Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Yorick Brown, poslední z mužů, na své cestě za Ampersandem dorazí k břehům Austrálie, země, ve které by se měla nacházet jeho snoubenka. Yorick se pokusí krátké zastávky v plavbě do japonské Yokogaty využít k pátrání po Beth v rozvalinách někdejšího Sydney, padne však přitom do rukou bezskrupulózní novinářky, která si zprávu o posledním žijícím muži rozhodně nehodlá nechat pro sebe. Yorickova sestra Héró se mezitím v Americe setkává s jinou Beth, s onou dívkou, která žije v opuštěném kostele a již Yorick zachránil před řáděním Amazonek.

Zvláštní vydání je sedmá kniha z cenami ověnčené ságy, kterou má na svědomí jeden z největších komiksových talentů současnosti, Brian K. Vaughan.

Obsahuje sešity série Y: The Last Man #37-42

Scénář
Brian K. Vaughan
Art
Pia Guerra
Ink
José Marzan jr.
Obálka
Massimo Carnevale
Překlad
Petr Zenkl
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
ze života
ISBN/ISSN
978-80-7461-167-4 (BBart s.r.o.)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
464 g
Stran
144
Cena
399 Kč
Originál
Y: The Last Man #07: Paper Dolls (Vertigo (DC Comics))
  • ludek.n
    Podobně vehementně jako se ujal kresby v předchozí knize, opanoval pole i ve Zvláštním vydání chorvatský umělec Goran Sudžuka. Nakreslil tři vedlejší kapitoly - Hodina naší smrti, Knoflíky, 1000 psacích strojů - a část titulního příběhu. Po dobrodružství na moři tu nyní máme australskou odyseu, která je však spíše jen mezihrou, než že by nějak výrazně posouvala děj. Konečně stejně jsou na tom i tři zbývající příběhy, které rozvíjejí vedlejší motivy nebo nás vrací zpátky v čase, aby nám doplnily informace. Brian K. Vaughan si prostě vybírá oddechový čas a asi nikdo mu to nebude mít za zlé. Ostatně zbraní a frustrace je mezi holkama stále dost na to, aby pro jednou utáhly plytší obsah. Obálky k původním sešitům kreslí už nějaký čas Massimo Carnevale a já s pietou vzpomínám na nedostižné mistrovství J. G. Jonese z prvních knih série. Carnevale je prostě někde trochu jinde. Uvidíme, k jakým metám nás tvůrci zavedou v příštích dílech.
  • trudoš
    Díl sloužící jako výplň. Tvůrci usoudili, že než přijdou s finále, ještě chvilku si pobudou na výsluní popularity. Atmosféra je sice bezvadná, stejně jako protagonisté, ale dějová linka se v podstatě nikam nepohne, jde pouze o různé rekapitulace a psychickou debordelizaci. Když už k nějakému zvratu dojde, je takřka vynucený.
    Ale jak jsem psal na začátku, stále to má tah na bránu. Zároveň musím Brianu K. Vaughanovi přiznat cit pro zábavné zápletky jednotlivých epizod – sice to není tak kvalitní, jako ta s divadelní společností z alba Malý krok pro lidstvo, ale stále dokážou překvapit. Jen je fakt, že jeho svět s posledním mužem na Zemi se mi stále víc nezdá příliš propracovaný. Čím dál, tím častěji nacházím nedotažené detaily, které autentičnost narušují, především v porovnání s mnoha jinými, dotaženými, jež člověku na mysl paradoxně nepřijdou. Taky mi vadily kapitoly vytržené z kontextu, kdy jsem si postupně musel ujasňovat, v jaké časové lince se vlastně nacházím – viz příběh Knoflíky.
  • Lord Baltimore
    Tato série ohromě drtí jakýkoliv pohlavní stereotyp, protože všichni tady musejí zachraňovat jediného muže a to Yoricka, zatímco tím neohrožených ochráncem je agentka 355. Myslím si že celá tato série by si zde zasloužila o trochu lepší průměrné hodnocení.
