej knihe spolu s Brubakerovým Mužom, ktorý sa smial. Áno, Morrisonov scenár nie je žiadne veľdielo. V podstate len magori ovládnu Arkham, dajú si podmienku, aby k nim prišiel Batman a ten príde (ako inak, je to predsa Batman) a pohybuje sa šialenými priestormi ústavu. Ale veľmi veľa tomu dáva práve genius loci daného prostredia a bláznovstvo vykúkajúce spoza každého rohu, takže rozhodne ani scenár nie je žiadne béčko (kuriózny spôsob liečenia Two-Facea, rozkokošený Joker cápajúci Batmana po zadku). Viac v mojej recenzii: https://www.fandom.sk/clanok/recenzia-batman-arkham-pochmurny-dum-v-pochmurnem-svete-komiks
  • Alfi
    Konečne som si Arkham Asylum prečítal a je to ťažké hodnotenie. Je to snový príbeh - a ten sen je nočná mora. Nie je to ale kniha, od ktorej by ste mali čakať konzistentný príbeh alebo prehľadnú kresbu. Nie, je to umenie. Moc sa mi to nepáčilo, ale dávam 4 hviezdy, lebo cítim, že je to dobré akurát nie pre mňa v tejto chvíli.
  • 3DD!3
    Silný Morrisonův příběh o šílenství (a legraci) je ještě umocněn McKeanovou kresbou. Arkham je tak mnohem děsivější, téměř hororový. Znepokojivé detaily, "záběrování" ze zvláštních úhlů jako by vypadly z Lovecrafta a komentáře na první pohled šílené mají v sobě jistou vnitřní logiku. Skvělé. "Podíval jsem se na domeček pro panenky a domeček se podíval na mě."
  • ZeznikoslavCZ
    Náhodou jsem si to půjčil v knihovně a..... Nemám slov. Lepší komiks s Batmanem jsem jakživ neviděl. Perfektní kresba. Perfektní scénář. Perfektní Batman. Grandiózní Joker.
  • JohnyG
    Hutné hororové psycho v temných obrazech čirého šílenství, kterými by slabší povahy neměly listovat před spaním. Joker má tvář ďábla a některé výjevy jsou víc než znepokojivé. Právě kresba, kterou by se dalo mnohem více čekat v národní galerii než v komiksu, je hlavní důvod vysokého hodnocení. Příběh sám má totiž velké díry a nepochopitelné jednání Batmana mě mrzelo. Jeho návštěva v Arkhamu má prostě jen podkladovou funkci pro děsivý a psychedelický vizuál domu plného cvoků. Scénáristicky mnohem lepší linka je vyprávění o Amadeu Arkhamovi, ikdyž končí podivně. Kvůli svíravým emocím ale tento kousek určitě stojí za přečtení. Zejména v té správné atmosféře a náladě.
  • Foxized
    Dokonalá kresba doplněna o kulervoucí příběh s atmosférou, kterou nedokáže nabídnout sebelepší film.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš26.12.2017 13:53Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Výborný příběh ze světa Batmana, který ho tady vlastně ani nepotřebuje. Příběh si vystačí sám o sobě a je to fakt pochmurné. Vůbec jsem nevěděl co mám čekat, ale nedokážu si vybavit, kdy jsem naposledy četl atmosférický komiks, kde je hlavní dějová linie roztříštěna a je jakoby zachycená v nějaké časové smyčce (nechápejte cestování časem - mám na mysli narrative). Kresba vynikající a vůbec se nedivím, že je tento komiks téměř v ČR nesehnatelný.
  • PKD
    Atmosféra hustá tak,že by se dala krájet! Takovýk booků fakt moc není.
  • Fimi
    víc psycho komiks jsem opravdu ještě nečetl, kresba je naprosto úchvatná a sama navazuje sklíčenou, ponurou a depresivní a celkově dekadentní atmosféru a celý nádech je opravdu temný, jakoby jste skutečně byli v temných uličkách Arkhamu. Naprostej skvost
  • Vojtěch 393
    Dvě slova - OPRAVDOVÉ PSYCHO... psycho kresba, psycho příběh. Nevím jestli a jaký drogy McKean konzumuje, ale nad tím co pod jeho rukama už dlouhá léta vzniká, mi zůstává rozum stát. Klobouk dolu a respekt...
