Hejtr. Chronický hejtr. Protřepat, nemíchat.

Jakákoliv podobnost je samozřejmě čistě náhodná.

  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.7.2022 21:55Perverzní páprda
    Jako pseudointoši tvrdí, že jejich život ovlivnil Kafka, jako pseudopodnikatelé tvrdí, že jejich život ovlivnil Kožený a jako pseudonakladatelé komiksu tvrdí, že jejich život ovlivnil chabý výběr titulů konkurence, tak já, jako pravý a nefalšovaný nepseudoúchyl, tvrdím toto: Bez Pepého bych se nestal tím, čím jsem.

    Nemyslím tím pedagoga, rozeného i vystudovaného (i když na pedagogiku jsem se dost možná dal s vidinou snadného přístupu k mladému masíčku), nemyslím ani milionáře (i když tím jsem se stal hlavně proto, abych si mohl mladé masíčko kupovat), nemyslím tím dokonce ani zdejší diskusní hvězdu, kterou jsem se stal z přesvědčení a nadbytku volného času (a stále doufám, že se tu nějaké mladé masíčko vyskytuje; napiš taťkovi, holčičko, a přilož sken občanky).

    Myslím tím hlavně a především kovaného úchyla, co obchází školy (deváťačky už maj' patnáct, tak si těch keců nechte) v baloňáku a dělá všechny ty legrácky, které se dají dělat jen v baloňáku a jen před školami. A že se toho dá dělat! Nebýt Pepého, tak zůstanu maximálně u tří čísel: Odhalení tvrdé, odhalení měkké a klasická kapsohoňka. Ale Pepé byl (a díky tomuhle komiksu je a bude), takže jsem mohl do svého reperotáru zařadit mnohá čísla pana Pepého a svůj už tak skvělý život vyhonit a vyšlehat do ještě skvělejší, a hlavně tvrdší, vlhčí a oplzlejší podoby.

    Nevím, co víc bych k dílu a k postavě, které ovlivnily, a dost možná i změnily můj život, ještě napsal. Jasně, mohl bych třeba napsat slovo dvě o komiksu samotném, ale lze impotentnímu kastrátovi popsat trápení a nadrženost, kterou zakouší samec v říji, lze slepému popsat krásy ženského těla nebo popsat rozkoš způsobující pohled na rýsující se lemy spodního prádla pod těsnou sukýnkou, lze popsat slovy nejrůznější vůně, včetně té, která není tak úplně za vůni považována, přesto je to ten nejrkásnější pach, který může úchyl do svého rypáku nasát? Ne, nejde ani jedno, stejně tak nejde popsat, proč je tento komiks tak skvělý, tak zábavný, tak poučný a hlavně tak krásně neškodně úchylný. Nejde to proto, že kresba je tady to, o co honí nejvíce, a je jedno, zda zrovna Pepé prdí do balónku, vaří s vibrátorem nebo si do kroku pohoňuje, zábavnost a unikátnost tohoto komiksu je v Gotlibově kresbě a v podání kohokoliv jiného by ty příběhy nejspíš vůbec nefungovaly a byly jen sbírkou nejrůznějších úchylných fantazií určených k pohonění, nikoliv však k poučení a k zábavě.

    Perverzní páprda není jistě pecka, ze které nebudou komiksoví fandové několik dnů spát, není to ani dílo, které by jednotlivcům změnilo nahlížení na komiks, není to komiks, který bude většina z nás zmiňovat při výčtu deseti nejoblíbenějších komiksových děl, ale zcela jistě je to komiks, ke kterému se člověk může opakovaně vracet a každým přečtením se bavit stejně, jako se bavil poprvé, a to bez ohledu na to, v jaké náladě se čtenář zrovna nachází. Za mě jasných pět do ruda vyhoněných hvězdiček a kdyby to šlo, přidám svíjeje se v orgastické křeči šestou, řádně mazlavou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2021 01:23NANITS chronicles
    Podíval jsem se ještě na artbook a je fajn. Žádný rozpad jako se stal uživatelce P.G. se u mě naštěstí nekonal a to jsem si artbook prohlížel dost dlouho. I když velmi opatrně. Jestli se vám líbí komiks a chcete navíc cokoliv, co je s ním nějak spojeno a rádi se kocháte obrázky, tak si ho pořiďte. Mám radost z čísla. Nejsem pověrčivý, ale když už tam to číslo je, tak ať alespoň něco symbolizuje. A těžko jsem mohl dostat lepší. Snad kromě 666. :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum6.6.2021 20:04NANITS chronicles
    Jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi (ano, jsem Psychorovo dvojče) uděluji tomuto komiksu pět hvězd z pěti možných a tuto informaci uvádím hned na začátku svého komentáře, jelikož je to naprosto zásadní sdělení, které se díky podivnému zvyku mnoha lidí číst texty od začátku a ne od konce k lidem takto dostane. A proč uděluji tomuto komiksu jakožto nejen zdejší expert v žánru sci-fi pět hvězd? Protože čtyři a půl dát nemůžu. Mám v tom systém!

    Kniha NANITS Chronicles předhazuje ke konzumaci tři příběhy plus prolog a epilog. (A nějaké ty bonusy, aby měl Áda radost!) Příběhy se od sebe liší jak obdobím, ve kterém se příběhy odehrávají (blízká budoucnost, ne tak blízká budoucnost a budoucnost vzdálenější než ne tak blízká), subžánrem (biopunk, postapo), tak stylem vyprávění (klasika, retrospektiva, 1. osoba à la drsná škola, kdy informace čtenáři sděluje hlavní postava), tak samozřejmě dějem.

    U každého z příběhů si asi většina lidí řekne, a to bez ohledu na to, kolik má přečtených knížek nebo komiksů a zhlédnutých filmů nebo seriálů, že to či ono už někde někdy četli nebo viděli. Pandemie, zlá korporace, kolonie na Marsu, hoši, kteří mstí smrt svého domácího mazlíčka a jsou u toho sprostí a sem tam někomu prostřelí palici, zkorumpovaná policie, data v počítači nesoucí zásadní informaci, prostě klišé, kam se podíváš. Nebudete pak moc překvapeni, když záporák vleze do sprchy za hlavním hrdinou a během hraní na housle mu sdělí, že je jeho nebinární otcomatka a zmizí tunelem ve zdi. Pokračování příště...

    Klišé sem, klišé tam, ničemu to nevadí. Ať je ho klidně habakuk, když je servírováno v rozumném poměru a při správné teplotě. To u NANITS Chronicles platí. Ani jednou jsem si při čtení neřekl, že tady už to autor trošku přehnal, že se začíná rozmáhat nešvar s názvem trapnost, že za každou cenu cpe do příběhu něco, co tam nepatří a tlačí na pilu až příliš. Nic takového. Pokud jsou postavy sprosté a dialog je o chcankách, tak proto, že to k těm postavám v podobných příbězích prostě patří, i když to je stá variace téhož. Když v situaci, kdy záporák může hrdinu rozstřílet na sračky a místo toho si neodpustí pár vysvětlujících vět („Že jsem ti ho tam kdysi na swingers fouknul zezadu já, tos celou tu dobu nevěděl, co?!") a hrdina tak dostane pár sekund k dobru a využije je k zabití záporáka, tak to nepůsobí pitomě a samoúčelné, čtenář to čeká a ví, že to tam být má. Stejně tak násilí. Je tam a je ho tam dost, protože tam být musí. A tak dále a tak dále, situací a dialogů, které už byly použity někdy jindy a jinde je tam více, ale ani jednou jsem nic nenamítal. Což je co říct, protože já namítám poměrně často.

    O čem příběhy jsou si může každý přečíst v popisu, proto jen uvedu, že mě bavily a už teď se těším na další čtení, protože po přečtení komiksu si komiks vyloženě říká o repete.

    Pokud jde o kresbu, tak překvapivě v komiksu nechybí. Fakt je tam! A je podle mě skvělá a nejen to, různé styly se skvěle k jednotlivým příběhům hodí. V příběhu delegace z Marsu je lehce do mainstreamu, jsou tam jasnější barvy, kulaté ksichtíky, v postapokalyptickém příběhu je vše trochu do uzena a lehce rozmazané. Umělecký záměr je zřejmý a funguje to. Z ukázek si může každý udělat představu sám.

    Protože příběhy nejsou ukončené (fakt vzala/vzal/vzalo roha tunelem ve zdi!) a jsou vzájemně propojené, tak očekávám nejen pokračování, ale i dokončení. Stejně kvalitní pokračování a dokončení takové, které dává smysl a díky kterému vše do sebe perfektně zapadne (doufám, že ho mají autoři dávno na papíru a nebudou ho štykovat dodatečně, aby to teda nějak skončilo) a jednotlivé příběhy tak ještě získají na kvalitě a čtení od začátku do konce bude o to šťavnatější. Zda jsou autoři schopni servírovat jednu dvě knihy ročně stejně zábavné, tak ať to klidně končí až po deseti knihách, ty světy mě totiž baví a čím víc dobrých příběhů z nich bude, tím víc spokojenější budu. V kategorii sci-fi v kvalitním provedení je pro mě tento kousek vážným aspirantem na nejepší komiks tohoto roku, společně se Cyberpunkem 2077. (Akira je mimo jakékoliv kategorie, to aby bylo jasno.) Nečekal jsem vůbec nic, dostal kvalitu a opravdu se třesu na další knihy. Řeči na obálkách knih mě z principu sejří a málokdy je beru jako bernou minci nebo s nimi souhlasím, ale zrovna zde uvedené „Tohle je něco, co chcete mít v knihovničce a číst stále dokola." fakt platí. A bude platit dvojnásob, když těch knih bude víc a budou stejně dobré.

    Nejlepší hláška: Ať si hoši chytí v poušti nějakýho medojeda a toho si oprcaj! (Vzhledem k tomu, že medojedi v Americe nežijí, se nabízí, aby hláška byla interpretována někteří víte jak ;-))

    Ale abych jenom nechválil, v komiksu jsem narazil na pár chybek: Úmrtnost místo smrtnost, vytáří - vytváří, zůčastnila - zúčastnila, kteréni - kreténi, v pouští - v poušti, potencionální - potenciální, minimálně jednou !? místo ?!, sem tam chyba v ji/jí, svoji/svojí, víc než tři vykřičníky, chybějící tečka na konci textu v bublině. Ale polovinu jsem zaregistroval až u druhého prohlížení a pečlivějšího čtení některých pasáží, takže si spousty překlepů a chybek většina lidí nejspíš ani nevšimne a nejde o nic, co by komiks sráželo. Ale pro příště by to chtělo lépe vychytat, protože čím lepší dílo je, tím víc pak tyhle chybky zamrzí.

    Papír je kvalitní, voní jednou z několika papírových vůní, které bych mohl fetovat od rána do večera, navíc je vůně typicky ovulačně silná a vyloženě si tak říká o rozevření a čtení. To rozevření je možné na plné kule a kniha sama drží, takže ji lze číst položenou na stole bez asistence údů, a ani tak nehrozí poškození. Nechybí záložka. Provedení je prostě výborné a i fobikům bude chutnat a obsedantům čvachtat. Stejně jako Darth Raelchi i já mám přebal z vnitřní části trošku začerněn, tyhle vazby to ale dělají. Některá špinění jsou holt normální.

