Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Skinner Sweet je nemilosrdný a lstivý psanec. A taky upír… ale ne jen tak ledajaký. Jako první upír, který se zrodil na americké půdě, je silnější, sveřepější a světlo mu neuškodí ani v nejmenším. Pětačtyřicet let poté, co vstal z hrobu, se Sweet ocitne v Los Angeles dvacátých let, kam světla Hollywoodu vábí jako můry mladé a krásné dívky. Jak ovšem záhy zjistí mladá a chudá herečka Pearl Jonesová, působí tu síly mnohem zlověstnějšího než pouhá lidská hrabivost. Když její sny o hvězdné filmové kariéře promění v krvavou noční můru, pomůže jí Skinner Sweet přežít – a pomstít se.

Obsahuje sešity série American Vampire #1-5

Scénář
Stephen King, Scott Snyder
Art
Rafael Albuquerque
Obálka
Rafael Albuquerque
Lettering
Petr Suchý
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
akční, horor
ISBN/ISSN
978-80-7461-279-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
790 g
Stran
200
Cena
499 Kč
Originál
American Vampire #01 (Vertigo (DC Comics))
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš4.9.2023 17:26Americký upír #01
    Martin Štefko v r. 2013 napísal, že Americký upír 1 je komiks, ktorý si náš trh skutočne zaslúžil. Pod to sa podpisujem. Kurva podpisujem. Je to temný a „zlý“ príbeh. Vymyslel ho Scott Snyder (jeden z najpodstatnejších batmanovských scenáristov), k dokonalosti dotiahol (a „rozpísal“) slávny Stephen King a úchvatne zhmotnil fantastický ilustrátor a rodák z brazílskeho mesta Porto Alegre, Rafael Albuquerque (Batman: Soví město). Scenár je prekvapivý a nepredvídateľný. Skáčeme naprieč rokmi, v podstate až dobami, medzi časmi starými a novými, plnými vynálezov, o ktorých sa ešte pár rokov dozadu nikomu ani len nesnívalo. Je to istým spôsobom podprahovo zároveň prelet starou a novodobou Amerikou, kedy staré odchádza a nahrádza ho nové. V tomto smere mi to pripomenulo Dickeyho Vyslobodenie resp. Boormanov film, pri atmosfére 2O. rokov 2O. storočia v USA som si zas spomenul na noiry Eda Brubakera. I do najzapadnutejších kútov krajiny sa postupne dostávajú vynálezy, kone sú nemilosrdne vystriedané automobilmi, na miesto nemého filmu nastupuje ozvučený. Je to kruté a drsné, plné krvi a iných zvrhlostí, no vadil mi alibizmus, že násilie nie je problém, ale sex áno. Oceňujem parádny dizajn a obsah: od úvodného Kingovho slova cez záverečné Snyderovo, až po výtvarné a textové bonusy (napr. ukážky zo scenára) a tvrdú väzbu s prebalom a lacetkou. Príbeh je vyrozprávaný komplikovane. Pred šiestimi rokmi, pred troma dňami, v roku 1880, v roku 1909... Sledujeme vyčíňanie charizmatického upírského milovníka cukroviniek s príznačným priezviskom Skinner Sweet. Následne sa vrátime v čase, stanúc sa svedkami jeho pekelného zrodu. Potom dej zas skáče, tentokrát dopredu, Skinner je odsunutý na vedľajšiu koľaj a príbeh sa sústredí na iné postavy. Ale vieme, že tam niekde číha a je len otázkou času, kedy ho opäť uvidíme. Môže to znieť komplikovane, ale ja každý komiks zásadne čítam dva razy a pri repríze to do seba všetko pekne, hladko, šarmantne, fajnovo a jednoducho zapadlo (ale pravdou je, že v niektorých súvislostiach som sa stále strácal, viď. masový hrob). Scenár sa miestami hrá na inteligenta a pritom kopíruje iných (evolúcia ohľadom pobytu na slnku by bola geniálna, keby s ňou dávno predtým neprišiel Blade).
  • ludek.n
    ludek.n12.7.2023 10:20Americký upír #01
    Přestože miluji upírské příběhy, knihy a filmy, nápad udělat z kovboje upíra, a pak ho poslat dobývat Divoký západ jsem rozdýchával těžce. Asi jsem zapšklý tradicionalista, ale představa upíra, který se prohání sluncem sežehlou prérií, mi prostě nejde pod nos. Scénář mi přijde rozvleklý a kresba nevyrovnaná. Některé panely jsou precizní, jiné jako by je kreslilo dítě. S postavami je to podobné. Spíš než Sweet, zaujme pinkerton Book nebo komparzistka Pearl.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš2.7.2020 20:46Americký upír #01
