Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Napínavý román v obrazech o devíti kapitolách.

Jedno ze základních děl moderního komiksu vychází ve světové premiéře v restaurované podobě a ve zvětšeném formátu. Příběh Luthera Arkwrighta, člověka schopného procházet paralelními světy, nabízí nevšední mix akce, sci-fi a mystiky.

Původně v originále vycházelo sešitově jako The Adventures of Luther Arkwright #1 - #9 (říjen 1987 - duben 1989)

Scénář
Bryan Talbot
Art
Bryan Talbot
Obálka
Bryan Talbot
Lettering
Martin Trojan
Překlad
Dana Krejčová
Redakce
Václav Dort
Žánry
akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi
ISBN/ISSN
80-86839-05-2 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
235 x 340 mm
Tisk
černobílý
Váha
1974 g
Stran
288
Cena
999 Kč
Originál
The Adventures of Luther Arkwright (Valkyrie Press, 1987 - 1989)
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš23.12.2017 07:32Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Jeden z komiksů, který naprosto vyvrací tvrzení, že komiks je pro děti a že komiks je brak. Jak bych rád některým učitelům toto dílo vrazil s prominutím "do ksichtu" a řekl jim, že jejich ignorance je to, co žáci v hodinách češtiny nesnáší na čtení a povinné četbě. Četl jsem tento komiks 2x nebo snad 3x a pořád jsem z toho perplex. Nedokážu ten příběh zařadit a nechápu smysl toho všeho. Samozřejmě to myslím pozitivně! Líbí se mi, že u tohoto komiksu musím přemýšlet a zapojit mozek. Co na mě v prvním čtení působilo zřetelně a jasně, se vytratilo při čtení druhém. Neskutečně moc vrstev a přesahů a člověk si říká, co to všechno znamená. Každopádně je dobré se zamyslet nad vším tím bytím a jeho smyslem. V podstatě jsem si z toho odnesl, že plahočení se za pozlátkem a pachtění se za nějakým pofidérním bohatstvím a mocí, které je pomíjivé, nemá smysl a život je zkrátka o něčem jiném. Takové obecné přijmutí, že život je krásný takový jaký je a potřeba po splynutí se světem/universem/multiversem ve všech jeho rovinách je to, o čem to celé je. Působí to na mě dojmem, že mi tento příběh říká, že se na svět díváme pouze očima a co kdybychom najednou přestali vidět... jak to najednou bude a co je teda ve světa podstatné. Vše v tomto komiksu je super a je to fakt pecka. Kultovní komiks a Bryan Talbot je vynikající tvůrce a kreslíř.
  • kaylin
    Bryan Talbot ukázal, že komiksem je možné vyprávět složité příběhy, že kresba může fungovat jako nástroj vypravěče, ale že dělá mnohem víc - buduje atmosféru, říká to, co by text nikdy neřekl. Spojení kresby a textu je v případě tohoto epického díla skutečně jedinečné a natolik experimentální, že fanoušky mainstreamu může doslova odradit. Byla by to škoda. Pokud jste knihu nečetli a máte možnost, směle do toho. Tohle je nevšední zážitek. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/04/604-dobrodruzstvi-luthera-arkwrighta-100.html
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 13:37Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    W: Jo, je to podobný, ale v Srdci se mi to pak nějak propojilo a vyjasnilo. V tomhletom jsem pořád čekala, kdy se to propojí a vyjasní a pak byl najednou konec :)
  • Walome
    Černá Krysa: to mě nepřekvapuje, je to skutečné náročné a podle mě člověk nemůže pobrat všechny nuance. Já teda četl jen Srdce Impéria, ale hádám, že tohle bude stejný případ.
  • Černá Krysa
    Černá Krysa24.2.2014 08:32Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Pro mě obtížně uchopitelná kniha, kterou jsem pochopila tak nějak z půlky a neustále se ztrácela ve střídajících se paralelách. Snad při druhém čtení po čase mi to bude trochu jasnější, uvidíme.
