Zachránil svou dívku. Zachránil svého kámoše. Vyříkal si to s anděly. Je tedy na čase, aby šlo všechno do hajzlu. A jako vždycky, i tady přichází úder z naprosto nečekané strany. Při pátrání po ztraceném Bohu dorazí Jesse Custer do města New Orleans, aby požádal o pomoc kněze voodoo. Jenže pod hladinou číhají nejen krokodýli, ale i hříchy minulosti, které, jak známo, mají ve zvyku se vynořit a zahryznout se vám do lýtka.
A ani to nemusí být vaše hříchy.

Obsahuje sešity série Preacher #25-33 (březen 1997 - listopad 1997)

Scénář
Garth Ennis
Art
Steve Dillon
Ink
Steve Dillon
Barvy
Matthew Hollingsworth (Matt), Pamela Rambo, James Sinclair
Obálka
Glenn Fabry
Překlad
Štěpán Kopřiva
Žánry
akční, humorný
ISBN/ISSN
978-80-7381-498-4 (BBart s.r.o.)
978-80-7381-498-4 (CREW)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
722 g
Stran
232
Cena
499 Kč
Originál
Preacher #03: Proud Americans; Preacher #05: Dixie Fried (Vertigo (DC Comics), 1997; 1998)
  • martin28
    martin2822.9.2022 19:39Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Šílené množství písmenek, přesto zábavných. Kecy, které nenudí. Autor si vodí vaše oči, jak hadrovou marionetu. I když je trošku zvláštní a nekomiksové, jak se přistihnu při tom, že hltám každé písmeno a kresba je tak prapodivně druhořadá...
    Kniha čtenáři osvětlí postavu Cassidyho a pomůže mu snáze pochopit jeho charakter. Casse jsem si po čtvrté knize velmi oblíbil, kdežto v této knize se mi zprotivil. Vztahy mezi hlavními aktéry houstnou a moje závislost na Preacherovi roste. Híky hohu ha ho!
  • sedw
    Tady musím souhlasit s většinou, že jde o slabší díl. Na druhou stranu, první příběh mi přišel jeden z nejlepších a nejdojemnějších v této sérii a konec se taky velmi povedl. A Prdelman je asi nejzajímavější komiksová postava, kterou jsem v poslední době měl možnost na stránkách tohoto média potkávat.
  • dvory
    Oproti předchozím dílům méně akční a více ukecaný. Ale to vůbec nevadí.. Ennis i ty kecy dokáže podat tak, že to prostě baví! Jsem zvědav jak to celý půjde dál.
  • louza
    Po zběsilé čtvrté knize Ennis znatelně ubírá na plynu a víc než na všemožné úchylné existence se soustředí na vztahy mezi hlavními postavami. Už Cassův origin bere chvilkami za srdce. Ty pravé zvraty, ale přichází až během road story našich tří potažmo čtyř hrdinů, přičemž Prdelmanovo východisko fakt stojí za to. Jistě, cesta ke zvratům je dlážděna mocnými, místy bezobsažnějšími dialogy, ale je to příjemné vydechnutí po čtveřici našlapaných knih a není to zdaleka tak strašné jako Stan Lee. Herr Star aspiruje na nejsympatičtějšího záporáka vůbec. Ennis se snaží prokreslit postavy a dělá dobře. Zdá se že, série po pubertální fázi dospívá.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin23.11.2015 11:40Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Ano, kecy:-) Ale že kecy jsou blbý, jsou jenom kecy. Vemte si katalog IKEA, jestli se vám líbí jen obrázky. Vata? Možná. Ale zábavná.

    Ennis dokazuje, že umí, že je to mistr dialogů a že má dobrý smysl pro humor. U stripů z kolekce "Herr Star před zrcadlem" jsem se opravdu chlámal. Jinak retrospektivní ohledy, psychologické průniky do duší postav (co se zde trochu pohrdavě označuje za telenovelu), to bylo všechno fajn, včetně akčnějšího finále. Btw. Pupíkovskej John John se neinspiroval u Prdelmana?:)

    Celkový dojem: 90%
  • Mrlah
    Tenhle díl mě bavil nejmín, Kecy, kecy ,kecy, akce, kecy. Ale jako jooo
  • Kapis
    Kapis mecenáš1.4.2015 08:18Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tak trochu moc Beverly Hills na mně! Tak trochu moc onanie nad úžasností New Yorku a potažmo Ameriky, i když tohle dokázal Ennis šikovně zabalit do dialogů tak, že to postavy místy "nevědomky" samy parodují. Ten jeden tlusťoch vypadá úplně stejně jako ten makarónský mafián bez čuráka a úplně stejně jako masový vrah Si z předešlých dílů. O různorodosti ksichtů a drsně pokřivených úst obecně, nemluvě. No, ale tak jako tak mě to furt bavilo a zhltl jsem to během jednoho dne. Už čtu další díl.
