Str. 021
Str. 025
Str. 081

+ 7 dalších ukázek

Brearsová a Lamper, dva mladí a nafoukaní agenti FBI vyšetřují sérii čerstvých rituálních vražd nějak spojenou s posledním tajným posláním Aldo Saxe - kdysi zlatým hochem FBI, nyní odsouzeným vrahem a chovancem ve věznici s maximální ostrahou. Podle Saxova výslechu (kdy mluví výlučně nelidským jazykem) a podle informací z razie související s drogami v pochybném klubu pomalovaném kouzelnými symboly a s hudbou z jiného světa, očekávají, že jsou na stopě něčeho hrůzostrašného… ale nic je nedokáže připravit na příšerné šílenství a nevyslovitelné hrůzy, kterým budou čelit v malém přístavním městě Salem.

Obsahuje sešity sérií Alan Moore's The Courtyard (leden 2003 - únor 2003) a Neonomicon (červenec 2010 - únor 2011)

Vyšlo jako 22. svazek velké řady edice Argomiks


Scénář
Alan Moore
Art
Jacen Burrows
Ink
Jacen Burrows
Barvy
Juan Manuel Rodriguez (Juanmar)
Obálka
Jacen Burrows, Juan Manuel Rodriguez (Juanmar)
Lettering
Alena Tejnická (Sarah)
Překlad
Marko Hauliš
Redakce
Milan Dorazil, Anežka Dudková, Richard Klíčník, Richard Podaný, Alena Tejnická (Sarah)
Žánry
fantasy, horor
ISBN/ISSN
978-80-257-3432-2 (Argo)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
220 x 310 mm
Tisk
barevný
Váha
1079 g
Stran
176
Náklad
300ks
Cena
598 Kč
Originál
Alan Moore's The Courtyard / Neonomicon (Avatar Press, 2003, 2011)
Varianty
Neonomicon (2021)
Neonomicon (limitovaná edice) (2021)
  • Django
    Django mecenáš3.1. 14:52Neonomicon
    Pro fanoušky H.P.lovecrafta jsou komiksové adaptace o ničem, ale tohle je výjimka.konec příběhu beru jako dobrý vtip.
  • VanTom
    VanTom28.7.2022 10:32Neonomicon
    Vnitroblok mi přišel o ničem – geniální asociální FBI agent při pátrání propadne vražednému cthulhu šílenství. Neonomicon v onom vyšetřování pokračuje s dalšími postavami se zajímavým pootočením perspektivy, tedy nikoliv jenom v lovecraftovském duchu, ale přímo jako "následovník" reálného Lovecrafta, který psal (věděl) o něčem, co se teď znovu děje. A i když jsem nejspíš odhadem vždy 4 z 5 odkazů na jeho dílo přehlédl, ty příběhově podstatné hrdinové (potažmo Moore) vysvětlili, tudíž jsem se neztrácel a do zvrhlých podzemních orgií byl celkem vtažen, jak dobře napsanými charaktery/dialogy, tak díky výborné kresbě s čistou linkou a svéráznému panelování. Nijaký konec bez uzavření ovšem znamená, že si tu prokletou Providence nejspíš budu muset přece jen pořídit.
  • Kapis
    Kapis mecenáš22.7.2022 12:21Neonomicon
    Iä Cthulhu Wgah-nagl fhtagn, Ia Shub-Niggurath!!!

    Tak jsem včera před tou naší hvězdou, žhnoucí ve viditelném spektru, doma zavřený, otevřel Neonomicon, sám bez rodiny a zavřel ho v deset večer s vytřeštěnýma očima. Ten starý úchylný hipísák to zase dokázal! Žádná komiksová adaptace HPL mě nějak extra svou atmosférou neoslovila, ale po této knize si říkám, jestli je rozumné kdy otevírat Krále ve žluté;) A přitom to žádná adaptace HPL není, že? Načal jsem už i Providence - a to taková divočina nebude, to vypadá pomaleji, nicméně Neonomicon, no, co říci, já jsem tím uchvácen. HLP ze Zlatého koně i Sebrané spisy jsem přečetl, ale už to je nějaký roček, což, jak jsem zjistil, úplně stačí. Bát se člověk nemusí, že by nic nepochopil, stačilo by asi mít načteno i jen pár hlavních povídek. Pochopit každou narážku stejně snad ani u Moora není možné, ale čím člověk zná více z díla HLP, o to víc si to užije. Věřím, že ti skalní fanošuci, co přespávají v Měsíčních močálech u toho musí buď v extatickém vytržení se masírovat nějakou kopií chapadla nebo to pálit na hranici. Já osobně jsem opravdu unešen a nemůžu se dočkat jak to celé dopadne. Doprdele a to mi začíná dovolená zítra, co mám dělat s tou desetikilovou knížkou, to nemůžu tahat s sebou, Ia Ia Iug-rr vunn dho-na!!!