    Kresba je perfektní, o tom žádná a celkový provedení knihy je krásný, velkolepý a je nesporně klenotem každý knihovny. Možná proto tak vysoký hodnocení, přestože mi příběh až tak moc neřekl. A možná taky proto, že si takovýmuhle dílu prostě netroufám dát nižší, protože tak nějak vím, že je obrovský, i když ho úplně nechápu...
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.10.2013 08:56Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Tak jsem si to po čtyřech letech přečetl znovu, mnohem důkladněji a pozorněji. Dokonce i s komplet povídáním na konci (s výjimkou té části o restauraci, protože to známe všichni nazpaměť) a jeví se mi toto dílo ještě epochálnější, ještě úžasnější a komplexnější. Nebudu znova přepisovat, co jsem psal v roce 2009, veskrze to všechno platí, akorát že Talbot se definitivně zařadil po bok mých nejoblíbenějších komiksových tvůrců. Když si uvědomím, že to začal psát před více než 30 lety, musím jen smeknout před jeho rozhledem a nadčasovostí díla. Tím, že pracuje s mnohovesmírem, není vůbec svázán výkladem naší historie, o které má stejně jasno, že ji “píšou vítězové“ a může proplétat skutečné historické události se spekulacemi, konspiracemi a čistou fantazií s tím, že nikdo na to nemůže říct ani zbla.

    Moc se mi líbí celkový koncept nadvlády Rozkolníků, s jejich vůdcem Světlonošem (jak je označován Lucifer a někteří lidé tak označují hlavu supertajného spolku, co prý šéfuje náš svět, tzv. Iluminátů), kteří řídí lidi v paralelním mnohovesmíru přes elitní tajné spolky, fanatické a náboženské vůdce se schopností parapsychicky ovládat davy, aby byl naplněn “Velký plán“. Skoro mi to zní povědomě. Taky logické promísení dalších světových událostí s rozkolnickou fikcí, např. výrony falešných mesiášů, kteří opravdu skončili někdy v tom 12.-14. století a čarodějnické procesy o dvě stě let později atd.. Našlo by se toho hodně. Talbot touhle knihou zkrátka posunul komiks na úplně jinou úroveň a to především komplikovaným a promyšleným příběhem. Je to věc, ke které se rád za pár let opět vrátím. Jo a obálky od Valkyrie Press jsou mnohem lepší než od Dark Horse.

    Kaluž: opravdu myslíš, že žijeme v technokratické PARA 00-00-00, kde rozum zvítězil;)?
  • MindReader
    MindReader17.11.2011 22:40Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Nemůžu si pomoct ale byla to příšerná nuda. Celou dobu jsem trpěl a přímo prosil, aby už byl konec :/
  • KLAUN_DOMINANT
    KLAUN_DOMINANT mecenáš17.11.2011 19:50Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Tohle mě opravdu bavilo číst. Lutherův vesmír je opravdu bohatý (viz. dodatky) a české vydání skvostné. Je to opravdu luxusní publikace, která by neměla chybět v knihovničce žádného komiksového fandy. Tohle se CC fakt povedlo. Kresba je občas sice malounko chaotická a člověk úplně přesně neví co se děje (zvláště v bojích) ale to je jen drobný detail. Talbot si i zajímavě pohrává s hinduistickými, taoistickými, buddhistickými a kdoví-čím-ještě proprietami. Je to samozřejmě takovej New Age mišmaš a je to všechno smíchané, ale na papíře to funguje perfektně.
    Sečteno a podtrženo, tohle jsem rozhodně nečetl naposled a už se těším na druhý díl.
    PS: celkem zajímavé je, že se to v Čechách moc neprodává a že dokonce pár kusů skončilo v Levných Knihách. Podle mě to musí chytnout každého komu je aspoň 12 o) Cena je sice šíleně přepálená (z hlediska tisku) nicméně na tom muselo být opravdu hodně práce a poprvé mám pocit, že mě CC nechtělo úplně stáhnout ze slipů (který mám jenom jedny). Prostě dobrá práce...
