Ukázka č.1
Ukázka č.2
Ukázka č.3
Noirová série Blacksad je vytvořena v tom nejlepší duchu americké drsné školy a zároveň je okořeněna naprosto geniální kresbou, jež veškeré vystupující postavy nahrazuje zvířaty, včetně jejich charakterů. Černý panter Blacksad je soukromé očko a jeho případy jsou všechno možné, jen ne jednoduché. Prochází světem podrazů a svinstev, a přestože pro to dělá všechno, jen málokdy se mu podaří se sám neušpinit. Spanilé kočky (doslova) v nesnázích, přízemní emoce, umělecké kruhy, politici, zbraně, špioni a samozřejmě vraždy - to všechno a ještě něco navíc je jeho denním chlebem.
Kompletní vydání komiksů, které vycházely na pokračování v magazínu Crew, včetně u nás dosud nevydaného a zatím posledního dílu.

5. kniha v řadě "Mistrovská díla evropského komiksu"

Scénář
Juan Díaz Canales
Art
Juanjo Guarnido
Obálka
Juanjo Guarnido
Překlad
Richard Podaný
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, detektivka
ISBN/ISSN
978-80-7449-138-2 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
195 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
911 g
Stran
200
Cena
789 Kč
Originál
Blacksad (Dargaud, 2000, 2003, 2005, 2010)
Varianty
Blacksad (paperback) (2012)
Blacksad (pevná vazba) (2012)
  • Poniczech
    Poniczech mecenáš17.5.2023 14:54Blacksad (pevná vazba)
    Perfektní komiks, nemám snad vůbec nic, co bych vytknul. Kéž by toho bylo víc!
  • mkolar
    mkolar5.10.2022 22:53Blacksad (paperback)
    skvělé....
  • Tomas024
    Tomas02422.5.2022 18:56Blacksad (paperback)
    Proste Noir. Úžasný komiks. Výborné príbehy ktoré doplňuje ešte lepšia kresba. Toto je jeden s mojich top komiksov.
  • Hanussen
    Hanussen mecenáš8.11.2021 13:07Blacksad (paperback)
    Parádní poválečný noir se vším všudy - mrtvé zpěvačky, drogy, jazz, rasismus, antikomunismus a tak dále a tak podobně. Kresba je stejný majstrštyk - nádherná malba plus velká fantazie, co se týče zvířecích ksichtíků a výrazů.
  • Palebras
    Palebras15.8.2021 21:31Blacksad (paperback)
    Tak tohle byla paráda jako hrom. Blacksad na své přečtení čekal v mé knihovně poměrně hodně dlouho, i když jsem věděl, že to dle ohlasů bude kvalita, po přečtení jsem byl doslova ohromen. Ani nevím, jestli ohromen scénářem nebo kresbou, nebo obojím dohromady a je to ve své podstatě úplně jedno, protože naprosto skvělý scénář s totálně exkluzivní kresbou, to je prostě radost. Blacksad si mě získal hned v úvodu, abych s ním absolvoval perfektní noirovku jako řemen a knihu zavíral přečtenou na jeden zátah. Absolutně nešlo přestat číst. Skvělý mix příběhů doplněný o uvěřitelné postavy, kdy věříte každému jejich slovu a činu i přes to, že v hlavní roli vystupují zvířata. Možná jsem byl před začátkem čtení mírně skeptický, zda si dokážu maximálně užít noirovku, kde detektiv je černý panter, šéf poldů pes a vlastně zde vystupují prakticky všechna zvířata, která si dokážete představit. Má skepse byla rozprášena hned v úvodu a celou tuhle kriminální výpravu ve společnosti zvířat, jsem si maximálně užil. On totiž sám příběh dokáže náležitě vtáhnout do děje a vyrovná se těm nejlepším krimi šlágrům. Všem sympatickým zvířecím hrdinům navíc sedí neskutečná kresba, která je opravdu úžasná a už dlouho jsme se takhle nekochal. Barevné New Orleans, zasněžené městečko nebo hořící továrna. Vše vypadá excelentně a kresbu rozhodně řadím k té nejlepší, jakou jsem měl v komiksu možnost vidět. Blacksad je opravdové mistrovské dílo, které doporučuji všemi deseti. Jednoznačně se jedná o výjimečný počin.
  • Delphín
    Delphín13.4.2021 12:16Blacksad (pevná vazba)
    Naprosto fantasticky zpracovaná detektivka s cool drsným ale fajn hláškujícím hlavním hrdinou, který zažívá různé detektivní příběhy, které se od sebe vždy značně liší. Máme tu drogy, politiku i rasismus. Příběhy jsou možná delší ale díky skvělému stylu psaní Vám děj bude utíkat neuvěřitelně rychle a tuhle jízdu si prostě užijete. A když už by Vás nějaký příběh bavil méně, furt je tu kresba, která je rovněž naprosto senzační, možná trochu horší práce se škarpama ale jinak je to opravdu nádhera. Dlouho jsem nezažil, že bych se u nějakého komiksu tak kochal kresbou, jako u Blacksada.
  • Kadin
    Kadin mecenáš16.2.2020 10:15Blacksad (paperback)
