Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Na počátku byl Lucifer - Světlonoš svržen z nebe, aby vládl peklu. Jenže pak na tento úřad rezignoval a opustil své království, aby se mohl usadit ve městě smrtelníků zvaném Los Angeles. Nejznámější vedlejší postava z cenami ověnčené série Neila Gaimana Sandman si teď užívá poklidný důchod jako majitel exkluzivního hudebního baru Lux v L.A.

Ale mise, kterou ho chce pověřit sám Stvořitel, to všechno může změnit.

Pokud Lucifer bude souhlasit s tím, že udělá za nebe špinavou práci, může si stanovit vlastní cenu. Jenže ta práce i cena se ukáží být něčím víc. Velká příležitost je spojena s velkou hrozbou a Luciferovi je jasné, že nalezení cesty skrz toto bludiště bude vyžadovat nejvyšší oběť.

Což pro ďáble znamená jediné: vybrat někoho, kdo ji za něj podstoupí.

Obsahuje sešity série Sandman Presents: Lucifer #1-3 (leden 1999 - březen 1999) a Lucifer #1-4 (duben 2000 - červenec 2000)

Scénář
Mike Carey
Art
Scott Hampton, Dean Ormston, Warren Pleece, Chris Weston
Ink
Scott Hampton, James Hodgkins, Dean Ormston, Chris Weston
Barvy
Scott Hampton, Daniel Vozzo
Obálka
Duncan Fegredo
Lettering
Karel Petřík
Redakce
Jennifer Lee
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
80-87044-04-9 (CREW)
80-87044-04-9 (Netopejr)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
176 x 250 mm
Tisk
barevný
Váha
649 g
Stran
160
Cena
399 Kč
Originál
Lucifer #01: Devil in the Gateway (Vertigo (DC Comics), 2001)
Varianty
Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří (2. vydání) (2015)
Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří (2007)
  • martin28
    Naprosto boží (ehm) záležitost. Rozšíření Sandmanova univerza s podobně kvalitativně vysoce nastavenou laťkou vždy rád uvítám. Tyhle městské fantasy jsou přesně tím, co chci číst, když dostanu chuť na něco dospělejšího k zamyšlení. Lucifer mi velmi připomíná Constantina, oba jsou blond, cynismus z nich jen kape, stejně jako ledový klid a nadhled, jakoby vždy byli před ostatními pár kroků napřed. Luciferův vstup byl slabší, další příběhy už ale byly o to lepší - plné magie, násilí a zajímavých osudů. Byly přesně takové, jaké je mám rád u Sandmana. Těším se na další nášup, tohle bylo po čertech dobré. 90%
  • Norri
    Úvodní příběh “Světlonošova cesta” mě moc nevzal. Chápu o co v něm jde, chápu, že je to důležitý start celé série, ale něco mi v něm nesedí. Nicméně zbytek knihy už byl v pohodě. Představil zajímavé nové postavy a já jsem zvědavý, co se s nimi bude dít dál. Nad některými Luciferovými výroky by bylo fajn vést diskuzi někde u piva.
  • mearez
    Přesně ta, jak se mi nelíbil Sandman, tak se mi paradoxně líbí Lucifer. Vždycky mě kouzelná stránka populárních univerz velice přitahovala a Lucifer neni vyjímka. Mike Carey tady servíruje celkem zajímavou podívanou, která mě fakt zaujala, což jsem upřímně ani nečekal.
    Otvírak je série Sandman Presents: Lucifer, kteru už jsem četl tak tři čtvrtě roku zpět a moc jsem si na ní nevzpomínal, ovšem vim, že se mi celkem líbila. Tady se nic nezměnilo a stále se jedná o velice kvalitní úvod do samostatné série této postavy, který je doplněn o překrásnou kresbu, a celkem mě mrzelo, že stejný kreslíř nekreslil i zbytek knihy.
    Druhá část knihy je už začátek hlavní série Lucifer, která už se mi nelíbila tolik jako první část knihy, ale stále se jedná o kvalitní kousek, ve které mi trošku vadila Karlova linka, která byla místy zdlouhavá a nudná, naštěstí jí tam moc nebylo, takže příběh měl i přes svoji ukecanost celkem tempo. Kresba se oproti začátku knihy zhoršila, ovšem taky nebyla špatná, ale místy je trošku odfláknutá. Poslední sešit byl fajn zakončení, na kterém se mi nejvíce líbilo, jak rozšiřuje svět magie v univerzu Sandmana (které moc neznám) a zakončení sešitu je fakt dobrý, ovšem nejedná se o nějáký terno. Kresba se mi moc nelíbila, byla taková minimalistická, autorovi se moc nepovedly obličeje a barvy byly takové mdlé.
    Vzato kolem a kolem, Lucifer se mi líbil mnohem víc než Sandman. Jedná se o fajn počin, ovšem taky to není nějáké převratné dílo. Komiks místy i překvapí, ale je předvídatelý a místy je tam trošku víc textu než by bylo vhodné. Ale kniha mě bavila a asi si v nějáké dohledné době snad přečtu další díl. Za mě 4*.
  • Spike
    Jelikož Sandman je jednou z mých nejoblíbenějších sérií, na Lucifera jsem se hodně těšil, i když jsem samozřejmě počítal s tím že to dost dobře může být něco úplně v jiném duchu. No... je i není. Ten Gaiman z toho místy hodně dýchá, což je pro mě jedině dobře, a přestože se pohybujeme ve stejném světě, tyhle postavy a tím pádem jejich příběhy jsou jim přizpůsobeny.