  • ConanVJ
    Pochmurná kresba, pochmurný příběh. Celkově zajímavé pojetí Batmanova příběhu. 80% :)
  • brkowycz
    Tak jsem si to dal po dlouhé době znovu a ten příběh je prostě nezáživný a značně nepravděpodobný. Batman se bojí na začátku jít do Arkhamu a svěřuje se Gordonovi, že má strach, že se také "občas chová iracionálně" (to řekne dvoumetrovej chlapík v koženym oblečku netopýra, srsly by mě zajímalo, jak Gordon v takovou chvilku udržel kamenou tvář). Když Batman dorazí do Arkhamu, vůbec nic se tam neděje. Obvykle by všechny padouchy zbouchal, ale tady spíš tak postává a kouká kolem sebe, aby pak nakonec zase úplně normálně odešel. Joker se chová jako Batmanův bláznivý přihřátý přítel a jediné, co tohle drží nad hlubinami průjmuvosti je jakási povídka o Amadeovi Arkhamovi s velmi nepravděpodobným vyústěním ("Za všechno může netopýr!!!")
    Zkrátka je to takové McKeanovo portfolio a v tom je i hodnota té knihy.
  • louza
    Těžké hodnocení. Kniha kterou si budete spíše listovat než číst. Na svou ale i dnešní dobu je dílo ve své grafické propracovanosti téměř na hranici avantgardního umění. Problém je jednoznačně scénář, který takřka chybí. Vývarník tu dostává sice maximální prostor, přesto je funkčnost knihy postavené pouze na atmosféře diskutabilní. Zvlášť když Černá Orchidej dokázala už pár let před Arkhamem, že je možné udělat zajímavý příběh a nechat při tom McKeanovu umu dostatečný prostor.
  • mAGiic
    Kresba je opravdu psychárna, jako ostatně celý tenhle příběh z pera Granta Morrisona. Temné vyobrazení Arkhamu, jako místa, které prohlubuje lidské šílenství do neúnosné míry. 4*
  • Mleako
    Nekreslit to Dave McKean, byl by to jen další tuctový příběh ala Batman se zase vydává do Arkhamu. Jenže to kreslil Dave a díky jeho kresbě je to naprosto psychotická záležitost, kde mě opravdu bavilo studovat každé okýnko a kochat se. Nemůžu říct, že by to byl super příběh, ale jeho čtení je rozhodně super zážitek.
  • kaylin
    Grant Morrison vytvořil příběh, který zase není tak úchvatný. Jsem si naprosto jistý tím, že kdyby komiks nedělal Dave McKean (ještě si jako kreslíře dokážu představit Bena Templesmithe nebo Sama Kietha), rozhodně by nebyl výsledek tak sugestivní a tak silný. Atmosféra vytvořená McKeanovými kresbami je natolik jedinečná, natolik psychedelická, že by se dala jen velmi těžko napodobit. Scénář na ní jednoznačně stojí. Protože zápletka zde výraznější vlastně není, bylo potřeba, aby to bylo doplněno kresbou, která tomu dá ty správné grády. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/673-batman-arkham-pochmurny-dum-v.html
  • Schramm
    Morrison a já nejsem kompatibilní, tohle je ale skvost! Skvěle vyvážený celek, vzájemně komunikující monolit. Šílená McKeanova kresba si podává ruce s šílenou Morrisonovou fantazií - jak taky jinak, když se všechno odehrává mezi zdmi Arkhamu. Je to jiné, je to divné, ale je to dobré. Doporučuju i těm, co je jinak Grant Morrison nechytil (vím o čem mluvím).
  • Azalin
    Murphy722: Zkus se k tomu za čas vrátit, mně to taky napoprvý nesedlo. Tohle není knížka na letmý prolistování, to se prostě musí vstřebávat po kouskách...
  • Murphy722
    No ještě že jsem si to sehnal z antikvariátu za 200,-, páč kdybych to kupoval za plnou cenu, tak bych těch peněz i litoval. Kresba se hodí pouze jako dekorativní, čili pro využití jednotlivého plátna. V tomto případě, bohužel, nikoliv do comicsu. McKean je solitér, který se opravdu hodí pouze pro tvorbu alb, coverů knih, plakátů atd. Toto mu prostě nesedí. Jinak comics je přelistovatelný hodně rychle, čímž linka vyprávění je set-sakra tenká. Nejsem spokojen s ničím. Hraje si to na něco, co to vůbec není...
  • Flash
    Tato kresba mi prostě k baťovi nesedí.
