Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 6 dalších ukázek

Koupit
Naprostá klasika japonského komiksu v podání "boha mangy", Osamua Tezuky! Píše se srpen 1936. Na berlínských olympijských hrách dojde k události, která nezvratně spojí osudy tří lidí. Syna židovského pekaře, který žije v Japonsku. Jeho přítele, jediného syna německého konzula. A pak vůdce mocné říše, který se právě chystá rozpoutat tu nejstrašnější válku v historii. Nemají společného vlastně vůbec nic, jenom jméno, které mají všichni tři stejné: Adolf.

Ocenění Muriel 2019 v kategorii Nejlepší překladový komiks a v kategorii Nejlepší překlad.

Scénář
Osamu Tezuka
Art
Osamu Tezuka
Obálka
Osamu Tezuka
Lettering
Václav Maršík, Daniel Řezníček (DanQ), Michal Štípa
Překlad
Anna Křivánková (hotate)
Publicistika
Anna Křivánková (hotate)
Redakce
Andrea Brožová, Filip Gotfrid
Žánry
historický, válečný
ISBN/ISSN
978-80-7449-760-5 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
165 x 235 x 49 mm
Tisk
černobílý
Váha
1470 g
Stran
656
Cena
769 Kč
Originál
Adorufu ni Tsugu (Kodansha Ltd., 1983)
  • faster86
    faster8624.7.2023 09:32Zpráva pro Adolfa I.
    Musím uznat, že je to první manga kterou jsem četl a nechtěl ji v půlce spálit. Začátek je takový detektivní, je dobrý. Příběh kluků v japonsku mě moc nebavil, ale chápu, že to tu musí být pro budoucí děj. Pak zase chvilku detektivka, což je super. Dál ale dojde na část kdy Togé jede na ostrov a tam je všechno strašně deux ex machina, všechno tam jde všemu strašně okatě na ruku a celé dílo mně začalo ztrácet, dočtení bylo už lehce na sílu.

    Pokud jste k manze neutrální, klidně si připočtěte jednu hvězdu.
  • davefa
    davefa20.9.2021 21:54Zpráva pro Adolfa I.
    Neuvěritelné, skvělé, napínavé. Dlouho jsem nečetl takhle dobrou knihu.
  • Fort
    Fort3.8.2021 20:27Zpráva pro Adolfa I.
    Naprostý skvost. Dát tohle do kupy muselo zabrat hodně času. Si to kupte, přečtěte a dejte do knihovny, protože tohle si určitě budete chtít přečíst v budoucnu podruhé.
  • Saint of Killers
    Saint of Killers26.6.2021 20:20Zpráva pro Adolfa I.
    Tak tohle pro mě bylo obrovské zklamání. Po těch všudypřítomných pochvalných komentářích jsem čekal komiks, který pro mě bude znamenat něco převratného, ale místo toho jsem dostal jen jakýsi podivný blábol se Supermanem v hlavní roli. Kam se na tohohle týpka hrabe James Bond. Bez potíží totiž vydrží mučení elektrickým proudem i tvrdý výslech na gestapu. Každá ženská je do něj během dvou políček bezhlavě osudově zamilovaná, s prostřelenou lopatkou doběhne jedoucí vlak a jednou rukou přepere prakticky kohokoliv. A pokud už mu náhodou dojdou síly, přijde zázračná pomoc v podobě racků, případně se listiny padající z útesu jako zázrakem zachrání na skále.

    S válkou má tohle "veledílo" zatím společného jen velmi málo a o jednom z Adolfů se čtenář na 650 stránkách dozví pouze to, že je synem pekaře, umí se zastat kamaráda a zná jistou tajnou informaci. Navíc nechápu, proč se zveřejněním této tajné informace zmíněný Superman neustále otálí. V roce 38, kdy by její zveřejnění mělo aspoň teoreticky nějaký význam, ji ukrývá na jakési skládce a pak ji chce mermomocí zveřejnit v roce 1940, kdy je Hitler na vrcholu moci, a kdy by mu ublížila jen minimálně.

    Tenhle komiks je přeplácaný a překombinovaný a hlavní hrdina nesmyslně přestřelený a já jen doufám, že druhý díl mu napraví reputaci. Za mě zatím 50%.