    No a Rudý hák to jak by mi tím hákem jezdili po zádech, vždycky to byl Redhook, to by mohli opravit v kontextu toho, co tu kolikrát už vyšlo u nás aspoň do toho omnibusu.
  • tom173
    tom17313.3.2022 11:26Neonomicon
    Velice povedený Moore a krásné vydání knihy. Pro mě to není na 5* jen z důvodu, že nemám načteného Lovecrafta ani Providence, ke které se ale doufám někdy dostanu. Příběh sleduje sérii vražd, která dvojici detektivů dožene až ke kultistům v Salemu. Dlouho jsem nebyl ke komiksu takhle "připoután", pravděpodobně ho přečtete na jedno sezení. Postavy jsou perfektně napsané a zvlášť bych taky vypíchnul český překlad.
  • Spike
    Spike18.7.2021 02:42Neonomicon
    Alana Moorea zbožňuji. Spolu s Gaimanem a Millerem patří do mé pomyslné "velké trojky" komiksových autorů. Ale jako každý z nich, i Moore má své slabší chvilky a toto je bohužel jedna z nich. Ale to co je Moore ve slabší chvilce je pořád vysoko nad 'běžným' průměrem, jen jsem prostě čekal víc.

    Lovecrafta mám načteného komplet, dokážu tedy ocenit veškeré reference i způsob jakým Moore pracuje s jeho světem. Přijde mi to pro Lovecraftovy fanoušky rozhodně přínosnější než všechny ty komiksové adaptace jeho povídek, které stejně nedokážou docílit stejného účinku jako originál. Moore s Lovecraftem pracuje po svém, přináší svůj vlastní pohled a je to tedy něco nového, ne jen nakreslené příběhy které dávno známe. Z tohoto pohledu palec nahoru, konečně smysluplné převedení Lovecrafta do komiksového média.
    Když se ale oprostím od svého fandovství obou pánů, nic moc dalšího ten komiks vlastně nepřináší. Přijde mi hrozná škoda že čím je Moore starší, tím méně přichází s originálními příběhy a své komiksy opírá o jiná díla (Liga výjimečných ještě celkem jde číst sama o sobě, ale Ztracené dívky, Neonomicon či Providence už bez znalosti kontextu a děl ze kterých vychází pochopíme a užijeme si je jen těžko). Říkám, Lovecrafta znám a cením, ale podívám li se na Neonomicon nezaujatě, najdu tam něco navíc, nějakou nadstavbu, šokující pointu, myšlenku, postavy na které bych dlouho nezapomněl? Bohužel ne. Úvodní Vnitroblok je zdařilá krimi jednohubka, atmosférická, mysteriózní, drsná. Samotný Neonomicon jede na podobné vlně, celkem fajn postavy, vyšetřování, spousta odkazů na Lovecrafta, pak přijde brutalita, sex, násilí (z čehož většina mi přišla dost samoúčelná a příběhu to nic moc nepřidalo) a pak rozřešení a konec. Čte se to svižně, rychle a baví to, zvlášť když člověk Lovecrafta a vše kolem něj zná. Ale nic navíc tu prostě není. Ten pocit který mám vždy když dočtu nějakého Moorea, tedy že minimálně několik dalších dní o tom příběhu musím přemýšlet, se nedostavil. Ono totiž není moc o čem. Ono tomu jinak není moc co vytknout, ve svém žánru a své cílové skupině příběh funguje, ale já prostě čekal něco komplexnějšího, složitějšího, myšlenkově bohatšího. A dočkal jsem se lehce nadprůměrné kriminálky která zdařile vzdává poctu Lovecraftovu dílu a bez jehož znalosti je vlastně zbytečná, protože zmizí ten velký obraz do kterého se pak souvislosti skládají a které pochopitelně dojdou jen znalcům. V obecném kontextu tento komiks platí za nadstandard, na seznamu Mooreových děl mám ale Neonomicon až někde vespod.