    Začněme s úvodním příběhem. Jeho kresba mi sice sedla asi ze všech nejmíň, což nutně neznamená že je špatná. Ze Sandmana jsem už zvyklý na časté střídání kreslířů a vím že tohle je typ komiksu který stojí především na příběhu, takže se nenechávám negativně ovlivnit. Celkem rychle jsme hozeni do děje, který může působit dost přímočaře (Luciferovi je nbídnud kšeft, který se snaží splnit a začíná tím road movie ve dvojici s dívkou jež neví která bije a jejichž vzájemná chemie je po celou dobu dostatečně zajímavá a zábavná) ale je tu spousta drobných odboček a myšlenek které se budou řešit až později, a tím pádem i takováto jednoduchá story má svoji hloubku. Navíc příběh se ubíhá celkem rychle dopředu a ve svých třech sešitech nestihne nudit, jako úvod do série parádní.
    U druhého příběhu 'Šest vyložených karet' se mi kresba naopak zamlouvá velmi. Pro někoho sice možná moc mainstream, oproti zbytku knihy, ale krásně detailní a já jsem se docela často zastavoval jen abych se kochal. Co se příběhu týče, ten je sám o sobě velmi povedený, ale zdá se že spoustu linek co se zde nakously se budou řešit až v jiných knihách a hodně věcí tak doceníme až zpětně, takže i když je to docela uzavřené, pořád je tu spoustu otevřených vrátek. Nejsilnější jsou zde podle mě ty 'obyčejné' lidské příběhy, mnohdy jen letmo nakousnuté a docela vedlejší, ale přesně tohle mě bavilo i u Sandmana, díky tomu jsou i ty sebevíc fantasmagorické příběhy dost upřímné a lidské a vyplatí se nad nimi při čtení přemýšlet.
    Závěrečný sešit je taková třešnička na dortu. Kresba sice dost jednoduchá, ale k vyprávění příběhu postačí a vlastně k němu i sedí. Tohle je takový ten typ sandmanovského kraťasu kdy hlavní postava je jen ve vedlejší roličce, ale jinak se vše točí kolem 'normálních' lidských postav (pokudže za normální považujete holčičku co umí komunikovat s mrtvými a její kamarádku - ducha). Je to napínavé, je to dojemné a krásně to završuje celou knihu.
    Celkový dojem je asi takový, že jsem nadšený z toho že jsem se konečně dostal k další sérii která už od začátku působí skvěle a jsem si jist že ji budu číst rád, taky se ale sluší říct že po první knize se nekoná žádný vyloženě wow efekt ze kterého budu odvařený. Tohle je jen úvod, kdy často je to takové roztříštěné protože se počítá s tím že příběhy budou pokračovat a rozvíjet se v dalších knihách a takhle je to jen takové první sousto něčeho většího. I samotná hlavní postava, i když skvělá, zde ještě nedostala tolik prostoru abych si ji skutečně naplno zamiloval. To jsou ale asi jediné zápory, které navíc nejspíš po přečtení dalších knih vymizí až se na sérii budu dívat jako na celek. Jinak celé je to takové hořkosladké, poetické, místy zamyšlené, občas temné, brutální, někdy i posmutnělé... přesně ten typ příběhů který mám tak rád, po kterých ve mě něco zůstane a budu nad nimi rozjímat i po přečtení. Přesně takové, po kterých sáhnu když už si potřebuju odpočinout od klasického mainstreamu, který mám jinak rád, ale všeho moc najednou škodí a komiksy jako Sandman, Swamp Thing nebo právě Lucifer jsou takové ty srdcovky které si opravdu vychutnám. Je to hodně o náladě a o pocitech, ale pokud jste naladěni a do příběhu se ponoříte, nemůžete být zklamáni. Čekám, že po tomhle povedeném rozjezdu už mě příště Lucifer dostane naplno. A před Mikem Careyem smekám, na Gaimana navázal jak nejlépe mohl aniž by trapně kopíroval nebo jen parazitoval.
  • faster86
    Pomalý rozjezd, žádné spěchání. Celkem ukecane. Jde vidět, že už na začátku věděl Carrey že to bude mit víc sešitů než 60 takže do toho jde v klidu s pořádným vysvětlováním a představováním.
  • Fimi
    jh666:první dvě knihy jsou jaksi uvodní....poté se to pěkně rozjede
  • jh666
    O Luciferovi jsem všude četl samou chválu, takže jsem čekal, že mě pohltí stejně jako Mýty. Bohužel se to nestalo. Příběh mě prostě nějak nechytl. Ne že by nebyl dobře napsaný nebo zajímavý, ale prostě mě nějak nevtáhl. Lucifer sám je hodně složitá a zajímavá postava, to je největší klad knihy. Největším minusem je pro mě kresba, kdy se jakž takž líbila v prvním příběhu, zbytek nic moc. Snad mě druhá díl přesvědčí víc. 70 %
  • Toe
    Tuším tam byl drobně upravován překlad v návaznosti na další díly, když se tehdy dalších dílů chopila hlavně CREW, podobně jako u Mýtů...
  • Fimi
    v čem je to jiné? jen obyčejné druhé vydání?
  • Kabukiman
    Zukamedotu - V Sandmanovi 4 Údobí Mlh máš příběh o tom, jak Lucifer opustil peklo a šel na zem. Jinak já třeba mám Lucifera hodně rád a Sandmana zrovna moc nemusim, takže to hned neznamená, že si ze Sandmana sedneš na zadek :D Ale počítám,že jsem spíš vyjímka :D
  • Zukamedotu
    Musím tedy říct, že ačkoliv jsem nečetl žádného Sandmana a k Lucině jsem se dostal přes seriál (který mi přijde fantastický), tak jsem asi nikdy nečetl něco takhle zajímavého. Parádní je rozdílná kresba ve třech povídkách, která je vždy povedená a nikdy mi nevadila (i když osobně bych preferoval tu první). A Lucifer jako hlavní postava? Asi si budu muset přečíst Sandmana, jestli tam je Lucifer "pouze" vedlejší postava, nedovedu si představit ty hlavní. Za mě rozhodně 5* a mega se těším na další.
  • kaylin
    Mike Carey mě přesvědčil, že je opravu dobrým autorem a že se nerozhodl jenom vycházet ze "Sandmana" a z toho, co Gaiman stvořil. Pokusil se o vytvoření svébytné a silné série, což se mu podle všeho povedlo. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/08/1239-lucifer-1-dabel-vchazi-do-dveri-75.html