    Perfektní noir jak se patří a pro fanoušky tohoto žánru povinnost. Sympatický hlavní hrdina, který pro ránu nejde daleko, hutná atmosféra, parádní zvraty a zajímavé příběhy. Scenáristicky skvěle zvládnuté dílo, které se opravdu může pyšnit statusem mistrovského díla, a to nejen Evropského komiksu a o tom vypovídá i perfektně zvládnutá kresba Juanja Guarnida, která je mistrovské dílo samo o sobě. Každá stránka, každý panel mě dokázal nadchnout a zaujmout, a to se mi nestalo už hodně dlouho. Mimika postav a jejich emoce Guarnido zvládnul na jedničku. Scény, ve kterých postavy za světla prochází nebo sedí pod stromy je fenomenálně zvládnutá či scéna ve které se Blacksad poprvé setkává s herečkou Natálií Wilfordovou, barvy, cit pro detail a perfektně zvládnutá mimika jak Blacksada, tak Natálií je pro mě snad nejkrásnější stránkou, kterou jsem kdy viděl. Ženy jsou pro tohoto nadaného kreslíře kategorie sama pro sebe a nebál bych se říct, že by se klidně mohl měřit i se samotným mistrem v kreslení žen a to Stjepanem Šejićem. Coloring je odveden skvěle tak jako samotná kresba, a to ve scénách v New Orleans či v již dříve zmíněné scéně. Příběh je rozdělen do čtyřech alb a dvou mini příběhů, které jsou odlišné, ale spojují je stejná témata. Nejvíce jsem si užil první příběh, a to pro svojí skvělou noir atmosféru, průběh, zvraty a zakončení. Dále také musím vyzdvihnout první mini příběh. Ale i ostatní příběhy jsou skvěle napsány a baví od první stránky až do té poslední. Komiks jsem si užil maximálně a určitě se zařadí do mé topky nejlepších komiksů co jsem kdy četl. 10/10
  • MEGA
    MEGA3.1.2020 18:06Blacksad (paperback)
    Úžasný komiks. Všechny příběhy jsou promyšlené a při druhém čtení jsem si je užil ještě víc. Jedinou výtku bych měl k tomu, že jednotlivé epizody by mohli být delší, nikdy jsem si nezapamatoval všechna jména v tak krátkém prostoru, ale to je v porovnaní s plusy drobnost. Co považuji za nejlepší část komiksu je kresba. Ta je jako z jiného světa. Ty detaily, barvy a stylizace postav tvoří dohromady něco jedinečného.
  • Spike
    Spike2.11.2019 21:38Blacksad (paperback)
    Tak tady prostě musím jít s davem a přidat se k zástupům adorujících. Tady není za co strhávat body dolů. Nápad udělat celý komiks antropomorfní, tzv. se zvířaty místo lidí, které mnohdy odrážejí jejich vlastnosti, stejně jako kresba, která je ve spojení s koloringem opravdu nádherná to obojí je už samo o sobě skvělé. Ale k čemu by to bylo, kdyby to nedržel pohromadě nějaký smysluplný příběh. Což se naštěstí povedlo a scénář funguje sám o sobě i bez toho, i když až když se všechno promíchá dohromady, vznikne ten jedinečný mix zvaný Blacksad. Ač žánry jako noir a detektivka se můžou zdát jako přežité, stačí aby se jich chopil někdo schopný a vznikne z toho takovýhle majstrštyk. Ne že by autor přišel s něčím originálním či geniálním, pořád je to 'jen' skvělá žánrovka, ale někdy člověk nepotřebuje nic víc. Když příběh baví, překvapuje zvraty, skvěle se čte a je napínavý, má životaschopné postavy, a po přečtení nemáte chuť cokoli vytýkat, neboť jste si prostě to čtení užili se vším všudy, je tu něco dobře. Kapitolou sama o sobě je kresba ve spojení s barvami, která je prostě úžasná. Jak postavy, tak veškeré prostředí jsou prostě tak detailně prokreslené, že úplně cítíte jak ten svět žije vlastním životem. Hra světel a stínů, tak naprosto lidské výrazy ve zvířecích tvářích že k vyjádření emocí ani není potřeba textu, tomu já říkám vynikající práce. Kresba prostě chtě nechtě tahá komiks k pěti hvězdám, naprosto vás upoutá a pohltí, aniž by na sebe nějak okatě upozorňovala, nejen že přesně slouží příběhu, ale celý zážitek pozvedává na novou úroveň. Kolikrát jsem chtěl prostě číst dál, ale musel jsem se skoro u každého panelu zastavovat, prohlížet si ho, zkoumat ho, a prostě obdivovat tu práci... Co se samotných zápletek týče, narazíme tu samozřejmě na klasická rámcová schémata, ale nikdy nejsou tak jednoduchá jak se zprvu zdá a pokaždé vás něčím překvapí a příběh málokdy skončí tak jak čekáte, aniž by byl nějak nelogicky a samoúčelně překombinován aby se autor mohl plácat po ramenou, jaký že je to chytrý chlapák. Atmosféru vždy vhodně odlehčí nějaká hláška nebo vtípek, někdy naopak umí být příběh docela mrazivý. Je vidět že tvůrci mají vše pevně v rukou a nikdy nic nepůsobí nemístně, vše do sebe přesně zapadá a je tam, kde být má. K vrcholu knihy podle mě patří první dva příběhy, hlavně kvůli prostředí, které se prostě k žánru hodí nejvíc a obzvlášť Národ ledu je vizuální pastvou pro oči. Další dvě kapitoly nejsou o nic méně propracované, a chytře mění prostředí abychom náhodou neupadli do stereotypu a kreslíř dostal další výzvu se vyřádit. Poslední dvě kratičké jednohubky jsou už jen taková příjemná třešnička na dortu.
    Co říci závěrem? Rozhodně doporučuji všem, kdo netrpí vysloveným odporem k detektivnímu žánru, příběhy strhnou a nepustí a kresba vysloveně ohromí. Možná škoda že komiksů s Blacksadem je jen tak málo, na druhou stranu o to je nám tahle kniha vzácnější, a nádherně doplňuje a zdobí naše komiksové sbírky.
  • Franta z Čokolády
    Franta z Čokolády12.1.2019 09:46Blacksad (paperback)
    Nádherně namalované a skvěle napsané dílko.
    John Blacksad je sympaťák,je to soukromé očko a láska mu nepřeje.
    Kniha se skládá ze 4 velkých příběhů,které na sebe lehce navazují a 2 dvoustrankových,načež obě jsou též skvělé .
    Víceméně jsou to všechny klasické detektivky,ale zase většinou končí netradičně.
    Kresbu skvěle podtrhují barvy,které vždy dávají tu pravou atmosféru.
    Jedná se o opravdu skvělý komiks,který jen doporučuju.95%

