Ukázka
Ukázka
Ukázka

+ 3 další ukázky

Koupit
Prestižní cenou Willa Eisnera ověnčené zpracování cyklu oper Richarda Wagnera Prsten Nibelungův předkládá čtenářům v atraktivní podobě grafického románu jeden z nejslavnějších eposů evropské kultury.

Staňte se svědky dávných úkladů mohutných obrů proti samotným bohům, kteří ve snaze odvrátit svůj pád nemilosrdně intrikaří proti zamilovanému páru. Ve jménu lásky, zlata a mocného prstenu umírají i ti nejudatnější hrdinové.

Kniha je vrcholným dílem uznávaného výtvarníka a scenáristy P. Craiga Russella. Kromě samotného příběhu nabízí také informace o vzniku celého díla, autorovy poznámky k výtvarnému zpracování a dosud nepublikované skici. Pokud si kdy nějaké dílo zasloužilo označení „epické“, a to v původním i novodobém slova smyslu, pak je to právě toto.

Scénář
Philip Craig Russell, Richard Wagner
Art
Václav Dort, Philip Craig Russell, Martin Trojan
Barvy
Lovern Kindzierski
Lettering
Václav Dort, Tomáš Náprstek, Martin Trojan
Překlad
Alexandra Niklíčková
Redakce
Ondřej Černý, Václav Dort, Ladislav Niklíček, Martin Trojan, Milena Vojtková
Žánry
adaptace, dobrodružný, fantasy, historický, hudební, mytologický
ISBN/ISSN
978-80-88152-64-4 (Comics Centrum)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
158 x 239 mm
Tisk
barevný
Váha
1162 g
Stran
448
Cena
899 Kč
Originál
The Ring of the Nibelung (Dark Horse Comics, 2014)
  • Netorack
    Netorack21.4.2021 15:20Prsten Nibelungův
    Skutečně výjimečný počin. Už operní předloha je monumentální, že to snad ani více v 19. století nešlo, a Russell tomu dodal zase jiný rozměr; prostě ví, co dělá, a funguje to úplně hladce. Jsem moc rád, že jsem si knihu přečetl a vím teď už, co byli ti Nibelungové (a Valkýry a Brunhilda a Siegfried a Wotan a další) zač.

    Tohle se opravdu povedlo. Pět hvězdiček.
  • louza
    louza12.2.2021 19:08Prsten Nibelungův
    Takřka bezchybné zpracování Wagnerovy opery striktně vycházející ze severské mytologie. Pokud kousnete německý poprašek na severských bájích, čeká vás neskutečně majestátní výlet do světa skřítků, nymf, sličných valkýr i lepých hrdinů, podtržený osudovými zvraty a teatrálními obraty. Není to jen děj, ale i celková malířská virtuozita a umělecký cit, co autorovi umožnilo převést druhdy výrazně zvukově modulovanou předlohu na stránky knihy. Russell používá plátna tak jako kapelník orchestru a ohluchlou operu rozeznívá v uragánu kreseb a barev. Přes nespočet motivů i komplexní téma však zůstává sám sebou se svojí typickou křišťálovou čistotou a čtivou lehkostí typickou pro jeho komiksovou práci. Prsten nibelungův si užije stejnou měrou čtenář bažící po čtivém ději, stejně tak jako detailista studující každou čáru na podkladu operní tóniny. Zírám. Že Russell není žádné Bčko ukázalo už jeho angažmá v Gaimanových pracech, ale že je to až taková persóna by mě v životě nenapadlo. Veledílo, které bere dech, které se nepodařilo pokazit ani stylovým českým překladem, oku velmi lahodícím.
  • karl173
    karl173 mecenáš4.1.2020 20:47Prsten Nibelungův
    Konečně jsem se dostal k tomuto slavnému dílu a s chutí se do něj začetl. Zpracování je dokonalé. Opera musela být ve své době naprosto monumentální a lidé z toho museli šílet. Komiks je napsaný velmi dobře a až na občasnou ukecanost je to velmi čtivé. Nicméně i přesto, že jsem se po celou dobu bavil a musím uznat kvalitu tohoto díla, tak mne to tak úplně nedokázalo vtáhnout. Možná to bylo po příběhové stránce na mě až moc archaické a předvídatelné a příběh samotný mě tolik neoslovil. Nevím. Ale ač jsem rád, že jsem si tento komiks přečetl, tak to pro mě nebylo to pravé ořechové. Působivé 4*
  • P.G.
    P.G. mecenáš5.12.2019 18:00Prsten Nibelungův
    Dlouho jsem je tomuto vyhýbala, protože Wagnera zrovna nemusím, ale komiksová adaptace je tedy opravdu famózní. Dala jsem ji také na první dobrou a určitě se k ní ještě vrátím. Akorát z těch dodatků mám pocit, že kdyby byl tento komiks jen černobílý, byla by atmosféra celého díla ještě lepší.
  • maco
    maco26.4.2019 22:55Prsten Nibelungův
    Dokonale
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin3.2.2019 12:11Prsten Nibelungův
    Musím v mnohém dát za pravdu rajotovi. Přiblblí bohové (ostatně jako v jakémkoli polyteismu) mě štvou, ale jsem rád, že jsem opět více pronikl do severské mytologie. Též přesně vidím tolik paralel s JRRT, že se těším až snad někdy budu ještě porovnávat s Eddou. O tom, proč Hitler tolik miloval Wagnera, jsem přemýšlel též často během čtení řádků. Ještě mi to hraje na youtube. Russella mám obecně rád, jeho kresba mi nevadí, naopak. Naprosto nechápu, že je toto všechno schopen člověk během jednoho života nakreslit.

