Superman: Muž z oceli (Původně vycházelo od října 1986 do prosince 1986)
Po epických událostech Krize na nekonečnu Zemí se mnohovesmír navždy změnil. Předtím existoval bezpočet Zemí s mnoha různými verzemi Supermana, ale nyní zbyla jen jedna Země a jeden Muž z oceli. Pro Supermana tím nastal úsvit nového věku – všechny vztahy Clarka Kenta a jeho přátel, příbuzných a protivníků byly přezkoumány a upraveny pro moderního čtenáře.

Action Comics #1 (Původně vyšlo v červnu 1938)
První vystoupení a původ Muže z oceli v příběhu „Superman, zastánce utlačovaných“.

Hřbety jednotlivých svazků pak postupně tvoří ucelený obraz od Alexe Rosse

Obsahuje sešity sérií Man of Steel #1-6 a Action Comics #1


Scénář
John Byrne, Jerome (Jerry) Siegel
Art
John Byrne, Joseph (Joe) Shuster
Ink
Dick Giordano
Barvy
Tom Ziuko
Obálka
John Byrne
Lettering
Pavel Mařata
Překlad
Martina Dari Antonínová
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
akční, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-83-7718-700-5 (BBart s.r.o.)
978-83-7718-700-5 (Eaglemoss (Eaglemoss Collection / Publishing Group))
Vazba
šitá v tvrdých deskách
Formát
178 x 266 mm
Tisk
barevný
Váha
540 g
Stran
176
Cena
229 Kč
Originál
Superman: Man of Steel (DC Comics)
  • Spike
    Je opravdu paráda že tu vyšlo tohle, před restartem v New 52 se vlastně Superman odvíjel právě od tohoto komiksu (poté co byla jeho stará série krásně uzavřena v Co se stalo s mužem zítřka? ). Takže už jen coby historický exkurs to stojí za to. A když se podíváme na komiks samotný?

    Jeden z problémů je že Supermanovských originů nám tu vyšlo už více (Utajený počátek, Země Jedna, Odkaz, Superman a lidé z oceli, plus alternativní Rudá hvězda) takže v závislosti na tom který čtete jako první se některé věci jeví jako už několikrát viděné. Nebo je tu druhá možnost, podívat se na Muže z oceli v kontextu své doby s tím, že ze všech nám známých originů, tenhle byl první a nastavil laťku a pravidla, jak má takové moderní převyprávění Supermanovských počátků vypadat.
    Samotný úvod na Kryptonu je parádní, za mě jedno z nejlepších zdůvodnění zkázy tohoto světa (a že těch verzí je) a je vidět kde v tomto ohledu čerpal stejnojmenný film z roku 2013. Když už jsme u těch inspirací, scénu s padajícím letounem s Lois na palubě zase obšlehnul film Superman se vrací. Už to dokládá jak je tento komiks dodnes oblíbený.
    Následně na to už pak jdeme trochu hopem, a Clarkova mládí a vyrůstání ve Smallville si moc neužijeme. To uvědomění si co je třeba se svými schopnostmi dělat přijde moc náhle a rychle, ale to se v tomto komiksu děje vícekrát. Na jednu stranu je to Superman hezky od nuly, ale nemůžu se zbavit dojmu, že John Byrne tak nějak počítá že už postavu známe, a proto často nejde do hloubky a jednotlivé povinné položky jen odškrtává. Pokud už člověk Supermana zná, ztrácet se rozhodně nebude (a myslím že úplných nováčků co o něm neví ani ň moc není) ale občas mi přijde že je děj moc z rychlíku a hodně to skáče dopředu. Úvod na Kryptonu, bum Superman, bum Daily Planet, bum Batman, bum Lex Luthor, bum Bizarro... Neříkám, tempo je skvělé a čtivé, ale pro úplné seznámení s postavou a