Koupit
První díl komiksové série Fanouš. Kdo je Fanouš? Je mu 11 let, je cynický, je chytrý, arogantní, nesmlouvavý… a hypergeniální. Likviduje paranormální sajrajt se stoprocentní úspěšností. Neunikne mu žádný duch, zombík ani ufon. Dan Černý přichází s čistou, černobílou formou, sám Fanoušovy příběhy píše a virtuózně kreslí, spojuje vysoké s nízkým s cílem bavit tak, jak o to komiks ve své původní podobě usiloval.

Scénář
Dan Černý
Art
Dan Černý
Obálka
Dan Černý
Žánry
humorný
ISBN/ISSN
978-80-87683-00-2 (Novela bohemica)
Vazba
lepená v měkkých deskách
Formát
135 x 195 mm
Tisk
barevný
Váha
120 g
Stran
100
Cena
199 Kč
  • louza
    První kniha Fanouše představuje svébytného hrdinu jehož charakter tvoří přesný průsečík mezi Hurvínkem a Rambem. Geniálního školáka, který neváhá změřit své síly s čímkoli a kýmkoli a vyhrát. Tedy docela věrnou reprodukci jedenáctiletého Štepána Kopřivy. Nápad je to skvělý, ale brzy zjistíte, že cool hrdina s podivným sidekickem a hromadami Zombíků v patách celou, byť relativně tenkou, knihu neutáhne. Jako seznamovačka s postavou OK, ale je to asi nejslabší kniha z trilogie Fanouše. 75%
  • Tomeek
    Tomeek12.4.2020 12:32Fanouš: Továrna zkázy
    Zjistil jsem poněkud paranormální věc. Každý z dílů Černého fanoušovské trilogie považuji za nejlepší z celé série. Asi tak, jako má slovinská hora Triglav tři vrcholy. :-) Továrnu zkázy jsem přečetl jedním dechem. Od počátku mě zápletka vtáhla do děje a jednotlivé zvraty v logickém rytmu stupňovaly napětí až do úchvatné pointy. Má to jen tu nevýhodu, že je to komix, který můžete číst podruhé až po delší době, kdy už pointu a detaily pozapomenete. Ale právě díky silnému dojmu při prvním čtení považuji také Továrnu za nejlepší díl celé série.
  • Sv1hl1k
    Sv1hl1k12.1.2020 21:00Fanouš: Továrna zkázy
    nejhorší na tom je že 11letý kluk je chytřejší jak vy!
  • Radek Blacksad
    Radek Blacksad mecenáš6.10.2018 14:56Fanouš: Továrna zkázy
    Ale jo, je to príjemné čítanie. Škoda toho maličkého formátu, ale Danova kresba vypadá aj tak dobre a scenár je dostatočne zaujímavý a zábavný. Samotné finále je už však príliš prehnané. Každopádne som zvedavý na ďalšie Fanoušove príbehy.
  • trudoš
    trudoš editor18.9.2018 23:58Fanouš: Továrna zkázy
    Jedna věc je jistá - nikdy bych nechtěl panu Černému padnout na mysl coby inspirace pro monstrum. Ne že bych na to neměl, pupek, plešku i brejle mám, takže bych náhodou byl moc pěkné monstrum. Jenže to bych dřív nebo později narazil na exorcistu Fanouše. A skončil bych jako mrtvola. Asi pěkná, ale pořád mrtvola.
    Co bych naopak chtěl moc, jsou samostatná vydání dobrodružných příhod největšího paranormálního zabijáka na světě. Co na světě, v celém vesmíru a všech jeho paralelních podobách. Fanouš je prostě klasa chlap, jenž mi uhranul už v roce 2001 na stránkách Sorrelu. O jedenáct let později a je tu první album. Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale pořád lepší jedna než žádná.
    Humor Dana Černého se pohybuje v rovině šílené parodie, kdy si utahuje prakticky ze všeho, co mu přijde na mysl. A buď jej kvůli tomu zbožňujete, nebo si z něj uděláte třídního nepřítele. Hravá kresba a drsná komika dávají šanci spíše tomu prvnímu, tedy jestli máte alespoň špetku smyslu pro ráznou českou facku.
  • gobers
    gobers mecenáš2.9.2014 14:43Fanouš: Továrna zkázy
    Je to legrace, má to spád, vynikající kresbu a našlapaný dějový spád. Ale přišlo mi, že je to trochu málo muziky za hodně peněz. I když to je spíš otázka nakladatelské politiky a autor do toho nemůže až tak moc mluvit. Těším se na další Fanouše, ale když budu vytahovat to dvoukilo u pokladny, tak budu mrmlat...
  • kaylin
    kaylin2.10.2013 09:57Fanouš: Továrna zkázy
    Fanouš je moderně pojatý komiks, který nese mnoho vlivů. Jak jsem již řekl, má něco z filmu noir, ale logicky i z béčkových hororů. Těch zombíků je zde opravdu hodně a je to jen dobře. Můžete zde najít ale i další vlivy. Hurvínek postavený do naprosto jiné role, i to je Fanouš. Nesmí se zapomínat ani na styl, který by naprosto dokonale zapadl do 60. let k americkému undergroundu, možná by byl patrioty ještě označován za až příliš čistý. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/308-fanous-tovarna-zkazy-85.html
  • Le Porello
    Le Porello30.5.2013 22:10Fanouš: Továrna zkázy
    Jak mě krátké příběhy s Fanoušem většinou vadily, někdy až iritovaly, tak tento sešit mě velmy příjemně překvapil. Až tak příjemně, že jsem ochotný toto dílo prohlásit za lepší průměr. Jenže v československé produkci nemá takovýto žánrový komiks žádnou konkurenci, tím pádem se vyšvihl na jedno z předních míst. Možná by šel ještě přirovnat k příběhům Radiátora&Reciklátora od Petra Korunky nebo Arnala od Saudka, obé s jistou nadsázkou, protože kresebný styl je úplně jiný.
    Každopádně černobílá tomu sluší mnohem víc, než vodovky v kraťasech ( nemyslim tim v kalhotech ).
    Podle ukázek vypadá další sešit výtvarně ještě zajímavěji, takže se už těším...
  • Kaluž
    Kaluž mecenáš3.5.2013 14:15Fanouš: Továrna zkázy
    „Takže aligátoři v kanálech jsou blbost... hm?“
    „Jsou.“

