Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 2 další ukázky

Koupit
Nicolas Lash konečně našel tajemnou Josephine, ženu, která mu nenávratně zničila život téhož dne, kdy ji potkal, a stála ho nohu i většinu příčetnosti. Přesto se od ní nechává vtáhnout do ještě nebezpečnějšího podniku, který plánovala už celá desetiletí… a který pravděpodobně žádný z nich nepřežije.

Obsahuje sešity série Fatale #20-24

Scénář
Ed Brubaker
Art
Sean Phillips
Barvy
Elizabeth Breitweiserová
Obálka
Sean Phillips
Lettering
Ludmila Nussbergerová
Překlad
Richard Klíčník
Redakce
Mirka Jarotková, Pavel Kořínek
Žánry
detektivka, horor
ISBN/ISSN
978-80-7595-388-9 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 255 mm
Tisk
barevný
Váha
520 g
Stran
144
Cena
399 Kč
Originál
Fatale #05: Curse the Demon (Image Comics, 2014)
  • Kapis
    Kapis mecenáš22.11.2023 14:06Fatale #05: Proklít démona
    Excelentní, myslím, že autor dal svému dílu přesně tu délku, aby nespadl do nějaké otravné repetetivnosti a aby odvyprávěl svůj příběh originálně, dostal tam všechno to, co tam dostat chtěl a nevycpával to nějakou zbytečnou vatou. Jízda je to opět parádní, drsná a bez skrupulí. Udělal jsem tu chybu, že jsem se před čtením podíval dozadu. V předešlých čtyřech dílech tam byly obálky - v tomto, jak jinak, jsou obálky před každým sešitem a na konci není ani jedna stránka navíc, takže jsem věděl, kam to směřuje a jak to dopadne:/ No nešť, ta cesta k tomu konci byla dost zábavná i tak, ale doporučuju se na konec nedívat. Kresba, barvy, dialogy, styl odvyprávění, atmosféra, pan Biskup, vše dokonalé, včetně konce, kdy hlavní hrdina, stejně jako skoro ve všech Lovecraftových dílech končí nepříčetný, což jistě není náhoda, ale zcela záměrná pocta Mistrovi. Za mě až nečekaně nadšená spokojenost. Nemám co vytknout a dávám 10 z 10, když i šmejděníčko stálo za to:)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš14.5.2023 07:30Fatale #05: Proklít démona
    Za mňa uspokojivé, viac než dostatočné a najmä plnohodnotné ukončenie skvelej série. Môj obľúbený užívateľ Norri má zrejme pravdu, ale ja som túto 5-dielnu sériu čítal od marca do mája 2023, pričom medzi jednotlivými čítaniami som si ordinoval tu menšie, tu väčšie prestávky, takže som si nepamätal všetky detaily. Ak si to prečítate naraz v krátkom časovom intervale, možno ani vám nebudú sedieť niektoré veci, ale ja som si záver ságy užil. A, pravdupovediac, bol som rád, že ju mám za sebou. Nemyslím to ironicky! Brubaker je plným právom považovaný za jedného z top žijúcich scenáristov. Ale skrátka to bolo už trochu zdĺhavé. Potvrdilo sa mi, že Fatale malo byť vydané ako fajnový 7OO-stranový (vrátane bonusov) ombinus a nie takto. Ale samozrejme radšej takto, ako nijako. Budem si na Fatale pamätať ako na istým spôsobom krásne zvrhlú ságu pohybujúcu sa naprieč desaťročiami (v podstate storočiami) plnú okultných kultov, sexu (v ktorom ale až na prsia nie je nikdy nič vidieť), roztrieštených lebiek (v zobrazení násilí naopak zjavne cenzúra nevládla), chápadlových démonov, zo stropu za nohy zavesených mŕtvol (Predátor môže závidieť), nádhernej ženy a úbohých chlapov nachádzajúcich sa pod jej (zhubným?) vplyvom. Štvrtú hviezdu dávam za to, že Josephine je tu opäť sympaťáčka (v štvorke nebola a nečítalo sa to dobre), za dupnutie na plyn ohľadom nechutného lovecraftovského hororu (ktorý si v niektorých predchádzajúcich dieloch predsa len dával jemnú prestávku a miestami to bol viac noir, než horor) a oslovilo ma i to, že finále sa nesie v pomerne psychedelickom duchu plného vášní, sexu a záberov Seana Phillipsa, ktoré sú skutočne krásne a veľkolepo hororové. Samozrejme body k dobru aj za to, že máme dočinenia s fakt konečnou. Všetko sa nesie v duchu uzatváranie dejových liniek, nekompromisného zúčtovania s postavami, ktoré si to zaslúžia (a samozrejme i s tými, ktoré si to nezaslúžia, taký je život) a v silnom, satisfakčnom, dokonca až dojemnom duchu, po ktorom som v duchu skonštatoval: „je super, že to takto ukončili“.
