Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Koupit
Po pětadvaceti letech od vydání prvního sešitu se vrací zachmuřený hrdina v zbrusu novém příběhu! Příběhu, který předchází událostem první knihy a ve kterém musí Sandman zjistit, kdo zabil jeden z jeho aspektů... a taky zabránit konci vesmíru. A co horšího - musí se setkat se svými rodiči!

Obsahuje sešity série The Sandman: Overture #1-6

Uvnitř rozkládací strany.


Scénář
Neil Gaiman
Art
J.H. Williams III
Ink
J.H. Williams III
Barvy
Dave Stewart
Obálka
J.H. Williams III
Lettering
Alena Tejnická (Sarah), Karel Urban
Překlad
Viktor Janiš
Redakce
Richard Podaný
Žánry
fantasy, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-382-9 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
174 x 264 mm
Tisk
barevný
Váha
818 g
Stran
232
Cena
799 Kč
Originál
The Sandman: Overture - The Deluxe Edition (Vertigo (DC Comics), 2015)
  • ludek.n
    ludek.n4.9.2023 12:28Sandman: Předehra
    Předehra je grandiózní dílko, přesně v duchu všech Gaimanovských snových světů a fantazií. Když se k tomu přidá geniální kresba J.H.Williamse III a famózní kolorování Dave Stewarta, už to není komiks, ale úchvatné grafické představení, které člověka doslova vtáhne a pohltí ve svých barevných útrobách. Je úplně jedno jak silný či zmatený je příběh, zda člověk zná nebo nezná celou Sandmanovskou sérii, tohle je o emocích. O emocích, které se doslova valí z každé stránky, z každého panelu, z každé jednotlivé drobnosti. A to ani nemluvím o rozkládacích listech nebo o otáčení knihy na konci čtvrtého dílu. To jsou věci hodné mistrů, kteří mají vše promyšlené do posledního detailu. Zážitek nad zážitky.
  • Norri
    Norri mecenáš22.2.2022 23:47Sandman: Předehra
    Dechberoucí a podmanivé. Nejepičtější a nejfantastičtější Sandmanova kniha. Kresba je dokonalá a strhující. Ty vizuální nápady, ta geniální práce s panely! Tohle je dokonalý komiks. Ano, děj je složitý a je potřeba u toho přemýšlet, ale je to barevný ohňostroj fantazie, který nastartuje vaší vlastní představivost. Líbilo se mi to už kdysi při prvním čtení, kdy to byl můj první Sandman, ale teď, po přečtení všech knih v sérii, jsem si to samozřejmě užil mnohem více. Je velice vhodné znát události série a dokonce i některých povídek, protože teprve potom to dává smysl. Pochválit musím i obálky, ty jsou zde geniální.
  • faster86
    faster862.8.2018 23:54Sandman: Předehra
    Gaiman odvádí super práci a doplňuje kousíčky do hlavního příběhu. A po grafické stránce je to ještě o level výš. To je skvost.
  • Fry
    Fry admin21.5.2018 17:12Sandman: Předehra
    Sandman: Předehra - Napsal bych že jsme na konci a že poslední střípek skládačky obsadil svou pozici, jenže to by nebyla tak úplně pravda. V následujících měsících nás totiž čeká zcela nové Sandmanovo multiuniversum a možná dojde i na nějaké ty eskapády Sna z rodu Věčných v podání Daniela ... Nicméně samotná Předehra mě tedy vůbec, ale vůbec neoslovila a proto moc nerozumím tady těm pětihvězdičkovým hodnocením. Nakresleno je to sice hezky, ale po příběhové stránce to nesahá ani na ty nejslabší příběhy z původní kultovní série ... Za mě 2*!
  • Draco nobilis
    Draco nobilis admin8.12.2017 21:53Sandman: Předehra
    Tohle je ta nejdokonalejší ouvertura jakou si čtenář může přát a panebože je to tak nádherně nakreslený a já se v tom úplně ztratila a ty rozkládací strany a konečně místo debilních předmluv skvělé rozhovory s výtvarníky o jejich práci a ty byly tak strašně zajímavý a já se z toho vůbec nemohla vymanit a přečetla jsem 13 Sandmanů za méně jak týden a asi mě to trochu poznamenalo no možná dokonce dost mě to poznamenalo jo přesně tak i mě může něco poznamenat to byste chtěli vědět co žejo a já vám to taky řeknu - Zdálo se mi dnes nad ránem, že randím s panem Morfeem.