  • mart.in
    mart.in mecenáš27.3.2011 18:53Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Úžasné dílo, po všech stránkách, včetně provedení. Příběh, kresba, no prostě všechno mě naprosto dostalo, ale přiznávám, že až po druhém přečtení. Kdysi jsem to z nedostatku času četl po kratších částech asi měsíc (samozřejmě chyba:o), a občas jsem se ztrácel. Tentokrát jsem tomu věnoval celou sobotu, a rozhodně to stálo zato. Nepochybuju o tom, že až se k tomu za pár let zase vrátím, opět to bude zážitek. Prostě nádhera.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš22.3.2011 14:33Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    PARA 00-05-97 Rotham. Dick Grayson otevřeně přiznává svou homosexualitu a fyzickou náklonnost k drozdům.
    PARA 12-04-08 New Pork. Peter Parker umírá v ukrutných bolestech po kousnutí Snovačkou jedovatou.
    PARA 00-22-05 Metropoliz. Lois Laneová odlepuje izolepu skrývající velký úd mezi jejími stehny a jde do sprchy.
    PARA 04-16-32 Mega-Pity One. Joseph Dredd popravuje Rákosníčka, který ve městě nelegálně lákal děti do rybníčku.
    PARA 00-00-00 Ostrava. Se spokojeným mručením jsem dočetl Dobrodružství Luthera Arkwrighta.

    Geniálně vymyšlený příběh odehrávající se v paralelních světech, protkaný jemným britským humorem, těžkotonážní sci-fi a troškou té meditace. Kresba je naprosto strhující, hra světel a stínů, vysoce kladený důraz na detaily, 'živé' postavy, to vše dělá z jednotlivých políček mistrovské kusy. Bryan Talbot se v mých očích zařadil mezi autory nejzajímavějších grafických novel s přidanou uměleckou hodnotou. Takže jsou s Alanem Moorem a Neilem Gaimanem už tři. A až se k těmhle anglánům připojí pan Jodorowsky, obávám se, že jejich díla začnou terorizovat ostatní komiksy v mé knihovně.
  • cybern
    Dlouho jsem se na Arkwrighta těšil a zároveň se ho trochu bál, což se mi při čtení potvrdilo, protože kresba je občas lehce chaotická a scénář to čtenáři kvůli množství dimenzí, ve kterých se děj odehrává, taky neulehčuje. Ovšem příběh vás rychle pohltí a zmíněná nepřehlednost se naštěstí v polovině knihy ztratí. Úprava knihy je úžasná, kvůli její velikosti jsem si musel v knihovně navrtat díry, abych ji tam vůbec nacpal. Naštěstí se mi tak neplánovaně udělalo místo i na Lipse Tulliana, bude jim to spolu slušet :D
  • brkowycz
    brkowycz23.12.2010 18:40Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Neskutečně skvostné dílo. Nejen samotná kresba, která je mnohdy neskutečně působivá, ale i scénář, který vám pořádně zapaří hlavu. Mám rád knihy/filmy/comicsy, které nejsou po prvním přečtení 100% jasné a tedy ještě druhé nebo třetí přečtení může přinést nové souvislosti a zážitky. Nepochybně bude tato demostrace nekončící autorovi fantazie atřit mezi to nejlepší, co jsem četl.
