Batman: Muž, který se směje (Původně vyšlo v únoru 2005)
Už na počátku své kariéry bojovníka se zločinem viděl Batman z temných lidských stránek hodně. Nic to ale nebylo proti tomu, co se mělo s chichotem vynořit z přítmí – šklebící se postava s křídově bílou tváří, jejíž šílenství hrozí, že přemůže každého, kdo se mu postaví do cesty.

Arkham (Původně vyšlo v říjnu 1989)
Chovanci Arkhamova ústavu – Two-Face, Mad Hatter, Killer Croc, Clayface, Scarecrow a další – pod Jokerovým vedením obsadí ústav a zajmou jeho personál. Svá rukojmí jsou ochotni propustit pouze tehdy, když jim bude vydán Batman, aby se stal jedním z nich.

Batman #327 (Původně vyšlo v září 1980)
Z Arkhamova ústavu utíkají chovanci a Batman se tedy v přestrojení za pacienta vydá zjistit proč. Zakrátko poté už Temný rytíř sám bojuje, aby si uchoval zdravý rozum.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse.

Obsahuje sešity sérií Batman: The Man Who Laughs, Batman: Arkham Asylum - A Serious House on Serious Earth a Batman (Vol. 1) #327


Scénář
Ed Brubaker, Grant Morrison, Len Wein
Art
Doug Mahnke, David McKean (Dave McKean), Irv Novick
Ink
Doug Mahnke, David McKean (Dave McKean), Frank McLaughlin
Barvy
David Baron, David McKean (Dave McKean), Adrienne Roy
Lettering
Pavel Mařata, Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Štěpán Kopřiva, Richard Podaný, Petr Zenkl
Redakce
Mirka Jarotková, Jiří Pavlovský
Žánry
horor, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-446-2 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-446-2 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
596 g
Stran
208
Cena
249 Kč
Originál
The Man Who Laughs / Arkham Asylum (DC Comics, 1980, 1989, 2005)
  • instageek_cz
    Muž, který se směje
    Tohle už bylo součástí knihy Kameňák a další příběhy, kterou u nás Crew vydala před 10 lety. Mistr noirovek Ed Brubacker tu navazuje na kultovku Batman: Rok jedna od Franka Millera. To je sám o sobě nesmírně těžký úkol, Brubacker ho ale zvládl a kvalitativní laťku drží ve stejné výši. Je to výborný příběh z Batmanových počátků, kdy ještě není tím nepřemožitelným vševědoucím borcem. Vše je pro něj stále nové – a tak se poprvé setkává s neznámým psychopatem, který má mrtvolně bílou tvář a na ní doslova smrtící škleb...

    Kresba Douga Mahnkeho přispívá k syrovějšímu, hrubějšímu feelingu. Žádná nablýskanost, vidíme starý dobrý špinavý Gotham (samé louže, odpadky) a v něm řádící pouliční grázly. Hororové momenty zvládá Mahnke perfektně, vytřeštěné tváře mrtvol si budete pamatovat. Asi je škoda, že tenhle komiks není delší, protože by si zasloužil být zmiňovaný jedním dechem spolu s těmi nejlegendárnějšími příběhy Temného rytíře.

    Arkham
    Ten recenzuji jinde, tady jen zmíním, že jsou součástí knihy překvapivě i některé bonusy.

