Alternativní obálka
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 1 další ukázka

Jedno z nejzásadnějších děl žánru mapuje život obyčejného vojáka zapojeného do vesmírného konfliktu, vojáka, který bojuje za svět, který se s každým jeho bojem mění a který už vlastně ani nepoznává. Spisovatel Joe Haldeman používá sci-fi prvky, aby podtrhly sugestivní příběh o mechanismech války, a chirurgicky precizní kresba Marvana probouzí tohle originální válečné drama k životu.

William Mandella byl vybrán a musel se zúčastnit meziplanetárního střetnutí s protivníkem, o kterém nikdo nic nevěděl. Spolu s ním vstupujeme do doby, kdy lidé překonávají obrovské kosmické vzdálenosti pomocí kolapsarových skoků a za sebou nechávají svou současnost a své životy. Sledujeme počáteční výcvik na Charonu, střetnutí s cizí entitou, nebezpečí neznámých planet, vražedné Bykariánce, vzájemné vztahy mezi vojáky a všudypřítomnou smrt v jejich řadách – dá se z tohohle koloběhu vůbec uniknout?

3. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Scénář
Joe Haldeman
Art
Mark van Oppen (Marvano)
Obálka
Mark van Oppen (Marvano)
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Hana Zahradníčková
Redakce
Jiří Pavlovský, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
akční, sci-fi
ISBN/ISSN
978-50-7449-076-7 (Crew)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
195 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
706 g
Stran
168
Cena
689 Kč
Originál
La Guerre éternelle ()
Varianty
Věčná válka (paperback) (2011)
Věčná válka (pevná vazba) (2011)
  • Norri
    Norri mecenáš22.5.2019 23:39Věčná válka (pevná vazba)
    Bylo to jiné než jsem čekal. Čekal jsem epický popis války, vyprávěný nezávislým pozorovatelem, ale dostal jsem silně osobní vyprávění pěšáka, kolem kterého se prohnaly dějiny. Kromě očekávaného odsouzení všech válek, jako naprosto nesmyslných aktů, jsem dostal nádavkem i temnou vizi budoucnosti lidstva. Teď, 30 let od vzniku komiksu a 44 let od vzniku knihy, můžeme vidět možná zárodky takové společnosti, což mě docela děsí. Mám jenom jednu malou připomínku k vyprávění - kdosi mi kdysi prozradil pointu příběhu. Čekal jsem šokující odhalení této pointy, ale nakonec to bylo jenom nevýrazné konstatování v textovém boxu, jen tak mimochodem. Co se týče výtvarné stránky, tak zajímavá je jak práce s panely, tak také kresba. Je to taková oldschoolová sci-fi klasika, která potěší i v dnešní době. Suma sumárum - líbilo se mi to hodně a přečetl jsem to se zatajeným dechem na jeden zátah.
  • robur31
    robur3126.4.2019 17:42Věčná válka (pevná vazba)
    Válečné sci-fi drama, bez patosu, věcné a napínavé. Pěkná kresba, zajímavé nápady. Pět hvězd je možná málo. Číst román po komiksu je zbytečné.
  • bourgeois
    bourgeois3.1.2019 12:27Věčná válka (paperback)
    Výborná scifárna. Chcelo by to viac dialógov a menej rozprávača, aby to nevyznelo ako z rýchlika.
  • spagr
    spagr14.11.2018 20:24Věčná válka (pevná vazba)
    On je to takový nudný, plytký komiks o ničem. Jenže vás vtáhne do děje. A vy budete cítit nudu, bezmoc i adrenalin stejně jako hlavní hrdina. A pak si přečtete, kdo že komiks napsal a co zažil. A pochopíte...
  • Pej
    Pej4.11.2018 19:18Věčná válka (paperback)
    Z nějakého důvodu mrazivější a reálnější než klasické sci-fi. Jde z toho cítit realita války a všech zůčastněných, okořeněná o kruté následky "teorie relativity v praxi". Nejedná se o žádný laciný blockbuster.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš12.1.2018 21:43Věčná válka (paperback)
    Tady jsem se opravdu hrozně nad celým tím naším světem musel neustále zamýšlet a zamýšlet. Tak hluboký a procítěný komiks, vlastně příběh... no to je vlastně jedno. Je to kvalitní. Opravdu vás to donutí určité věci přehodnotit, až si řeknete, jaký je vlastně smysl života tady na Zemi, vše je tak pomíjivé, stačí pár desítek / stovek / i víc let, a vše je prach a v prach se obrátíš.Chvílemi je to smutné, pak zase dojemné, pak jste vzteklí (viz návrat na Zemi), pak je vám špatně a chcete také odejít (odletět). Zároveň věříte v lepší zítřky a že se vaše práce a činy v dobré obrátí a nakonec vám někdo vyjde vstříc a bude si vás vážit - tak moment.. nepopisuji tady náhodou svět dnes...? To je otázka... Tak sami vidíte, jak mi Věčná válka zamotala hlavu. Krásné a krásné - přitom tak silné a emotivní. A ta kresba - Madonna Mia...
  • 3DD!3
    3DD!318.7.2016 13:12Věčná válka (paperback)
    Výborný příběh, v jistém smyslu klasický, ale přesto je v něm tolik prvků, které jsem nikde neviděl. Koncept stárnutí je vytěžený do poslední kapky (minimálně stejně dobře jako v Interstellaru) a finále je na jednu stranu optimistické, ale na druhou krutě realistické. Prapůvod všech válek v nejčistší podobě. Van Oppenova kresba v jistém směru nezastarává, má vyloženě urbanistický nádech. Mistrovské dílo právem.
  • louza
    louza31.8.2015 13:32Věčná válka (pevná vazba)
    Za devatero horami a devatero řekami v dobách, kdy se ještě laureáti Huga a Nebuly dali číst vyšla kniha Věčná válka uchvacující i ty méně militantní čtenáře spletitým osudem vojína Mandelly. Kvalitní předloha posloužila pro neméně kvalitní scénář, který byl jen dopentlen tradiční evropskou ábíčkovou kresbou. Tahle kniha podle mého názoru v edici mistrovských děl zbytečně zapadla a i Litoš na dobovém Crweconu jí lakonicky obešel slovy "klasický scifko" (ale počkejte až přijde Bilal a Metabaroni). Ne. Bilal fakt ne a i těm Metabaronům se může směle podívat do očí. Příběh i v kreslené formě výtečně funguje a dostává i nový rozměr. Kdo má rád předlohu musím ji mít a kdo předlohu nezná, měl by si jí přečíst tím spíš.