    Kresba Jacena Burrowse se ke komiksu dobře hodí. Je jednoduchá, přehledná, nestrhává na sebe pozornost od příběhu, ale když na to přijde, dokáže podat výjevy na které jsem koukal několik minut než jsem se řádně pokochal. Přidává tomu i velký formát, díky čemuž si kresbu můžeme vychutnat jak se patří. Zpracování Arga tentokrát bez viditelných chyb. Pevná vazba, dobrý papír, bubliny nikde co vím nechybí, záložka... Snad jen na obálku bych dal lesklý potah, ale to je detail. Zpracování prostě hezké a v knihovně ostudu neudělá.

    Možná se komentář jeví až moc kriticky, ale tak to není. Jen si mě Moore moc rozmlsal, a po všech těch svých geniálních dílech mi něco co je "jen" dobré k nadšení nestačí. Kvůli své lásce k Lovecraftovi hodnocení lehce zvednu ať to dá ty ****, ale je to jen tak tak, Alane... Snad mě u Providence přesvědčíš lépe. 7/10
  • perak
    perak11.7.2021 21:59Neonomicon
    HPL nemám zas až tak načteného, aby mi to stačilo na Providence, ale na Neonomicon to naštěstí bylo dostačující (tedy alespoň z mého vnímání knihy). Úvodní Courtyard rychle vtáhne do děje týkajííc se vyšetřování rituálních vražd speciálním agentem FBI, který při svém pátrání narazí na stopu, která pro něj (resp. pro jeho sousedy) bude osudová. Tato kratší povídka se mi hodně líbila, má napětí, spád, na Moora je lehce pochopitelná a konec se těžko zapomíná. Na tuto povídku navazuje samotný Neonomicon, kde se noříme do mýtu Cthulhu ještě mnohem více. Hororový příběh nešetřící krvavými scénami. Vedle toho Moore hojně využívá sexuální prvek, vinoucí se celým příběhem, aniž by působil jakkoliv nuceně. Až jsem začal váhat, zda kniha má být poctou Lovecraftovi či zda si z toho všeho Moore jen neutahuje. Každopádně to provedl dobře. Jen mi vadilo, že dokončení příběhu je v jiné knize, kterou ačkoliv jsem četl, tak si již detailně nepamatuji.
  • Palebras
    Palebras23.5.2021 08:35Neonomicon (limitovaná edice)
    Když u nás vyšel Neonomicon, byl to pro mě signál konečně načíst Lovecrafta a dostatečně se tak připravit na vydané komiksové adaptace a příběhy pramenící z jeho tvorby. Neonomicon začíná jako klasická kriminálka s agentem FBI v hlavní roli, kdy Courtyard slouží jako takové zasvěcení a uvedení čtenáře do děje. Už začátek dává jasný přislib, že tohle bude perfektní jízda přesycená Lovecraftem až k prasknutí. I samotný Neonomicon začíná jako skvěle vybroušená filmová krimi, aby se v pozdější fázi zvrhla v děsivou, Lovecraftovsky vesmírným šílenstvím nasáklou jízdu, řízlou Moorovým smyslem pro utrhnutí se ze řetězu, obsahující lahůdky typu perverzní sexuální orgie a pořádně slizké a kluzké chapadla, doplněné o pořádné údy šupinatých krasavců a mnoho dalšího. Kresba skvělá a prakticky nic bych zde nevytknul. Prostě opravdový majstrštyk pro fanoušky jak Lovecrafta tak Moora. Jako výhodu shledávám v tom, že Neonomicon u nás vyšel až po vydání Providence, protože obsahuje poměrně otevřený konec, jehož vyústění člověk nalezne právě v knize Providence a nemusí tedy dlouze čekat, tak jak tomu bylo v originále. Nenomicon si rozhodně užijí daleko více čtenáři, kteří mají Lovecrafta načteného, protože se odkazuje opravdu hodně, ale Moore dokázal přiběh podat tak, že obsahuje poměrně dost vysvětlení a vodítek, aby se chytl i člověk, který s Lovecraftem zkušenosti nemá. Je to rozhodně stravitelnější a neodkazuje se tolik, jako v případě Providence. Ale i tak bude pro neznalce zážitek sotva poloviční. Co se týče limitované edice, tak ta je naprosto fantastická a je radost na ni pohledět. Celkově jednoznačně plný počet.
  • faster86
    faster863.5.2021 08:15Neonomicon
    Stejně jak je dobré znát Lovecrafta u čtení Providence, je dobré znát Providence pro čtení Neonomiconu. Určitě se mi to četli líp jak Providence, první povídka je krásné osvětlení toho o co půjde a ve druhé Moore ukazuje jak si umí načíst různá díla a po svém je pak udělat opět zajímavé. A samozřejmě tu necuybí Mooorovská uchýlárna.
  • SHORTY
    SHORTY17.3.2021 14:00Neonomicon
    Pro fanouška mýtu Cthulhu jasná povinnost. Parádní příběh Alana Moora, skvělá kresba a mýtus Cthulhu. Tady není nad čím váhat. Navíc o dost stravitelnější a tedy i z mého pohledu lepší než Providence.
  • esoes
    esoes14.3.2021 10:00Neonomicon (limitovaná edice)
    Skvělá jednohubka, přečtené s chutí na jeden zátah. Úvodní povídka skvěle naladí, pokračování rozhodně nezklame, naopak. Párkrát jsem se určitých orgiíí účastnil, takže vím o čem je řeč i v tomhle ohledu. Stejně tak chápu, že určité puritány s jejich odsudky tohle bavit nemusí, jejich škoda:):D