    Takhle nesympatickou hlavní postavu jako zde nepamatuji a koncept nového upíra včetně jeho vlastností jsem také úplně nepřijal. Od toho se zřejmě bude odvíjet můj koment. K americkému upírovi jsem se dostal už kdysi přes Snydera, ale vynechal jsem ho (páč snyder nebyl můj oblíbenec), teď jsem se k AU dostal znovu přes kreslíře Rafaela Aburkveteho (budu psát takto), jehož obálky byly v Batmanovi super (kresba též). Po přečtení celého runu Batmana new52 jsem získal lepší náhled na snydera a v hororu měl být lepší, takže spolu s kresbou jsem mu dal šanci. Příběh AU je triviální, není zde nic objevného, Snyder má stejné postupy jak v batmanovi (3 dny zpět, před hodinou, apod.), prolínají se časově linie a origin Skinnera Sweeta, který na návrh Snydera píše King. Jediná postava, která mi byla trochu sympatická je Pearl a její příběhová linie mi přišla lepší, což je celkem paradox, protože předpoklad k lepší story má western origin od Kinga. Počátek obou příběhu je dobrý, pak to přejde lehce do nudy, celkově prostě průměr. Kresba je fajn, líbí se mi, obálky styl, ale myslím že hlavní hajzl postava spolu s ničím, čeho bych se chytil mi ubírala na zážitku, který většina čtenářů pode mnou, z onoho příběhu měla. Dočetl jsem a další díl mě ani nezajímal, příběh je vesměs zakončen, nicméně vlastním i druhou knihu, takže si jí přečtu. Zpracování knihy se mi ovšem líbí hodně, přebal je na dotyk líbezný, obálka knihy je totožná jak přebal. V součtu za to vše dávám 3*.
  • Moon
    Moon3.6.2020 21:27Americký upír #01
    K této knize jsem se dostal jen díky tomu, že mám rád Stephena Kinga a tak příbuzní hledali co od Kinga ještě nemám a našli tohle.
    Do té doby jsem ani neměl páru, že spolupracoval na nějakém komiksu.
    A byla to jedna velká jízda kde se konečně objevují upíři, kterých se lidé bojí a kteří jsou krvelační.
    Mohu všem vřele doporučit, skvělá kresba plná krve, super scénář a hlavně super nápad.
    Už teď je jisté, že si pořídím pokračování. Jen škoda, že v češtině jsou jen první dvě knihy, ale pokud bude dvojka taky tak dobrá, tak trojku si dám klidně i v tom anglickém jazyce.
  • Spacecore
    Spacecore14.6.2019 23:00Americký upír #01
    Skvělý upírský komiks! Propojení 20. let s westernem v kontrastu s novou linií upírů funguje na jedničku. Snyder i King píšou dobře, ačkoli mě tady vždy přišlo, že Snyderovy věci šlapou víc, možná se příliš snažil, nevím. Každopádně to bylo skvělé, ale bavilo mě to jako samostatná kniha, nějak mě neláká sledovat příběh dál, nevím, čím to je, asi mi to stačilo takhle a klidně bych to uzavřel.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš27.7.2018 17:54Americký upír #01
    Skvelý komiks. Prečítal som si ho už celý asi 5x a stále ma baví. Silné postavy, šťavnatá akcia, pekná kresba, drsné hlášky, temná atmosféra, nezabudnuteľný Skinner Sweet a dynamické je to od začiatku až do konca. Za mňa vlastne dokonalá komiksová zábava.
  • TonyT
    TonyT23.7.2018 11:18Americký upír #01
    U mě za jedna. Parádní atmosféra, parádní kresba s výborným a svižným dějem a v krásném provedení od BBartu, celá série by se určitě hezky vyjímala v knihovně. O to víc zamrzí stopnutí téhle série. Nechápu hororu je u nás stále málo a Snyder zde předvádí mnohem víc než v superhrdinském žánru.
  • Gregory47
    Gregory4714.2.2018 19:29Americký upír #01
    Sice mě to asi zhruba v polovině přestávalo bavit a místama i začalo nudit. Tak byl konec excelentní, né velkolepý, excelentní tenhle příběh žádný nadupaný konec neměl, ale i tak to bylo neskutečně super už jenom to že to z poloviny napsal podle mě nejlepší autor románů současnosti a i Snyder který je známý hlavně pro New 52 Batmana se ukazuje že umí psát i něco jiného než superhrdiny(vím že psal Batmana až po American Vampire ale to je jedno :D).
