Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Maršál Sykes je lovec zločinců. Přezdívají ho „Ortel“, protože když svoji kořist dostane, a věřte, že on ji vždycky dostane, tak je zároveň soudce i vykonavatel rozsudku.

Velký hrdina Západu v očích desetiletého chlapce Jima je však jen smutný muž, trýzněný vzpomínkami, který čte knihy plné písmen bez obrázků... Ale když člověk zabíjí lidi - i když jsou to zločinci, kteří si smrt zaslouží - tak zabíjí i sám sebe... Přitom léta neúprosně běží, časy se mění a starý Západ mizí do legend...

Vyšlo jako 4. svazek edice ERB (Ediční Řada Bande dessinée)

Scénář
Pierre Dubois
Art
Dimitri Armand
Barvy
Dimitri Armand, Sébastien Gérard
Obálka
Dimitri Armand
Lettering
Eva Lišková
Překlad
Jitka Musilová
Redakce
Jaroslav Hlaváček, Eva Lišková, Josef Vybíral
Žánry
akční, dobrodružný, western
ISBN/ISSN
978-80-880-98-38-6 (Josef Vybíral)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
225 x 315 mm
Tisk
barevný
Váha
696 g
Stran
80
Cena
399 Kč
Originál
Sykes (Le Lombard, 2015)
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš8.12.2020 06:58Sykes
    Vydarený komiksový western prekvapivo nestojí ani tak na akcii (nejaká tu je, ale väčšinou sa vyrieši behom pár drsných výstrelov), ako skôr na skvelej kresbe, sympatickom ústrednom hrdinovi a predovšetkým nečakane smutnej atmosfére postupne „odchádzajúceho“ Divokého západu až ku kruto ironickej koncovke. Josef Vybíral o dva roky neskôr vydal aj (výborný) prequel Texaský Jack.
  • libormatejka
    libormatejka17.5.2020 17:31Sykes
    Pěkná kresba, opravdu moc pěkná, ale na mě byl velmi rychlý příběh, který si zasloužil trochu více v určitých pasážích rozepsat.
  • louza
    louza24.4.2020 09:47Sykes
    Po technické stránce dokonale zvládnutý western uhrančivý nejen skvělou kresbou, ale i výtečným coloringem a místy pěkně romanticky rozmáchlými panely, který nijak zvlášť nevybočuje z kánonu drsnějších westernů. Autor pěkně pracuje s charaktery postav a celkově má zápletku hezky vypointovanou. Těžko se ale ubránit dojmu, že závěr příběhu chtěl ještě trochu doladit a že kniha má místo jednoho a kousek evropského alba potenciál na dvě plnohodnotná. Závěr je braný dost šmahem a je to škoda. Jinak ale skvělá práce. Pro fanoušky westernů povinnost.
  • perak
    perak23.2.2020 20:30Sykes
    Koncept příběhu není nikterak originální, ale i tak se zde najdou atributy, které vyprávění posunují přece jen na jinou kolej. Jednotlivé postavy si v celé knize moc radosti neužijí, takže vyznění je takové neradostné odcházení. Velkým plusem je krásná kresba, která o to více vyzní díky velkému formátu knihy, takže i když kniha nemá moc stránek, strávil jsme s ní dost času právě užíváním si jednotlivých obrázků.
  • Kadin
    Kadin mecenáš4.1.2020 11:43Sykes
    Poctivý western se skvělým příběhem, úžasně stylizovanou kresbou a parádními postavami. Příběh má spád, čte se rychle a má fajn zvraty (i když ten poslední jsem trochu očekával). Jsou zde archetypy postav známe z podobných příběhů, ale to komiksu vůbec neubírá. Co zde musím vyzdvihnout je parádní panelování, které při akčních scénách vypadá skvěle. Také atmosféra divokého západu je zde cítit z každé stránky a to hlavně pří přestřelkách. Sykes je parádní westernovou jednohubkou, kterých se u nás moc nevydává. 8/10
  • karl173
    karl173 mecenáš22.12.2019 11:53Sykes
    Poctivá jednohubka, která dobře umí navodit tu správnou atmosféru a díky povedené kresbě je svět uvěřitelný a plný detailů. Kniha si bere z westernu zkrátka vše potřebné, a to i včetně klišé. Konec je poněkud uspěchaný a místy je děj velmi předvídatelný. Přesto je tohle skvělá jednohubka, kterou si mile rád přečtu znovu. Povedené 4*
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš7.12.2019 22:18Sykes
    Kvalitní western. Edice ERB má zřejmě stabilně vysokou kvalitu.