  • louza
    louza27.10.2022 12:35Fatale #05: Proklít démona
    Finální rozhřešení Fatale se vrací v několika flashbacích do počátku dvacátého století, kde naznačuje kořeny životních útrap Jo. Nedává ale vysvětlení zadarmo a vyžaduje od čtenáře pozornost a schopnost číst mezi řádky. Autor střípky zručně proplétá s hlavní linií v současnosti a přivádí tak příběh k nevyhnutelné finální konfrontaci. Ta je pravda v trochu holywoodštějším střihu než jsme u Eda zvyklí, ale vzhledem k tomu, že jde v podstatě o pulpový Lovecraftiánský horor v noirové fazóně to až tak nevadí. Hezké podtržení celého snažení, které jako fanoušek noiru i H.P. kvituji. Byla to skvělá série.
  • Palebras
    Palebras7.12.2021 00:17Fatale #05: Proklít démona
    Samotné finále série Fatale je spíše zklamáním, protože předchozí díly byly tak moc dobré, až jsem nabyl dojmu, že tohle Brubaker ukočíruje a dotáhne do samého konce na vysoké úrovni. To se bohužel nestalo a zakončení dle mého názoru přiliš nekoresponduje s kvalitami nastavenými v předchozích dílech. Osobně mám Brubakera daleko raději v realistické noirové krimi rovině, která mu vyloženě sedí a přimíchávání mystických a napřirozených prvků mi asi úplně nebylo po chuti. V přechozích dílech to nebylo tak očividné a byl jsem nadšen, protože ona nadpřirozená část byla upozaděna skvěle napsanými pasážemi včetně všech postav a prakticky nebyl čas přemýšlet nad tím, jestli to celé ve finále bude dávat smysl či nikoliv. A na samém konci jsem bohužel zjistil, že jsem se prakticky opět nic moc nedozvěděl, většina otázek zůstala zahalena mlhou tajemství či možná jsem odpovědi pouze neviděl. Každopádně však bych byl daleko raději, kdybych po přečtení čtyř knih plných otázek došel ke knize páté a z větší části byla má zvědavost ukojena a došel jsem do fáze naprosté spokojenosti. K sérii se určitě někdy vrátím a zkusím objevit možná z mé strany neobjevené. Každopádně se však jedná o nadprůměrou sérii, které v celkovém hodnocení dám 4*. Rozhodně se nejedná o nejlepší Brubakerův počin, ale pořád to kvalitativně převyšuje většinu sérií vydaných u nás. Škoda toho zakončení.
  • Norri
    Norri mecenáš12.7.2021 00:52Fatale #05: Proklít démona
    Tak to dopadlo tak, jak jsem se obával - bez vysvětlení, které by mě uspokojilo. Jistě, lovecraftovský příběh snad ani jinak dopadnout nemůže. Problém ale není ani tak v tom, jak to skončilo, ale v otázkách, které vyvstaly předtím. V drobcích, které Brubaker rozsypal cestou a od kterých jsem čekal, že na konci někam zapadnou. To se ale nestalo. Jsem zklamaný. Série Fatale jako celek se mi líbila, byla napínavá a zvědavost mě táhla dál…
  • sedw
    Bohužel se musím shodnout s většinou komentářů níže. Po předchozích dvou dílech, kterým bych neměl co vytknout, pro mě byl závěr trochu zklamání. Příběh mi nepřišel tak napínavý jako ty předchozí, "snové" výlety mi přišly navíc. Samotný závěr mě nezklamal, sice nenadchnul, ale ve výsledku jsem byl spokojený. Jen to, co mu předcházelo, nebylo tak dobré, jako v předešlých dílech. Celkově ale tuto sérii rozhodně doporučuji a myslím, že se k ní ještě jednou vrátím.