jejím komiksovým světem jsou tam trochu mezery v tom, jak se nás autor v rychlém sledu snaží seznámit se vším zásadním, co k Supermanovi patří. Ale to je opravdu jen hnidopišství a vzhledem k tomu že Supermana každý zná, moc lidem to vadit asi nebude. Popravdě, já jsem z tohohle komiksu nadšen, tak se jen pokouším najít nějaké chybičky abych nezněl tak nekriticky. Třeba prvotní Clarkovo znechucení lidskou náturou, vysvětlení toho jak se vlastně holí :) nebo scéna kdy má v bytě činky jako alibi pro svou svalnatou postavu v civilu ale skrz svou supersílu jaksi neodhadl jejich váhu, to jsou prvky a nápady které i dnes působí skvěle a svěže. Představení Lois je taky super, jen nástup do Planet a Clarkovy začátky tam se odehrají spíš mimo záběr. Naopak profesní rivalita Clarka a Lois je udělaná velmi dobře, parádní je tu Lex Luthor a zárodek jeho nenávisti vůči Supermanovi. Jen na toho Bizarra (ačkoli byl skvělý) bylo asi ještě moc brzy a vyřešené moc rychle, ale jako představení jeho postavy dobré. Naopak bez sestry Lois bych se tu obešel. Na co podle mě bylo také moc brzy, dát hned do třetího čísla Batmana. Příběh výborný, počátek jejich vzájemného vztahu i rozdíly mezi nimi vykresleny na jedničku, ale těch prvních několik sešitů bych věnoval opravdu čistě Supermanovi, v tomhle jsou jiné originy řešeny lépe. Poslední část s návratem do Smallville je příjemná třešnička na závěr, kde nejde o akci ale spíš o postavy a Clark se tu dozví zbytek o svém původu, ačkoli to také bylo vzato celkem šupem.

    Jinak scénář Johna Byrnea bez problémů obstojí i dnes. Občas je to trochu ukecanější (především myšlenkové bubliny) ale na to že jsme v polovině 80's je to oproti jiným ještě v pohodě. Retro kresba je nádherná, obličeje vykresleny pěkně, větší panely nebo celostránky pastva pro oči. Barvy jsou prostě poplatné své době. Celkově je to ale vizuálně paráda.
    Co říct na retro sešit, první výskyt Supermana vůbec? Z toho nelze nebýt nadšen. Tady byl ještě Superman docela ostrý, a ani ten příběh není tak naivní a nesmyslný jak by člověk asi shovívavě očekával. Tohle je prostě třešnička na už tak chutném dortu.

    Mohlo by se zdát že jsem měl více výtek, ale to jsou opravdu jen detaily. Jen jsem chtěl nějak zvýraznit některé věci v kontrastu oproti jiným originům co se na našem trhu objevují. Jinak rozhodně doporučuji, nejen z hlediska historického, ale i jako komiks samotný. Kresba krásná, a příběh taky velice povedený, jen s občasnými většími časovými skoky dopředu. Ale jako seznámení se s postavou a úvod do Supermana, funguje bezvadně. Tohle je komiks který postavu definoval na léta dopředu a určitě stojí za to ho mít a přečíst. 8,5/10
  • RaggamuffinSVK
    Klasický Supermanovský príbeh. Nič viac, nič menej. V DC komplete sme sa s týmto scenárom už stretli a začína ma prekvapovať, či so Supermanom naozaj neexistujú zaujímavejšie alebo hodnotnejšie príbehy. Nejde však vôbec o zlý komiks, len máte pocit, že ste to už všetko videli, aj keď v mierne odlišnom podaní. Navyše, v závere som mal pocit, že zostalo niekoľko nezodpovedaných otázok. Kresba je síce staršia, ale vcelku pekná. Poteší aj prídavok Action Comics.