  • Walome
    Walome mecenáš20.4.2018 10:06Blacksad (pevná vazba)
    Velká paráda. A to říkám jako člověk, který před lety přečetl první příběh a u druhého to odložil. Teď mi to sedlo do nálady mnohem víc. Primární je nádherná, úžasná, detailní kresba, protože scénář celkem pokulhává (hned 2x se opakuje klišé, kdy se detektiv dozví ty nejpodstatnější informace od umírajícího) a když nepokulhává, tak je to prostě detektivka, což už je natolik vyčerpanej žánr, že není moc co vymýšlet.

    Ale samozřejmě atmosféra, NOÁROVKA, zvířecí charaktery, detaily atd., to vše funguje perfektně a já si čtení hrozně užil. Jednohubka se strýčkem Samem byla taky parádní.
  • Himlik
    Himlik12.1.2018 17:35Blacksad (paperback)
    Lehce nadprůměrný scénář doplňuje excelentní kresba
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš11.1.2018 22:12Blacksad (paperback)
    Nejdříve mi to přišlo jako blbost v MDEKU, která tam prostě nemá co dělat a že jenom kresba to asi zachránila. Nicméně, nedalo mi to a znovu jsem se začetl a zjistil jsem, že příběhy jsou výborně vykonstruované, místy až na hranici absurdnosti v reálném světě, že jsem si řekl, tohle je prostě krásné dílo. Opravdu jsem tomu moc přišel na chuť a tak jak jsem uvedl v komentáři na Ekho, to co v reálném světě normálně nejde, resp. přírodní zákony nebo historie to nedovoluje, v Blacksadovi všemožné variace na reálně podložené příběhy přímo vzkvétají. Rasové nepokoje, nacismus, Mississipi Delta, oligarchové - bavil jsem se a zároveň se i nad určitými aspekty zamyslel. Osobně mi přijdou komiksy se zvířecími lidmi jako přežitek, ale na druhou stranu, když je něco již známého dobře a vhodně uchopeno a má to dostatečnou kvalitu, nejsem vůbec proti do toho jít. Srovnání s Grandvillem se rovněž nabízí. Nemohu než doporučit.
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš19.10.2017 22:04Blacksad (paperback)
    Jeden z najlepších a najkrajších komiksov ever. Som to celé zhltol za jeden večer ako malinu a to vedľa mňa ležala v posteli nahá krásna žena a ja som jednoducho nevedel tento komiks odložiť, kým som ho nedočítal celý :)
  • Černá Krysa
    Černá Krysa19.10.2017 21:46Blacksad (paperback)
    Zvířátkový komiksy moc nemusím (samozřejmě kromě králíka), možná proto mi trvalo tak dlouho, než jsem se rozhoupala to vůbec číst. Cele mě to omámilo asitak na straně šest. Brilantní akvarel. Napínavé a skvěle se čtoucí příběhy, které Vás vtáhnou, atmosféra Vás obalí a pohltí, oblíbíte si postavy a některé zas ne...a je Vám líto, že je konec. Zkrátka dokonalost.
  • autokineton
    autokineton29.9.2017 16:35Blacksad (paperback)
    Budu opakovat již vyřčené, ale skutečná bomba s vynikající atmosférou! 100%
  • mearez
    mearez24.9.2017 09:42Blacksad (paperback)
    Tohle je fakticky nejlepší komiks co jsem kdy četl. Už cejtim, že ho nikdy nic nepřekoná...
  • Jonathan Arbuckle
    Jonathan Arbuckle7.8.2017 11:56Blacksad (paperback)
    Tohle byl jeden z prvních komiksů který jsem si koupil a hned jsem se do tohoto skvělého díla zamiloval, kresba je úžasná, skoro jako by sama dýchala.
  • Bratwurst
    Bratwurst18.1.2017 22:18Blacksad (paperback)
    Jeden z absolutně nejlepších komiksů, který jsem kdy četl. Příběhy detektiva ve stylu Phila Marlowa, zasazený do stylovejch 50. let v USA - super. Komiks se nebojí ani témat jako je obdoba KU-KLUX-KLANU (Blacksada nemusí ani bílí, ani černí :). Dlouho nebyl Blacksad v Česku k sehnání (kromě toho, co vyšlo v Crew), pak jsem koupil vydání v AJ a teď konečně precizně zpracovaný vydání v ČJ. Jen jedna drobnost - Blacksad není panter, jak se někdy uvádí, je to prostě KOČKA :) Stoprocentně doporučuju.
  • MrKulda
    MrKulda7.1.2017 23:21Blacksad (paperback)
    Naprostý skvost. Pro milovníky žánru noir (jako jsem já) je tohle mistrovské dílo nejvyšší povinností. Ovšem nejen pro ně...
    Když už ne příběhem, tak první co by vás mělo okouzlit je výtvarné zpracování, které skvěle podtrhuje a odpovídá cílovému žánru.
    Zvířecí postavy přidávají na celkové zajímavosti a uměleckému vyobrazení knihy, ovšem vůbec se kvůli nim neomezuje věková cílovka čtenářů, právě naopak. Servíruje se tu realita taková, jaká je, surová a temná, celá kniha je neskutečně dospělá a svět uvěřitelný a reálný.
    Nenarazíte tu na stereotyp jednotlivých případů, všechny čtyři se od sebe tematicky velmi liší a řeší jednu z problematik lidské společnosti (až na první klasický detektivní úvod je tu dále rasismus, politika a drogy).
    Druhý příběh se zvířecím Ku-Klux-Klanem bych řadil mezi mé nejoblíbenější.
    Na závěr můžu akorát Blacksad doporučit, protože tohle si prostě musíte přečíst. Srdcovka
  • jh666
    jh66613.11.2016 09:20Blacksad (paperback)
    Blacksad byl mé první setkání s dospělejší Evropou. Narazil jsem na něj loni v jedné staré Crwi a okamžitě mě dostal. Pak mě docela nakrklo zjištění, že je vyprodaný. Nakonec ale Crew nezklamala a vydala dotisk. Takže jsem dlouho neváhal a moje sbírka se rozrostla o komiks, který atakuje první příčky v mém žebříčku kvality. Blacksad je totiž něco naprosto skvělého. Chytrý, ale ne příliš složitý scénář doplňuje nádherná kresba antropomorfních zvířat. Všechny čtyři delší příběhy jsou naprostý skvost a dvě bonusové miniepizodky jsou také fajn. 100 %
  • trudoš
    trudoš editor16.9.2016 10:27Blacksad (pevná vazba)
    Blacksad je klasa panter. Scenárista Juan Díaz Canales pracuje s osvědčenými motivy americké drsné školy a výtvarník Juanjo Guarnido tomu dodává naprosto úžasný rozměr antropomorfním zpodobněním hereckého ansámblu. Atmosférické vyprávění podkreslují vyhrocené emoce, stejně jako občasná situační komika, čemuž kresba famózně sekunduje anatomicky věrohodným zpracováním a skvělou volbou barev. Povídka Národ ledu tak i přes jednoduchou dějovou linku získává neskutečně silný podtext. A obzvláště vypečené jsou závěrečné dvě minipovídky Plivnout do nebe a Jako pes a kočka, z nichž ta první hraničí až s žánrovou genialitou.
    Jediná škoda je, že nejde o ucelený příběh, ale o několik kratších (i když kratších je relativní, čtyři ústřední mají pro Evropu standardních 48 stran). Autorským nešvarem jsou totiž dlouhé rozjezdy a pekelně zamotaná zápletka, takže dvoustránkové vyvrcholení zpravidla nepůsobí úplně konzistentně. Ovšem to je z celkového hlediska pouze drobná vada na jinak úžasném kompletu.
  • Norri
    Norri mecenáš30.8.2016 22:16Blacksad (pevná vazba)
    Skvělé! Parádně napsané i nakreslené. Příběhy nejsou vůbec ploché a mají celospolečenskou hloubku.
  • Norri
    Norri mecenáš30.8.2016 22:13Blacksad (paperback)
    Skvělé! Parádně napsané i nakreslené. Příběhy nejsou vůbec ploché a mají celospolečenskou hloubku.