    Je leden (no vlastně už únor, ale začal jsem v lednu!) a jsem zvědavý, jestli letos přečtu ještě nějaký lepší - či alespoň srovnatelně dobrý - komiks. Epické veledílo. Stejně jako je mohutný operní cyklus, Wagnerova předloha, tak je mohutný komiks.

    Celkový dojem: 100%
  • rajot
    rajot24.1.2019 19:53Prsten Nibelungův
    Tak jo, ikdyž jsem byl vůči tomuhle kousku trochu skeptickej (a po přečtení prvních stran ještě víc... ), ikdyž to používá prostředky, který nemusim (jednobarevný počítačový pozadí u obrázků mě vyloženě sejří - naštěstí to tady není všude, božstva jsem nemusel už v dětských dobách Souboje titánů, atd.), musím říct, že si mě to získalo. Je moc dobře, že u nás PN vyšel, protože zcela objektivně, tohle je veledílo.

    PS: ta krystalicky čistá árijská Liebschaft (s božskou krví) musela Hitler boys opravdu uhranout.
    PS2: byť si Tolkiena díky známým skutečnostem vážim rozhodně víc než Wagnera, těch paralel s Pánem Prstenů a Hobitem je tam tolik, že z toho se JRR nemůže vykroutit, hehe.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš15.1.2019 21:03Prsten Nibelungův
    Nebudu se rozepisovat, nemá to smysl a podstatu bych stejně nevystihl. Je to pecka. Dal jsem to na jeden zátah a četlo se to samo, i když je to jazykově velmi pestré a místy i náročné k pochopení celkového sledu událostí a informací. Je to krásně napsané, nakreslené a provedené. Tohle stojí za investici. Skvělé, skvělé a skvělé! Komiks roku v ČR.
  • RaptoR
    RaptoR mecenáš10.1.2019 09:40Prsten Nibelungův
    Prsten Nibelungův. Co dodat? Je to kniha, která působí na naše základní instinkty. Kniha, která svou spletitostí a rozmachem právem nosí přízvisko epická. Kniha která vyžaduje vaši plnou pozornost. Protože komiks jako Prsten Nibelungův se zde objeví jednou za život. Pro mě rozhodně top komiks roku!
    Více zde http://geekcave.cz/comics/recenze/prsten-nibelunguv
  • Norri
    Norri mecenáš21.12.2018 09:20Prsten Nibelungův
    Jsou příběhy, které stojí za to, aby byly vyprávěny stále znovu a znovu. Příběh o Siegfriedovi, Brunhildě a prokletém pokladu je jeden z nich. Je dobře, že je v češtině nyní dostupný také v komiksové formě. Je to epická osudovost přetavená a skutá do komiksových panelů. Je to téměř 500 stran emocí svázaných v pevných deskách. Russellova adaptace - scénář i kresba - je skvělá! Nejsem fanouškem opery a Prsten Nibelungův jsem nikdy neviděl, přesto mám pocit, že mi Russellův komiks operu věrně zprostředkoval. Texty v bublinách mají svůj rytmus, občas se i rýmují a při jejich čtení mi v hlavě často naskakovala jakási melodie, kterou jsem si je pobrukoval. Více zde: http://vlcibouda.net/komiks/prsten-nibelunguv-ozvena-legend
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš14.12.2018 20:33Prsten Nibelungův
    Hotová epická sága o tom, jak prsten moci pobláznil germánský svět bohů, lidí a reků. Vlastně mi přišlo, že čtu jinou variantu Pána prstenů a docela mě mrzelo zjištění, že Tolkien vlastně nebyl nijak originální. Ale jsem rád, že jsem i tohle dílo přečetl, a doplnil si tak literární vzdělání.