    NANITS chronicles se po všech stránkách fakt povedl(y) a ta pětková hodnocení a vychvalující komentáře, které se zde budou jistě dále kupit, nejsou náhodná. Chci víc a chci to hned!
  • SlouzimStarymPsum
    Dinik: Že by byl Pecina génius tu nikdo nenapsal, aby byla potřeba to rozporovat. K tomu dost hloupě, kdy podle jedné dle tebe nepodařené práce (výkonu) se posoudí, zda někdo géniem není. Asi jako by Beethoven složil průměrnou odrhovačku a vše ostatní by se tím vymazalo.

    valon: Mně se to právě takhle líbí a to hodně. :-) Narušuje to takovou tu fádnost, stejnost, když by ty hřbety byly, až na barvu, stejné, jako se to dělá běžně u většiny sérií, které mají nějaký mustr a podle něj se jede. Šlo by pak o dvě knihy s naprosto totožným designem, zapadly by mezi většinou, když budou v knihovně. Takhle ne a je toho docíleno jen tím kouskem bubliny. A jak ten pruh není zarovnán, tak je hřbet "útulný, měkký", ne ostrý a chladný. Obě obálky jsou jednoduché, Pecina jen něco vybral z komiksu, dal vedle sebe, nic si tam neříká o pozornost, přesto tu pozornost obálky i hřbet(y) mají.
  • SlouzimStarymPsum
    Jsem se koukal na další obálky toho, kdo má tohle na svědomí, a až na pár výjimek mi všechny přijdou skvělé a originální. A tenhle 2. díl Šípů jako majstrštyk. Dohromady s 1. dílem je to ještě lepší. Mimořádně nadaní a talentovaní dělají lépe to, co už někdo udělal před nimi, géniové přicházejí s novým a jedinečným.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:15Růža: Podzimní patálie
    Ňu ňu. :-D
    Když koukám na kus skály, nebo co to je, na straně 24 vpravo dole, a na tvar jeskyně či stínu pod dětmi, tak se mi ta nepovedená kompozice jeví jako záměr. Takové "easter eggs" pro dospělé čtenáře. Oproti Lajce od A. Klimta je to ale pořád hodně slabý čajíček.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:16Bez vlasů
    Milo: Tak dokud tu nezačne pobíhat Will Smith, tak zůstane naštěstí jen u té diskuze. ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:26Thorgal #19-23: Neviditelná pevnost
    Na takové ceny bychom si asi měli začít zvykat, minimálně někde. Jako jo, je to fajn, ale zase je tam červíček pochybností, že se vydá pár takových dílů, aby to pak od jedničky nikdy nezačalo. Kdy dost lidí bude čekat, a až se ukáže, to fakt v téhle úpravě budou dělat od začátku, tak ty omnibusy vydané jako první už budou fuč. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:22Tomie
    Recenze na idnesu. A výživná diskuze.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:40Rváčov 1
    Fananek: Druhý díl měl vyjít na podzim minulého roku. Možná v tom hrál roli covid, kdy chtěli s druhým dílem počkat, až bude situace normální, když už vyšla jednička v té asi nejhorší možné době? Nevím. Ale že by další díl nevyšel se asi nemusíš bát, protože jednička měla minimálně jeden dotisk a sbíralo to nominace na nejrůznější ceny, snad i přímo nějaká ta cena byla. Nejlepší by asi bylo zeptat se na Facebooku nebo přes mail, který je uveden jak na FB, tak na webu nakladatelství.
  • SlouzimStarymPsum
    Tak jestli je Eaglemoss v něčem jako v nucené správě, tak je pořád zájem na tom, aby ta společnost nějak fungovala. A jestli ten Batman byl výdělečný, tak spíš budou hledat cesty, jak v tom pokračovat. Ale sám bych si vsadil na to, že to je konečná.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.7.2022 18:48Alias (limitně limitní edice)
    Limitně limitní? Není to blbost?

    yogi: To je sloupávací. A sběratelsky sběratelské vydání má ten obláček pravidelný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 16:55Perverzní páprda
    deefha: KLAN jsem měl dlouho jako hlavní zdroj informací o komiksu. Sem tam tam byly články převzaté z Crwe (nebo naopak), ale dost toho bylo k přečtení jen tam. A do KLANu, na rozdíl od Score, psal i docela dost Petr Litoš. Vedle komiksu se mi líbila i rubrika o filmu Tyhle dvě rubriky a články té čtyřky (Dobeš, Kopřiva, Litoš, Pavlovský) stály za přečtení čistě pro zábavu, byla to pokaždý prča a u něčeho jsem se řehtal nahlas a opakovaně se k tomu vracel (Absolutní žaketky a popis filmu, ve kterém přijedou do města na divokém západě kovbojové, kteří zjistí, že žen je ve městě málo, nebo jsou hnusné, tak si raději kovbojové vzájemě dávají najevo náklonnost, si pamatuju dodnes.) Určitě ale KLAN vycházel dřív, protože tam byla reportáž o koncertu U2, což bylo v roce 1997.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum3.7.2022 13:59Perverzní páprda
    baatcha: Jestli si chceš přečíst víc podobných článků, tak se podívej na oldgames.sk do sekce časopisů a někde v roce 96 začínají články o komiksu od Š. Kopřivy a J. Pavlovského ve Score. Úplně první byl o Lobovi.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.7.2022 00:48Perverzní páprda
    Než začal Pepek vycházet v Crwi, objevil se jeden jeho strip, a hlavně povídání o něm, ve vánočním Score v roce 1996. Představení úchyláka si vzalo na starost duo KP (Kopřiva, Pavlovský) a podařilo se navnadit všechny úchyláky náramně. Posuďte sami:

    Stránka první.
    Stránka druhá.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 16:01Zámek a klíč - Kompendium
    skepsi: Já lynčuju zásadně s tvrdým, protože mě to jako sadistu rajcuje. ;-D

    Ale teď koukám, že v té bublině se autor, pokud ne překladatel, dopustil možná faktické chyby. Když se stojí na holku fronta v kontextu, o kterém ten pán ve slušivých botkách a s křídly mluví, tak se tomu neříká afterparty, ale gangbang. Kdy jde pak o gangbang sekvenční. U toho je dobré mít něco na čtení s sebou, aby čekání rychleji uteklo. U gangbangu simultánního čekání odpadá, ale jsou tam zase jiné nevýhody.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.6.2022 15:02Zámek a klíč - Kompendium
    Kdyby někoho zajímalo, o co jde, tak se může podívat:



    Fotka je lantanova a já si ji bez jeho souhlasu vypůjčil. Odkaz není zločin! ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum7.6.2022 19:08Lucky Luke: Koleje v prérii
    Tak kdyby se začlo od 1. dílu, pár kousků se vydalo a nebyl by zájem, tak by to nakladatel dost možná zapíchl a neměl by z toho nikdo nic. Takhle by při přípádném nezájmu vyšlo pár dílů, které navazují na to už u nás vyšlé, takže aspoň sběratelé LL z toho budou něco mít. A když se to bude prodávat dobře, můžou pak někdy vydat i to, co tu už vyšlo, a pak zase uvidí, jak to je s prodeji. Takže pro nabrání čtenářů, nových i starých, a udělání si nějakého přehledu o prodejích, je to asi nejlepší způsob. Já to kupovat budu a budu doufat, že to jednou Crew v jednotné úpravě vydá komplet.
  • SlouzimStarymPsum
    Nemohou být některé změny způsobené tím, že Němeček víc používá počítač? A že stárne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:22A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak ono to nebylo nějaké velké zkoumání a už vůbec ne do hloubky. Jsem se podíval na ten ranč, pak přečetl celý komiks, kdy jsem se dostal k tomu časopisu (sešit č. 9), kde je uvedeno, že od událostí v Coloradu do července uběhlo pár týdnů, a bylo tak nějak jasné, že za a) k těm událostem na ranči muselo dojít někdy v červnu, možná v květnu; b) ten sníh dává v tomto čase právě v Coloradu někde v horách (na panelech s armádnímí vrtulníky mířícími k ranči hory jsou) smysl. Akorát jsem pak chtěl mít jistotu, tak jsem hledal víc a dál.

    baatcha: Je možné, že autor komiksu sám originál pozměnil a překladatel pak musel udělat změnu původního překladu též. Protože když originál není 1:1, tak nemůže být ani ten překlad komiksu totožný s překladem originálních textů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum23.5.2022 00:01Rychlé šípy, sešit číslo 1
    V těch článcích nejde proti ideálům. Upozorňuje na to, že RŠ se rozhodně ideálně nechovají a píše proč. A právě ten kontrast mezi příklady, které uvádí, a mezi rychlošípáckou dokonalosti, je vtipný. A je to pravda.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.5.2022 18:42A zrodí se hvězdy...
    Milo: Tak to mohl napsat každý, kdo si to tam přečetl a zároveň má na FB profil. Stačilo si vzít ty komiksy k ruce (vyšlo to kdysi v Crwi), nebo se podívat někde na netu na originály, a trošku zapátrat, zda to chyba je, nebo být může, nebo spíš není, nebo jistě není. Nebo se prostě jenom zeptat, jak přišli na to, proč to mají za chybu (sněžení není žádný zázrak přírody), proč si toho těch snad dvacet let od prvního vydání nikdo, včetně autorů, nevšiml. Na fórech a v recenzích není o chybě se sněhem podle všeho, hledal jsem fakt pečlivě, ani slovo. A jestli takový zásah do díla je vůbec na místě. Bylo to především v zájmu těch, co byli v době, kdy tohle CC hodilo na FB, kupujícími, aby se zajímali, co dostanou do rukou a jestli o nějaké opravy vůbec stojí.

    Já se na ta ostatní vydání hned podíval a nezdálo se mi, že to je chyba, ale jednak jsem si úplně jistý nebyl, jednak ta "oprava" zase není nic, co by nějak ten komiks ku***lo (a ten doplněný sníh vypadá pěkně), takže si jen kvůli tomu zakládat účet na FB, abych to někam psal, to se mi nechtělo. Až když to vyšlo a já se rozhodoval, zda koupit, či nikoliv, jsem se na to podíval znovu a hledal další informace (a našel tu časovou osu, na kterou jsem dal odkaz) a pak došel k závěru, že to chyba na 99,99 % není. A to už byl ten komiks dávno na světě.

    Na tom ranči si pak s tím sněhem hrají děti, je tam vidět, že z něj mají radost, takže další vodítko, že ten sníh prostě napadl náhle, jako kdyby třeba u nás zapršelo a děti se radovaly, že z nebe padá síra. ;-) (A tak jsme se po návštěvě paní učitelky poprvé koupali ve vodě.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 19:43A zrodí se hvězdy...
    Díky zmínce v Pindárně o českých SFX u Comics Centra jsem si uvědomil, že jsem původně, když jsem se sem regnul, chtěl napsat komentář ke Hvězdám (ale k vydání od Crwe) a dát najevo nesouhlas s "opravou" ze strany Comics Centra, ke které se CC uchýlilo v tomto jejich vydání. Protože jsem to neučinil a v Pindárně jsem to naťukl, tak činím teď. Takže, o co šlo.

    Na FB CC před vydáním A zrodí se hvězdy napsali: V originále nedávala nezasněžená krajina, v návaznosti na další panely, smysl. Řeč byl o sněhu na farmě (sešit č. 8), kdy CC přidali i ukázky z komiksu.

    1. I kdyby to smysl nedávalo, je to v původním díle (v sešitech, knihách i v kompendiu), takže by to mělo zůstat beze změny, aby i český čtenář dostal to, co všichni ostatní na světě.

    2. To jako v CC předpokládali, že si kreslíř nakreslil na jedné stránce ranč bez sněhu, na další z plezíru přidal sníh, jen tak, protože ho to zrovna napadlo? Nebo sníh nakreslil kreslíř podle scénáře autora, který si do scénáře napíše, že zničehonic se na ranči objeví sníh, aniž by k tomu byl důvod? A kreslíř to bez řečí načmárá, aniž by se scenáristy zeptal, jak to vlastně myslel? Že si pak ranče bez sněhu a následně se sněhem o kousek dál autor nevšiml, když si hotový komiks prohlížel, nebo si toho ani nevšiml někdo z nakladatelství? Aby si toho, že ten nesníh - snih nedává smysl, konečně všimnl nakladatel z České republiky, a přidá sníh i jinam, aby ta pasáž konečně po všech těch letech dávala smysl, když to do té doby všichni, včetně autorů, přehlíželi? No, vyloučit se to nedá, ale spíš se dá předpokládat, že ten sníh tam nebyl a pak byl z nějakého důvodu a žádných "oprav" nebylo potřeba.

