Ukázka
Ukázka
Ukázka
Před tím, než stvořil Sandmana, napsal Neil Gaiman příběh Černé orchideje. Druhořadé superhrdinky, která se postaví zlu a... umře.
Poté, co je Susan Lindenová alias Černá orchidej brutálně zavražděna, zrodí se znova, jako hybrid rostliny a člověka. Už není tou, kterou bývala. Ale kým vlastně je? Na cestě za tajemstvím vlastní lidskosti (a pomstou) musí rozmotat pavučiny lží a tajemství. Začíná na chladných ulicích velkoměst a končí v srdci amazonského deštného pralesa.
Černá orchidej je mistrovské dílo, které vzešlo ze spolupráce jednoho z nejlepších komiksových scenáristů a jednoho z nejvýraznějších kreslířů, geniálního Davea McKeana (Arkham: Pochmurný dům v pochmurném světě).

Obsahuje sešity série Black Orchid #1-3

Scénář
Neil Gaiman
Art
David McKean (Dave McKean)
Obálka
David McKean (Dave McKean)
Lettering
Zuzana Málková
Překlad
Petr Kotrle
Redakce
Jiří Pavlovský
Žánry
noir, superhrdinský
ISBN/ISSN
978-80-7449-271-6 (CREW)
Vazba
šitá v tvrdých deskách s přebalem
Formát
174 x 265 mm
Tisk
barevný
Váha
692 g
Stran
180
Cena
599 Kč
Originál
Black Orchid (Vertigo (DC Comics))
  • ludek.n
    ludek.n17.7.2023 08:18Černá orchidej
    Pánové Neil Gaiman a Dave McKean nám ve svém komiksovém opusu Černá orchidej představují stejnojmennou superhrdinku, která se od tohoto archetypu postavy snad ani nemůže více lišit. Jak se píše už v úvodu ke knize, tady se boří tradice, konvence, stereotypy a samotné komiksové postuláty. Černá orchidej je prostě v mnohém jiná, než na co je fanoušek klasických DC comics a Marvelu zvyklý. A není to jen McKeanovým přístupem ke kresbě, v níž spojuje až fotografickou přesnost se snovou éteričností, přičemž se nebojí přihodit navrch několik obyčejných skicovaných panelů. Koneckonců scénář stvořil Neil Gaiman, který nikdy neměl daleko ke spojování různorodých světů a prostředí, mýtů, snů a reality do jednoho monstrózního cirkusu, který ohromoval a bavil svou vynalézavostí. Černá orchidej je bez pochyby přesně takovým představením, navíc ve vizuální formě, přičemž oba umělci se v naplňování tohoto programu úchvatně doplňují. Ruku v ruce s tímto vzájemným pochopením jde i ono primitivní kolorování, kdy se střídá monochromatičnost s plnou barevností a často i kombinace obou stylů v jednom panelu. Jednoduše dokonalé! Co mi naopak přišlo zbytečné, byly odkazy k hrdinům DC univerza (na milost bych vzal snad jen Bažináče, přispění ostatních mi přišlo umělé a inkoherentní).
  • Netorack
    Netorack19.11.2020 17:00Černá orchidej
    Gaiman i McKean si zde odvádí své standardy, což je samozřejmě hodně nad průměrem běžného komiksu. Ale mě to nějak nesedělo, nedokázal jsem se až do konce knihy naladit na jejich vlnu. Odkazy na jiné postavy byly osvěžující, ale kniha jako celek mi přišla, no, jak osmdesátkový film, což on vlastně je.
  • sedw
    sedw19.3.2020 22:34Černá orchidej
    Mám rád Gaimana, mám rád McKeana, takže jsem v podstatě nemohl být zklamán. Kniha byla jiná, než jsem čekal, ale zklamán jsem nebyl. Poměrně komorní příběh, málo akce, zajímavý způsob vyprávění (flashbacky), krásná kresba. Už tady bylo vidět, že oba autoři před sebou mají zářnou budoucnost.