  • sedw
    Tímto komiksem jsem byl velmi mile potěšen. Názory z mého okolí nebyly zrovna nadšené, tak jsem měl trochu strach, ale zbytečně. Komiks nebyl moc akční, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale to mu neubírá nic na kráse, spíše naopak. Jednalo se spíše o psychologickou sondu do duší vojáků, bojujících ve válce, o které v podstatě nic neví. Velmi se mi líbilo, jak se postupně měnil svět a jak na tyto změny Mandella reaguje vždy po návratu z akce. Líbil se mi koncept cestování i plynutí času. Celkově mi příběh přišel emotivní, velmi propracovaný a dostatečně napínavý na to, abych se nenudil a s chutí četl dál. Kresba se povedla a k příběhu se velmi hodila. Za mě tedy naprostá spokojenost jak s tímto komiksem, tak se sérií MDEK.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš21.1.2015 01:29Věčná válka (pevná vazba)
    „Ahoj, rozbitá figurko.“
    Perfektní pozdrav po probuzení, když vám chybí část těla.
    Přišlo mi však, že v podobném stavu se nachází i celý komiks. On je sice dobře a dovedně vykonstruovaný, ale nějak mi nesedla dynamika vyprávění. Příliš doprovodného textu a málo přímého jednání – neříkám, že by tu muselo být nutně více akce, ale více dynamiky (četl jsem to před rokem a půl a téměř jsem zapomněl, o čem to vlastně bylo, navzdory silnějšímu zážitku z finále knihy, takže jsem se rozhodl pro opětovné přečtení).

    O kresbě nemohu říct, že by se mi nelíbila, ale působila na mne takovým klasickým neutrálním dojmem starších alb. Odhaduji, že pro převádění textově obsáhlých děl (stejně tak i k tomuto druhu vyprávěného příběhu a prostředí) se tento úsporný styl hodí, což pomáhá atmosféře.

    Co se mi ale opravdu líbilo, je využití existujících fyzikálních a technologických motivů, a jejich pozvolné rozvíjení (např. uplatnění stroje času – stačí nasednout na loď a odletět na chvíli do vesmíru). Rovněž i autorův optimismus v lidstvo, které se částečně vyvine v kolektivní vědomí s morálkou odsuzující konflikty, a také to, že se člověk může distancovat od homosexuálů tím, že bude žít na jiné planetě pro heterosexuály.
    Pokud si odmyslím ten příměr o vzniku války s Vietnamem a převedení na sci-fi, tak mi to spíš připomíná Enderovu hru, což tedy jen tak nenápadně podotýkám.

    Závěr komiksu jsem si původně představoval poměrně smutný a baladický, což by mu možná sedlo, ale vlastně mě příjemně překvapilo, když se tak nestalo.
    Celkově bych komiks hodnotil jako takový lepší průměr a knižní formát mi vyhovuje.

  • Flash
    Flash mecenáš25.12.2014 16:29Věčná válka (paperback)
    Na mě je zde až přílíš málo akce.Comics je velice výpravný. Co se týče dané problematiky vietnamské války,tak ty paralaly,jsou zde cítit i vidět.Hippies,nezvaný veterán,nezájem vlády o vojáky,nepoznání nepřítele apod. Přenesení do sci-fi funguje ale mohlo by zde být i něco navíc.Co je zvláštní,že se mi asi 3x u tohoto comicsu stalo,že sem si musel zkontrolovat jestli jsem nepřeskočil stránku.Je přavděpodobné,že to bude tím,jak příběh přeskakuje.Scifárně to nepatří k těm nejlepším značkám ale minimálně k těm lepším. Ovšem v comicsovém zpracování na českém trhu asi nic podobného nenajdeme.
  • kaylin
    kaylin14.7.2014 08:00Věčná válka (paperback)
    Marvano opatřil komiks kresbou, která dokonale románu sedí, vy prožíváte Mandellův příběh ve skvělém prostředí, kde vše dokonale pasuje na sebe. Drsné scény jsou drsné, přesně je zde zobrazeno všechno, od normálního oblečení, až po nejfantasknější Haldemanovy představy. Je to solidní sci-fi s velkým množstvím nápadů, takové, které lze bez problémů zařadit mezi klasiky. Nepřiživuje se na jiných dílech, ale staví si svébytný svět, který dokonale funguje až do konce. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/691-vecna-valka-85.html
  • mrkirby
    mrkirby24.4.2014 16:40Věčná válka (paperback)
    Velmi příjemný komiks plný zajímavých myšlenek, nápadů a vojenských paradoxů. Sci-fi jak má být. Škoda jen až přílišné zkratkovitosti příběhu a absolutně nezajímavého a nesympatického hlavního hrdiny.
  • Kapis
    Kapis mecenáš3.3.2014 10:12Věčná válka (pevná vazba)
    Tak paperback jsem prodal a pořídil si tento klenůtek v pevné vazbě a jako skoro největší egoistický narcistický sebestředný onanista bez sebereflexe naseru svůj koment i tady a máte to!!