  • Netorack
    Netorack9.3.2021 14:51Zpráva pro Adolfa I.
    Nečekal jsem od toho nic, nevěděl jsem, kdo je Osamu Tezuka, jen jsem viděl hodně dobré hodnocení zde a přistoupil jsem ke čtení s čistou hlavou. Příběh je opravdu zajímavý, sice na pozadí dobře známé historie, ale z japonského pohledu zase nějak jiný. Přesto se mi občas na mysl dralo něco ve smyslu "vždyť se to zas tak od ostatních dobrých komiksů neliší, proč jsou z toho lidi tak odvaření" - a pak mě úplně rozbilo, když jsem si v doslovu přečetl, že tenhle příběh vycházel v roce 1983. Čtyřicet let starý komiks působí naprosto soudobě a celou první knihu mě vůbec nenapadlo, že to není něco starého dva tři roky. No, to mě tedy pan Tezuka ze záhrobí pěkně dostal.

    Jinak co se týče samotné mangy, tak příběh je nakonec rozkročený přes téměř padesát let dvacátého století, zákruty osudu a další neuvěřitelné shody náhod mi chvílemi přišly až moc, ale proč ne. Velmi zajímavé dílko a může se směle řadit k pilířům moderního komiksu.
  • VanTom
    VanTom25.11.2020 13:05Zpráva pro Adolfa I.
    Pocit, že čtu něco výjimečného, který mě přepadl po pár úvodních stránkách, se časem rozmělnil, aby se vrátil až s poslední kapitolou. Namísto nemilosrdného sevření krku z rozpínání nacistického režimu a nelidských represí v (před)válečném Německu a Japonsku se spíše dobrodružně utíkalo před tajnou policií, resp. se dokolečka dokola hledaly a ukrývaly zásadní dokumenty o původu Hitlera, se kterými se ovšem nic neudálo, naši hrdinové byli buď jen malinkými kolečky (novinář/sportovec/lamač dívčích srdcí Tóge), nebo zatím do svých rolí nedorostli (Adolf a Adolf). Úplně mě zkrátka nezasáhl osudový příběh plný náhod a záchran v poslední vteřině, v němž pronásledovaný skrz troleje naskakuje na střechu jedoucího vlaku. Jinak za detailní kresbu a spád vyprávění, jakož i za parametry českého vydání, by kniha absolutorium zasloužila. Uvidíme, jak dvojka přitáhne šrouby.
  • Norri
    Norri mecenáš1.11.2020 14:43Zpráva pro Adolfa I.
    Pokud se mě někdo zeptá, jaký komiks o druhé světové válce bych mu doporučil, tak mu řeknu, že si musí přečíst manga příběh o třech Adolfech. Jsou komiksy, které si přečtete a přestože vás pobaví, tak hlubší stopu nezanechají. A potom jsou komiksy, ke kterým se v myšlenkách ještě dlouho vracíte a tak nějak vás poznamenají navždy. “Zpráva pro Adolfa” od Osamu Tezuky je ten druhý typ.

    Válka je naprostá zvrácenost. Nedávno jsem někde četl, že ukáže v lidech to nejlepší i to nejhorší. To tak nějak shrnuje, o čem manga “Zpráva pro Adolfa” je. Je to neuvěřitelně komplexní román o válce, o tajných dokumentech se sílou změnit historii, o zvrácených režimech a tajné policii, o přátelství a o tom, jak válka a víra ve všelijaké ideologie dokáže změnit charakter a srdce lidí. Příběh se odehrává v Japonsku a v Evropě, a z pro nás neobvyklého pohledu Japonců sleduje průběh celé druhé světové války od olympiády v Berlíně až po vznik Izraelského státu. Přibližuje politickou atmosféru v Japonsku a v Německu a hlavně sleduje příběhy několika lidí, jejichž osudy se vzájemně protnuly. Z tohoto hlediska se kniha krásně doplňuje se sérií Berlín od Jasona Lutese, která časově předchází “Adolfům” a sleduje předválečný vývoj v Německu z pohledu obyčejných chudých berlíňanů. Manga Osamu Tezuky je však mnohem epičtější a rozmáchlejší.