  • trudoš
    trudoš editor25.10.2019 22:09Černá orchidej
    Emočně laděné a od začátku dojemné dílko, které by bylo ještě dojemnější, kdyby člověk věděl, o čem že je, kurtizána, řeč. Dnes už jsem víc v obraze, ale v roce 2014 to žádná sláva nebyla a tak mi unikaly odkazy i souvislosti v rámci DC univerza (ačkoli scénky s Lexem Luthorem, nebo Batmanem jsem si užil bezezbytku). Neil Gaiman totiž pracuje s Černou orchidejí jako s postavou všeobecně známou a s dlouholetou historií, takže zpočátku je trochu problém do příběhu naskočit. Naštěstí se události rychle pohnou, a když je člověk navíc u autora připraven na něco málo toho éterična, snadno do dějové linky naskočí, protože pořád funguje jako samostatný celek. Vadilo mi ovšem množství postav, které zdánlivě nemají pro vývoj událostí smysl, stejně jako celé to hledání sebe sama z pozice znovuzrozeného hrdiny, protože tohle prostě není moje hnojivo. Ale pořád se to čte parádně a výtvarné pojetí Davea McKeana doslova bere dech. Společně s albem Vraždy a housle jeho jednoznačně nejlepší práce.
  • Spike
    Spike20.2.2019 11:52Černá orchidej
    Tak po Vraždách a houslích další raný Gaiman. Čili záležitost nijak moc dějová, ale spíše pocitová a více umělecká (záměrně nepíšu 'rádoby'). A opět s McKeanem, což je člověk který k těmto příběhům možná pasuje a já ho dovedu ocenit, zároveň to ale není můj šálek čaje a jeho kresba/malba nebude tím, za co budu přidávat plusové body. Řeknu to rovnou - Černá orchidej mě celkově nijak zvlášť nedostala.
    Rozhodně je to atmosférické a má to nezpochybnitelné klady. V určitých pasážích to má takový gangsterský nádech, některé dialogy pěkně odsýpají, a nejlepší jsou pro mě části kdy se vypráví minulost postav - jinými slovy, zaujaly mě ty části, ve kterých se něco děje. Tam jsem komiks hltal a hned bych mu dal pět hvězd. Jenže ta hlavní linka ze současnosti, kdy se znovuzrozená Černá orchidej snaží najít sama sebe či jak to nazvat, která zabírá většinu knihy, je bohužel tou slabší částí. Je to takové bezdějové, jistě atmosférické, ale tak nějak toho ve mě moc nezůstávalo, oproti těm výborným vedlejším pasážím. Ale tohle je ta hlavní část komiksu, ta by mě měla nějak strhnout nebo pocitově chytnout, bohužel se nestalo. Vedlejší účinkování několika DC postav určitě potěší, ale minimálně půlka z nich tu být nemusela a objevují se jen na efekt.
    Vraždy a housle byly taky pocitová záležitost kde se nic moc nedělo, ale to byla knížečka tenounká. Po přečtení Černé orchideje která je tak třikrát delší to vadí o dost víc. Jak už jsem psal, své kvality to má a některé části pro mě byly dokonce výborné, ale celek ve mě nic moc nezanechal. Být to o půlku kratší, budiž, ale od komiksu který má 150 stran jsem přeci jen čekal víc. Holt nemůže mi stoprocentně sednout všechno.
  • Darth Raelchi
    Darth Raelchi mecenáš3.6.2018 05:31Černá orchidej
    Není to vyloženě hloupý komiks, ale záměrně dělat něco, aby to jen tak light souviselo s DC universem a přitom jako, že ne (mrk mrk) se ne vždy povede na výbornou. Neříkám, že je to špatný komiks, ale jediné co vnímám pozitivně je kresba a jakási atmosféričnost v celém příběhu. Je to takové pocitové, mlhavé, pronikavé mezi prsty. Není přesně jasné oč jde. Pro mě je to fakt průměrná záležitost. Je to dobré, ale ne zas tak moc. Gaiman je dobrý a snaží se to dělat po svém a to je to jediné, co je spolu s kresbou dobré. Nijak mě to zvlášť nechytlo a projelo to mnou.