  • andre
    andre mecenáš25.5.2016 13:15Blacksad (pevná vazba)
    Tak jsem se konečně odhodlal k přečtení této knihy. Práce autorů je výborná! ... Bohužel dokonalost zmršila pravděpodobně tiskárna, neb celá kniha je o tón tmavší než by měla být = v tmavších prostorách člověk těžce rozpozná co se na obrázku odehrává. Škoda. ..... ale jinak je kniha parádní a vřele doporučuji. Takže tak.
  • luky.kuky10
    luky.kuky1020.3.2016 11:32Blacksad (pevná vazba)
    Jeden z nejlepsich comicsu jake jsem kdy cetl. Vynikajici vytvarna stranka a detektivni scenar. To vykresleni jednotlivych postav a hlavne jejich grimas je uchvatne. Dalo by se tu napsat desitky radku pochvalneho textu, ale tohle musite precist a udelat si svuj nazor. Pro mne se Blacksad stal skvostem v me knihovne. Více na: http://www.ctukomiks.cz/2016/03/blacksad.html
  • JimmyII
    JimmyII15.3.2016 14:35Blacksad (paperback)
    Zatraceně dobrá, atmosférická noirovka se zvířaty místo lidí, díky čemuž Díaz Canales může podtrhnout specifické vlastnosti a připodobnit je ke zvířecí říši. Vrchol svého žánru.
  • luky.kuky10
    luky.kuky104.3.2016 23:00Blacksad (paperback)
    Jeden z nejlepsich comicsu jake jsem kdy cetl. Vynikajici vytvarna stranka a detektivni scenar. To vykresleni jednotlivych postav a hlavne jejich grimas je uchvatne. Dalo by se tu napsat desitky radku pochvalneho textu, ale tohle musite precist a udelat si svuj nazor. Pro mne se Blacksad stal skvostem v me knihovne.
  • Kazumaki
    Kazumaki mecenáš23.1.2016 00:47Blacksad (pevná vazba)
    Koukám, že i po tak dlouhém čase jsem pořád nehodnotil Blacksada, což bych měl napravit. Guarnido je šikovný chlapec a všechno, co vložil do komiksu, mi sedlo. Z magazínu Crwe to je asi můj dosavadní favorit. Jednotlivé příběhy i postavy jsou dobře napsané a skvěle prokreslené. Všechno funguje a je na svém místě. Rozhodně mohu řadit mezi své oblíbené komiksy.
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš27.7.2015 13:06Blacksad (paperback)
    Zdá se, že jsem jedinej, komu se Blacksad absolutně nelíbí, ale nechápu, jak můžou zvířata vystupující, jako lidé takto bodovat u českých čtenářů. Já jen vidím ty kresby a chce se mi zvracet. Nejraději bych tam poslal Franka Castle ať to rozstřílí na sračky a udělá si z tý ZOO rohožky..Hodnotit nebudu...
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš27.7.2015 13:05Blacksad (pevná vazba)
    Zdá se, že jsem jedinej, komu se Blacksad absolutně nelíbí, ale nechápu, jak můžou zvířata vystupující, jako lidé takto bodovat u českých čtenářů. Já jen vidím ty kresby a chce se mi zvracet. Nejraději bych tam poslal Franka Castle ať to rozstřílí na sračky a udělá si z tý ZOO rohožky..Hodnotit nebudu...
  • louza
    louza22.4.2015 18:42Blacksad (pevná vazba)
    Totální modla a zároveň jeden z nejzásadnějších komixů, které vznikly po přelomu tisíciletí. Noirový duch knihy, kde detektiv Blacksad řeší svěřené případy i vlastní životní peripetie je podepřený nejen srozumitelným, avšak dostatečně nelineárním scénářem, ale také dokonalou kresbou, kde průmět charakterů do zvířat dokáže zvýraznit charakterové rysy snáze, než by to popsal sebelepší scénárista a nakreslil seberealističtější malíř. Na podobnou úroveň se podařilo dostat snad jedině Talbotovi v Grandville. Kniha s potenciálem zaujmout i čtenáře, kteří komixu jinak vůbec neholdují. Povinnost pro milovníky dobrých atmosférických příběhů a detektivek zvlášť.
  • Flash
    Flash mecenáš14.4.2015 00:17Blacksad (pevná vazba)
    Skvělá záležitost, silné postavy, silné dialogy, silná kresba. Jak se Blacksad tváří nereálně svými zvířecími postavami, tak je reálnější, než některé přiblblé detektivky v televizi. Doba zasazení je taky ideální a přímo k Blacksadovi sedí. Skvělý výběr zvířat k charakteru postav. Jedna věc mě u čtění Blacksada napadla a to, na komiksech sem začínal většinou na superhrdinech a nejsem si jist jestli zrovna tyhle žánry chci vyhledávat. I přesto sem rád, že to u nás výšlo v jedné z mých nejoblíbenějších uměle vytvořených sérii. A ještě musím vyzdvihnout zpracování pevné vazby.
  • jirin
    jirin13.2.2015 15:02Blacksad (pevná vazba)
    Ja takové extra nadšení nesdílím. Kresba je brilantní, to je bez debat, například takové hraní se stíny pod stromy apod. jsou fakt perfektní, ač mě teda spíše rušili, ale to je asi subjektivní, nicméně tak jako tak to chce ocenit. Jenže proč mě to tak neuchvátilo? Hlavně dějově, problém může být i v tom, že mě tolik neberou detektivky apod. Noiroví atmosféra je pěkná a rozhodně plus, ale zápletky, ani pátrání mě tolik nechytlo. První příběh mě nechytl v podstatě vůbec a tpo jsem jej četl dvakrát, zda mi něco neuniklo ale neuniklo, v podstatě obyšejná detektivka. Další už byli lepší, protože nešlo jen o takovou klasickou detektivku, ale byl tam i podtext s rasismem, v další hrozba jaderné vílky a čtvrtý příběh byl celkově povedený a úplně jiný. Ale je to určitě lepší průměr, až nad průměr.
  • Netorack
    Netorack19.9.2014 23:37Blacksad (pevná vazba)
    Úžasný kousek, do kresby jsem se úplně zamiloval, mohl bych si jednotlivá políčka vytisknout na A3ky a rozvěsit po bytě. Detektiv ze staré školy a velmi příjemné čtení.
  • kaylin
    kaylin18.7.2014 16:39Blacksad (paperback)
    Oba tvůrci se zaměřili na detektivky drsné školy a do hlavní role uvedli noirovou postavu detektiva samotáře, kterým je puma se jménem Blacksad. Je to klasický cynický hrdina, co nikdy nejde daleko pro ránu, stejně jako nejde daleko pro nějaký ten komentář. Není ale hrdinou nezničitelným, nezranitelným, ale sem tam dostává pořádně na hubu. To k tomu patří. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/07/700-blacksad-90.html
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.7.2014 12:27Blacksad (paperback)
    Asi bylo již vše řečeno, ale tohle je dokonalý komiksový skvost, který mě doslova uhranul. Více než vynikající kresba, kde je radost prohlížet si každé vypiplané okénko. Antropomorfní zvířata, která působí tak neuvěřitelně "reálně", co se týče jejich mimiky, gest, pohybu (byť zde je i řada karikaturních prvků) - mají tolik "člověčiny" a přesto zůstávají na první pohled oněmi zvířaty, kterými jsou. A tento rámec dává prostor pro neskutečně zábavné a propracované detektivní příběhy, od kterých mě odtrhla leda až půlnoční únava, kdy člověk fyzicky neudrží víčka otevřená, ale duch by chtěl číst dál. Ačkoliv je to drsný noir, nechybí ani humor. Mnoho věcí se skrývá v detailech, ať už na obrázcích, či v nejrůznějších narážkách. Vše zasazeno do více než zajímavých historických a společenských reálií.