  • Ter
    Ter8.10.2017 19:11Americký upír #01
    Jednoducho super
  • 353638
    35363821.6.2017 21:29Americký upír #01
    Možná jsem přehnaně nekritický, nebo je to tím, že už je to nějaký rok, co jsem Upíra četl.. Ale i tak musím dát pět hvězd. Takhle má vypadat mainstreamový komiks! Proč se však neprodává a skončil u nás druhým dílem, to je pro mě záhada.
  • louza
    louza7.10.2016 10:11Americký upír #01
    Kapituluji a přiznávám místo čtyř hvězd plný kotel. Nakonec mě to smetlo... Přehnaná opatrnost není na místě.
  • louza
    louza13.6.2016 13:31Americký upír #01
    Je mi za hodnocení skoro až trapně, protože Americký upír je navzdory ne úplně sympatickému (i když logickému) jménu opravdu výborně vystavěný příběh. Každý sešit je rozdělen na půlku dvěma liniemi, kde jedna předchází druhé a v závěru se opravdu elegantním způsobem spojují. Hostující King je jen třešnička na dortu dávající některým postavám hlubší dimenzi. Sympatická je snaha vzkřísit "pravou" upíří tématiku a dát jí nový rozměr. Přesto jde "jen" o po všech stránkách velmi perfektní moderní komiks, který se dobře konzumuje a baví. K pomyslné dokonalosti mu však chloupek chybí. Pokud byste náhodou váhali, stejně minimálně do první knihy jděte. Je to uzavřený příběh s malými vrátky do budoucnosti. 90%
  • trudoš
    trudoš editor1.1.2016 03:30Americký upír #01
    Projednou zapomeňte na Ságu Stmívání a všechny ty romantické báchorky o upírech, kterými nás moderní doba krmí. Tenhle komiks totiž zvysoka kašle na nějaké rozervané hrdiny. Tvorové temnot scenáristy Scotta Snydera jsou především lovci. Lovci, které emoce kořisti zajímají asi tolik, jako vy myslíte na životní příběh tabulky čokolády.
    První album série představuje historii vzniku nového upírského rodu, který oproti tomu tradičnímu z Evropy lehce zmutoval. Jenže evropští páni nehodlají americkému druhu dát šanci pro (ne)život. A tak začíná boj šmejdů proti ještě větším šmejdům. Což je detail, který je na komiksu nejfantastičtější – hlavními hrdiny jsou postavy, které jsou v důsledku ještě horší než monstra, proti kterým bojují.
    Tahle sága začíná v pravdě hodně ze široka, ale o to víc navnadí svou surovostí a brutálností, což dynamická kresba Rafaela Albuquerquea jen podtrhuje. Je znát, že autoři plánují osudy hrdinů hodně zamotat, a tak nezbývá než se těšit, kam nás další díly zavedou.
  • Bubsy
    Bubsy9.9.2015 12:00Americký upír #01
    Začátek a rozjezd celé knihy je skvělý a navnadil mě na zbytek. Základní příběh upírského parchanta Skinnera Sweeta přináší přesně to o čem se píše v anotaci. Ano, upíři tady opravdu nejsou emo zoufalci jako z twilightu a kniha spíš připomene jejich lepší časy z dob Interview s upírem. Problém ovšem nastává s rozvíjením příběhu Pearl Jones a tam se zas twilightu dost blížime, což mi za prvé dost nesedělo a za druhé vůbec nebavilo. Jinak kniha zaujala a dvojku jsem si samozřejmě koupil. Pořád si ale říkám jestli mě na tom netáhne spíš pěkná Albuquerueho kresba, která má krásný nádech doby o které vypráví a zároveň dokáže být správně temná. K tomu se povedlo BB i samotný zpracování knihy což se asi projevilo i na ceně. Pocitově je to mezi 3 a 4. Uvidíme co bude dál..
  • Drekorian
    Drekorian mecenáš30.3.2014 17:37Americký upír #01
    Upíři mi zprotivili návštěvy knihkupectví. jejich věčné romance, lásky, deníky a podobné hovadiny se na vás ve své době zlomyslně šklebily z každého krámu, protože zoufalí knihkupci tímto kýčem obsadili každý myslitelný regál v bláhové naději, že zblbnuvší vlhké týnejdžerky si koupí od každé knihy alespoň 5 kusů. Páč Edward a abstince jsou super.