  • BlackDragon
    BlackDragon10.11.2010 14:15Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    v niektorych, hlavne uvodnych pasazach zmetene co moze citatela odradit, ze netusi presne o co sa jedna, ale potom to clovek pochopi, i ked ma to politicke a svetove pozadie, najviac sa mi pacia tie take individualne casti
    kresba sa stale meni, vacsinou je priemerna, ale niektore obrazky, stranky su UZASNE! rovnako vyuzitie moznosti komixu, napriklad tie biele stranky ked sa vracia z mrtvych az ma clovek pocit, ze z tade cerpali aj do Matrixu :)
    chcek som dat 90%, ale pre tie zvlastne pocity co obcas vyvola davam 95%, v niektorych fazach je ale komix na urovni 50% a inokedy prekonava vsetko ostatne, a tie krezby zien su tam take zenske, elegantne a sexy tajomne :) ach
  • andre
    andre mecenáš9.9.2009 11:08Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Ufff.... tolik let se mi do toho nechtělo, bál jsem se, že to nepochopim atd. .... naštěstí byla ta obava pravdivá asi jenom z 20%, takže jsem si i já odnesl povznášející pocit "...já to přečetl..." . ........ S odstupem největší problém jsem měl s pasáží "kómatu", a to hlavně proto, že se zde nenachází žádná interpunkce, nemluvě o tom, že bych měl problém tento text číst i s interpunkcí. S tímto druhem poezie (? - nevím zda je to správný výraz) jsem měl vždy problémy. Na můj vkus přilš mnoho textu, točícího se neustále dokola. Ale chápu jeho důvod a pro člověka, který je sto jej plně bez problémů přečíst a pochopit to musí být slušná rozkoš. ....... Jinak, čeho jsem se bál původně - různých realit a časových posunů - tak toho jsem se ani bát nemusel. Vše dobře zapadá, a když nebude chtít být člověk za každou cenu hnidopich, tak i funguje. ......... Na plno detailech je vidět, že pan Talbot opravdu rád kreslí a experimentuje. ........ České zpracování se mi z bibliofilského hlediska opravdu zamlouvá, parádní "onanie" s vyvrcholenim. Ještě by bylo hezké, kdyby k ní člověk dostal jednu verzi, klidně na špatnym papíře a laciné vazbě, pouze na poznámky (a popravdě i na samotné čtení. Už dlouho mě nebolela záda a ruce tak, jako při této knize. Nemluvě o neustálém strachu z poškození), ale to je jenom takové zasnění:) ..... takže tak.
  • matrosh
    v komiksu je to jako inteligetní biják za 200 milionů dolarů
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.5.2009 07:52Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    No tak musím říci, že tohle je epochální záležitost. Sama myšlenka mnohovesmíru asi není tak origo, ale komiks rozhodně je. Přímo mě fascinuje kniha 1984 a zde jsem měl stejné pocity. Totalitními systémy ovládany svět, říznutý filozofičnem, míchaný v různých paralelách a časových přeskocích není úplně lehké čtení, když si na to člověk ale dá čas a nesnaží se to číst po příchodu z hospody "před spaním," je to zážitek. Skvěle logicky sestavený a jako puzzle do sebe zapadající. Vzpomínky na mládí promíchány s budoucností, střídání kresebních stylů, spousta bonusů a nejlepší světové vydání stavějí tento kousek hodně vysoko na mém pomyslném žebříčku komiksů. Talbot na mě dělá stále větší a větší dojem.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.1.2008 14:37Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    to erik: ba ba, pravdu dis... take jsem pouze upresnoval:)
  • erik
    to DEmnoG: Je to možné, nehádam sa. Podstatné je, že to vyšlo a je to pecka :)
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš10.1.2008 13:52Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    to erik: pokud me pamet naklame, tak se mylis... Crew chtela v prni fazi koupit prava jen na prvni dil, kdezto Comics Centrum koupilo rovnou prava na celou serii:). Takze rict, ze Crew nemela zajem neni pravda, pac kdyby se prvni dil slusne prodaval, tak by jiste do druheho sli. Nicmene i ja jsem rad, ze Luthera nakonc ziskalo Comics Centrum, protoze si snim dalo poradnej kus nadstandarni prace:).
  • erik
    Ako absolútna šialenosť, ktorá ale parádne zapadá, to nemá chybu. Prevedenie a veľkosť strán sú špičkové. Na môj vkus občas príliš psycho. Som rád, že nakoniec práva "schramstlo" CC a vydali aj druhý diel. Crew tuším (nechcem sa nikoho dotknúť, ale tak si to pamätám) o dvojku nemalo záujem.