    Obě knihy “Zprávy pro Adolfa” jsou pro mě teprve čtvrtou manga knihou, kterou jsem četl. Rozhodně tedy nejsem znalec mangy. Ale jestli manga v něčem vyniká oproti evropským a americkým komiksům, tak je to zprostředkovávání emocí. Zatímco popis průběhu války je takřka dokumentární, tak příběh hlavních hrdinů je podán velmi emocionálně. Japonští autoři do čtenářů emoce hrnou pod tlakem a to nejen scénářem, ale také kresbou, která je v některých chvílích až karikaturní. Kupodivu to ale ani v tíživých situacích nepůsobí nepatřičně a prostě to funguje a je to strhující. Já jsem čtení osudů hlavních hrdinů velmi prožíval (hlavně v první knize) a chvílemi jsem skoro nedýchal. Osamu Tezuka čtenářovými emocemi řádně mixuje. Oblíbenou postavu, kterou jste měli za statečnou, začněte skutečně nenávidět, protože se z něj stává zku*vená nacistická svině. Na druhou stranu ale víte, že by ho statečnost zabila a nikomu by to stejně nepomohlo. Je to obrovská směs protichůdných emocí a Osamu Tezuka vám stále nemilosrdně vypráví jeho příběh plný vnitřních pochybností a pomalu se měnící morálky. O co více jste ho předtím měli rádi, o to silněji ho nyní nenávidíte. A to je jen jedna z hlavních postav.

    “Zpráva pro Adolfa” vycházela v Japonsku v letech 1983 – 1985. Na její vizuální stránce její stáří ale vůbec není znát. Kresba je svěží a je plná dynamiky. Styl kresby se na některých panelech mění v závislosti na ději. Někdy kresba vypadá jako typická manga a jindy zase máte pocit, že čtete evropský komiks a nebo sledujete animaci Walta Disneye. Nikdy to ale nevybočuje do nějakých větších rušivých extrému a jednotlivé postavy jsou vždy jasně rozeznatelné. Někdy jsem si říkal, že je škoda, že kresbě nevěnuji dostatečnou pozornost kvůli strhujícímu ději.
  • Good Games
    Good Games mecenáš22.7.2020 23:32Zpráva pro Adolfa I.
    Zpráva pro Adolfa 01 sa veľmi vydarila a nemám k nej ani jednu jedinú výhradu. Príjemná kresba, dobre napísaný a pútavý príbeh, sympatické postavy a občas aj ten humor. Pre mňa je to zatiaľ dokonalosť a snáď mi to moje nadšenie druhý diel nepokazí. Určite odporúčam všetkým fanúšikom kvalitného čítania.=►Celá recenzia◄=
  • Multiverzum
    Multiverzum7.6.2020 11:10Zpráva pro Adolfa I.
    Krásná kresba, originální zápletka, skvělý příběh, zajímavý vývoj postav, svižná akce a smutné časy na pozadí jednoho z největší konfliktů našich dějin. Přečtěte si to, nebudete zklamáni.
    Viac na webe Multiverzum.sk => http://multiverzum.sk/zprava-pro-adolfa-1/
  • Palebras
    Palebras2.5.2020 22:15Zpráva pro Adolfa I.