  • autokineton
    autokineton9.9.2017 17:59Černá orchidej
    Luxusni atmosfericka zalezitost, korunovana skvelou kresbou. Za me velka spokojenost a vyborny doplnek k Bazinacovi. Proste Vertigo je v ramci DC TOP :-) 90%
  • Fry
    Fry admin14.6.2015 21:18Černá orchidej
    "Černá orchidej" - Krásná kniha rozšiřující světy DC! Kniha, která se vyjímá vedle Sadmana a Bažináče jak příběhem, tak krásnou "snovou" kresbou. Už delší dobu jsem nebyl zase tak nadšen čtením něčeho jak u tohoto (Sandmana si asi budu muset konečně přečíst komplet a možná ZNOVU i mého oblíbeného Swamp Thinga). Na ploše tří sešitů se seznámíme s historií Orchideje s jejím vzestupem i pádem. Budeme svědky rozhovorů s postavami, které známe i neznáme, nebo teprve poznáme. V každém případě je to něco, co byste si měli přečíst pokud se vám líbí už zmíněný Sandman nebo Swamp Thing... Za mě 5*!
  • Norri
    Norri mecenáš2.6.2015 21:50Černá orchidej
    Hned zkraje se musím přiznat, že Černou orchidej jsem koupil proto, že byla v antikvariátu za skvělou cenu a v perfektním stavu. Realistická kresba se mi na první pohled nelíbila, ale na obálce byl Neil Gaiman.
    Je pro mě těžké zhodnotit příběh a nevzít v potaz kresbu a naopak. Kresba, která se mi z počátku zdála realistická se nakonec ukázala být snovou. Šedivé panely či celé šedivé stránky jsou střídány stranami plnými pestrých barev kde jeden panel přechází rozpitím barev v panel druhý a nebo sledujeme pomalu plynoucí myšlenky coby list unášený větrem. Vůbec celá kniha je jeden velký sen o hledání sebe sama a lehce ekologickou agitkou. Sen ve kterém jen tak lehce míjíme legendy DC vesmíru a nevíme co přinese probuzení.
    Ten den v antikvariátu jsem měl štěstí.
  • louza
    louza5.5.2015 11:14Černá orchidej
    Na svou ale i dnešní dobu unikátní projekt jak co do příběhu tak do ztvárnění. Radikální reinkarnace zapomenutých hrdinů v novém kabátě byla v té době v nejspíš módě. V případě Black Orchid nezašel Gaiman tak daleko jako v Sandmanovi. Dílko je to kratší a po příběhové stránce hodně klidné a pomalé, což celkem svědčí McKeanově kresbě, kterou si díky tomu v klidu užijete. Na rozdíl od Arkhamu tu nějaký, byť ležérní, příběh je přítomný a McKean tu tolik nepropadá svým avantgardním uměleckým ambicím, což činí z celé knihy podstatně příčetnější a stravitelnější záležitost. Kniha dobře funguje v tandemu s Moorovým Bažináčem.
  • Kapis
    Kapis mecenáš14.1.2015 08:57Černá orchidej
    Myslím, že nejsem inťouš a už vůbec ne artový opájač sa pocitom veľkého umenia, ale líbilo se mi to moc. Líbilo se mi to velice moc a jelikož je to ultraretrospektivní, při prvním čtení jsem se trochu ztrácel a musel jsem si to přečíst podruhé, tam už jsem věděl o co jde. A užil jsem si to perfektně. Scénáři ani kresbě nemám co vytknout, anotace vzadu, že to je mistrovský kousek je docela přesná. Pro plný požitek je určitě dobré mít načteného Bažináče od Moora, co u nás vyšel + znát pár základních postav DC univerza (ty moc neznám, takže Poison Ivy a Kloboučník šli trochu mimo mně).

    Ale udělal jsem jednu chybu, začal jsem číst úvod! Většinou to nedělám, nevím co mě to popadlo a ten kokot, který to sesmolil tam píše, že se na začátku stane něco nečekaného, že je to překvapivý okamžik a přesně to popíše, tak díky, pak už to pro mně vůbec překvapivý okamžik nebyl!! To mě dost nasralo a když jsem si chtěl úvod přečíst po dočtení komiksu znovu, tak jsem to zas nasraně zavřel, protože asi teda inťouš fakt nejsem a tyhle sračky jsem nebyl schopen přežvýkat. Oproti tomu ty korespondenční a scénaristické bonusy vzadu jsou výborné. No a ještě poslední výhrada, myslím, že k tak luxusní knížce by měla být záložka samozřejmostí.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin27.12.2014 12:46Černá orchidej
    Ano, souhlasím, je to další takový inťoušský (Gaiman) a artový (McKean) komiks, které mám obecně rád. Je to velmi kontemplativní odvar, místy ala LSDčkovské kapitoly ze Swamp Thingu, místy Sandman, místy Batman jakoby zase od Moora. Další "mckeanovská návštěva" Arkhamu mě opět zaujala, stejně jako estetika pralesa. Děj je takový klidný a mírný potůček, který pomalu plyne...