  • jh666
    O Luciferovi jsem všude četl samou chválu, takže jsem čekal, že mě pohltí stejně jako Mýty. Bohužel se to nestalo. Příběh mě prostě nějak nechytl. Ne že by nebyl dobře napsaný nebo zajímavý, ale prostě mě nějak nevtáhl. Lucifer sám je hodně složitá a zajímavá postava, to je největší klad knihy. Největším minusem je pro mě kresba, kdy se jakž takž líbila v prvním příběhu, zbytek nic moc. Snad mě druhá díl přesvědčí víc. 70 %
  • kadas97
    Už je to dosť dlhá doba, čo ma komiks takto uchvátil. Naposledy to bol Transmetropolitan,ten však získal moju náklonosť nemiestnym humorom. Lucifer má od humoru na míle ďaleko a je to psychologický horor s tiesnivou atmosférou.
  • puolpm
    puolpm mecenáš24.7.2015 23:51Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Patrím k veľkým fanúšikom Sandmanovského Universa a Lucifer ho nádherne obohacuje. Túto 1.knihu zo série som už čital viac krát a vždy tam objavím niečo nové. Odporúčam.
  • sedw
    Již po prvním čísle mohu konstatovat, že Lucifer má dobře našlápnuto na to, aby se stal jednou z mých nejoblíbenějších sérií, nicméně teprve další díl rozhodne. První trojdílný příběh mě příliš neoslovil a to ani kresbou, ani scénářem. Poté se však již jednalo o super jízdu a ač kresebně jde o slabý nadprůměr, ke komiksu mi kresba sedla a to je hlavní. Scénáristicky se pak jednalo o naprostou parádu a poslední jednosešitový příběh mě vážně dostal a zároveň připomněl Hellblazera (kterého zbožňuji). Takový typ temných a mysteriózních komiksů mi u nás chybí a Lucifer se mi prozatím jeví jako série, která by mohla tuto mezeru zaplnit. Zejména s ohledem na slabší začátek je to však prozatím pouze za 4*.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa28.5.2014 14:47Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Téééda, po přečtení komentářů tady jsem se rozhodla ho taky vyzkoušet, i když zprvu mě moc nelákal...a nějak se tím prvním dílem nemůžu prokousat. Už to čtu snad dva měsíce a nemůžu se dobrat konce...mezitím už jsem přečetla hromadu jinejch knih a tohle né a né dočíst. Asi to není moje krevní skupina. Ale neházím flintu do žita, třeba mu ještě přijdu na chuť...vlastně se mi ani výtvarná stránka extra nelíbí...V první kapitole Lucifer vypadá jak Matt Damon...cukrouš z telky....i když jak říkám, zavrhovat to úplně nechci, cejtím, že pod hladinou číhá něco zajímavýho, ale nevím, jestli budu mít trpělivost čekat, až to vyleze. S hodnocením počkám, až doblekotám ten poslední příběh, třeba to ještě zachrání...
  • J.T.honza
    Vlastně jsem neměl žádný racionální důvod si to koupit - námět mě nelákal, Sandmana jsem četl jen kousek z první knihy a nebavil mě. Teda až na to, že to zrovna měli v akci za dvě kila a já si vzpomněl na kluky z podcastu Crwe, jak žadonili, ať kupujem Mýty (které miluju) a Lucifera, že to potřebují. Tak jsem to vzal.
    A říkám to nerad, ale tohle je asi vůbec první komiks, který mě absolutně nebavil od začátku do konce. Vůbec jsem nechápal, která bije a i to, co jsem si domyslel,že asi bylo dovysvětlené v Sandmanovi a pochopil to, tak mě nijak neuchvátilo. Bylo tam pár pěkných momentů a point, ale fakt vůbec nic, co by mě hnalo koupit si další díl, což je vlastně vůbec poprvé, co se mi tohle stalo. Už jen proto musím jít s hodnocením nízko. On to asi není špatný komiks, ale tyhlety zmatené a překombinované fantasy jdou fakt naprosto mimo mě.
  • Schramm
    Lucifer minimálně dotahuje Gaimanova Sandmana - to bych nečekal...
  • xflori01
    Fakt skvělý čtivo. Malba jak původní minisérie - Světlonošova cesta, tak i dalšího arku (první tři kapitoly Lucifera) mě dostaly. Poslední jednokapitolový příběh - malba o proti předchozím horší, ale zato scénář mě dostal. No prostě tento Lucifer si zaslouží 99%.
  • MisaNuff
    Lucifer byl pro mě čtivější, než Sandman, protože jsem se v něm tolik neztrácel. Kresba a barvy jsou geniální, několikrát jsem jen tak hleděl na ty panely a vstřebával atmosféru. První díl se mi sám o sobě zdál výborný, ale po přečtení dvojky jsem si uvědomil, že funguje pouze jako rozjezd. Není to špatně, ale kvůli tomu, o kolik je pak dvojka lepší zážitek, mu dávám 90%.
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš2.9.2012 16:45Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Nevim jestli žák překonal mistra, ale příběh je fakt nadupanej. Stylově mi chvilkama připomínal filmovou verzi od Barkera Lord of Illusions. Vychytaný postavy. Hustá výprava a brutální nápady. Slušnejch 90%.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin1.8.2012 20:11Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Kapisovy virtuální orgasmy mě na tohle celkem navandily, to samé se nedá říct o úplně zmrvené obálce, fuj. Vnitřek je však parádní, "gaimanovina" z toho tryská plnými doušky. Lucifer je vykreslen parádně, postavy jsou libové libovoučké, atmosféra mysteriozní.