  • S4TW
    Na to, jak hloupá a nezajímavá mi přijde postava Supermana, se mi až příliš často stává, že mě komiksy s ním hodně baví. Samozřejmě je to tím, že to často píši legendy komiksu a ti nejlepší ze svého oboru. Tentokrát to je John Byrne, což je jeden z top scénáristů osmdesátých let a opět mi to dokázal potvrdit. Mě jednoduše Superman jako superhrdina v komiksu nebaví. Přijde mi, že se chová hloupě, všechno působí až příliš jednoduše, nemá to takové to správné drama, napětí a i jeho civilní podoba je úděsná. Nicméně i přes tyto aspekty musím říct, že tato konkrétní kniha je napsána (i nakreslena) absolutně perfektně. Byrnova síla tkví v obyčejnosti. Zní to zvláštně, ale je tomu skutečně tak. On má obyčejný styl psaní, nesnaží se zbytečně filozofovat, vytvářet nesmyslně komplikované zápletky, tlačit na pilu s humorem, ale naopak píše absolutně přirozeně, lehce a jeho příběhy díky tomu působí lidsky a strašně dobře se čtou. Tentokrát se jedná o takový výcuc Clarkových počátků a funguje to výborně pro začínající supermanovské čtenáře. Pokaždé si říkám, jak je ten John úžasný, že dokáže takhle obyčejně, ale zároveň dobře psát, ale on si pak přijde a k tomu si vysekne parádní kresbu... A retro sešítek? Opět výborná historická vsuvka. Vůbec to nepůsobí hloupě, jako tomu je u padesátkových čísel, ale naopak jsem si užíval, jak byl ještě v té době Superman vostrej, škoda, že mu to nezůstalo...
  • karl173
    Vcelku povedený origin, který se určitě dobře čte, dobře vypadá a po příběhové stránce je v vše v nadprůměrné kvalitě. I tak má ale své mouchy a například jeho hlavní vadou je že nezachází až moc do detailů a nerozebírá Supermana natolik jak bych si u originu představoval a také v některých sešitech trochu zbytečně posouvá děj moc dopředu. V některých scénách se také neubrání klasickým naprosto imbecilním či divným chováním některých postav, nebo nelogickým uvažováním. Jinak ale svůj účel plní a první dva sešity a poslední byli pro mě ty nejlepší a byli přesně tím co jsem si v originu představoval. Co se týče retra, tak to mě velmi překvapilo. Na svou dobu je přímočaře svižné a bez zbytečných dialogů. A navíc kresba na to jak je tento kousek starý není vůbec špatná. Celkově hodnotím za 70%
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš30.3.2018 21:29DC komiksový komplet #017: Superman: Muž z oceli
    Skvělé a skvělé. John Byrne je pro mě bůh. Komiksový guru 80. let. Pořád má co říct a jeho kresba mě tak neskutečně bere. Postavy jsou tak zvláštně zachyceny v obrazu, jako kdyby někdo chtěl někoho vyfotit a on mu trochu cuknul. Mírná rozmazanost, jakoby rozostřenost dodává napětí každé stránce a působí to dojmem, že se má něco stát, protože všichni jakoby někam furt spěchali. Uspěchaná doba, novináři, čili Lois. Ta hlavně. Naproti tomu Clark působí stoickým a klidným dojmem. Stejěn jako Lex. Kniha obsahuje sérii několika dílčích příběhů, které jsou svázány nějakým ústředním tématem. Batmanovské cameo bylo opravdu příjemné a zvlášť oceňuji jejich chladný vztah, který je stavěn na bázi respektu a i mírného strachu. Tohle mě vážně baví a víc takových komiksů.
  • SimKane
    Takový ten klasický "supermanovský" styl. Hodně lidí ho nemá rádo, ale zrovna já si ho nechám líbit. A zvlášť tu krásnou old school kresbu...
  • Thurin
    Esence všeho, co ze Supermana dělá jednoho z nejnudnějších superhrdinů. Nezranitelného, správňáckého, který když už narazí na někoho, komu ublížil, tak ho dotyčný v jediném monologu dokáže obvinit i mu odpustit. A přitom je tam několik skvělých zárodků, které kdyby se rozpracovaly, mohly by ze Supermana udělat mnohem zajímavější postavu a z jeho originu mnohem zajímavější příběh. Především mám na mysl jeho první setkání s reakcemi lidí na jeho schopnosti (ať už ve fotbalovém týmu nebo při záchraně letounu) či vztah k Lane a Lois.
  • Kabukiman
    Výborná záležitost. Osobně jsem z tohodle komiksu nadšený. Líbí se mi kresba i příběh. Tenhle styl já rád. Nemám co vytknout.