    Batman č. 327: Zlověstný ústav!
    Krásné retro z roku 1980, kde se Batman ocitá mezi chovanci Arkhamova ústavu. Čeká ho tu boj jak s nimi, tak s vlastní příčetností. („Ale já jsem Batman!“ „Ovšem, že jsi, příteli. A tenhle pán je Napoleon... a tamta milá dáma je Johanka z Arku!“) Super příběh s dost temným koncem.
  • karl173
    Brubaker je sice fajn, ale umí to lépe. Hlavně prostoru tu má málo. Navíc už jsem tento komiks kdysi četl. Více jsem byl zvědavý na Arkham. Souhlasím, že na jedno přečtení to je asi málo. Na druhou stranu právě po prvním přečtení si člověk udělá představu o čem to je. A Arkham je o co nejvíce abstraktním zobrazení Batmana co jsem kdy viděl. Tohle chtělo velkou odvahu a za to si tento počin je třeba vážit. Na to že je to Morrison je navíc příběh celkem přímočarý a pochopitelný.
    Retro je klasicky úsměvné.
    Celkově velmi slušné DCKK.
  • Ivan Kucera
    „Kolik je dost šílenství?“ Retro kúsok z r. 1980 obsahuje príbeh, v ktorom sa prvý raz naplno predviedol Arkham, čo je z hľadiska kánonu zásadná vec, ale oveľa zaujímavejšie a čitateľsky atraktívnejšie sú samozrejme dva hlavné príbehy. Prvým je Muž, který se směje (2005), s ktorým sme sa stretli už v antológii Batman: Kameňák a další příběhy (2013, CREW). Príbeh je po vizuálnej stránke parádny a po stránke farieb skvele vyladený. Pritom sa nebojí byť drsný (zem je doslova posiata znetvorenými mŕtvolami). O tomto príbehu sa dá čiastočne hovoriť ako o pokračovaní legendárneho diela Batman: Rok jedna (na ktorého konci sa v Gothame prvý raz objavil Joker). Niektorí fanúšikovia kritizujú to, čo na Kameňáku: že čiastočne prezrádza Jokerov zrod (viď. zamotaná situácia okolo Red Hooda). Mne to nevadilo, ale chápem fanúšikov, ktorým s tým majú problém (a prečo). Každopádne, môžu sa tváriť, že je to len jedna z viacerých možných verzií. Ostatne, sám Joker predsa spochybňuje, či si to pamätá dobre (podobný rafinovaný prístup k Jokerovmu originu zvolil Nolan v trháku Temný rytier). Nasleduje výnimočné veľdielo Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě z r. 1989. Plným právom má povesť udalosti, ktorú fanúšik amerického komiksu (Batmana desaťnásobne) MUSÍ mať doma. Arkham je kontroverzným Grantom Morrisonom neskutočne napísaný, ale nie je to nič oproti neopísateľnej, úžasne surreálnej kresbe Davea McKeana (Klece). To, čo predvádza, katapultovalo Arkham nepochybne medzi to výtvarne najúžasnejšie, čo sa v Batmanovo od jeho debutu v r. 1939 urodilo.
  • S4TW
    Tentokrát má kniha tři části. První část od Brubakera považuji za lehký nadprůměr, je to čtivé, ale od autora tohoto formátu čekáte něco silnějšího, nějakou detektivní pecku, to se ovšem nekoná. Nejspíš to způsobilo i to, že prostoru na nějaký silnější příběh tu bylo málo. Taky to má docela hnusnou kresbu. Prostřední část je absolutní mind blown. Na pochopení všech myšlenek to je hodně náročné dílo, u kterého jedno přečtení nemůže stačit. Je zde ukryta spousta zajímavých myšlenek, odkazů a náznaků. Má to absolutně geniální kresbu, Sienkiewicz hadr. Tohle halucigeno můžu pořád. Stejně jako v příběhu můžete i v kresbě u každého rereadu najít něco nového. Originální a zábavná práce s panely, místy lehce nepřehledná, ale opravdu jen lehce. K tomu přičtěte velmi tíživou, hororově halucinogenní atmosféru, výborné prolínání současnosti s minulostí a dostanete skvělé dílo, které si vždy rád znovu přečtu. Závěrečný příběh se proti tomuhle jeví jaksi úsměvně, ale na klasický DCKK bonus se jedná o slušnou záležitost. Je velká škoda, že první část trochu knihu stahuje do průměru, kdybych měl hodnotit jen Arkham, tak je to za plný počet…
  • perak
    Brubakerův příběh byl dobrý, ale on má tak vysoko nastavenou laťku, že jsem čekal zase nějakou nezapomenutelnou pecku a to tedy bych takto nehodnotil. Ale rozhodně je to čtivé, pěkně nakreslené a Joker vytahuje své nejlepší karty, s nimiž rád s Batmanem hraje.
    V druhém příběhu si tradičně neuchopitelný Morisson k sobě přibral neuchopitelnou McKeanovou kresbu, z čehož vzniklo atmosférické depresivní hororové dílo, které je dobré si přečíst vícekráte - nevím, zda jsem napoprvé pobral všechny detaily a myšlenky. Ale jo, líbilo se hodně.
  • autokineton