  • Spacecore
    Neustále jsem při čtení přemýšlel, čím je tato série tak výjimečná a ono to bude tím, že je tu (logicky) nejvíce ženských postav, co jsem kde viděl. Vážně to bortí jakýkoli příběhový stereotyp. Kráskou v nesnázích je tu neustále Yorick a ženy jsou tu alfou a omegou. A to ovlivňuje nejen příběh, ale i samotné emoce ze čtení. V podstatě Vaughan nechává hrát svojí ženskou stránku, kterou má v sobě každý chlap (co si to dovede přiznat) a proto to někdy působí jako soap opera, nebo telenovela. Není to macho komiks, není prvořadě strhující a hrr, je pomalý, rozverný a odhaluje svoje nitro postupně a to se mi dost líbí. Baví mě sledovat milostné avantýry ústředních dvojic a i když je komiks akční, nebo thrillerový, pořád je hodně lidský. Jak se blížím ke konci, zjišťuju, že vlastně ani nechci aby to už skončilo, ale ono musí.
  • rewkon
    Na to ,že je to trošku speciální díl tak svoji kvalitou neurazil předchozí díly a člověk díky nahlédnutí některých postav do minulosti si může prohloubit vztah k některým postavám navíc se dozvíme co se děje i jinde než u našich hlavních postav .
  • perak
    Po minulém akčním díle dochází ke zklidnění - je zde několik retrospektiv, které dávají pár odpovědí či alespoň náznaků odpovědí. A na významu ještě více roste úloha Héró, Alter, obou Beth, dr. M, Rose. No blížíme se pomalu k cíli a těch strategicky rozestavěných figurek je tam poměrně dost.
  • karl173
    karl173 mecenáš20.11.2018 18:11Y: Poslední z mužů #07: Zvláštní vydání
    Příběh se v tomto díle příliš neposouvá, ale přesto se v něm stane pár zajímavých zvratů a odkryje se pár dalších střípků skládačky. Jinak se jedná o stále stejné příjemně čtivé čtení, které boduje především v konverzaci. 75%
  • louza
    Série se chýlí ke konci a Vaughan začíná udupávat půdu pro finále. Komplikace v Austrálii ještě jedou ve vcelku zajetých lineárních kolejích, jako předchozí kniha, ale doplňkové flashbacky křísí staré linie z první půlky, které se zdály zavřené a přidávají i nové informace. Cosi je ve vzduchu. Laťka zůstává na úrovni slušného nadprůměru.
  • faster86
    Utahané a nudné díly 2 a 3 jsou zapomenuty. Další super díl. Od hlavni linky si odskakujeme do minulosti a všechno začíná zapadat do sebe. Člověk má pocit že se někam posouváme a nepřešlapujeme na místě (ne jen kvůli tomu že jsme v Austrálii).
  • hroubek
    Zvláštní vydání není špatný díl, jen v něm Vaughan zbytečně přešlapuje na místně, než tne do živého. Toho opravdu zásadního v tomto díle moc není, nicméně to beru jako takový menší oddechový čas. Na scénu se dostává Héró, druhá Beth, Alter, dozvíme se něco málo o jednooké Rose. Ale pokud bych měl vyzdvihnout jednu věc z komiksu, tak je to flashback o 355, který je vážně povedený a prozradí, tak akorát. Linka s novinářkou je celkem fajn a poslední stránky příjemně překvapí zajímavý zvratem. Je to slabší díl, ale pořád velmi kvalitní čtení.
  • Fry
    "Y: Poslední z mužů #07 - Zvláštní vydání" - Tak po letech si to dám konečně "celé" znova... A máme tady další pořádně povedenou knihu! Naše výprava dorazí k břehům Austrálie, což znamená "po stopách Beth"... kdyby jenom zrovna v Austrálii nebyla reportérka, která chce Yorickovu fotku za každou cenu... A doplňující příběhy - na cestách s Héro, dětské i dospělejší patálie 355 a Ampersand: do laboratoře x k výcviku! Co mě ale na sérii začíná hodně štvát je to, že snad v každé kapitole je nějaký odkaz na nějakého světového autora/autorku nebo na jeho/její dílo... Ale to je jen drobnost - tahle série je i tak nejlepší! Za mě 5*!