  • Mercurio
    Mercurio21.11.2019 11:51Sykes
    Zajímavé bylo to, že jsem věděl jak to skončí po přečtení prvních dvou stránek. Nic mě nepřekvapilo. Připadalo mi že už jsem ten příběh někde viděl.
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš20.11.2019 00:08Sykes
    Dnes jsem dočetl celé ve vlaku cestou domů po 24hod službě, v tomto stavu můžu poněkud jinak vnímat, takže je fajn něco číst... Každopádně jsem také čekal něco jiného (asi nějakýho drsnyho lovce, co se s ničím nesere, ale bude to takový syrový celou dobu) a když už jsem začal číst, tak jsem po pár stránkách opět čekal něco jiného (v podstatě ten drsňák, ale zásadový, uhlazeny, nad věcí s tím, že brzo nastane akce a bude se moct predvest..) než následné pronásledování a ten tzv. "Road trip", kde se vlastně jakoby nic neděje a když jo, tak je to hned utnou a už se k tomu nevrací. Jakmile dojde k "závěrečnému" souboji, který skončí také dost rychle, tak.jsem si říkal, že zbývá ještě moc stránek, ač jsem čekal konec... Nasleduje další část komiksu s dalším závěrem a poté další rádoby filmová část se střihy na různá období/souboje směřující k závěrečné tečce v podobě posledniho souboje ústředního dvojice. Kresba je fajn, jak někdo říkal klasická evropská/francouzská. Příběh je jakoby taky fajn, ale chvilkama jsem postřehl, že se trochu nudím, z čehož mě vyvlekl nějaka ta rychle zakončena odbočka, např. Ta s duchy a zas se jelo dál... Četl jsem cca v 9-10 hod, teď je 23:53 a já právě s posexualni rozjasnenou myslí píšu toto hodnocení na druhou ctěnou knihu z edice ERB (první byl mistr mece, a ten mi přišel jakoby lepší), dam tomu průměr, unesený jsem nebyl, něco bylo fajn (úvod, barák duchu, retrospektivní scéna...), něco mi vadilo (usekle příběhy, několik závěru, zkratkovitost...), Kresbu beru za pěknou standartní ... Ale edice ERB vypadá slibně. ;) (Ještě dodám, že si postavám lze vytvořit vztah i v takto krátké knize, tohle by bylo asi lepší jako film)
  • Walome
    Walome6.11.2019 20:09Sykes
    Tak tohle mi sedlo perfektně. Úžasná kresba, nádherný scenérie, postav málo, ale o to je příběh silnější a pointa mě potěšila. Opravdu jsem si tenhle komiks moc užil. Práce s panelama při akčních pasážích je úchvatná. Westerny mě nijak extra neberou, ale tohle jsem si skutečně užil. Chtěl jsem dát 4 hvězdy, ale kromě uspěchaného závěru mi na komiksu nic nevadilo, takže dávám pět a pořizuju do sbírky (původně půjčeno z knihovny).
  • Ter
    Ter26.10.2019 20:57Sykes
    Absolutne super po vsetkych strankach. Kresba a farby su ohromujuce. Dufam, ze vyjde aj Texas Jack alebo Western Valley: Chicanas. PS: skoda, ze Long John Silver nedostal Vybiral, aby ho vydal v takomto kvalitnom spracovani.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.10.2019 22:24Sykes
    Za mě nakonec velký palec nahoru. K westernům přistupuji opatrně a obecně mi tento žánr moc neříká. Za další jsem čekal něco úplně jiného, k tomu jsem čekal něco úplně jiného když jsem došel cca. do půlky komiksu. Vše je jinak, příběh nekončí klasickým vyvrcholením typu našel jsem padoucha a zatočil s ním. Je to v podstatě smutný a jímavý příběh plný životních pravd a emocí. Western je jen příjemné pozadí na poli lidství. Dost mi to připomínalo Unforgiven s Eastwoodem a Freemanem. Musím určitě ocenit, že to není ani tak moc o stáří a nalezení nějakého vnitřního klidu, většinou to tak bývá, tady je to zase příjemná zajížďka, ale vše hlavní je řečeno v průběhu příběhu. Kresba Francie - co dodat. Je to prostě rozpoznatelný na první dobrou, ale není tuctová a postavy s pozadím se vzájemně dobře dokreslují. Střídání barev podle lokací je zmáknuté na výbornou. Za mě pecka.
