Ukázka č.1
Ukázka č.1
Ukázka č.2

+ 3 další ukázky

„Je to Lucifer. A ten neprohrává.“

A když už jsme u toho, co praví kniha, tak tady je text ze zadní stránky:
Jitřní kníže už vystoupal takřka nejvýš, kam to šlo. Bývalý vládce pekel stvořil v prázdnotě za naším světem nové Jsoucno, zabydlel ho a porazil síly, které mu ho chtěly ukrást. Jenže tento úspěch neodpovídá pravému stavu Luciferových momentálních schopností. Jitřní kníže ještě stále nevládne plným rozsahem svých sil – neboť ten zůstává skryt v páru per, jež byla vytržena ze Světlonošových andělských křídel a uzmuta pomstychtivým bohem. A dokud nebude tento rozsah obnoven, je Lucifer stále nechráněný a zranitelný.
Problémem je, že má závazky, kterým musí dostát. Bez ohledu na svou omezenou moc musí odpovědět na výzvu k souboji s andělem, samotným velitelem nebeské armády, stejně jako musí splatit dluh polovičnímu andělovi Elaine Bellocové. I kdyby to mělo znamenat jeho definitivní zkázu.
Neboť, jak všichni vědí, Ďábel nikdy neporuší své slovo.

Obsahuje sešity série Lucifer #29-35 (srpen 2002 - únor 2003)
Na prvním vydání je na zadní straně obálky chybně vytištěný čárový kód (EAN) z předcházejícího čísla.


Scénář
Mike Carey
Art
Peter Gross, Craig Hamilton, Dean Ormston
Ink
Craig Hamilton, Ryan Kelly, Dean Ormston
Barvy
Daniel Vozzo
Obálka
Christopher Moeller (CMOELLER)
Překlad
Štěpán Kopřiva
Žánry
horor, městská fantasy
ISBN/ISSN
978-80-7449-211-2 (CREW)
978-80-7449-211-2 (Netopejr)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
170 x 260 mm
Tisk
barevný
Váha
612 g
Stran
168
Cena
499 Kč
Originál
Lucifer #05: Inferno (Vertigo (DC Comics), 2004)
  • martin28
    martin2819.12.2022 17:21Lucifer #05: Peklo
    Tady ani není potřeba sáhodlouhých komentářů. Bylo by to nošení dříví do jötunheimského lesa. Ten pocit, kdy si říkáte: "Tvl pátá kniha, Luciho už mám trocha načtenýho a už mě jen tak něco nepřekvapí..."
    Křišťálově, jak jitřní hvězda zářících 100%
  • Norri
    Norri mecenáš18.3.2022 23:59Lucifer #05: Peklo
    Je úžasné, jak si tato série dokáže držet vysokou úroveň v každém díle. Jasně, není to zase tak výjimečné, ale v porovnání se Sandmanem je to prostě markantnější. Tentokrát došlo na smluvený duel mezi Luciferem a andělem Amenadielem. Není to však něco, co by se odehrálo v jednom sešitě. Tahle povídka s názvem "Peklo" je epické vyprávění ve čtyřech sešitech, které je napěchované dějem, nečekanými zvraty a nenechá vás ani chvíli vydechnout.

    Krátká povídka "Přináší dary" je dokonalost sama. Bez přehánění. Je kreslená Deanem Ormstonem a obstála by jako samostatný hororový one shot. Ale tohle je součást většího univerza, které už znáte, a právě to povyšuje tu povídky až do nebes… nebo ji spíše dělá pekelně skvělou!