  • Jonathan Arbuckle
    Kresba je úplně skvělá na to že je to retro, ale dost mi vadily některé okamžiky jako např. opětovné setkání s Lanou, kterému prostě dle mého názoru něco podstatného chybělo.Vím že mě za to spousta lidí zhejtí, ale o dost více se mi líbil superman utajený počátek, protože se více soustředil na jeho mladí a příchod do Metropolis, ale tady se to prostě odehrálo strašně moc rychle a některé věci nedávaly smysl.
  • kaylin
    V komiksu jsou dobré nápady, ale jsou zde další, které to sráží. Navíc je to v konečném důsledku jen další remake známého, takže dávám lehký podprůměr. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/08/1507-dc-komiksovy-komplet-17-superman.html
  • Doppelganger
    Ve své době to byl pro DCU důležitý komiks a kdybych ho četl tehdy (a ideálně by to byl můj první komiks se Supermanem), asi bych z toho byl úplně na větvi. Z dnešního pohledu je to však jen jeden z několika Supermanových originů a bohužel nemá nic, čím by vyčníval nad ostatní, přestože je to příjemné čtení se skvělou kresbou Johna Byrnea.

    Plusové body za Action Comics #1.
  • Carnage
    Tenhle Superman mě z DCKK bavil asi nejvíc.
  • cyboy
    Vcelku uchazejici je to v momentech, kdy to otevrene i skryte kopiruje (skarohlid by rekl "vykrada") o osm let starsi prvni film s Christopherem Reevem, jinak je to spis slabsi prumer. Jako historicky exkurz je to ale celkem fajn.
    65%
  • Tyfus
    Mi se to líbilo, supr retro kresba a příběh rychle odsejpal. Příjemná jednohubka
  • Mitthrawnuruodo
    Krása, opravdová kultovka a důstojný počátek Muže z oceli.
  • Lenny
    Mix skvělých a ne moc povedených nápadů.
    Víe na http://www.youtube.com/watch?v=jE8Z4C9C7VE
  • Fimi
    Kresba se mi moc libi a musim říct je to celkem příjemné retro. Všichni vypadají jako padesátníci a nejvíc Luthor, ten pobaví. Žádná sláva ale neurazí to
1331238
Četl/a (138)
159753258x, 2scha, Al0f0k, Alfred, AlmightyMates , Ash Pointak, BadBoy, Bedou, borknagar1, BreakingAway, Bubákolog, calvin10, Carnage, Chaolinek, ConanVJ, Craxx, Crics, cyboy, dajik, Darth Raelchi, deadpool, Deckard, Denis, DoctorHarpy, Doppelganger, DracoAn, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, Erich, erik, Fanda, Fives, Flowtek, Fox01, fvalek1, Georgíno J., GreyArrow, Gustik5, gwen666, Hannibal, henrycruel, Horstik, hromotlk, Hugin, hypermlok, invape, James, Jay-jay, jh666, Jimbeam90, JORDY, kadas97, Kadin, kallenved, karl173, kaylin, KdG, Kiko, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, Koci, Kubix, Lachvos, lantan1, Lijem24, LookAss, lopik, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariomichal, Mart74, Martin.imr, Mates17, Mato, matty87, me, MEGA, Mercurio, mineralk, Mitthrawnuruodo, Mleako, MonsterGyre, NecRoman, Negan, Paldini, PatrikTheMighty, paulmuaddib, pearlxjam, PeNNy, Peppa, petrSF, PH79, PKD, PumpingArrow, punisher, puolpm, raenius, RaggamuffinSVK, raimi, rewkon, Rinter, roswelll, S4TW, Sagikkun, SASAN_KING, Schirru, Shpeckk, SimKane, simonator, slavik38, Spacecore, spekktrum, Spike, Stlucius, Symbi, the.kasztan, Thurin, tom173, Tomket.Tom, Tommar, Tony TwoDee, trudoš, tukak, Tyfus, TZcomics, utresyby, vishnar, vita, VvV, w3cMarkus, Walome, xflori01, xxSIMIxx, Yefery, zlejzmrd