    Hned ze začátku se musím přiznat, že jsem nikdy žádnou mangu nečetl a možná bych to neměl ani v plánu, nebýt právě Zprávy pro Adolfa. Až na stránkách Crew jsem zjistil, že u nás tento počin bude vycházet a z počátku jsem ani netušil, o co jde. Prostě mě spíš zaujalo téma Druhé světové války při pohledu na obálku knihy. Nejsem absolutně žádný velký fanda životopisů Hitlera a dokumentů o Druhé světové válce, ale vždy mě toto téma tak nějak přitahovalo. Proto jsem neváhal a okamžitě pořídil obě knihy najednou. Mám za sebou přečtení první knihy a musím říct, že nic takhle skvělého jsem dlouho nečetl. Opravdu jsem absolutně netušil do čeho jdu a musím říct, že Tezuka je opravdu mistr svého řemesla. Absolutně perfektně dokáže popsat všemožné hrůzy páchané nacisty a okamžitě navázat komickou situací v takovém souladu, že to absolutně nepůsobí neuctivě či urážlivě. Spíš dokázal najít perfektní rovnováhu, jak knihu vybalancovat. Proto dostáváme obrovskou porci všemožných situací a co se týče mé osoby, tak jsem zde neshledával absolutně žádné natahování či utahanost. Myslím si že každá událost, každá postava má v příběhu své opodstatněné místo a takhle to prostě Tezuka celé zamýšlel. Vykreslením jednotlivých postav dává čtenáři možnost rozhodnout se, komu bude fandit a koho bude nenávidět. V žádném případě se nejedná o ploché postavy a každá má svůj účel. Já jsem opravdu rád za každou utracenou korunu, protože tohle je opravdové veledílo a neskutečně se těším na pokračování a završení tohoto kolosálního příběhu. Doporučuji naprosto všem a hlavně lidem, kteří nemají s mangou absolutně žádné zkušenosti. Já jsem například velmi rád, že jsem začínal s tímto majstrštykem. Dávám plnou palbu!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin11.2.2020 09:51Zpráva pro Adolfa I.
    Co je na této knize opravdu úctyhodné, je délka. Ta se však lehce může proměnit, jak zmínil Lenny na Goodreads, v utahanost. Nad zápletkou přimhouřím obě oči, neb zavdala důvodu všem peripetiím, komediím, dramatům a tragédiím celého příběhu. Tezuka má jinak též celkem úctyhodný rozhled v evropských dějinách, byť některým věcem jsem příliš nerozuměl - např. německá armáda po dobytí Polska směřovala do Finska? A ač byla finální scéna skutečně hodně drsná (dobrá), trochu pochybuji, že by se jí účastnil zrovna Adolf Eichmann, jinak válečný zločinec a morální zrůda. Moje výtky též směřují ke scénáři, kde je na můj vkus až příliš umělých "náhodných" setkání a náhlých zjevení postav. Jinak se to ale čte docela dobře, přes závažnost tématu nechybí ani humor, který umocňuje manga kresba, či jiné milé vedlejší zápletky. A respekt Anně Křivánkové, tu Muriel si asi zasloužila.

    Celkový dojem: 70%
  • Doppelganger
    Doppelganger24.1.2020 09:38Zpráva pro Adolfa I.
    tady absolutně nemám, co vytknout. Při čtení poslední kapitoly této knihy jsem napětím ani nedýchal, ač bylo jasné, co přijde. Dokonalost.
  • Darker
    Darker mecenáš7.1.2020 21:54Zpráva pro Adolfa I.
    Je to bůh, to mu nelze upřít.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš4.1.2020 22:23Zpráva pro Adolfa I.
    Tak tohle mě posadilo na zadek. Zatím mám dočtený jen tento díl a mezitím čtu druhý, ale i tak mi to nedá se tu rozepsat. Prostě jsem hotový a napnutý jak struna. Netrpělivě čekám, jak se to vyvrbí. Tolik rovin protkaných do sebe a vůbec mě to neruší, spíš netrpělivě čekám, co bude dál s každou postavou. Tezuka se fakt pustil do velmi kontroverzního tématu, které si myslím, že i dnes pobouří kdejakého sluníčkáře nebo fanatika. Dívat se na určitou věc nám nějak předkládanou je jedna rovina, ale dívat se na ni z úplně jiného pozadí a z jiných základů je prostě něco co člověk musí mít. Nikdy mě nenapadlo, že to v Japonsku bylo takové. Čím dál víc mě to zajímá a už mě unavuje dostávat jedny a ty samé informace pouze z jednoho zdroje. Ano, je to fiktivní příběh, ale stavěný na reálných základech a to se cení. Tezuka se opravdu vybavil a veškerá příprava se zúročila. Tohle je napínavé až to bolí a přitom tam poznávám tu mangu, kterou normálně nemusím. Ty ksichty a karikatury jak z Pokémonů, ale tady mi to vůbec nevadilo a pro účely vyprávění se to i hodilo. Emoce se pak daly lépe číst a do kontextu to zapadalo Jo a Lamp mi připomínal Kačera Donalda - jak se Tógemu zjevil u postele postřelenej, když ho chtěl dorazit. Všiml si toho někdo? Poslední věc, zvlášť oceňuji, jak Tezuka vystihl dobu v rámci toho politikaření a paranoe kolem politicky nepohodlných. Úplně jsem to cítil a věřil jeho vypravěčskému stylu. Doufám, že druhá kniha bude stejné kvality a vše dobře zakončí.