    Nebudu se moc rozepisovat o ději. Je tu poměrně hodně postav se spletitými osudy obvykle reagující na kletbu prstenu, jenž rád všechny vede do záhuby, a to i přes všudypřítomnou touhu po hledání ryzí lásky. Nejprve víc sledujeme Wotana a motanice kolem prstenu, pak chvilku jeho syna Siegmunda, jenž stihne zplodit Siegfrieda, a ten nakonec uzavírá dějství dlouhým příběhem s Brunhildou.
    Mám ovšem trošku problém s výtvarným pojetím. Russelova kresba samotná se mi víceméně líbí (i když velké terno to taky není), avšak příliš mi tu nesedí ty plošné počítačové barvy. Představoval bych si něco víc "poevropštělého," nebo snad víc stínování od někoho, kdo rozumí komiksovému vyprávění. Nebo bych nechal komiks černobílý. Kolikrát jsem si říkal, že by ten nebo onen panel dokázal vhodně volenými barvami vykouzlit pěknou atmosféru. Jinak ovšem Russelovi všechna čest za takový špalek; obdivuju tu trpělivost, kterou musel při tvorbě mít.
  • cyboy
    cyboy mecenáš6.12.2018 11:56Prsten Nibelungův
    Tak z toho jsem si sednul na zadek. Zacal jsem to cist az pozde vecer a nemohl jsem to odlozit, takze jsem skoncil az nekdy kolem treti rano.
    Moje vychozi pozice pritom byla vyslovene opacna. Nikdy jsem nepatril mezi velke priznivce opery a kdyz jsem pred lety dostal moznost videt Prsten v Rakousku, tak jsem si z toho odnesl v hlave akorat zmatek a pomerne zasadni utvrzeni, ze opera vazne neni pro me.
    A v knizni/komiksove podobe me to vazne ohromilo. Wagner pomerne umne namichal hned nekolik mytu a mytologii (nejvic je samozrejme citit Edda) a vytvoril nekolik novych mytu, kterych se pozdeji nadsene chapali dalsi autori (vcetne Tolkiena).
    Scenar je v kombinaci s kresbou perfektne usledovatelny a neni ani problem s rozlisenim postav. Ostatni Russellovy operni adaptace neznam, takze jen predpokladam, ale hadam, ze se moc nepletu, kdyz to oznacim za jeho vrcholne dilo.
    Urcite se k tomu jeste nekolikrat vratim.
    100%
54118
  • baatcha
    baatcha6.12.2018 14:23Prsten Nibelungův
    Kapis: Já bych teda řek´, že tohle je naopak ideální příklad gesamtkunstwerku. Bo to bere původního Wagnera a převádí ho to do nového média, čili to k původnímu celku přidává ještě jeden druh umění, tedy komiks, navíc. Na škole nám tloukli do hlav, že nejtypičtější příklad gesamtkunstwerku je katedrála. A podle ukázek je tendle komiks katedrála jaxviňa!
  • Kapis
    Kapis mecenáš6.12.2018 13:44Prsten Nibelungův
    Jednou, ne teda dvakrát mě žena přemluvila, abych šel na přímý přenos z Metropolitní opery v NY - a byl to Prsten a Valkýry - kuaaaa, ono to mělo přes sedm hodin!! Já byl nějak po opici a málem jsem tam pošel. Nicméně zajímavé to bylo, bo tam byly i titulky. A teď udělám chytrého jak byk, když řeknu, že Wágner by z tohoto díla moc nadšený nebyl a pravděpodobně by se mu nelíbilo, protože razil ten gesamtkunstwerk.