  • faster86
    faster8619.1.2021 23:32Fatale #05: Proklít démona
    Z kořisti se stává lovec, série je ve finále. Kdyby celá série byla čistá noir Brubakerovina, tak je to úžasná věc. JENŽE tady se zamíchají bubáci a není to ono. Když je část příbéhu bez bubáků tak je to super, ale jakmile se objeví bubák nebo náznak mysticismu, nebo jak to nazvat, tak mě to možná bych řekl i odrazuje od čtení. Někdy je mix dobrý a múže být i lepší než samostatné dvě části, ale tady bych radši měl jen samotný noir.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš2.1.2021 15:44Fatale #05: Proklít démona
    Tak jsem dostal tu facku. Jediné, co jsem tušil správně, že tohle bude závěr, resp. že tady dojde k rozuzlení bez otevřeného konce. Zde by se také dalo polemizovat, ale o tom to není. Místy jsem si říkal, jestli jsem dostal ten konec, který jsem očekával. Na druhou stranu jsem si zase říkal, jak jinak by to vlastně mělo skončit a nikdo už nechce velkou rubačku jako v Avengers. Tohle už lidi nebere, když jde o nesuprácké komiksy. Suma sumárum jsem se bavil od začátku do konce. S napětím jsem otáčel další stránky a dostal jsem, co jsem měl dostat. Silný a poctivý příběh ze života s trochou nadpřirozena a tajemna.
  • karl173
    karl173 mecenáš1.1.2021 17:20Fatale #05: Proklít démona
    Fatale je zvláštní mix všeho možného a zhruba někde uprostřed je pokroucený svět ve kterém se děj odehrává. Poslední díl je asi ze všech nejzvláštnější a o to hůř se hodnotí, když se totiž jedná o závěrečný díl, který by měl nadobro rozseknout veškeré otázky, které jste po celou dobu čtení této série měli. Ale přesto že jsou ty odpovědi celé pokroucené a nečisté, tak tam vlastně jsou a nějakým záhadným způsobem to na mě zafungovalo natolik, abych si řekl, že mi to takhle nejspíš stačilo. Možná je to ale jenom tím, že mě combo Brubaker/ Phillips zkrátka baví a to i když jim někdy tak úplně nerozumím. S přimhouření obou očí 4*
  • Spike
    Spike27.12.2020 15:47Fatale #05: Proklít démona
    Tak po posledním díle už můžu v klidu prohlásit, že z Fatale se moje absolutní zamilovaná srdcovka nestane, a i jako komplet je pro mě jen čtyřhvězdičkovou sérií. Což je pořád dobré, ale na takový Criminal to holt nedosahuje.

    Jak už jsem psal u předchozích dílů, všechny ingredience jsou na svém místě, a mix Brubakerova poctivého scénáře, Phillipsovy nádherné kresby (která tentokrát díky většímu počtu celostránkových panelů obzvlášť vynikne), noiru a hororu je něco přesně pro mě. Ale prostě jsem se do toho nedostal. Když se v minulých dílech děj odehrával v minulosti, byly to víceméně uzavřené příběhy které se nějak odehrály a dohrály. Teď když má přijít finále, vyvrcholení, mělo by to na mě nějak emocionálně působit, někomu bych měl fandit, někoho nenávidět, měl bych trnout nedočkavostí jak to dopadne. Ale najednou zjišťuji, že to se mnou nic moc nedělá. Josephine - i přes některá fakta co se teď dozvíme - je moc odtažitá a odlidštěná než abych si k ní vytvořil nějaké pouto. Nicolas, což má být hlavní hrdina, se díky ukotvení předchozích dílů v minulosti v příběhu objevoval tak sporadicky, že k němu nějaký bližší vztah taky mít nelze. O záporákovi se něco víc dozvíme až teď na konci, a stejně to není nic co by náš pohled na něj nějak změnilo. Odpovědi na palčivé otázky buď nepřijdou (nebo jsem si jich nevšiml) nebo jsou vcelku triviální a nepřekvapivé. Takže na konci žádné velké napětí ani zvraty, žádné velké emoce, akce ani pointa nebo něco co by změnilo můj pohled na celou sérii. Nebyl jsem z konce zklamán, nepřišel mi zlý, ale upřímně, to je spíš tím že mi bylo v podstatě jedno jak to s kým skončí. Kdybych si měl tipnout jak Fatale skončí, tenhle konec by byl mezi prvními co mě napadnou.