    Celkový dojem: 90%
  • Kapis
    Kapis mecenáš11.6.2012 22:50Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    To big D.: já jsme při psaní omdlel několikrát, žena říkala, že jsem mluvil zapomenutými jazyky. Sice nevím, jak ví, že jsou zapomenuté, ale jelikož jsem měl poblité záda, tak ji věřím;-)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš11.6.2012 20:01Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    to Kapis: seru z tebe krev.. nez jsem tohle docetl, tak jsem malem omdlel.
  • Kapis
    Kapis mecenáš9.6.2012 23:09Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Lucifera jsem už onehdá četl, zážitek byl tak silný, že jsem nechával tomu čas a dlouho čekal na tu správnou rezonanci, abych napsal koment. Ale čekal jsem až příliš dlouho, až hluboký dojem se stal jaksi plytčím, asi jako živý sen, který vytrhne propoceně ze spaní, ale už během dopoledne se jako křehká matérie ztrácí v záplavě všedností. Tak jsem si ho kurva přečetl znova! A jsem stejně ohromen. Dal jsem si hlavně pro sebe i malinko rešeršní práce a proto upozorňuju na potenciální spoiler. Jednomu kamarádovi, od kterého mám pár obrazů doma na stěně, se značně pohoršilo v jeho nelehké psychické nemoci, když se začetl do knih o hierarchii andělů a zanícených oslavně-tmářských andělských textů. Z jednoho takového díla hned při prvním setkání se svým bratrským andělem Lucifer cituje. A už nepustí...