    Tak a je to venku. ZeSandmanovala jsem se. Nebo USandmanila?
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin26.9.2016 14:02Sandman: Předehra
    Nejlepší. Komiks. Nejlepší. Série. Ever.

    P.S. Nejlepší. Kresba.

    P.P.S. Ever.

    Celkový dojem: 100%
  • Kapis
    Kapis mecenáš15.9.2016 08:48Sandman: Předehra
    Je to takové klasické Gaimanovo snové výpravné putování, kdy prostě za každou cenu musí hlavně kniha vybočovat ze zajetých schémat a čtenáři pouze naznačovat. Celkově mě to bavilo a vcelku zajímavě to doplnilo Sandmanovo univerzum. Kresba fantastická.

    No a hlavně
    1) už by stačilo, měli by už Morfea nechat snít,
    2) zahlédl jsem v diskuzích dotazy, zda je dobré Sandmana začínat tadytouhle Předehrou a určitě to nedoporučuji, začátečník v tom bude mít takový maglajz, že z toho moc mít nebude, nepochopí motivace, vztahy, atd.., takže Předehru až nakonec. Aspoň za mně.
  • brkowycz
    brkowycz24.8.2016 11:10Sandman: Předehra
    Sandman "Předehra" si může na nultý díl hrát jak chce, Gaiman rozhodně však nestvořil dílo, kterým by mohli začínat nový čtenáři, kteří do říše pána Snů ještě nikdy nezabloudili.

    Celý tenhle díl na mě nepůsobil jako něco, co se muselo odvyprávět, spíše tak jako něco, co je dalším bonusem, který se podobá "Endless Nights". Gaiman než aby dal sérii nový začátek, tak pomrkává po svých čtenářích a servíruje jim témata způsobem, který je dle mého názoru velmi těžko uchopitelný v případě, že neznáme dobře původní sérii. Už jen to, že v příběhu vystupují oba dva Morpheové, černý i bílý, aniž by se to nějak vysvětlilo, je samo o sobě asi dost matoucí. Naprostá většina témat navíc nemá za úkol stavět svébytný nový příběh, ale dělat pozadí pozdějším událostem, nebo je stavět do nového světla. Korinťan se tu prohání a zabíjí lidi, Sandman se setkává s prvním vírem (druhým je pak Rose v druhém dílu a najednou už člověk naprosto chápe tu zcela 100% odhodlanost Sna tu dívku zabít), a na konci veškeré destrukce potkává Naději (odkazuje k ústnímu souboji v Pekle v první knize, kdy se snaží získat zpět svou helmu). Otázkou je, zda tohle bylo skutečně třeba. Když už doplňující příběh, pak by se mi líbil ten o smrti prvního Zoufalství.

    Ústřední linie, která byla proklamovaným důvodem proč tohle napsat (oslabení Morfea natolik, že se nechá polapit) rozhodně nepatří k nějak zásadním Sandmanovským příběhům, i když určitě není špatný a Gaimanova imaginace tu zase dosahuje neuvěřitelných výšek, které jsou konečně více než skvěle zachyceny J. H. Williamsem, který stvořil skutečně mistrovské dílo. Jeho hra s technikou, kompozicí, barvami a vším je naprosto fantastická a vlastně někdy až upozaďuje Gaimanův příběh, který je v rámci jeho univerza řekl bych standartní, ovšem opět, předpokládající znalost pozdějších událostí.