    Muž, který se směje není špatný příběh, ale Moorův Kameňák je přeci jen jinde a Brubaker měl i silnější momenty.... naproti tomu Arkham je skvost což je dáno i brilantní McKeanovou kresbou, takže suma sumárum krásných 85%
  • Darth Raelchi
    Tak jsem buď starej nebo nevím. Proč už mě to nebere jako dřív, a tím nemyslím jen jeden z příběhů, ale oba. Muž, který se směje je dobrej příběh, v podstatě na něm není nic špatného, ale projel mnou. Už napoprvé to byla taková oddychovka a už asi i chápu, po těch letech, proč ho u nás vydali spolu s Kameňákem. Tyhle originy a počátkové příběhy jsou docela fajn a i když už k nim zaujímám určitý odstup, aspoň se hezky čtou a i přesto, že už nic moc nového nepřinesou. Retconning je zde jaksi pasé, když už patrně vše řečeno a odpovězeno bylo. Brubakera a Mahnkeho můžu.
    Co se týče druhého příběhu, tak to je asi to, proč to každý kupoval, mnou nevyjímaje. Takhle, jsem rád, že tento příběh mám, ale dřív jsem z toho byl odvařený jaksi víc. Možná je to dáno i tím, že tenkrát jsem o Batmanovi věděl pramálo a to mysticko-mýtické kolem něj bylo prostě víc uvěřitelné. Dnes už jen vnímám styl kresby a scenáristický um Morrisona. A proto je to pro mě už jen velmi dobře napsaný a nakreslený příběh snažící se o nějaký přesah v rámci svých limitů a svého univerza. Dál tam nic nevidím. Batmana mám jako překonanou postavu a pouze pár příběhů vybočuje natolik, abych je zaregistroval.
    Třetí příběh je prostě to klasické, co na tu dobu pasuje a jedinou výtku mám, že to je druhá část a klidně tam mohli dát všechno, ale co už. Když pominu dobovitost, tak to bylo docela fajn.
    Po letech to prostě vnímám už jinak a na druhou stranu se už více můžu soustředit na uměleckou stránku. Dávám 4 hvězdy.
  • louza
    Od prvního čtení jsem Morrisona přece jen trochu vzal na milost. Batmanův výlet do Arkhamu bych už dnes tak striktně nesoudil, protože ač nenarván explicitní akcí, svých několik podprahových linií prostě má. A uměleckou složku taky. Je to celkově fajn. Co zarazí je Brubakerův příspěvek v podobě už snad padesátého Batmanova originu v němž se poprvé setkává s Jokerem. Ed doslova šokuje průměrností příběhu, který je na jeho schopnosti k uzoufání standardní. Nemůžu uvěřit, že něco takového mohla napsat stejná ruka, která psala nedostižný Fade Out. Uff. Tohle se fakt nepovedlo. A bohužel to sráží celou knihu.
  • Cinema Ranger
    Toto je jedno z mála DCKK, které by si měl koupit každý, který čte komiksy! Dva nejlepší příběhy s Jokerem v jednom balení...
  • Dinik
    Jediny dil, ktery stal za koupi z poslednich triceti cisel.
  • hroubek
    Pro spoustu z nás tohle bude, jedno z nejvzácnějších čísel DCKK. A taky určitě pro spoustu z nás bude patřit k tomu nejlepšímu co v DCKK vyšlo nebo vyjde. A já osobně jsem dost spokojený, jelikož jsem dostal tři příběhy, které se od sebe nemohou lišit více. Příběh od Brubakera jsem už četl, ale na poprvé mě to tolik nesedlo. Na podruhé je to hodně dobré, a škoda toho uspěchaného konce. Arkham od Morrisona je hlavním tahákem komiksu, a tady není o čem. Psychedelická jízda plná šílenství, brutality a černého humoru. Komiks má pohlcující kresbu na kterou jsem se nemohl vynadívat, zajímavé dialogy a zvraty a k tomu zajímavé vrcholení. Poslední příběh od Lena Weina je dobrý a zábavný a mě pobavil. Takže ve výsledku je tento díl DCKK jednoznačná trefa do černého, a mohu všem jen doporučit.
  • Ricky Gervais
    Arkham je naprosto boží.
  • mcleek
    Pecka! Příběh Muž, který se směje mám už v českém vydání Kameňáku, ale opět jsem se při čtení bavil. Arkham - Pochmurný dům v pochmurném světě jsem dosud nečetl, ale taky mě dostal. A tentokráte se mi líbil i retro příběh Batmana, pátrajícího v Arkhamu. Patrně opravdu nejlepší svazek DCKK...
  • Komiksum
    Jeden z nejcennějších svazků kompletu. Za zmínku stojí hlavně Arkham který je zkrátka neskutečně (Morrisonovské) WTF.
  • rewkon
    Kdo nemá původní vydaní tak jasná koupě .
  • cyboy
    Oboji uz vyslo a v obou pripadech jde o skvele cteni. Takhle v jednom svazku a za jednu cenu to lze doporucit i tem, kteri DCKK normalne nekupuji.
    90%
  • Fimi
    Výborné... klasika
53253
  • baatcha
    Louza: Je to sice padesáté převyprávění prvního setkání Batmana s Jokerem, ale na druhou stranu úplně první, které kopíruje jejich historicky první setkání v prvním sešitu Batmana z roku 1940 a předkládá ho v moderní podobě. To, že příběh má silný rozjezd a rozměklý dojezd, je věc druhá.