    Ne kecám, musel jsem si to taky vygůglit, ta moudrost šla od mojí ženy.
Četl/a (104)
123peta, 2Hitman3, Alikkk, anka, BadBoy, bananzluty, Berry669, binnmode, Blackhand47XD, Cabal, calvin10, ConanVJ, Const.ex, CreepyDragon, cyboy, dajik, Dalamar, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, DEmnoG, Dezodoo, Draco nobilis, Filip123, Final, flipflop, Fort, foudy, Fox01, Franta z Čokolády, Géba, Georgíno J., Giskard, Goldfinch, Grrr, Hanussen, HellWeber, Himlik, house192, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, Jabba, James, Jay-jay, kadas97, kallenved, karl173, kaylin, Khagrael, kinak, Knuckless, kubosos, Lachvos, lacoste, lantan1, Light, Lord Baltimore, lukascus, maco, Mariohurbanek, Martinb, Matthew, mineralk, mstefl, Netorack, Nexis, Norri, oleav, Olesh, Ozymandias, parado, Petrisko911 , petrSF, Philologus, Plechy, Poseidon1978, raenius, rajot, RaptoR, rooty, RudyRod, Sakyk, Scaleo1, Schirru, Sir_Pete, spagr, Spike, start05, SteveCZ, taidana, terrordemon, the.kasztan, trudoš, Ukko, Velkej šéf, vranakx, Wiw, wolfgang, Yaromil, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
(209)
123peta, 2Hitman3, 81splinter, Agiru, Alfi, Alikkk, anka, Awakener, BadBoy, bananzluty, Benny, Berry669, binnmode, Black Bro, yo, Blackhand47XD, blackJag, bmc75, Bob, bourgeois, burzum, Cabal, calvin10, calviti, ConanVJ, Const.ex, Corvus, CreepyDragon, CSE_AC/DC, cyboy, Dalamar, Dali, DanielT, Darth Raelchi, davidek, Davidos402, Deckard, DEmnoG, Devilek, Dezodoo, disclose, doophy, Draco nobilis, dvory, erik, farnhajt, felis, filemon, Filip123, Final, flipflop, Fox01, FrankieOndatra, Franta z Čokolády, Garp, Géba, Georgíno J., Glumal, Goeger-Devil007, goldschmidchen, grinder, Grrr, Hamichal, Hanussen, Hartmann , Hawwwran, HellWeber, herbert, herrman, Himlik, house192, hugosnowden, hyba1991, hypermlok, IndyP, Infarkt, invape, ivo84, Jabba, Jak, James, james dixon, jankie, Jay-jay, jeanbaklajean, Joshua_T, kadas97, kallenved, kapicka, Kareru, karl173, Kazumaki, kendor007, kinak, Knuckless, Kokuun, komik.sx, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, kubosos, kucik, L4MIOzZ, lacoste, Lamahe, listr, Lobok257, Lord Baltimore, lukascus, maara, maco, Mamut12, Mariohurbanek, Martinb, Marvin, Matej-29, Matio, Matthew, max brod, mcleek, merhyx, michaldca, Mikei, MIKER65, mineralk, Mitak, moris.cz, MP, Mr.Plysh, Mrtvejbazen, mstefl, NecRoman, Neuro, Nexis, Norri, o2t2, oleav, Olesh, Onkel 1928, Paldini, parado, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, Petrisko911 , Philologus, pk123x, Plechy, Poseidon1978, Premek, RadimNemec, raenius, rajot, RaptoR, razielus, Ricarderon, RicHard. , rooty, Rowan, RudyRod, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, Šedo, SHORTY, Sidi Santini, Sir_Pete, skepsi, Skot, Slaine, songoku, Spike, Stara.kryta, start05, SteveCZ, Stlucius, suricattaontheway, Symbi, tacmud, taidana, the.kasztan, Thurin, timek, Tomasino79, Tomket.Tom, Tomzany, Tony TwoDee, TonyT, trudoš, tulipstros, Ukko, Valdaufinka, vallyslayer, Velkej šéf, Viking, vishnar, vranakx, Vrenn, Wiw, wolfgang, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zlejzmrd, Zlord_Antijezis
Chce (16)
Benji, Blacklarch, charvos, deefha, delsemela, filosh, Fr3d_K, HevyEli, illy, namdnas, Nightmare, raimi, rockyt, skepsi, suchosch, tukak
Shání (3)
deefha, Nightmare, PH79
Nabízí (2)
bourgeois, Fox01