Ukázka
Ukázka
Koupit
K 25. výročí prvního vydání slavného komiksu Arta Spiegelmana Maus vychází první souborné vydání obou dvou dílů knihy v jednom vázaném svazku. Maus je děsivým – a současně hodnotně umělecky ztvárněným – zobrazením holocaustu, které oslovilo miliony čtenářů po celém světě. Místo lidí vystupují v příběhu myši a jiná zvířata – odtud název knihy. Maus je jedním z vrcholných děl moderní světové literatury, která se snaží přispět k tomu, aby lidé nezapomněli na to, co znamenal nacismus.

Scénář
Art Spiegelman
Art
Art Spiegelman
Obálka
Art Spiegelman
Překlad
Magdaléna Fričová, Jan Macháček, Jiří Zavadil
Redakce
Derek Paton, Jan Šulc
Žánry
autobiografie, drama, historický, protiválečný, ze života
ISBN/ISSN
978-80-7215-441-8 (Torst)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
170 x 240 mm
Tisk
černobílý
Váha
850 g
Stran
296
Cena
499 Kč
Originál
The Complete Maus ()
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.3. 07:57Maus (souborné vydání)
    Tohle je porad dobre a bude. Cetl jsem to pred x lety, pak po nejake dobe zase a tee nedavno jsem se do toho pustil i v anglictine spolu s MetaMausem, Maus Now! a Breakdkowns publikacemi, abych ziskal komplexni dojem z cele kauzy kolem klanu Spiegelmanovych. Za me je to opravdu jeden z nejlepsich komiksu ever. Moc jich na piedestalu nemam, ale tohle tam bez debat patri. Je to velmi nazorne, velmi sugestivni a velmi presvedcive a pritom osobite a autorske. Jen at si zakazuji, jen at si neveri, tohle nesmi zmizet z pultu knihkupcu a polic knihoven. Dal bych i 20 hvezd, ale mame jen 5. Skoda. Diky Arte!
  • Jonas Woodsman
    Jonas Woodsman 9.4.2023 17:22Maus (souborné vydání)
    Perfektný komiks o holokauste, ktorý vás vystaví tvárou v tvár pravde, bolesti, biede ale aj statočnosti a snahe o lepší zajtrajšok. Niektorým čitateľom príde byť hlavná pstava nesimpatická, ale môžem vás ujistiť, že 9/10 ľudí je s touto postavou v pohode.Kvalitná väzba. Perfektné, úžasné, skvelé. Kresba čiernobiela, ale úžasná. Zatiaľ pre mňa najlepší komiks o 2. svetovej vojne a holokauste.
  • SickNail
    SickNail mecenáš22.8.2022 00:32Maus (souborné vydání)
    Som ohromený. Možno časom napíšem k tomu viac, no momentálne nemám slov, a moja hlava musí všetko spracovať...