  • T-800
    příšerná kresba
  • luky.kuky10
    Nevěděl jsem co od tohoto příběhu čekat, a musím říct že po přečtení nevím co si o tom myslet. Kresba je hodně zajímavá, ikdyž ne zrovna šálek mého čaje, ale k příběhu sedne výborně. Ovšem příběh mě zas tolik nenadchl. Snad se názor změní po dalším přečtení.
  • Kapis
    Nejsem batmanovec...a celé mi to dává dost dobře smysl. Grafické zpracování se McKeanovi povedlo dokonale a proto jsem se knihou potuloval snad tři dny. Chápu, že někomu mohl přijít scénář slabý, tohle asi není klasický Batmanův příběh počítám. Mně přišel vyvážený, ucelený a grafická stránka podtrhuje šílenství, které z knihy cáká jako hnisavé vředy superpříčetného člověka, zmítajícího se za zvuků třepotajících se křídel v krvavé záclonové kazajce za zrcadlem, visícím v prochcané kobce.

    Arkham je původně fiktivní městečko v Massachusetts, do jehož okolí Lovecraft umístil některé své příběhy o nehmatetelném šílenství a jestli je vytvoření psychiatrické léčebny s tímto jménem u Gothamu chápano jako pocta, myslím, že se to docela dost povedlo. Rozhodně se to povedlo v tomto booku. Jen teda nevím, jak moc dobrým nápadem je umisťovat nebezpečné vraždící šílence do domu, který se jejich psychem živí - a tudíž ho i musí prohlubovat, zintenzivňovat a dělat z nich psychopaty ještě brutálnější. No nic, na podobné metafyzické úvahy jsou tu jiní, musím říct, že jsem si knihu dost užil, klobouček dolů, co mě rušilo byl font, kdy bylo malé tiskací e psáno jinak než dlouhé malé tiskací é, obyčejné e vypadalo jako epsilon, hrozně to bušilo do očí, ale to je stravitelná moucha, takže za mě dobrých 95%.
  • Light
    Uzasne nakreslenej Joker, ale jinak zadny terno.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš30.8.2012 06:40Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Dal jsem tomu šanci podruhé s odstupem let a stejný výsledek. Dokonalá kresba (parádní Joker) a atmosféra šílenství skoro hmatatelná, ale na druhou stranu nejsem ten typ, co ho baví studovat každé okénko a domýšlet si, co se asi tak zrovna děje a to se mi tady stávalo celkem často. Možná jsem si to měl nechat na temný podzimní večer a nebo to nečíst nenalazen, ale těch možná je na mě až hodně. Skvělá malba, skvělé české vydání ale z mého pohledu pouze průměrný až lehce nadprůměrný příběh. Inu, stává se...
  • Iggy Pop
    Arkham je temné a pochmurné místo. A celý komiks s ním. Všechno je to jeden velký psychologický úlet. Batmanova temná duše je v podání Granta Morrisona víc rozpadlá, než by si hrdina vůbec mohl dovolit. Dave McKean z Arkhamu udělal výlet na nějaké psychotropní látce. Asi nejlepší Batman, co jsem četl.
  • Absinther
    Tak tohle opravdu smrdí jako prochcaná, vypolstrovaná cela. Šílenství a temnota jsou do celé knihy natlačeny hezky pod tlakem a prokousat se tím(z pozice čtenáře)rozhodně není taková prdel jak by se mohlo na první pohled zdát. Z Jokerovy hry na schovku se stává Batmanova noční můra, přehlídka těch nejújetějších zmrdů a bizarní festival prasáků....Tak to mám rád....Těžký, hutný zážitek...Brouci v hlavě.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin9.8.2011 23:28Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Trochu jsem si říkal, že takhle nějak by vypadal Batman, kdyby ho psal Gaiman. Možná tomu napomohla i atmosféra stvořená artovou kresbou, kterou já rozhodně můžu. Tohle dílo má grády, Joker válí, Batman hraje druhé housle a k tomu všudypřítomné a doslovné psycho. Psychiatrie, duševní nemoci, lehké surreálno, zmatek, mentální chaos... to je všechno, co mě fascinuje a děsí zároveň a tenhle komiks to svým specifickým způsobem docela dobře vystihl.
  • MindReader
    Nejlepší comics, co jsem zatím četl.
  • matrosh
    zásadní batmanovský kousek a opravdové umělecké dílo.
  • DancinPuppet
    Skvělý psycho horor střihnutý jako umělecké dílo Davea McKeana. Lhal bych, kdybych řekl, že mě jako kreslíře-amatéra tenhle skvost zásadně neovlivnil.