    Důstojnost, to je asi ten pocit, který mi nejlépe sedí k pánu pekel t.č. na volné noze, neústupná síla vůle, která jde krok za krokem za svým cílem bez jakéhokoli ohledu, ale s takovou grácií, tak impozantně, že i panenský řád kastrovaných premonstrátek by s chutí podřezával a ošukával své eunušské učitele filozofie během přestávky mezi katechezí a hodinou bolestného růžence. A neměli by na výběr. V Nedělních listech by se pak psalo o pomatení myslí a pár sukub by upálili. Nářky, kvílení a skřípot zubů by se ozývalo z hranic..a Knížeti by to bylo jedno. Konečně poprvé vidím Pekelného vládce, z kterého jde opravdu respekt, žádného rohatého bambulu ani zbytečně agresivního imbecila s hořícími vidlemi, ztělesněné krystalicky čisté, vyrovnané zlo, které si je naprosto jisto samo sebou a jež je neskutečně mocné, moudré, rozvážné a nelítostně kruté. Arogance, která je většinou u smrtelníků trestána je tady nepostihnutelně vyzvednuta jako vlastnost, s kterou se nebohý čtenář, drcený běžnými denními problémy, nevědomky ztotožní. Všichni chceme být jak Jitřní kníže! Mít tu moc.. Být tak bezprostředně přehlíživě sebevědomý. Ani nevíme a jsme uctívači ďábla. Pokud by však někdo v samaelském opojení začal po přečtení jako hotový půlsatan kázat doma věčné zatracení, tak radši bacha, Luciferovi to bude dozajista úplně u prdele, horší pak s manželkou doma.

    Kresba Scotta Hamptona je vtahující, i když v pár okýnkách se mi asociovali ábecečkoví Strážci, letní speciál 89 od Kovaříkové, což ignoruji (uFF) a hltám příběh, který je podkreslen fantasticky. Musím říct, že vstupní “Světlonošova cesta“ staví stabilní základ monumentálního příběhu a mám neodbytný pocit, jako kdyby žák začínal přerůstat mistra. Slepý Briadach, nevlastní bratr Mazikeen, syn Lilith, a spíš fiktivního anděla Ibriela a jeho lid “Lilim ve vyhnanství“ vychází z mytologie Mezopotámie, jako nesčetně jiných příběhů. Je pak vhněten a k nalezení také v judaismu, kde si žije vlastním životem. Lucifer kráčí věky, kde jsou tyto skoro zapomenuté příběhy pouze kulisami na jeho cestě. Posvátná hora národa Navajo, kde se s citlivým pochopením k zarezervovanému původnímu obyvatelstvu těžil intenzivně uran, je stejně chytlavá jako Faramond sedící u alhamberského lvího dvora – už chápu proč je v pevnosti nad Granadou furt jen kopie a tu ještě neustále opravují.

    Co slovo, to skoro citát a rozumím už co znamená nemrhat slovy, hutné příběhy se zauzlovávají samy do sebe, aby se pak spojovaly v nečekaných souvislostech a tíhu si nesou bubliny tak nějak samy, holt v knihovnách jsou celé police plné křesťanských hypotéz o tom jak utrpení prospívá duši, Světlonoš se s tím nesere, přechod na kresbu Chrise Westona by se mohl zdát nepříjemný, ale dynamika příběhu nedovoluje se moc pozastavovat. Sešity s kartami hltám ve stejném tempu, akorát bych autorovi vytkl malinký renonc, který si jako amík asi neuvědomil – kdyby někdo chodil po Hamburku s vykérovaným hakáčem na čele, tak by skončil v base velice rychle, ne tak jak v Americe, kde to trestné být ani nemůže.