    Pokud bych to měl shrnout, je Sandman: Předehra jakýmsi posledním a zároveň prvním dílem Sandmana. Tváří se sice jako prequel, ale k pravému pochopení jeho hloubky je třeba znát dobře celou sérii. Ono také proč psát nový první díl, když první díl už celá série má, že? Proto místo toho na pozadí solidního příběhu rozvíjí celou řadu známých témat.. Přehdehra je hlavně příležitostí pro všechny, kdo Sandmana už dlouho nečetli a chtěli by si dát opáčko. I tak bych ale přečetl celou starou řadu a až na konec bych si dal tenhle díl... na který vlastně můžete pak znovu volně navázat starou řadou. Gaiman vlastně stvořil takový most mezi svým prvním a posledním dílem.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš19.8.2016 21:50Sandman: Předehra
    Což o to, kresba je vskutku nádherná, česká mutace se až na občas fakt zkurvenej lettering povedla, ale co se týče scénáře, tak mi prequel k Sadmanovi přijde zbytečný. Pravda, děj původní řady si už nepamatuji, jedno krásné bílé místo, zbyly jen pozitivní emoce, ale podle mne by mne měl book chytnou buď za srdce nebo za koule sám o sobě. A to se v případě Předehry nepovedlo. Z povinnosti jsem přečetl a znuděně založil do knihovny.
  • 3DD!3
    3DD!315.8.2016 12:11Sandman: Předehra
    Ehm, ten příběh není tak dobrý jak si pamatuji. První Sandman mě smetl, vmetl mi do tváře snový svět a já ještě dlouho vymrkával písek z očí. 0 nebo Předehra slibovala mi ten pocit vrátit. Vždyť končí tam kde to začalo a ne že by se Gaiman nesnažil. Ten příběh je opravdu výborný. Sen napravuje svou vlastní chybu, hostuje tu hromada doppelgangerů a dokonce i máma s tátou Časem. Viním své stáří a to že jsem už toho do sebe vinou informačního věku prostě nasál moc. Pěkně se to četlo a rád jsem se rozloučil. To co dělá tenhle kus událostí s velkým U je vizuální stránka, Nádherná barva, fantastické obrazy, tak neskutečně propracované, že je radost si je jen prohlížet, znovu a pořád dokola. Už kvůli nim to stálo za to.
  • Lenny
    Lenny mecenáš14.8.2016 22:12Sandman: Předehra
    V příběhu jsem se několikrát ztratil, ale vůbec mi to nevadilo. Kresba je úchvatná a běda, jestli tohle nedostane fabulu/muriel/nevimco
    Recenze na: http://www.youtube.com/watch?v=Ri32vbUu27A
  • Norri
    Norri mecenáš14.8.2016 21:37Sandman: Předehra
    Můj první Sandman. Už úvodní scéna s rostlinama byla skvělá. Potom jsem se v tom začal ztrácet, ale na konci to všechno dostalo nějaký smysl. Je tam hrozně moc nápadů. Jak ve scénáři, tak v kresbě. Především v kresbě! Stránky přicházely s novými a novými nápady na rozmístění a tvar panelů, na perspektivu, na práci s barvami. Už jenom kvůli té kresbě a barvám musím dát plný počet bodů. V doslovu je hodně často zmiňovaný Jim Steranko. To mě pobavilo hlavně proto, že jsem začal Sandmana číst hned po zavření Nicka Furyho právě od Steranka, ve kterém jsem se stejně jako v tomto Sandmanovi rozplýval nad kresbou.