  • d3-moon
    kdyz sem knihu poprvé otevřel ,kreba mi trošku vytřela zrak,tohle sem nečekal ... :) ale s první přečtenou stránkou jsem se do comicsu začal dostávat až mě úplně pohltil ! trošku mi vadila nepřehlednost druhé poloviny knihy ale po dočtení jsem si to vhlavě srovnal a pochopil proč to tak je ... perfektni bylo jak se příběh batmana prolína s životem samotného zakladatele sanatoria arkhama!!! to mě dostávalo !sám scénář je nic moc ,ale právě arkmův život a kresba společně s batmanovou navštěvou ,která mi přišla spíše jako druhořadá se to jako celek povedlo ! 90%
  • vifi
    Atmosfera strachu a ohrozeni, silenstvi, rozklad, mystika... Dobry scenar zkratka nemusi byt jen o dejovych zvratech a prekvapenich, ale prave o atmosfere. To se zde povedlo vyborne. Dve dejove linie (uchvatne misto, kdy text patri k linii Amadea Arkhama a kresba k linii Btamana). Kresba a rozvrzeni stran famozni. Mckean je vazne trida. Z jeho kresby je ta temnota a silenstvi, co ovladly Arkham doslova citit. Nadherny priklad toho, proc nechapu zbozneni kresliru typu Lee. S trouchou nadsazky lze Arknam oznacit za artove zpracovani obdobneho nametu jako je Ticho.
  • The Genius
    Úžasné zpracování, geniální kresba. Celý book je založený hlavně na pocitu, ale stejně si myslím, že by si zasloužil lepší scénář.
  • Maxman2000
    Skoro těch 500 Kč lituju.
  • Saiffer
    Podľa mňa sú 2 druhy zvrlhosti.

    1. Zvrhlosť typu seriálu Dexter, alebo povahy Jokera v nových Batmanoch, či v komikse Arkham Asylum. Zvrlhosť, ktorá síce je šialená (zabiť človeka, nechať rozhodovať o smrti) ale v danom momente chladná, rozvážna, ľahko chápajúca a logická. Tú mám rád (a podľa úspešnosti seriálu a filmov asi nie som sám).

    2. Ale potom existuje zvrhlosť iného typu. Je to skôr súhra dojmov, pocitov, obrazov, útržkov a zábleskov bez zmyslu, päty, hlavy a poriadku. A tú nenávidím. Vtedy mám pocit ako by som sa ocitol v hlave mäsového vraha bez špetky rozumu. Bez kontroli. Blech.

    ---

    Vždy, keď boli vyslovené myšlienky v Arkham Asylum, stálo to za to. Ale keď sa prešlo do sveta Dave-a Mckeana a jeho vesmíru farieb a vnemov... bola to nuda.

    ---

    Technické spracovanie ale spravila Crew nekompromisne. To sa musí nechať.
  • filipes
    Když jsem naposledy znovu otevřel Arkham, že si přečtu jen pár stránek, zavřel jsem ho až v půl druhé ráno. Až jsem ho dočetl.
  • Tauren
  • Black Bro, yo
    No, já nevím, docela zklamání, asi za to trošku může ten hype, který kolem tohoto komiksu vznikl. Co se týče scénáře, tak je tam opravdu pár silných momentů, Morrison dobře rozehrává nebo se aspoň pokouší o nějakou hlubší psychologii postav, hlavně jak na ně Arkham působí, a tak nějak to šílenství přenáší na čtenáře, bylo i zajímavé sledovat život zakladatele Arkhamu, ale toto všechno je na hodně malém prostoru, až moc krátký, a jako z celku mám nijaký pocit, většina postav se tam objeví, a pak zmizí, uspěchaný konec, takže svým způsobem nic moc a nejhorší je, že to ze mě po hodině absolutně vyšumělo. Tady je ale důležitá hlavně ta grafická část a McKeana můžu, sice je to občas nepřehledný, ale to jak ztvárnil Jokera, je vážně geniální a české vydání nám to ukázalo v plné parádě. Takže po příběhové stránce 40%, po grafické 100%. Pro mě to rozhodně není nejlepší komiks, co u nás vyšel. Uvidím, jak to na mě zapůsobí, až to někdy budu číst podruhé.