    Knihu jsem zatím nečetl, takže nemám srovnání s psanou verzí, ale komiks se moc vyvedl. Skoro nikdy nečtu předmluvy, zde se jedná spíš o takový prolog přímo od autora a ani nevím jak, najednou jsem ho četl a ten mě okamžitě probral a na další čtení dostatečně naladil. A to dvěma nenápadnými postřehy v textu.

    Prvním je to, že snad poprvé není Vietnam popsán pouze jako pohřebiště nebohých Američanů, kteří zachraňovali svět před komunismem, ale jako malá ubohá země, které je vnucovaná vůle USA a která trpí pod nesmyslnou agresí několika válkychtivých jestřábů proti většinové vůli amerického lidu.

    Ještě větším a příjemným překvapením pak bylo suché autorovo oznámení, že stejně jako v jeho příběhu, tak i ve Vietnamu válka začíná jako reakce na útok, ke kterému nikdy nedošlo. Zde Haldeman naráží na falešnou záminku k válce, která se udála v Tonkinském zálivu a na jejichž základě Amíci rozpoutali konvenční i chemická jatka, za která se nikdy neomluvili a u kterých zahynuly asi čtyři miliony lidí a tři země byly zabombardované do doby kamenné. Ostatně tato “taktika“ vylhané zámiky k válce je s velkým úspěchem používaná dodnes. A i když tupá lůza v ulicích nemá s těmito dobyvačnými dobrodružstvími americké administrativy na cizích územích pochopení, je taky zřejmé, že neví nic o geopolitické a surovinové strategii. Tak ať si klidně řve! Zdá se, že od Vietnamu k Iráku a dále se toho v podstatě moc nezměnilo. Vojáci byli do profesionalizace armád samozřejmě a bez debat nedobrovolní chudáci v takových podnicích, ale snad veškerá literatura a kinematografie okolo Vietnamské války se točí pouze ohledně traumat amerických vojáků, kterých tam umřelo cca 60 000 oproti milionům asiatů. Napsal nebo natočil někdo někdy něco z pohledu utrpení Vietnamců, Kambodžanů a Laosanů? O těch milionech litrů chemických zbraní, které jim nasypali do džungle? O tom, že dodnes se potýkají s následky toho barbarského bombardování nejen chemickými zbraněmi, že i po padesáti letech se stále rodí postižené děti atd, atd..? Nejsem si jist. Kdo by si chtěl trochu podrobněji počíst o nezcela známých skutečnostech této války, nechť zadá do vyhledávače “Válka, která neskončila“, což ve finále velmi vtipně koresponduje s názvem tohoto komiksu, ač se o vtipné čtení vůbec nejedná. Tak snad jsem trochu podráždil jednoho zdejšího kolegu, který rád čte moje komenty;) a můžeme jít dál.

    Od této chvíle jsem byl zajatcem této výborné knihy. Myslím, ač jsem to naštěstí nikdy nezažil, že realitu války a navíc v kosmu popisuje Haldeman skvěle. Ta bezmoc a odstřihnutí od života, tupé poslouchání hloupých rozkazů, buzerace, smrt, nekonečné temné prázdno, temno a deprese. Nevím, jestli to bylo záměrně, ale emoce ve tvářích jsem zde jaksi nenašel, odosobnění člověka od sebe samého a okolí je ztvárněno dokonalé. Návraty jsou pak stejné jak to pospal Lem ve svém “Návratu z hvězd“ – lidé se už nejsou schopni zařadit do úplně cizí společnosti s jinými hodnotami a čím z delší cesty se vracejí, tím je to hlubší. Ideální homosexuální klonovaná společnost oddávající se nekonečným rozkoším a zábavě mi pak trochu evokovala Huxleyho “Konec civilizace“. Nevím proč, ale z té kresby na mě dýchala sentimentalita dětství, asi jsem někde jako děcko shlédl tuto osmdesátkovou kresbu, hodně vzdáleně jsem viděl Kobíkovu Galaxii. Vzhledem k tomu jaký záhul měli všechny hlavní i vedlejší postavy, ten happy end na konci bych vůbec nečekal, ale přece jenom je zasloužený, aspoň v komiksu něco dopadlo dobře. Já jsem moooc spokojený, potvrzuje se mi, že MDEK je jednou z nejzdařilejších sérií co tu vychází. Už jsem to dočetl asi před třemi týdny a furt to ve mne rezonuje, byl to zážitek. Fakt!
  • Kapis
    Kapis mecenáš25.2.2014 08:22Věčná válka (paperback)
    Knihu jsem zatím nečetl, takže nemám srovnání s psanou verzí, ale komiks se moc vyvedl. Skoro nikdy nečtu předmluvy, zde se jedná spíš o takový prolog přímo od autora a ani nevím jak, najednou jsem ho četl a ten mě okamžitě probral a na další čtení dostatečně naladil. A to dvěma nenápadnými postřehy v textu.