  • satupeka
    satupeka17.11.2007 20:38Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Exkluzivní komiks, takový formát a solidní provedení se hned tak nevidí (taky si s tím dali dost práce, viz. článek o tom, jak vznikala česká verze na konci komiksu). Je v něm snad všechno - akce, dobrodružství, sex, politika, filosofie, náboženství...Až naivně ambiciózní dílo, příběh je bohatě košatý nabitý zajímavými nápady. Kresba je detailní a zejména v celostránkových ilustracích skutečně působivá. Sakra, kdyby to jen nebylo tak drahý!
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.1.2007 20:12Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Velmi hutne, skoro az s Moorovou peclivosti vytvoreny comics, ve kterem jsem z pocatku ztracel. Neb postupne Tablot nebohemu ctenari otevira oci, aby nakonec pochopil, o co ze se to jedna. Comics na jeden vecer Luther veru neni, mimo tvoreni pribehu obcas Talbot prihodi nejakou tu porci filizofie, mysticismu... popravde 4 strany, kdy se Luther "probouzi" ve vezeni me totalne zahnojili, protoze tim se muze prokousout jen clovek, ktery pravidelne huli nebo beha po hlavaku v oranzovych hadrech a cpe lidem knizky a indickych meditacich a sebepoznavani. A Talbot, kdyz tohlu cast psal, musel litat v buhvijakychvesmirech naslehnutej koksem:). CC nezapomelo prihodilu haldu bonusu na zaver, takze jsem si prisel na sve i mimo comics. Co se tyce zpracovani, tak jako bibliofil jsem nadsen praci CC, kterou po poly-graficke strane povazuji za bezchybnou. Mno, maly pomnicek si v knize CC taky uplacalo, aby vsichnu vedeli, jak moc prace s Talbotem bylo:).
  • Markyz de Sade
    Markyz de Sade25.10.2006 20:27Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    V den svých 24. narozenin jsem si otevřel 12-ti letou whisku, zapálil doutník a usednul ke čtení této knihy. Prvních pár stran jsem byl zmaten, ale postupně jsem se do toho dostal a upřímně musím říct, že Luther je jeden z nejlepších comicsů jaký jsem kdy četl. Kresba je úplně super. Líbí se mi odlišnost kreslení u prolínaní různých dějových linií a pocitů. Zpracování je věru královské (kůže a zlatoražba se dnes nevidí každý den). Nemohu jinak než vřele doporučit. MdS
  • krvinka56
    krvinka5615.5.2006 09:20Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Perfektně udělaný ,super kresba ,dokonalý příběh,no prostě soper
  • willis
    Mně se kresba Talbota líbí. Nechtěl bych ale jeho obrázky šrafovat.:) Příběh je poměrně (zvláště ze začátku) komplikovaný, ale když se začtete tak se docela vyjasní. I když pochybuju, že jsem našel všechny narážky a všechno pochopil. Určitě to není na jedno přelétnutí ale číst se to musí alespoň 2x a pozorně. Cestování v paralelních světech, filozofování, meditace, sebepoznání ...no, už jsem z těhle věcí nějak vyrost :)Co se týče rozměru tak i když je poměrně nepraktický a do kapsy se mi nevešel, tak svý opoctatnění určitě má, protože kresba je opravdu přehledná a docela vyniká. Na druhou stranu, je tu tradiční otázka poměru cena/výkon.... to už ale musí každý posoudit sám.
  • vifi
    Tak menim hodnocenim. Tech 85 jsem daval na zaklade znalosti LA z ruznych i ne zcele kegalnich zdroju jako je scan apod. Tohle je jasna 100. Skvely pribeh, vyborna kresba (zejmena zhruba od konce 1/3). Tohle je comics pro vyspele ctenare:-) clovek to musi cist vazne pozorne. Hodne historickych vtipku. Nebojte se te investice.
  • Co se bavit o kvalitach comicsu? At uz jej vydal kdokoliv, at uz ma ci nema vyrizene ucty s kymkoliv atd. tohle je zasluzny a velmi kvalitni pocin. Pokud mate radi Ligu vyjimecnych, Z pekla, pak nevahejte.