    3. Ranč, na kterém se partička sejde, je v Coloradu. V Coloradu v březnu a v dubnu sněží nejvíce za celý rok (statistiky lze najít), v květnu sem tam zasněží taky, jako tam občas přijde sněhová přeháňka v červnu a sníh pár dnů vydrží. Takže nenadálé sněžení, ke kterému došlo v komiksu, tam je naprosto běžné a normální. Ale především to naprosto souhlasí s tím, co je pak uvedeno ve zvláštním vydání toho časopisu, který byl vydán k deseti letům od událostí, o kterých ten speciál je (začíná tím druhý díl vydání od Crwe, v originálu je to sešit číslo 9). Je tam jasně napsáno, že se všechny ty události odehrály v následujících dnech a týdnech po razii na coloradském ranči, kdy výročím té hlavní události v Chicagu je pak červenec, takže se bavíme o dnech a týdnech od razie na ranči do července. Zde odkaz na část toho časopisu, kde se o dnech a týdnech píše: Vpravo dole.

    Takže "oprava", která nacpe sníh na všechny panely s rančem, indikuje, že je na tom ranči zima, možná maximálně březen až duben. To pak ale nesedí těch pár dnů a týdnů, o kterých se v časopisu píše. Nebo "oprava" cpe sníh do období, kde sníh sice je, ale jen občas, což je pak v rozporu s tím, co nám tím sněhem autor a komiks sdělují - že je květen až červen, kdy rozhodně tolik sněhu, jako bylo v úpravách od CC (ukázky byly na FB), v reálu ani náhodou není, a pak zase nedává smysl to, co se píše v tom zvláštním čísle časopisu.

    Na fanouškovských stránkách autora jsou události z Hvězd pěkně sesumírované a vyplývá z nich totéž, co píšu, tedy že sraz na ranči proběhl na konci jara. Kdy náhlé zasněžení ranči odpovídá počasí v Coloradu. Jakékoliv změny tak jsou když ne nesmyslné, tak minimálně zbytečné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.5.2022 18:45Ozvěny (sběratelská verze)
    Fimi: To není povinnost obhajovat své hodnocení, nebo uvádět důvody. A on hlavně nepsal, že to je špatné, ani že jde o slabý průměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.5.2022 22:53Ozvěny (sběratelská verze)
    Gocek to ohodnotil (slovně), není povinnost hodnotit hvězdama, je to možnost. Navíc mohl komiks číst v zahraničním vydání a na rozdíl od některých zdejších chápe, že české a zahraniční vydání není totéž, takže to české, které nečetl, hodnotit hvězdama nebude, a jen napsal svůj názor na samotné dílo.

    Ale jestli někdo vyloženě vyžaduje hvězdičkové hodnocení za každou cenu, tak já tomu dvě hvězdy z online čtení, které v mém případě proběhlo asi před osmi lety, klidně dám. S tím nemám nejmenší problém. Ale někteří sektáři asi mít budou.

    Fimi: A ty čekáš jinou odpověď než kladnou? Protože to buď fakt četl, nebo nikoliv, ale pak to asi těžko přizná, když napsal ten komentář, který napsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.1.2022 16:53Batman: Černé zrcadlo
    Tři nebatmanovské komiksy a zároveň legendy? Tak to bych si po vyloučení toho, co už u nás vyšlo, tipnul jako překvápko Secret Six, minimálně jednoho Supermana (All-Star Superman, Secret Identity nebo Superman for All Seasons) a to třetí něco s Wonder Woman, nejspíš Hiketeia (s Batmanem) a k tomu další příběh, protože Hiketeia je do stovky stránek. Protože jsem s tipy téměř vždycky mimo, navíc Secret Six asi není zrovna zajímavý titul pro české čtenáře, Superman tu popupární není a ta Wonder Woman je napůl s Batmanem, tak můžete tenhle můj výčet brát jako seznam toho, co v těch Legendách určitě nebude ;-)

    A ať je toho Batmana klidně víc, má dobré příběhy a z těch nej toho ještě u nás něco nevyšlo, tak klidně houšť a větší kapky.

    P. S. Snad to nebudou Titáni.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.1.2022 14:01Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    deefha: Jsem si dělal srandu ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.1.2022 00:08Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Ježíšek možná, ale já ne, protože to nemám. Třikrát to mít nemusím, nechávám si komplet 1. vydání a pak komplet 2. vydání v pevné vazbě. Když se ptáš na rozdíly a k dispozici je kompletní jen to nové vydání, tak předpokládám, že nějaké starší vydání už máš. Můžeš si podle pár stránek ukázek tady nebo na webu CC udělat porovnání. Rozdíly v tom překladu jsou, ale ne nějak zásadní. Ta nová grafická úprava se má týkat efektů (bum, křach, mrdymrd), které jsou v češtině. Bonusy těžko, když mají všechna vydání stejný počet stran a v těch předešlých žádné extra bonusy nebyly, jen pár kreseb. Jo a ještě jedna změna tam je, ale to je známá věc, protože se o tom už stejně baví na zahraničních fórech a je to dnes už naprostý standard, který se bere za samozřejmost - v celé sérii jsou z dvou původně bělochů uděláni černoši. Je to myslím ve 3. a pak 6. dílu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum25.12.2021 15:25Sweet Tooth - Mlsoun #01
    Matthew: Minimálně u druhého a třetího sešitu je to číslo koncem kapitoly, ne začátkem. U čtyřky už je to normálně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 17:01Jágr, legenda
    yogi: A nezapomínej na tohle, to byl zásadní obrat v Jarynově kariéře, díky kterému získal čtyři Art Rosse v řadě (po tom prvním ze zkrácené sezóny). Jsem zvědav, co vše tam bude o událostech kolem Světového poháru '96, kdy se v kabině hádali hráči s milionovýma kontraktama o tenisky od sponzorů a skoro si rozbili huby :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum2.11.2021 16:52Sešit plný průšvihů
    Je to bomba, na, dejte si taky! :-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum1.11.2021 16:29Jágr, legenda
    Buď Stanley Cup a Hart Trophy, nebo Stanleyův pohár a Hartova trofej.
    Mario Lemieux čárka držitel...
    Buď Po seknutí od Adama Gravese, nebo Po Gravesově seknutí.
    Přijít o pátého hráče v souvislosti s vyloučením (budou hrát v oslabaní) jsem ještě nikdy neslyšel a nečetl.
    Na jedné straně pittsburské, na jiné pittsburghští.

    Tohle mě docela dost varuje. Aby ten komiks nebyl plný chyb v souvislosti s fakty. Jako například tento komiks, kde těch chyb je tolik, že to skoro vypadá jako záměr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.10.2021 14:10Criminal #1: Každý je zločinec (2. vydání)
    Hnus fialovej a to doslova :-)
    Jsou aspoň desky totožné s 1. vydáním, nebo i tam je změna?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 19:20Odsunuté děti
    Franz Gruss se narodil roku 1931 v Ostravě. S tragickými zážitky z dětství se vyrovnává pomocí kritických a racionálních úvah. Sám sobě i ostatním vždy připomíná zodpovědnost Německa za druhou světovou válku. „Je v prvé řadě třeba se zabývat tím, co bylo spácháno ve jménu vlastního národa,“ říká a má přitom na mysli zejména holocaust.

    Vím, že všemu zlu, které se přihodilo mně a mým rodičům, předcházely zločiny, které se udály ve jménu našeho národa.

    Se ztrátou domova se vyrovnává otevřenou náručí ke všemu českému. V osmdesátých letech se podílela i na podpoře československého disentu, posílala dopisy politickým vězňům a balíčky jejich rodinným příslušníkům. V Německu šířila petici za propuštění Václava Havla z vězení a angažovala se v případě Pavla Wonky, poledního politického vězně, který v československém nápravném zařízení zemřel.

    https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/pribehy/komiksy-vypravi-o-odsunutych-detech

    Komiks jsem nečetl, ale podle tohoto mi přijde, že zrovna z tohoto komiksu by některým na blití být nejen nemuselo, ale ani nemělo. To píšu jako ten, který excesy na české straně při odsunu Němců naprosto chápu. Než jako přepisování historie nebo "nová hladina konsensu v mladé generaci" ten komiks vnímám jako snahu sdělit těm, kteří o válce a událostech s ní spojených jen čtou, že válka je hnus a bez ohledu na to, kdo si začal a kdo byl větší svině, nic hezkého nepřináší. Odnesou to i ti, kteří se ničeho špatného nedopustili, protože ani nemohli. Na obou stranách.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2021 18:33Odsunuté děti
    V zimě je zima, padá sníh, chodí se lyžovat a Ladovy obrázky jsou krásné.

    Reakce některých diskutérů: Co to jako má znamenat? To jako že jaro a léto stojí za houby a měly by se rušit, nebo o co se tahle vaše propaganda snaží? Na jaře a v létě jsou delší dny než v zimě, ušetří se za energii, je méně viróz a stovky let nikomu nevadily, ale najednou se musí lidem tlačit do hlav, že jsou špatné. A doporučil bych ke studiu i další Ladovy obrázky, nekreslil zdaleka jen zimu, ale i jaro a léto, dokonce podzim! Overtonovo okno se otevírá a jestli to takhle půjde dál, budeme mít v týdnu čtyřikrát pondělí a třikrát úterý a celému roku se bude říkat zima! Jo, tohle ti progresivisti v čele s GWB chtějí.

    Kapis: Komiks o utrpení německých dětí při odsunu přece neznamená, že se dělají z Němců chudinky a z Čechů svině, nebo to nepopírá jiné události, ne? Stejně tak informace ohledně počtu odsunutých Němců a excesů z české strany od GWB z něj nedělá popírače předešlých událostí nebo netvrdí to, co mu podsouváš. Sice jsou lidé, kteří skutečně chtějí začít řešit historii až ve chvíli, kdy skončila druhá světová, aby interpretovaly dějiny tak, jak se jim hodí, ať už k tomu mají jakýkoliv důvod, ale jak komiks nebo kdokoliv, kdo uvádí fakta, se tohoto přece nedopouští. Německé stanovisko je v tomhle jasné už mnoho let (namátkou Gerhard Schröder: Ctím osobní tragédie, které se při poválečném odsunu Němců z Československa staly, ale nelze zaměňovat příčiny a následky.) a nemají zájem, zase až na výjimky, se v tom rejpat. V roce 1938 došlo k vyhnání (seberte se a táhněte kam chcete, tady nebudete), ne k odsunu (přesun z jednoho místa na jiné). A že by se události z toho roku mohly připomínat víc souhlasím (subjektivně vidím jasný nepoměr), nicméně nikdo v tom nikomu nebrání a kdokoliv o tom může napsat knihu nebo komiks nebo blogovat do zblbnutí. Nic to ale nezmění na faktech, která předhodil GWB, jako tato fakta nezmění nic na tom, co tomu odsunu přecházelo.

    Že ses rozohnil vidíme, nicméně by možná bylo lepší se předtím rozohněním zabývat tím, co skutečně vyšlo (četl jsi ten komiks vůbec? ;-)), co kdo skutečně napsal, a nevidět za tím to, co tam ty vidět chceš, případně si postěžovat nad tím, že materiálu o utrpení druhé strany, které tomu utrpení německému předcházelo, je méně, než by být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 16:18Z neznámého světa a další příběhy
    Tak kdyby z toho nezačal dělat Kapis kovbojku, tak ten rasismus vezme stejně jako informaci, že v zimě je zima a tím to hasne. Jestli jsi nemyslel ty strany barikády obecně, baatcho, ale je to myšleno k diskuzi, tak já nestojím na té straně barikády, na které mě asi Kapis vidí, nejsem žádný angažovaný antirasista (i když za rasistu se nepovažuju, ale kdybych náhodou byl, tak se s tím už nějak smířím). To aby mě, nedej bože, měl někdo za poklekávače.

    Že se HPL v USA (nebo celkově v anglině) cenzuruje nebo aspoň upravuje jsem nevěděl (naštěstí mám ještě staré vydání, včetně nejrůznějších audioknih), ale tomu už se dnes asi málokdo diví. Na stranu druhou, já bych taky nepřijal bustu sebelepšího autora, pokud by měl na mě jako Čecha/bělocha kecy a byl bych rád, kdyby se o jeho protičeských či protibělošských tendencích vědělo.