    Prvním je to, že snad poprvé není Vietnam popsán pouze jako pohřebiště nebohých Američanů, kteří zachraňovali svět před komunismem, ale jako malá ubohá země, které je vnucovaná vůle USA a která trpí pod nesmyslnou agresí několika válkychtivých jestřábů proti většinové vůli amerického lidu.

    Ještě větším a příjemným překvapením pak bylo suché autorovo oznámení, že stejně jako v jeho příběhu, tak i ve Vietnamu válka začíná jako reakce na útok, ke kterému nikdy nedošlo. Zde Haldeman naráží na falešnou záminku k válce, která se udála v Tonkinském zálivu a na jejichž základě Amíci rozpoutali konvenční i chemická jatka, za která se nikdy neomluvili a u kterých zahynuly asi čtyři miliony lidí a tři země byly zabombardované do doby kamenné. Ostatně tato “taktika“ vylhané zámiky k válce je s velkým úspěchem používaná dodnes. A i když tupá lůza v ulicích nemá s těmito dobyvačnými dobrodružstvími americké administrativy na cizích územích pochopení, je taky zřejmé, že neví nic o geopolitické a surovinové strategii. Tak ať si klidně řve! Zdá se, že od Vietnamu k Iráku a dále se toho v podstatě moc nezměnilo. Vojáci byli do profesionalizace armád samozřejmě a bez debat nedobrovolní chudáci v takových podnicích, ale snad veškerá literatura a kinematografie okolo Vietnamské války se točí pouze ohledně traumat amerických vojáků, kterých tam umřelo cca 60 000 oproti milionům asiatů. Napsal nebo natočil někdo někdy něco z pohledu utrpení Vietnamců, Kambodžanů a Laosanů? O těch milionech litrů chemických zbraní, které jim nasypali do džungle? O tom, že dodnes se potýkají s následky toho barbarského bombardování nejen chemickými zbraněmi, že i po padesáti letech se stále rodí postižené děti atd, atd..? Nejsem si jist. Kdo by si chtěl trochu podrobněji počíst o nezcela známých skutečnostech této války, nechť zadá do vyhledávače “Válka, která neskončila“, což ve finále velmi vtipně koresponduje s názvem tohoto komiksu, ač se o vtipné čtení vůbec nejedná. Tak snad jsem trochu podráždil jednoho zdejšího kolegu, který rád čte moje komenty;) a můžeme jít dál.

    Od této chvíle jsem byl zajatcem této výborné knihy. Myslím, ač jsem to naštěstí nikdy nezažil, že realitu války a navíc v kosmu popisuje Haldeman skvěle. Ta bezmoc a odstřihnutí od života, tupé poslouchání hloupých rozkazů, buzerace, smrt, nekonečné temné prázdno, temno a deprese. Nevím, jestli to bylo záměrně, ale emoce ve tvářích jsem zde jaksi nenašel, odosobnění člověka od sebe samého a okolí je ztvárněno dokonalé. Návraty jsou pak stejné jak to pospal Lem ve svém “Návratu z hvězd“ – lidé se už nejsou schopni zařadit do úplně cizí společnosti s jinými hodnotami a čím z delší cesty se vracejí, tím je to hlubší. Ideální homosexuální klonovaná společnost oddávající se nekonečným rozkoším a zábavě mi pak trochu evokovala Huxleyho “Konec civilizace“. Nevím proč, ale z té kresby na mě dýchala sentimentalita dětství, asi jsem někde jako děcko shlédl tuto osmdesátkovou kresbu, hodně vzdáleně jsem viděl Kobíkovu Galaxii. Vzhledem k tomu jaký záhul měli všechny hlavní i vedlejší postavy, ten happy end na konci bych vůbec nečekal, ale přece jenom je zasloužený, aspoň v komiksu něco dopadlo dobře. Já jsem moooc spokojený, potvrzuje se mi, že MDEK je jednou z nejzdařilejších sérií co tu vychází. Už jsem to dočetl asi před třemi týdny a furt to ve mne rezonuje, byl to zážitek. Fakt!

    Nevím proč ji mám v paperbacku, musím ho prodat a koupit si ještě rychle vázanou verzi, dokavaď je k sehnání.
  • kefidlo
    kefidlo5.12.2013 20:58Věčná válka (paperback)
    Svym naturalizmem me to dostalo :)
  • ari
    ari24.7.2013 02:27Věčná válka (paperback)
    Nejlepší sci-fi komiks, co jsem v češtině četl.
  • mozzu
    mozzu mecenáš25.2.2013 10:09Věčná válka (pevná vazba)
    Neuvěřitelně poutavý příběh, Chytne a nepustí. Starší kresba dokonale doplňuje příběh. Nutnost v každé sbírce. Ocení i nefanoušci sci-fi
  • brkowycz
    brkowycz7.1.2013 09:25Věčná válka (paperback)
    Nejsem si vůbec jistý, jaké dojmy to ve mně zanchalo, a budu se asi muset ponořit hodně hluboko do svého nitra, abych to zjistil. Jasně, říkáte si, co to tady plácá za hovadiny? Zkrátka nevím, co si o tom mám myslet! Snad na to přijdu během psaní recenze.