  • Shpeckk
    Meh... no... první část byla super, takové to - teď, když už jsme best buddies, tak ti tady vybleju svůj životní příběh. Tahle část je fajn, příjemně se četla, rychle to odsejpalo, takže pohoda. Jenže potom dojde na červenou knihovnu a tam už jsou některé dialogy opravové utrpení. Částečně to zachraňuje Prdelman, Jesseho vzpomínání a závěr, ale jinak asi zatím nejslabší článek řetězu :-/
  • Zeebonk
    Zeebonk27.12.2013 14:19Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Jak říkají zasvěcenější - vata, vata a vata. Začátek byl parádní, Ennis nám zarecitoval o nešvarech rodného Irska a bez servítek nám předhodil starou známou pravdu o nesmyslnosti války, čímž nemohl nic zkazit. Potom však po sobě hrdinové začnou chrchlat tuny řídkých dialogů, které jim nedojdou ani po 150 stranách, hlavní trojice zabředne do laciného milostného trojúhelníku a pocit ztraceného času nevykompenzuje ani tradičně šťavnatý masakřík v závěru. Předchozí díl považuji za absolutní vrchol série, ale jestli půjdou ostatní knihy ve šlépějích této, tak ode mě dostane Ennis kopačky a jeho sbírku prodám za pakatel, parchant jeden.
  • faster86
    faster8626.7.2013 07:11Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    vratime se do NY, zjistime zacatky Cassidyho, motorkar-ochrance aka prdelman, kdyz hledas boha jak ho hledat? zkusime vsechny mesta tak jde do NO, kde je banda blbu zerouci si navzajem krev, velkej had a slusny veci v tranzu
  • Fry
    Fry admin12.7.2013 19:13Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Jééé, copak to tu máme? Další díl Preachera? No, tak to jsem zvědav! A měl jsem se na co těšit, protože jsem se konečně zase po nějaké době pořádně nasmál! Tentokrát, je to ale jiné, než jste byli doposud zvyklí, tentokrát už nic nebude jako dřív!

    "Preacher - Konec iluzí" - Jesse se spolu s Cassidym vrátili do New Yorku, kde se hned Cassidy rozhodne povědět Jessemu příběh ala "Jak se stát upírem a žít jako upír"! Příběh plný keců, ale i tak rychle odsýpá a Jesse opět potká Tulip, která je opět naštvaná, že se na ni vykašlal a jel zachraňovat Cassidyho sám. Jak již píše "Kaluž", tak hodně vtipný je "Herr Starr" před zrcadlem, ale jako nejvtipnější moment knihy bych označil stranu 136 se starým známým "Prdelmanem", který se vrací do děje! No a k závěru knihy se začínají vyjasňovat i čtenářovy otázky, proč jde po Cassidym skupina "Les enfants du sang" a proč je vlastě Cassidy takový blbec. Přidejte k tomu VooDoo, černocha, pár zkažených vztahů a můžete se dát do čtení! No, jsem zvědav, co nabídne další díl!
  • kaylin
    "Preacher: Konec iluzí" sklouzává do jiného směru, příběh se transformuje a už to nebude taková pohoda, taková jízda, jako dřív. Ennis tohle prostě umí. Dostat čtenáře na skvěle napsaných charakterech, které pak promění, nechá je trpět, ubližuje jim. Je v tom jeho síla, ale také jeho slabina – opakuje se. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/05/101-preacher-5-konec-iluzi-70.html
  • Light
    Aneb jak se za jeden díl z mocné série stane ukecaná telenovela a z drsnýho Cassidyho uplakanej mamánek. Posun v ději nulovej, bože tohle Ennis zesral. Čtu teď celýho Preachera komplet a u tohohle dílu sem tak neskutečně trpěl že na ty další už moc nemám chuť.