    U nás je to ale s některými autroy či díly přece podobné, některé knihy, například Jedovatá houba, Mein Kampf a asi několik dalších, jsou taky kontroverzní kousky. U některých to řešila i policie, kdežto v USA si lidi typu Davida Dukea vesele přednášejí. Oni nemají zkušenost Evropy, my nemáme zkušenost americkou, takže by to chtělo i víc respektu a pochopení. Když ne přímo k tomu šílení spojenému s BLM, kdy je nepřítel každý, kdo nepoklekne, tak aspoň k tomu pohledu, kdy se o rasismu v souvislosti s některými autory mluví. Ona ta historie, kdy černoch byl brán skoro jako zvíře a ne člověk, byla docela dlouhá a jak rajot nadhodil tu knížku, tak v tom mnozí Američané žijí dodnes. ty staré pořádky by rádi vrátily.

    Přimlouvám se za zlatou střední cestu, kdy se dozvíme, kolik černochů ten či onen autor šikanoval, kolikrát napsal slovo na N, a ať si to pak lidi přeberou podle svého.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum22.9.2021 00:58Z neznámého světa a další příběhy
    yogi: A co teprv takoví, co o sobě ani nevědí, že rasisti jsou. Tam už se to sakra komplikuje!

    vita: Vždyť jo, nikdo z nás tří, co jsme ten rasismus nadhodili, a to ještě když na to přišla řeč, přece nechceme, aby čtenáři před čtením po vzoru fotbalistů poklekli, nebo aby Loveraftovy knihy spálili. (Já to teda chci, jenom jsem to nenapsal, to si schovávám na další kolo.) Jen jsme uvedli, že rasistou byl, na což je poměrně dost důkazů. Ale zase je fajn, že ta jeho žena, na kterou vlezl až po důkladném prostudování procesu ošusty, byla Židovka ukrajinského původu a že byl tím pádem Mistr schopen kompromisů. To z něj dělá, aspoň v mých očích, velkého člověka!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum21.9.2021 22:55Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Nejde jen o jeho dílo. Projevoval se i jinde.

    Nikdo ti přece nebere, jak hodnotíš HPL nebo jeho dílo,. Tady jen padlo, že byl rasista. Ani ho kvůli tomu nikdo neoznačil, tedy nehodnotil, jako horšího člověka nebo spisovatele. K žádnému hodnocení, kritice, k soudům o něm jako spisovateli nebo člověku vůbec nedošlo, a to ani náznakem. Jen došlo na konstatování.

    Jeho vyjádření byla rasistická tehdy stejně jako jsou dnes. Definice rasismu se za tu dobu nezměnila, je to stále přesvědčení o nadřazenosti rasy (tedy etnika) nad jinou nebo jinými jako základ pro společenské uspořádání, kdy jedno etnikum nemá kvůli svému původu stejná práva proti etnikům jiným. (Méně práv, segregace, pronásledování apod.) Ty jsi pak na to narouboval věci, které s tím vůbec nesouvisejí a zasadil to do nějakého antirasistického tažení, kterého jsme my tři, hlavně teda GWB, podle toho co mu několikrát podsouváš, asi součástí. Hej, padlo slovo rasista, takže teď musím napsat několik odstavců o sochách, neziskovkách, studentech genderových studií, BLM, iluminátech, čipování, 11. září a ty, kteří s tím rasismem přišli, varovat, že i oni mohou brzy skončit v koncentráku, lidi bděte!

    GWB nikoho s nikým nesrovnával, jenom použil tvou argumentaci, tedy posuzování starých postojů dnešní optikou a položil ti v té souvislosti otázku. Jinak k tomu otisku doby, k součásti rasistické společnosti apod., jak píšeš, to je sice pravda, na druhou stranu je docela dobrý zamyslet se nad tím, co je v souvislosti s rasisty té doby a rasistickou společností příčina a důsledek. Což taky souvisí s tou otázkou od GWB, na kterou jsi neodpověděl.

    trudoš: Nikdo nikoho tu neodsuzuje , kromě toho označení se tu HPL nijak jako člověk nebo spisovatel nehodnotí, po soudech tu není ani stopy. Na vyhodnocení toho, co Lovecraft psal, nejsou potřeba názory někoho jiného, tam si stačí ty kousky dopisů přečíst a je to celkem jasné jako je jasné, že Švorcová byla komunistka. Co byla, té se to drží i po smrti.
    A jak se pozná rasista bez osobního setkání? No třeba podle toho, že zastává rasistické názory? Pokud někdo má názory vycházející z nějakého přesvědčení, ideologie, tak se k tomu přesvědčení či ideologii svými projevy, výroky nebo chování, hlásí, ať už vědomě nebo nevědomě. Je pak rasista, komunista, věřící a tak dál.

    Ta má otázka zůstává: Jak se pozná rasista při osobním setkání?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.9.2021 23:09Z neznámého světa a další příběhy
    Kapis: Takže, v té vaší korektnosti, by asi bylo vhodné trochu více používat vlastní hlavu a malinko si to zasadit do kontextu a když už tak tvrdit, že Lovecraft žil v rasistické společnosti, kteréžto byl víceméně přirozenou součástí a zastával její mainstreamové názory.

    Tak to pak ten, který s těmi názory souhlasil, byl rasistou, a ten, kdo ty názory nezastával, ať už to dával najevo nebo ne, rasistou nebyl.

    Že by mnozí rasisti z minulosti dost možná nebyli rasisty dnes a je vůči nim krapánek nefér z nich dělat původce všeho rasistického zla, jak se v poslední době bohužel sem tam dělá, to se dá akceptovat. Ale to přece nic nemění na tom, že jejich (myslím obecně, nepíšu konkrétně o HPL) postoje jsou rasistické, a to nejen z pohledu dneška. Už z pohledu tehdejšího, kdy rasismus (ač se tomu asi říkalo jinak), bylo přesvědčení o nadřazenost nějaké rasy. Někteří to zastávali a dávali najevo svými názory na "negry" a příslušníky jiných ras, jiní nikoliv, nebo proti rasismu i aktivně vystupovali. Ti první byli rasisty, ti druzí nikoliv. Debata o CO pak není na místě, tam je to buď ano, nebo ne, a je to odlišitelné. baatcha a GWB tvrdí ano (ty konec konců nepřímo také), to PROČ a JAK je na možnou diskuzi, ale s tou nikdo nezačal, abys HPL "optikou doby" obhajoval.

    trudoš: Já se s H. P. nikdy osobně nesetkal, takže nemohu sloužit - a soudit někoho na základě literárních studií toho kterého odborníka, odmítám. Rád se řídím vlastními zkušenostmi.

    Jak se pozná při osobním setkání rasista? Se představí jako Pepa Novák, zahajluje, oblíkne mundúr členů KKK a zbičuje prvního černocha, který půjde kolem? :-D Než osobní setkání, při kterém vůbec z dotyčného nemusí vypadnot názor na to či ono (nebo vypadne schválně názor jiný, než který má), nejsou více vypovídající názory dlouhodobě prezentované? Píšu obecně, ne konkrétně o HPL.

    Abych napsal i něco k HPL, když se o něm debatí: Není právě ten jeho vidlákovský rasismus důvodem, proč máme Mistra všichni tak rádi? (Byly doby, kdy nebylo nutno k vtípkům, sebevíc blbým, dávat ani smajlíka, ani dodávat poznámku, jelikož ty ty doby už jsou asi nadobro pryč, tak poznámka bez smajlíka: Dělám si prdel.)

    baatcha: Spíš než gay byl asexuál. Což je ale pro nás bílý nadržený hetero chlapáky totéž, takže ti to uznám ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    Ohledně Man-Thinga a Swamp Thinga určitě nejde o odpověď ani jedním směrem, bez ohledu na to, že jeden vyšel dřív:
    https://comicvine.gamespot.com/profile/mtharman/blog/an-interesting-story-behind-the-man-thing-and-swam/73693/
    https://comiccoverage.typepad.com/comic_coverage/2007/10/which-came-firs.html
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum31.7.2021 00:13NANITS chronicles
    yogi: Stejné číslo neznamená stejnou dobu. Ale že se regli po sobě, což může být klidně několik hodin až den. Což odpovídá tomu, co píše MaceLinda o týpcích, co se někde objeví, i tomu, že na toho týpka pak někdo z profilu vytvořeného čistě pro rekaci i reaguje.

    Vidím to ovšem podobně. Jeden člověk, co se snaží vyvolat flejm. Nebo testuje, zda se přijde na to, že to je jeden a tentýž člověk. Lidi jsou různí.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.7.2021 00:26Sin City #01: Drsný sbohem (4. vydání)
    Milo_Harwey: Dostanu komplet k Vánocům, takže teď rozhodně nemohu sloužit. Plus zbývající díly 2. vydání v pevné vazbě, které mi chybí a nehorázně mě to štvalo, a to budou ještě zatavené. Já su tak šťastné.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum11.7.2021 17:34U283
    czeeri: My to také v jistém ohledu brali jako investici, tak to byste měl mít také na paměti.
    Když si někteří překupníci hrají na investory, tak by měli mít na paměti hlavně oni, že jsou to jejich prachy a na tom, zda se zhodnotí, mají zájem jen a jen oni. Nikdo jim nepůjde na ruku jen proto, že si to přejí nebo to díky tzv. nepsaným pravidlům předpokládají.
    A ohrnovat nos nad odznáčkem s českou vlajkou, to už je hodně silná káva, to vám teda povím!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.6.2021 14:11Akira #01
    GWB: Co si pamatuju (vlevo dole!), tak film se liší a je to jen část komiksu, takže by sis filmem nic pokazit neměl.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum24.6.2021 17:34NANITS chronicles
    Ogre: Jsme na tom podobně. Něco mi chybí. Jo, už vím, komiks mi chybí! :-D Čekám už docela dlouho na zaslání nového kusu, přes 14 dnů. Zítra budu volat nebo psát.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:54Akira #01
    K přepisu z japonštiny dva zajímavé odkazy. Kratší:
    https://www.asianstyle.cz/zajimavosti/12031-ceska-transkripce-japonstiny
    Delší:
    https://kas.upol.cz/fileadmin/users/122/Baresova-e-kniha.pdf
    (Hlavně str. 16)

    Ten přepis by měl být všude. Tecuo, Džindžó apod., výjimky by měly být ojedinělé, opodstatněné.

    U autora Akiry asi šlo i o to, co bylo Crwi dovoleno, o tom už Crwáci několikrát mluvili.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 20:42Akira #01
    lantan1: Nějak si to nevybavuju, ale je to možné. Když mohou, tak asi přepíšou i to jméno, tady asi nemohli.
    Ale šlo mi o podstatu, že pravidla pro přepis jmen postav a skutečných osob jsou různá, že Tecuo nevylučuje Katsuhiro a Katsihuro neumožňuje jen Tetsuo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum20.6.2021 15:28Akira #01
    Azalin: Asi lze těžko přepisovat do češtiny jméno autorů, kteří mají oficiálně jméno i v anglické podobě. (Neplést s přidáváním přípon -ová, to není přepis.) U jmen postav pak ten přepis možný je, dokonce by tomu tak podle pravidel být mělo.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.6.2021 20:14NANITS chronicles
    Epocho, ty obálky budou jeté stále, když obal nebude natěstno s knihou a kniha bude mít možnost se hýbat! ;-)

    Posílal jsem jim to už minulý týden a ještě ani zpráva, že to je podané a na cestě ke mně :-( Kdybych si stěžoval, že se mi nechce nikam chodit, tak už to mám možná dávno doma. Dvakrát :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum16.6.2021 21:58NANITS chronicles
    Koukám na stream a k epilogu - ten do té doby jen dobrý zážitek povýšil na výborný a donutil mě hned k dalšímu prolistování a později přečtení. To propojení zážitek umocnilo a o to víc jsem nadržen na pokračování. A bude to hodně dlouhé čekání :-(
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 18:15Requiem: Upíří rytíř #03
    Přesně tak, na crewním webu. Asi tak pětkrát ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:16NANITS chronicles
    Ty likvidace se dělají jednou za půl roku, za rok, ne kvůli každé knize.
    Milo: Tak u MB je to věc MB-tiskárna, tady už je to vztah nakladatelství-čtenář.