    PS: vážím si Crwe a i původních japonských vydavatelů, že nic necenzurovali, protože některé výroky jsou fakt drsné a nejhorší je věci zaobalovat. Tady je to na dřeň.
  • karl173
    karl173 mecenáš31.12.2019 16:54Zpráva pro Adolfa I.
    Napíšu to rovnou, Zpráva pro Adolfa je jeden z nejlepších komiksů roku 2019 ( prozatím první díl ) a určitě nejlepší manga, kterou jsem zatím četl. Po pár stranách si člověk myslí, jak je jasné jakým směrem se bude příběh odehrávat, ale po první stovce stran zjistí, že ví prd. Příběh je neskutečně zamotaný a přináší jedno překvapení za druhým. Zároveň je vše naprosto reálné a čtení je dosti poučné. Tento komiks má sílu nejen ve formě vyprávění, ale i v příběhu samotném a samozřejmě je to dáno tím, v jaké době se odehrává. Pro nás je toto téma velmi silné, a asi i díky tomu je Zpráva pro Adolfa tak žádaná. Nicméně dalším plusem je také kresba. Smysl pro detail a dobře zvládnuté tempo je další silnou stránkou této mangy. Kniha je opravdu tlustá a není tu tolik akce, aby se to četlo blesku rychle jako např. Alita. Ale i přesto, že u čtení strávíte poměrně delší dobu, tak vám to bude utíkat a úplně zapomenete na čas. První díl je tedy skvělý a já se co nevidět pustím do druhého svazku s velkým nadšením. 5*
  • kaylin
    kaylin31.10.2019 21:11Zpráva pro Adolfa I.
    Kniha "Zpráva pro Adolfa 1" je skvělou ukázkou toho, jak je i manga styl vhodný v podstatě pro jakýkoli žánr. Je zde komedie, je zde velké drama, jsou zde historické události v některých chvílích až s dokumentární přesností. Ale hlavně je tu skvělý příběh, jenž hltáte od začátku do konce. Nezbývá pak než doufat, že těch knih od Osamua Tezuky, které budeme moct číst česky, bude více. Kniha "Zpráva pro Adolfa 1" má rozhodně ambice, aby čtenáře přilákala, a to nejen ty, kteří na Tezuku v češtině čekají dlouho, ale i nové, kdo se s ním teprve seznámí. A jsem si jistý, že to bude setkání, jež je dovede uchvátit.
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.10.2019 13:44Zpráva pro Adolfa I.
    Tak tohle je parada a jsem hodne zvedavy na pokracovani. Asi poprve si mi vyslovene libila manga kresba, kde kazda postava je jasne identifikovatelna a zapamatovatelna, navic je tam skrytych par peknych vtipku. Nabizi se otazka proc trvalo vic nez tricet let, nez to u nas vyslo.
    90%
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš16.10.2019 00:29Zpráva pro Adolfa I.
    Zpráva pro Adolfa je pro mě osobně jedním z nejsilnějších komiksových zážitků tohoto roku. Částečně za to může fakt, že je to prostě Tezuka, částečně je to proto, že jsem ho měl před pár lety rozečteného na čtečce, která mi v jednu chvíli umřela a já už jsem se ke komiksu poté nevrátil. Takže jsem opravdu rád, že u nás vyšla první kniha (ze dvou) tohoto komiksového velikána a že jsem se konečně mohl pustit do nerušeného přečtení.
    Komiks má téměř 650 stran v pevné vazbě na mnohem větším formátu než klasické mangy, což je dle mého názoru důstojná pocta. Škoda, že chybí záložka.