  • Azalin
    Azalin mecenáš19.11.2012 16:47Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tento díl je trošku ukecanější než by mi bylo milo, nicméně na druhé přečtení už jsem ho dokázal ocenit v kontextu celé série a zhltal jsem ho stejně rychle jako ty předchozí. Prostě je to trošku jiný styl, ale pořád parádní komiks.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš18.5.2012 13:30Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    „Sladké mámení, dálek lákavých! Vůně snů, těch starých snů nádherných!“ (jo, tenhle Preacher je trochu slabší)

    Televize Kazatel uvádí seriál Beverly Hills 666 10. Láska, vztahy, přátelství a trocha toho voodoo a poctivého zabíjení. Vrací se starý známý Prdelman (který mi ale vůbec nechyběl, tohle je prostě Ennisova überúchylka) a spíše zde jen vyplňuje hluchá místa v příběhu. Zato Herr Starr perlí před zrcadlem, když řeší maskování skutečnosti, že jeho hlava vypadá jako obří čurák. I to je humor, vážení. Tulip je stále nakrklá emancipovaná pipka, protože ji Jesse "podcenil" (a už to pomalu nudí). A pak tenhleten Proinsias. OK, jméno si nevyberem. Úvodní vzpomínání na bouřlivá léta v Dublinu bylo fajn, onanování nad New Yorkem už tolik ne. Bůh stále v nedohlednu.
    Trošku mi začíná vadit vizuální splývání Dillonových postav, pár jich zde kupříkladu vypadá jako nebožtík Frankie Eunuch (dej mu Satan věčné zatracení). Tak to dopadá, když furt dokola kreslíte jenom tři ksichty a obměňujete paruky. Fabryho obálky samozřejmě luxusní (ty jeho kulturistky mají něco do sebe).
  • massilia
    massilia22.2.2011 10:14Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tady už preacherovská série zahajuje svůj kvalitativní sestup: užvaněný díl takřka o ničem. U nás se tomu říká nastavovaná kaše.
  • Wiruss
    Stále dolů a dolů...
  • EvilvsGod
    EvilvsGod18.6.2010 18:04Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    předchozí díly pro mě bylo poutavější, měly lepší atmosféru ale jinak je to výborný komix.
  • krvinka56
    krvinka5617.8.2009 19:05Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tak jedena z netlustších knih co u nás vyšla a taky nejukecenějších.Spíše připomíná psychologickou příručku.Protože se tu pomalu každá postava z něčeho vylejvá no nejen postava ale vyprávění Kesidyho o jeho mládí a vzniku je lavně výlevem Gartha Enníse oto kde žil.Kesydy se tu prezentuje ve svém podání pomalu jako malá hodná ovečka ale jíní ho považuí za pěkného grázla.Přiznám se jak nemám ve zvyku hloubat nad postavama tak nadním sem vždy trochu přemýšlel a sem zvědav co ten upíří týpek ještě vyvede.Postaava která mne asi nejvíc sklamala byl Prdelman čekal jsem že jim bude něco vyvádět.No Star má sice epizodní roli ale pobaví hlavně když si zkouší paruky.Část kde se vyskytli ty divní typani co šli po Kesidy mne nechtěli dlouho docvaknout voco vůbec de ale pak sem si zpomněl naCrew č.19/2007 kde je příběh Preacher:krev a Whisky.Pak mi to už docvaklo.Tento příběh je vcelku důležitý.Povedený díl kde je minymum akce.
  • KdG
    Tak tohle je o něco slabší díl (ne do počtu stránek) ale co se příběhu týče. Pořád je to ale celkem dobré počtení.
  • vasek
    Willis přesně popsal moje dojmy z této knihy. Takovej vlastně zbytečnej book. Zábava trochu řídne a Cassidyho vyprávění o životě čerstvýo upíra mi s prominutím přišlo jak Ennisovo močení mimo mísu. Potřebu sice vykonal, ale ti, kdo k tomu přijdou po něm, nadšení nebudou.

    A pozor! Úplně závěru se tam i něco děje...
  • andre
    andre mecenáš9.6.2009 12:15Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tak nějak už nevim co bych dodal. Slušnej průměr se zábavnejma dialogama......