  • Houbař
    Tohle dílo, stejně jako spousta ostatních závisí na momentální náladě. Musíte si holt pro "plný prožitek" připravit atmosféru -někdy večer, tlumené světlo, pocitová hudba (u mě konkrátně Cult of Luna) a jinak klid. Pak se můžete ponořit do vod Arkhamského šílenství. Je to hodně o pocitu. Jestli umění má vyvolávat nějaké emoce, tak Arkham Asylum je umění.
    Jak bylo mnohokrát psáno, příběh není hlavní -pouze tvoří stezku pro obrazy šílenství. Batman putuje vlastním nitrem a prolíná se s osudem zakladatele ústavu. Kresba zde hraje první housle -McKean se nenechal svázat do prostých okýnek, a tak můžete stejně bedlivě, jako samotný příběh, sledovat různé výplně, detaily či se upřeně dívat do jokerových očí. Nemusí vždy mít vypovídací hodnotu, někdy jenom ta změť podporuje atmosféru.
    Ještě bych chtěl vyslovit pochvalu českému vydání -kvalitní vazba a chudáci písmenkáři. Si museli užít. Jako nevýhodu vidím v přítomnosti postav, které českému člověkovi (jako například mě) nic neříkají. Ne, že by bylo třeba je znát k pochopení děje, ale i v přidaném bonusu mu prostě některé věci uniknou. Mě osobně navíc ještě úplně nevyhovuje barevná paleta.

  • DEmnoG
    No tak preci jen nakonec Arkham v cestine vysel a navic se veru povedl. Pro grafika tohle delat musel byt fakt silena prace, ale Tejnicti, vsechna cest, se vskutku predvedli v plne sile. Abych rekl pravdu, tak ceske mutace jsem se obaval prave z duvodu vysokych naroku na DTPko a myslim, ze timto se Crew vyrovnala vprofi praci CC:).

    Nu a ke comisu, tak jako uz tradicne, z McKeana se fakt muzu posrat, ten chlapik je vskutku nechutne nadanej a schopnej, co strana, to vytvarne dilo a v tomto pripade je prave kresba tahounem comicsu, ktera vyrazne umocnuje jednodusi, ale presto dobry scenar o silenstvi, a ktery neni primarne zamereni na Batmana a obyvatele blazince, ale soubezne nahlizi do duse zakladatele Arkhamu. A vazne, pan Amadeus Arkham nebyl zrovna clovek, ktery byl dusevne zdrav. Do toho prihodte lehke zamysleni nad tim, jak moc se Batman lisi od svych archprotivniku, predevsim Jokera, a ve finale mate vzorek vytecneho comicsu s uzasnou kresbou.

    Jooo, fakt se mi Arkham Asylum libilo:).
  • Lobodlak
    Na začátku se píše...
    "Ale já nechci mezi šílence," namítla Alenka
    "S tím nic nenaděláš," řekla kočka. "My jsme tady všichni šílení."
    ...no myslim, že to skvělě knížku vystihuje :) Příběh je šílenej, o šílenství ... a ukrutně šíleně dobře nakreslenej. Podle mě nejlepší kresba z toho co u nás vyšlo. takže hodnocení je vysoký, ikdyž sem některý věci nepochopil...si to přečtu znova a vono mi to třeba dojde :)
  • VenomCZ
    Parádní komiks,skvělá kresba,vynikající příběh a občas nějakej ten vtípek pro me jeden z nej komiksů.
  • DANCO
    30%davam za vazne sialenu kresbu a za to ked joker chytil batmana za rit a povedal myslim pohni prdelko...inak deju som moc nepochopil v niektorch obrazkoch som sa ani nevyznal...cize u mna nic moc urcite nie taka slôava ako ste to tu opisovali....passka 30pero

  • ironboy
    bohuzel musim risct ze Arkham me nechytil kresba chvilkama silena a pribeh je nic moc
  • Tommmson
    Kresba Dava McKeana je jedinečná a uchvatná a scénar je tak isto vynikajúci. Toto je podľa mňa vrcholne dielo o Batmanovi. Jedine čo mi vadilo bolo, že som sa nenazdal a bol koniec. Ale to je môj osobný problém.
  • Woffce
    Ačkoliv mám vel-mezery v základní povědomosti o zloduších (zavřených v Arkhamu), jako fanatický McKeanovec jsem nadšen. Relativní jednoduchost scénaře bohatě vyváží výtvarný zpracování, a příjemně temná atmosféra mě poprvé donutila fandit někomu v trikotu a plášti.