    Poslední příběh je příslibem věci budoucích, které prolínají do druhého dílu, s kterým jsem už taky měl tu čest, změna kresby, opouštějící hlavní proud, plynule se blížíc k břehu, pomaleji k duchařskému minimalizmu má sakra říz a akorát může trochu nasrat, že příběh zdánlivě se zbytkem nesouvisí. Tedy jestli bych neměl doma pokračování, kterého je za ty roky žalostně a bídně málo. Bylo by třeba probrat Netopejry v jejich klimbavém spánku v temné jeskyni.

    Lucifer v kresbě poslední dvojice kreslířů nevypadá vůbec tak důstojně a infinitivně...nicméně na ketaminu člověk vidí všechno jinak, a je snad i záměrem vykreslit Lucifera takto, ve stavu disociativní anestezie...kdy cestujete vesmíry - není bez zajímavosti, že tato běžná součást uspávacích injekcí je např. v Americe rušena jinými látkami, které zabraňují dosahování těchto stavů...

    Příčina, následek, prolínání lidských cest, omylů a osudů, na který nevěřím, zvraty a butterfly efect to tu všechno je a Mike Carey je snad satan sám. Bomba, jsem natěšen na pokračování, i když matně pamatuju jak dvojka pokračuje, těším se, až se vrhnu do detailů a strhujícího pokračování příběhu. Bylo něco nesrozumitelného? Tak to jsem kurva rád! 99 percent ze sta!! Myslím, že skoro 100....a Luciferovi je to úplně jedno...ještě, že jsou na světě tyto jistoty. Pane Petříku, pome trochu;-)!!!
  • bboorreekk
    Dobrý příběh, krásná kresba :-)
    V poslední době se toho dost vydává a bohužel mezi fanoušky se kupují profláknutější kusy, ale u tohoto se nedá prohloupit :-)
    Za mě palec nahoru
  • PP
    Toto ma dostalo rovnako ako Sandman. Niečo skrátka musí mať 100% a pre mňa je to práve tento typ príbehov.
  • Awakener
    Do Lucifera jsem sel az na nalehani, a ted kdyz jsem docetl prvni dil vubec netusim proc me predtim nijak nelakal. Sandmana mam komplet ale Lucifer me nikdy nezaujal. Osobne podezrivam ten zpackanej hrbet, ten moc oci nepritahne. Ale co se tyce obsahu tak tam je to pecka, doporucuju.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš28.7.2011 14:02Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    „Ještě snad nikdy se někdo nepokoušel ztéci pevnost pravdy tím, že vybuduje obléhací věž z banalit.“ (Lucifer o neutuchající honbě lidstva za poznáním všehomíra skrze stohy popsaných stránek)

    Toho dne bylo v Hamburku poněkud dusno. Do reality vtrhla banda oživlých tarotových karet a začala dělat bordel. Naštestí šel kolem Světlonoš a srovnal je do latě. Podivné a ještě podivnější příběhy o nesmrtelných ve světe smrtelníků šikovně rozvíjejí mystéria načrtnutá již v původní Gaimanově sérii s Morfeem. Nečekejte jednoduché čtení na dobrou noc, je třeba u toho přemýšlet, teprve pak si vychutnáte jedinečnost sdělení skrytých v detailech. Je-li Neil Gaiman mesiášem moderního fantasy, pak Mike Carey je jeho prorokem. Snad v našich končinách jednou dojde i na jeho techtle mechtle s Johnem Constantinem. Netopejrovo zpracování v pevné vazbě je luxusní, možná jen hřbet knihy působí trochu spartánsky (nevzhledně).

    A hnidopichům, kteří lamentují nad podobností s Gaimanovým dílem, jen tolik - čekali jste snad od komiksu, vycházejícím ze Sandmanova univerza, intergalaktické sociální drama ze života vraždících, robotických tučňáků, plné sexuálních narážek?
  • fusnix
    Jde vydět že Mike Carey Sandmanovskému světu rozumí a ještě více touto sérií prohlubuje jeho komplexnost je tozatím takový rozjezd v druhé knize už to nabírá zdaleka větší obrátky ale rozhodně sem se nenudil a Světlonoš je fakt sviňě a to je mi na něm velice sympatické:)


  • Lawer de Sanctis
    Lawer de Sanctis1.8.2010 19:30Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Svetlonos je vyborna postava, ale pribeh neskutecne graduje az ve druhe knize Deti a monstra, ale jako zacatek povedeny.
  • massilia
    První příběh je opravdu takový méně povedený odvar Sandmana, ale druhý příběh je hodně podobný Hellblazerovi, což jsem při nedostatku jeho příběhů na našem trhu velmi přivítal. I závěrečný příběh o tom, jak malé děvče hledá vraha své kamarádky, je podařený, i když taky tak trochu jakoby ze Sandmanovského ranku.
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin23.11.2009 20:44Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Kolik andělů může tančit na špičce jehly? Příběhy samy o sobě jsou odvarem Sandmana,ale tady nejde o svět a Věčné, tady jde o jednoho fracka s krásnou androgynní tváří, co neumí prohrávat, pouze s našimi životy si pohrávat... Je v nich obrovská imaginace, práce s čtenářem-konzumentem, který je vtažen do děje a vidí to, co mu hraje v hlavě a v hlavě mu hraje to, co vidí. Není to Neil Gaiman, ale překvapivě jako by byl, vypůjčuje si možná až příliš mnoho z jeho stylu, i když ve mně zůstává pocit, že kdyby projevil více vlastní invence, byly by tyto pseudomystické příběhy více jiné a možná... možná ještě uvěřitelnější, i když pro mne už teď balancují na hranici reality.