    Kdyby někdo chtěl řešit ten komiks, tak může začít třeba tím, že si přečte komentář z 8.6. 21:11 ;-) Mě by to fakt zajímalo, jak na vás ta kresba působí a jestli ta odvařenost z díla není z velký části způsobena tím základem, ze kterého NANITS vychází. Jinak, už by to docela chtělo pokračování, mám tak trošku absťák. Tak co třeba příští týden v úterý? A další díl přespříští týden v pátek. Pak jsem ochoten na další díl počkat. Tak 14 dnů.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.6.2021 01:00NANITS chronicles
    Hawwwran: Ten komiks pošli nějakému kámošovi a on za tebe s ním dojde na poštu! Dneska to máš zadarmo, ale příště si za tyhle rady něco naúčtuji.

    Knihy se určitě likvidují (nebo měly by), a pro potřeby účetnictví u toho musí být někdo nevím odkud, aby vypracoval protokol/úřední záznam/prostě lejstro. Tohle by asi zodpověděl mistr Scarface.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.10.2022 23:00Sběratelský klub
    deefha: Ty se na ten kryt na kameru nějak podezřele těšíš... ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.10.2022 22:55Pindárna
    baatcha: S křížkem po funuse, ale mně Egmont na tři dotazy, na které se dalo odpovědět ne/ano/nevíme (a už se nás nikdy, ty kreténe, na nic neptej) zatím neodpověděl. Píšu zatím, protože od posledního dotazu uběhly zatím jen tři roky a je možné, že mě nechtějí jen tak odbýt a na odpovědi si dávají fakt záležet.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.10.2022 22:41Art
    Ještě se dá splašit poslední vydání za cenu od dvaceti dolarů výš, ale jen v broži. Mělo by tam být skoro 50 ilustrací, ale formát je asi o 7 x 7 cm menší oproti předchozím(u) vydání. Které se dá sehnat, dokonce v pevné, ale za méně než dvě stě doláčů podle všeho ne.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.10.2022 22:33Art
    Ten Wrightson není žádné portfolio, ale regulérní ilustrace do knihy, která vyšla.


    Odpověď na složitou otázku pro soulbringera je úplně jasná. Přestože to hodně vypadá na pozdního Čermáka, tak je to úplně jasnej Saudek!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.10.2022 12:01Pindárna
    Slouha to tvrdil, aby někomu došlo, jak je takový argument debilní. Povedlo se, jak vidím. Tomu někomu už ale nedošlo (a nejspíš nedojde), že sám přesně takto argumentoval.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum5.10.2022 13:24Pindárna
    Že si ještě nikdo nestěžoval na diverzitu... ;-)
    Se uvidí, kolik nových lidí tu přibude, ale i kdyby nikdo, tak je to fakt moc pěkný.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:12Pindárna
    Tak aspoň vidíte, proč je výhodné posílat v igelitkách. Balík pak nemá šanci být bouchlý!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 12:06Filmový a hudební klub
    Shledá se po letech Rick se svou (vlastně ne až tak svou) dcerou Judith? Bude Maggie zabita a jejího syna Hershela adopotuje Negan? Stane se Negan světcem? Rozdá si to konečně Daryl s Carol? A co na to Ezekielův nádor? Už brzy se vše dozvíme, protože zbývá jen pár dnů do odvysílání prvního dílu poslední, třetí části 11. série TWD!
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum28.9.2022 11:55Sběratelský klub
    To až moc zavání esoterismem, nic pro mě. Ale vypadá to zajímavě a autor si s nejen s komiksem asi dost pohrál. Budu o tom minimálně uvažovat. Snad mu to vyjde a komiks bude dobře přijat.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum26.9.2022 22:17Sběratelský klub
    Pan Vávra spíš dostal pár mailů typu Ty jeden..., než že by si bral něco k srdci. :-D Asi Nadaci a jeho mrzelo, že se s tou trilogií tak kšeftí, tak to s Chatou udělali jinak. Za tu Chatu v pevné jsem rád, mám sice tu brožovanou od Olympie, ale Vávrovy komiksy jsou provedením o dvě úrovně výše.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum15.9.2022 12:32Publicistika
    soulbringer: Mám dost známých přednášejících na univerzitách a učitelů na středních školách, všichni tvrdí, že se situace lepší. Takže ty řeči, které tu Kapis vede, jsou lež. To je argumentační faul a byl by to argumentační faul, i kdybych těch známých měl stovku, všichni se snažili být nezaujatí a měli systém, jak to posuzovat.
    Argumentační faul automaticky nedělá z tvrzení nepravdu, tvrzení může být pravdivé, ale není pravdivé z důvodu toho argumentu.

    Tys psal obecně té úrovni, o tom, že Kapis nemá analýzy atd., na konci jsi zmínil oslí můstek, ale byl zmíněn právě v souvislosti jen s těmi tématy, proto to je oslí můstek, ne argumentační faul, jak jsem chybně psal, kdy já ten argumentační faul vztahoval i na ty argumenty, kdežto ty ten oslí můstek nikoliv. Chyba je tady u mě, ne u tebe.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 21:40Publicistika
    A co je vlastně na tom youtube obecně tak blbého? Je tam spousta zajímavých videí, kanálů, v různých jazycích, přizpůsobených podle cílového publika (děti, laici, blbci), které v jsou v pár minutách schopny divákovi vysvětlit a předat to, o čem do té doby někde jen četl a nemá o tom ani tucha, a může ho to "někam posunout".

    (Videa vybrána náhodně.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 19:19Publicistika
    soul: Kdy tam tu souvislost dávám, protože jsem to z toho, co píšeš ty, tak bral, což nemuselo být správně. Jinak "je to tak, potvrzují to nebo dokazují tihle a tihle" argumentační faul pak je.
    K tématu: Tady a tady.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 18:53Sběratelský klub
    Darth: To druhý mají v antiku Kokíčkovi, ale jen dohromady s druhým dílem a za odpovídající cenu.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 18:31Povinná četba
    Namefar: Toho draka přesně myslím. Vypadá to jako fantasy, ale je to sci-fi. Je to moc hezký a oproti zmíněnému Incalovi a dalším komiksům z incalovského světa o dost méně náročné. Možná chvílema i blboučké, ale takovým tím fajn způsobem, když tomu komiksu přijde člověk na chuť.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 18:20Publicistika
    soulbringer: Oslí můstek se týká jen spojení témat, tady je to pak zase ten argumentační faul. Argument ad populum, spíš možná ad verecundiam (myslí si to lid nebo myslí si to lidé, kteří k tomu mají co říct).

    K 11/9: Nechci nikomu brát iluze, natožpak názor (fakta už jsou v dnešní době úplně out), ale byla to 100% neděle.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 13:48Publicistika
    Že stížnosti na to či ono byly podle záznamů už v antickém Řecku (možná ještě dřív) ještě neznamená, že ty stížnosti nemohou být opodstatněné (částečně až úplně) nebo jednou opodstatněné být nezačnou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 13:29Povinná četba
    Namefar: Určitě kup Žoldnéře. Vypadá to jako fantasy, ale je to sci-fi. Je to nádherné, má to pevné desky, velký formát (fólie ale chybí :-/), a ČR bude podle všeho jednou z mála zemí, kde tahle série vyjde v deluxe edici komplet. Ke způsobu čtení - měl jsem vždycky za to, že jinak než způsobem, který popisuje Zack, se komiksy ani prohlížet/číst nedají, ale jak vidím, tak asi jo. Zajímavé! Já kouknu na panel a čtu, kdy celý panel vnímám s tím čtením a vidím ho chvilku před tím, než zaměřím na bubliny, a pak i chvíli potom. A nedělal bych z toho zase vědu, je to jenom blbej komiks, komiksy jak známo jsou čtení pro blbečky, co nemají na to přečíst si normální knížku (třeba Malého Bobše). ;-)

    Na tvé další dotazy, které v budoucnu přijdou (kam je dáváte, když už není v knihovně místo; hrozí mi vězení, když zpronevěřím firemní prachy a hlavně, mohou mi zabavit komiksy, které za ně koupím), ti s předstihem odpovídat nebudu, abych tě nevyplašil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum14.9.2022 13:17Publicistika
    No jo, v těch zemích, které vytlačily Československo/ČR, tiktok, počítače nemají a hry nehrají... Že by v tom mohly hrát roli další faktroy, např. stoupající počet zemí, které se toho účastní (že Československo bylo v první desítce vždycky, když se účastnilo deset a méně zemí, to je jistě jen náhoda!), zlepšující se podmínky pro vzdělávání všude na světě, tudíž větší konkurence, to taky můžeme vyloučit, stejně tak ignorovat, že absence v první desítce umístěných nevypodívá nic o úrovni (ta se může klidně i přes propad v umístění zlepšovat, protože pořadí a úroveň není totéž), ale hlavně vždycky platí, hlavně pro ty vzdělané, že korelace implikuje kauzalitu, že jo, takže stačí vybrat dva jevy, dát je dohromady, a pak už ty závěry jdou samy. K dokonalosti už pak jen chybí šermovat absencí kritického myšlení u druhých, což je dneska taky hodně populární.

    To si jen tak povídám pro sebe, nediskutuju.

    yogi: Že procenta nemůžeš u slev sčítat (mohl bys ses taky dostat do mínusu), víš, takže jak vidět, tak ti to vzdělání k něčemu bylo. ;-) Ale možná jsi na to přišel sám navzdory vzdělání, ale myslím, že ne, protože tohle se učí už na základce. Je pak na každém, jak toho vzdělání využije. A kde nic není, ani smrt nebere, někde prostě vzdělání nepomůže.

    Naprosto a totálně k věci. Na toho Svobodu jsem koukal a to je nějaká 70 let stará srágora. Líbí se mi to (koukl jsem na prvních pár stránek), ale to jde úplně mimo mainstream a spíš to budou kupovat "abíčkáři" a jim podobní, tipuju. Hodně zvláštní výběr.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.9.2022 01:24Filmový a hudební klub
    Multikulturní děvče? O.o
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.9.2022 01:12Pindárna
    soulbringer:
    Ad nad mi promineš nynější strohost, ale vyčítat mi, že jsem nezmínil a nevyjmenoval žádné hodnoty - což naopak v posledním komentáři dělám - a přitom začít ten svůj lakonicky, že jsi pro své vlastní dobro ten komentář nečetl, je dost chucpe

    Co jsem předtím napsal (bez toho ztučnění, to je dodatečně teď): Místo zmínky o třech odkazech jsi mohl ty hodnoty konečně vyjmenovat, nebo cokoliv z toho, co je tam napsáno a já používám na podporu stanoviska, úspěšně rozporovat. Což jsi jistě už teď konečně udělal,

    Já tam vidím výzvu k tomu, že bys ty hodnoty konečně mohl vyjmenovat. Konečně proto, protože jsi to celou dobu předtím, co jsi o tom ty asi dva dny v několika komentářích psal, neudělal, i když jsi dávno mohl, zvlášť když jsem zpochybnil, že vůbec víš, o kterých to hodnotách vlastně píšeš. A následně píšu, že budu předpokládat (předpokládat proto, že jsem ten komentář nečetl), že jsi ty hodnoty konečně zmínil, navíc i úspěšně rozporoval to, co píší ti lidé, na které odkazuji, a dostal ses tak konečně k tomu, k čemu se snažil dostat celou dobu v diskuzi - tedy dokázat své tvrzení.

    Resumé: Bez ohledu na to, co jsi napsal, jsem ti dal za pravdu v tom, o co se celou tu diskuzi ohledně křesťanských hodnot snažíš.

    Je to výčitka? Já v tom výčitku nevidím, ale jestli ty ano, tak to jako výčitku v tomhle případě berme. K dalšímu se vyjadřovat nebudu a nemohu, protože jsem dál nečetl (ono to vzhledem k tomu výše uvedenému nemá moc smysl, každý si vykládáme stejný text naprosto odlišně). I bez toho máš jistě ve všem pravdu. (To není výčitka, kdyby náhodou.)