    A poslední část s názvem "Vynést rozsudek"? Detektiv Šalamoun, syn Davidův, rozjíždí vyšetřování smrti Elaine Bellocové a je mu naprosto lhostejné, koho vyšetřuje. Viník nesmí zůstat nepotrestán. Lucifer v téže chvíli zabředává do záležitostí severské mytologie, aby splatil svůj dluh a nezůstal nikomu nic dlužen. Nutno podotknout, že se severskou mytologií je zde nakládáno velmi pěkně. Dokonalý závěr dokonalé knihy!
  • faster86
    faster8625.8.2018 11:15Lucifer #05: Peklo
    Uběhl rok a schyluje se k souboji, konečně pochopíme proč byla třetí kniha a klasicky nás na konci naladí na další dil ve stylu "Ztracených". Drží si to pořád kvalitu, to jo, ale už to čtu tak nějak neprítomně.
  • trudoš
    trudoš editor19.7.2018 13:42Lucifer #05: Peklo
    Lucifer je prostě jednička, nehledě na to, že za tohle prohlášení přijdu do pekla. V pátém albu do sebe zapadají další díly skládačky, o kterých jsem byl dosud přesvědčen, že jsou pouze náhodným výronem autorovy fantazie. Jenže v téhle sérii evidentně není nic jen tak nazdařbůh, vše má svůj smysl, účel a pointu. Což v kontextu s mixem bájí či legend různých pronárodů a starých kultur dává dohromady perfektní čtení, jež při každém dalším otevření dýchne na čtenáře něčím novým.
    Ústřední zápletka nám zase o kus pokročila, i když se zdánlivě nestane nic moc zásadního. Jenže už teď je jasné, že drobnosti se tu dějí jen proto, aby při finále semlely hrdiny do masových kuliček. To ještě umocňuje cit Mikea Careyho pro hororové momenty, stejně jako humoristické skeče - viz padlý cherubín Gaudium, který krystalizuje v jednu z nejlepších postav série. Krize může nastat v okamžiku, kdy si mezi díly dáte příliš velké rozestupy, protože pak se v tom přehršli postav a souvislostí zákonitě ztratíte.
  • dvory
    dvory5.12.2016 22:00Lucifer #05: Peklo
    Parádní! S další knihou mi Carey dokázal, jak je Jitřní kníže naprosto ultimátní hajzl/borec, kterej z ničeho dokáže vytěžit maximum. Opravdu parádní série, kterou můžu jedině doporučit.
  • sedw
    sedw1.11.2015 00:51Lucifer #05: Peklo
    Spanilá jízda pokračuje a když už si říkám, že to nemůže být lepší, Carey mě okamžitě přesvědčí, jak se pletu. Další z bezchybných dílů, zvlášť čtyřdílný příběh Peklo mě dostal po všech stránkách. Jen tak dál, tato série nemá chybu!
  • Schramm
    Schramm15.5.2015 21:44Lucifer #05: Peklo
    Mike Carey v páté knize svého luciferovského opusu dosvědčuje své mistrovství. Carey je nejen zručným zkušeným scénáristou, má zjevně i dostatečné znalosti proto, aby se mohl témat, která Lucifer reflektuje, úspěšně zhostit. Peklo je tak komiksem zábavným, a přesto intelektuálně stimulujícím. Lucifer už je totiž takový. Klade nepříjemné otázky, u kterých si člověk nevystačí s jednoduchými frázemi. Tohle byla vždycky jeho nepříjemná vlastnost. Kvůli které ale vždycky lidi přitahoval. Za mě prostě dobrý, Mike Carey mi sedí. Ano, není to Gaiman, ale to snad nikdo nečeká. Podle mě je to naopak dobře.
  • mrkirby
    mrkirby30.6.2014 20:47Lucifer #05: Peklo
    Miluju toho šmejda!
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin28.5.2014 10:57Lucifer #05: Peklo
    Není to Sandman, není to lepší než Sandman, ale je to skvělé! Ke Kapisovi asi není co dodávat... neznám asi lepší komiksový "žánr".