    Nejspíše bude ležet důvod mého rozčarování v tom, že jsem čekal víc akce. Vím, je to povrchní a hloupé prohlášení. Fakt nepatřím mezi lidi, co ke štěstí potřebujou kulomet a nesmrtelného hrdinu, ale tohle měl být komiks o válce. Všehovšudy, přímý boj někde v poli na vzdálené planetě se tu odehraje tak jednou až dvakrát. A to velmi rychle. Daleko víc se tu všechno okecává a autor sází pro jistotu na vykreslování člověka, na kterého působí "válečná kola", která jej doslova semelou. O člověku, který do války jít nechce, ale po čase mu prostě nic jiného než válka v životě nezbyde. Velmi pěkně je také naznačeno, jak armáda bere každého člověka jen jako kus vybavení, jen další stroj, který může využívat do té doby, než se rozbije.
    Dalším kladem je technický pokrok zobrazený v díle, měnící se lidé, společnost a kultura lidstva. Zajímal by mě Haldemanův vztah k homosexualitě, protože zde je uvedená jako kulturně podmíněná. I když se tím autor nemusel snažit nějak vyjádřit k současnému "problému" s homosexualitou, ale pouze šokovat podivnou budoucností. Též na mě dolehl pocit, že se skutečně jedná o nekonečnou válku. Určitě se podařilo správně podat ten neuvěřitelně dlouho trvající konflikt, kdy jednotlivé strany ani spolu tolik nebojují, jako spíš letí k sobě. Zapomeňtě na hvězdné války, kdy se nepřítel vynoří z nadsvětelné rychlosti a už spolu bojují. Tady zahlédnou nepřítele na radaru a ví, že jim bude trvat deset dní, než se dostanou na dostřel. Raketou letí na vzdálenou planetu 350 let, cestou je trefí nepřátelská střela, takže tam ani nedoletí a letí zase zpět.

    Nevyhovoval mi ale styl vyprávění, byl příliš životopisný. Chápu, že to byl asi účel, ale je to přece fikce, takže bych uvítal nějaké silnější dialogy a lepší vykreslení postavy hlavního hrdiny. Chybělo mi tam taky víc akce. Soukolí, nesmyslnost a destruktivita války - i pokud se v ní moc nebojuje, je vykreslena dobře. Ale myslím že i utrpení vojáků v terénu a stres z opravdové ostré akce k válce patří a to mi tady prostě chybělo. Stejně tak i nějaké nahlédnutí k nepříteli. Vidíme z něj pouze jeho křižníky a vojáky helmách - vlastně ani nezjistíme, jak vypadají. A nakonec to vše tak nějak skončí... z ničeho nic, jediné co dává tušit blížící se závěr, je počet ztenčujících se stránek, které člověk chybí k dočtení. Až jsem měl strach, jestli má vůbec autor připravenou nějakou pointu na závěr, nebo jestli nás nechá žít v pocitu, že se jednalo o věčnou válku. Nakonec i pointa byla, ale taková na poslední chvílí.

    Kresebně není co vytknout, ani obličeje mi nikde moc nevadili. Naopak velice slušná a přesná kresba. Z výše uvedených důvodů do plných nepůjdu, ale když to vezmu kolem a kolem, je to určitě lepší než průměr, takže za slušné čtyři.
  • Syndrom
    Syndrom23.11.2012 11:04Věčná válka (paperback)
    Strojově přesná kresba, odtažitá reminiscence.
  • morbn
    morbn25.9.2012 17:39Věčná válka (paperback)
    Podľa mňa špičková vec, ale nie každému to sadne. Úprimne poviem, že som si to nechcel kúpiť o to väčšia bola moja spokojnosť.
    Kniha je tiež dobrá, no komiks je obraznejší :) Nebudem obkecávať, pre mňa je tento retro štýl tisíckrát lepší ako kadejaké nadhodnotené mangy.
  • Fry
    Fry admin13.9.2012 18:18Věčná válka (paperback)
    Tentokrát jsem zkusil trošku jiný žánr, což se mi asi moc nevyplatilo.

    Co říci vlastně o věčné válce? Kniha je rozdělena do tří částí. První část se nazývá "Vojín Mandella", ve které zažijeme spolu s Mandellou jeho těžký výcvik a první střet s nepřítelem, který dopadne katastrofálně. Joe Halderman se podle mě v této části teprve rozkoukává, což není moc dobré pro čtenáře, který se v událostech rychle ztratí. Naštěstí je tady druhá část s názvem "Poručík Mandella", která je dle mého nejlepší ze všech tří částí. V této části se totiž Mandella spolu s Marygay vrací na zemi a musí se vypořádat s tím, že země už není, co bývala. Ke konci této povedené kapitoly, ještě spolu s Mandellou zažijeme, jak se žije na planetě "Ráj" a jak se loví místní žraloci :D. Nejlepší část je tedy už za námi a v poslední části "Major Mandella"¨se dozvíte, jak to všechno dopadne, a jak se válka vyvine.

    Dlouho jsem přemýšlel nad hodnocením, ale nakonec jsem se rozhodl dát čtyři hvězdy.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.7.2012 23:36Věčná válka (paperback)
    Velmi solidní sci-fi, velmi solidní kresba. Ostatně zatím vším, co vyšlo v crwácké edici Mistrovská komiksová díla, jsem zatím nebyl nijak výrazně zklamán.