    Tak i proto si dovolím zopakovat to, co jsem už napsal:
    Takže tu máme dvě strany, kdy na jedné jsi ty a na druhé ti dotyční s doktoráty nejen z teologie a celoživotně se věnující křesťanství, a je pak na každém, kdo se té diskuze účastnil nebo ji četl, které straně bude naslouchat a brát její výklad jako ten správný, když stojí proti sobě. Lépe snad ta diskuse ani skončit nemohla, ne?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum12.9.2022 00:58Pindárna
    Neslse: Řekl bych, že je správně obojí a já preferuju prohlížení, ale používám i čtení. V málokterém komiksu úplně chybí text, aby se jen prohlížel, takže to čtení smysl dává. A i bez textu se to dá použít, protože čtení je v podstatě získávání informací. Slepci taky čtou, i když číst v tom pravém slova smyslu nemohou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.9.2022 21:46Pindárna
    soulbringer: Pro vlastní dobro jsem tvůj komentář nečetl, ale ty tři linky jsem při rozklepnutí Pindárny zachytil, tak jenom něco k nim, kdy se úplně vyhnu meritu.

    Jsou tři, ale jsou to tři linky z šesti, které jsem po gůglení rozklikl, a posílám je proto, že se ve všech jasně a srozumitelně vysvětluje, že ty křesťanské hodnoty, o kterých píšeš, v těch tvých souvislostech neexistují, a že o křesť. hodnotách lze mluvit pouze v naprosto jiných souvislostech. Taky je tam vysvětleno, proč tomu tak je a je to vysvětleno od lidí, kteří jsou na teologii a křesťanství autoritami. Jestli je pro tebe problém v počtu, tak si představ, že jich je dvacet, protože další a další bych mohl nasypat, když bych tomu chtěl dál věnovat čas.

    Místo zmínky o třech odkazech jsi mohl ty hodnoty konečně vyjmenovat, nebo cokoliv z toho, co je tam napsáno a já používám na podporu stanoviska, úspěšně rozporovat. Což jsi jistě už teď konečně udělal, takže tu máme dvě strany, kdy na jedné jsi ty a na druhé ti dotyční s doktoráty nejen z teologie a celoživotně se věnující křesťanství, a je pak na každém, kdo se té diskuze účastnil nebo ji četl, které straně bude naslouchat a brát její výklad jako ten správný, když stojí proti sobě. Lépe snad ta diskuse ani skončit nemohla, ne?

    massilia: Chybná analogie a křesťanem nebo věřícím na tu diskuzi netřeba být.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.9.2022 02:52Pindárna
    soulbringer: Když jsi ten študovanej a přes tu křesťanskou etiku, tak si o těch hodnotách přečti třeba tady (stačí od strany 91) nebo tady nebo tady nebo...

    Jestli tam třeba nenarazíš na něco o tom, že ty tzv. křesťanské hodnoty jsou hodnotami, které křesťané sice vyznávají, ale jsou to hodnoty obecně lidské, existující dávno před křesťanstvím (sakra, nepsal tady někdo něco podobného?), a že ty křesťanské hodnoty jsou, aspoň dle těhle do křesťanství fušujících lidí na nějaké vyšší úrovni (při modlení zavírají oči a nikdy neklejou), úplně někde jinde, než jak jsi se snažil nám to servírovat ty. Boží láska, trescendence a takový ty věci, o kterých jsem neměl tušení, že vůbec existují, tak jsem mylně měl za to, že ty křesť. hodnoty neexistují. No, existují, uznávám. Akorát v jiném významu, než jak je mnozí chápou. Nebyl tu náhodou někdo takový, nepamatuješ si? Že bys mu to třeba vysvětlil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.9.2022 01:35Pindárna
    P. S. Jinak souhlasím, že korelace neimplikuje kauzalitu,
    To je super, že s tím souhlasíš. Ale že jsi to vůbec napsal mě přivádí k myšlence, že by snad mohla být i nějaká jiná možnost...

    Ne, to je laciný vtip, který snad, na rozdíl od Mila, který na ty laciné není (diskuze u Tomie), ty oceníš. Tak díky za diskuzi, byla pro mě obohacující víc, než si můžeš pomyslet. (Bez ironie).
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum10.9.2022 01:25Pindárna
    soulbringer: S odvoláním na lidi, kdy minimálně jeden má doktorát z teologie a všichni publikují na webech pro křesťany, jsem napsal, že žádné křesťanské hodnoty neexistují. Opakovaně se mě ptát, které to dle mě jsou, je nesmysl, když už z toho tvrzení plyne, že žádné nejsou. (To tvrzení může být chybné a mohl jsi napsat, o kterých hodnotách to furt píšeš, když jsi ty křesťanské hodnoty zmínil ty a několikrát to spojení opakoval, zvlášť když já je zpochybnil. Míst toho to se na ně ptáš mě, který tvrdí, že žádné nejsou. Hm, proč ne vlastně, hlavně když to nedává smysl.) Napsal jsem ti, v kontextu toho, že křesťanství z něčeho vychází a ty tu nějaké konkrétní hodnoty v souvislosti s křesťanstvím zmiňuješ, že i kdyby tzv. křesťanské hodnoty byly, kdy to dávám z pochopitelných důvodů do uvozovek, tak už ty hodnoty tu byly předtím. Kdy je rozdíl mezi i]Nejsou křesťanské hodnoty a To nejsou křesťanské hodnoty.

    Proč mi tím dotazem na hodnoty lidem přirozené podsouváš? Psal jsem cokoliv o hodnotách lidem přirozených, že bych ty přirozené hodnoty měl tedy vyjmenovávat? Píšu, že ty hodnoty (a jestli chceš zase položit dotaz jakkoliv související s hodnotami, tak si přečtí ten odstavec nahoře, nebo si projeď diskuzi od začátku kvůli kontextu) tu byly před křesťanstvím, že jsou lidem vlastní, přijali je za své, ne že jsou přirozené. Přijmout je mohou za vlastní třeba proto, že to je výhodné, žádoucí, kdy z přirozenosti vyplývá jejich snaha přežít, kdy se přežije lépe ve skupině, skupina lépe funguje s pravidly, psanými nebo nepsanými, kdy se dostáváme i k etice, morálce, hodnotám, kdy je pro ně vlastní se něčím řídit, podle něčeho žít, jelikož z toho mají užitek, dělá jim to dobře, ač jim to může (pro jistotu - může, ne že je) být třeba nepřirozené a vůbec jim to nemusí nikdo jakkoliv vnucovat, přijmou to za vlastní sami dávno před tím, než o tom někdo začne něco hlásat jako součást nějakého směru, kdy ten směr pak chce to, co je vyhodnoceno pro společnost jako dobré, dál podporovat a nějak k tomu lidi vést. Je tedy důsledkem, ne příčinou. Jinak jsem nic o přirozenosti nepsal, aby ses na to ty vůbec ptal nebo to pořád opakoval a stáčel k tomu debatu, ale co nadělám.

    Že by tam nebyla souvislost jsem nikde nenazačil, tvrdím od začátku, že to nelze stavět tak, že tam souvislost jistě je. Nebo jak píšeš třeba v "Z křesťanské etiky vychází dnes převážná část univerzálních mravních norem" a v dalších tvrzeních nejen v odpovědi mkw, že to nevychází z křesť. etiky , když ta sama má základ jinde.

    Vysvětlím to ještě jednou, jo? Pokud ty normy v křesťanství jsou obšlehnuté nebo vycházejí z něčeho jiného (judaismus například) nebo už existovaly jinde, tak asi těžko můžeš říct, že to, co tu bylo dávno před křesťanstvím a dokonce už bylo součástí nějakého náboženství, nauky, směru, je tu pak díky tomu křesťanství. (Kdy to pak v těch náboženstvích a naukách bylo proto, že se tak začli lidi chovat sami od sebe, protože to pro ně bylo buď přirozené, nebo z nějakého důvodou žádoucí, to je to, co je myšleno, že je lidem něco vlastní, jak už jsem před chvílí psal; to pro jistotu.) Což ty přesně děláš.

    Ještě jednou jinak: Dle tebe z B vychází C, já ti napsal, že to B je obsaženo v A (kdy tam je minimálně A1 a A2), což je doložitelné, tudíž nelze brát křesťanství jako základ, když pro něj samotné je základem něco jiného. Čímž ovšem neříkám, že to B nemělo i přes to svůj vliv. Ale vliv, to je něco jiného než obsah. Když napíšeš, že díky křestanství tu máme to či ono, kdy to či ono už bylo v antice, v hindusimu, v judaismu apod., tak to může být pravda,, ale nemůže být pravda, že to či ono vychází převážně z kresťanstvi, když to vychází z něčeho jiného.

    Jo, zalhal jsem s tím zabrušováním, ale je to legální. Dál už fakt ne, nikdy, nikde. Zdar.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 21:44Filmový a hudební klub
    yogi: Tak podle toho, že místo Belmonda je na čétédvojce dokument o královně, moderátorka Branek, bodů, vteřin byla v černém a měla odznáček s českou a britskou vlajkou a podle toho, že je teď naplánován každý den asi na rok dopředu, tak než to celé definitivně skončí, můžeš na nějaké animáky zapomenout. Dneska má být na ARTu dokument o Brucovi (Lee), jestli i to odpískají, tak ruším poplatky. (Ne že bych to už dávno neviděl a neměl stáhnuté, nelegálně, ale jde o princip.)
    Jo, jsem cynik, ale ten Belmondo mě fakt nakrkl. Sice to mám na DVD, ale pouštět minimálně dvě zařízení (přehrávač a televízor) v této nejisté době může jen někdo, komu neleží na srdci osud našich sklářů. Ještě že mám domácí kino s projektorem a přecházím z BD na 4k...

    Já bych si rád dal Včelku Máju. S tím původním dabingem a Rösnerem jako lučním koníkem Hopem.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 19:30Pindárna
    yogi: Ve zkratce jsem tam psal o tom, že bys měl používat dobrý opalovací krém a nekoukat do Slunce.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 19:24Pindárna
    soulbringer: Já už tu nechci zabředávat do diskuze, takže dál k tomuhle nic psát nebudu. Podstatou toho, co píšu, je, že ty "křesťanské hodnoty", kdyby nějaké byly, jsou hodnoty, které tu byly dávno předtím, než křesťanství vzniklo, proto je nesmysl hledat souvislost mezi tím, jak lidé nebo společnosti žijí, a křesťanstvím. Křesťanství je důsledek, ne příčina, a to, že se na něj jednotlivci nebo skupiny odvolávají (já se tak chovám, protože jsem křesťan) na tom nic nemění, ti lidé a společnosti, nebo naprostá většina z nich, by se +- chovali stejně.

    ale co nám historie prokázala, že tam, kde civilizace stavěla na judo-křesťanských kořenech, její rozvoj probíhal rychleji
    Znovu, korelace neimplikuje kauzalitu a protože to jinde šlo pomaleji neznamená, že důvodem toho rozvoje bylo to, o čem píšeš a že by to bez toho nešlo ještě rychleji. Hledáš souvislosti tam, kde nemusí být (není totéž co nejsou).

    Jestli chceš někde hledat základy toho, o čem tu píšeš, pak to hledej v Řecku a u antických myslitelů, kde ta spojitost je naprosto zřejmá a jasná. (Neučí se o tom už na základce v občanské nauce?)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum9.9.2022 19:04Pindárna
    soulbringer: Tak ptát se, o kterých hodnotách se mluví, když jsi ty hodnoty vytáhl ty sám, je docela zvláštní, ale možná se ptáš prostě proto, že ani sám nevíš, o čem vlastně píšeš? Jinak pokud je něco lidem vlastní a lidi tady byli o nějaký ten pátek déle, než někdo přišel s křesťanstvím, tak se tím myslí to, že křesťané ty hodnoty, podle kterých někdo žil, aniž by jim říkal hodnoty, které dávno existovaly, vzali, a zařadili je do té své nauky, učení. Etika, právo atd., o čem píšeš v reakci na mkw, včetně toho, co tu furt omíláš, tady dávno byly (antické Řecko, hinduismus například), takže podle tvé logiky pak lidé vycházejí z hodnot hindusimu nebo antiky, ale i to je samozřejmě blbost, protože to chování není následek a náboženství příčina, ale přesně naopak.