  • rooty
    rooty11.10.2019 12:31Sykes
    Příběhový slabší, než Hrobař. Nicméně kresba je úchvatná a musím říct, že edice ERB mi zatím neustále dělá velkou radost a těším se na každý další vydaný titul.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš8.10.2019 19:55Sykes
    Panejo, zajímavý komiksový western. Mělo to dost dobře našlápnuto, ale před koncem komiks úplně změnil tvář a najednou v něm šlo vlastně o úplně jiný motiv. Což by mi moc nevadilo, pokud by předchozí události s pronásledováním zlotřilého gangu nějak uspokojivě dospěly k závěru, ale místo toho jako když utne. Souhlasím s GWB, že v tom není nic moc navíc. Ale kresba je vážně pěkná a tu cením, takže za ni přidám hvězdičku.
  • Norri
    Norri mecenáš30.9.2019 11:53Sykes
    Veskrze neoriginální zápletka. V zápletce ale netkví síla Duboisova scénáře. Ta se skrývá ve vyprávění. Scénář se soustředí na Sykese a jeho společníky, na přírodu a celkovou atmosféru. Nejde o neustálou akci, ale spíše o klidnou roadtrip, kde dramatické situace přicházejí nárazově a jsou o to silnější a o to více na čtenáře zapůsobí. Dubois na Sykesovi ukazuje, že i drsní pistolníci mohou mít duši a s ní i své vlastní démony. Největší síla Sykese ale spočívá v kresbě, se kterou si Dimitri Armand opravdu vyhrál a je to jeden z těch komiksů, kde oceníte, že se vám dostal do ruky v původním velkém formátu. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/sykes
  • Karel Sec
    Karel Sec27.9.2019 09:28Sykes
    Ke konci je to trošku uspěchaný.......moc se mi líbí kresba.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.9.2019 09:48Sykes
    Co se týče obecného čtenářského požitku, nelze knize nic vytknout. Před spaním jsem si to otevřel a před usnutím si to celé přečetl. Dobře odvyprávěný western s drsnými hlavními hrdiny a zlými padouchy, kteří jen čekají na svůj zasloužený trest. Jenom konec a celý ten dějový kruh mi přijde trochu "chm, chm". A také v tomto řemeslně poctivě zvládnutém westernovském řemeslu nevidím takřka žádnou další přidanou hodnotu; něco, co by neexistovalo v "x" dalších dobrodružných příbězích z Divokého západu. Nemůžu říct, že se mi to nelíbilo, nemůžu však říct, že je to nějaké komiksové veledílo. Každopádně edice ERB zatím nikdy úplně nezklamala, super projekt.

    Celkový dojem: 60%
  • cyboy
    cyboy mecenáš18.9.2019 20:19Sykes
    Fajn vec, ten konec je opravdu dobry, ale bohuzel zalostne neoriginalni (asi nejznamejsi predchudce je Santiago od Resnicka). Ja mam tyhle "legendarni" konce rad, tak tech pet hvezd dam, ale ideal by byl ctyri a pul.
    80%
  • Gmork
    Gmork18.9.2019 18:46Sykes
    O komiksu Sykes jsem se kdysi trochu rozepsal na komiksárium, viz. odkaz.

    http://www.komiksarium.cz/index.php/2017/11/western-sykes-sazi-na-silne-postavy/
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš18.9.2019 11:56Sykes
    Mám rád westerny a Undertaker od Crew splnil všetko, čo som od komiksového westernu chcel. Na Sykes som sa preto veľmi tešil. Kresba, farby a prevedenie knihy je na jednotku a na komiks sa veľmi dobre pozerá, trochu horšie je to však so scenárom, kde po sľubnom atmosférickom začiatku začnú hlavní hrdinovia stopovať zlosynov a pritom 30 strán len kecajú. Záver sa však veľmi vydaril a zlepšil mi dojem z komiksu.