    Spousta akce a napětí, parádní kresba po vzoru Providence tohle je absolutní must have a fajn předkrm před čtením Providence. Jediné, co snad nechápu, že to v Argu nevydali ještě před Providence. Tak fajn, že tenhle rest konečně splnili. Koneckonců, cesty páně jsou někdy nevyzpytatelné:))
  • het2
    het226.2.2021 17:29Neonomicon
    Ach jo. A ještě jednou. Ach jo. Strašně moc jsem si přál, aby tohle byla pecka. Jenže ona není. Moore mne znovu a znovu přesvědčuje nejen o tom, že umí být skvělý, ale i o tom, jak snadno umí sklouznout buď na úroveň laciného kýče na straně jedné nebo ukecaného pseudofilozofování na té druhé. A nevím, co z toho je horší.
    Ale popořádku. Nenomicon otevírá povídka "Vnitroblok". Vlastně ne, otevírá ho nádherná Burrowsova dvoustrana na téma R'lyehu a Velkého Cthulhu. A ta je úžasná. Ostatně jako celá výtvarná stránka komiksu. Těchhle dvoustran je tam ještě několik (ve "Vnitrobloku" tuším hned tři) a jsou jednoznačně jedním z toho nej, co tenhle komiks nabízí. Ale zpátky ke "Vnitrobloku" samému. Ten je skvělý, je tam všechno namíchané "správně". Tajemství, cizota, nepochopitelnost a neuchopitelnost, skvělá práce s literárním odkazem H.P.Lovecrafta (a nejen jeho). Úžasná vizuální stránka spolu s parádním a vypointovaným scénářem vytváří skvěklý zážitek. A (minispoiler) těch pár posledních panelů se Saxovou tváří s neměnným kameným výrazem... To je nebe. Teda peklo. A jednoznačně plná palba v hodnocení. Nemá to chybu.
    Jenže pak přijde "Neonomicon". Ten velký brácha "Vnitrobloku". A v první kapitole to ještě všechno vypadá dobře. I když oproti "Vnitrobloku", tam už vlastně není nic nového. Jenže pak to jde od desíti k pěti a zbylé tři části jsou bídné. A vlastně jediné, co je alespoň jakž takž zachraňuje jsou pasáže se Saxem a Johnym Carcosou. A sama agentka Brearsová, která je jednak kočka a jednak dobře napsaná. Jinak je to ale bída. Nejdřív si toho možná pro všechny ty penisy, cákance spermatu a robertky podivných tvarů nevšimnete a nebo třeba doufáte, že tam bude něco víc (i když ta děsivě neoriginální pointa je Vám nejspíš jasná už od půlky), jenže ono není. Chtělo by se napsat, že to vlastně klasá na úroveň Serpieriho Druuny. Jenža to by nebylo spravedlivé. Druuna si na rozdíl od Neonomiconu na nic nehraje a dá Vám přesně to, co od ní čekáte. Neonomicon chce oproti tomu být velký a hluboký, ale to je bez šance. A ten explictní sex a násilí dneska už nikoho nešokuje, maximálně tak zhnusí či otráví. Závěr se to snaží jakž takž zachránit. Probleskne tam pár fajn nápadů a myšlenek (vnímání času), ale na záchranu už je pozdě.
    Co říct závěrem? Kéž by tohle byly dvě knížky. Tu první bych si nechal a vracel se k ní a tu druhou obratem střelil...
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš25.2.2021 11:10Neonomicon
    Úchylná paráda.
    Myslel jsem, že to přečtu na etapy, ale fakt mě zajímalo, jak ta celá věc dopadne (což se mi stalo naposledy nevímkdy).
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin22.2.2021 17:10Neonomicon (limitovaná edice)
    Fajn napsaná úvodní povídka slouží jako předkrm. I v Neonomiconu jsem si chvíli myslel, že čtu relativně obyčejný kriminální příběh říznutý paranormálními lovecraftovskými motivy řádně dochucený krví a kvalitním Moorovým brakově-noirovým stylem vyprávění, ale v jednu chvíli se to přetočí ještě ve větší pornograficko-hororovou šílenost. Asi mě to přesvědčilo o tom, že si přečtu Providence.