  • hroubek
    hroubek9.8.2022 09:13Maus (souborné vydání)
    Nejsem fanoušek příběhů o holokaustu. Prakticky tyhle příběhy moc nevyhledávám. Nicméně si myslím, že je důležité, aby tyhle příběhy vznikaly, protože lidé mají tendenci zapomínat nebo zavírat oči před věcmi, které nejsou příjemné. A na holokaust, koncentrační tábory a druhou světovou válku se nesmí zapomenout. Scénárista a kreslíř Art Spiegelman se rozhodl vyprávět zajímavý a bohužel taky tragický příběh svého otce, jenž si prošel tím nejhorším, co druhá světová válka nabídla. Ale druhou světovou se nekončí, protože některé rány se nikdy nezahojí a člověk si je nese celý život. Spiegelman pokračuje dál a vypraví, jak se jeho otec vyrovnává s tím, že přežil a jak moc ho to změnilo. Zde se z velké části zapojí do vyprávění i samotný autor a nabídne nám zas jiný úhel pohledu. A není to pěkný pohled. Spiegelman se rozhodl být hodně upřímný a dost to bolí. Ale taková je občas pravda. Nejvíce se mi na tomto grafickém románu líbí to, že po příběhové stránce to není černobílé. Spielgeman svého otce respektuje a určitě ho svým vlastním způsobem miloval, ale nestaví ho na nějaký piedestal morálních hodnot a dokáže se na něj koukat velmi střízlivě. Tahle střízlivost se projevuje v průběhu vyprávění, ve kterém zjistíme, že Vladek je dobrý chlap, ale je vychcaný, chová se k lidem hnusně, občas je využívá - hlavně ve stáří. Díky své chytrosti a obrovské dávce štěstí přežil, ale navždy ho to poznamenalo. Poznamenalo ho to natolik, že některé věci přenášel na svého syna (autor komiksu) a lidi kolem sebe. Art Spielgeman nádherně ukazuje, že některé věci válkou nekončí a předávají se i na další generace. Spielgeman odvedl výbornou práci, autenticky popsal hrůzy holokaustu, pocity bídy, strachu a toho nejhoršího, co je člověk schopen druhému člověku udělat. Čte se to dobře, kresba je velmi dobře udělaná a pro příběh se hodí. Maus je výborný komiks, který mohu jen a jen doporučit.
  • Palebras
    Palebras1.1.2021 16:19Maus (souborné vydání)
    Jelikož mám rád příběhy z Druhé světové války a ještě lépe, pokud jsou k dostání v komiksové podobě, neváhám a pouštím se do čtení. Je pravdou, že mi chvíli trvalo, než na tento kousek přišla řada, protože jsem cítil, že Maus bude něco jedinečného. A hned v úvodu zmíním, že něco jedinečného vskutku je! U Aloise Nebela jsem se zmiňoval, že když jsem komiks kupoval, měl jsem v hlavě jakousi představu o čem to celé bude a v závěru jsem byl mírně zklamán z nenaplnění mých očekávání. Což se však v případě Mause nestalo a má očekávání byla mílovými skoky pokořena. Již párkrát jsem u některých komiksů zmínil, že ve mě cosi zanechaly ale Maus se do mě vtiskl. Opravdu se jedná o mimořádný zážitek a přesto že toho bylo o holocaustu a všech zrůdnostech páchaných na Židech vyřčeno spousta, v tomto případě se jedná o mistrovské dílo, které bych z fleku neváhal zařadit mezi povinnou četbu. Forma, kterou je celá kniha vyprávěna je dechberoucí. Sledujeme syna pracujícího na novém komiksu a jeho otce, vyprávějícího svůj životní příběh. Kniha má dvě dějové linie a to jak vztah otce a syna, kdy jsem se s některými pasážemi sám ztotožňoval co se týče vztahu se svým otcem a poté vyprávění o hrůzách Němců páchaných na Židech. Některé části popisující roztáčení dětí za kotníky (dál popisovat nebudu) příslušníky Německé armády, jsem jako otec bral opravdu těžce a takovýchto situací je komiks plný, protože zde není nic cenzurováno či bagatelizováno. Rozhodně však kniha neobsahuje pouze násilí a utrpení, ale jsme svědky rozličných maličkostí a situací, které působí vedle všeho toho zvěrstva jako balzám na duši. Hodně se mi líbil popis otce, který ze začátku působí jako naprostý lakomec kterým i bezesporu je, avšak postupem příběhu se dozvídáme důvody, které ho k těmto činům a patologickému shromažďování věcí vedly a následně mu pomohly přežít válku. Maus je příběh, který by si měl přečíst naprosto každý. Jedná se o naprostý klenot, který pojednává o jednom z nejzrůdnějších období lidstva a je potřeba si ho připomínat! Pokud si ho však můžeme připomenout ve formě tohoto perfektního souborného vydání, není co řešit. Naprostá geniálnost a tuplovaný plný počet!
  • PKD
    PKD31.7.2020 21:30Maus (souborné vydání)
    Total top!