  • kaylin
    kaylin19.7.2016 08:03Sandman: Předehra
    Když otevřete knihu "Sandman: Předehra", je to, jako kdybyste vstoupili do galerie umění. Do nádherné galerie, kdy si po nějaké době uvědomíte, že jednotlivé obrazy nejen, že jsou úchvatné, ale ještě ke všemu vyprávějí příběh. J. H. Williams III se skutečně překonává a z Gaimanova celkem obyčejného příběhu vytváří něco, co je naprosto jedinečné a unikátní. Více: http://www.comics-blog.cz/2016/07/1217-sandman-predehra-80.html
  • pavouk
    pavouk13.7.2016 15:09Sandman: Předehra
    Nuda, nuda a zklamání. Podepíšu to co napsal louza. Pro mě naprosto zbytečná kniha. Zlaté časy kdy příběhy Sandmana měly v sobě trochu hrůzy.
  • willis
    willis29.6.2016 17:01Sandman: Předehra
    Tak víceméně souhlasím s louzou. Před dvaceti lety bych byl asi byl nadšený, ale téhle Gaimanovské metafyziky jsem se už nějak přejedl. Ale zas tak strašný jako průlet Bažináče vesmírem mně to nepřišlo:)
  • louza
    louza20.6.2016 13:24Sandman: Předehra
    Gaimanovo jméno je samo o sobě oslňující a pokud se připočte nezdolný Sandmanův status a kresba na hranici geniálnosti, máme tu jisto jistě knihu roku. Máme? Ne. Rozhodně ne. Podle vydavatele jde "spíš o pocitovku" což se dá v praxi přeložit jako o knihu bez děje s nějakou přidanou hodnotou, což dokonale sedí. Přidanou hodnotou je kresba, která by bývala odváděla pozornost od slabého scénáře, kdyby kniha nějaký scénář měla. Ve skutečnosti jde jen o jakousi encyklopedii známých sandmanovských postav zasazených do směšně triviální zápletky, kde se pán snů v doprovodu sebe sama vydává na pouť za záchrannou vesmíru jehož pád způsobil (kdo by to byl všechno řekl, že?). Vše je konstruované tak, aby to nakonec vedlo na začátek první knihy, ale obávám se že bez znalosti hlavní řady nebude nahodilý čtenář vůbec tušit která bije. Což nevadí, protože to nejspíš nebude tušit ani ten kdo Sandmana zná od předu dozadu. Počet někdy až matoucích referencí jde do astronomična a všemu vévodí přepálená kresba, která zaručí, že nebudete vůbec vědět kam koukat. Celé to zavání pseudo inťouškým dílem zavalující vás hromadou motivů v nichž se můžete hrabat a hledat odpovědi až do skonání věků, ale které neobsahuje zajímavou nosnou myšlenku, nebo nedejbože elegantní příběh pro které jsem míval Gaimana tak rád a pro které jsem přečetl téměř vše co od něj v beletrii (komiks bez obrázků) i komiksu v češtině vyšlo. Knihu bych přirovnal k lépe nakreslenému slavnému Bažináčově průletu vesmírem.