    Teď když doběhla Twilight sága (cha, cha, vhánějí se mi slzy do očí), přišel ten správný čas restaurovat upíry jako ty krvéžíznivé děsivé manipulativní svině, kterými doopravdy jsou. Nádherná kresba, příběh, který oprašuje western moderním a neokoukaným způsobem + roaring twenties, které já doopravdy můžu.

    Přestože jméno Stephena Kinga v této knize funguje spíše jako vějička, na kterou Vertigo láká i nekomiksáky, celkově bezesporu za 5 hvězd. Za pětikilo má člověk pocit, že se BB/Art pomátl vzhledem ke skvělému a skutečně luxusnímu provedení.
  • J.T.honza
    J.T.honza24.3.2014 00:54Americký upír #01
    Je to zvláštní, ale i když mě upíří a horory obecně naprosto nebaví (spíš se jim směju), stejně tak jako mě nebaví Divoký západ, stejně jsem si Amerického upíra koupil. Nejspíš za to může ta krásná obálka, která přitáhne oči a vyvolá zájem, o čem to asi může být. Ta obálka je tak zajímavá, že bych ji možná sám označil jako vůbec nejhezčí v mé knihovničce.

    S vnitřkem už to ale tak slavné není. Sem tam krvavá scéna sice vypadá třeba i pěkně, ale nic, z čeho bych si sedl na zadek. A takový dojem mám vlastně i z celku. Postavy mi k srdci kdovíjak nepřirostly a že by mě nějak zajímalo, co s nima bude dál? To asi ani moc ne. Prostě průměr.

    Navzdory tomu všemu si ale další díl(y?) koupím, protože přestože mě to vlastně moc nebaví, cosi mě k tomu furt táhne...Tak třeba pak zjistím, co to je.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen25.1.2014 21:35Americký upír #01
    Absolutní pecka! Podle mého jeden z nejlepších komiksů, co u nás vyšel. Doporučuji, a to vřele!
  • erik
    erik21.1.2014 13:44Americký upír #01
    Dlho som sa tomuto komiksu vyhýbal, upírov mám plné zuby a Snyder toho zatiaľ v ČR s Batmanom zasa tak veľa neukázal, i keď reklama vraví opak.