    Celkový dojem: 90%
  • Kabukiman
    Kabukiman9.3.2014 20:52Lucifer #05: Peklo
    Zase paráda! Začínám mít pomalu sny o Mazikeen, slečně Presto a i tý rošťačce z pekla, která tak ráda fetuje bolest:) Je to hřích? Asi jo...sakra... A líbí se mi i duo cherubů, kteří vypadají jako dráček Soptík (starší z vás ho pamatují:))). Těšim se na další díl! Podle mého je Lucifer zatraceně lepší, než Sandman!
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.1.2014 08:47Lucifer #05: Peklo
    Kresba pánů Grosse a Kellyho se stala nosnou pro tuto sérii a už jsem si na to zvykl, není to prachsprostý mainstream, je tam trochu více, je taková trochu "špinavější" a to mi vyhovuje. Hostující kreslíř se pak svého úkolu zhostil více než výborně a o kvalitě Ormstonovy kresby zbytečně mluvit. Ty vsuvky, které kreslí a které jsou mimo momentální hlavní linii příběhu mají obrovskou sílu. Je jasné, že "děťatko" bude hrát ještě velkou roli. Nemohu se ale ubránit dojmu, že nejen tímto Carey už tak trochu vykrádá Sandmana i sám sebe, takové "Peklo" bylo zcela předvidatelné jak dopadne, ale pár překvapení tam měl zaplaťsatan Carey vždy v rukávu do poslední chvíle. Je to tudíž pořád hodně nadprůměrně zpracovaný scénář s důmyslně propleteným a košatým dějem, kde je třeba sledovat každý detail a na první pohled nedůležitou poznámku. Několikrát jsem se třeba vracel k úplněmu začátku Pekla, kde vyprávění začíná. Krom zmíněné vsuvky jsou všechny příběhy vyprávěny v první osobě a fantastické na tom je, že člověk neví hned, kdo je vlastně vypravěčem. Sám Světlonoš je pak stále vznešený, důstojný, chladně kalkulující, slovo držící a nic neodpouštějící frajer. Čte se to výborně, i překlad a použitá čeština je skvělá, jednotlivé postavy se dají odlišit už jen použitým stylem mluvy, což není standardem a obecná čeština figuruje vyloženě jen v částech, kde jako hovorová sedí přímo báječně, dobrá práce! Já jsem opět hooodně spokojen, pod 5 hvězd jít nemohu a už vyhlížím pokračování. Jo a tá obálka je úúúúžasnááá a tvoří s tím nádherně světle modrým hřbetem smrtící kombinaci - nemohl jsem od toho odtrhnout oči - ta modrá se fak povedla!!!
  • brkowycz
    brkowycz19.1.2014 11:06Lucifer #05: Peklo
    Oproti minulému dílu se trochu ubralo na tempu, ale to je v pořádku, protože každá série má své vrcholy, a mezi nimi nutně musí být díly, které připravují a budují příběh do budoucna.
    Na Careym se mi líbí jeho celková znalost náboženských reálií, které si nevymýšlí, ale staví na skutečných představách světových náboženství, které pak pouze drobně pokrucuje, aby mu seděli do příběhu. Přesto mi v jeho mytologii, zejména v tomto díle, moc věcí nesedělo. Za prvé podivný démon žijící v Pekle, který se kopáním do země prokopal do Božích myšlenek. To jako Boží myšlenky jsou pod Peklem? Nebylo to nějak moc věrohodně vysvětleno a čtenář to zkrátka musí brát, jak to zrovna leží.
    Podobný příklad nedostatečného dovysvětlení mytologii Luciferova světa vidím také v soubojích na život na smrt v Pekle. Jak to bylo v jednom díle South Parku, který se vysílal několik let po uvedení jejich prvního filmu. Satanovi na na prahu dveří objeví Saddám. "Ale Saddáme, já myslel, že jsi umřel!" a Saddám prostě odpovídá: "A kam jsem podle tebe asi měl jít?" Stejné podivně nedovysvětlené je to zde. Znamená to, že když lidé zemřou, přijde si pro ne Smrt, odvede je do pekla, kde pak můžou zemřít znovu, tentokrát definitivně? Tady si Carey ukousl poměrně dost a nedokáže kolem této problematiky vybudovat dostatečně uvěřitelnou mytologii.
    Po Luciferově souboji jde pak už o vyloženě výplňové části. Příběh "Přináší dary" měl ale skutečně pěknou hororovou atmosféru. Celkově je třeba říct, že se stále jedná o velice kvalitní čtení, Carey prostě umí.
  • erik
    erik6.12.2013 09:49Lucifer #05: Peklo
    Viem, že je to otravné, ale nedá mi nebojovať s reklamou – Carey nie je Gaiman. Ani náhodou. Jeho Lucifer nedisponuje žiadnou romantickou či dokonca zasnenou atmosférou, priamočiarosť by sa dala používať ako pravítko (čo však nie je na škodu) a tak ďalej.