    A že nic jako křesťanské hodnoty neexistují mi potvrdilo i gůglení. Schválně jsem se chtěl podívat, o čem vlastně píšeš, a místo toho, aby mi jasně vyjelo, o co jde, tak jsem narazil asi na tři nebo čtyři články nějakých teologů, knězů a podobných entit, které se čílí nad tím, že se těmi hodnotami kde kdo populisticky zaklíná a navíc jsou to prázdné a nicneříkající pojmy. Tím se dostávám na začátek a k tomu, na co se ty ptáš: Měl by sis udělat jasno ty v tom, co to jsou ty křesťanské hodnoty, když je zmiňuješ.

    Pudy nevylučují nic z toho, o čem se tu bavíme a jestli to má být argument k tomu, že je potřeba nějaké učení, náboženství, aby se lidi nechovali pudově, pak je to jednak blbost (otevři učebnici psychologie), jednak se lidi chovají podle těch "křesťanských hodnot", norem atd. dávno před křesťanstvím, ač samozřejmě v míře jiné než dnes, což ale platilo i nějakých 19 století poté, co to křesťanství vzniklo. A že tekla krev při střetu kultur je hezké, ale korelace neimplikuje kauzalitu a krev tekla i mezi střety samotných křesťanů, což by vlastně neměla, když tam jsou ty hodnoty, a ještě k tomu stejné.

    Suma sumárum, nic jako křesťanské hodnoty není, to potvrdí i lidé, kteří o tom, při vší úctě, evidentně vědí víc než ty, a hodnoty, představy o tom, co je správné a co není, pravidla a další tady byly dávno před křesťanstvím.

    yogi: O kvazarech jsem nepsal.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.9.2022 21:37Pindárna
    soulbringer: Tak ony předešvím žádné křesťanské hodnoty nejsou, jsou to spíš tzv. křesťanské hodnoty. Které i kdyby existovaly, tak samozřejmě byly dávno před tím, než je kdokoliv označil jako hodnoty nějakého náboženství, ideologie apod., takže by nebylo divu, že z nich někdo čerpá, když jsou to především hodnoty lidem vlastní.

    Milo: Jednak jsem to přehlédl, jednak nevím, co mám odpovědět, když jsem v tom komentáři, na který reaguješ, napsal, co mě štve. Kdybych neodpověděl úmyslně, což jsi asi předpokládal, tak mě teda docela překvapuje, že se ti to zdá asi divný, když jsi mi poměrně nedávno napsal, že tě moje kecy nezajímají (nebo něco takovýho) a před pár týdny, že moje komentář(e) nečteš. :-D

    Fanoušci fotbalu a znalci reálií možná ocení jeden krutej, ale fakt dobrej:
    That’s what you call a Treble: Beaten by Fenians 4-0, Beaten by Orangemen 4-0, Auld Lizzie snuffs it. (Z fóra Celticu.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.9.2022 14:11Pindárna
    Gmork: Dostane z toho Ridley bůra, nebo pětku, nevíš? ;-)

    Z druhé strany jsou tam ale taky pěkná svinstva. Některá alba mám na kazetě i CD, mnoho filmů na VHS, DVD i BD kdy jsem platil stejně, ale měl bych platit jen za nosič, ne? Sice je pro ty ostatní média nutné dělat změny, někdy jde o remastering atd., a to něco stojí, ale pořád nemůže být cena pro mě jako vlastníka toho filmu na jiném médiu stejná jako pro toho, kdo ten film kupuje poprvé. Nelíbí se ti to? Tak máš smůlu, nekupuj to. Tak dobře, tak pak se ale nečilte, když hordy stahují (stahovaly) s tím, že když se vám to nelíbí, tak ta svá práva vymáhejte, kdy se vám to podaří tak maximálně u provozovatelů torrent webů a do té doby si my, lid, stahujeme podle libosti. U knih a u komiksů je to pak něco jiného (papír atd.).
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.9.2022 14:05Pindárna
    yogi: Proto to nelze zobecňovat, tu legálnost. A asi to nebrat v rovině té morálky.

    Ale tady to začalo tím Sandmanem. Na jednu stranu si tady a hlavně jinde lidi stěžují, že to či ono se nevydá, protože "blbečci čtou mainstream a nekupují kvalitu", ale pak jsou někteří schopni se podivovat nad tím, že zrovna u toho hypoteticky stáhnutého Sandmana nebo jiných českých komiksů se nad tím někdo pohorší. Tak je jasný, že konkrétně tohle českému nakladatelství moc nepomůže a souvisí to pak i s tím, co si může nakladatel u nás dovolit vydat a co ne.

    Jinak Tenet jsem si nejdřív stáhnul v kvalitním BD ripu (něco k dvaceti mega), a pak ho koupil na BD (koupil bych ale i bez toho ripu), Top Gun si nestáhnu, v kině jsem nebyl a nepůjdu na něj, ani ho nekoupím na médiu. No a třeba Annu a Lucy od Bessona jsem před asi rokem viděl stáhnuté, abych si zjistil, jestli Besson stále točí blbosti, které se mi nelíbí, nebo chytil druhý dech. No a po půl hodině u obou filmů jsem to vypnul a objednal si oba filmy pak na plackách. Bez stahování bych si to nikdy nekoupil. Ale určitě nebudu tvrdit, že to bylo legální nebo že na to mám právo, když jsem si koupil tiskárnu a platil poplatek. ;-) Který mě sere, protože z těch autorů, co jsou v OSA, mě nikdo nezajímá a ani zadarmo jejich výtvory nechci.

    tyhle lidi podpořit opravdu nepotřebujou.
    Nejde o to, jestli potřebují (kdo o tom vůbec rozhodne), ale že chtějí a něco pro to dělají. Když má někdo dvacet mega dolarů na účtu, tak to neznamená, že jich tam nechce mít stokrát tolik a že si to za svou práci nezaslouží. Zajímalo by mě, jestli bys tenhle argument použil ve chvíli, když by tě zaměstnavatel odměnil za stejnou práci dvakrát hůř než někoho jiného s tím, že ten někdo má hypotéku, je samoživitelem, a ty si hovíš v baráku, tak stejnou odměnu přece nepotřebuješ. ;-) A taky by nešlo o klasickou krádež, odcizení, protože ti nic nebere. Ale ty si samozřejmě můžeš od těch, co nepotřebují podporu, nelegálně stáhnout co chceš, když následky nejspíš nebudou žádné, takže to je taky v pořádku a je jenom na tobě, jestli a proč to děláš. Ale argument potřeby a nepotřeby bych teda nepoužíval a prostě si přiznal, že za to nechci platit. Já to dělám taky tak a nehledám ospravedlnění. ;-)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.9.2022 13:01Pindárna
    maara: V tom článku sice autor ten dojem o legálnosti stahování vytváří, ale je to blbost. A kdyby se zeptal toho právníka, kterého si vzal na pomoc, tak mu napíše to, co píšu ve zkratce a zjednodušeně níž. Neplatí, že stahování pro tu osobní potřebu je legální. Může být, ale protože v některých případech může, neznamená to, že to platí vždy, jak se mnozí domnívají.

    Stáhnutí toho Sandmana na 99 % legální není. Stáhnutím jsou dotčena práva těch, co mají právo to dílo šířit, prodávat. To dotčení práv nerovná se škoda ve výši ceny toho díla, znamená to, že si někdo ten obsah opatřil jinak, než jak mu dovoluje zákon nebo k tomu dal vlastník práv svolení. A nelegální nerovná se trestný.

    yogi: Tak jim nejspíš škodí i ty knihovny, které jsou legální, škodí jim i recenze nebo hodnocení. Ale máš na to právo, tak to nelegální není. A když víš, že si něco nekoupíš, ale stáhneš to, protože to je k dispozici (někdo ti na to pošle odkaz, aniž bys to ty sám hledal), tak se nejspíš (protože jde o ten obsah, proto nejspíš) dopouštíš nelegálního jednání, kdy tam ta škoda vydavatele není, když bys to stejně nekoupil. Takže i legální jednání může být pro vydavatele škodlivé, a nelegální ne.
    Jestli jsem jako občasný stahovač k...a nebo ne mi je fuk, i kdyby hlasování bylo jednomyslné. ;-) Mě serou takoví ti suveréni, co si myslí, že když je to stahování přece legální a koupil si tu flešku a zaplatil dvě pětky jako poplatek, tak ať do něj nikdo nepyčuje, má právo na všechno, protože se mu to tak líbí. A jak to že ten film ještě není na uložtu, vole, předevčírem měl premiéru! Kdybys na něčem makal a pak jsi viděl, že si to stovky lidí stahují (a někdo dokonce má tu drzost říkat, že na to má právo, je to pro osobní potřebu přece), asi bys byl nasranej taky, a nemuselo by to být kvůli prachům, ale čistě kvůli tomu principu, že to někdo bere jako samozřejmost, kdy si bere bez dovolení něco, na co máš právo ty. Ale nemoralizuju, beru argumenty obou stran a sám stahuju, takže bych na to ani neměl právo, ale i to stahování má mnoho podob a dělá se různými způsoby, a některé podoby a způsoby mě osobně serou.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum8.9.2022 12:25Pindárna
    Nejsem právník, ale... ;-)

    Stahování není dle právního řádu legální. Je legální za určitých podmínek, včetně té, kdy nesmí být dotčeny oprávněné zájmy autora. Musí se tudíž dokázat, že ty zájmy autora dotčeny po stáhnutí byly. Což se sice málokdy až vůbec u jednotlivců, co stahují, děje, ale rozhodně proto neplatí, že je stahování legální podle zákona, jak se často opakuje.

    Když budu stahovat pro osobní potřebu jako divej filmy, co jdou zrovna do distribuce, tak zájmy autora dotčeny jsou, pak to už není legální. Platí co a v jaké míře. A že ne vždy za protiprávní jednání následuje postih na tom nic nemění.

    Podobné nepochopení je ohledně poplatku za média, kdy to lidi berou jako povolení ke stahování (zaplatil jsem, tak si můžu stáhnout). Ten poplatek je pro autory, aby jim kompenzoval tu možnost stáhnut pro osobní potřebu, kdy jsou pořád dotčena jejich práva (stahovač jim neplatí to, co by plati měl). Nemá to s výše uvedeným nic společného, protože to jsou dvě odlišné věci. První se týká stahovače a konkrétního stahování, kdy se taky konkrétně posuzuje legálnost (případná trestnost), druhé se týká čistě autora.