    Ale je to dobrý komiks. Upíry ani zďaleka nevyznievajú tak, aby sa mohlo pritakať tým komerčným rečiam o tom, že toto je konečne návrat k netvorom, ale nevadí. Problémom komiksu je ústredná postava Skinnera Sweeta, ktorého by som okamžite poslal ku všetkým čertom. Výhodou je, že vedľajšie postavy sa vydarili. Pearl jednoducho fandíte, dokonca aj v alternatívnom príbehu z minulosti človek nadŕža Pinkertonovcom a nie tomu hajzlíkovi. Ozaj, reklamný ťah s Kingom na obale i v scenári je tak lacný, až beda. Nič to komiksu neprinieslo, azda okrem predajnosti.

    Napriek výhradám je to ostrejšie kreslená knižka plná dojemných vedľajších postáv a je, ako som už spomínal, dobrá. Raz sa k nej určite vrátim.
  • sedw
    sedw23.10.2013 00:28Americký upír #01
    Parádní věc! Konečně pořádný příběh s upírskou tématikou a zapojení Kinga, mého nejoblíbenějšího knižního autora, už je jen třešničkou na dortu. Oba příběhy byly vyrovnané, kresba mi velmi sedla a hlavně, má to parádní atmosféru. Doporučuji všem, kdo má rád dobré příběhy a nevadí mu sam tam nějaká ta drastičtější scéna.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin6.5.2013 23:19Americký upír #01
    Po delší době opět něco s upíry, aniž by to bylo zaměřené na třináctileté gothičky, které chtějí Patizóna za muže. Relativně slušný horůrek.

    Celkový dojem: 70%
  • royan
    royan1.5.2013 12:39Americký upír #01
    Slušná krvavá podívaná.
  • kaylin
    kaylin28.4.2013 23:07Americký upír #01
    Jak píše Stephen King ve svém úvodníku, konečně jsme se zase dočkali upírů takových, jací mají být. Jsou to zrůdy, doslova monstra, kterým jde hlavně o to dostat se ke krvi, na níž jsou závislí. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/04/27-americky-upir-1-95.html
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš19.3.2013 00:35Americký upír #01
    Synonymum pro upírské legendy dneška představují infantilnosti ve kterých puberťačkám vlhnou kalhotky při pohledu na upírského hošíka, který na denním světle světélkuje. Synonymem je bezduchá „tvaj lajč“ (nebo jak se ta blbost píše) pseudoromantika, která upírské přízraky odvádí hodně daleko od jejich pravé podstaty. A proto děkuji Scottu Snyderovi, že jejich legendu oprášil, přidal vlastní nápady a dokázal téměř nemožné – tedy to, že i mne začali upíři zajímat.

    Série Americký upír Scotta Snydera si mne získala už od prvních stránek, kde si výborně zahostovala i legenda hororového žánru Stephen King. Můžeme tak sledovat krvavou legendu o zrodu nového typu upíra, pro jehož představitele nemůžeme najít nikoho lepšího než sobeckého a bezcitného psance z Divokého západu, který je v tomto komiksu opravdu nehezké místo. Na následujících stránkách se tak rozvíjí pohnuté osudy Skinnera Sweeta, mapující jeho počátky cesty napříč americkými dějinami. Jeho příběh se dějově prolíná s osudy Pearl Jonesové, mladé začínající herečky z doby končící éry němého filmu, která se dostává v nesprávnou chvíli na nesprávné místo.

    Jak již jsem napsal, po scenáristické stránce je Americký upír výborný komiks. Scott Snyder se u mne pomalinku, ale jistě dostává mezi v současnosti nejoblíbenější autory (Stephen King na poli beletrie tam patří dávno) a předpovídám mu celkem zářivou budoucnost. Kresba Rafaela Albuquerquea mne zasáhla jako blesk z čistého nebe. Je pro mne nová a neokoukaná a přitom neuvěřitelným způsobem osvěžující. Nepamatuji si, který jiný komiks na mne, podobně jako u komentujícího Indyho, po výtvarné stránce v poslední době takto zapůsobil. Možná snad Blacksad, ale toho jsem znal již z dřívějška. Prostě si myslím, že zde máme zaděláno na jednu z nejlepších sérií, kterou lze dnes sehnat a to po všech stránkách.