Četl/a (132)
123peta, 159753258x, 2scha, Al0f0k, AlmightyMates , Anton, Anton Whatever, Ash Pointak, autokineton, BadBoy, Bary02, Benny, Bubákolog, calvin10, CaptainCzech, Carnage, Cinema Ranger, Craxx, cyboy, dajik, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, Denis, disclose, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Er.Nest, Franta z Čokolády, fvalek1, Georgíno J., gezic, Goldfinch, Hønzza, Hades, Hannibal, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hypermlok, illy, instageek_cz, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, Johny87, JohnyG, Joker189, JORDY, Kadin, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kiko, Kil-Khal, Killingjoke, Knowho/Wullcann38, Komiksum, kubosos, lantan1, Le Porello, Librarian, Lijem24, LookAss, Lord Baltimore, Macek78, malylada, Mariohurbanek, Mart74, Matthew, matty87, me, MEGA, Mercurio, mgeralt, mineralk, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, Nexis, Onkel 1928, Ozymandias, Paldini, PatrikTheMighty, pearlxjam, Peeta, PeNNy, perak, petrik1710, petrSF, PH79, Pietro26, Pizza Guy, Plechy, PrastenejCitron, PumpingArrow, Pumppish, punisher, puolpm, raenius, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, Schirru, slavik38, Spacecore, Spike, Symbi, the.kasztan, tom173, Tony TwoDee, trudoš, tukak, TZcomics, utresyby, vita, Wiw, xflori01, xnov, xxSIMIxx, ZeznikoslavCZ, zlejzmrd
(278)
10milda, 159753258x, 2scha, 81splinter, Abe, adam.ra, Agiru, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Anton, Anton Whatever, Ash Pointak, autokineton, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, Bary02, beanek, Benny, blackJag, Blair, bmc75, Bubákolog, calvin10, CaptainCzech, CaptainL, Carnage, comicsland, ConanVJ, Craxx, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, D.K.Logic, dajik, Dali, deadpool, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Dexir, Deži, Dinik, disclose, DKoscik, Doctor_Sk, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, erik, faster86, fifas, filemon, Filip123, Flowtek, Fox01, Franta z Čokolády, Fry, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Goldfinch, Golem, Hønzza, Hades, hahahoho, Hannibal, herrman, hlavathor, Horstik, hromotlk, hroubek, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, illy, Infarkt, instageek_cz, invape, Izmir Čupr, Jack, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jd., jh666, Jimbeam90, Johny87, JohnyG, Joker189, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, kadas97, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, komiksák007, Komiksum, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, kubosos, kucik, Le Porello, Lenny, libormatejka, Librarian, Lijem24, Lobok257, LookAss, Lord Baltimore, Macek78, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Mariomichal, Mart74, Matio, Matthew, matty87, Maty48, MB, mcezik, mcleek, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mgeralt, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, mirror, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, Montiseus, monty.cl, MP, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, Norri, Nyxxie, OldaB, Olesh, Onkel 1928, Paldini, parado, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perak, perper, petrSF, PH79, Pietro26, Piros0013, pk123x, Plechy, plema, Poseidon1978, PrastenejCitron, psramek, PumpingArrow, Pumppish, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, regressiv, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, roswelll, royan, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, Schirru, semi41, Sidi Santini, Skot, SlavaBurlac, slavik38, Spacecore, Spike, Stara.kryta, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, Symbi, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, timek, tom173, Tomas024, Tomasino79, Tomate, Tommar, TommyBOYER, tomned, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, Wiw, xai, xflori01, xintax, xnov, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zdoog, ZeznikoslavCZ, zikaa, zlejzmrd
Chce (10)
Azik2586, barthez, Blacklarch, bo, delsemela, Lukki22, maitreja, Premek, raimi, Sebastian the wise
Nabízí (2)
Librarian, Onkel 1928