  • Delphín
    Delphín22.11.2019 20:13Maus (souborné vydání)
    Tohle dílo by si měl povinně přečíst každý, ať už má komiksy rád či nikoliv. Je třeba si tyhle hrůzy, co musel nejen Artův otec Vladek, připomínat a zamezit tak jejímu opakování. Jeho otec samozřejmě nebyl dokonalý a mnohdy měl i pořádný štěstí. Artie jej ale nikterak neidealizuje, přiznává jaký byl mezi nimi vztah i jak ho válka úplně změnila. Příběh je navíc čtivý a neztrácí na tempu což u skoro 300 stránek opravdu cením! Kresba byla jednoduchá ale vcelku se mi zamlouvala byď se sem tam jakoby opakovali. Co dalšího je na téhle knize skvělého je panelování, zkuste si toho při čtení všimnout. 5* si to bezesporu zaslouží a každý by si to měl přečíst, ne nadarmo se o tomhle mluví jako o jednom z nejlepších komiksů všech dob. A já plně souhlasím. Příběh rozesměje i dojme a hlavně neomrzí. Jasný důkaz toho, že komiksy opravdu nejsou pouze pro děti. Tak snad si to i my v ČR konečně uvědomíme...
  • Spacecore
    Spacecore7.5.2019 02:15Maus (souborné vydání)
    Četl jsem to před deseti lety poprvé, nyní po druhé. Tehdy mě příběh dojal, uchvátil a zapůsobil silně. Nechápal jsem a doteď vlastně plně nedokážu pochopit jak se něco takového mohlo dít, ale to nejsem asi jediný. Moje prababička byla v koncentráku, ale nikdy jsem se s ní o tom nebavil. Podle Mause si dokážu představit, čím si mohla projít. Teď jsem se však více soustředil na linku otce-syna a jakožto dospělý zasnoubený muž jsem se upíral i na to, co museli prožít Vladek a Anja jakožto partneři. Hrůza. Maus je každopádně pořád velkolepé dílo a Art se s tím popral úctyhodně.
  • Kadin
    Kadin mecenáš3.4.2019 16:18Maus (souborné vydání)
    Velmi silný příběh o tom jak to měli židovští Poláci za druhé světové války těžké(s čímž se můžeme ztotožnit i mi Češi). Strašně se mi líbilo jak autor pojal knihu, myslím tím, že z židů udělal myši z Němců kočky atd. Je to velmi silná zpověď spisovatelova otce a mě chytla za srdce(věřím, že nejen mě). Černobílá kresba dodávala jen na atmosféře. 10/10
  • Pista
    Pista20.10.2018 13:44Maus (souborné vydání)
    Geniální komiks, ale Sin City pořád o chlup vede.
  • louza
    louza16.10.2018 10:42Maus (souborné vydání)
    Velmi ceněná kniha, která si svou publicitu dozajista zaslouží. Ne kvůli grafickému zpracování. Ne kvůli šokujícím hrůzám války, kterou zobrazuje, ale kvůli nadhledu a nezaujaté pravdivosti s níž Art téma uchopil. Autentické vyprávění svého otce zasazuje do kontextu jeho charakteru. Nesoudí. Pouze reportuje chování lidí v situacích, které jsou pro nás až za samou hranou uvěřitelné reality. Spiegelman otevřeně ukazuje nelidské útrapy židů, stejně tak jako jejich naturely, čímž dává čtenáři možnost pochopit proč právě toto etnikum vyhrálo prvenství na Nacistických vyhlazovacích seznamech. Není to lehké a pro mnohé ani příjemné čtení, ale přináší jedno důležité poselství. Že svět není černobílý a dobří ale i špatní lidé se najdou napříč všemi etnickými i společenskými vrstvami.