  • listr
    Začalo mě to bavit asi až v půlce. Zatím nejslabší kousek, ale pořád lepší než spousta jiného.
  • erik
    Súhlasím s willisom, nastupuje ťahanica, ktorá skončí až Alamom. Je to fajn, ale už sa teším na koniec. Plus, chýba v češtine špeciál Saint of killers, ktorý podstatne hutnejšie ozrejmuje príbeh jednej postavy a tu by to prišlo vhod.
  • willis
    Teda, né že by mě to nebavilo, ale u tohohle booku mám pocit jakoby Ennis celou sérii zbytečně natahoval (zřejmě dle dobré prodejnosti) a vyplňoval místo vatou. Celý podstatný děj mohl spláchnout tak ve třech sešitech. Podobný pocit jsem zažíval u Prison Breaku, kde se celá série díky téhle vatě postupně propadala až do odpadu.
  • choze
    "Kde je ten zasranej Bůh?!" Další dávka Ennisova filozofování o životě a chlapském přátelství a jeho trhlinách, spojená s malou lekcí historie Irska. Dočkáme se backgroundu Cassidyho (paradoxně to nejzajímavější zažil, když ještě nebyl upír) a Svatého zabijáka (ten je vzatý dost hákem) a na scénu se vrací Prdelman, zatímco Herr Starr tentokrát jen statuje. Děj se prakticky nehne z místa, ale o to tu stejně nejde a záporáci jsou slabší, což ale nemění nic na tom, že po slabší čtyřce je to opět kvalitní Preacher. Spokojenost.
  • goldschmidchen
    goldschmidchen22.4.2009 12:20Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Perfektní - souhlas s kolegou "brkowycz". Přesto si myslím, že vyšel komiks, který má opravdu kvalitu.
  • brkowycz
    brkowycz22.4.2009 10:23Preacher/Kazatel #05: Konec iluzí
    Tentokrát tu máme slušnej špalek, takže už na člověka nepadne takové hrůzné zoufalství "Potřebuju okamžitě další díl" jako u předchozích kratších knih. Kniha není obsáhlá jen do počtu stran ale taky do událostí příběhu. Na začátku se vrátíme do Cassidiho mladých let a projdeme si jeho životem (včetně jeho změny). Docela příjemné, nijak dechvyrážející. Následuje posedávání v barech a takové trochu tlachání, něco jak v Lovcích, akorát že do toho přichází (nijak akční) dějový zvrat, který nabírá na otáčkách v třetí část v New Orleansu a vrcholí... někdy v příštích knihách.
    Myslím že jde o dalšího klasického Kazatele. Oproti předchozím Křižákům se děj přece jen trochu posune dopředu. Opět nechyběj hlášky ani vtipný části, jako Herr Starr koukající na sebe do zrcadla nebo akční scény. Co bych trochu vytkl je množství rozhovorů hlavních postav, které s dějem nijak nesouvisí a spíše jej doplňují. Pořád se nějak nemůžu rozhodnout, jestli doplňujou psycholigii postav a dodávají ději na uvěřitelnosti, nebo jen neskutečně zdržují napínavý děj.