    Chci toho víc, na prstech ruky bych spočítal komiksy, které se mi taky tak moc líbily.

    Celkový dojem: 100%
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin16.7.2014 12:25Blacksad (pevná vazba)
    Asi bylo již vše řečeno, ale tohle je dokonalý komiksový skvost, který mě doslova uhranul. Více než vynikající kresba, kde je radost prohlížet si každé vypiplané okénko. Antropomorfní zvířata, která působí tak neuvěřitelně "reálně", co se týče jejich mimiky, gest, pohybu (byť zde je i řada karikaturních prvků) - mají tolik "člověčiny" a přesto zůstávají na první pohled oněmi zvířaty, kterými jsou. A tento rámec dává prostor pro neskutečně zábavné a propracované detektivní příběhy, od kterých mě odtrhla leda až půlnoční únava, kdy člověk fyzicky neudrží víčka otevřená, ale duch by chtěl číst dál. Ačkoliv je to drsný noir, nechybí ani humor. Mnoho věcí se skrývá v detailech, ať už na obrázcích, či v nejrůznějších narážkách. Vše zasazeno do více než zajímavých historických a společenských reálií.

    Chci toho víc, na prstech ruky bych spočítal komiksy, které se mi taky tak moc líbily.

    Celkový dojem: 100%
  • mrkirby
    mrkirby26.2.2014 15:04Blacksad (paperback)
    Je velice pravděpodobné, že u nás víc lepších komiksů zatím nevyšlo.
  • Fry
    Fry admin25.1.2014 10:03Blacksad (pevná vazba)
    "Blacksad" - Blacksad se mi už nějakou tu dobu líbil, vlastně se mi líbil od té doby, co jsem začal (profesionálně) sbírat komiksy (od roku 2011), ale zatím nikdy jsem se k němu pořádně nedostal, nikdy jsem si z něho nic nepřečetl, až do teď! V tomto pozoruhodně velmi luxusním díle naleznete čtyři hlavní Blacksadovy příběhy + dva malé bonusy: "Kdesi uprostřed stínů" - První seznamující příběh, který má námět: zločinnost bohatých - pěkný začátek, Blacksad prostě jede už od prvního čísla. "Národ ledu" - s tématem, které je názvu hodně blízko: rasová nenávist - nejspíše nejlepší příběh tohoto alba, "Rudá duše" - opět je téma do očí bijící: politika - druhý nejlepší příběh a "Peklo, mlčení" - drogy, hudba a jedno staré tajemství.... Blacksad je prostě klenot a kdo ho ještě nečetl, tak si ho rychle sežeňte a přečtěte. Za mě 5*!
  • Houbař
    Houbař mecenáš11.1.2014 19:48Blacksad (paperback)
    Naprostá paráda. Ve filmu mi přijde, že vnitřní monology soukromého očka jsou směšné, tomuto médiu to naopak svědčí jako kočce drbání. Příběhy rozhodně nejsou ploché. Jsou napínavé, se zajímavými charaktery a s morálním podtextem, který vychází ze skutečných dějin. Kresba je nádherná a detailní. Jsou zde ale dvě "ale". Tím prvním je, že zodpovědný sběratel už většinu příběhů četl v Crwi. Tím druhým je formát knihy - pokud Arzachovi ublížil formát (velikost stránky), zde to platí dvojnásob. Spousta detailů v kresbě může být přehlídnuta jenom kvůli tomu, že je to prostě moc prťavé. Každopádně je to jeden z "must have" comicsů.
  • Schramm
    Schramm5.1.2014 23:05Blacksad (paperback)
    Naprostý skvost, tady jsou všechna slova naprosto zbytečná!
  • sedw
    sedw1.12.2013 20:08Blacksad (pevná vazba)
    Naprostá lahůdka a můj první noir komiks. Celkově mám detektivní příběhy velmi rád, ale co se povedlo autorům v případě Blacksada, předčilo i mé nejsmělejší představy. Jednotlivé příběhy jsou dostatečně odlišné, aby se člověk nenudil a zápletky velmi dobře promyšlené. Kresba je naprosto excelentní a každý panel jsem si naplno vychutnával. Jeden z top komiksů na našem trhu, který dle mého názoru musí zaujmout i lidi komiksem nepolíbené. A pevná vazba, to je lahůdka, hlavně desky pod přebalem jsou úchvatné.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš16.6.2013 19:45Blacksad (paperback)
    Pro noir či drsnou školu mám už od telecích velkou slabost, která se samozřejmě musela promítnout i v komiksu. Tenhle nákup byl sice trošku rozmařilost, protože kromě dvou nevýrazných jednohubek a jedné story, jsme už mohli číst v Crwi, ale Blacksada jsem si oblíbil natolik, že jsem jej musel mít pohromadě. Grafická stránka je nedostižná, užití zvířecích postav nijak nerušící, naopak velice svěží a obohacující. Scénáře jdou v té nejlepší tradici hustého cigaretového dýmu, neonového světla deroucího se přes zašlé žaluzie a siluety smrtelně nebezpečných krásek v nesnázích. Blacksad však kromě osvědčených ingrediencí žánru nabízí i glosář zásadních amerických událostí 50. a 60. let (studená válka, hon na čarodějnice, hnutí za rovnoprávnost...) mezi něž příběhy funkčně zasazuje, stejně jako pracuje s celou řadou přímých či nepřímých popkulturních odkazů z dějin americké kultury a společnosti (kromě naprosto jasných Ginsberga či McCartyho je třeba na scanu úplně vpravo, vpravo dole zcela jasně Ignácius J. Reilly atd.). Blacksad je pro mě zlatý fond a jeden z mála komiksů, který jsem si již opakovaně a s chutí přečetl znova a nebylo to naposledy.
  • Absinther
    Absinther1.5.2013 16:52Blacksad (pevná vazba)
    Noiroidní detektívky tak úplně nevyhledávám ale Blacksad je po všech stránkách tak vypiplaná záležitost, že si z toho chtě nechtě musím našením učůrknout. Scénář není žádná překombinovaná onanie, přitom má dost šťávy aby chytil, nepustil, překvapil a pobavil. Kresba je dynamická, lehká(opak těžkopádné),detailní a ve vyobrazení jednotlivých charakterů naprosto přesná a promyšlená. tenhle kocourák panterák je prostě hrozný sympaťák a těch pár příběhů s ním si člověk prostě musí užít...... Debata o zbytečnosti vydání v rámci MDEK(vzhledem k vydání v crwi) je naprosto bezpředmětné. Vydat to takhle pohromadě je hrdinský čin a brblání nevděčníků je jen takové......no-brblání nevděčníků. ;)
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš15.2.2013 18:19Blacksad (pevná vazba)
    Už mi zase vyskakuje žilka na čele. Tak za prvé, CREW není žádná nezisková organizce vydávající komiksy s ohledem na sociálně slabší jedince, jakékoli osočování z kalkulu opravdu není na místě (respektive je, ale pak dotyčný nepochopil systém podnikání). Myslím, že za ta léta vydávání komiksů udělali pro tuzemské čtenáře dost a můžou si sem tam dovolit vydat i nějaký ten luxusní kousek pro zanícené milovníky obrázkového čtení. Nikdy neustrnuli na místě, nezalekli se neúspěchu a zkouší stále něco nového. Jiná nakladatelství buď ukončila svou činnost nebo vydávají zhruba dva tituly ročně (samozřejmě nepočítám jistého knižního giganta). Tendence brblat nad cenami titulů nebo politikou vydavatele mají většinou ti, co si komiksy kupují jen svátečně, případně si je nekupují vůbec.
    Za druhé, Blacksad je jeden z nejvýznamnějších komiksů v českém vydání a pokud stále váháte nad koupí, nemáte všech pět pohromadě. Vše podstatné už zmínili chlapci pode mnou, takže vypíchnu jen střípky. Jak píše erik, scéna s dialogem v povídce Peklo, mlčení odehrávající se za slunečného dne pod korunami stromů je něco nadpozemského. Roztříštěné paprsky světla dopadající na protagonisty vytvářejí naprosto kouzelnou atmosféru. Zíral jsem na to minuty. Vůbec, kresba je opravdu povedená a plná detailů, rád si Blacksadem jen tak zpětně listuji a kochám se dobovou architekturou, ulicemi plných lidí, interiéry, módou. Osobně mám nejraději příběh Národ ledu s ultranacionalisticky smýšlející zvířenou. Ten doják se starou slepou strakou umírající za kniplem letadla v hořícím hangáru už z paměti nevymažu. Už tenkrát v Crwi jsem si z toho málem cvrnknul do kalhot. Zatím poslední detektivův zásek umístěný do jazzem prosáklého New Orleans je výtečný a lze z něj vycítit i mírný kvalitativní posun v Guarnidově kresbě.
    Blacksad se řadí k nejcennějším titulům v mé skromné sbírce a vedle Hellboye a Criminalu je to to nejlepší, co se za loňský rok na překladové komiksové scéně urodilo.