    Takže Skinnere a Pearl, kam zakousnete příště své špičáky? Nemůžu se dočkat, až to zjistím…

  • Indy
    Indy17.3.2013 20:39Americký upír #01
    Skinner Sweet je po dlouhé době opravdu originální upír a jsem si jist, že Snyder s Kingem vytvořili opravdu geniální sérii, kterou si budu s radostí kupovat. Všechny příběhy byly skvělé, kresba krásně syrová. Výtvarně je to jeden z nejlepších komiksů, co jsem v poslední době četl. Skláním se před autory a jdu si to přečíst znovu:)
  • Kabukiman
    Kabukiman14.3.2013 19:22Americký upír #01
    Percy: "Pamatuju si, jak jsi chutnala. Jako vanilka s lesními plody."
    Pearl :"Zvláštní. Ty chutnáš po hovně."
  • Kabukiman
    Kabukiman14.3.2013 19:19Americký upír #01
    Jediné co mi vadilo, byly příliš časté skoky v ději. Ze začátku jsem se musel každé tři stránky vracet zpět a dohledávat kdo je kdo v jiné době a kdo je vlastně hodnej a kdo zlej. Naštěstí hodnejch tam zase tak moc neni a děj postupně stává přehlednější a méně chaotický. Od Prince noci tady žádná taková upírárna nevyšla a je to škoda. Princ noci se mi líbil ještě o chlup víc,ale i tak je Americký upír pětihvězdovej. Těšim se na další díly.
  • maara
    maara mecenáš14.3.2013 11:27Americký upír #01
    Pro mě velké překvapení. Snyder s Kingem stvořili pořádně zparchantělýho hajzla a kresba je výborná. Doufám, že další díly budou ještě lepší.
  • rooty
    rooty13.3.2013 10:34Americký upír #01
    Přečteno na jeden zátah, i když to nebylo původně v plánu. Skinner je fakt pořádnej parchantskej upír, žádnej ufňukanej preacherovskej Cassidy se nekoná a hrůza z této knihy jen číší, líbí se mi prolínání časových úseků a obě hlavní postavy mají šmrnc. Zajimavé je, že jediné vyloženě kladné postavě jsem vůbec nefandil..
    Kresba a barvy jsou úžasné a mně se to všechno neuvěřitelně moc líbilo. Že by kniha roku, hned na jeho začátku?
    Opět poklona BBartu, nejen za perfektní zpracování knihy, ale i za to, že tady takové pecky vydávají. Díky, vřele díky, pánové a dámy :o)
7737171
  • Fimi
    Fimi mecenáš14.2.2018 23:15Americký upír #01
    Gregory tak to si přečti Wytches nebo Swamp Thing nebo After Death od Snydera...skutečně je lepší v hororu než v hrdinech
  • Kabukiman
    Kabukiman14.3.2013 19:13Americký upír #01
    Azalin :D :D :D
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.3.2013 17:11Americký upír #01
    Azalin: :D:D:D:D
  • Fry
    Fry admin14.3.2013 16:22Americký upír #01
    Azalin: :D Asi tě zklamu, ale "Amerického Upíra" nemám v plánu kupovat :)
  • andre
    andre mecenáš14.3.2013 15:14Americký upír #01
    Azalin: ..... :-D ....... ty jsi vůl ;-) ...... hezky jsi mě pobavil
  • Azalin
    Azalin mecenáš14.3.2013 11:42Americký upír #01
    Vypadá to dobře. Ještě si počkám co na to Fry a pak pravděpodobně hned zamířím do obchodu..
Četl/a (123)