  • Himlik
    Himlik19.11.2017 17:58Maus (souborné vydání)
    Povinnost pro všechny čtenáře komiksů a nejen je! http://himlik.blogspot.cz/2017/11/maus-souborne-vydani-recenze.html
  • TonyT
    TonyT5.9.2017 16:30Maus (souborné vydání)
    Upřímně řečeno nebýt toho že jsem dostal komiks k svátku od přítelkyně, s největší pravděpodobností bych po něm asi nikdy nesáhl (holocaust, zvířátka místo lidí a na první pohled jednoduchá černobílá kresba byly pro mě jasné signály nebrat a pulitzerova cena by na tom nic nezměnila), ovšem po přečtení jsem pochopil jak velká by to byla škoda. Mause je opravdu velice čtivé, dojemné, hrůzné ale i lehce vtipné dílo Arta Spiegelmana, jenž napsal komiks na základě vzpomínek svého otce Vladka, který mu postupně vypráví svou strastiplnou pouť druhou světovou válkou a holocaustem. Velkým plusem je že Art přistoupil k tomuto tématu velice citlivě a nezaujatě. Je to příběh o obyčejných lidech a o touze nějakým způsobem přežít. Jinak k undergroundové kresbě jak jsem již z počátku naznačil jsem přistupoval se značným despektem, ovšem po několika málo chvilkách se mi velice zalíbil styl, který i přes svou jednoduchost je neuvěřitelně detailní. Také chválím fakt že kniha vyšla v souborném vydání což atmosféře a příběhu rozhodně prospělo. Tento komiks si jednoznačně zaslouží své čestné místo v mé sbírce.“
  • autokineton
    autokineton2.4.2017 14:06Maus (souborné vydání)
    Pro mě absolutní top.... taková souhra kresby, příběhu, atmosféry a silného poselství se jen tak nevidí....
  • pata
    pata22.6.2016 20:06Maus (souborné vydání)
    Doporučuji.... opravdu mě to oslovilo. Jak osobní prožitky z lágrů, tak příběh stárnoucího otce z pohledu syna
  • ertefol
    ertefol6.1.2016 16:52Maus (souborné vydání)
    Po delší době, co ležel v polici jsem se k Mausovi konečně odhodlal a přes Vánoce přečetl. A je to naprosto super!

    Líbí se mi několik rovin příběhu, líbí se mi syrovost vyprávění a hlavně se mi hrozně líbí, jak i přes jisté zmírnění hrůz - skrz médium, náhradou lidí za zvířata, absencí explicitního názoru - jde o mrazivý, osobní příběh, který právem dostal Pulitzerovu cenu. Spousta ukrytých detailů, strhující příběh, několik rovin vyprávění a hlavně absolutní lidskost a plastičnost postav - v tom je Maus neskutečně silný.

    Skvělé je rovněž prolínání vzpomínek a "současnosti", popis vztahu kreslíře a jeho otce, stejně jako popis toho, s čím se musel vyrovnávat samotný kreslíř.

    Výborný komiks, který by si měli přečíst i ti, kdo komiksy normálně nečtou. Bez diskuze plný počet.
  • kadas97
    kadas9725.6.2015 07:49Maus (souborné vydání)
    Neviem či som zlý človek ale Vladkovi Spiegelmanovi som ani trochu nefandil a hrozne mi vadil. Fandil som jeho synovi a stránku za stránkou som čakal kedy pošle toho svojho otca do pekla či už židovského, polského alebo Gaimanovského. Ako príbeh tak aj kresba sú zaujímavé, len som dúfal, že si hlavnú postavu obľúbim. Takto som len čakal kedy sa mu udeje niečo naozaj zlé, z čoho sa nevyseká svojou vypočítavosťou a šetrnosťou. Určite by som túto knihu neradil medzi knižné skvosty. Ku knižnému spracovaniu mám jednu obrovskú výtku, že sa mi počas čítania olúpal nápis MAUS z chrbta knihy a ostal mi pretlačený na rukách. 60%
  • koudy
    koudy mecenáš22.2.2015 14:34Maus (souborné vydání)
    Naprosto otevřený příběh, který toho asi moc nepřikrašluje, ale ani neochuzuje o žádnou "krásu války".