    Příběh se točí okolo obálky s přísně tajnými dokumenty, které teoreticky mohou utnout Hitlerovo řádění a dle Tezukova zvyku se v celém dění strhne kolotoč událostí, jenž na sebe naváže osudy vícero postav a je těžké určit, kdo z nich je ta hlavní. Zdá se, že tři Adolfové tady nakonec nezaujímají takový prostor, jak bychom mohli čekat. Výraznější posouvání v ději zajišťuje Sóhei Tóge, novinář, který jako první přijde na to obrovské tajemství oné dopisní obálky a paradoxně sám sebe hned v úvodu pasuje do role vedlejší postavy a okamžitě se stane štvanou zvěří na pozadí tohoto opulentního „politického thrilleru.“
    Tezuka ale nestaví jenom na příběhu. Je zvyklý si svoje postavy piplat, a tak se u nich postupně dočkáme velkých charakterových změn, zejména co se týče mladého Adolfa vstoupivšího do prestižní školy pro Hitlerovu mládež a budoucí armádní elitu. Z této proměny mě mrazí doteď.
    Neméně zajímavá je Tezukova kresba. Postavy vypadají v jeho podání tradičně leckde velmi groteskně, často s nejrůznějšími cartoonovitými grimasami, ale v kontrastu k nim je vyprávěn i syrový příběh plný násilí a utrpení, z něhož čtenáři kvůli zvolenému tématu nemusí být zrovna nejlépe. Emoce se nicméně dovedně střídají, takže čtenář má možnost vše vstřebat.
    Co se týče využitých skutečných faktů, na ta nejsem zrovna expert, takže je přenechám k argumentaci jiným, ale za sebe mohu říct, že jsem si vyprávění velmi užil a rozhodně se budu těšit na další knihy od Mistra, protože ač je Zpráva pro Adolfa výborným kouskem, přece jen jsou díla, která bych tu viděl ještě raději.
59122
  • krvinka56
    krvinka5616.10.2019 19:01Zpráva pro Adolfa I.
    A navíc úplně jinak pohlíží na autory. Manga autoři jsou nádeníci ale jak mile se jim povede prosadit na tamním trhu a udržet se dostávají se do úplně jiné pozice. Jsou z nich opravdoví pánové a někdy pomalu bozi. Tak u nich k nim přistupují. Kupříkladu zdejší autor Osamu Tezuka byl stálým inovátorem a snad nikdy neškobrtl. A tak má nejvyšší status. V Japonsku na ty to autory nezapomínají a ani nezapadnou. Jsou pořád vidět . Pro ně léta nehrají žádnou roli. U nás či ve světě se jde po novinkách či dva tři roky nazpět. Ale Japonci jsou v tomhle šílenci a z jejich úhlu načteno nebo znát dostatečný počet anime je něco jiného nežli u nás.
  • Scarface
    Scarface16.10.2019 16:53Zpráva pro Adolfa I.
    cyboy: Oni celkem dobře žijí ze svého vlastního trhu. A řekněme si upřímně, český trh není tak velký, aby to v jejich rozpočtu hrálo nějakou roli. Ale zase na druhou stranu, pokud už se to podaří prolomit a získat si důvěru vydavatele, tak je to fajn.
  • cyboy
    cyboy mecenáš16.10.2019 14:09Zpráva pro Adolfa I.
    Scarface: Tricet let, nez dovoli vydat knihu? To si teda dost podrezavaji vetev. To co bylo "in" pred triceti lety, nebyva "in" dnes. Kazdopadne diky za info.
  • Scarface
    Scarface16.10.2019 14:01Zpráva pro Adolfa I.
    Cyboy: Protože trvalo skoro dvacet let, než se vůbec podařilo přesvědčit Japonce, aby mohly mangy vycházet česky. A dalších deset, než jsme se ukázali natolik důvěryhodní, aby nám svěřili tohle. Tam to fakt nefunguje tak, že si člověk napíše o komiks a dostane ho. A není to otázka peněz. Někdy vysloveně trvají na tom, že se třeba rok musíme líp poznávat, povídat si... a pak teprve přijde čas na obchod (nebo spíš na to, že se ten člověk přesune na jinou pozici a všechno začne nanovo). A i když se povede navázat obchodní spolupráci, tak nemáme hned právo na všechno z toho kterého vydavatelství. U některých věcí ještě musí člověk vydáváním ostatním věcí "levelovat" než se k nim dostane. Ghost in the Shell jsme taky nedostali hned. A tohle byla opravdu náročné... a to do posledních chvil, viz ještě měněná obálka. Ale situace je lepší a myslím, že příští rok bude pro příznivce mangy velmi radostný. A nejen pro ně.