  • sedw
    Pro mě možná doposud nejlepší díl série. První trojpříběh je zajímavá změna oproti předchozím a opravdu mě bavil, na konci i mírně překvapil. Druhý příběh mi přišel poněkud slabší, ale poslední dvě stránky to celé napravily, takhle si představuji závěr sešitu, který dokáže vzbudit emoce. V příběhu Knoflíky se pak konečně dozvídáme něco o agentce 355, což mě potěšilo. Vaughan sice mohl minulost agentky více rozebrat, ale za mě spokojenost i s úspornějším provedením. No a poslední příběh opět pospojuje několik dílků skládačky, které se v průběhu předchozích dílů postupně vynořovaly. Což je právě to, co mě na Vaughanovi baví asi nejvíc - vše v jeho příběhu má nějaký význam, i detaily, které člověk považuje za nepodstatné. Takže za mě velký palec nahoru a zvědavost, jak vše dopadne.
  • kaylin
    Komiks je zase hodně ukecaný, jak je u Briana zvykem, což mně osobně nevadí, protože já nějak tíhnu spíše k dialogovým scénám. Problém je ten, že kresba se u sedmého dílu už zdá neskutečně sterilní, neplodná. Obálky jsou vizuálně mnohem krásnější než kresba uvnitř. Nepomáhá tomu moc ani Sudžuka, který svou kresbu silně přizpůsobil stylu Pii Guerry. Myslím si, že by si série zasloužila trochu živější kresbu. Co se zase musí nechat, to jsou postavy. Kresleny jsou výborně a nespletete si je. Mimochodem jsem měl taky konečně pocit, že Allison má skutečně asijské kořeny. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/11/383-y-posledni-z-muzu-7-zvlastni-vydani.html
  • Kabukiman
    Yorick se konečně po letech života mezi samejma ženskejma pochlapil a na požádání vytáhnul pinďíka. Beztak už mi jeho řeči o snoubence začínaj připadat jako metoda jak si držet všechny ty nádherný kočky od těla:D Sice si za ty roky asi dvakrát štrejchnul, ale stejně, nějak mu tu jeho hetero orientaci nežeru :D Jinak jsem zvědavej co bude dál. Jestli se nepletu, tak nás čekají ještě tři díly a tak jsem zvědav na rozuzlení. Zatím mám pocit,že Vaughan žádný bombastický v hlavě nemá a že prostě budou další dvě knížky někam cestovat a potkávat další agresivní buchty a v desáté knize docestují a nějaká vědkyně řekne,že nad zemí proletěl meteorit a záření z toho meteoritu sejmulo všechny mužský. Ale možná že Vaughan ještě překvapí:)
  • Fry
    Konečně jsem se opět dočkal pokračování mého oblíbeného Yčka

    Pro mnohé možná ne, ale pro mě jedna z nejlepších sérií. Yoric, 355, doktorka Manová a nová členka týmu Rose se doplavili do Austrálie, kde budou muset hned řešit jeden problém: A to ten, že si hned nějaká ženská Yoricka vyblejskne (nahého) do novin. A problém je na světě. Začíná výprava za fotkami... Dále se v této knize dočkáme tří "zvlášť příběhů": V jednom opět budeme cestovat s Hero, v druhém zjistíme, jak přišla 355 ke svému označení a ve třetím si projdeme, jak se dostal Ampersand k Yorickovi. Pro mě opět za *****!
  • rooty
    Mára - Jediný problém je, že v češtině Saga zatím nevychází..a pokud vím, tak ani žádné naše vydavatelství zatím neplánuje. Jinak díky za tip, kdybych zlepšil svoji angličtinu, tak si Sagu koupím. Vypadá to zajimávě.
  • mára
    Tenhle svazek obsahuje #40, že? To je totiž přesně místo, kde jsem na pár měsíců přestal a když jsem se do toho snažil znovu začíst, absolutně mě to nezajímalo. Důvody jsem psal už k jednomu z přechozích svazků - ty rozvleklé Vaughanovy řeči bych klidně četl, kdyby sdělovaly věci, které je opravdu nutné říct textem, a z výtvarna nezadržitelně usínám, v tom lepším případě.

    1/2 offtopic: Nedávno jsem zjistil, že větší váhu na celkové nudě a roztahanosti Y má výtvarník - ve své aktuální sérii Saga se Vaughan v objemu bublin krotil jen částečně (Kromě toho teda přidal vypravěčský voice-over, který taky pomáhá ještě víc spojovat smysl textu s obrazy. A členění děje do jednotlivých panelů je taky o poznání smysluplnější.), ale především výtvarno je poměrně lahůdkové, svižné a osobité (Fiona Staples) a podrží oči v případných nudnějších místech.