    Předlohu jsem nečetl, což mi obvykle vadí, nicméně kvalita této adaptace je natolik vysoká, že jsem na podobné myšlenky po pár stranách pozapomněl. Respektive nevím, co komiks zamlčel, změnil, případně zkazil, ale komiks funguje skvěle jako svébytné dílo. Hutná atmosféra, která dovoluje čtenáři sdílet tajemné pocity zkoumání nesmírného a neznámého vesmíru, ve kterém se skrývá mimozemská hrozba, je možná nejsilnější stránkou díla. Podobně skvělá je autorova přemýšlivost a uměřenost, která dodává příběhu silnou autenticitu. Myslím tím např. zakomponování fyziky, teorie relativity, apod. Žádné prostoduché zkratky typu Star Trek či Star Wars. Uměřenost (či chcete-li "realističnost") oceňuji v celkovém vyznění bojů a technologické vyspělosti lidstva. Válčí pár lodí, ve vesmíru existuje zprvu jen pár základen, takže žádné mohutně osídlené galaxie, ve kterých svádí boje tisíce křižníků a miliony pěšáků. Tažení připomínají spíše Kolumba, Cabrala či Apollo, než Alexandra, Napoleona nebo von Bocka, bráno pozemskými měřítky.

    Vietnamská válečná zkušenost je možná místy cítit, nicméně já osobně jsem tyto paralely tolik nevnímal, ani jsem je upřímně řečeno moc nehledal. Spíše mě zaujala načrtnutá vize budoucnosti, která ze společenského hlediska strašně moc připomínala Huxleyho Konec civilizace, což bylo místy až mrazivé.

    Dvě třetiny knihy jsem byl víceméně nadšen, pak kouzlo poněkud vyprchalo a konec knihy jsem bral již pouze jako povinnost. Celkově však jde o velmi dobré dílo.

    Celkový dojem: 80%
  • Scarface
    Scarface24.6.2012 20:20Věčná válka (pevná vazba)
    Lakymen: Zdravím. Určitě by mělo jít knihu vyměnit, když ne v normálním krámu, tak přímo v prodejnách Crwe nebo v prodejnách Komiksového ráje. Odkud jsi? Něco se určitě vymyslí, je kravina nechat si scanovat stránky, když máš nárok na výměnu knihy.
  • Lakymen
    Lakymen24.6.2012 20:13Věčná válka (pevná vazba)
    Zdravím všechny majitele "Věčné války" od Haldemana/Marvana. Před nedávnem jsem si tento komiks koupil (pevná vazba) a ke čtení jsem se dostal až po nějaké době a zjistil jsem nemilou věc - uprostřed knihy mi chybí 8 stránek. Nejsou vytržené, jedná se evidentně o chybu z tiskárny. Bohužel už nemám paragon (asi jsem lajdák, ale teď co už) a zpátky mi tu knihu v obchodě vzít nechtějí (bez paragonu), což jsem se docela míchnul, protože to byla vcelku finanční darda. Moc prosím jakéhokoliv majitele tohoto komiksu, zda by mi mohl těchto 8 stránek naskenovat a poslat mailem (vytisknu si to a vložím do komiksu ať je úplnej - ale hlavně si to konečně přečtu). Samozřejmě jsem ochoten za tuto službu se jakkoliv revanšovat (finančně či jinak), i když mě teď nenapadá co bych kromě peněz mohl nabídnout. Chybí mi stránky 17 - 24. A mail na mě je - ondrej.krajicek@centrum.cz . Tak děkuju moc předem člověku, který se zželí a pomůže. Díky a s pozdravem Ondra K.
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.6.2012 13:15Věčná válka (pevná vazba)
    „Polovina populace praktikuje homosexualitu. (...) Je to způsob, jak brzdit demografický růst... “ (tak to vypadá, že nás čeká růžová budoucnost)

    Zemi mají pod palcem Průzkumné síly OSN ("americká vláda"), které do svých řad verbují vše, co má sílu udržet přilbu na hlavě ("americká armáda") a rekruty přeživší tvrdý výcvik pak posílají do nekonečných zákoutí vesmíru bojovat s neznámým nepřítelem ("rákosník z vietcongu"). A protože takové cestování trvá o trochu déle než výlet autem z Ostravy do Prahy, je třeba využít alternativní pohonné prostředky a počítat s nemalýmy časovýmy paradoxy. Hrdina příběhu, mladík William Mandella, který to za necelých dvanáctset let své služby stihl dotáhnout z vojína na majora a přitom nezestárnout o více než pár roků, je navzdory vlastnímu přesvědčení nucen bojovat ve věčné válce. Válce kruté tak, že sebeměnší zaváhání vede k jisté smrti. A přesto se i v takto vyhrocené době může najít místo pro lásku.
    Z Haldemanovy předlohy se podařilo vytáhnout jen to nejlepší a nejdůležitější, takže komiksové zpracování prakticky nemá jediné hluché místo. Sci-fi nejtěžšího kalibru. A ta kresba! Neuvěřitelně detailní a svěží. Famózní mezihvězdné dopravní kolosy, věrné zachycení explozí, naturalistické bitevní scény. Nápadité řazení panelů (spousta výřezů v kombinaci s většími celky). Musím tím pořád zpětně listovat a nemůžu se vynadívat. Zakoupil bych van Oppenův originál kterékoliv stránky. Tohle v mém úhlu pohledu přebilo i Moebiovu kresbu z Incala a to už je nějaké umění. Bruno Marchand, který komiks koloroval, odvedl velmi kvalitní práci. Díky jeho barvám příběh Williama Mandely doslova ožívá. Celé to decentně připomíná starší tvorbu Franka Millera nebo Romity juniora.
    Tak mě napadá, proč tohle ještě nikdo nezfilmoval? Takové literární perly jsou k dispozici a my zatím musíme chodit na vyčpělé vědeckofantastické bláboly o "původu lidstva", přičemž skončíme u facehuggera o rozměrech malého slona.
  • matrosh
    matrosh31.3.2012 09:46Věčná válka (paperback)
    Joe Haldeman do Věčné války vložil svoje zážitky z bojů ve Vietnamu a na díle samotném je to znát. Výrazná prokreslenost charakteru postav a jejich vnitřního pekla posiluje právě zasazení do daleké budoucnosti, která nám, běžným lidem umožňuje daleko lépe pochopit, jaké to je, být opuštěný uprostřed jásajících davů, ve světe, kterému už nerozumíme. Marvanova kresba je jedním slovem výborná a už jenom to, že právě díky této knize se dostal do pomyslné síně slávy, by vám mělo stačit k tomu, abyste mi věřili. Nakladatelství Crew se opět povedlo vybrat dílo, které svým protiválečným poselstvím a poutavým příběhem, zasazeným do promysleného světa, opravdu patří mezi mistrovská díla a doufám, že nebude v této řadě dílem posledním. Protože na příští rok se už chystá legendární snové sci-fi Arzach a kompletní vydaní noirového (a dokonalého) Blacksada. Blýská se na lepší časy.