    Takže tak. Fatale je kvalitní série, mám ji rád a jistě se k ní jednou zase vrátím, ale láska to není. Myslím že i kdybych si všechny díly dal hned za sebou, moc by se tím nezměnilo. Fandům Brubakera i žánru určitě doporučuju, jsem spokojen, ale ne nadšen. Od toho tu jsou jiná díla. 7/10
  • Nezbi
    Nezbi mecenáš14.12.2020 23:24Fatale #05: Proklít démona
    Poslední díl se mi po skvělých předchozích dílech vůbec nelíbil, jako kdyby autor nevěděl jak příběh zakončit. Předchozí části byly super záležitost, ale tohle mi vůbec nesedlo. Stejně dám 3* za kresbu a za to že jsem si předchozí díly užil.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš6.12.2020 00:48Fatale #05: Proklít démona
    Nebylo to špatný, ale od závěrečného dílu jsem asi čekal trochu víc. Kvituju, že jsme se dozvěděli i něco o pánovi s cthulhu držkou a snové sekvence/vize (nebo co to bylo) se taky celkem povedly (hlavně výtvarně). Celkově to ale bylo slabší než ostatní díly.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.12.2020 12:04Fatale #05: Proklít démona
    Tak trochu zklamání. Například předposlední díl mě samostatně bavil strašně moc plus se domnívám, že je série skvěle nakreslena a místy skvěle vyprávěna. Celkový příběh a jeho pointa mě však nikterak nezaujaly. Kdybych měl rodidla, asi by se neroztrhla.

    Celkový dojem: 50%
2032201
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš25.4.2021 19:52Fatale #05: Proklít démona
    Je fakt, že to působí zvláštně, když je jeden autor/autoři vydáván pokaždé jinak. Být to dlouhá série, viz Sága, tak proti vydávání po volumkách absolutně nic nemám. Takhle je to fakt škoda, že jenom 5 volumek vychází s ročním odstupem (vyjma volumek 4 a 5) formou tpb. Tohle by si zasloužilo jednu bichli jako u Zatmívačky.
  • esoes
    esoes13.3.2021 16:55Fatale #05: Proklít démona
    Velká, převelká škoda, že tohle dílko nevyšlo v jedné knize a roztahali to do x broží, navíc nevalný kvality. Zaloužilo by si to rozhodně větší formát a všechno pěkně v jedné knize, nemělo by to chybu, takhle to hodnotím ze strany BB artu , jako polovičatou práci.
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš5.1.2021 13:38Fatale #05: Proklít démona
    Reckless je sice jednohubka, ale součástí tří dílného celku. v dubnu tedy vyjde druhá kniha Friends of the Devil a třetí někdy na podzim. A zatím je to zase fajn brubakerovina...
  • Fimi
    Fimi mecenáš5.1.2021 11:40Fatale #05: Proklít démona
    Od Brubakera ještě Reckless, jednohubka a pořád nevíme zda bb art vydá Kill od be killed, pak to Velvet samozřejmě a klidně bych do tohoto ranku dál i jeho Daredevila.
  • karl173
    karl173 mecenáš3.1.2021 23:14Fatale #05: Proklít démona
    Pulp by mohl klapnout hned letos. To nebude ani náročné na překlad a tisk, vzhledem k délce.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.1.2021 22:02Fatale #05: Proklít démona
    louza: Criminal bude mít asi ještě další dvě velké knihy. Nedávno jsem se na to koukal a teď vyšel "omnibus 3" a pořád v něm není všechno a příběhů pro další velkou knihu je pořád dost. Takže se máme na co těšit. Od Brubakera vyšla ještě uzavřená série Velvet a jednohubka Pulp. Třeba to tady také vyjde.