(304)
159753258x, 2scha, Abe, adam.ra, afri, akrijus, Al0f0k, Alfi, Alfred, Alikkk, AlmightyMates , Ash Pointak, Azbest, BadBoy, Badgu.y1902, Batman, batoo, Bedou, blackJag, Blair, bmc75, bobo666_2005, borknagar1, BreakingAway, Bubákolog, Caiiiczech, calvin10, CaptainMarty, Carnage, Chaolinek, Choky86, comicsland, ConanVJ, čozek, Craxx, Crics, CSE_AC/DC, Cute_Unicorn, cyboy, dajik, Dali, Davidkkk, deadpool, Deckard, deefha, DegiCZ, Denis, Devilek, Deži, Dinik, disclose, DKoscik, DoctorHarpy, Doctor_Sk, Doncek4321, doophy, Doppelganger, DracoAn, dvoracekpetr1, Dzoglik, Džoworka, Er.Nest, Erich, erik, fifas, filemon, Filip123, firesnake, Fives, Flowtek, Fox01, FrankieOndatra, Fry, FumarEnPipa, fvalek1, Georgíno J., gezic, Glumal, Goeger-Devil007, Golem, GreyArrow, Gustik5, gwen666, hahahoho, Hannibal, Hebled, henrycruel, herrman, hlavathor, holubdema, Honza R., Horstik, hromotlk, Hugin, hugosnowden, husakpetr93, hypermlok, ikshorm, Infarkt, invape, Jack043, JackOneil, Jak, jakub186, James, james dixon, japes, jardoom, Jay-jay, jd., jendavondra, jh666, Jimbeam90, Jonathan Arbuckle, JORDY, José, Josh, Joshua_T, Kabukiman, kadas97, Kadin, kallenved, Kapis, Karel Sec, Kareru, karl173, KdG, Keenkeen, kendor007, Kiko, KINIMODUS, Kitykatyn, Kiwi1902, Knowho/Wullcann38, Koci, komiksák007, koudak89, Kouzelnik7, krupan, Krvavý Patejl, Kubix, kucik, Lenny, libormatejka, Lijem24, listr, Lobok257, LookAss, lopik, Luigim, Lukas366, maara, Majkl151, malylada, Mamut12, Mariomichal, markic, Mart74, Martin.imr, Mates17, Matio, Mato, matty87, Maty48, MB, mcezik, me, meffis, MEGA, Mercurio, merhyx, mewt, mgeralt, michaldca, MickeyStuma, mikado, mike731, Mikei, mimo_provoz, mineralk, Miriyak, misa, Mitthrawnuruodo, miuanek, Mleako, MonsterGyre, monty.cl, MP, Mr.Ward, mywiel, namdnas, NecRoman, Negan, Neuro, Nevimtrebastofi, Nightmare, Noci, Norri, novass, nx, Nyxxie, OldaB, Olesh, opytz, Paldini, PatrikTheMighty, paulhunter, paulmuaddib, pavel, pearlxjam, pechna, PeNNy, perper, petrik1710, petrSF, petrsimcik, PH79, Piros0013, pk123x, PKD, plema, Poseidon1978, psramek, PumpingArrow, punisher, puolpm, RadimNemec, Radkos, raenius, RaggamuffinSVK, raimi, razielus, rewkon, Ricarderon, RicHard. , Rinter, rockyt, roswelll, Rowan, Rumburaq, S313, S4TW, Sagikkun, saja, Sajmon, SASAN_KING, Schirru, semi41, Shpeckk, Sidi Santini, SimKane, simonator, Skot, SlavaBurlac, slavik38, sleepless, Spacecore, spekktrum, Spike, Stlucius, superheroesstuff, suricattaontheway, T3ss, tacmud, Tarka Daal, the.kasztan, TheoDread, Thurin, timek, tom173, Tomasino79, Tomate, Tomket.Tom, Tommar, TommyBOYER, tomned, tomntp, trudoš, tukak, tulipstros, Tyfus, Ursus, utresyby, Valis, vishnar, vita, vranakx, vrazdinek, Vrtule, VvV, w3cMarkus, Wiruss, xai, xflori01, xintax, xxaannddeerr, xxSIMIxx, Yefery, yogi, Zajo original, Zbysek2410, zdennanek, zikaa, zlejzmrd
Chce (10)
10milda, Azik2586, barthez, delsemela, Jack, NoStres, plaštěnkář, Premek, Sebastian the wise, suchosch
Nabízí (3)
BreakingAway, Fr3d_K, karl173