  • Azalin
    Azalin mecenáš29.3.2012 16:17Věčná válka (paperback)
    Čekal jsem, že tento komiks bude akčnější, ovšem zdaleka tu nejde ani tak o akci, jako o atmosféru. A ta je většinou hodně depresivní. Některé postřehy o možné budoucnosti lidstva jsou podle mě velmi trefné a přes značené stáří tohoto komiksu i velmi aktuální. Každopádně skvostné dílo ve skvostném vydání, díky CRWI za něj.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš4.2.2012 19:39Věčná válka (paperback)
    Výtečná věc. Jedinou drobnou slabinku vidím v kresbě, tam kde Marvano uchvátí scenériemi a solidní akcí, zklamává při zpracování obličejů a jejich mimiky. Epochální antiutopistická story s tísnivou atmosférou však přebije vše.
  • erik
    Nostalgická spomienka na kresbu osemdesiatych rokov kombinovanú so zaujímavým sci-fi konfliktom bez zmyslu, to som si nemohol nechať ujsť. Vojna je skôr zámienkou pre vykreslenie straty človeka vytrhnutého zo svojej doby a prinúteného bojovať a následne nevedieť, čo ďalej (opäť bojovať). Do toho várka neúprosných nápadov (homosexuálna spoločnosť a pod.), nemôžem inak, ako toto dielko odporučiť. Aj napriek koncu (emočne nevyprázdnenému, nie ako to obvykle pri gýčových koncoch býva zvykom) ide o najlepšiu z doterajších legiend európskeho komiksu od Crewi.
  • blackJag
    blackJag admin7.1.2012 15:48Věčná válka (pevná vazba)
    Výborná věc. Jsem tedy hlavně fanoušek mainstreamu, ale nevidím důvod proč by toto dílo nemohlo zaujmout čestnou pozici v knihovně artového příznivce stejně jako u fanouška středního proudu. Vietnam (známá válka, ne samotná země) je v tom opravdu cítit, i když to vlastně zní legračně, protože pocity “z Vietnamu“ jen těžko může někdo relevantně hodnotit (myslím někdo z nás, kdo navštěvuje tuto databázi). Když ale připustíme, že může, potom jsou ty reflexe jasné i bez podpůrných znalostí.

    Kresba je volená přesně, jen některé obličeje se autorovi nedařily. Pokud ale vykresluje scénu nebo akci ve zbroji (helmách), vypadá vše vyloženě bezvadně.

    K ději bych mohl mít výhradu ohledně zakončení (spoiler), patřím ale mezi lidi, které dobré konce spíše dojímají, než že by je iritovaly. Samozřejmě to musí mít úroveň a ta tady naštěstí nechybí. Budu si muset koupit knihu, to je jistá věc...