    Táto kniha to krásne ukazuje. Lucifer sa chystá na súboj s jedným anjelom, pričom mu chýbajú sily. Správne. To tu už bolo. Opakovanie je matkou múdrosti, nuž sa zasa raz zachráni vďaka prispeniu iných aktérov. Akurát to v príbehu „Peklo“ vyzerá, že je to len vďaka scenáristovi, než že by mal nositeľ svetla dajaký diabolský plán. Škoda. Jediné prekvapenie sa tak premietlo do konania anjela Dumu, som zvedavý, kam sa to vyvinie.

    Ormstonom kreslená vsuvka o jednom pôrode je klasická jednohubka, ktorá pôsobí sviežo a predpokladám, že v budúcnosti sa výraznejšie premietne do deja.

    Záver patrí vydarenému vyšetrovaniu jedného zosnutia, potešila ma prítomnosť severogermánskej mytológie, fanúšikovia Eddy (staršej alebo mladšej, podľa náklonnostných preferencií) budú spokojní.

    Spracovanie knihy je fajn, jedno vypadnuté písmeno v dvojpísmenovom slove v rámci jednej bubliny sa dá prežiť.

    Dobrý Lucifer, minulé knihy boli lepšie.
60192
  • Qvestor
    Qvestor30.11.2022 13:30Lucifer #05: Peklo
    Jo, to už mě taky napadlo. Jenomže v mojí knihovně mají jen jedničku a dvojku. A navíc už tam dávno nechodím.
    U Lucifera jsem moc dlouho váhal nad koupí, je to dlouhý a drahý, a teď - smůla. Snad se Crew za pár let smiluje a dá druhý vydání.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin30.11.2022 10:27Lucifer #05: Peklo
    Qvestor: Půjč si v knihovně:)
  • Qvestor
    Qvestor29.11.2022 20:02Lucifer #05: Peklo
    Dotaz: budu se chytat dál v sérii když přeskočím tuhle knihu, momentálně zoufale vyprodanou, nebo je tady něco, co je klíčový pro pochopení děje, něco, co nepůjde odvodit?
Četl/a (122)
2scha, Alikkk, anka, Baffman55, Bedou, Benny, binnmode, borknagar1, buscheer, calvin10, chcita, cyboy, dajik, Deckard, DEmnoG, Destiny666, desto, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Džoworka, erik, farnhajt, Final, Fox01, Georgíno J., Glumal, Golem, Grrr, hellblazer, HellWeber, Himlik, Houbař, house192, hypermlok, IndyP, invape, Jabba, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, John Wick, Joshua_T, Kaaos, kadas97, Kadin, kallenved, kapicka, Kapis, kaylin, kinak, Knuckless, Koci, Lachvos, lantan1, Light, Mariohurbanek, mart.in, martin28, Martinb, Matthew, Matthew, mgeralt, mineralk, miuanek, monte walsh, motycond, MP, mstefl, NecRoman, Norri, oleav, Olesh, Paldini, Palebras, pavlosson, pearlxjam, perak, petad, Petr, Petrisko911 , petrSF, Pizza Guy, Plechy, Poniczech, puolpm, raenius, Rezet, rockyt, rooty, RudyRod, Scaleo1, Schirru, Schramm, sedw, Sir_Pete, Skot, SNUFKIN, Spacecore, Spike, Stara.kryta, start05, syon, t0mas, taidana, tankgirl, the.kasztan, the_proph, Thurin, Tiba, tricky, trudoš, Ukko, VanTom, vranakx, VXP, Wiw, Zbysek2410, zgrywus, zlejzmrd
(248)