    „Proč je vždycky těch zombíků tolik!?“

    „Zombíželva! A není sama!“

    Hlášky. Kresba. Fanouš. Dan Černý. Zombie. A krásné dívky. Ty Černého ženské ve mě evokují kresbu Franka Cho v Liberty Meadows - akční cartoon a do toho skoro realistická sexy roštěnka (starostova sekretářka s dopisem). Taková buchtička hned oživí mrtvolně zatuchlou scénu. Záludný Hemisfér vypadá jako Tom Waits v zombie úpravě s přišitým úsměvem kočky Šklíby. Nádhera. Mé pocity trefně vystihl komentátor J.Connor v příspěvku níže. Parádní záležitost a těšinger na další album.
  • George Walker Bush
    George Walker Bush admin25.4.2013 21:10Fanouš: Továrna zkázy
    Nejsme v žádném komiksovém braku! :-)

    Sem tam jsem se nějaké hlášce/vtípku lehce zasmál, ale příběhová linka mě ani trošku nebavila. A nejvíc mě vytáčel arogantní a věčně naštvaný Fanouš. Shoduji se víceméně s Neutrinovým komentářem, který řadu mých pocitů trefně popsal, nicméně mám dojem, že cílová skupina čtenářů je někde jinde, rozuměj zejména věkově, takže není třeba být zbytečně dlouze kriticky analytický. Prostě přesně: "taková srandička".

    Celkový dojem: 50%
  • Neutrino
    Neutrino12.4.2013 22:59Fanouš: Továrna zkázy
    Tak je to taková srandička, pro českou scénu asi trochu krok novým směrem, ale rozhodně ne takovej zázrak jak se to prezentuje v úvodu. Od Černého jsem nadšeně čítával Šneka, plno jeho kratších kousků mě dodneška rozesmává, ale Fanoušovi nějak na chuť přijít nemůžu. Jako hrdina mi připadá takovej až moc neuvěřitelnej, překombinovanej, příliš záměrně originální – nedokážu tý postavě porozumět (jejímu celkovému jednání a motivacím), natož se s ní jako čtenář ztotožnit. Chybí jí cosi lidského.

    U tohohle příběhu mi pak vadí přímočarost a jednovrstevnost, přílišná snaha vytvořit „čistou zábavu“ plnou zabíjení zombíků, bez nánosů „intelektualismu“. To funguje u kratších příběhů, ale u tohohle alba se už člověku chce být kritičtější. Připadá mi, že tomu schází nadhled, který známe z jiných Černého příběhů, takový ten sarkastický nádech. Neškodilo by zapracovat na scénáři a dát do něj čas od času něco sofistikovanějšího, neřku-li hlubšího. Zápletka s Ježurou je snad jediné místo, které ve mně vzbudilo jakousi zvědavost tím určitým závojem tajemna, ale moc rozvedené to není. Z hlediska humorného se třeba povedla postava starosty, který trousí hlášky jako „volte starostu Knedlojedla“ nebo „vida, hotovost!“, to jsem se docela zasmál. Tímhle směrem by podle mě měl Fanouš směřovat: víc těžit z toho, že Fanouš je dítě, zesměšňovat "svět dospělých" atp.