  • akiba
    tuto tady by ch pouzival jako modelovy pripad vyznamu slova "vztahovacnost" aneb jak se pochvala muze razem zmenit v osobni utok;)nelze nez konstatovat, ze zack se zadneho osobniho utoku (zprvu) nedopustil, zato pan trojan je adeptem na skupinovku....skutecnosti, ze kdosi cetl orihginal a tak nemuze(trebas ani dejocve) soudit preklad je mirne receno usmevna, byva tomu naopak;)
  • Zack
    Zack admin22.11.2005 19:06Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Nic si nepochopil, Ivanku... [cink] ... jinak Vase doporuceni ma pro me stejnou vahu jako nazor tyden mrtve duchodkyne na hormonalni antikoncepci...
  • Martin Trojan
    Martin Trojan22.11.2005 17:24Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Báječné. Prostě není nad "nezávislý" názor od odborníka. Myslím, že není nutné zabýhat do podobnýchinvektiv. Doporučení zůstává stejné: Napřed čtěte, potom pište.
  • Slaine
    Slaine admin22.11.2005 17:01Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    mhmhrm...
  • Zack
    Zack admin22.11.2005 16:56Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Martin Trojan: ja myslim ze v ty nalozi marketingovych bullshitu se jedno opacne hodnoceni ztrati... a to ze sem Luthera od Vas nekoupil jeste neznamena, ze sem ho nevidel. Nehodnotim hlavne proto, ze nevim, jak je na tom preklad, jak lettering atd., prislo mi fer si to nechat na chvili, az budu mit ceskou verzi opravdu osahanou. Ad osobni utok... kdybych rekl, ze Dort je vul, tak je to osobni utok... (ale takovou vetu tu veru nevidim) ... pokud napisu, ze s nim nesouhlasim, je to proste jen muj nazor, pod kterym jsem podepsany (stejne tak je zduraznene, ze mluvim o jine verzi). Chapu, ze jste veden svym puppet masterem k vrcholne paranoii (ano, toto je osobni utok), ale jak jste si mohl vsimnout, na vase vydavatelstvi uz kalim pomerne delsi dobu a tedy nemam potrebu si ulevovat zde (radeji se vyseru na vas nez na nas dvorecek, jiste chapete). Takze si dejte studenou sprchu, otrete pohlavni ud do frote rucniku a v klidu si prectete muj koment, ktery je (az na poznamku o kresbe, kterou kazdy muze snadno sam posoudit pri otevreni booku) velmi pozitivni a pochvalny... :)
  • Martin Trojan
    Martin Trojan22.11.2005 13:01Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Ano, to beru, ale proč tedy vůbec něco píše? Nebylo by lepší počkat a po přečtení teprve hodnotit?
  • Slaine
    Slaine admin22.11.2005 12:59Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    pan Trojan: Nechci nic říkat, ale právě proto, že Zack nečetl českou verzi, se asi zdržel procentového hodnocení...
  • Martin Trojan
    Martin Trojan22.11.2005 12:55Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Nevím jak tady můžete hodnotit české vydání comicsu, když sám přiznáváte, že jste ho nečetl. Chápu, že Vám americká, malá verze připadá chotická a nepřehledná. Své užasné soudy vyneste poté co přečtete českou verzi, takhle je to pouhý osobní útok, který se blíží té bajce o kyselých hroznech.