123peta, 2scha, 353638, 3DD!3, 81splinter, Alikkk, anka, Azbest, Baffman55, Balů103, bboorreekk, Benny, ben_bella, bierce, binnmode, blackJag, Bronn, Cabal, calvin10, chcita, Cinema Ranger, cowok, cyboy, Darker, Delphín, Dezodoo, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, filemon, Final, flipflop, Flowtek, Fos4, Fox01, Georgíno J., Gregory47, gumidekmedvidek, Hanussen, hellblazer, HevyEli, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, James, JANNE, japes, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kaluž, kaylin, Killingjoke, Knuckless, Kubix, Lachvos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Librarian, Light, Loks19, LookAss, Lookass33, ludek.n, Lukasitch, luky.kuky10, marek zigmund stanko, mart.in, Marty_von_Shit, Matthew, mineralk, Moon, mywiel, namdnas, oleav, Olesh, Ozymandias, p3tris, PAK, pearlxjam, pechna, Peppa, Petr, Petrisko911 , Pietro26, Pizza Guy, PrastenejCitron, punisher, RaptoR, Rezet, rooty, roswelll, RudyRod, Saint of Killers, saja, Schimi85cz, SHORTY, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, Spike, Suši, terrordemon, the.kasztan, Tiba, trudoš, tukak, Ukko, Valdaufinka, Vojtěch 393, Walome, Wiw, wolfgang, Zbysek2410, zgrywus, Zlord_Antijezis
(219)
2scha, 353638, 665+1, 81splinter, adam.ra, Aldo26, Alfred, anka, Azalin, Azbest, BadBoy, Baffman, Baffman55, Balů103, bboorreekk, BeeSee, Benny, bierce, binnmode, Birgi, BlackDragon, blackJag, bourgeois, bronxik, Bubsy, Buchtic, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, chcita, Corvus, cowok, Cr4sh, CSE_AC/DC, cvrk, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, DAxik, Deckard, Dezodoo, disclose, DoctorWho, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, Drekorian, dvoracekpetr1, Einstain666 , erik, farnhajt, fel68, felis, fifas, filemon, Filip123, filosh, Final, Flowtek, Fos4, Fricki, Georgíno J., Gibby, goldschmidchen, goodspeed, Grebenda, grinder, gumidekmedvidek, Hanussen, hellblazer, HevyEli, Hulik, hypermlok, ikshorm, Indy, invape, Ivan Kucera, J.T.honza, Jabba, JackOneil, Jak, James, JANNE, jiskra, jones1240, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kaluž, Karel Sec, kendor007, keyko, Knuckless, komik.sx, Kouzelnik7, Kubix, lacoste, Landauer, Leland, Lenny, Librarian, Light, listr, Loks19, LookAss, Lookass33, luky.kuky10, lutrix, maara, Mamut12, Mankin, marduk, markic, mart.in, Martin Buchal, Marvin, matrosh, Matthew, Mauzr, mcleek, merhyx, mikado, mikina, mineralk, mirror, monty.cl, Moon, mrkirby, namdnas, Netorack, Neuro, Niaz, Nightmare, noMster, Norri, obitus, octobersa, OldaB, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, peposek, Petr, Petrisko911 , Piros0013, Pjenkus, Poseidon1978, punisher, puolpm, Radek Blacksad, radiohead99, RaptoR, Ricarderon, Rich, rockyt, rooty, roswelll, RudyRod, Rumburaq, Ruw, Saiffer, Saint of Killers, Schimi85cz, SedllY, sedw, segy, SHORTY, Shpeckk, shyANDROID, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, sleepless, slothest, songoku, Spideyy, Spike, StanleyHu, stanleystar, stepan.tichy, Suchman, szajter, tacmud, Tarka Daal, Ter, terrordemon, The Genius, Tialster, Tiba, Toe, tomaseek, Trevelyan, trudoš, tukak, Ukko, utresyby, Valdaufinka, vallyslayer, Viking, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, willis, Wiruss, Wiw, wolfgang, xai, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, Zíďas, Zlord_Antijezis
Chce (22)
barthez, besikv, Braindead, cybern, delsemela, FatMonster, Hebled, illy, Kapis, massilia, Miriyak, nx, polika36, PrastenejCitron, quardok, seeker666, spot, Tillion, timek, XGMan!ak, xspeed, xxaannddeerr
Shání (3)
FatMonster, quardok, Tillion
Nabízí (4)
bourgeois, buscheer, Ivan Kucera, raimi