    /// SPOILER /// Vysvětlujete si také přítomnost kocoura zachraňujícího Blacksada před utonutím tak, že detektiv se skutečně utopil, čímž přišel o jeden ze svých devíti životů a dotyčný kocour ho uvádí do života nového? A Blacksadovo tušení, že se s kocourem viděli už někdy dříve pak napovídá, že možná nezemřel poprvé. /// KONEC SPOILERU ///
  • morbn
    morbn30.1.2013 00:09Blacksad (pevná vazba)
    Špičkovy komiks o tom niet pochýb. Asi najlepšia vec vydana v našich končinách. Len neviem čo z toho kuká... tri príbehy boli už publikované vo väčšom formate v Crew2 a mam pocit, že aj v lepších farbách. Alebo je to len môj pocit? Rad by som to vlastnil v brožovanej väzbe, len či sa to oplatí, kvôli jednemu príbehu a dvom o dvoch stránkach, presvedčí ma o tom niekto, ked uvedene pribehy už mám :) ?
  • rooty
    rooty19.1.2013 07:43Blacksad (pevná vazba)
    Jako velkému příznivci noiru mi tohle nemohlo ujít a musít napsat, že společně s Criminal, je tohle to nejlepší za uplynulý rok.
  • Syndrom
    Syndrom8.1.2013 15:13Blacksad (pevná vazba)
    Ryzí drsná škola 50.let, avšak už s postmodernější psychologií stěžejních postav, jejichž tvůrci chápou žánr dokonale a manipulují s ním. To se ovšem netýká zápletek, které jsou ikonické a klasicky tragické. Neuvěřitelně propracovaná kresba a nápaditá (hlavně v humorných ohledech) antropomorfizace.
  • Kapis
    Kapis mecenáš7.1.2013 10:19Blacksad (pevná vazba)
    Dokonalé. Vzpomínám si jak jsem byl unešen z prvního příběhu kdysi v Crwi, kdy jsem nemohl dospat noc, abych si rychle dokoupil pokračování. Zbylé tři příběhy byly pro mně úplně nové a dlouho jsem si nic tak nevychutnával jako tuto knihu. Byla to čistokrevná radost, plná atmosféry. Dokonalá kresba, bezchybné nadhledy do místností, skvěle vykreslené a rozpoznatelné i ty nejmenší emoce - a o to více se klaním až hlavou o zem třaskam - že na zvířecích tvářích. Nebylo určitě nic jednochuchého kreslit překvapeného nosorožce, zuřícího pantera či nasranou lasičku. Krom začátku čtvrté knihy jsem se doslova rochnil v opravdu důsledně vykreslených detailech na pozadí po poslední hrneček a obrázek, včetně tváří v davu. Škoda je pak, že ze začátku čtvrté knihy to Guarnido trochu odbýval, zhruba v půlce se ale vrátil k dokonale detailnímu stylu s ostrou linkou skrz celý panel. Taky pauza mezi 3. a 4. bookem byla nejdelší, tak asi hledal tu správnou motivaci po takové době. Zážitek mi to nezkazilo a jak říkám, za tu kresbu a barvy smekám až k zemi. Nechyběl ani komisař Rex, takže já mám o nejlepším zahraničním komiksu minulého roku zcela jasno a zcela objektivně dávám po nějaké době plných 100%.
  • Kabukiman
    Kabukiman6.1.2013 18:54Blacksad (pevná vazba)
    Nevím jestli můj vztah ke zvířátkům nezašel příliš daleko,ale tenhle černej kocour mě bere skoro stejně jako ten ušatej šikmookej králík,kterému dávám plné hodnocení pokaždé,když vidím ty jeho svázaný sexy ušiska a katanu v pacce:) A to ani nemluvím o Bobíkovi, Pinďovi, Fifince a českém Blacksadovi Myšpulínovi! Prostě mám rád zvířátka. Blacksad je dokonalost sama. Skvělá noirová atmoška, dokonalá volba zvířat na vyjádření různých charakterů postav, dokonalá kresba s dokonale nakreslenými emocemi, dokonalé vybarvení (žádnej počítač, ale poctivej akvarel, jestli se nepletu), skvělá pevná vazba, Blacksad je vazba...já už nevím co psát víc...je to prostě super komiks a je tam hodně zvířátek.
  • erik
    erik19.12.2012 10:33Blacksad (pevná vazba)
    Blacksad je súkromné očko a nerieši spásu sveta. Blacksad je parádne kreslený. Blacksad je s prehľadom najlepší európsky komiks, čo som kedy čítal.

    Súborné vydanie v pevnej väzbe núka štyri dlhé príbehy, prvý je skvelý a dominuje mu pomsta, druhý je vrcholom série a dominuje mu rasizmus, tretí je po scenáristickej stránke neskutočne nudný (posun k väčším dejovým scenériám typu strach z atómovej vojny mu neprospel) a štvrtý, hoci tiež neobsahuje práve dychberúcu zápletku, prináša New Orleans, blues, džez, slovom, niečo, čo milujem. Potešia hudobné odkazy i mená hudobníkov potulujúcich sa príbehom. Posledné dva príbehy vo mne evokovali Hellboya, hoci vnútorne nijako nedržia, veľa zachraňuje atmosféra a kresba. Za tú spomeniem jediný moment – sedenie pod stromami v štvrtom príbehu, to je nádhera (a zvyšok knihy nezaostáva).

    Pravda, dva krátke dvojstránkové príbehy dopĺňajúce súborné vydanie sú rovnako zaujímavé a dokazujú, že aj na malom priestore sa dá vygradovať pointa o dobre a zle.

    Vďaka Crewi za tento úžasný komiks.
  • Oompa Loompa
    Oompa Loompa18.12.2012 00:01Blacksad (pevná vazba)
    víc než dobré, naprosto jsem si to užíval, každou stránku, každý detail...
  • Killingjoke
    Killingjoke mecenáš15.12.2012 17:02Blacksad (pevná vazba)
    Patřím k těm, kteří vyrůstali na historkách drsné školy z pera Raymonda Chandlera a Dashiella Hammetta, nebo jejich pozdějších a současných následovníků, hlavně pak na drsných krimi-noir Jamese Ellroye. Všichni tito tvořili specifickou odnož detektivního a krimi žánru, jehož hrdinové nejsou ani zdaleka kladné postavy, vyznačují se svým cynizmem a pohybují se ve stínech zkorumpovaného velkoměsta. V duchu tradic těchto velikánů žánru, se ze stejných stínů zrodil i Blacksad, černý panter v roli soukromého očka, jenž pro mě představuje až neuvěřitelně svěží příspěvek do komiksového světa.