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš15.10.2007 07:53Batman: Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě
    Tady váhat nebudu. Takhle má vypadat výborný komiks. Kresbomalbakoláž (a kdovícoještě) je fantastická, cena příznivá. A ten "slabý scénář" podle mě vůbec slabý není. Velká pochvala vydavateli.
  • willis
    Já jsem spíš na kresbu (a od McKeana bych koupil cokoliv), takže spokojený jsem. Takhle si představuju atmosféru Batmana a Arkhamu. Temnota, klaustrofobní prostředí, kde není nic pořádně vidět, nezřetelné stíny. Scénář není špatný, dvě časové linie se protnou jak se dá čekat, ale ta o založení a zakladateli Arkhamu byla pro mě o dost zajímavěší než ta s Batmanem.
  • Spike Constantine
    Po otočení poslední stránky jsem měl pocit, že jsem s tu věc spíš vpálil do žíly než přečetl. I když děj je poslapší tak s toho atmosféra a kresba dělají nejlepšího Batmana co jsem zatím četl. Pochvalu si zaslouží i parádní české zpracování. ...prostě je to krásnej comics.
  • Godsmacker
    Budu se opakovat skoro po všech,ale holt to cejtim stejně - naprosto nářezově dokonale skvělá kresba,fakt hukot.Úplně mě dostala.Na druhý straně dost slabý scénář,který je podle mě z velký části...o ničem.Ale kvůli kresbě je to must-have comix.
  • listr
    Velkou část pozitiva ale nese jen a jen kresba, nebo malba. Scénař mohl být mnohem lepší a promakanější. Finalní rozuzlení mi přišlo příliš rychle a vlastně i celá hra na schovku proběhla hodně rychle. Ale ta krasba... ta genialní kresba.......
  • brkowycz
    Výborná záležitost. Celé to působí spíše jako prohlídka Arkhamem, než samostatný příběh ale i tak výborné. Místama mohou být trochu ochuzenější lidé, kteří batmana tolik neznají, ne úplně všichni jeho nepřátelé jsou známí. (Třeba "Zeuse" jsem vůbec neznal a Dr. Destiny jen ze Sandmana) Jsem dost háklivej na konce a tenhle konec řekl bych se objeví z ničeho nic, příběk k němu nijak zvláště nesměřuje, ale zase donutí člověka se trochu pousmát nad malou originalitou. Rozhodně se daří držet solidní atmosféru a celé to vypálí do nebes ta kresba, všechna čest. Kresba je tady 100%, je přesně taková, jaké se pro toto dílo hodí. Jen se člověk trochu zarazí když se podívá na Vraždu a Housle a na tohle.
    Rozhodně stojí za to pořídit si to.
  • aga
    vynikající zpracování, vynikajcí kresba, průměrnej scénář
  • Markyz de Sade
    Určitě zatím nejlepší Batman, který u nás vyšel. Příběh dokonalý a McKeanova kresba k němu sedne jako ulitá. České zpracování moc pěkné. MdS
  • krvinka56
    Tak tohle splnilo mé očekávání fakt nejsuprovější batman co u nás vyšel.No obálka je fakt super a dala by se klidně vystavit nějaké galeriji,to ale klidně skoro celý.Perfektně ktomu sedne logo crew.Prolínání dvou příběhů je velice velice dobrým nápadem dovýdáme se něco o hystoriji Arkhamu.Jediný co mi vadilo byl výběr vyskytovaných postav kde sem znal jen některé.Jinak sem stímto dílkem spokojenej perfektně odvedená práce .Joker byl perfektně nakreslený ,jeho mluva i některých postav sou naprostoperfektní.Tohle je jeden z těch komiksů co by nemněl nikomu chybět .Sem naprosto spokojený zvláštní a zajímavá kesba která přechází z naprosto perfektní až realistickou kresba a přechází až do naprosto schizofrení kresby.A zapojení fotografije do jedné části komiksu mi přišlo jako fajn záležitost.Takže perfektní kresbá plus zajímavý příběhy a dost zvláštní závěr davá jedinečný komiks o Batmanovi.