    Rád bych poprosil kolegu Kabukimana o koment, který vnese do problematiky Snadmana trochu racionálního světla.

  • michelangelo
    michelangelo17.6.2016 08:21Sandman: Předehra
    Sandman trochu prvoplanove nasakly astrofyzikou a pribeh co rozhodne neni vrcholem serie. Stopa Williamsovy umelecke licence je ovsem famozni.
  • Ricarderon
    Ricarderon mecenáš15.6.2016 14:04Sandman: Předehra
    Těšil jsem se hodně a dostal jsem víc, než jsem čekal. A to o dost. Je pravda, že celý Sandman má teď trochu jiné vyznění, než měl před vydáním předehry. Ale celé to volá pro uceleném přečtení celé řady, protože je toho moc. A spousta věcí zůstává nedořečena, protože se stala někde mimo obraz, možná trochu ve snu. Každopádně kresba se vymyká všemu, na co jsme za poslední dobu zvyklí a úplně vás rozseká - tedy pokud si ji pustíte k tělu. A to byste měli.
  • cyboy
    cyboy mecenáš13.6.2016 17:34Sandman: Předehra
    Totalni pecka. To ze Gaiman umi proste vime, ale stejne to vzdycky prekvapi. A nebyl by to Gaiman, kdyby v pribehu nemel hromady odkazu na jina literarni dila a kultury. Na to aby to byla skvela kniha by uplne stacil samotny typicky gaimanovsky pribeh, co ale dela z tehle knihy naprosto vyjimecny zazitek je kresba. To co Williams predvadni s naprostou lehkosti a gracii je k neuvereni.
    Uchvatne. A ne, vazne se nejedna o natahovanou kasi a snahu vratit se k Sandmanovi za kazdou cenu.
    100%
  • Fimi
    Fimi mecenáš13.6.2016 17:24Sandman: Předehra
    Gaiman je prostě bůh a ta kresba? to je prostě něco absolutně magickýho, opravdu úžasný, já prostě nemám slov, tohle je naprosto unikátní kniha, na jedno zhltnutí jsem to dal, tady snad neexistuje žádný negativum. Ještě jednou to musím říct, bože, ta kresba je naprosto podmanivá, hned jsem si to prostě musel přečíst znovu.
362566
Četl/a (117)
2scha, 3DD!3, Alfred, Alikkk, autokineton, Baffman55, Bedou, Benny, besikv, binnmode, buscheer, calvin10, Cemino, chcita, čozek, cybern, cyboy, dajik, davidek, Deckard, DEmnoG, Destiny666, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, erik, farnhajt, figis, Filip123, filosh, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Grrr, hellblazer, HellWeber, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, kallenved, Kaluž, Kapis, KarlosJB, kaylin, Khagrael, kinak, Kiwi1902, Kokuun, Lachvos, Light, lucmartincova, ludek.n, lukedukenuke, majer, Mariohurbanek, mart.in, Martinb, mgeralt, michelangelo, mineralk, motycond, MP81, Mr.Plysh, mstefl, mywiel, namdnas, NecRoman, Norri, Nyxxie, oleav, Olesh, Onkel 1928, Palebras, pearlxjam, petad, Petr, Petrisko911 , Philologus, radimisko, raenius, rafannn1, RaptoR, rockyt, RR, RudyRod, Scaleo1, Sir_Pete, Spacecore, Spike, start05, strougy, syon, tacmud, tankgirl, the.kasztan, Thurin, Tiba, tricky, trudoš, tukak, Ukko, vranakx, VXP, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(247)
2scha, Abe, adam.ra, Agiru, Alfi, Alikkk, amazing_k, arnecht, asgardpepa, Ashek, autokineton, Awakener, Azalin, Azbest, BadBoy, Baffman55, bananzluty, bboorreekk, beanek, Bedou, BeeSee, Benji, Benny, besikv, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, brkowycz, bronxik, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, Cassidy, Cemino, Černá Krysa, charvos, chcita, cobe, Corvus, čozek, Cr4sh, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Daniel.rw, davidek, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, Destiny666, Doly, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, erik, farb, farnhajt, faster86, fel68, figis, filemon, Filip123, filippo, filosh, Final, Fry, Garp, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Golem, Grrr, Hades, Hawwwran, Hellaiser, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, Himlik, Horstik, house192, hyba1991, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Johnny Sasaki, Joshua_T, kallenved, Kaluž, Kapis, Karel Sec, KarlosJB, kaylin, kinak, Kiwi1902, Kokuun, kronoss, kubosos, Lachvos, Lamahe, Lenny, lifi, Light, listr, Lojza, Loks19, lucmartincova, lukedukenuke, m.abrams, maara, majer, Malachias, malylada, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Martinb, Marvin, Maty48, mcleek, merhyx, mgeralt, michelangelo, Mighty_Morphine, Mike-sh, mineralk, mirec, mirror, Mitak, moiqpiom, MP, MP81, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Mysak92, mywiel, NecRoman, Nenisis, Neuro, Nightmare, Norri, Nyxxie, octobersa, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paldini, Palebras, pavel, pavouk, pearlxjam, pechna, petad, Petr, Petrisko911 , Philologus, Pjenkus, pk123x, Poseidon1978, puolpm, raenius, rafannn1, Ragnarog, RaptoR, Ricarderon, Rich, rockyt, rooty, RR, RudyRod, Saran, Scaleo1, Schramm, Šedo, seezeethree, Sidi Santini, Sir_Pete, skepsi, Skot, Spike, Stara.kryta, start05, strougy, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tiba, Tomasino79, Tony TwoDee, TonyT, Traum, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, Valis, vallyslayer, VanTom, VasaX, Velkej šéf, vishnar, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd, Zlord_Antijezis, Zod
Chce (43)
Abstinent, Badgu.y1902, ComicBookGuy, deadpool, Elnie, FatMonster, firesnake, Fr3d_K, gumidekmedvidek, husakpetr93, Jimbeam90, jirkapenzes, kamil, Knuckless, Lobok257, Matthew, mike731, Mikei, Miriyak, Mistak, MonsterGyre, monty.cl, nx, OldaB, padre_negro, Premek, RadimNemec, razielus, RicHard. , royan, Sebastian the wise, segy, skepsi, sleepless, taidana, TenCoJeZbytečnej, timek, VasaX, vrazdinek, vteco, wittos, xflori01, xxaannddeerr
Shání (6)
Al0f0k, firesnake, JaroKakashi, Jimbeam90, Mistak, taidana
Nabízí (2)
Fox01, suricattaontheway