    P. S. - Som zvedavý na prequel Texas Jack, čo pán Vybíral sľúbil v prípade úspechu Sykes :)
314092
  • terrordemon
    terrordemon14.7. 19:38Sykes
  • Stara.kryta
    Stara.kryta12.6. 07:25Sykes
  • Saint of Killers
    Saint of Killers5.6. 12:32Sykes
  • Ivan Kucera
    Ivan Kucera mecenáš2.6. 08:38Sykes
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš31.5. 09:22Sykes
  • 2scha
    2scha mecenáš24.5. 13:52Sykes
  • Ogre
    Ogre14.5. 20:44Sykes
  • vankobra
    vankobra28.4. 18:58Sykes
  • Matthew
    Matthew10.2. 22:29Sykes
  • Benny
    Benny9.2. 19:39Sykes
  • Glumal
    Glumal19.11.2020 15:17Sykes
  • willis
    willis13.11.2020 18:22Sykes
  • NecRoman
    NecRoman13.9.2020 12:13Sykes
  • Bronn
    Bronn3.9.2020 19:34Sykes
  • KdG
    KdG19.8.2020 12:53Sykes
  • Géba
    Géba25.7.2020 08:51Sykes
  • Jabba
    Jabba9.7.2020 11:50Sykes
  • zipiik
    zipiik7.7.2020 17:02Sykes
  • namdnas
    namdnas6.7.2020 20:16Sykes
  • Elfo.here
    Elfo.here26.6.2020 19:38Sykes
  • Berry669
    Berry66921.6.2020 15:21Sykes
  • TheManWithNoName
    TheManWithNoName21.5.2020 18:43Sykes
  • libormatejka
    libormatejka17.5.2020 17:31Sykes
  • mcleek
    mcleek9.5.2020 08:42Sykes
  • crewni.konzerva
    crewni.konzerva27.4.2020 23:50Sykes
  • louza
    louza24.4.2020 09:47Sykes
  • Const.ex
    Const.ex7.4.2020 22:37Sykes
  • kadas97
    kadas971.4.2020 08:30Sykes
  • 2Hitman3
    2Hitman38.3.2020 09:46Sykes
  • Garp
    Garp1.3.2020 09:31Sykes
  • Lord Baltimore
    Lord Baltimore29.2.2020 18:02Sykes
  • perak
    perak23.2.2020 20:30Sykes
  • hellblazer
    hellblazer23.2.2020 11:00Sykes
  • Zbysek2410
    Zbysek241015.2.2020 13:07Sykes
  • foudy
    foudy2.2.2020 14:29Sykes
  • Lachvos
    Lachvos mecenáš12.1.2020 15:26Sykes
  • yogi
    yogi11.1.2020 08:26Sykes
  • Matthew
    Matthew9.1.2020 17:47Sykes
  • jh666
    jh6668.1.2020 06:51Sykes
  • Kadin
    Kadin mecenáš4.1.2020 11:43Sykes
  • calvin10
    calvin101.1.2020 19:17Sykes
  • lantan1
    lantan11.1.2020 09:39Sykes
  • Final
    Final mecenáš27.12.2019 11:34Sykes
  • karl173
    karl173 mecenáš22.12.2019 11:53Sykes
  • dajik
    dajik19.12.2019 16:21Sykes
  • Honzin
    Honzin9.12.2019 05:07Sykes
  • Hawwwran
    Hawwwran mecenáš7.12.2019 22:18Sykes
  • Fox01
    Fox01 mecenáš3.12.2019 06:18Sykes
  • oleav
    oleav mecenáš2.12.2019 19:36Sykes
  • rajot
    rajot22.11.2019 17:14Sykes
  • Mercurio
    Mercurio21.11.2019 11:51Sykes
  • Himlik
    Himlik20.11.2019 21:04Sykes
  • Milo_Harwey
    Milo_Harwey mecenáš20.11.2019 00:08Sykes
  • flipflop
    flipflop17.11.2019 20:42Sykes
  • Noci
    Noci6.11.2019 22:27Sykes
  • Walome
    Walome6.11.2019 20:09Sykes
  • Karolín78
    Karolín781.11.2019 20:14Sykes
  • Light
    Light31.10.2019 23:58Sykes
  • Darker
    Darker mecenáš26.10.2019 19:57Sykes
  • Ter
    Ter23.10.2019 22:04Sykes
  • invape
    invape mecenáš20.10.2019 21:57Sykes
  • petrSF
    petrSF20.10.2019 10:02Sykes
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš16.10.2019 22:24Sykes
  • trudoš
    trudoš admin13.10.2019 12:36Sykes
  • rooty
    rooty11.10.2019 12:31Sykes
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš8.10.2019 19:55Sykes
  • kinak
    kinak8.10.2019 19:44Sykes
  • house192
    house1924.10.2019 16:40Sykes
  • Kaaos
    Kaaos3.10.2019 12:35Sykes
  • Ozymandias
    Ozymandias3.10.2019 02:20Sykes
  • sala
    sala1.10.2019 07:22Sykes
  • Norri