Četl/a (96)
123peta, 2Hitman3, alchymista5, autokineton, Benny, ben_bella, binnmode, Bronn, Cabal, calvin10, charvos, cyboy, DanQ, Darker, Darth Raelchi, davefa, davidek, Davispear , Deathwing, Deckard, Doppelganger, Draco nobilis, farnhajt, faster86, Final, Fort, Fox01, Géba, Georgíno J., Glumal, Hønzza, Hawwwran, HellWeber, Himlik, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, Jay-jay, jeanbaklajean, Ježek_22, jiskra, Jokke, Jonathan Arbuckle, karl173, kaylin, Keno, Kerbellos, Killingjoke, kinak, lacoste, libcenko, Light, lukascus, Madao, majer, Mariohurbanek, Mitak, Mitsuko, NecRoman, Negan, Netorack, Nexis, Norri, oleav, Osimchin, Paja78, Palebras, pechna, PeNNy, petrSF, Plechy, Plocan, rajot, rockyt, Saint of Killers, Scaleo1, seezeethree, seneke, Sir_Pete, SNUFKIN, start05, the.kasztan, Tomket.Tom, Tony TwoDee, trudoš, Unerr, VanTom, vranakx, xflori01, yardaformi, Zbysek2410, zd, ZD3H, zgrywus
(168)
123peta, 2Hitman3, 2scha, alchymista5, Alfi, Anton Whatever, autokineton, BadBoy, Benny, ben_bella, Berry669, Betelguese, binnmode, Black Bro, yo, blackJag, bmc75, Cabal, calvin10, charvos, cobe, cyboy, Dali, DanQ, Darker, Davispear , Deathwing, Deckard, Dexir, disclose, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvory, erik, farnhajt, faster86, filemon, filosh, Final, Fort, Fox01, Géba, Georgíno J., Glumal, Hønzza, hahahoho, Hawwwran, HellWeber, herbert, herrman, Himlik, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, jankie, Jay-jay, jeanbaklajean, Ježek_22, jiskra, Jokke, Jonathan Arbuckle, kapicka, Kareru, karl173, KarlosJB, kaylin, Kazumaki, Keno, Kerbellos, Killingjoke, Kouzelnik7, krupan, krvinka56, kubosos, lacoste, Le Porello, libcenko, Light, Lobok257, Lookass33, Lord Baltimore, LuckyLjuk, lukascus, maara, Macek78, Madao, majer, malylada, Mamut12, Mariohurbanek, Matio, Mauglí, mcleek, merhyx, Mikei, Mitak, Mitsuko, moiqpiom, moris.cz, MP, Mr.Plysh, NecRoman, Negan, Nexis, Norri, oleav, Onkel 1928, Osimchin, Paja78, Paldini, Palebras, pavouk, pechna, PeNNy, perak, Petr, petrSF, Plocan, Poseidon1978, punisher, puolpm, RadimNemec, regressiv, RicHard. , rockyt, roswelll, RR, Saint of Killers, sala, Scaleo1, Scalix, seezeethree, seneke, Sir_Pete, Skot, SNUFKIN, Stara.kryta, start05, StressCZ, syon, tacmud, the.kasztan, Tialster, Tomasino79, Tomket.Tom, tomned, Tony TwoDee, Toren, trudoš, tukak, valon, VanTom, Velkej šéf, vishnar, vranakx, Were-chan, WoodySempaii, xflori01, xintax, yardaformi, Yaromil, yogi, Zbysek2410, zd, ZD3H, zgrywus
Chce (30)
1998, Artigas, Blacklarch, BreakingAway, burzum, cybern, deadpool, deefha, delsemela, Dezodoo, DKoscik, Elnie, Fida, Filios dVekerec, flipflop, Fr3d_K, Goldfinch, HevyEli, Marvin, Maty48, monty.cl, Moyek, Mysak92, Nightmare, Olesh, raimi, Sikk, skepsi, sleepless, smazenapikantniskeble
Shání (4)
deefha, HevyEli, Nightmare, Olesh
Nabízí (2)
filemon, seezeethree