    Celkový dojem: 80 %
  • Norri
    Norri mecenáš21.2.2021 23:10Neonomicon (limitovaná edice)
    Zajímavé! Taková by byla moje první reakce na otázku, jaká ta kniha je. V prvé řadě je potřeba říct, že Lovecrafta nemám načteného. Z toho důvodu jsem se doposud vyhýbal Providence. Měl jsem strach, že bych tomu pořádně nerozuměl a neužil si to. Stejnou obavu jsem měl i u Neocomiconu, ale obálka limitky se mi hodně líbila, a tak jsem do toho šel. A rozhodně nelituji. Měl jsem jen velmi povrchní povědomí o Lovecraftových světech, a přesto jsem nebyl ztracený. Alan Moore to napsal tak, že hlavní postavy v dialozích čtenářům Lovecrafta a jeho svět vysvětlují a zároveň rozšiřují jejich mýtus. Současně nechybí napínavé vyšetřování, akce a nahota.
    Co se týče výtvarné stránky, tak nemůžu říct, že jsem její fanda. Nejvíce se mi nelíbí, jak jsou nakresleny a kolorovány detaily obličejů. Tak nějak mě zneklidňovaly i kompozice jednotlivých panelů. Ale to asi ke komiksu o Lovecraftovi patří. Občas, hlavně ze začátku, jsem měl pocit, že je kresba příliš statická. Ke konci, když už měl scénář vysoké tempo, mi to už tolik nevadilo.
    Toho Lovecrafta už si konečně musím načíst!
  • louza
    louza14.2.2021 17:46Neonomicon
    Předehra k Providenci díky níž bude její finále dávat přece jen trochu větší smysl. Kniha je to ale povahově dost jiná. Na rozdíl od rozjímavého přežvýkávání Lovecrftova mythosu a poklonkování mistrovi tu Moore předestírá svůj vlastní detektivní příběh týkající se mysteriózních vražd z nichž se nakonec vyklube osudová zápletka s velmi pěkně údernou pointou. Referencím na H.P a jeho spolek klasiků se tu samozřejmě nevyhneme, ale těžiště příběhu tvoří čistokrevný Moore poloviny prvního desetiletí. Tedy brutalita, sex ideálně zároveň. Dílko se oproti jeho dobové poloze přece jen trochu vymyká, protože s sebou nese dokonce i příběh a to příběh fakt povedený. Neonomicon je asi nejlepší novodobější Alan Moore od jeho hvězdné éry v 80. letech. Výtečná věc.
  • autokineton
    autokineton13.2.2021 16:34Neonomicon
    Za mě opět velká spokojenost, stejně jako u Providence... bezesporu špička v rámci lovecraftovského komiksu a navíc Moorův majstrštyk, spolu s Bažináčem a Z pekla, to nej co napsal. Takže suma sumárum maximální počet bodů!
  • Spacecore
    Spacecore11.2.2021 18:32Neonomicon
    Za mě je Neonomicon to nejlepší díl trilogie. Tam kde je Dvorek sice atmosférický, ale pouze navnazující a kde je Providence geniální, ale těžkopádné.. tak přesně mezitím balancuje Neonomicon, který je neuvěřitelně čtivý, zábavný a nejhororovější, pokud porovnáme zlo, které postavám skutečně zjevuje a ne na ně jen číhá. Nechybí humor a kvalitní porce Moorovy literární práce a Burrowsovy perfektně sedící kresby. Konečně to u nás vyšlo, spolu s Dvotkem, tak bude Providence dávat konečně ucelený smysl.
3625131