    Norri mecenáš30.9.2019 11:53Sykes
  • Dinik
    Dinik24.9.2019 22:45Sykes
  • Faxim
    Faxim24.9.2019 15:01Sykes
  • o2t2
    o2t221.9.2019 10:13Sykes
  • Johny87
    Johny8720.9.2019 20:48Sykes
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin19.9.2019 09:48Sykes
  • cyboy
    cyboy mecenáš18.9.2019 20:31Sykes
  • disclose
    disclose18.9.2019 19:17Sykes
  • Gmork
    Gmork18.9.2019 18:46Sykes
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš18.9.2019 14:49Sykes
  • Lenny
    Lenny mecenáš18.9.2019 12:08Sykes
  • Gmork
    Gmork18.9.2019 19:03Sykes
    Radek: Není to recenze, jen článek k polské verzi, navíc z doby, kdy by mě ani ve snu nenapadlo, že tento komiks někdy vyjde v Čechách.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš18.9.2019 18:57Sykes
    Gmork - Do tej tvojej recenzie si vybral veľmi divné obrázky, dať ako ukážku komiksu !!!POZOR SPOILER!!! úmrtia postáv? !!!POZOR SPOILER!!! Ty sa s tým nesereš :D
Četl/a (88)
2Hitman3, 2scha, Benny, Berry669, Bronn, calvin10, Const.ex, cyboy, dajik, Dalamar, Darker, Darth Raelchi, davidek, Dekssan, Draco nobilis, Elfo.here, fel68, Final, flipflop, foudy, Fox01, Garp, Glumal, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, Himlik, house192, hypermlok, Ivan Kucera, Jabba, James, jankie, japes, Jay-jay, jh666, jiskra, Johny87, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, karl173, Karolín78, KdG, Keno, Killingjoke, Lachvos, lantan1, libormatejka, Light, Lord Baltimore, Macek78, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Matthew, Matthew, Mercurio, mstefl, namdnas, Noci, Norri, oleav, Ozymandias, pechna, perak, petrSF, RadimNemec, rajot, rooty, Saint of Killers, sala, schefik, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, tacmud, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Valdaufinka, vankobra, vranakx, wolfgang, yogi, z-e-d, Zbysek2410
(131)
2Hitman3, 2scha, Alfi, Anton Whatever, Azbest, Beng.D, Benji, Benny, Berry669, blackJag, bmc75, Bob, Bronn, burzum, calvin10, Const.ex, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, DanielT, DankoKonik, Darker, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Dekssan, Dinik, disclose, Draco nobilis, farnhajt, fel68, filemon, filosh, Final, flipflop, Fox01, Future-Death, Géba, Glumal, gongon44, Hawwwran, hellblazer, HellWeber, Himlik, Honzin, house192, hypermlok, invape, Ivan Kucera, Jabba, James, jankie, japes, Jay-jay, jh666, Johny87, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, Karel Sec, karl173, KarlosJB, Karolín78, Kazumaki, KdG, Keno, Killingjoke, Knuckless, Lachvos, lantan1, libormatejka, Light, listr, Lord Baltimore, Macek78, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Marvin, Matthew, Matthew, mcleek, Mercurio, merhyx, Milo_Harwey, MP, mstefl, NecRoman, Noci, Norri, o2t2, OldaB, Olesh, Paldini, pearlxjam, pechna, petrSF, Poseidon1978, Radek Blacksad, RadimNemec, rajot, RaptoR, rooty, Saint of Killers, sala, schefik, SHORTY, Skot, sleepless, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, Tarka Daal, terrordemon, Tialster, Tomket.Tom, tomned, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, Valdaufinka, valon, vishnar, vranakx, willis, wolfgang, xintax, Zbysek2410
Chce (12)
Blacklarch, BreakingAway, charvos, DKoscik, DracoAn, dvoracekpetr1, Erich, Fida, Maty48, monty.cl, Nightmare, worm
Shání (3)
mineralk, Nightmare, radkin
Nabízí (2)
Himlik, pechna