50491711
Četl/a (138)
123peta, 2Hitman3, 2scha, 3DD!3, adevr, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , BadBoy, Baffman55, Balů103, Bedou, ben_bella, besikv, bierce, binnmode, Blacklarch, Blackmoor, Bronn, calvin10, Cemino, Chaolinek, charvos, chcita, cobe, ComicBookGuy, cyboy, D.K.Logic, dajik, Darker, Daxik1988, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Dzoglik, erik, farnhajt, figis, filemon, filosh, Final, foudy, Fox01, Fry, guseppe, hellblazer, HellWeber, Houbař, house192, hypermlok, IndyP, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, jankie, JANNE, japes, jiskra, kadas97, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, KdG, Killingjoke, kinak, Kiwi1902, koudak89, Kouzelnik7, lantan1, Librarian, Light, Lojza, LookAss, Lord Baltimore, mart.in, martin28, Martinb, Mitak, monte walsh, namdnas, NecRoman, Nevidal7, Noci, oleav, Olesh, Oompa Loompa, Ozymandias, Paldini, Palebras, Pavel2222, pavlosson, pearlxjam, pechna, perak, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, puolpm, RadimNemec, raimi, RaptoR, Rezet, Rinter, rockyt, RudyRod, Saint of Killers, saja, Schramm, sedw, Shpeckk, Sir_Pete, Spacecore, Spike, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vita, vranakx, vrazdinek, VXP, wolfgang, Zbysek2410, Zeebonk, zgrywus, zlejzmrd
(301)
123peta, 2Hitman3, 2scha, adam.butch.kubik, adam.ra, adevr, afri, Alfi, AlmightyMates , amazing_k, Ashek, Azalin, Azbest, AZTeck, BadBoy, Baffman, Baffman55, Balů103, bananzluty, bboorreekk, Bedou, Beng.D, Benji, ben_bella, besikv, Bezvliv, bierce, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, Blackmoor, bmc75, Bob, bobo666_2005, Braindead, brkowycz, burzum, buscheer, calvin10, calviti, camper, Cassidy, Cemino, Chaolinek, Charlie1203, charvos, chcita, chobotnička, choze, cobe, Cody, Corteg, Corvus, CP, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Daniel.rw, Darker, Davedd168, DAxik, Daxik1988, Deckard, Dinik, disclose, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dr_benway, Durvi, dvoracekpetr1, dvory, Dzoglik, ebbe_voe, erik, EvilvsGod, Famozní, farnhajt, faster86, fel68, felis, fifas, figis, filemon, filosh, Final, Fox01, Fr3d_K, Fréza, Fry, Fuf00n, Garp, ghousty, Godsmacker, goldschmidchen, Golem, gongon44, goodspeed, GORERATED, Grebenda, grinder, guseppe, Hamichal, hawkzn, Hebled, hedgehog, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, HerSon, holubdema, Honzin, horaczhlinska, Houbař, house192, hugosnowden, Hulik, hypermlok, Iggy Pop, invape, J.Connor, Jabba, jakubcik666, James, james dixon, jankie, JANNE, jerry67, jett, Jezbo, jiskra, Johnny Sasaki, jones1240, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, kallenved, Kaluž, kamil, Kapis, karl173, kaylin, Kazumaki, KdG, Kelt, keyko, kinak, Kiwi1902, Kjon, Knize_Ignor, komik.sx, koudak89, Kruttor666, krvinka56, kubik1991, Lamahe, Lenny, Librarian, Light, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, LookAss, lutrix, maara, mAGiic, mainman, Majkl, markic, mart.in, Martin Buchal, martin28, Martinb, Marvin, Masinfira, Matej-29, matrosh, mclusky, merhyx, mgeralt, mikado, Mistak, Mitak, moiqpiom, monty.cl, morbi, Mr.Plysh, Mrlah, namdnas, NecRoman, netvor, Nevidal7, Nightmare, Noci, noMster, Odal , OldaB, oleav, Olesh, Ondraseeek, Oompa Loompa, padre_negro, Pafnuc, Paldini, Palebras, Papa Wu, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, pennywise, Pepares, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, PH79, POLAKST, Poseidon1978, PP, puolpm, Quentin, RadimNemec, Radiomir, Radkos, Raijin, raimi, RainDamage, RaptoR, Ricarderon, Rinter, rockyt, Rowan, RudyRod, Rumburaq, Saiffer, Saint of Killers, Samurai-Jack, Saran, Satyricon, Schramm, schwita, SedllY, sedw, seezeethree, Shpeckk, Sidi Santini, Sir_Pete, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, songoku, Spike, StanleyHu, stanleystar, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Tialster, TIM.biker, Tombal, Tomek, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trener83, trudoš, tulipstros, Ukko, vasek, Velkej šéf, Viking, vita, Vítek, vranakx, vrazdinek, VXP, willis, Wiruss, wolfgang, worf, xai, xintax, xxaannddeerr, yama, Yaromil, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (28)
Ajit, AlienDr, Bubsy, deadpool, deefha, delsemela, fusnix, Hurvy, isildur heir, J.T.honza, JamesRamone, KINIMODUS, koniklec, Mamut12, Maryl, Maty48, Moyek, Netorack, nx, Plumm, razielus, Rezet, Ronik, Salien, vidocq, Vincent, WMN, Zod
Shání (5)
Al0f0k, AlienDr, deefha, m.jedle, Maryl
Nabízí (3)
buscheer, karl173, seezeethree