    Nejen že doporučuji, ale přímo vybízím k přečtení! Skoro bych řekl, že by to mělo být jako povinná četba :)
  • prokop.prcik
    prokop.prcik7.8.2014 00:09Maus (souborné vydání)
    Náhlednutí do životního příběhu Žida Vladka Spiegelmana mě hluboce oslovilo. Kresba přesně sedí k tomu, co nám v komiksu Art Spiegelman (nebo vlastně spíš Vladek) snaží ukázat. Je to zkrátka velkolepé. Plný počet...
  • erik
    erik12.5.2014 08:16Maus (souborné vydání)
    Prekvapivo som okamžite prepadol tejto autobiografii, ktorá mrazivo podáva nielen tradičné koncentrákové prostredie, ale aj to, čo tomu predchádzalo a, čo bolo prekvapivo dojemné, aj následky po mnohých rokoch. Vzťah otec-syn dodal téme na zaujímavosti a mne ostáva jediné. Zvolať – Bravó!
  • kerb
    kerb10.3.2014 08:52Maus (souborné vydání)
    nelze jinak nez 100%, legenda
1211142
  • regressiv
    regressiv11.11.2020 00:34Maus (souborné vydání)
    Ma tu niekto slovenske vydanie ? Zaujimaloby ma či má v knihe tiež tak zvlaštny lettering, že písmeno D je v niektorych paneloch akoby nedokončené. Je to velmi zvláštne.
  • Kapis
    Kapis mecenáš26.6.2015 07:52Maus (souborné vydání)
    kadas97: :D:D:D Pěkný koment. Židi na peklo nevěří, všechno musí stihnout ještě za života;)
Četl/a (159)
123peta, 2Hitman3, adevr, Afrodoman, Anton Whatever, Ash Pointak, autokineton, Bart, Benny, Berry669, bierce, binnmode, Blackhand47XD, Bonpar, buscheer, calvin10, charvos, cobe, cowok, cyboy, dajik, Darth Raelchi, Davidos402, Davispear , Delphín, Dexir, Dezodoo, Django, Doctorow, Dzonik, Elnie, erik, ertefol, farnhajt, Fida, Flowtek, foudy, Fox01, Freckles, fuerto_gepa, Géba, georg, Georgíno J., Goldfinch, guseppe, Hades, Hannibal, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, Himlik, house192, hroubek, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, jeanbaklajean, jindroush, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, Keno, Kerbellos, Killingjoke, Kitykatyn, Kokuun, koudy, Kouzelnik7, lacoste, lantan1, libcenko, Light, Livia, LookAss, Lookass33, lukascus, Macek78, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Marty_von_Shit, Matthew, mearez, MEGA, mineralk, Mitak, MP, MP81, mrstffl, mywiel, N.A.S.A., NecRoman, Nekrokok, Nexis, Nezbi, Noci, Ozymandias, Paja78, Palebras, parado, pechna, Philologus, Pista, PKD, Plechy, radimisko, RaidcomH, RaptoR, regressiv, rewkon, Ricky Gervais, Rinter, robertsedmik, rockyt, rooty, RR, Sagikkun, Saint of Killers, sala, sandman, Satan__666, schefik, Schimi85cz, seneke, sercial, Sharick, SickNail, SNUFKIN, snuk, Spacecore, spagr, Spike, SteveCZ, Suši, Sv1hl1k, terrordemon, Tomket.Tom, Tony TwoDee, tricky, Unerr, utresyby, Václav Mikula, Velkej šéf, Venomslav12stars, vita, Vojtěch 393, votik, Walome, wege16, Wiw, xmirek, yardaformi, Yaromil, zipiik, Zlord_Antijezis
(278)