  • Jokerka
    Arkham mi vyrazil dech. Priznam se dobrovolne bez muceni, ze to bylo hlavne kresbou, na kterou jsem se moc tesila. Pribeh me dostal hnedka v zavesu. Cetla jsem to cestou domu z Caslavsky a kdyz jsem skoncila na posledni strance, tak jsem byla docela zarazena. Nejakym zpusobem mi tohle umelecky dilo uplne vyrazilo dech. Musel jsem to precist este aspon 8x abych pochytila nuance ty mistrovsky kresby i pribehu. Ceske LUXUSNI zpracovani je skutecne zaslouzene pro takove dilo. :-)
  • Wiruss
    Osobně nevídím důvod proč dávat tolik co někteří dávají. Četl jsem už před nějakou dobou v Aj a zaujalo mě to ani tak ne scénářem který je sic zajímavý, ale člověk se před ním neposadí na zadek, ale je pravdou, že zaujme. Kresba je opravdu výberná, ale nemohu si pomoci do komixu tohle nepatří. Co mě na celém komixu asi nejvíce zklamalo je krátskost člověk ho má přečtený během chvilky, pak už mu nezbejvá nic jiného než jen listovat a zkoumat kresbu. No a české vydání to je na prvotřídní úrovni lettering je skvělej, vazba je snad nejlepší co byla použita u komixů v posledních letech (i když např. Ticho či Superman jsou dost podobní tak takhle vazba je fakt lepší), i barvy byli narozdíl od Lucifera dobře zachlé (ale stejně i když jsem knihu nechal dobu "odvětrat" tak velmi "smrděla", ale na to si se stoupající kvalitou použitého tisku musí člověk zvykat :-) ). Osobně jsem rád, že u nás Arkham vyšel a zařadím si ho v knihovně na čestné místo, ale větší hodnocení dát nemohu. (možná je to dost dáno tím, že jsem opět čekal více, když Pavlovský hlásal jak je to úžasné, tak jsem si to sehnal v AJ a byl jsem prostě zklamán).

    Scénář: 80%, kresba 90% čské vydání 100% = 90% celkově.
  • mikki.maser
    nemam slov . ceskej lettering je fakt supr
  • erik
    Deliricke. Atmosfericke. Demonicky namalovane. Rozhodne jeden z najlepsich Batmanov.
  • josh.fanda
    Výtečný komiks, který mě posadil na pr.. na zadek:)) scénář i kresba výborné. Jeden z nejlepších komiksů všech dob
  • Big G
    Dost možná nejlepší comics všech dob... Minimálně jeden z nejlepších!
915023131
Četl/a (129)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Alfi, Azbest, BadBoy, Baffman55, bboorreekk, ben_bella, bierce, binnmode, Blockholm, calvin10, cobe, ConanVJ, Covenant, cyboy, Darth Raelchi, dbar, Deckard, DEmnoG, Denis1996, Doctorow, Doly, Don_Canagliume, Doppelganger, Draco nobilis, Duracell, erik, farnhajt, figis, filosh, Flowtek, Foxized, Giskard, Golem, Hønzza, hellblazer, HevyEli, holubdema, Horstik, Houbař, house192, hypermlok, illy, IndyP, Infarkt, instageek_cz, invape, Izmir Čupr, Jabba, James, jindroush, jiskra, Johny87, JohnyG, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, Kocour, Kraken, Lachvos, Lawer de Sanctis, Libča, Librarian, Light, Lojza, Loxin, Lukasitch, luky.kuky10, mAGiic, majer, mart.in, Masinfira, Mercurio, mgeralt, michelangelo, Mleako, Moyek, mozzu, MP, Mr.Plysh, Murphy722, namdnas, oleav, Olesh, opytz, Ozymandias, Paldini, pavlosson, Peppa, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, PKD, punisher, radimisko, raimi, RaptoR, rockyt, RudyRod, saja, Schramm, SHORTY, Shpeckk, Sick666, Sir_Pete, Spacecore, Spike, start05, T3ss, tacmud, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, Vojtěch 393, VXP, ZeznikoslavCZ, zgrywus
(327)