    Ohledně torrentů se jako mantra opakovalo, že stahování přes torrenty je trestné. Trestné není totéž co legální (můžu se dopouštět nelegálního jednání, které ale není trestné), kromě toho na torrentech můžu stahovat nebo sdílet obsah, který je volně šiřitelný, nebo nemusím na torrentech vůbec sdílet, pokud to umím nastavit, tudíž pak není rozdíl mezi stahováním z uložta a z torrentů a nemusí jít vůbec o nelegální jednání, natožpak aby bylo trestné.

    yogi: Ten rozdíl je v tom, že první není legální a to druhé je. ;-) Že je to ve výsledku z toho tvého pohledu stejné je fuk. (Jinak to stejné není, protože ten online obsah se dostane ke všem stahovačům, hned, zadarmo, u knihovny nikoliv a je tam ten poplatek, ze kterého asi taky jde něco autorům, i když je to paušál a nerozpočítává se, kolikrát si kdo půjčil konkrétní knihu, cdčko atd.)
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 19:20Filmový a hudební klub
    yogi: Zatím jsem neviděl, takže zatím skvělý. A skvělý to pro mě i zůstane. :-D

    Už jste viděli Samaritána se Slyem? Dostává to v recenzcíh spíš přes držku, ale mně se to docela líbilo, i když znovu na to koukat nebudu. Takový mix Vyvoleného s Millerovým Temným rytířem, kde je přimíchanej harant.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 00:42Filmový a hudební klub
    Ale celé je tohle pro tuhle komunitu typické. Řeší tu nějaké Sandmany, ale že Prima dneska vysílala první díl Pálavy a ve středu pak vystříkne novinku Hořký svět, to jde naprosto mimo vás... ;-)

    Tales of the WD zatím po čtyřech dílech (a ukázce k pátému) můžu fandům původního seriálu doporučit. Jsou to příběhy ze světa Živých mrtvých (kdo by to podle názvu řekl), zatím si nemohu na žádný díl stěžovat. Ten jeden trošku prazvláštní díl (asi tomu tak bude v každé sérii) taky ušel, bylo to zas něco jiného. Vše ostatní byla zombícká klasika a v jednom dílu byl "origin" známé postavy z původního seriálu. Jestli jste fandové WD a bojíte se, že si zkazíte dojem, tak podle mě nemusíte, je to spíš lepší než horší.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum30.8.2022 00:37Filmový a hudební klub
    Těch inspirací je tam podle všeho víc, včetně obou zmíněných:

    Artist Kelley Jones says, "I know Neil always said [the Sandman] was based on Robert Smith of the Cure, but I just hated the Cure. . .I was really into Peter Murphy at that time, the guy from Bauhaus. . . " (Not the Bauhaus represented in the Museum of Modern Art's design collection, I know.) Dringenberg asserts that "His [Kieth's] Sandman was a little more like Ron Wood or Keith Richards." (I'm saved! Even I know about the Stones!) My version of Sandman was more like Peter Murphy or Robert Smith." (The darkness descends again.) Dringenberg also claims that "The Sandman is an amalgam based on three or four different people that I knew, and didn't want to know well." (Now we must all be confused.)

    The Sandman himself is even more of a composite. Certain well-known people influenced the design -- his mop of hair came from Robert Smith and ballet dancer Farukh Ruzimatov was always in my mind for his dramatic physique, but face wasn't so much Bauhaus' Peter Murphy, but rather a type of English face, of which Murphy's is a shining example. That face can be averaged between Dirk Bogarde, as he appeared in the 1959 version of A Tale of Two Cities; the young Terrence Stamp of Billy Budd, and David Bowie in the '70s, with a dash of Syd Barrett.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum18.8.2022 21:12Sběratelský klub
    Tak ona se dá skloubit práce s malováním i s vyřizováním soukromých věcí, a to nejen na poště. :-D Ale musí to být nenapádně. Hlavně nenápadně!

    Na aukru proužky už za 4,5 a dvakrát za 4,8, kdy jednou se za 4,8 prodalo, takže za těch 4,5 by to měli vážní zájemci minimálně zvážit. A ještě jedna aukce za pět.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 23:07Pindárna
    Zack: Musel jsem si načárat na papír "téčka", ale jo, takhle to chápu. Ono je to účetnictví strašně logický a jednoduchý, když se ví co, jak a proč. :-) Tak díky za vysvětlení a korekci s aktivy a pasivy. Nejspíš bych s tou blbostí kvůli těm článkům dál žil.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 22:53Pindárna
    Musí to být aktivum, jasně. Kdy na to můžu koukat jako na něco, co mi tahá peníze z kapes, ale to neurčuje, co je aktivum a co je pasivum. Já a účetnictví, tvl. :-D

    Našel jsem si něco o tom, co napsal ten Kiyoněco (autor té slavné knížky Bohatý táta, chudý táta), kdy to podle všeho myslel z pohledu člověka, který kupuje nemovitost podle toho, co s tím chce dělat, z pohledu člověka, co dělá věci proto, aby vydělal, kdy pak to pasivum mělo být spíš v uvozovkách, nebo to byla dopředu zamýšlená kontroverze. Kdy to pak lidi asi přejali jako jasnou věc, proto i ty články na českém netu.

    Kdyby vás to zajímalo, tak tady píše přímo on.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 22:32Pindárna
    Zack: Komplikuju, no. Ale nesedí mi to, z toho mého pohledu, kdy to mám jako barák, ve kterém chci jenom bydlet. Ale jasně, účto je účto a úvahy jsou úvahy. A já na účto moc nebyl, takže možná proto v tom hledám něco, co tam ani není. Dál nebudu zabrušovat.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 22:28Pindárna
    S313: Jo, na tom samurajovi taky. Je to přebrané odněkud a papouškované.
    U těch aktiv jsem našel definic několik, včetně té tvé, ale včetně jiných, kde je zase podmínkou ten efekt v budoucnu, nebo je to pravděpodobné. Ne možné, kdy při nepronájmu domu víš, že tam žádný výnos není a být nemůže. Když nemůže, tak jak na to můžeš pohlížet jako aktivum? Ty to víš, jako majitel, že nemůže, protože to odmítáš pronajímat nebo jinak využít. Chceš v něm jenom bydlet. Takže výnos nikdy žádný nebude.

    A základní kapitál zvýšit firma může, ale jakmile se bavíme o soukromé osobě, jednotlivci, který nsamozřejmě základní kapitál zvyšovat nemusí, ani by to prakticky k ničemu nebylo, kdyby si to chtěl udělat "jako", tak co pak? Furt tam na druhé straně ten darovaný barák někde chybí. Koukej na to z pohledu hospodaření rodiny, ne z pohledu účetní jednotky.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 22:20Pindárna
    Tak jsem prohnal anglického gůgla a tam jsem se dozvěděl, že o domu jako o pasivu se začalo mluvit díky Robertu Kiyosakisovi (Kiyosakisemu?), který o tom něco napsal a lidi to začali přebírat (asi ti čeští autoři a účetní, od kterých jsem našel články), ale podle defnic z účta to musí být aktivum. No dobrá tedy. Jenom teda nechápu, proč to je aktivum, když v tom žiju, nepronajímám, nevím, za kolik a jestli to vůbec můžu prodat? U firmy je to jasné, tam ten majetek používá k podnikání, takže aktivum. Ale u baráku, ve kterém bydlím? Dokud nezačnu pronajímat, tak jsou s tím spojené jen náklady nebo minimálně žádné výnosy. Tak proč aktivum?

    No a jestli dostanu dům zadarmo, nebo za něj zaplatím, kdy u zadarmo šetřím peníze, které bych jinak neměl, tak ty peníze mohu využít. Kdy na rozdíl od domu i při nevyužití o nic nepřicházím, protože s nima nejsou spojené náklady žádné, nepotřebují opravy apod. Plus šetřím peníze za nájem, kdybych si musel sehnat bydlení, nebo za byt, jiný dům. Je tam rozdíl, ne? Musí se to pak projevit i v účtu, kdyby si soukromá rodina nějaké tomu podnikovému vedla, protože ty peníze, co zůstaly v pokladně, tam musí zůstat a musí teda zůsta i něco na druhé straně.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 21:53Pindárna
    S313: Pochybuju, že cokoliv, co je schopno, ale co generuje. Když v domě bydlíš, nepronajímáš, tak tam žádný výnos přece není.

    Už jsem si to našel a je to opravdu pasivum, zagůgli, jestli si chceš přečíst víc. Mě by spíš zajímalo, jak by to bylo, a hlavně proč, když by ten barák někdo normálně koupil, a pak někdo dostal zadarmo. U prvního je to jasné pasivum, kvůli těm nákladům, u toho druhého by to taky tak mělo být, protože je to pořád z pohledu účta stejný barák, ale prakticky prostě vím, že mám něco, co má hodnotu, za co se běžně platí, ale já to mám zadarmo, kdy náklady s tím spojené nikdy nedosáhnou ani zlomku obvyklé ceny. Mně to přijde v době pořízení jako aktivum, kdy z toho mám výnos v podobě toho, že nemusím platit za barák, za který bych normálně platil, takže mi zůstávají peníze na účtu. A od té chvíle je to pak pasivum, protože tam jsou ty náklady, které jsou s údržbou spojené. Ale to je jako když pejsek s kočičkou vaří dort. :-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 20:22Pindárna
    soulbringer: Pravda, jel v tom i "anglický gentleman" Hošek ze Seznamu (vždycky jsem ho měl za slizouna), takže to je vlastně součást dobrého vychování. :-D

    BadBoy: Na zjištění, jak na tom člověk +- je, je asi dostačující hodit na jednu stranu věci, které mají nějakou cenu a dají se téměř jistě zpeněžit, včetně toho baráku a na druhou dluhy. (Možná přidat příjmy a výdaje.) Akorát to nejsou aktiva a pasiva, kdy si to lidi bez znalosti účetnictví pletou a mají za něco úplně jiného, stejně jako dávají rovnítko mezi výdaje a náklady a mezi příjmy a výnosy.

    Aktiva a pasiva se rovnají, protože je to vlastně totéž, jen jinak vyjádřené. U nemovitosti je aktivem ta nemovitost a pasivem zdroj, za který se to pořídilo. Když lidi prodají barák za dvacet mega, který zdědili a stálo je to pár desítek tisíc za právníka, tak to není aktivum dvacet mega mínus pasivum pár desítek tisíc, takže výsledek plus skoro dvacet mega. Oni sice vyinkasují dvacet mega prakticky za nic, ale není to dvacet mega a pár deset tisíc z pohledu aktiv a pasiv. Tam se to pořád rovná dvacet mega na účtu nebo pod polštářem (pokladna) na jedné straně a barák za dvacet mega na druhé. (Zaúčtovat by se měly i ty náklady na právníka a pak ještě něco někde, asi výnos, aby to sedělo, ale jsou důvody, proč jsem se účetnictví nikdy nevěnoval, takže nebudu dál zabrušovat. ;-) )

    Barák, ve kterém lidi bydlí, je dost možná pasivum, protože stojí prachy a není z toho žádný výnos, ale nevím, jestli se o tom dá takhle vůbec uvažovat, když to není firma. Nebo jestli nezáleží na tom, jak k tomu baráku přišli, kdy u daru nebo dědictví je to aktivum (kdy pasivum je nic, takže to sedí), kdežto u zaplacení plné palby pasivum, protože na druhé straně jsou ty peníze, za které se barák koupil, kdežto u toho dědictví nebo daru je nula, kdy pak je barák aktivum, protože při prodeji bude vždy výnos, když jsme za to nic nedali.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 19:47Art
    Milo: Tak co bys to četl, když jsi sběratel. :-D

    Z těch jeho ukázek tady jsem získal dojem, že autor si libuje ve felaci mezi dvěma zvířecími samci, takže si dokážu asi představit, co ty bonusy pro úchyláky jsou zač. ;-) Ale užívej, dokud ta radost ze zásilky nevyprchá a nebude potřeba objednat zase něco novýho.
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:52Povinná četba
    Zack: Každé sběratelské by mělo mít nějakou vadu, která by ale nebyla důvodem k výměně nebo k reklamaci, aby s tím museli sběratelé žít. A u těch neúmyslných vad, které by už na reklamaci byly, vyžadovat zaslání poštou zpět.

    Jakou máš vlastně, Hawwwrane, velikost?
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:49Sběratelský klub
    Taky jsem se při té rebordelizaci udělal jasno v tom, že něco budu číst jenom na čtečce (když není digitální verze, tak nebudu číst vůbec) a před koupí čehokoliv budu čekat týden až dva, jestli mě ta potřeba koupit neopustí. (Opustí tak v polovině případů.)

    No nic, jdu se podívat na Trainspotting, nějak jsem na něj dostal chuť. Mám ho v české, anglické a německé verzi na BD a jednou na DVD (nebo dvakrát?). Teď jenom aspoň tu jednu verzi v těch policích s filmy najít... ;-D
  • SlouzimStarymPsum
    SlouzimStarymPsum17.8.2022 16:43Pindárna
    Zack: Tak ale když je to to synonymum... ;-D
Sbírka z comicsů na CDB
Četl/a: 15 (cca 6215 Kč)
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0
Sbírka mimo CDB
Četl/a: 0
Mám: 0
Chci: 0
Sháním: 0
Nabízím: 0
Osobní: 0