  • Zack
    Zack admin22.11.2005 12:19Dobrodružství Luthera Arkwrighta
    Comics je to vyborny, ale ocekava od ctenare naprostou pozornost a toleranci vuci mnohdy lehce chaoticke kresbe (s tou genialitou Talbotovy kresby bych si, mily pane Dorte, dovolil nesouhlasit :) Tezko rict, komu doporucit, ja se tim procetl s obrovskym nadsenim, ale jak jsem jiz zminil, je to cteni hutne (Talbot sice neni Moore, ale hodne se mu blizi a pokud bych mel srovnavat, tak se From Hellu se hutnosti textu Luther lehce blizi). Ceskou verzi jsem zatim necetl, takze bez hodnoceni (originalu bych dal 75%)
442041
Četl/a (66)
2scha, 81splinter, ben_bella, bierce, binnmode, buscheer, calvin10, Černá Krysa, charvos, cyboy, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, DEmnoG, Doctorow, Doppelganger, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, Fox01, Grrr, guseppe, Houbař, house192, Infarkt, James, jiskra, kallenved, Kaluž, Kapis, kaylin, Kocour, Kokuun, Lachvos, Le Porello, Light, mart.in, mgeralt, mywiel, namdnas, Nexis, Noci, oleav, Paldini, pechna, RaptoR, robert.hladil, robertsedmik, rockyt, RudyRod, SHORTY, spagr, Spike, start05, terrordemon, the.kasztan, Thurin, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vrazdinek, VXP, Walome, wolfgang, zgrywus
(226)
00sedm, 2scha, 81splinter, adam.ra, afri, Alfi, AlienDr, amazing_k, andik007, arnecht, asgardpepa, Azbest, AZTeck, bananzluty, bboorreekk, Benji, ben_bella, bierce, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blair, bmc75, Bob, bobo666_2005, bourgeois, Braindead, brkowycz, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, Cassidy, Černá Krysa, charvos, Corvus, CP, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, DAN478, daniel.cermak, davidek, Davidos402, DAxik, Deckard, DEmnoG, DevCageR, disclose, discovery, Doctorow, domo9321, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dracula, dre, emanek, erik, farnhajt, fel68, felis, filemon, filosh, Fréza, Ghostt, goodspeed, Grebenda, grellenort, grinder, Grrr, guseppe, Hamichal, hawkzn, Henry108, herbert, holubdema, horaczhlinska, Houbař, house192, Hrnecc, Hulik, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, isildur heir, James, jankie, Jestrab2, jett, jiskra, Jokerka, Joshua_T, kallenved, Kaluž, kamil, Kapis, Karolín78, kaylin, Kazumaki, KdG, Keno, kerb, keyko, Kjon, KLAUN_DOMINANT, Kocour, Kokuun, komik.sx, koniklec, krvinka56, Lachvos, Le Porello, listr, Lobok257, lostkokots, maara, mAGiic, mainman, Majkl, Mankin, MarDos78, Markyz de Sade, mart.in, Marthy76, Marvin, Masinfira, Matej-29, mathej, matrosh, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, mikado, MIKER65, mikki.maser, Mistak, Mitthrawnuruodo, Mleako, monte walsh, monty.cl, morbn, Moyek, MP, Mr. Terrible, mttra, namdnas, NecRoman, nepěkná perspektiva, Netorack, Nightmare, Noci, noMster, nx, o2t2, ohromno, okbook, oleav, Olesh, p3tris, Paldini, pavel, pechna, pennywise, Plumm, POLAKST, Poseidon1978, q, RadimNemec, raimi, rajot, Redlum, Ricarderon, Rich, Robb, robert.hladil, robertsedmik, rockyt, RudyRod, Saiffer, Samurai-Jack, Saran, schwita, Šedo, seeker666, SHORTY, Skot, Slaine, Slávek, sleepless, Sněhurka, songoku, soulbringer, Spike, Stara.kryta, start05, tacmud, Thurin, Tombal, Tomek, Trimbuon, trudoš, Ukko, vasek, Velkej šéf, Viking, vrazdinek, VXP, willis, Wiruss, Woffce, wolfgang, xai, Xeelee, xintax, yama, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas
Chce (15)
barthez, Bubsy, DracoAn, fusnix, haxxor, Kareru, Komediant1842, Lamahe, Mamut12, Miriyak, Mononoke, Odal , RodRoder, SASAN_KING, sawtooth
Shání (4)
husakpetr93, Komediant1842, Lamahe, suricattaontheway
Nabízí (4)
arnecht, DAxik, MB, Slaine