  • louza
    louza25.11.2020 14:00Fatale #05: Proklít démona
    Takže to dotáhli. Po špičkovém Gotham Centralu další skvělá uzavřená série. Bravo. Teď už chybí jen Kill or be Killed a jedna kniha Criminalu, která v anglofonních zemích vychází někdy v prosinci a máme veškerého podstatného Brubakera v kapse. Super a díky, BBArte.
Četl/a (115)
123peta, 2scha, 3DD!3, andro_animal, Anton Whatever, Ash Pointak, BadBoy, ben_bella, binnmode, Bonpar, Bronn, buscheer, calvin10, cobe, Const.ex, cyboy, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, faster86, fifas, Final, flipflop, foudy, Fox01, fuerto_gepa, Géba, George Walker Bush, Georgíno J., Giskard, Glumal, Hanussen, hellblazer, HevyEli, hypermlok, IndyP, invape, Ivan Kucera, Izmir Čupr, Jabba, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, Joshua_T, Kadin, Kaluž, Kapis, karl173, Kil-Khal, Killingjoke, kinak, kindanerd, Kiwi1902, KOWE, kubosos, lacoste, Ladinek82, lantan1, Light, LookAss, Lord Baltimore, majer, malylada, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, MonsterGyre, namdnas, NecRoman, Nezbi, Noci, Norri, oleav, Ozymandias, Palebras, paulmuaddib, Pavel2222, pearlxjam, petrSF, Plechy, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, rajot, rooty, RudyRod, Saint of Killers, schefik, Schirru, sedw, seneke, Sir_Pete, spagr, Spike, start05, t0mas, the.kasztan, trudoš, tukak, Ukko, Unerr, Valdaufinka, Velkej šéf, Wasps, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(176)
123peta, 2scha, Abe, Alfi, Anton Whatever, Ash Pointak, BadBoy, bboorreekk, binnmode, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, Bronn, burzum, buscheer, Calvin Klein, calvin10, Caylen-Tor, charvos, cobe, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, D.K.Logic, Dali, Darker, davidek, Daw8ID, Deckard, delsemela, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, dre, Elnie, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, filemon, Final, flipflop, Fox01, frantavasil, Fry, fuerto_gepa, Géba, Georgíno J., Glumal, Golem, gumidekmedvidek, Hanussen, hellblazer, herbert, herrman, HevyEli, Honzin, Horstik, hyba1991, hypermlok, IndyP, invape, Izmir Čupr, Jabba, Jak, jakub186, James, Jay-jay, jeanbaklajean, jh666, jindroush, Joshua_T, Kadin, Kapis, karl173, KdG, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, Knuckless, komik.sx, koudak89, Kouzelnik7, KOWE, kubosos, lacoste, lifi, Light, LookAss, Lord Baltimore, Loxin, maara, Macek78, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, merhyx, mgeralt, Mikei, mirec, Mitak, moiqpiom, MonsterGyre, MP, Mr.Plysh, mstefl, NecRoman, Nightmare, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Onkel 1928, opytz, Palebras, paulmuaddib, pearlxjam, pechna, perak, perper, petrSF, Plechy, porculan, Poseidon1978, puolpm, RadimNemec, raimi, rajot, regressiv, Ricarderon, rooty, RudyRod, Rumburaq, Saint of Killers, schefik, Schirru, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, spagr, Spike, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, t0mas, tacmud, the.kasztan, Tialster, timek, Tomas024, Tomasino79, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Wasps, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, Zbysek2410, Zdendy, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (22)
Askalon, besikv, Davispear , Fida, filosh, hahahoho, Himlik, illy, Infarkt, Jáňa, LuckyLjuk, Maty48, monocyt, monty.cl, Mrlah, Premek, psramek, rockyt, royan, Saran, skepsi, sleepless
Shání (2)
Al0f0k, mineralk
Nabízí (1)
Velkej šéf