    Kresba v prvním příběhu mě nadchla, byla atmosféričtější než cokoliv jsem viděla v Sandmanovi, dokonale mi ztvárňovala hlavně hrdiny. On je tak povýšený, tak pyšný, dívka zmatená a nejistá a bojující sama proti sobě, Remiel je zbabělý anděl jenž získal správu nad peklem a Duma? Ach Duma je skutečně strážcem Ticha. A co je ticho jiného než mír a klid jež zahrada vyvolává. O to horší je pak cesta zpět do mainstreamové reality a mírné zlepšení opět přichází v posledním kraťasu. Babičky hovořící k dívce jsou kouzelné a scénář slibuje naději do budoucna. Ona jistě má potenciál.

    Věc, které však podle mne není co vytknout je překlad. Plyne hladce, snadno a nedrží se křečovitě originálu... Návrat k naší národní hymně před branami Pekla? Ach, to o nás něco vypovídá... Jaká rozkoš, tohle číst. Ony i dialogy jsou vcelku vybroušené, ale to je pro Sandmanovské řady standartem, díkybohu, díkyďáblu?!

    K úpravě se šířeji nechci vyjadřovat vyjádřit, jen obálka vypadá nechutně lacině. Nic z ní nevypovídá jak silnou potencialitu příběhy uvnitř mohou mít.

    A teď už zbývá jen roztáhnout křídla. Znovu a znovu. Jsou z mramoru a tak nečekejte nic jiného, než, že vás stáhnou po dočtení hluboko do bahna skutečnosti.
  • Zack
    Na me je ten rozjezd trochu moc pozvolny. Ale asi zalezi, jak moc ma clovek nacteno z Sandmanovek, protoze cim vic toho precte, tim vic ma u Lucifera pocit, ze "tohle uz tu bylo fakt stokrat". Mistama je to stary Hellblazer, mistama Sandman, mistama Dreaming, mistama Books of Magic, s tim, ze to cely ma drzet Lucifer nejak pohromade, ale mne ta postava nejak nesedi (oproti treba tomu Constantinovi). Odpurci velkych a jako ze moudrych slov trpi, protoze Lucifer se proste vylozene zere a v podobnych zvastech si libuje. Nekdy je to chytrejsi, jindy to je jen takovy pindani o nicem, ktere jen nabobtnalo do obludnych rozmeru. Ne snad, ze bych u cteni nejak primo trpel, jen mi to prislo zbytecny.

    Visualni stranka je dalsi vec. Nezaujala. Az na zaverecnou cast s holcickou privolavajici Lucifera (ktera mimochodem je naprosto genialni a doufam, ze se tahle postava jeste objevi, protoze vylozene zachranila muj dojem z celyho booku, zaverecna veta "jsem ted desne popularni" je proste kouzelna) je to takovy nicnerikajici mainstream, neurazi, nenadchne.

    Kdyz to nejak shrnu, nemastny neslany rozjezd s vybornym zaverecnym pribehem, urcite si rad prectu dalsi dily, ale tady nemuzu vic nez 65.
  • davidek
    O něco slabší než Sandman, ale pořád celkem slušné. Autor prostě řemeslně zručně jede na Gaimanově vlně, ale s menší elegancí. Příběhy nemají takový spád, nespějí k tak zajímavým pointámi. Paradoxně nejvíc se mi líbil třetí, nejkratší a nejjednodušší příběh z téhle knížky, který i podstatně zvedá mé celkové hodnocení.
  • Tauren
    Mě se tento počin zamlouval.
  • brkowycz
    Co se týče tohohle žánru "městská fantasy", lepší je už jenom Gaiman. A to jen v jak čem. Kdo čte gaimana, je pro něj lucifer povinost. Prostě dobrý, dobrý!
  • Jokerka
    Druhou cast vyplaty jsem investovala do Lucifera (ne moje vyplata nebyla JENOM 350 kc) a byla to dobra investice. Zacetla jsem se a cetla jsem az do vecera. Lucifer je vazne sympaticky blondak ale zaroven je necim "odtazity" (?) je to to slovo? No asi neco na ten zpusob....Prvni pribeh se mi libil asi nejvic. Byla v nem nejaka zvlastni atmosfera..a tak kresba... :-) Druhy pribeh byl takovy mrazivy...vzlaste v pozadi pribeh "nadparty" ktera si vybiji svoje mindraky na mensinach (?). Jinak co se provedeni tejce tak z toho uz jsem nadsena tolik nebyla. Nejakym zpusobem nemiluju tudle prepestrenou kresbu. Tam se to vyvazilo jedine tim pribehem...noa treti pribeh patricne morbidni (myslim tim mrtva holcicka) byl to zvlastni a smutny pribeh, ale lepci zaver nez tendle si nedovedu predstavit. Takova tresinka na zaver :-)
  • mirror
    Som rád, že je Lucifer elegantná sviňa a nesnažil sa ho Mike Carey nejako poľudštiť, toho som sa trocha obával, ale nakoniec to dobre dopadlo :-) Len jeho vzťah s Mazikeen kamsi vyšumel a pritom sa tak v Sandmanovi mali k sebe. V tomto booku je mu iba oddanou slúžkou.....HANO. PUANE. Scenáristicky je to dobré, hladko napasované na Sandmanovskú mytológiu. A zdá sa, že sa začína rodiť aj Luciferova vlastná, ak bude, stmelí to celú ságu... osudové taroty by sa mohli ešte ukázať. Najviac sa mi páčil však posledný príbeh, lebo tam bolo najviac humoru. Čo sa výtvarna týka.....maľba v prvom príbehu bola zaujímavá, pri kresbe v druhom sa mi zdalo, že sú postavy na niektorých políčkach príliš veľké oproti inventáru v miestnostiach, nič moc teda, zato jednoduchý "čiarkovaný" štýl kresby k tretiemu príbehu dokonale sadol.
  • Wiruss
    Musím se přiznat, že po přečtení Smrti jsem měl z Lucifera trochu strach a nechal ho dál ležet v poličce, ale to si on nezasloužil je výborně pojatý, má dobrý scénář který má spád a příjemnou kresbu (jen škoda, že se od špičkové (leč je třeba si zvyknout) pres průměrnou dohrabe až k nic moc ve třetím příběhu). České vydání je na výborné úrovni za dobrou cenu škoda, že takto vyvachází více komixů, jedinou vítku musím mít k obtiskům barev (černé) na protějších stranách (a to zvláště ve druhém příběhu).