    Zpracování jinak excelentní.
  • Lenny
    Lenny mecenáš5.1.2012 16:00Věčná válka (pevná vazba)
    Souhlas s tím, co píše massilia - jako fanoušek mainstreamu jsem se u toho děsně nudil a přišlo mi to strašně o ničem. V knžní verzi to může mít svoje kouzlo, komiks mi přišel zbytečný a nevýrazný. Evropa asi není nic pro mě.... Hodnocení se zdržuju - své čtenářstvo si VV očividně najde.
  • massilia
    massilia4.1.2012 10:14Věčná válka (paperback)
    Strhující komiksový zážitek: sugestivní vyprávění o nemyslnosti a absurditě války (navíc zcela nesmyslné), příběh o tom, jak dokáže jedince semlít válečná mašinerie, ale také o naději, že i tohle všechno se dá přežít s čistým štítem. Je poznat, že Joe Haldeman zažil válku na vlastní kůži. Jeho vyprávění čtenáře vtahuje, přesně jak poznamenává ve své recenzi uživatel felis - máte pocit, jako byste tam také byli. Kresba je v čistě osmdesátkovém stylu, ale na té nejvyšší úrovni - o několik tříd výše než to co například vychází v Omnibusech. Opravdu připomene "ábecečkovský" styl Františka Kobíka, chvilkami i starého Franka Millera. Podle mého názoru je Věčná válka bezpochyby jedna z nejlepších komiksových knih, které u nás v roce 2011 vyšly. Vyžaduje ale zřejmě dospělejší čtenáře, a tak se trochu obávám, že u mainsteamového publika, fanoušků hláškovacích či superhrdinských komiksů, asi moc neuspěje. Velké díky Crwi za odvahu.
  • felis
    felis mecenáš3.1.2012 20:02Věčná válka (paperback)
    Včera jsem to dočetl a jsem toho ještě plný. Příběh je vyprávěn z pohledu vojáka, který nám postupně odhaluje totální bezútěšnost konfliktu o kterém nikdo neví jak a proč vlastně začal a jak by měl skončit. Krůček po krůčku je čím dál více odtrháván od světa kterému přestává rozumět a který přestává rozumět jemu. Ta anotace tady někde nade mnou to vystihuje přesně. A víte co? Když jsem to četl tak jsem tomu věřil. Byl jsem tam. Na ledovém Charonu, na vojenské ošetřovně plné zmrzačených vojáků nebo nebo uprostřed bitky v nekonečném prostoru temného kosmu. Asi by tomu tak nebylo nebýt výtvarné stránky. Nádherná, nebojím se říci precizní kresba mě posadila na prdel (ale to je vždycky otázka vkusu) a famózně dotváří tohle atmosférické dílo.

    Takže na závěr: atmosféra jak řemen, brilantní kresba, příběh který se nemusí za nic stydět. A protože dnes nešetřím superlativy, nemůžu než doporučit - rozhodně jděte do toho.
  • vachudik007
    vachudik0073.1.2012 16:20Věčná válka (pevná vazba)
    Zase po delší době dost dobrý komiks.Zajímavé propojení vzpomínek z válečného konfliktu do formy sf komiksového příběhu...Chvilku jsem si připadal jak ve válce ve vietnamu,která se přesunula do budoucnosti..
  • Le Porello
    Le Porello13.12.2011 14:24Věčná válka (paperback)
    Velmy příjemné překvapení. Knižní předlohu jsem nečetl, takže jsem si po dlouhé době mohl vychutnat klasický sci-fi příběh. Originální vize mezihvězného konfliktu i budoucnosti země a lidstva v blízké i daleké budoucnosti.
    Kresba mi trochu připomínala to nejlepší z Františka Kobíka, akorát s modernější kompozicí panelů i stránky. Akorát mám pocit že ženské obličeje Marvanovy moc nejdou, ale jinak super, pochválit musim i koloring.
    To jedno procento navíc je za Masarika;-)
8252152
Četl/a (61)
2Hitman3, Ash Pointak, bananzluty, binnmode, blackJag, Blacksad, calvin10, chcita, ComicsCZek, crewni.konzerva, DEmnoG, Draco nobilis, emanek, erik, farnhajt, fel68, figis, foudy, Fox01, house192, hypermlok, invape, James, jankie, jindroush, Kaaos, kallenved, Kaluž, Kapis, Khagrael, Kokuun, Kraken, Lachvos, Librarian, Light, maco, Mamut12, Mariohurbanek, mart.in, Mitak, mozzu, Norri, oleav, Ozymandias, pechna, Petrisko911 , RadimNemec, raenius, RaptoR, rockyt, RudyRod, Shpeckk, sleepless, terrordemon, the.kasztan, Tomket.Tom, trudoš, Ukko, VXP, wolfgang, zgrywus
(144)
2Hitman3, adam.ra, Alfi, arnecht, Ash Pointak, Azbest, AZTeck, bananzluty, bboorreekk, Benji, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacksad, Bob, Braindead, bronxik, calvin10, calviti, chcita, ComicsCZek, Corvus, Cr4sh, deefha, DEmnoG, doophy, Draco nobilis, dracula, dr_benway, dvoracekpetr1, Einstain666 , emanek, erik, farnhajt, fel68, figis, filemon, Fox01, goodspeed, GORERATED, grinder, Hamichal, Hawwwran, Holmwood, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, invape, isildur heir, James, jankie, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, Kaluž, Kapis, Karolín78, Kazumaki, keyko, Kokuun, koniklec, Kraken, krvinka56, Lachvos, lantan1, Leland, Light, listr, Lobodlak, Lobok257, Lojza, maara, maco, mAGiic, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martin Buchal, Matej-29, merhyx, MIKER65, mikina, mirec, Miriyak, Mitak, mozzu, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Nightmare, nixtreme, noMster, Norri, Papa Wu, pavel, pechna, Petrisko911 , POLAKST, Poseidon1978, RadimNemec, raenius, razielus, Rocksteady147, rockyt, RudyRod, Saran, SASAN_KING, Šedo, sedw, Shpeckk, Skot, Slaine, sleepless, songoku, stnly, suricattaontheway, t0mas, tacmud, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Toe, Tombal, Tomek, Tomket.Tom, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, vishnar, Vlast0, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, yogi, Zajo original, zgrywus
Chce (17)
Druid, Erich, Hades, jakouback, kefidlo, Kel, Maryl, massilia, Maty48, Neuro, nx, Premek, Rowan, sawtooth, Stlucius, VasaX, xxaannddeerr
Shání (5)
buscheer, daon, Kel, Marran, VasaX
Nabízí (1)
Draco nobilis