    Závěr: Nečtěte Y. Čtěte Sagu.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.12.2012 22:10Y: Poslední z mužů #07: Zvláštní vydání
    Něco vám povim. Jsem se lekl, že jde o nějaký zvláštní vydání nebo co. Ale vono se to jen tak jmenuje. Jináč si jako myslim, že ta série už je jakože dost natahovaná. Ne, že by mě úplně nebavila, to zase né, ale jestli na konci nenarazím na nějaký pekelně krutopřísný rozuzlení, tak budu lehce rozmrzelej. Taky jak tam teď přibyly další zvraty, nějaký ty dějový linky a retrospektivy - něco se jakože stalo jakože fakt někdy v minulejch dílech (kdo si to má všechno pamatovat), ale něco právě že ne a něco si nejsem úpe jistej jak to je -, tak se v tom už trochu ztrácím. Teda ke konci jsem se lehce ztratil. V dalším díle se zase najdu. Snad. Třeba ty vopičky, co a jak. Ale jinak to je dobrý respektive drží si to úroveň jakousi. Jen ta kresba by se mohla někdy odvázat, tím teď nemyslím poprsí hlavních či vedlejších hrdinek, toho tam je habaděj...

    Celkový dojem: 70%
  • erik
    kokso, slovenčina sodtala na frak - takže "v podaní výtvarníčky a výtvarníka, ktorí sa líšia"
  • erik
    Štandardná priemerná dejová linka v podaní výtvarníčka a výtvarníka, ktorý sa líšia azda iba v mene, sa mi zdala o niečo lepšia ako inokedy. Je to pre ten bulvárny podtón v úvode, náboženské tehotenstvo uprostred a aj pre príbeh jedného opičiaka. Teda, normálne sa Vaughanovi vydarili humorné kúsky (o Paríži vedia len oni dvaja) a i odtajnenie pravdy o Charlieho anjelikoch bolo konečne zverejnené. Celkovo som strávil príjemné chvíľky čitateľskej percepcie, takže neľutujem.
  • brkowycz
    V první půlce pokračování Posledního muže narazíme na příběh, který je vůči zbytku série poměrně atypický. Zatím jsme se skoro vždycky dostali s Yorrickem do problémů, když na něj, dr. Mannovou a 355 zaútočily nějaké šílené ženštiny. Tentokrát mu jde po krku novinářka a pro mě to bylo poměrně vítané oživení vyprávění.
    V druhé půlce knihy se setkáme se třemi samostatnými příběhy. V prvním sledujeme Yorrickovu sestru Héró, jak narazí na věci, které po sobě Yorrick na své cestě zanechal. Tahle část se mi také poměrně líbila, když se autor vrací k postavám, které Poslední muž za sebou zanechal a ukáže nám, jak tyto postavy žijí dál.
    Následuje výlet do minulosti agentky 355, který zatím kandiduje na "nejzbytečnější příběh série". Jako když už se pouštět do vyprávění o postavách, tak pořádně a se vším všudy. Jako to udělal Ennis u Preachera. Tady jsou to jakési záblesky z minulosti, velká nuda plus naprosto průhledný a plochý příběh. V závěru se dozvíme, jak se Ampersand dostal do Yorrickových rukou. Myslím, že tenhle příběh je taky zbytečný, rozhodně v téhle části vyprávění. Cosi totiž naznačuje o pohromně a já si myslím, že tenhle příběh by měl být vyprávěný později v souvislosti velkého odhalení, co způsobilo pohromu.
    Když už jsme u toho "Velkého odhalení", Vaughn nás sice trochu nakrmil v pátém díle ale od té doby se příběh zase šoupe od ničeho k ničemu. Vaughn prostě není dost dobrý scénárista na to, aby jste si vychutnávali to napětí mezi postavami. Nežeru u toho každé políčko, jako třeba u 100 nábojů, kde vůbec nevim, která bije a přesto si komiks hrozně užívám. Tohle prostě zfouknu raz dva a těším se hlavně, až nám na konci vyjeví, kde je zakopanej pes. Nedokáže mě to nijak šokovat, nazdvednout z gauče nebo tak něco. Ale je to milé dobrodružství.