    Cekový dojem: 70%
  • brkowycz
    brkowycz22.10.2014 09:47Černá orchidej
    V poslední době jsem docela přišel na chuť příběhům, které se autoři snaží psát jinak, než jak je zaběhnutý zvyk. Jestli je na Černé orchideji něco zajímavého, je to právě to, že Gaiman při svém vyprávění pracuje mimo zaběhnutá schémata. Celé to tak může vyústit v konec, který nebude pro každého plně uspokojivý, ale zase se o něm nedá říct "Tak tohle jsem od začátku čekal." Nejzajímavější a nejbizarnější na té knize vlastně je, že je celá jakýmsi epilogem k příběhu, který v knize není vyprávěn přímo, ale zpětně, a to v útržcích vzpomínek. Ten hlavní příběh vraždy a pomsty skončil, teď nám Gaiman vlastně servíruje jen jakousi dohru, během které se v nejasných útržcích zpětně rekonstruuje předchozí děj. Odhalení zápletky děje, který se odehrával mimo tuto knihu, je vlastně jakýmsi cílem vyprávění v Černé orchideji.
    Kol a kolem, je to prostě takový ten intoušský komiks. Je to komiks, který když zavřete, buď si o něm řeknete, že je to úplná blbost, nebo vás naopak donutí přemýšlet. Je to plné "greenpeace" ideálů, i když ty si myslím, že nehrají hlavní housle. Hlavním cílem Gaimana bylo asi podat příběh, který je vyprávěn úplně jinak,než jak jsme zvyklí. To, že každou stránkou je třeba se nevýslovně kochat, snad ani nemusím říkat. Každý přeci vidí, že na obálce je napsaný Dave McKean.
  • erik
    erik15.10.2014 08:13Černá orchidej
    Toto je komiks, ktorý určite nadchne tých, čo sa opájajú pocitom veľkého umenia. Kresba á la McKean je rozhodne pôsobivá. Gaimanov príbeh si pokojne plynie až uplynie a moc toho vo mne neostalo. Nemôžem si pomôcť, podobne ako Vraždám a husliam, aj Čiernej Orchidei niečo chýba. Kvitujem Arkham, ten McKeanovi ide. Vydanie je pekné, Crew si dala záležať, škoda, že absentuje záložka. Páčili sa mi aj tie bonusové listy s vysvetľovaním niektorých prvkov komiksu, súhlasím s tým, že Pamela, Woodrue a ten bradáč, ktorého meno som si nezapamätal, čoby univerzitní rovesníci, sú dobrým nápadom.

    P.S. Úvodník určite poteší všetkých recenzentov, ktorí sa vyžívajú v opisovaní názorov velebiacich akési vyššie motívy boriace konvencie. Obzvlášť ten hlod o oprostení sa od násilia sa vydaril.
  • Schramm
    Schramm12.10.2014 13:31Černá orchidej
    Neil Gaiman a Dave McKean - je potřeba říkat něco dalšího? Černá orchidej je typicky gaimanovsky snový příběh, asi jeho nejméně akční, který stojí padá na atmosféře, kterou scénáři dodal McKean. Pro mě výtečná záležitost, která usvědčuje Věčné noci z průměrnosti. Sluší se vyzdvihnout i výpravu Černé orchideje, protože tohle je komiks, kterému se hodí nahlédnout pod spodničku (přebal).