2scha, adam.ra, Alfi, Alikkk, amazing_k, anka, Awakener, Azalin, Azbest, BadBoy, Baffman, Baffman55, bananzluty, bboorreekk, Bedou, Benny, binnmode, BlackDragon, blackJag, bmc75, borknagar1, bourgeois, brkowycz, bronxik, Bubsy, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, charvos, chcita, chmelus, Corteg, Corvus, Cr4sh, CSE_AC/DC, cyboy, Dali, daniel.cermak, Daniel.rw, Davedd168, DAxik, Deckard, deefha, DEmnoG, Destiny666, desto, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dvory, Einstain666 , eliera, erik, farnhajt, faster86, felis, figis, filemon, Filip123, filipes, filosh, Final, Fox01, Fréza, Georgíno J., Glumal, Golem, gongon44, goodspeed, grellenort, Grrr, hanocri, hellblazer, HellWeber, herbert, herrman, Houbař, house192, Hulik, hyba1991, hypermlok, ikshorm, IndyP, invape, Jabba, Jak, jakouback, James, jankie, japes, jett, jh666, jindroush, jiskra, jmenujiseradekbouril, John Wick, Joshua_T, Kaaos, Kabukiman, kadas97, kallenved, Kaluž, kapicka, Kapis, Karel Sec, karl173, kinak, Knuckless, Koci, komik.sx, koudak89, kubosos, Lachvos, Lamahe, lantan1, Lenny, Light, listr, Lojza, maara, Malachias, Mamut12, mangan, Mariohurbanek, markic, Martin Buchal, martin28, Martinb, Marvin, Matio, Matthew, Matthew, Maty48, mcleek, meffis, merhyx, mgeralt, mineralk, mirec, Mitak, miuanek, moiqpiom, monty.cl, MP, MP81, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Mysak92, mywiel, NecRoman, Noci, noMster, Norri, octobersa, oleav, Olesh, Onkel 1928, padre_negro, Paldini, Palebras, pavel, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, perper, petad, Petr, Petrisko911 , petrSF, Piros0013, Pjenkus, pk123x, POLAKST, porculan, Poseidon1978, PP, puolpm, raenius, razielus, Ricarderon, Rich, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Saran, Scaleo1, Schirru, Schramm, sedw, segy, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, SNUFKIN, songoku, Spike, StanleyHu, Stara.kryta, start05, stepan.tichy, suricattaontheway, syon, t0mas, tacmud, taidana, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, the_proph, Thurin, Tialster, Tiba, Tomate, Tomket.Tom, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, VanTom, vishnar, Vítek, vranakx, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, Wiw, xai, xintax, xxaannddeerr, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, zebedee, zgrywus, Zíďas, zlejzmrd
Chce (41)
Abe, AlienDr, Badgu.y1902, besikv, Braindead, crush, delsemela, FatMonster, Fida, Fricki, Grebenda, gumidekmedvidek, Holmwood, Horstik, husakpetr93, KadetJaina, keNNoslaw, Kiko, KINIMODUS, Kitykatyn, Lobok257, Maryl, mikki.maser, Miriyak, Mistak, MonsterGyre, Nightmare, nx, plaštěnkář, Ragnarog, Raijin, RaptoR, Rety, Rezet, Rocksteady147, seeker666, skepsi, spot, Wakker, WMN, xflori01
Shání (11)
AlienDr, Černá Krysa, Daxik1988, FatMonster, gobers, KateM, Kitykatyn, Maryl, Mistak, Nightmare, soulbringer