    Co na autorovi obdivuju, jsou mimořádné kreslící dovednosti, lehkost ruky a umění komiksového vyprávění. Celá ta knížka je pěkná a autor si na ní dal záležet. Pokud je to určeno primárně pro děti (ovšem Klytora…), pak asi nejsou moje výtky tak relevantní, koukám na to očima dospělého (který ovšem stále nadšeně čte Asterixe i Tintina).
  • Saiffer
    Saiffer mecenáš1.1.2013 21:05Fanouš: Továrna zkázy
    Vyrazny a sympaticky asocialny hrdina, dobre vystavaný príbeh, perfektná komiksova kresba so zmyslom pre detail, skvelé vtipy, uletena atmosfera (ale dokaze byt aj drsná ked chce), zábavné narážky (Ninja korytnacky, Salvator Dali, Star wars) a este si komiks si robí srandu aj sám zo seba. Nuz... co dodať. Asi najlepší česky komiks a hrdina na akého som doposiaľ narazil. Klaniam s autorovi.
  • DEmnoG
    DEmnoG mecenáš28.12.2012 23:25Fanouš: Továrna zkázy
    Zábavná, krásně nakreslená (Dan Černý to má v paži), útlá knížečka. Chtěl bych více stran a další díly, aby se z Fanouše stal takový český Usagi Yojimbo:).
  • K-Os
    K-Os22.12.2012 04:23Fanouš: Továrna zkázy
    neocekavane profesionalni dilko. se vsemi znaky formatu
  • andre
    andre mecenáš18.12.2012 07:31Fanouš: Továrna zkázy
    "Fanouš" je hlavně vtipný. Moc často se nestává abych se u české produkce takto bavil. Drobné žerty v pozadí mě hnaly kupředu. Samotný příběh je slušně napsaná zombie vyvražďovačka. ..... Hlavní problém mám s "fanzin" formátem. Na četbu do vlaku to je moc drahé, na , jak bych to nazval?, samostatnou komiksovou publikaci (?) nedotáhlé. Možná by stačil trošku veští formát a obálka která by plnila víc funkci ochranou a estetickou. ....... Ale jak říkám, jinak jsem se dobře bavil. Takže tak.
  • J.Connor
    J.Connor mecenáš17.12.2012 23:31Fanouš: Továrna zkázy
    Fanouš mi udělal obrovskou radost. Pochopitelně neunikly mé pozornosti i kratší kusy, ale tahle postava si své album zasloužila a doufám, že nejen jedno. V Čechách jde většinou o lo-fi, art nebo alternativu a potěší, že někdo míří i tímhle čistokrevně zábavným, akčně komediálním a dejme tomu i komerčnějším (bez jakékoliv pejorativnosti) směrem. A přitom to není jen nějaká blbůstka víceméně pro zábavu autora a jeho okolí, ale profesionální věc "na úrovni". Fanoušovi rozhodně hodlám i nadále vykat !
  • Light
    Light1.12.2012 22:00Fanouš: Továrna zkázy
    Naprosto pohodově a srandovně napsanej příběh. První setkání s Fanoušem a chrochtám blahem. Teďka bych uvítal souborné vydání všech těch jeho kratších předchozích příběhů, aby byl Fanouš pěkně pohromdě. Moc moc se těším na Tři úkoly pro Klytoru!
  • Drakeus
    Drakeus26.11.2012 16:04Fanouš: Továrna zkázy
    Tak Fanouš je Fanouš, co od něj čekat jinýho. Dan je tak trochu blázen, takže co od něho čekat jinýho. Příjemná oddychovka u které se nemusí moc přemejšlet a jen se bavit. http://www.komiks.cz/clanek.php?id=1925
  • Michal Opitz
    Michal Opitz mecenáš2.11.2012 09:11Fanouš: Továrna zkázy