123peta, 2Hitman3, 81splinter, Abe, adevr, Afrodoman, Aldo26, AlienDr, amazing_k, Anton Whatever, Artigas, Ash Pointak, Ashek, Askalon, autokineton, Awakener, BadBoy, Bart, beanek, Benji, Benny, Berry669, Betelguese, binnmode, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, burzum, buscheer, calvin10, charvos, CHROM, cobe, cowok, Cr4sh, cyboy, D.K.Logic, Dali, Dani El, DanielT, Davidos402, Davispear , Daw8ID, deefha, Delphín, Dexir, Dezodoo, disclose, doophy, Dov, DracoAn, dracula, Druid, dvoracekpetr1, dvory, Dzonik, ebbe_voe, Eddiesiska, Einstain666 , Elnie, erik, ertefol, farnhajt, faster86, Fida, fifas, filemon, filosh, Flowtek, Fox01, FrankieCZ, fubong, fuerto_gepa, Géba, gehorak, georg, Georgíno J., Glumal, gobers, goldschmidchen, goodspeed, grellenort, Greyman, grinder, guseppe, Hades, Hannibal, Hanule_bambule, Hawwwran, hellblazer, hellw10, HellWeber, herbert, herrman, HevyEli, Himlik, hiro666, holubdema, Horstik, house192, hroubek, hugosnowden, Hulik, hyba1991, hypermlok, IndyP, invape, Isca, Jabba, james dixon, jeanbaklajean, joehot, Jonas Woodsman , Jonathan Arbuckle, jones1240, kadas97, KadetJaina, kallenved, Kel, Keno, kerb, Kerbellos, Killingjoke, kinak, KINIMODUS, Kitykatyn, koczanska, Kokuun, Kreatik Digital, kronoss, krupan, kubosos, kybl, lacoste, libcenko, Light, LookAss, Lookass33, maara, Macek78, majer, malejmates, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Martin Buchal, Martinb, Marty_von_Shit, Matejrychly89, matrosh, Matthew, Matthew, Maty48, MB, MEGA, merhyx, Michael Jarkovský, Mikei, mineralk, mirec, Mitak, Mitthrawnuruodo, monocyt, Montiseus, MP, MP81, mrstffl, mywiel, namdnas, NecRoman, Nekrokok, NellUl, Neuro, Nevimtrebastofi, Nexis, Nightmare, Noci, Nomad, noMster, novass, o2t2, obitus, okbook, Olesh, Paja78, Palebras, Papa Wu, parado, pata, paulhunter, pavouk, pechna, peposek, Philologus, Pista, Pjenkus, PKD, Plechy, Plumm, Poseidon1978, prokop.prcik, RadimNemec, RaidcomH, RaptoR, RedButton, regressiv, rewkon, Rich, RicHard. , Ricky Gervais, Rinter, robertsedmik, rockyt, rooty, royan, RR, Sagikkun, Saint of Killers, sala, Salien, sandman, SASAN_KING, Satan__666, Satyricon, Scarecrow, schefik, Schimi85cz, Schramm, seneke, sercial, Sharick, SNUFKIN, snuk, Son-Goku, Spacecore, spagr, Spideyy, Spike, stanleystar, SteveCZ, stik, StressCZ, suricattaontheway, Suši, Sv1hl1k, t0mas, tacmud, terrordemon, tertr556, Thongard, Tiba, TIM.biker, Tomate, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, Trevelyan, tuzexchrist, Tyfus, utresyby, Václav Mikula, Velkej šéf, vishnar, vita, Vojtěch 393, votik, Vrenn, vteco, wege16, willis, Wiw, xmirek, xxaannddeerr, yardaformi, Yaromil, yojimbo, zipiik, Zlord_Antijezis
Chce (23)
besikv, Blacklarch, Braindead, Černá Krysa, CoupeC, DAN478, deadpool, delsemela, DKoscik, fusnix, gumidekmedvidek, husakpetr93, insomnya, jakouback, Komediant1842, Niaz, nx, quardok, skepsi, smazenapikantniskeble, TZcomics, vranakx, Yefery
Shání (4)
Černá Krysa, delsemela, Mighty_Morphine, quardok