  • marek zigmund stanko
    marek zigmund stanko2.10.2014 19:57Černá orchidej
    environmentální pohádka plynoucí v poklidném, melancholickém tempu ..takový holčičí swamp thing
2136181
Četl/a (113)
123peta, 2scha, Alfred, Alikkk, autokineton, BadBoy, Bedou, Benny, ben_bella, bierce, binnmode, Blacksad, calvin10, Černá Krysa, Chaolinek, cobe, Covenant, cybern, cyboy, Dalistar, Darth Raelchi, davidek, Deckard, Doly, Doppelganger, Draco nobilis, Elnie, erik, figis, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, Grrr, hellblazer, Horstik, house192, hypermlok, IndyP, invape, James, japes, jh666, jindroush, jiskra, Joshua_T, Kaaos, kallenved, Kapis, kaylin, Killingjoke, koudy, Kouzelnik7, Lachvos, Ladinek82, lantan1, Light, Lobok257, ludek.n, majer, marek zigmund stanko, Mariohurbanek, mart.in, michelangelo, Mike-sh, mstefl, Murphy722, namdnas, NecRoman, Nexis, Norri, oleav, Olesh, PAK, pavlosson, pearlxjam, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, RadimNemec, RaidcomH, RaptoR, RudyRod, S313, Schirru, Schramm, sedw, Spacecore, Spike, start05, syon, tankgirl, terrordemon, the.kasztan, Thurin, Tony TwoDee, tricky, trudoš, Ukko, Vincent, vita, Vojtěch 393, VXP, Walome, Wiw, yogi, Zbysek2410, ZD3H, zgrywus, Zlord_Antijezis
(208)
2scha, adam.ra, Alfi, Alfred, amazing_k, andik007, antiimini, autokineton, Awakener, BadBoy, bboorreekk, beanek, Bedou, BeeSee, Benny, ben_bella, bierce, binnmode, BlackDragon, blackJag, Blacksad, bmc75, brkowycz, bronxik, burzum, buscheer, Cabal, calvin10, calviti, Černá Krysa, Chaolinek, charvos, chcita, chobotnička, cobe, Corvus, Covenant, CSE_AC/DC, cybern, cyboy, Dali, Dalistar, Davedd168, davidek, DAxik, Deckard, disclose, Doly, doophy, Doppelganger, Draco nobilis, dre, dvoracekpetr1, eliera, Elnie, erik, farnhajt, faster86, fel68, figis, filemon, Final, Fox01, Fry, Georgíno J., Glumal, Goldfinch, gongon44, Grebenda, grinder, Grrr, hellblazer, herbert, herrman, Horstik, house192, Hulik, hypermlok, IndyP, invape, jakouback, James, jd., jh666, jindroush, jiskra, joehot, Johnny Sasaki, Jokerka, jones1240, Joshua_T, kallenved, Kapis, Karel Sec, Komediant1842, kronoss, kubosos, Lachvos, Lenny, listr, Lobok257, Lojza, m.abrams, maara, Malachias, Mamut12, Mankin, Mariohurbanek, markic, mart.in, Marvin, Maryl, matohan, Maty48, MB, mcleek, merhyx, mgeralt, michelangelo, mikado, Mike-sh, Mikei, mikki.maser, mirror, Mitak, moiqpiom, MP81, Mr.Plysh, mrkirby, mstefl, Murphy722, mywiel, namdnas, NecRoman, Nexis, Nightmare, noMster, Norri, obitus, octobersa, Olesh, Onkel 1928, Paldini, pavlosson, pavouk, pdfak, pearlxjam, pechna, Pekario, petad, Petr, Petrisko911 , Petrkoll, pk123x, plema, Poseidon1978, RadimNemec, RaptoR, razielus, Ricarderon, RR, RudyRod, Saran, Schirru, Schramm, Šedo, sedw, Skot, sleepless, Spike, start05, suricattaontheway, syon, tacmud, tankgirl, Tarka Daal, the.kasztan, Thurin, Tialster, Tomasino79, Tony TwoDee, TonyT, Traum, trudoš, tulipstros, Ukko, vallyslayer, Vincent, vishnar, vita, Vítek, Vojtěch 393, vranakx, VXP, Wakker, willis, Wiruss, Wiw, xintax, Yaromil, yogi, yojimbo, Zajo original, Zbysek2410, ZD3H, zgrywus, Zíďas, Zlord_Antijezis
Chce (23)
Baffman, Braindead, ComicBookGuy, deefha, Druid, filosh, Fr3d_K, gumidekmedvidek, henrycruel, Himlik, husakpetr93, Infarkt, J.T.honza, Jabba, kamil, koniklec, lucmartincova, monty.cl, Orbeek, padre_negro, vteco, xxaannddeerr, Zod
Shání (3)
Baffman, deefha, lucmartincova
Nabízí (2)
Covenant, MB