    Po Pepíkovi Střechovi je tu další komiks, který přináší čistou radost (ať žije podzim 2012!). Továrna zkázy sice na pohled vypadá jako malý sešitek, ale uvnitř se odehrává regulérní dlouhý příběh, který mě hodně pobavil. To, že je to krásně nakreslené ani tak nepřekvapí. Dan Černý se vypracoval ke stylu, který mi nejvíc ze všeho připomíná Francisca Ibáñeze (Clever & Smart). Svižné a přesné tahy, design celého Fanoušova světa - vše k sobě náramně sedí. Navíc je tu krásně vidět jak se má pracovat s černou a bílou. A pak je tu příběh - vtipný a vzhledem k žánru - výborně vyvážený. Žádné vtipy na každém rohu (kreslených gagů mimo obraz je tam tak akorát), ale dobrá práce s pointami jednotlivých scén (závaží atd) i s celkovým vyzněním. Ale co to píšu. Fanouš: Továrna zkázy je jeden z těch komiksů, které nepotřebují komentáře. Obhájí se sami o sobě. Nejlepší ze všeho je si prostě Továrnu zkázy pořídit a přečíst (a těšit se na další díly).
223416
  • Landauer
    Landauer13.9.2014 00:51Fanouš: Továrna zkázy
    gobers: Však já taky mrmlal, když jsem to viděl :-/
  • Landauer
    Landauer19.12.2012 16:23Fanouš: Továrna zkázy
    Díky moc za kladný hodnocení. Co se týče formátu, taky by se mi líbilo trochu honosnější podání. Zkusím na nakladatele mírně zatlačit, aby Tři úkoly pro Klytoru a následující Po záhadných stopách tajuplna obsahovaly i nějaký malý bonusy a trošku větší grafickou nápaditost. Snad se mi to podaří. No, uvidíme.
Četl/a (67)
81splinter, Askalon, bananzluty, ben_bella, binnmode, Blackthunder, Covenant, cyboy, davidek, Davidos402, DEmnoG, Draco nobilis, DracoAn, Dzoglik, filmator, flipflop, flynander, Fox01, georg, GeorgeeW, Grrr, Gustik5, Hanussen, hromotlk, J.Connor, James, jankie, jd., Ježek_22, jiskra, kadas97, Kaluž, kaylin, KdG, Keno, Kerbellos, koudy, lacoste, Le Porello, Light, Lobok257, mozzu, NecRoman, PAK, pearlxjam, Poniczech, Poseidon1978, RadimNemec, robert.hladil, robertsedmik, Schramm, seneke, sercial, Shpeckk, Son-Goku, spekktrum, start05, Sv1hl1k, the.kasztan, Thurin, Tomeek, trudoš, TZcomics, Velkej šéf, VXP, yogi, zgrywus
(141)
81splinter, adam.ra, Agent24, Alfi, andik007, Askalon, Awakener, bananzluty, bd71, BeeSee, Benji, binnmode, blackJag, Blackthunder, Blair, Bob, bobo666_2005, bronxik, cobe, CSE_AC/DC, cyboy, Dani El, DanQ, davidek, Davidos402, DAxik, DEmnoG, disclose, doophy, Draco nobilis, DracoAn, Drakeus, Dzoglik, ebbe_voe, fel68, filemon, flipflop, Fox01, Fréza, georg, gobers, goodspeed, grinder, Grrr, Gustik5, Hanussen, hromotlk, Hulik, Hurvy, invape, J.Connor, jakouback, James, jankie, jd., Ježek_22, jiskra, Johnny Sasaki, jones1240, K-Os, kadas97, Kaluž, Kazumaki, KdG, Keno, Kerbellos, lacoste, Landauer, Le Porello, Lenny, Light, listr, Lobok257, lopik, M4rsellino, maara, Mankin, Marvin, MB, merhyx, Michal Opitz, mikina, misa, moiqpiom, mozzu, MP, Mrfko, NecRoman, Netorack, Nightmare, noMster, o2t2, Paldini, pata, pavel, pearlxjam, pechna, POLAKST, Poseidon1978, Radek Blacksad, RadimNemec, Ragnarog, Ricarderon, robert.hladil, robertsedmik, Saiffer, Saran, Scaleo1, Schramm, seneke, sercial, Shpeckk, Skot, Slaine, sleepless, Son-Goku, songoku, spekktrum, Stara.kryta, start05, suricattaontheway, tacmud, the.kasztan, Thurin, Toe, Tomeek, trudoš, tulipstros, TZcomics, valon, Velkej šéf, vranakx, Vrenn, VXP, willis, Wiruss, xintax, yama, yogi, Zajo original, zgrywus
Chce (6)
barthez, Braindead, cybern, mike731, monty.cl, Norri
Shání (1)
2scha
Nabízí (1)
lopik