    Scénář 92%, Kresba 80%, České vydání 95%
  • willis
    Lucifer mi připomíná Johna Constantina, trochu sobecký, cynický, vždycky nad věcí, ví toho víc než my, čtenáři, a v rukávu má nějaké to eso navíc. Scénáře se snaží držet gaimanovsko-sandmanovské atmosféry a daří se jim to tak, že příznivci Sandmana nebudou trpět. Kresba sice nijak neoslňuje, ale ani jeden ze tří příběhů není nekreslený tak aby mě nějak rušil. Já dávám přednost "normálnímu" coloringu, takže by se mně líbilo kdyby byl nakreslený jako první tři sešity, ale jinak jsem velice spokojený. PS. Nevím jak dlouho schnul L. v tiskárně, ale ve svém vydání mám dost míst (hlavně v bublinách) umazaných od protějších stránek. Ale toho by si možná spousta lidí asi ani nevšimlo.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš27.6.2007 09:58Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Velmi dobry rozjezd... Carey ma evidentne Sandmana velmi rad, pac scenar a atmosfera se mu povedla vystihnou paradne. Cili v knize tri comicsy, kde prvni je vicemene popsan v popisce, a i kdyz kresebne se mi nezamlouva, tak scenare je pekelne dobrej. Za to druhej "Sest vylozenych karet" me uspokojil dokonale, tohle je panecku souhra jak ma byt, navic na uvodni strance se naznakem rozjede novy pribeh, ktery doufam bude v dalsich dilech dokoncen. Nu a posledni "Od narozeni s mrtvymi" je takovej Sandmanovskej one shot s predstavenim dalsi postavy, se kterou se asi pozdeji jeste setkame. Joo, Jitrni knize dle ocekavani boduje. Ke zpracovani, jestli se teda bude pokracovat v pevne vazbe, tak bych fakt ocenil zalozku, jak byva dobrym zvykem... ale to je fakt jen takova drobnost, jinac jsem z ceskou mutaci vice nez spokojen.
  • krvinka56
    Tak tohle je jště lepší než Smrt vysoká cena za život.Jako následník Sndmanovské sérije si Lucifer vede fakt perfektně.Sice kresba u prvního a pposledního příběhu je nic moc ale oto u tohoto komiksu vůbec nejde jeho předností je perfektní příběh a postava.První příběh je pohoda druhy je fakt supr no a závěrečná povídka ač nejhůře nakreslená byla po příběhové fázi prfektní.lucifer je jeden z těch komiksů kde se příběh postupně skládá jako pucle a odhaluje svoji krásu.Postavy co se v tomto komiksu objevují považuji za jedny z těch nej.Každá má svůj přběh a zkryté touhy.Světlonoš je fakt perfektní postava co rozehrává svoji hru.Výběr obálky je dle mýho názoru perfektní ikdyž pokud bych si mohl vybrat bral bych buď tu první nebo tu čtvrtou.Tenhle komiks by mněl zkusit každý i ti co se Sandmanem ještě nesetkali.Jde tu hlavně o perfektně vyprávěný příběh.Já byl naprosto spokojenej.A je dobře že má Lucifer pevnou vazbvu s přebale on si ji totiž zaslouží.
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade17.6.2007 15:43Lucifer #01: Ďábel vchází do dveří
    Světlonoš se po přečtení první knihy u mě stal populárnějším než Pán snů. Kresba se mi líbí a ty příběhy prostě nemají chybu. Hlavně ten s Hamburgu. MdS
  • erik
    Tak som sa predsa len odhodlal kupit aj cesku verziu a mozem konstatovat, ze dobre som urobil. Lucifer neohuri kresbou, stavia na pribehu, ktory, uprimne, nie je Gaiman... Napriek tomu je zaujimavy a rozbieha to, co uz napriklad v dalsej knihe naberie daleko vacsie a zaujimavejsie obratky. Ak anglicky book neoslni, ceska verzia je podstatne lepsie spracovana. Farby su sytejsie a aj kresba sa tak zda o chlp krajsia. Slusny zaciatok serie (e je s dlznom, aby nedoslo k omylu :)).
997195
Četl/a (153)
123peta, 2scha, 81splinter, adam, adriel, Alikkk, anka, autokineton, Baffman55, bananzluty, Bedou, ben_bella, bierce, binnmode, blackJag, borknagar1, calvin10, chcita, cybern, cyboy, Darker, davidek, Deckard, deefha, DEmnoG, desto, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Džoworka, emanek, erik, farnhajt, figis, filosh, Final, flipflop, Fox01, Garp, Golem, Grrr, hellblazer, HellWeber, Houbař, house192, hromotlk, hypermlok, IndyP, Jabba, James, japes, Jimbeam90, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaaos, kadas97, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, kaylin, Kiko, Killingjoke, kinak, Knuckless, Koci, Kokuun, koudak89, Lachvos, lantan1, Lawer de Sanctis, Le Porello, Light, Lord Baltimore, Mariohurbanek, mart.in, Matthew, Matthew, Mercurio, mgeralt, Mike-sh, mineralk, miuanek, monte walsh, motycond, MP, Mr.Plysh, mstefl, mywiel, NecRoman, Nexis, Noci, oleav, Olesh, Onkel 1928, Ozymandias, PAK, Paldini, pavlosson, pearlxjam, perak, Petr, Petrisko911 , petrSF, PH79, Plechy, Poniczech, puolpm, Qvestor, raenius, raimi, RaptoR, Rezet, Rinter, rockyt, rooty, RudyRod, Schramm, sedw, Shin, SHORTY, Sir_Pete, Skot, Spacecore, start05, syon, t0mas, T3ss, tankgirl, the.kasztan, Thurin, Tiba, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, tricky, trudoš, Ukko, VanTom, vranakx, vrazdinek, VXP, Wiw, xflori01, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zd, ZD3H, zgrywus
(367)
2scha, 625, 665+1, 81splinter, adam, adam.ra, afri, Ajit, akrijus, Alfi, AlienDr, Alikkk, amazing_k, andik007, anka, ardath, arsan, autokineton, Avian, Awakener, Azalin, Azbest, AZTeck, BadBoy, Baffman, Baffman55, bananzluty, bboorreekk, Bedou, BeeSee, Bellatrix, bierce, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, Bob, bobo666_2005, bodhi, borknagar1, bourgeois, Braindead, brkowycz, bronxik, Bubsy, Buchtic, budkin, burzum, Cabal, calvin10, calviti, Cassidy, Černá Krysa, charvos, chcita, chmelus, Corteg, Corvus, CP, Cr4sh, crush, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, daniel.cermak, Daniel.rw, Davedd168, davidek, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, desto, DevCageR, disclose, DoctorWho, domo9321, doophy, Doppelganger, dr. Gull, Draco nobilis, dracula, Drakeus, dre, dvory, Einstain666 , eliera, emanek, erik, error216, farnhajt, faster86, FatMonster, fel68, felis, figis, filemon, filipes, filosh, Final, Flash, freestyletricker, Fréza, Frizer, Fry, fusnix, gobers, goldschmidchen, Golem, gongon44, goodspeed, Grebenda, grellenort, grinder, Grrr, gumidekmedvidek, Hamichal, hanocri, Hanyou, hawkzn, hedgehog, hellblazer, hellw10, HellWeber, herbert, holubdema, Houbař, house192, hromotlk, Hulik, hypermlok, I.am.geek, ikshorm, IndyP, J.T.honza, Jabba, Jak, jakouback, James, japes, jett, Jimbeam90, jindroush, jiskra, jmenujiseradekbouril, joehot, John Wick, Jokerka, Jokke, jones1240, JORDY, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, kadas97, KadetJaina, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, KarlosJB, KdG, keNNoslaw, Kiko, kinak, Knuckless, Koci, Kokuun, komik.sx, konous, koudak89, kronoss, Kruttor666, krvinka56, kubosos, Lachvos, Lamahe, Lawer de Sanctis, Le Porello, Leland, Lenny, Light, listr, Lobok257, Lojza, lutrix, m.abrams, maara, mainman, maki, mangan, Mariohurbanek, mart.in, martas, Martin Buchal, Marvin, Maryl, Matio, Matthew, Matthew, mcleek, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, mikado, Mike-sh, mikina, mikki.maser, mildaE, mineralk, mirec, mirror, misa, Mistak, miuanek, moiqpiom, monty.cl, morddutha, MP, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Netorack, Neuro, Nexis, Nightmare, Noci, noMster, nx, octobersa, OldaB, oleav, Olesh, ondra, Onkel 1928, padre_negro, Paldini, Papa Wu, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, Pepares, peposek, Petr, Petrisko911 , petrSF, PH79, Pjenkus, pk123x, planika, POLAKST, porculan, Poseidon1978, PP, puolpm, q, Quintana, raenius, Ragnarog, Raijin, raimi, RainDamage, RaptoR, razielus, Rety, Rezet, Ricarderon, Rich, Rinter, Robb, Rocksteady147, rockyt, rooty, Rorschach, Rowan, RudyRod, Ruw, Saiffer, Sammael, Samurai-Jack, san, Saran, SASAN_KING, Scaleo1, Schramm, sedw, seeker666, segy, Shin, SHORTY, Sirius, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, SmoothNCool, songoku, Spideyy, spot, StanleyHu, stanleystar, start05, stepan.tichy, syon, szajter, t0mas, T3ss, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, TBB, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tiba, Tomate, Tombal, Tomek, Tominos, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, Toren, trener83, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, VanTom, Viking, vishnar, Vojtěch 393, vranakx, vrazdinek, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, Wiw, worf, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, yama, yarda, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zd, ZD3H, zebedee, zgrywus, Zíďas, Zukamedotu
Chce (19)
Badgu.y1902, barthez, Davey, delsemela, Druid, EvilvsGod, Fricki, Henry108, Holmwood, husakpetr93, isildur heir, KINIMODUS, Madmax, Maty48, Miriyak, Odal , vidocq, vteco, Wakker
Shání (2)
KateM, soulbringer
Nabízí (2)
budkin, zd