    Tato souborná kniha není mým prvním seznámením s Blacksadem, nicméně skoro tomu tak být může. Jelikož nejsem pravidelným čtenářem magazínu Crew, měl jsem možnost číst a to poměrně nedávno, pouze úvodní povídku „Kdesi uprostřed stínů“. Už tehdy mě tenhle kocour dostal. Zbývající povídky jsou pro mne nové, takže koupě souborného vydání byla jasná volba. Zde se nám Blacksad předvede ve čtyřech příbězích a dvou kratičkých bonusech, v nichž však nedochází k žádnému opakování zápletek a každá z povídek se dotýká jiného tématu.

    Úvodní „Kdesi uprostřed stínů“, je čistokrevnou sondou do drsné školy, kdy soukromé očko musí vyšetřit vraždu své bývalé lásky a jeho vyšetřování vede velmi vysoko, druhá „Národ ledu“ pak kriticky ukazuje na palčivé otázky rasové nesnášenlivosti a segregace. Třetí „Rudá záře“ nechá vzpomenout na americké honby na čarodějnice komunismu, studenou válku a atomovou hrozbu. Závěrečná povídka „Peklo, mlčení“, která v českém překladu vychází poprvé, je pak podobně jako „Kdesi uprostřed stínů“ dalším vyšetřováním zpočátku rutinního případu, které postupem času odkryje tajemství několika lidí.

    O příběhy se scénářem postaral Juan Díaz Canales a jeho výtečně stavěnou atmosféru, děj a překvapivou pointu všech příběhů doprovodil Juanjo Guarnido svou neuvěřitelnou kresbou. Pánové vsadili na „bajkový“ styl vyprávění a hrdinům vtělili zvířecí podobu, přesně podle toho, jaké zvíře se hodí ke kterému člověku a jeho vlastnostem, tedy recept, který již v minulosti vyšel třeba Artu Spiegelmanovi u Mause nebo Bryanu Talbotovi u Grandville. Tento komiks se čte opravdu pomalu. Jednak si člověk užívá příběh a břitké dialogy a pak je tady ta kresba. Kresba je naprosto úžasná a je velmi zábavné studovat detaily jednotlivých obrázků, které jsou vyvedeny s naprostým důrazem na detail a dynamiku. To vše podpořeno výborným, temněji laděným coloringem, vystihujícím svět, ve kterém Blacksad žije a pracuje.

    Normálně mně evropské komiksy moc neoslovují, hold jsem zvyklejší na americkou produkci, ale uznávám, že je to možná škoda. Blacksad je pro mne prvním dílkem z evropské řady Crwe a jedním z prvních evropských komiksů, které jsem koupil. Pro mě však představuje perfektní a komplexní dílo, které už teď můžu označit za mého letošního favorita na nejlepší komiks, který u nás vyšel a asi se jej nebojím ani zařadit k nejlepším komiksům, které jsem kdy četl. Doufám, že autoři budou v jeho příbězích nadále pokračovat a my se brzy dočkáme dalšího vydání neotřelých povídek drsného soukromého očka.