2Hitman3, 2scha, 665+1, adam.ra, adevr, afri, Agiru, Alfred, alois13, amazing_k, ardath, asgardpepa, Avian, Azalin, Azbest, AZTeck, Baartokk, Baffman, Baffman55, bboorreekk, BeeSee, Bellatrix, ben_bella, bierce, binnmode, Birgi, Black Bro, yo, blackJag, Blacksad, Blair, Blockholm, Blood4ever, bodhi, bourgeois, Braindead, BreakingAway, brkowycz, bronxik, Bursoft, burzum, buscheer, calvin10, calviti, Capa, Caps, Cassidy, charvos, chobotnička, cobe, Cody, ConanVJ, Corvus, CoupeC, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, d3-moon, DAN478, DancinPuppet, DANCO, davidrynes, DAxik, dbar, DEmnoG, Denis1996, DevCageR, Devilek, disclose, Doctorow, Don_Canagliume, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, Draug, Drbo Jebo, dre, Duchy, Duracell, dvoracekpetr1, erik, Famozní, farnhajt, fel68, felis, figis, filemon, filipes, filosh, firesnake, Flowtek, Foxized, Fréza, Ghostt, Godsmacker, Golem, gongon44, gonzales, goodspeed, GORERATED, grinder, Hamichal, Hanyou, haxxor, hellblazer, herbert, herrman, HevyEli, Holmwood, holubdema, Honzin, horaczhlinska, Horstik, Houbař, house192, Ho_Reese, Hulik, hypermlok, Iggy Pop, illy, imro, IndyP, Infarkt, instageek_cz, invape, Isca, isildur heir, Jabba, James, jett, JindrasT, jirka_smog, jiskra, joehot, Johnny Sasaki, Johny87, johx, Jokerka, Josh, Joshua_T, JPU, Kabukiman, kallenved, Kaluž, Kapis, Karel Sec, kaylin, Kazumaki, KdG, kerb, keyko, kinak, Kjon, Kocour, konous, Kraken, kronoss, krvinka56, kubanec13, Lachvos, Lawer de Sanctis, Leland, Lenny, Libča, Librarian, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, luky.kuky10, lutrix, maara, mAGiic, majer, Majinek, Malachias, mangan, Mankin, markic, mart.in, Martin Buchal, Marvin, Maryl, Masinfira, Matej-29, Matejrychly89, matohan, Maxman2000, Mercurio, merhyx, mgeralt, michelangelo, mikado, MikeZ, mikki.maser, mirec, Miriyak, mirror, Mistak, Mitthrawnuruodo, Mleako, moiqpiom, Mokonen, monty.cl, Mortisson, Moyek, mozzu, MP, Mr. Smith, Mr. Terrible, Mr.Plysh, mrkirby, Murphy722, Netorack, Neutrino, NguyenTom, Nightmare, noMster, nx, Odal , ohromno, OldaB, Olesh, Olisek, opytz, pacient, Paldini, Papa Wu, Paprsek, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pechna, pennywise, peposek, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, phob, Pjenkus, PKD, POLAKST, Poseidon1978, punisher, q, QuickQuackery, radimisko, Raikou, raimi, razielus, renhoek, Ricarderon, Robb, rockyt, RodRoder, RudyRod, Saiffer, Saran, saucius, Scarecrow, Schramm, Šedo, sedw, SHORTY, Shpeckk, shyANDROID, Sick666, Sidi Santini, SirSandál, Skot, skřetman29, Slaine, sleepless, Sněhurka, songoku, Spike, stanleystar, start05, stepan.tichy, suricattaontheway, T3ss, tacmud, tankgirl, TBB, terrordemon, tertr556, The Genius, Tialster, TIM.biker, Tombal, Tomek, Tommy Monaghan, TomNguyen, tomntp, TonyT, Traum, trop, trudoš, tulipstros, Ukko, valeriewilderness, vallyslayer, valon, VaZbič, Velkej šéf, Viking, Vítek, Vlcacka, Vojtěch 393, VojTEKK, vteco, VXP, willis, Wiruss, wiwi, xai, xintax, xxaannddeerr, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas
Chce (52)
3DD!3, Ajit, alois13, Azik2586, barthez, Blacklarch, bo, Bury, ComicBookGuy, cybern, daniel.cermak, Davey, delsemela, Druid, EvilvsGod, FatMonster, Fr3d_K, fusnix, gezic, Hauzina, henrycruel, husakpetr93, J.T.honza, keplik, KINIMODUS, Kryysa1892, kucik, Lysandra, Marthy76, Maty48, MIKER65, Mikro, mimo_provoz, mouminek, NewYorkMan, nick, Pavouk01, Philologus, Premek, Radkos, Ronik, sadoman, Samurai-Jack, Sebastian the wise, smazenapikantniskeble, snuk, Tabasco, utresyby, Wakker, WMN, ZeznikoslavCZ, Zod
Shání (12)
alois13, Batman, FatMonster, Fos4, Foxized, gezic, Hauzina, Mikro, okbook, snuk, Tabasco, utresyby
Nabízí (7)
bourgeois, BraceGirdle, Fox01, Light, Marran, nx, SirSandál