265113
Četl/a (118)
123peta, 2scha, BadBoy, Balů103, bierce, binnmode, buscheer, calvin10, charvos, cobe, Const.ex, Covenant, cyboy, dajik, Darker, Deckard, Dezodoo, Django, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Dzoglik, erik, farnhajt, figis, Final, flynander, Fox01, Fr3d_K, Fry, Garp, Georgíno J., gumidekmedvidek, Hawwwran, Houbař, hromotlk, hroubek, hypermlok, invape, Jabba, James, jankie, japes, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaaos, Kaluž, kapicka, karl173, kaylin, KdG, Keenkeen, Keno, Kil-Khal, kindanerd, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lord Baltimore, ludek.n, Lukasitch, majer, malylada, marek zigmund stanko, Matthew, Mercurio, mgeralt, mineralk, misa, mozzu, MP, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Noci, Norri, NylKasbri, oleav, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , punisher, RadimNemec, raimi, Raul, rewkon, Rezet, rooty, saja, Schirru, Spacecore, Spike, syon, tacmud, taidana, terrordemon, the.kasztan, Tony TwoDee, tricky, trudoš, Unerr, Velkej šéf, vita, Walome, wolfgang, Yaromil, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(237)
123peta, 2scha, adam.ra, afri, Alfi, amazing_k, Azbest, AZTeck, BadBoy, Balů103, bboorreekk, beanek, BeeSee, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blair, bmc75, Bob, bob-premky, bobo666_2005, brkowycz, burzum, buscheer, calvin10, calviti, camper, Cassidy, charvos, chobotnička, Choky86, cobe, Cody, Const.ex, Corvus, Cr4sh, crush, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, Darker, Deckard, Dezodoo, Dinik, disclose, discovery, Django, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dr_benway, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, Einstain666 , erik, farnhajt, faster86, FatMonster, fel68, figis, filemon, Filip123, filipes, filosh, Final, Fox01, Fry, Garp, Georgíno J., goodspeed, Grebenda, Greyman, grinder, gumidekmedvidek, Hamichal, hanocri, hawkzn, Hawwwran, herbert, Houbař, hromotlk, hroubek, Hulik, hyba1991, hypermlok, invape, Jabba, James, james dixon, jankie, japes, jerry67, jh666, jindroush, jiskra, jjjirik, John Wick, jones1240, Joshua_T, Kaaos, Kaluž, kapicka, Kapis, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Keenkeen, Keno, koudak89, lacoste, Leland, Light, Lobok257, Lojza, Lord Baltimore, LuckyLjuk, maara, majer, malylada, Mamut12, Mankin, markic, marshalx, Marthy76, Martin Buchal, Marvin, Matej-29, Matio, matrosh, Matthew, MB, mcleek, meffis, Mercurio, merhyx, mgeralt, mikado, mikina, mikki.maser, mineralk, misa, Mitak, moiqpiom, monty.cl, mozzu, MP, Mr. Bobeček, Mr.Plysh, Mrtvejbazen, mstefl, NecRoman, nester, Niaz, Nightmare, Noci, noMster, Norri, NylKasbri, Olesh, Ondraseeek, Onkel 1928, Paldini, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, perper, Petr, Petrisko911 , POLAKST, Poseidon1978, PP, punisher, Radkos, Raijin, raimi, RaptoR, regressiv, rewkon, Ricarderon, Rich, Rinter, rockyt, rooty, royan, Ruw, Saiffer, Salien, Saran, Schirru, sedw, Shake, skepsi, Skot, sleepless, songoku, Spike, spot, StanleyHu, stanleystar, Stara.kryta, suricattaontheway, syon, tacmud, taidana, the.kasztan, Thurin, timek, Toe, Tomasino79, TommyBOYER, Tony TwoDee, trudoš, tulipstros, Velkej šéf, vishnar, vita, Vítek, vranakx, Wiruss, wolfgang, xai, xintax, Yaromil, Yefery, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (21)
Askalon, Baffman, bananzluty, besikv, Braindead, DAN478, deadpool, DKoscik, fusnix, hahahoho, hedgehog, husakpetr93, Jak, jakouback, Komediant1842, koniklec, Maty48, Mistak, nx, Zajda, Zod
Shání (2)
Baffman, Mistak
Nabízí (1)
MB