    Prostě perfektní…


2373341
  • andre
    andre mecenáš28.7.2015 10:08Blacksad (pevná vazba)
    No já nevim, já vůbec nerozlišuju zda se jedná o zvířata či lidi. Beru to jako nějakou uměleckou zkratku k charakteristice figury. To už bych se mohl rozčilovat, že Asterix s Obelixem vůbec nevypadaj jako lidi, ale jako kreslený figurky;-)
  • jayjay86
    jayjay86 mecenáš27.7.2015 17:35Blacksad (pevná vazba)
    kapis: Pravda zní ze slov tvých. Jak však uvádím, želvy jsou moje dětská srdcovka. A jsou to zmutované želvy ve světě lidí. Ne svět, kde žijou JEN zvířata jakože lidi a s lidskými vlastnostmi. Proti zmutovaným tvorům nic nenamítám...
  • Kapis
    Kapis mecenáš27.7.2015 14:00Blacksad (pevná vazba)
    jayjay86: jasně, kdežto mutovaným želvám a krysám z kanálu, vystupujícím jako lidé, napálíš 5 hvězd;)
  • morbn
    morbn16.2.2013 13:38Blacksad (pevná vazba)
    to Kaluž: Najskôr si prečítaj príspevky a potom ti môže skákať žilka. Crew má úctu, že vydáva veci čo vydáva a nik by sa do uvedených titulov nepustil. Nik nehovoril o cene ... a HC booku, keď už tak. Ako v inej diskusii napísal človek, ze tu cíti trochu zradu, zbieraš Crew su tam tie príbehy a šup štvrtý tam už nie je, ale je v knihe - ca 4pribeh "len" o 43 stranách... nič ine v tom nevidím. Piaty príbeh, kde vydajú, v Crew2? Už chápeš? A áno dnes si ľudia premyslia poriadne na čo dajú peniaze. Osočovanie alá "sociálně slabší jedince" je asi dnes v móde. Komiksy sú drahá vec pre vydavateľa aj kupujúceho. Dúfam nemáš na mysli tým komentom, že si komiksy majú kupovať len namyslení páprdovia, čo na to majú... mladí a "socky" majú smolu? Komiksy čítam už 25 rokov tak nemudruj o sviatočných čitateľoch a kupcoch. Rozhodne nie som chorobný zberatel čo ani nečíta len zbiera každú chujovinu v x - baleniach a potom sa chváli koľko toho má a aké vydanie. A túto knihu odporúčam každému čo komiksy nečíta, pretože je to pecka!!! Howgh
  • krvinka56
    krvinka5616.2.2013 01:36Blacksad (pevná vazba)
    Sory tetování s tím moc asi společného nemá.
  • krvinka56
    krvinka5616.2.2013 01:30Blacksad (pevná vazba)
    Kaluž vzhledem k tetování onoho kocoura bych s tebou souhlasil.
  • andre
    andre mecenáš15.2.2013 20:08Blacksad (pevná vazba)
    Ja mam tak trochu dojem, ze jsme to my fanousci chlapcum z crwe tak trochu vnutili. Neb nas hrozne stvalo, ze jeden z nejlepsich komiksu co u nas vysel, nema reprezentativnejsi kabat. A tak dlouho jsme skemrali u jejich bran, az se nas jim zzelelo, vice mene:) A kdo si da trochu prace, tak koupi paperback kolem 400kc, a HC za neco malo nad 600, novy a z normalniho obchdu ci eshopu. Coz mi pripada jako velice rozumna cena.
  • Kapis
    Kapis mecenáš5.2.2013 06:53Blacksad (pevná vazba)
    morbin: nestěžovat si a kupovat!! Být rád, že taková paráda vycházet;-)!!
    Já třeba Blacksada doporučuju i lidem co moc komiks nečtou, jako třeba zajímavý dárek - a dost ztěžka by někdo kupoval partnerovi 6 Crwí, že v nich jsou dělené 3 příběhy, co strašně stojí za to;-)
  • erik
    erik4.2.2013 19:34Blacksad (pevná vazba)
    morbn - chcel si nejaké dôvody, tak som nejaké dal, rozhodnúť sa musíš sám, to za teba nikto neurobí. Mne vyhovuje, že si môžem zobrať knihu a prečítať si všetko pekne v kope. Politika vydavateľov ma už nerozčuľuje tak ako zamladi, pretože s tým nenarobím nič. Okrem toho, že si niečo nekúpim. Čo teda nie je prípad tejto knihy.
  • morbn
    morbn4.2.2013 18:56Blacksad (pevná vazba)
    to Erik:
    Však ide o zberatelstvo..., mno v prvom rade tie komiksy čítam, peniaze na zbieranie všetkého nemám.
    Len mne to pripadá divné, keď CREW vydá skoro celú knihu toho čo už vydali, mohli ten posledny pribeh dať do časáku a potom si to vydat ako knihu, pre toho kto tie Crew nemá. Mne z toho kuká len kalkul. Ale kolkokrat už omielané, že aj formatom tie EU komiksy trochu kazia. Kvalitný veľký paperback je určite lepší ako zmrštená podoba EU komiksu v tvrdej väzbe, aj z tej ti môžu vypadať listy. Ale ak naškrabem nejake eurá určite si to kupim. Ale ta politika vydavateľa je poslednu dobu... Dodam - pri vhodnom skladovaní papier vydrží desiatky rokov v pôvodnej kvalite.
  • Absinther
    Absinther31.1.2013 18:51Blacksad (pevná vazba)
    no hele nevím eriku... Mám doma nějáké sešitovky ze šedesátých let..i nějáké původní abcčkové malé bohy atd a papír je pořád vpohodě..číst se to dá, nerozpadá se to....a přitom, to tenkrát tiskli na hajzlpapír-crew vydrží určitě ještě dalších 60let v čitelné formě...
  • erik
    erik31.1.2013 16:06Blacksad (pevná vazba)
    Azalin - nejde o rozpad, ale o rozklad. A ten sa papiru nevyhne, nech je akokoľvek kvalitný (paperbacky z 90. rokov som minule oprašoval a až som sa ich bál dotýkať, ako pôsobili). Preto ti kniha z roku 2012 na kvalitnom papieri vydrží viac než časopis spred niekoľkých rokov na rovnako kvalitnom papieri. Ak, pravda, nebudeš z tých, čo sa venujú reštaurovaniu. :)
  • Azalin
    Azalin mecenáš31.1.2013 11:03Blacksad (pevná vazba)
    Já se na to taky nechystám. CREW má papír dobrej, mně se teda starý čísla nerozpadají.. ;-)
  • erik
    erik31.1.2013 09:21Blacksad (pevná vazba)
    morbn - keď sa musíš pýtať, tak ťa asi nikto nepresvedčí ale pár dôvodov dám:
    - zberateľstvo,
    - nové vydanie má papier na počiatku degradácie, nie ako tie staré Crewi, ktoré sa už nejaký čas rozkladajú,
    - možnosť zobrať si jednu šikovnú knižku a čítať všetko pekne pokope aj na záchode,
    - lebo na to máš (prachy),
    - veľkorysosť, okázalá demonštrácia mecenášstva - prispieť vydavateľovi na blahobyt,
    ...
Četl/a (102)
2Hitman3, 353638, 81splinter, Alfi, anka, Apucko, Ash Pointak, BadBoy, Baffman55, binnmode, Blacksad, calvin10, chcita, cobe, ComicsCZek, Const.ex, cyboy, Davidos402, Delphín, DEmnoG, Doctorow, Draco nobilis, emanek, erik, fel68, figis, filemon, Fox01, Fry, Georgíno J., Goldfinch, Grrr, gumidekmedvidek, Hades, hellblazer, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, jankie, jindroush, Joshua_T, kallenved, Kaluž, Kapis, Kazumaki, KdG, Khagrael, Killingjoke, kindanerd, Kokuun, koudy, Kraken, Lachvos, Lawer de Sanctis, Librarian, Light, Lojza, maco, marek zigmund stanko, mart.in, michelangelo, mozzu, NecRoman, Noci, oleav, Oompa Loompa, Ozymandias, pechna, Petrisko911 , Pizza Guy, Poniczech, Poseidon1978, punisher, pxashes, radimisko, RadimNemec, RaptoR, regressiv, robertsedmik, rockyt, rooty, RudyRod, sandman, Schirru, Sir_Pete, spagr, terrordemon, the.kasztan, Toe, trudoš, Ukko, Vojtěch 393, VXP, Walome, Wasseg10, wolfgang, yogi, zbynek, zgrywus, Zlord_Antijezis
(199)
353638, 81splinter, adam.ra, Alfi, andik007, anka, Apucko, arnecht, Ash Pointak, Azbest, BadBoy, Baffman, Baffman55, bananzluty, Benji, binnmode, blackJag, Blacksad, Blair, Bob, bronxik, calvin10, chcita, cobe, ComicsCZek, Const.ex, Corteg, Corvus, Cr4sh, cyboy, daniel.cermak, Davidos402, deefha, DEmnoG, doophy, Draco nobilis, dr_benway, dvoracekpetr1, Einstain666 , eliera, emanek, erik, fel68, felis, figis, filemon, Fox01, Fry, Georgíno J., Golem, goodspeed, grellenort, grinder, Grrr, gumidekmedvidek, Hades, Hamichal, hanzzo, hellblazer, Holmwood, house192, Hrnecc, Hulik, Hurvajz, hypermlok, IndyP, invape, Isca, Jak, James, jankie, jett, Johnny Sasaki, Joshua_T, Kabukiman, kallenved, Kaluž, Kapis, Kazumaki, KdG, keyko, Killingjoke, kinobuta, Kjon, Kokuun, komik.sx, koniklec, Kraken, krvinka56, Lachvos, Lawer de Sanctis, Leland, Lenny, Librarian, Light, Lisien, listr, Lojza, maara, maco, mAGiic, mangan, Mankin, marduk, markic, marshalx, mart.in, Martin Buchal, Maryl, Meesha, merhyx, michelangelo, mikado, MIKER65, mikina, mirec, Miriyak, Mitak, Mleako, monty.cl, mozzu, MP, Mr.Plysh, mttra, Muž beze strachu, NecRoman, Netorack, Nightmare, Noci, Nomad, noMster, o2t2, okbook, oleav, Oompa Loompa, Papa Wu, paulhunter, pavel, pavouk, pechna, Pekario, Pepares, Petrisko911 , POLAKST, Poseidon1978, pršiplášť, punisher, pxashes, RadimNemec, RaptoR, razielus, Ricarderon, robertsedmik, rockyt, rooty, Rowan, RudyRod, Ruw, Saiffer, Samurai-Jack, sandman, SASAN_KING, sawtooth, Schirru, SedllY, Šedo, sedw, seeker666, Sir_Pete, Skot, Slaine, sleepless, smrtihlav7, songoku, spagr, Stara.kryta, stnly, terrordemon, the.kasztan, Tialster, Toe, Tombal, Trevelyan, trudoš, tulipstros, Ukko, vishnar, Vojtěch 393, Vrenn, vteco, VXP, Wasseg10, willis, Wiruss, wolfgang, xintax, Zajo original, zgrywus, Zlord_Antijezis
Chce (20)
Braindead, Druid, Fida, Hebled, insomnya, jajsemviktor, jakouback, Jenna De Vinne, Kel, kerb, Komediant1842, mára, Norri, nx, Premek, Qee, Raul, T3ss, Wodry, xxaannddeerr
Shání (8)
buscheer, Dekssan, Kel, Marran, Norri, Raul, suricattaontheway, Tomket.Tom